Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 89 от 11.XI

ИНСТРУКЦИЯ № IЗ-1721 ОТ 12 НОЕМВРИ 2007 Г. ЗА ДЕЙНОСТТА НА СТРУКТУРНИТЕ ЗВЕНА НА НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО" ПРИ РЕГИСТРИРАНЕ НА ВЪЗНИКНАЛИТЕ ПОЖАРИ, АВАРИИ, БЕДСТВИЯ И КАТАСТРОФИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № IЗ-1721 ОТ 12 НОЕМВРИ 2007 Г. ЗА ДЕЙНОСТТА НА СТРУКТУРНИТЕ ЗВЕНА НА НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО" ПРИ РЕГИСТРИРАНЕ НА ВЪЗНИКНАЛИТЕ ПОЖАРИ, АВАРИИ, БЕДСТВИЯ И КАТАСТРОФИ

В сила от 01.01.2008 г.
Издадена от Министерството на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.37 от 8 Април 2008г., отм. ДВ. бр.89 от 11 Ноември 2011г.

Отменена с член единствен на Инструкцията за отменяне на Инструкция № Iз-1721 от 2007 г. за дейността на структурните звена на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" при регистриране на възникналите пожари, аварии, бедствия и катастрофи - ДВ, бр. 89 от 11 ноември 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С инструкцията се уреждат регистрирането на възникналите пожари, аварии, бедствия, катастрофи и инциденти, наричани "произшествия" и извършената дейност от структурните звена на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (НСПБЗН).

(2) Инструкцията регламентира реда за регистриране на пожарите, за които е постъпила информация от физически и юридически лица.


Чл. 2. Регистрацията на произшествията се извършва с цел да се осигури пълна информация за МВР и други държавни органи, организации, физически и юридически лица.


Раздел II.
Регистриране на произшествията

Чл. 3. (1) На регистриране подлежат възникналите произшествия съгласно утвърдена номенклатура (приложение № 1), в ликвидирането на които или при отстраняване на последиците от които са взели участие структурните звена на НСПБЗН.

(2) На регистриране подлежат възникналите пожари и аварии, ликвидирани от търговците, осъществяващи пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност.

(3) На регистриране подлежат пожарите, ликвидирани от физически или юридически лица, за които е постъпила информация.


Чл. 4. Не се регистрират произшествията в обектите на подземната минна промишленост и Министерството на отбраната (МО), в ликвидирането на които не са взели участие структурните звена на НСПБЗН.


Чл. 5. За регистриране на произшествията и дежурствата се попълват следните документи:

1. съобщение за произшествие;

2. дневник за регистрация на произшествията и дежурствата.


Чл. 6. (1) Съобщението за произшествие (приложение № 2) се попълва от дежурните служители в диспечерските пунктове (ДП) на структурните звена на НСПБЗН - МВР, поддържащи оперативно дежурство с личен състав и техника.

(2) Кочанът със съобщенията за произшествия предварително се прономерова, прошнурова, подписва и подпечатва от директора на областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ОДПБЗН/СДПБЗН) или началника на районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН)/(звената по договор). Поредният номер на бланките за съобщенията за произшествия от кочана започват от № 1 и преминават последователно от един кочан в друг в рамките на годината. Съобщенията за произшествия се съхраняват в ДП.

(3) При получаване на съобщение за произшествие дежурният служител в ДП попълва в два екземпляра бланката за съобщение за произшествие. Първият екземпляр предава на ръководителя на дежурната смяна (ДС)/(командира на екип) (КЕ)/ при тръгване за произшествие, а вторият остава към кочана.

(4) При получаване на съобщение за произшествие на територията на друга ОДПБЗН в оперативния дежурен център (ОДЦ) на Генерална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) и ОДПБЗН/СДПБЗН и ДП в РСПБЗН дежурният служител незабавно уведомява РСПБЗН, в чиито район на действие е произшествието.

(5) Оперативният дежурен в ГДПБЗН се уведомява незабавно от ОДЦ в ОДПБЗН/СДПБЗН, след като дежурният екип (ДЕ) пристигне на мястото на произшествие и се запознае с обстановката, при:

1. произшествия във:

а) сгради на държавните органи, БНТ, БНР и БТА;

б) обекти, съхраняващи и използващи източници на йонизиращи лъчения, токсични химически вещества и бактериални средства;

в) обектите, водени на отчет в ГДПБЗН;

г) големи транспортни възли, ГКПП, летища, гари, пристанища, тунели, Метрополитена; жп инфраструктурата, подвижния жп състав и магистрални пътища, когато е блокирано движението на МПС по тях;

д) детски и лечебни заведения (болници, санаториуми, профилакториуми, домове за възрастни хора и психично болни, интернати и др.);

е) обекти за масово събиране на хора (театри, кина, концертни и спортни съоръжения, хотели, почивни станции, търговски комплекси и др.);

ж) учебни заведения;

з) високи административни, обществени и жилищни сгради от II и III група;

и) горски масиви: над 300 дка за широколистни гори и над 100 дка - за иглолистни;

к) житни масиви със засята площ над 100 дка;

л) обекти на дипломатически представителства и чужди държави;

м) обекти с преобладаваща категория "А" и "Б" по пожарна опасност с площ над 1000 м2;

н) превозни средства, превозващи опасни товари;

о) многоетажни и подземни паркинги и гаражи за МПС с над 25 паркоместа;

п) складове за леснозапалими течности, горими течности и горими газове (ЛЗТ, ГТ и ГГ) от I и II категория;

2. произшествия със загинали или пострадали граждани;

3. промишлени аварии и бедствия;

4. при получена информация за заплаха от или за извършен терористичен акт.


Чл. 7. (1) Дневникът за регистриране на повикванията и дежурствата с противопожарна и аварийно-спасителна техника (приложение № 3) се прономерова, прошнурова, подписва и подпечатва от началника на РСПБЗН (ръководителя на звено по договор), води се от упълномощен от него служител и се съхранява в ДП. В дневника се вписват и произшествията и дежурствата на Участъците за пожарна безопасност и защита на населението (УПБЗН).

(2) Регистрацията на възникналите произшествия или случаите на отстранени последствия от произшествията, ликвидирани от търговците, осъществяващи пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност, се извършва от съответната РСПБЗН и се вписва в дневника от упълномощения служител след получаване на писмена справка (приложение № 4).

(3) Регистрацията на възникналите пожари, ликвидирани от физически и юридически лица, се извършва от съответната РСПБЗН и се вписва в дневника след изготвяне на писмена справка (приложения № 5 и 6).

(4) Данните по ал. 1 и 2 се въвеждат в автоматизираната информационна система - АИС "Произшествия - ПБЗН".

(5) Данните за произшествията и дежурствата в ОДПБЗН се разпечатват в края на календарния месец от АИС "Произшествия - ПБЗН" и в края на годината същите се оформят като Дневник по смисъла на ал. 1.


Раздел III.
Ред и документи за отчитане на произшествията

Чл. 8. (1) За отчитане на произшествията и дежурствата от структурните звена на НСПБЗН се попълват следните документи:

1. телефонограма;

2. статистически лист;

3. доклад за произшествие;

4. протокол за разбор на действията на дежурната смяна, ликвидирала произшествието;

5. месечна справка за изменения в данните за произшествията.

(2) Районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението" отчитат произшествията, ликвидирани от търговците, осъществяващи пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност, след получена от тях справка (приложение № 4).

(3) Произшествията, ликвидирани от доброволните формирования, и пожарите, ликвидирани от физически лица, се отчитат със справка, изготвена от служител от НСПБЗН, посетил произшествието (приложения № 5 и 6).


Чл. 9. (1) Телефонограма (приложение № 7) се изготвя за произшествията и дежурствата и се предава от РСПБЗН на ОДПБЗН/СДПБЗН незабавно след получаването й от УПБЗН или до един час след завръщането на ДС (ДЕ) в службата.

(2) При неуточнени данни за произшествието до момента на подаване на телефонограмата в нея се отразяват предполагаемите причина и собственост.

