Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 38 от 21.V

НАРЕДБА № 5 ОТ 13 ДЕКЕМВРИ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ТЕЛЕФОННИ УКАЗАТЕЛИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО РАБОТАТА С БАЗИТЕ ДАННИ, ТЯХНОТО ПРЕХВЪРЛЯНЕ И ПОЛЗВАНЕ, КАКТО И ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТЕЛЕФОННИ СПРАВОЧНИ УСЛУГИ

 

НАРЕДБА № 5 ОТ 13 ДЕКЕМВРИ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ТЕЛЕФОННИ УКАЗАТЕЛИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО РАБОТАТА С БАЗИТЕ ДАННИ, ТЯХНОТО ПРЕХВЪРЛЯНЕ И ПОЛЗВАНЕ, КАКТО И ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТЕЛЕФОННИ СПРАВОЧНИ УСЛУГИ

Издадена от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения

Обн. ДВ. бр.1 от 4 Януари 2008г., изм. ДВ. бр.38 от 21 Май 2010г., изм. и доп. ДВ. бр.24 от 12 Март 2013г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за издаване на телефонни указатели, включително работата с базите данни, тяхното прехвърляне и ползване, както и за предоставяне на телефонни справочни услуги.


Чл. 2. Събирането, обработката и предоставянето на данните, необходими за издаване на телефонни указатели и предоставяне на телефонни справочни услуги, се извършва в съответствие с изискванията за защита на данните на лицата, предвидени в Закона за електронните съобщения и Закона за защита на личните данни.


Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Предприятията, задължени да предоставят универсална услуга по чл. 182, ал. 2, т. 4 и 5 от Закона за електронните съобщения, спазват принципа на равнопоставеност при работа с информацията, предоставена от други предприятия.


Чл. 4. Предприятията, които предоставят обществени телефонни услуги, са длъжни предварително и безвъзмездно да информират абонатите си за:

1. предназначението на телефонния указател;

2. възможността и условията, при които в него могат да бъдат включени техните данни при изрично съгласие;

3. обстоятелството, че информацията, включена в телефонния указател, се ползва за предоставяне на телефонна справочна услуга;

4. всяка възможност потребители да открият име или наименование и адрес на абонатите само въз основа на телефонен номер, чрез функциите за търсене при телефонни указатели в електронна форма;

5. обстоятелството, че впоследствие данните им могат да бъдат предоставяни на други предприятия, изготвящи телефонни указатели или предоставящи телефонни справочни услуги.


Глава втора.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗДАВАНЕ НА ТЕЛЕФОННИ УКАЗАТЕЛИ И ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОННИ ТЕЛЕФОННИ УКАЗАТЕЛИ

Чл. 5. Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни услуги, имат право да издават и актуализират телефонен указател в печатна и/или електронна форма при спазване изискванията по тази наредба.


Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Предприятията, които са задължени да предоставят универсалната услуга по чл. 182, ал. 2, т. 4 от Закона за електронните съобщения, издават поне един телефонен указател в печатна и/или електронна форма. Предприятията отправят мотивирано искане до Комисията за регулиране на съобщенията (комисията) за одобрение на формата на указателя - печатна и/или електронна, като комисията се произнася с решение в едномесечен срок от получаване на искането. Телефонният указател се актуализира редовно, но най-малко веднъж годишно.


Чл. 7. (1) Печатното издание на телефонния указател, както и телефонният указател в електронна форма, издаван и актуализиран от предприятие по чл. 6, съдържа информация за телефонните номера и други данни за абонатите, които са изразили съгласие за това, на всички предприятия, предоставящи обществени телефонни услуги.

(2) Печатното издание на телефонния указател, както и телефонният указател в електронна форма, издаван и актуализиран от предприятията по чл. 5, може да съдържа информация за телефонните номера и други данни за абонатите на съответните предприятия, както и информация за телефонните номера и други данни за абонатите на други предприятия, предоставящи обществени телефонни услуги чрез номера от Националния номерационен план, абонатите на които са изразили съгласие за това.