(3) Телефонограмата се изготвя от началника на ДС, ликвидирал или пристигнал на мястото на произшествието. При участие на две и повече РСПБЗН в ликвидирането му телефонограмата се изготвя от РСПБЗН, в чийто район на действие е обектът. Останалите служби изготвят телефонограмата с вид на произшествието "Оказване на помощ на други РСПБЗН".

(4) Когато произшествието е възникнало в обекти и подвижен железопътен състав, ОДПБЗН/СДПБЗН (РСПБЗН) изпраща телефонограмата и до съответния сектор ПБЗН в жп транспорта, в чийто район е обектът, за изготвяне на последващите отчетни документи.

(5) Когато произшествието е възникнало в обект на Министерството на отбраната, ОДПБЗН/СДПБЗН (РСПБЗН) изпраща телефонограмата и до дежурния на МО или дежурния по поделение, при поискване.

(6) Когато произшествието е възникнало в обект в района на действие на една РСПБЗН, но обслужван по линия на ДПК от друга, службата, ликвидирала произшествието, го въвежда в системата като "Оказване на помощ на други РСПБЗН" и изпраща телефонограмата до районната служба, упражняваща ДПК за неговото отчитане.

(7) Произшествия в МПС и подвижния жп състав се отчитат по местовъзникване. В телефонограмата данните за загиналите и пострадали при ПТП и ПТП с последвал пожар се вписват само в полето "Други данни".


Чл. 10. (1) Статистически лист (приложение № 8) се изготвя за пожари, при които има нанесени преки материални загуби, в ликвидирането на които са взели участие сили и средства на НСПБЗН - МВР.

(2) Статистическият лист се изготвя в два екземпляра от упълномощен от началника на РСПБЗН служител до 5 работни дни от датата на възникване на пожара. Първият екземпляр остава в РСПБЗН, а вторият се изпраща в ОДПБЗН/СДПБЗН.

(3) При наличие на АИС - "Произшествия - ПБЗН" на ниво РСПБЗН данните от статистическия лист се въвеждат в системата и се изпращат до ОДПБЗН/СДПБЗН по електронен път.


Чл. 11. (1) Информацията за произшествията и дежурствата на база данни от телефонограмите и статистическите листове се изпраща от ДП на ОДПБЗН/СДПБЗН в ГДПБЗН по електронен път за всяка календарна дата от 00.00 до 04.00 ч. на следващата дата.

(2) Оперативният дежурен в ГДПБЗН изготвя ежедневен бюлетин за възникналите произшествия през денонощието и го изпраща по електронен път до 06:00 часа в ДКИАД - МВР.


Чл. 12. (1) Доклад за произшествие (приложение № 9) се изготвя при:

1. произшествия в сградите на държавните органи и БНТ, БНР и БТА;

2. произшествия в обектите, водени на отчет в ГДПБЗН;

3. пожари, в ликвидирането на които са взели участие сили и средства на НСПБЗН, при които има човешки жертви, без тези при ПТП;

4. поискване от ГДПБЗН или ОДПБЗН/СДПБЗН.

(2) Докладът се изготвя от началника на РСПБЗН (ръководителя на звено по договор), съгласува се с директора на ОДПБЗН/СДПБЗН и се изпраща чрез ОДПБЗН/СДПБЗН в ГДПБЗН в срок до 10 работни дни от ликвидиране на произшествието.

(3) Доклад за обектите по ал. 1, т. 1 и 2 не се изготвя при пожар, който е възникнал в електронна видео-, радио-, телевизионна и компютърна техника, електроуреди, електродвигатели и табла, трансформаторни постове и МПС, ограничили се в рамките на съоръжението, както и в комини и отпадъци, когато не е засегнато друго имущество.

(4) При поискване от ГДПБЗН и ОДПБЗН/СДПБЗН началникът на РСПБЗН или упълномощено от него лице изготвя справка за възникнало произшествие (приложение № 10). Справката се изпраща по електронен път или по факс чрез ОДПБЗН/СДПБЗН.


Чл. 13. (1) Протокол за разбор на действията на силите на ПБЗН, участвали в ликвидирането на произшествия (приложение № 11), който е неразделна част от доклада, се изготвя за всички произшествия по чл. 12, при участие на два и повече екипа или по решение на началника на РСПБЗН.

(2) Разборът се провежда със състава, участвал в ликвидирането на произшествието, и се ръководи от най-старшия ръководител на оперативните действия. Протоколът се подписва от най-старшия началник, присъствал на разбора.

(3) За произшествия в обекти по чл. 9, ал. 4 и 6, в случаите по чл. 13, ал. 1 копие от протокола от разбора се изпраща при поискване до съответната РСПБЗН или звено по договор.


Чл. 14. Месечна справка за изменение в данните за произшествията се изготвя от началника на РСПБЗН или упълномощен от него служител и се изпраща в ОДПБЗН/СДПБЗН до 15-о число на всеки следващ месец. В нея се вписват починалите граждани вследствие на пожари до 30-ия ден от възникването им. Данните от справката се въвеждат в системата до 20-о число на месеца.


Чл. 15. (1) Справките по чл. 8, ал. 2 и 3 се предават от РСПБЗН на ОДПБЗН/СДПБЗН след получаването (изготвянето) им.

(2) При наличие на АИС - "Произшествия - ПБЗН" на ниво РСПБЗН, данните от справките се въвеждат в системата и се изпращат до ОДПБЗН/СДПБЗН по електронен път.


Чл. 16. Документите за регистриране на произшествията се съхраняват в РСПБЗН, както следва:

1. съобщение за произшествие - една година;

2. дневник за регистрация на повикванията и дежурствата - безсрочно.


Чл. 17. (1) Документи за отчитане на произшествията се съхраняват:

1. В РСПБЗН:

а) телефонограми;

б) доклади за произшествия;

в) протоколи за разбор на действията на дежурната смяна, ликвидирала произшествия;

г) месечни справки за изменения в данните за произшествията;

д) справки по чл. 7, ал. 2, 3 и 4;

2. в ОДПБЗН/СДПБЗН и секторите ПБЗН към жп транспорта:

а) телефонограми;

б) доклади за произшествия;

в) месечни справки за изменения в данните за произшествията;

3. в ГДПБЗН:

а) ежедневен бюлетин за възникналите произшествия;

б) доклади за произшествия.

(2) Документите по ал. 1 се съхраняват 5 години.

(3) Статистическите листове се съхраняват безсрочно, съвместно с дневника за регистрация на повикванията и дежурствата.

(4) След изтичане на срока за съхранение на документите директорът на НСПБЗН, директорите на ОДПБЗН/СДПБЗН и ръководителите на звена по договор назначават комисия, която да оцени кои документи следва да останат на съхранение.

(5) След изтичане на календарната година данните с произшествията в АИС "Произшествия - ПБЗН" се записват в неархивиран вид на CD и се съхраняват безсрочно в ОДПБЗН/СДПБЗН и ГДПБЗН.


Чл. 18. (1) Информация на заинтересувани юридически и физически лица се предоставя по реда, определен от ЗМВР, ППЗМВР и другите нормативни актове.

(2) В случаите, при които не е образувано досъдебно производство, на юридически и физически лица се издават удостоверения, съдържащи основните данни за произшествието, а при образувано досъдебно производство - по реда на чл. 133, ал. 1 НПК.


Чл. 19. Корекции върху информацията в отчетните документи се извършват от началника на РСПБЗН или упълномощен от него служител, като се посочва основанието за промяната и се заверява с подпис и печат.


Чл. 20. Директорите на ОДПБЗН/СДПБЗН, началниците на РСПБЗН и ръководителите на звена по договор отговарят за своевременното, правилното и точното регистриране и отчитане на произшествията, в ликвидирането на които са участвали органите на НСПБЗН или са посетили местопроизшествието.


Раздел IV.
Ред за установяване на причините за възникналите пожари

Чл. 21. (1) Ръководителят на оперативните действия (РОД) в рамките на своята компетентност установява предполагаемите причини за възникналите пожари.

(2) За установяване на причините за възникналите произшествия и при образуване на досъдебно производство органите на НСПБЗН оказват съдействие на ведомствата и организациите, на които е възложена тази дейност.

(3) Началникът на смяна (КЕ) след завръщането в службата изготвя рапорт до началника на РСПБЗН за действията си по ал. 1. Рапортът включва: данни за мястото и обстановката преди и по време на пожара; обстоятелства и факти, позволяващи да се установи вероятната причина.