Чл. 8. (1) Тиражът на печатното издание на телефонния указател на предприятията по чл. 6 се определя с решение на комисията в срок до един месец, считано от датата, на която предприятията по чл. 6 са подали искане до комисията за одобрение на тиража. Комисията взема решение за одобряване на тиража въз основа на данни, предоставени от предприятията по чл. 6 относно потребителското търсене, очакваните разходи за издаване на указателя и очаквани приходи от неговото разпространение и след провеждане на обсъждане с тези предприятия.

(2) Тиражът на печатното издание на телефонния указател на предприятията по чл. 5 се определя по тяхна преценка.


Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2010 г.) Предприятия, които предоставят на своите абонати обществени телефонни услуги чрез номера от Националния номерационен план, са длъжни да удовлетворяват всяко обосновано искане за предоставяне или актуализиране на данните по чл. 12, ал. 6 за абонатите си, които са заявили изрично съгласие за включването на данните им, при изготвяне или актуализиране на телефонни указатели.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Данните по ал. 1 се предоставят в съгласуван между предприятията формат, при условията на справедливост, обективност, разходоориентираност и равнопоставеност.

(3) Всяко първоначално искане по ал. 1 следва да бъде удовлетворено до три месеца от отправянето му.


Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2010 г.) Предприятия, които предоставят на своите абонати обществени телефонни услуги чрез номера от Националния номерационен план, могат да предоставят данните по чл. 12, ал. 7 за абонатите си, които са заявили изрично съгласие за включването на данните им при изготвяне или актуализиране на телефонни указатели, по договаряне с предприятията, отправили съответните искания.


Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2010 г.) Предприятията по чл. 6 отправят не повече от един път годишно писмено искане до предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги, за предоставяне на бази данни за абонатите им, доколкото спрямо съответните данни е налице изрично съгласие на абоната за включването им в телефонния указател.

(2) Предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги, се задължават да предоставят на предприятията по чл. 6 точни и верни данни за абонатите си, необходими за изготвяне на телефонните указатели. Предприятията не носят отговорност при предоставени от абонатите им неточни или неверни данни, както и в случаите, когато предприятията не са били своевременно уведомени от абонатите си за настъпили промени в данните им.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Данните се представят поотделно за абонати - физически лица, подредени по азбучен ред на фамилното име, и за абонати - еднолични търговци и юридически лица, подредени по азбучен ред на наименование (фирма).

(4) Данните за абонатите се предоставят на предприятията по чл. 6 в тримесечен срок, считано от получаването на писменото искане по ал. 1.

(5) В случай че абонатите са се възползвали от правата си по чл. 17, ал. 3, 6, 7 и 8 и предоставянето на данните е определено като възмездно, те заплащат възнаграждение на предприятието, на което са абонати.


Чл. 12. (1) Предприятията по чл. 6 издават и актуализират общ телефонен указател на предприятията, предоставящи обществена телефонна услуга - печатно издание с определени структура и съдържание.

(2) Телефонният указател се разделя на отделни части - първа част за номерата на абонатите на предприятия, предоставящи обществени телефонни услуги чрез използване на географски номера, и втора част - за номерата на абонатите на предприятия, предоставящи обществени телефонни услуги посредством негеографски номера.

(3) Данните за абонатите на предприятия, предоставящи обществени телефонни услуги чрез използване на географски номера, се обособяват в отделни части на телефонния указател, по области, като първо се вписват абонатите - физически лица, и след тях абонатите - еднолични търговци и юридически лица. Абонатите на всички предприятия се вписват общо по азбучен ред на името, съответно наименованието.

(4) Данните за абонатите на предприятия, предоставящи обществени телефонни услуги чрез използване на негеографски номера, се обособяват в отделни части - първа част за абонати - физически лица, и втора част за абонати - еднолични търговци и юридически лица. Абонатите на всички предприятия се вписват общо по азбучен ред на името, съответно наименованието.