(4) В случаите по чл. 9, ал. 4 и 6 копие от рапорта се изпраща в съответната РСПБЗН и звено по договор.


Чл. 22. (1) Упълномощено от началника на РСПБЗН (ОДПБЗН/СДПБЗН) лице въз основа на данните от телефонограмата, рапорта и допълнително направени проучвания до 5 работни дни от датата на събитието определя предполагаемата причина, собствеността и предпоставките, които се отразяват в статистическия лист.

(2) Събраните допълнително материали и рапортът са неразделна част от статистическия лист.


Чл. 23. Районното полицейско управление се уведомява в следните случаи:

1. човешки трупове със съмнения за насилствена смърт;

2. промишлени аварии и катастрофи с последвали значителни щети или смърт и трудови злополуки с последвала смърт;

3. пожари със съмнения за умисъл;

4. взривове с опасност за живота, със значителни вреди или опасност да последват такива.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция:

1. "Пожар" е огън, разпространяващ се без контрол във времето и пространството.

2. "Авария" е внезапна технологична повреда на машини, съоръжения и агрегати, съпроводена със спиране или сериозно нарушаване на технологичния процес с взривове, замърсяване на околната среда, разрушения, жертви или заплахи за живота и здравето на населението.

3. "Бедствие" е всяко природно явление, като земетресение, наводнение, свличане на земни пластове, бури, снежни виелици, лавини, продължителни суши, когато са причинени жертви и тежки щети на собствеността или са застрашени здравето и животът на населението.

4. "Катастрофа" е транспортно или друго произшествие, съпроводено с тежки последствия, жертви, наранявания, разрушения и повреди, които причиняват загуби.

5. "Инцидент" е случайно събитие, вследствие на което са нанесени вреди на хора, животни, имущество и на околната среда.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Директорът на НСПБЗН утвърждава номенклатурата на видовете произшествия по чл. 3, ал. 1 и организира издаването на необходимите образци за регистрация и отчет на възникналите произшествия.


§ 3. Тази инструкция се издава на основание чл. 21, т. 11 ЗМВР и отменя Инструкция № I-73 от 1999 г. за регистриране и отчитане на произшествията, в ликвидирането на които са участвали органите на НСПАБ - МВР.


§ 4. Изпълнението на инструкцията се възлага на директора на НСПБЗН и на директорите на ОДПБЗН/СДПБЗН, а контролът по изпълнението й - на главния секретар на МВР.


§ 5. Инструкцията влиза в сила от 01.01.2008 г.


Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1


УТВЪРЖДАВАМ:

ДИРЕКТОР НА

НСПБЗН - МВР: (п)

............................

НОМЕНКЛАТУРА

на произшествията

Възникналите произшествия, за които е получено съобщение в структурните звена на НСПБЗН, повикванията за оказване на помощ на населението, дежурствата и занятията с пожарна техника се класифицират по следните показатели:

I. Вид на произшествието, повикването за оказване на помощ и друга дейност с ПТ

А. Вид на произшествие

1. Пожар

а. за пожари с нанесени преки материални щети и/или загинали и пострадали граждани:

- жилищни, административни и други непромишлени сгради;

- промишлени сгради;

- спомагателни, временни или паянтови постройки;

- транспортни средства;

- горски;

- полски (извън урбанизирани територии);

- със загинали и пострадали хора (когато няма нанесени преки материални щети);

- открити площадки (терени) в урбанизираните територии;

- съоръжения на открито;

б. за пожари без нанесени преки материални щети и без загинали и пострадали граждани:

- сухи треви и храсти в урбанизирани територии;

- сухи треви и храсти в извън урбанизирани територии;

- стърнища;

- отпадъци;

- във или върху готварски уреди;

- комини;

- спомагателни помещения

- други

2. Бедствие

а - Наводнение

б - Земетресение

в - Буря, ураган или смерч

г - Свлачище

д - Силен снеговалеж, снегонавяване и обледяване

е - Други

3. Промишлена авария

4. Катастрофа с транспортни средства

а - Автомобилна

б - Обществен транспорт

в - Метрополитен

г - Железопътна

д - Авиационна

е - Плавателни съдове на кей в акваторията на пристанища

ж - Въжени лифтове

5. Битов и промишлен инцидент

а - Инциденти със съдове под налягане

б - Инцидент с газови уреди

в - Срутване на сграден фонд

г - Свличане на земна маса

д - В и К повреди

е - Други

6. Инцидент с опасни вещества

а - Изтичане на втечнени газове и загазоване

б - Изтичане на химически агресивни течности

в - С източник на йонизиращо лъчение

г - Разлив на разтопени вещества

д - Експлозия и имплозия

е - Промишлени отрови

ж - Други

Б. Вид на повикване за оказване на помощ

1. Техническа помощ

а - Оказване съдействие на други служби

б - Отстраняване на опасни предмети

в - Аварийно кацане на самолети

г - Спасяване на животни

д - Оказване съдействие на граждани

е - Водоснабдяване

ж - Други

2. Оказване помощ на пострадали граждани

а - Осигуряване на пътища за евакуация

б - Евакуиране на пострадали

в - Оказване на първа помощ

г - Транспортиране до болнично заведение

д - Организиране на транспортиране до болнично заведение

е - Други

В. Друга дейност, извършвана с пожарна техника

1. Дежурство с пожарна техника

а - Охрана на пожароопасни дейности

б - Охрана на обществени мероприятия

в - По договор

2. Лъжливи повиквания

а - Добронамерен

б - От ПИИ

в - Злонамерен

3. ПТЗ, ПТУ и ОТИО

а - ПТЗ

б - ПТУ

в - ОТИО

II. Вид на обекта и място, в което е възникнало произшествието

1. Обект на възникване


1 КЪЩА 15 ЗЪРНЕНА КУЛТУРА 29 РАЗСАДНИК
2 АПАРТАМЕНТ 16 ПАСИЩЕ 30 СЕНОВАЛ,
          ФУР. ПЛОЩАДКА
3 ВИЛА 17 ПОЛЕ 31 НАВЕС
4 СЕЛСКОСТОПАНСКА 18 КУПА ФУРАЖ 32 КОШЕРИ
  ПОСТРОЙКА        
5 СКЛАД 19 ОВЦЕФЕРМА 33 ПОМОЩНО СТОП.
6 ГАРАЖ 20 ПТИЦЕФЕРМА 34 ФУРАЖОМЕЛКА
  (САМОСТОЯТЕЛЕН)        
7 ВАГОН 21 СВИНЕФЕРМА 35 ЦЕХ
8 ФУРГОН 22 КРАВЕФЕРМА 36 ТЕХНОЛ. СЪОРЪЖЕНИЕ
9 КАРАВАНА 23 МАСЛОДАЙНА 37 СМЕТИЩЕ
      КУЛТУРА    
10 БУНГАЛО 24 ФУРАЖНА КУЛТУРА 38 ЛУНАПАРК
11 ПАВИЛИОН 25 ВЛАКНОДАЙНА 39 КОМПЮТЪРНА И
      КУЛТУРА   КОМУНИКАЦИОННА
          ТЕХНИКА
12 ГОРА - НИЗОВ 26 ОВОЩНА ГРАДИНА 40 ЕЛ. УРЕД
13 ГОРА - ВЪРХОВ 27 ЛОЗЕ 41 МЕБЕЛ
14 ЖИТНА КУЛТУРА 28 ЗЕЛЕНЧУКОВА 42 ДРУГИ
      ГРАДИНА    