(5) Когато абонатът е заявил включването на номера, предоставени от едно или повече предприятия, номерата се подреждат според желанието на абоната. В случай че абонатът не се е възползвал от правото си да укаже как да бъдат подредени номерата, те се подреждат по азбучен ред според наименованието на предприятието, което е предоставило за ползване съответните номера.

(6) Минимално необходимата информация в телефонния указател за даден абонат на предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги, включва:

1. за физическите лица - име (лично и фамилно), адрес и телефонен номер;

2. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) за едноличните търговци и юридическите лица - наименование (фирма), адрес и телефонен номер.

(7) В телефонния указател могат да се съдържат допълнителни данни за абонатите, като: информация за други телефонни номера на абоната, информация за други лица, с които съвместно ползват абонатната линия, номер на факс, адрес на електронна поща, професия, предмет на дейност (за абонатите - еднолични търговци, юридически лица) и други.

(8) Допуска се издаване на актуализирани части от телефонния указател.


Чл. 13. (1) Телефонните указатели включват информация и за: телефонни номера за спешни повиквания, кодове за междуселищно избиране, хармонизирани телефонни номера за хармонизирани услуги със социална значимост, както може да включват и информация за телефонни номера за връзка с органи на държавната власт и дипломатически представителства, кодове за международно избиране, телефонни номера за телефонни справочни услуги и други.

(2) В телефонния указател се посочват адресът и телефонният номер, на които може да се иска информация относно телефонния указател. Телефонният указател включва и инструкции за ползването му.

(3) В случай че предприятието е предвидило възможност да се публикуват рекламни съобщения в телефонния указател, в него следва да се укаже къде може да се намери информация относно цените на съответните публикации.


Чл. 14. (1) (Предишен текст на чл. 14, доп. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Телефонният указател съдържа индекс "*", който се поставя до вписаното име, наименование (фирма) на абонатите, които са заявили съгласие данните им, публикувани в телефонния указател, да бъдат използвани с цел изпращане на печатни и електронни рекламни материали или непоискани търговски съобщения, както и за организиране и провеждане на маркетингови проучвания. В телефонния указател по желание на абоната и срещу заплащане може да бъде регламентирано времето, през което могат да се правят обаждания и съобщения с цел директен маркетинг и реклама, както и начинът за предаването им.

(2) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Съгласието по ал. 1 може да бъде оттеглено по всяко време. Указателите се актуализират по реда на чл. 17, ал. 4.


Чл. 15. Предприятията по чл. 5 могат да използват структурата на телефонния указател по чл. 12, ал. 2 - 4 при издаване на печатното издание и електронната форма на телефонните си указатели.


Чл. 16. Телефонният указател в електронна форма на предприятията по чл. 6 съдържа информацията по чл. 12, ал. 5 - 7, чл. 13 и 14, като структурата му се избира от предприятието в зависимост от технологичното решение за изготвянето му и достъпа до него.


Чл. 17. (1) Предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги, които изготвят и публикуват телефонен указател в печатна и/или електронна форма, включват безвъзмездно в указателя данни за абоната съгласно чл. 12, ал. 6, които се отнасят до номера на един телефонен пост, предоставен от едно предприятие.

(2) Включването на част или всички данни по ал. 1 в телефонния указател се извършва след изричното съгласие на абоната.

(3) В телефонния указател могат да бъдат включени и допълнителни данни, в случай че абонатът е поискал това, като вписването може да бъде възмездно.

(4) Абонатът има право да поиска проверка, заличаване изцяло или частично или промяна на вече вписани в телефонния указател данни. Заличаването, изцяло или частично, или промяната на вписани в телефонния указател данни по ал. 1 е безвъзмездно. Заличаването, изцяло или частично, или промяната на вписани в телефонния указател данни по ал. 3 може да бъде възмездно. Данните се заличават или изменят при издаване на ново или при актуализиране на съществуващото печатно издание на телефонен указател, което от двете е първо по време. Заличаването или изменението на данни в телефонния указател в електронна форма се извършва в срок до 10 дни, считано от получаване на искането за това.