2. Място на възникване

1 БАРАКА 26 ПОМЕЩЕНИЕ ЗА 51 АРХИВОХРАНИЛИЩЕ
      РАБОТИЛНИЦА    
2 СТАЯ 27 ГЪБАРНИК 52 ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА
3 ЕЛ. ТАБЛО 28 БАР 53 ЗАЛА
4 КОМИН 29 СТОЛОВА 54 ЗРИТЕЛНА ЗАЛА
5 КОРИДОР 30 ТЪРГОВСКА ЗАЛА 55 САЛОН
6 КУХНЯ 31 БЮФЕТ 56 КАБИНЕТ
7 ПОКРИВ 32 ТУРБОГЕНЕРАТОР 57 КАНЦЕЛАРИЯ
8 САНИТАРЕН ВЪЗЕЛ 33 ТРАНСФОРМАТОР 58 СЦЕНА
9 СУТЕРЕН 34 ТРАНСПОРТНА ЛЕНТА 59 ГРИМЬОРНА
10 ТАВАН 35 МАШИНИ И 60 РЕЦЕПЦИЯ
      АПАРАТИ    
11 ШАХТА 36 СКЛАДОВО 61 КАЮТА
      ПОМЕЩЕНИЕ    
12 БАЛКОН 37 ПАРОКОТЕЛНО 62 АТЕЛИЕ
      ПОМЕЩЕНИЕ    
13 ДВОР 38 МАСЛОПОДВАЛ 63 ОСВЕТИТЕЛНО ТЯЛО
14 КАБИНА 39 ПОМЕЩЕНИЕ ЗА 64 ВХОДНА ВРАТА
      ЛАБОРАТОРИЯ    
15 ЦИСТЕРНА 40 КОМАНДНА ЗАЛА 65 МАЗЕ, ИЗБА
16 РЕЗЕРВОАР 41 ЕСТАКАДА, 66 ПОДЗЕМЕН ГАРАЖ
      ЕТАЖЕРКА    
17 КАРОСЕРИЯ 42 КАБЕЛНА ЛАВИЦА 67 ПОДЗЕМНО ПОМЕЩЕНИЕ
18 КУПЕ 43 МАШИННО 68 СТЪЛБИЩНА КЛЕТКА
      ОТДЕЛЕНИЕ    
19 ДВИГАТЕЛ 44 КОМПЮТЪРНА ЗАЛА 69 ВЪЗДУХОПРОВОД
20 АРМАТУРНО ТАБЛО 45 ТРАФОПОСТ 70 АСАНСЬОР
21 ГАРАЖНО ПОМЕЩЕНИЕ 46 РАБОТНО 71 ЕСКАЛАТОР
      ПОМЕЩЕНИЕ    
22 КАРАВАНА 47 ЦЕХОВО 72 ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ
      ПОМЕЩЕНИЕ    
23 ОРАНЖЕРИЯ 48 БИТОВО ПОМЕЩЕНИЕ 73 МЕДИЦИНСКИ КАБИНЕТ
24 СУШИЛНЯ 49 РАМПА 74 ДРУГИ
25 ПОМЕЩЕНИЕ ЗА 50 ПОМЕЩЕНИЕ    
  ЖИВОТНИ   ЗА БИБЛИОТЕКА    


III. Сфера на дейност, в която е възникнало произшествието

1 - Промишленост

2 - Строителство

3 - Селско стопанство

4 - Горско и ловно стопанство

5 - Транспорт и складиране

6 - Съобщения

7 - Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството

8 - Други дейности, обслужващи обществото и личността

9 - Жилищно-комунално стопанство

10 - Наука и научно обслужване

11 - Образование

12 - Култура и изкуство

13 - Здравеопазване и социални дейности

14 - Финансово посредничество, операции с недвижими имоти и бизнес услуги

15 - Държавно управление, задължително обществено осигуряване

16 - Обществени организации

IV. Сили и средства, ликвидирали произшествието

1 - Един екип

2 - Два и повече екипа

3 - Две и повече дежурни смени на една ОДПБЗН

4 - Две и повече ОДПБЗН

5 - Ликвидирано до пристигане на сили и средства от НСПБЗН

6 - Ликвидиран без участие на сили и средства на НСПБЗН

7 - Самоликвидиран

ПРЕДЛАГА:

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

РАБОТНА ГРУПА: (п)

....................................


Приложение № 2 към чл. 6, ал. 1



СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРОИЗШЕСТВИЕ
№ ..................
В. .............................................................на .................................................. в .............................................. часа се получи
(дата)
съобщение за ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................
на адрес: .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
предадено от: .......................................................................... тел.: .............................................................................................................................................................................................................
За ликвидиране на произшествието заминаха в ............................................................................................................часа
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(вид на техниката и бр. л.с.)
Приел съобщението: ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(длъжност, категория, фамилия, подпис)


Приложение № 3 към чл. 7, ал. 1



ДНЕВНИК
за регистрация на повикванията и дежурствата
№ на по- Дата Час на Вид на Адрес Наимено- Ликви- Брой Час на
по викването   съобщ. повик-   вание на дирано автом. връщане
ред       ването   обекта от    
                   
                   


Приложение № 4 към чл. 7, ал. 2



СПРАВКА № .................
На .............................................. г. в .................... ч. в ......................... област ........................................................................................................................................................................................
е получено съобщение за: ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................
(вид на произшествието)
Обект: ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Собственост на: .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Община: .......................................................... Адрес: .....................................................................................................................................................................................................................................
Отрасъл: .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Застрашени хора (ДА/НЕ)
Евакуация на хора (ДА/НЕ), имущество (ДА/НЕ)
Причини и обстоятелства, при които е възникнало произшествието:
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
При ликвидиране на произшествието са участвали: ...................................................................................................................................................................................................................................................................
При произшествието е унищожено:
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
ЗАГИНАЛИ И ПОСТРАДАЛИ ЛИЦА
име презиме фамилия възраст пол професия
           
           
           
 
ДРУГИ ДАННИ: .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
ИЗГОТВИЛ: .....................................
...........................................................

(длъжност, фамилия)


Приложение № 5 към чл. 7, ал. 3



СПРАВКА № ...................
от ......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(доброволно формирование)
На ...................................... г. в ........................................ ч. в РСПБЗН ........................................ област ....................................................................................................................................................
е получено съобщение за: ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................
(вид на произшествието)
Обект: ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Собственост на: .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Община: ................................................... Адрес: .............................................................................................................................................................................................................................................
Отрасъл: .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Застрашени хора (ДА/НЕ)
Евакуация на хора (ДА/НЕ), имущество (ДА/НЕ)
Причини и обстоятелства, при които е възникнало произшествието:
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
При ликвидиране на произшествието са участвали: ...................................................................................................................................................................................................................................................................
При произшествието е унищожено:
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
ЗАГИНАЛИ И ПОСТРАДАЛИ ЛИЦА
име презиме фамилия възраст пол професия
           
           
           
 
ЕВАКУИРАНИ ЛИЦА: ..................... БРОЙ
СПАСЕНИ ЛИЦА: ............................. БРОЙ
ДРУГИ ДАННИ: .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
ИЗГОТВИЛ: ..................................................
........................................................................
(длъжност, категория, фамилия, подпис)


Приложение № 6 към чл. 7, ал. 3



СПРАВКА № ...................
за произшествие, ликвидирано от физическо лице
На ........................................ г. в .......................... ч. в РСПБЗН ........................................ област ................................................................................................................................................................
е получено съобщение за: ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................
(вид на произшествието)
Обект: ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Собственост на: .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Община: ........................................Адрес: ..........................................................................................................................................................................................................................................................
Отрасъл: .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Причини и обстоятелства, при които е възникнало произшествието:
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
При ликвидиране на произшествието са участвали: ...................................................................................................................................................................................................................................................................
При произшествието е унищожено:
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 

ЗАГИНАЛИ И ПОСТРАДАЛИ ЛИЦА

име презиме фамилия възраст пол професия
           
           
           
 
ЕВАКУИРАНИ ЛИЦА: .............. БРОЙ
СПАСЕНИ ЛИЦА: ...................... БРОЙ
ДРУГИ ДАННИ: .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
ИЗГОТВИЛ: .................................................
.......................................................................
(длъжност, категория, фамилия, подпис)


Приложение № 7 към чл. 9, ал. 1



ТЕЛЕФОНОГРАМА
№ ...............
 
На ......................... г. в ....... ч. в ....... РСПБЗН гр. ............................................... област .................................................................................................................................................................
е получено съобщение за: ..............................................................................................................................................................................................................................................................................
(вид на повикването)
Подвид на повикването: ....................................................................................................................................................................................................................................................................................
Обект: ......................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Код на обекта по чл. 6: ..................................... Място: ..............................................................................................................................................................................................................................
Собственост на: .............................................................................................................................................................................................................................................................................................
Община: .................................................... Адрес (GPS): .............................................................. Етаж: ..........................................................................................................................................
Отрасъл: ................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Преустановена ли е дейността (ДА/НЕ): Бедствена ситуация (ДА/НЕ): .................................................................................................................................................................................................................................
Предполагаема причина и обстоятелства, при които е възникнало произшествието:
...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Органи на МВР и ведомства, извършващи разследване на причините за произшествието:
...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
За ликвидиране на произшествието са заминали:
 
Структурно Час на Пожарна техника Използвани ПТВ и средства Личен Вид
по звено замина-     състав откази
ред   ване        
      марка и вид ДК № вид мярка колич.    
                   
                   
                   
 
При произшествието е унищожено:
 
Наименование на унищоженото имущество Количество
по    
ред    
     
     
 
При произшествието е спасено (евакуирано, транспортирано):
 
Наименование на спасеното (евакуирано, транспортирано) Метод Количество
по      
ред      
       
       
 
ЗАГИНАЛИ И ПОСТРАДАЛИ ГРАЖДАНИ И СЛУЖИТЕЛИ НА НСПБЗН:
 
З/П Име, презиме, фамилия Възраст Пол Вид на нараняването Професия
по            
ред            
             
             
             
ОПЕРАТИВНА ДЕЙНОСТ: ......................................................................................................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
ВРЕМЕ НА ПРИСТИГАНЕ .................. часа на ................ година
ЗАСТРАШЕНИ ХОРА: .......................................................... брой
 
ПРЕМАХВАНЕ НА ПРЕГРАДИ/ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ПЪТИЩАТА ЗА ЕВАКУАЦИЯ
ОТ ..............................часа на ........................................... година ДО .................. часа на ............... година
ПОДАВАНЕ ГАСИТ. В-ВО ....... часа на ....................... година ПЛОЩ: ............................................... м2
ДОПЪЛНИТЕЛНИ СИЛИ .......... часа на ....................... година ПЛОЩ: ............................................... м2
ИЗПОЛЗВАНИ СТРУЙНИЦИ: ............................................ брой  
ЛОКАЛИЗИРАНЕ .......................... часа на .................... година ПЛОЩ: ............................................... м2
СЪОБЩЕНИЕ ЗА СПИРАНЕ ......... часа на ................... година  
РАЗЧИСТВАНЕ ОТ ..................... часа на ....................... година ДО .................. часа на ............... година
ОТВОДНЯВАНЕ ОТ ................... часа на ........................ година ДО .................. часа на ............... година
ДЕЖУРСТВО ОТ .......................... часа на ...................... година ДО .................. часа на ............... година
 
ОТСТРАНЯВАНЕ НА ОПАСНИ ПРЕДМЕТИ, КОНСТРУКЦИИ И СЪОРЪЖЕНИЯ
ОТ ................................................. часа на ...................... година ДО .................. часа на ............... година
ЛИКВИДИРАНЕ ....................... часа на ................ година от: ........................................................................................................................................................................................................................

(организация, граждани)

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ОПЕРАТИВНАТА ГОТОВНОСТ В ..................... часа на ......................... година
СИЛИТЕ И СРЕДСТВАТА СЕ ЗАВЪРНАХА В .............................................. часа на .......................... година
ПОМОЩ ОТ ДРУГИ ОРГАНИЗАЦИИ: .............................................................................................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
ДРУГИ ДАННИ: ...............................................................................................................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
ИЗГОТВИЛ: ........................................................................................................................................................................
СМЯНА: .............................................................................................................

(длъжност, категория, фамилия, подпис)

 
   
ПРЕДАДЕНА В ................................................ ч. НА .................... г. ПРИЕТА В ....................... ч. НА ................ г.
ПРЕДАЛ: .......................................................................................................................................................................
ПРИЕЛ: ...........................................................................................................
ПРЕДАДЕНА В ................................................ ч. НА .................... г. ПРИЕТА В ....................... ч. НА ................ г.
ПРЕДАЛ: .......................................................................................................................................................................
ПРИЕЛ: ...........................................................................................................
   


УКАЗАНИЯ

ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА ТЕЛЕФОНОГРАМА

1. Телефонограмата се изготвя от началника на дежурния екип, ликвидирала пожара, отстранила последиците от аварията или катастрофата или извършила техническата помощ или дежурство.

2. За номер на телефонограмата се вписват поредният номер на повикването съгласно дневника за регистриране на повикванията и дежурствата на съответната служба.

3. В полетата "дата" и "час" се вписват датата и часът, в който е получено съобщението, съобразно записа в "Съобщение за произшествие". При дежурства с пожарна техника се вписва часът на получаване на заявката.

4. В полето "РСПБЗН" се вписва службата, в която е получено съобщението, като в полето пред текста се попълва номерът на РСПБЗН, в случаите, когато в града има повече от една служба.

5. В полето "Област" се записва областната дирекция, към която се води службата.

6. В полето "Вид на повикването" се записва:

01 - Пожар с нанесени преки материални щети и/или загинали и пострадали граждани

03 - Пожар без нанесени преки материални щети и/или загинали и пострадали граждани

04 - Оказване помощ на пострадали граждани

06 - Бедствие

07 - Промишлена авария

08 - Битов и промишлен инцидент

09 - Инцидент с опасни вещества

12 - Катастрофа с транспортни средства

13 - Техническа помощ

14 - Дежурство с пожарна техника 18-ПТЗ, ПТУ и ОТИО

19 - Лъжлив сигнал за тревога.

7. В полето "Код на обекта по чл. 6" се записва кодът на обекта съгласно чл. 6, ал. 5 от инструкцията:

01 - сгради на държавните органи, БНТ, БНР и БТА;

04 - обектите, водени на отчет в ГДПБЗН;

05 - обекти с преобладаваща категория "А" и "Б" по пожарна опасност с площ над 1000 м2;

06 - големи транспортни възли, ГКПП, летища, гари, пристанища, тунели, Метрополитена; жп инфраструктурата, подвижния жп състав и магистрални пътища, когато е блокирано движението на МПС по тях;

07 - детски и лечебни заведения (болници, санаториуми, профилакториуми, домове за възрастни хора и психичноболни, интернати и др.);

08 - обекти за масово събиране на хора (театри, кина, концертни и спортни съоръжения, хотели, почивни станции, търговски комплекси и др.);

09 - учебни заведения;

10 - високи административни, обществени и жилищни сгради от II и III група;

11 - горски масиви: над 300 дка за широколистни гори и над 100 дка - за иглолистни;

12 - житни масиви със засята площ над 100 дка;

13 - обекти на дипломатически представителства и чужди държави;

14 - обекти, съхраняващи и използващи източници на йонизиращи лъчения, токсични химически вещества и бактериални средства;

15 - превозни средства, превозващи опасни товари;

16 - многоетажни и подземни паркинги и гаражи за МПС с над 25 паркоместа;

17 - складове за леснозапалими течности, горими течности и горими газове (ЛЗТ, ГТ и ГГ) от I и II категория;

18 - промишлени аварии и бедствия;

19 - при получена информация за заплаха от или за извършен терористичен акт;

20 - произшествия със загинали или пострадали граждани.

8. В полето "Обект" се описва обектът, в който е възникнало произшествието.

9. В полето "Подвид на повикването" се попълва:

А. За пожари с нанесени преки материални щети и/или загинали и пострадали граждани

1 - Жилищни и административни и други непромишлени сгради

2 - Промишлени сгради

3 - Спомагателни, временни или паянтови постройки

4 - Транспортни средства

5 - Горски

6 - Полски (извън урбанизирани територии)

7 - Със загинали и пострадали хора (когато няма нанесени преки материални щети)

8 - Открити площадки (терени) в урбанизираните територии

9 - Съоръжения на открито

Б. За пожари без нанесени преки материални щети и/или загинали и пострадали граждани

1 - Сухи треви и храсти в урбанизирани територии

2 - Сухи треви и храсти в извън урбанизирани територии

3 - Стърнища

4 - Отпадъци

5 - Във или върху готварски уреди

6 - Комини

7 - Спомагателни помещения

8 - Други

В. За оказване помощ на пострадали граждани

1 - Осигуряване на пътища за евакуация

2 - Евакуиране на пострадали

3 - Оказване на първа помощ

4 - Транспортиране до болнично заведение

5 - Организиране на транспортиране до болнично заведение

6 - Други

Г. За бедствия

1 - Наводнение

2 - Земетресение

3 - Буря, ураган или смерч

4 - Свлачище

5 - Силен снеговалеж, снегонавяване и обледяване

6 - Други

Д. За битов и промишлен инцидент

1 - Инциденти със съдове под налягане

2 - Инцидент с газови уреди

3 - Срутване на сграден фонд

4 - Свличане на земна маса

5 - В и К повреди

6 - Други

Е. За инцидент с опасни вещества

1 - Изтичане на втечнени газове и загазоване

2 - Изтичане на химически агресивни течности

3 - С източник на йонизиращо лъчение

4 - Разлив на разтопени вещества

5 - Експлозия и имплозия

6 - Промишлени отрови

7 - Други

Ж. За катастрофа с транспортни средства

1 - Автомобилна

2 - Обществен транспорт

3 - Метрополитен

4 - Железопътна

5 - Авиационна

6 - Плавателна техника в акваторията на пристанища

7 - Въжени лифтове

З. За техническа помощ

1 - Оказване съдействие на други служби

2 - Отстраняване на опасни предмети

3 - Спасяване на животни

4 - Оказване съдействие на граждани

5 - Водоснабдяване

6 - Други

И. За дежурство с пожарна техника

1 - Охрана на пожароопасни дейности

2 - Охрана на обществени мероприятия

3 - Аварийно кацане на самолети

4 - По договор

К. За лъжлив сигнал за тревога

1 - Добронамерен

2 - От ПИИ

3 - Злонамерен

10. В полето "Място" се попълва по следната номенклатура:

1 БАРАКА 26 ПОМЕЩЕНИЕ 51 АРХИВОХРАНИ-
      ЗА РАБОТИЛ-   ЛИЩЕ
      НИЦА    
2 СТАЯ 27 ГЪБАРНИК 52 ИЗЛОЖБЕНА
          ЗАЛА
3 ЕЛ.ТАБЛО 28 БАР 53 ЗАЛА
4 КОМИН 29 СТОЛОВА 54 ЗРИТЕЛНА ЗАЛА
5 КОРИДОР 30 ТЪРГОВСКА 55 САЛОН
      ЗАЛА    
6 КУХНЯ 31 БЮФЕТ 56 КАБИНЕТ
7 ПОКРИВ 32 ТУРБОГЕ- 57 КАНЦЕЛАРИЯ
      НЕРАТОР    
8 САНИТАРЕН 33 ТРАНСФОР- 58 СЦЕНА
  ВЪЗЕЛ   МАТОР    
9 СУТЕРЕН 34 ТРАНСПОРТ- 59 ГРИМЬОРНА
      НА ЛЕНТА    
10 ТАВАН 35 МАШИНИ 60 РЕЦЕПЦИЯ
      И АПАРАТИ    
11 ШАХТА 36 СКЛАДОВО 61 КАЮТА
      ПОМЕЩЕНИЕ    
12 БАЛКОН 37 ПАРОКОТЕЛ- 62 АТЕЛИЕ
      НО ПОМЕ-    
      ЩЕНИЕ    
13 ДВОР 38 МАСЛО- 63 ОСВЕТИТЕЛНО
      ПОДВАЛ   ТЯЛО
14 КАБИНА 39 ПОМЕЩЕНИЕ 64 ВХОДНА ВРАТА
      ЗА ЛАБОРА-    
      ТОРИЯ    
15 ЦИСТЕРНА 40 КОМАНДНА 65 МАЗЕ, ИЗБА
      ЗАЛА    
16 РЕЗЕРВОАР 41 ЕСТАКАДА, 66 ПОДЗЕМЕН
      ЕТАЖЕРКА   ГАРАЖ
17 КАРОСЕРИЯ 42 КАБЕЛНА 67 ПОДЗЕМНО
      ЛАВИЦА   ПОМЕЩЕНИЕ
18 КУПЕ 43 МАШИННО 68 СТЪЛБИЩНА
      ОТДЕЛЕНИЕ   КЛЕТКА
19 ДВИГАТЕЛ 44 КОМПЮТЪР- 69 ВЪЗДУХО-
      НА ЗАЛА   ПРОВОД
20 АРМАТУРНО 45 ТРАФОПОСТ 70 АСАНСЬОР
      ТАБЛО    
21 ГАРАЖНО 46 РАБОТНО 71 ЕСАКАЛАТОР
  ПОМЕЩЕНИЕ   ПОМЕЩЕНИЕ    
22 КАРАВАНА 47 ЦЕХОВО ПО- 72 ЕЛ. ИНСТАЛА-
      МЕЩЕНИЕ   ЦИЯ
23 ОРАНЖЕРИЯ 48 БИТОВО ПО- 73 МЕДИЦИНСКИ
      МЕЩЕНИЕ   КАБИНЕТ
24 СУШИЛНЯ 49 РАМПА 74 ДРУГИ
25 ПОМЕЩЕ- 50 ПОМЕЩЕНИЕ    
  НИЕ ЗА ЖИ-   ЗА БИБЛИО-    
  ВОТНИ   ТЕКА    
           

11. В полето "Собственост на" се записват собствениците и ползвателите на обекта. При неустановена собственост се записват само ползвателите.

12. В полето "Община" се попълва общината, към която се води обектът.

13. В полето "Адрес (GPS)" се записва точният адрес на обекта, в който е възникнало произшествието или ще бъде осъществено дежурството (занятието). Когато обектът е извън урбанизирана територия или когато няма точен адрес, може да бъдат записани GPS координатите му.

14. В полето "Етаж" се записва етажът, на който е възникнало произшествието.

15. В полето "Отрасъл" се записва отрасловата принадлежност на обекта:

11 - Промишленост

12 - Строителство

13 - Селско стопанство

14 - Горско и ловно стопанство

15 - Транспорт и складиране

16 - Съобщения

17 - Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството

18 - Други дейности, обслужващи обществото и личността

21 - Жилищно-комунално стопанство

22 - Наука и научно обслужване

23 - Образование

24 - Култура и изкуство

25 - Здравеопазване и социални дейности

26 - Финансово посредничество, операции с недвижими имоти и бизнес услуги

27 - Държавно управление, задължително обществено осигуряване

28 - Обществени организации.

16. В полето "Преустановена ли е дейността" с ДА се отговаря, когато има частично или пълно преустановяване на дейността на обекта като последица от произшествието.

17. В полето "Бедствена ситуация" с ДА се отговаря, когато:

1. Има обявено бедствено положение.

2. Са мобилизирани всички сили и средства на РСПБЗН (включително и свободния от дежурство състав) и на произшествието има сили и средства от други организации.

В случай на обявено бедствено положение се изписва и с чия заповед е обявено.

18. В полето "Причини и обстоятелства, при които е възникнало произшествието" в кодиран вид се посочва причината, а така също тя се пояснява в свободен текст.

19. В полето "Органи на МВР и ведомства, извършващи разследване на причините за произшествието" се посочват съответните РПУ, РСлС, инспекциите по труда и др. ведомства, занимаващи се със случая.

20. В таблицата "За ликвидиране на произшествието са заминали" се записва цялата пожарна техника, заминала за произшествието, и използваните ПТВ и средства. В случай на отказ на пожарната техника се въвежда с код видът на отказа, а в полето "Други данни" се описва накратко влиянието му върху процеса на ликвидиране на произшествието.

21. В таблицата за унищоженото имущество се описва по номенклатура унищоженото и повредено имущество. За имуществото, за което има код при попълване на количеството, се спазва мярката по подразбиране.

22. В таблицата за спасеното (евакуирано, транспортирано) се въвеждат по номенклатура спасените, евакуирани и транспортирани хора и спасеното имущество.

Под спасен човек се разбира човек, който е получил физическа помощ, за да се измъкне от пожара. Следователно е възможно за някой да бъде и загинал, и спасен. Ако човекът несъмнено е мъртъв, когато бъде намерен, отстраняването на тялото не се записва като спасяване.

Под евакуирани хора се разбират хора, на които е оказана помощ за евакуацията (например разчистване на пътищата за евакуация, даване на указания за начина на евакуация, оказване на конкретна помощ).

Ако един човек е и спасен, и транспортиран, се въвеждат и двете операции.

В колона "Метод" се въвежда:

1 - подвижна стълба

2 - въртяща се стълба

3 - хидравлична платформа

4 - друга стълба

5 - свален от прозорец, покрив и т.н.

6 - друго

7 - неизвестно.

23. В таблицата за загинали и пострадали граждани и служители на НСПБЗН на отделен ред се записват всички загинали и пострадали граждани и служители на НСПБЗН. В колоната "Вид на нараняването" се записва:

1 - вдишване на газ, дим или токсични пари

2 - изгаряне или попарване

3 - физически наранявания

4 - шок

5 - комбинация от 1 и 2

6 - неустановено

7 - други.

Загинал е човек, който почива вследствие на прякото или косвеното въздействие на нараняванията, причинени от пожара. Това определение включва например лица, които умират от пневмония, предизвикана от изгаряния или вдишване на дим, или от паралич на сърцето, предизвикано от подобни наранявания.

Пострадал е всеки, който е получил наранявания, изискващи лекарска намеса. Това включва и всеки човек, посъветван да потърси лекарска помощ независимо дали ще приеме препоръката. В случай на съмнение дали е необходима лекарска намеса или не гражданинът се записва като пострадал.

24. В полето "Оперативна дейност" се записват по номенклатура всички оперативни дейности, които са осъществявани по време на произшествието.

25. В полето "Време на пристигане" се записват часът и датата на пристигане на ДС (ДЕ) на мястото на произшествието.

26. В полето "Застрашени хора" се записва броят на хората (за които има достатъчно достоверни данни), които са били в непосредствена близост до пожара.

27. В полето "Премахване на прегради/Освобождаване на пътищата за евакуация" се записват часът и датата на началото и края на операцията по осигуряване на достъп до произшествието. При извършване на АСД се записват часът и датата на началото и края на операцията по осигуряване на достъп до застрашените хора, например при ПТП - операциите по разрязване на автомобила, за да могат да бъдат извадени пострадалите граждани.

28. В полето "Подаване на гасително вещество" се записват часът и датата на подаване на първите гасителни вещества, както и площта на пожара при въвеждането им.

29. В полето "Допълнителни сили" се записват часът и датата на пристигане на допълнително повиканите сили на НСПБЗН и площта на пожара при въвеждането им.

30. В полето "Използвани струйници" се записва броят на всички струйници, които са използвани при погасяването на пожара.

31. В полето "Локализиране" се записват часът и датата на локализиране на пожара, както и площта му.

32. В полето "Съобщение за спиране" се записват часът и датата на локализиране на пожара, както и площта му.

33. В полето "Разчистване" при пожар се записват часът и датата на началото и края на извършване на дейностите по разчистване и обезопасяване на мястото на пожара. Полето "Разчистване" се попълва също и когато се извършват аварийно-спасителни и помощни дейности, например измиване на пътното платно след ПТП и други.

34. В полето "Отводняване" при произшествие "Пожар" се записват часът и датата на началото и края на извършване на отводняването, след като пожарът е погасен. При произшествия "Наводнение" и "В и К повреди" се записват часът и датата на началото и края на извършване на отводняването.

35. В полето "Дежурство" при произшествие "Пожар" се записват часът и датата на началото и края на дежурството. При "Дежурство с пожарна техника" се записват часът и датата на началото и края на дежурството (от времето на пристигане до времето за приключване).

36. В полето "Отстраняване на опасни предмети" се записват часът и датата на началото и края на извършваната дейност.

37. В полето "Ликвидиране" се записват часът и датата на тръгване на силите и средствата от произшествието.

38. В полето "От" (организация, граждани) се записва кой е ликвидирал произшествието. Във всички случаи, когато структурните звена на НСПБЗН са извършвали оперативни дейности, в полето се записва НСПБЗН. В случаите, когато структурните звена на НСПБЗН не са извършвали оперативни дейности, в полето се записва организацията, ликвидирала произшествието, а когато е ликвидирано от граждани - се записва "граждани".

39. В полето "Възстановяване на оперативната готовност в" се записват часът и датата на готовност за заминаване на друго произшествие.

40. В полето "Силите и средствата се завърнаха в" се записват часът и датата на завръщане на последния ДЕ от произшествието. В случаите, когато екипите са изпратени на друго произшествие, се записва времето на пристигане на другото произшествие.

41. В полето "Помощ от други организации" накратко се описват силите и средствата на организациите, оказали помощ на органите на НСПБЗН за ликвидиране на произшествието.


Приложение № 8 към чл. 10, ал. 1



РСПБЗН Изх. №: ___________________________________________________________________________________________________________________________
ОДПБЗН Вх. №: ___________________________________________________________________________________________________________________________
 
СТАТИСТИЧЕСКИ ЛИСТ ЗА ПОЖАР
 
ДАТА ____________________________________________________________________________________________________________________________________
ОБЕКТ: __________________________________________________________________
ВИД: _______________________________________________________________________________
АДРЕС:___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
КЛАС НА ПОЖАРА
ПО БДС: ________________________________________________________________________________________________________________________________
РСПБЗН (ПО ДПК): _____________________________________________________
ОБЩИНА: ___________________________________________________________________________
ОТРАСЪЛ: __________________________________________________________________
ПОДОТРАСЪЛ: ______________________________________________________________________
КОД НА ОБЕКТА: ____________________________________________________________
МЯСТО: ____________________________________________________________________________
ИЗТОЧНИК: ______________________________________________________________
ПРИЧИНИТЕЛ: _______________________________________________________________________
ОБСТОЯТЕЛСТВА ______________________________________________________________________________________________________________________________________________
ПРЕДПОСТАВКА: _______________________________________________________________________________________________________________________________________________
КАТЕГОРИЯ НА ПРОИЗВОДСТВО ПО ПОЖАРНА ОПАСНОСТ:
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
СЛ. ДЕЛО: (ДА/НЕ)
ПРЕДПОЛАГАЕМА ПРИЧИНА:
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 

ИЗГОТВИЛ: __________________________________________________________________________________________________________________________________________

(длъжност, категория,

фамилия, подпис, дата)

 
ДАТА: ___________ НАЧАЛНИК
РСПБЗН: _______________________________________________________________________________________________________________________________________

(категория, фамилия, подпис)

 


Приложение № 9 към чл. 12, ал. 1



ДО

ДИРЕКТОРА НА

НСПБЗН - МВР

 

ЧРЕЗ

ДИРЕКТОРА НА

ОДПБЗН

 
ДОКЛАД
 
ОТНОСНО: .......................................................................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................................................................................
(вид на произшествието, дата, обект и населено място)
При изготвянето на доклада се спазва следната последователност на описание на основните данни на обекта, констатациите, изводите и предложенията, свързани с възникването и ликвидирането на произшествието:
I. Основни данни за произшествието: дата и час на възникване, населено място, община, регион, наименование на обекта, ведомствена принадлежност.
II. Характеристика на обекта: технологични особености на обекта - вид на производството, степен на пожарна опасност, наличие на технологична автоматика и защита; разположение, брой и степен на пожароустойчивост на сградите; брой и устройство на етажите; състояние на електрооборудването, вентилацията, водоснабдяването, комуникациите, свръзките с РСПБЗН и др.
III. Организация на пожарната безопасност в обекта:
1. Обслужване на обекта от органите, упражняващи ДПК - кой обслужва обекта, какви документи са връчени, какво е изпълнението им, каква отговорност е търсена, оценка на работата на органите за ПБЗН и т.н.
2. Подготовка на обекта за пожарогасене и аварийно-спасителна дейност:
а) мероприятия на органите за ПБЗН (РСПБЗН и ОДПБЗН) - оценка за изучаване на обекта от дежурната смяна, проведени пожаротактически занятия, самостоятелно или с участието на членовете на ПП ядра, инженерно-технически персонал и др. сили;
б) мероприятия на ръководството на обекта - внедрени ПИИ и ПГИ - оценка за състоянието им; водоснабдяване на обекта, осигуреност с противопожарни уреди и съоръжения, подстъпи за пожарогасене, оценка на работата по поддържането им, противопожарен режим, обучение и инструктаж, информационно-превантивна дейност, състояние и оценка и др.
3. Възникнали ли са досега в същия обект и помещения произшествия и по какви причини.
IV. Обстановка в обекта преди произшествието: къде, какво, докога и кой е работил, какви лица са се намирали в обекта, къде и кога е било изключено електрическото напрежение, използване и състояние на отоплителни прибори и др. обстоятелства; особености, свързани с възникването на произшествието, от кого и кога е открито, как е съобщено на РСПБЗН; какви нарушения на нормите и правилата за пожарна и аварийна безопасност са констатирани (е имало) преди възникване на произшествието - описват се подробно допуснатите слабости от органите за ПБЗН, стопанските ръководители, ИТР, работниците, служителите или гражданите (за частния сектор) по пожарообезопасяването на обекта.
Нарушения на изискванията за ПБЗН, довели до разрастване на произшествието и пренасянето му в други помещения. Как е спазвана технологичната дисциплина и отражението й за възникване на произшествието. Изследване на обстоятелствата и условията, при които е възникнало.
V. Действия на органите за ПБЗН.
1. Описват се часът на получаване на съобщението за произшествието в РСПБЗН (ОДПБЗН); разстоянието до обекта и състоянието на пътя; часът на тръгване, пристигане и завръщане на дежурната смяна и на всички други сили и средства, участвали в ликвидирането му; в какъв размер е заварено произшествието при пристигане на всяка една от дежурните смени; времето на локализиране. Оценка на работата на ПП ядра, работниците, служителите, на допълнителните сили и на населението преди пристигане на дежурната смяна и участието им при ликвидирането. Ако произшествието е взело големи размери преди или след пристигане на поделенията за ПБЗН, посочват се причините за разрастването му.
2. Дейност за евакуация и защита на хора и имущество - описва се в какво се изразява.
3. Проявен героизъм от служители на НСПБЗН, доброволци и граждани - описва се в какво се изразява.
4. Каква техника, сили и средства са използвани общо при ликвидиране на произшествието, какви гасителни вещества са използвани и в какви количества. Оценка на ефективността на гасителните средства и техниката, ако има откази на техниката, се описват. Описват се последователно извършените пожарогасителни и аварийно-спасителни действия - положителни и слаби страни в работата. Оценка на работата на РОТ и останалите длъжностни лица.
VI. Причини за произшествието - посочват се обстоятелствата и условията за възникване на произшествието, като се разяснява как се е стигнало до тях и как точно е възникнало. Ако причината не е установена, посочва се какво се прави и кой работи за нейното установяване, най-вероятните версии, за които има насочващи данни.
VII. Последствия от произшествието. Какво е унищожено и повредено - в каква степен. Загинали и пострадали хора (граждани и служители от НСПБЗН) и животни. Косвени последици от произшествието - за обекта и за икономиката на страната. Какво е спасено от действията на органите за ПБЗН, ако е имало непосредствена опасност от унищожаване.
VIII. Виновни за произшествието и какви санкции са наложени или се предвиждат:
1. На лица от обекта.
2. На служители от НСПБЗН.
3. На други лица.
IХ. Изводи и предложения:
1. За необходимите мерки и за подобряване на работата на органите за ПБЗН и стопанските ръководители от региона за недопускане на произшествия.
2. Необходими мерки от страна на НСПБЗН за недопускане на подобни случаи в страната.
3. Предложения за награди, поощрения или наказания.
Приложения:
1. Схема на разположението на силите и средствата, водоизточниците, местата на пожарогасителните линии и други данни за произшествието съгласно изискванията на подзаконовите актове.
2. Препис от протокола за разбор на действията на дежурната смяна при ликвидиране на произшествието.
 

НАЧАЛНИК РСПБЗН: .............................................................................................................................................................................................................

(подпис, печат)

...............................................................................................................................................................................................................................

(категория, фамилия)

 


Приложение № 10 към чл. 12, ал. 4



ДО

ДИРЕКТОРА НА

НСПБЗН - МВР

 
СПРАВКА
ЗА ВЪЗНИКНАЛО ПРОИЗШЕСТВИЕ
 
На __.__.20__ г. в __ часа в РСПБЗН _____________________________________ ,
община _______________________________________________________________________________________________________________________________________
е съобщено за ________________________ в ___________________________________________________________________________________________________________________

(вид произ- (място на възникване

шествие) и вид на обекта)

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
(местонахождение, точен адрес)
Собственост на ____________________________________________________________________________________________________________________________________________
(трите имена или наименование
на фирмата)
Произшествието е ликвидирано в ____ часа на __.__.20__ г.
Загинали: _____________________________________________________________
(трите имена)
Пострадали: _______________________________________________________________________________________________________________________________________________
(трите имена)
Унищожено: ______________________________________________________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________
(вид и количество)
Спасено: _________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________
(вид и количество)
Причина: _________________________________________________________________________________________________________________________________________________
(описват се вероятната причина и обстоятелствата по възникване и ликвидиране на произшествието)
Местопроизшествието е ликвидирано от екипи на ДС на РСПБЗН - ___________ с ____ бр. ППА и личен състав от ________ служители. Произшествието е (не е)
посетено от разследващи органи на _______________ и следните длъжностни лица _______________________________________________________________________
____________________________________________________________________ .
(изброяват се ръководните длъжностни лица извън състава на ДС)
 
ИЗГОТВИЛ: ______________________________________________________________________________________________________________________________________

(длъжност, категория,

фамилия, подпис)

 


Приложение № 11 към чл. 13, ал. 1



ПРОТОКОЛ
за разбор на действията на дежурната смяна при ликвидиране на произшествие
 
Днес, ....................... година в присъствието на ...................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................................................................................
(изброяват се длъжностните лица от ГДПБЗН, ОДПБЗН/СДПБЗН и РСПБЗН, началникът на ДС и броят на пожарникарите)
беше направен разбор на ...............................................................................................,
(описва се произшествието)
възникнало около .......... часа на ................година.
Произшествието се докладва от ................................................................................................................................................................................................
Съобщението за произшествието е получено в .............. часа.
Последователно се описват действията на длъжностните лица, участвали в ликвидирането на произшествието:
- действия на дежурния диспечер (описват се всички действия, които е предприел, и изпълнението на разпоредените му заповеди);
- действия на началника на дежурната смяна (I РОД) след получаване на съобщението за произшествието (описват се всички действия, които е предприел, и заповедите, които е отдал);
- действия на I РОД до пристигането на мястото на произшествието (описват се пътят на движението, отдадените разпореждания, пътната обстановка, разстоянието до обекта и времето за пристигане);
- описва се пристигането на мястото на произшествието, каква обстановка заварва I РОД;
- действия на I РОД след пристигане на произшествието (описват се всички действия и издадени заповеди по разузнаването на обстановката, евакуацията на хора и животни, водоснабдяване и ликвидиране на произшествието);
- действия на пожарникарите и водачите на СА при ликвидиране на произшествието;
- действия на ДФ, гасачески групи, работниците и населението при ликвидиране на произшествието;
- действия на следващите РОД и допълнителните сили и средства, съсредоточени на мястото на произшествието (описва се обстановката, която заварва следващият РОД, действията, които е предприел, и отдадените заповеди);
- разпределяне на силите и средствата.
В протокола се записват времената за ликвидиране на произшествието, както и факторите, спомогнали за разпространението му.
На основата на извършените действия и направените разисквания най-старшият началник, присъствал на произшествието, който ръководи и разбора, прави изводи за действията на дежурната смяна до ликвидирането на произшествието и дава препоръки за подобряване на оперативно-техническата дейност и за създаване на условия за успешното ликвидиране на произшествия в обекта, които се описват в протокола.
 

ПРОТОКОЛЧИК: ...............................................................................................................................................................................................................

(длъжност, категория,

фамилия, подпис)

НАЧАЛНИК: .................................................................................................................................................................................................................

(длъжност, категория,

фамилия, подпис)

 


Промени настройката на бисквитките