(5) Абонатът има право да определи поредността на вписване на номерата в телефонния указател, когато е изявил желание да бъдат вписани номера, предоставени от едно или повече предприятия.

(6) Абонатът може да поиска в телефонния указател да бъде включена и допълнителна информация за други лица, ползващи съвместно абонатната линия, в случай че те са дали предварително писмено съгласие за това. Вписването на тези данни може да бъде възмездно.

(7) Абонатът има право да поиска включване на данни в телефонния указател, чието вписване първоначално не е заявил, или данни, които са били заличени от указателя по негово искане. В случай че искането се отнася за данни по ал. 1, вписването е безвъзмездно. В случай че искането се отнася за данни по ал. 3 и 6, вписването може да бъде възмездно.

(8) Крайните потребители на предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги, които ползват предплатени услуги, могат да поискат включване на техни данни в телефонния указател. Включването на тези данни може да е възмездно.

(9) Волеизявленията на абонатите, свързани с правата им по ал. 2 - 8, се извършват в писмена форма.


Чл. 18. (1) Предприятията по чл. 5 и 6 имат право да заличават или да отказват вписването на информация в телефонните указатели, която е очевидно неточна, като следва предварително писмено да уведомят заинтересованите лица за това.

(2) Предприятията, издаващи телефонни указатели, не носят отговорност при допуснати грешки или неточности в публикуваните от тях данни в телефонни указатели, дължащи се на грешни или неточни бази данни за абонатите, предоставени им от други предприятия.

(3) В случай че в публикувани в печатно издание на телефонен указател данни за абонатите са допуснати грешки или неточности, те се отстраняват за сметка на предприятието, по чиято вина са допуснати, при издаване на ново или при актуализиране на съществуващото печатно издание на телефонен указател, което от двете е първо по време.

(4) В случай че в публикувани в телефонен указател в електронна форма данни за абонатите са допуснати грешки или неточности, те се отстраняват от предприятията в срок до 10 дни, считано от откриването им или от получаване на писмено уведомление за наличието на грешки или неточности.


Чл. 19. Предприятията, които предоставят обществени телефонни услуги чрез номера от Националния номерационен план, уреждат взаимоотношенията си със своите абонати по повод събирането, обработването и публикуването на данните им за целите на издаването и актуализирането на телефонни указатели в общите условия на договора с крайните си потребители или в индивидуалните договори с тях.


Чл. 20. Предприятията по чл. 6 информират предприятията, които им предоставят бази данни за абонатите си, за предстоящо издаване или актуализиране на телефонните си указатели.


Чл. 21. (1) Предприятията, които публикуват телефонни указатели в електронна форма, ползвани включително чрез интернет или друга електронна съобщителна мрежа, са длъжни да осигурят достъп за справка за съответния телефонен номер само при пълно и точно подаден минимален обем от данни, доколкото тези данни не са ограничени по желание на абоната.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Минималният обем от данни включва име (лично и/или фамилно) за абонати - физически лица, наименование (фирма), съответно друго наименование за абонати - еднолични търговци и юридически лица, а когато е необходимо - и адрес или част от адрес.

(3) Актуализацията на телефонния указател в електронна форма се извършва от предприятията по чл. 5 и 6 по тяхна инициатива или при писмено искане от абонат или предприятие, предоставящо бази данни за абонатите си за нуждите на съответния телефонен указател. В случай на писмено искане от абонат или от предприятие, предоставящо обществени телефонни услуги, исканата промяна се отразява в срок до 10 дни считано от получаването му.


Глава трета.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТЕЛЕФОННИ СПРАВОЧНИ УСЛУГИ

Чл. 22. Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни услуги, имат право да предоставят телефонна справочна услуга, спазвайки изискванията по тази наредба.


Чл. 23. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Предприятията, които са задължени да предоставят универсалната услуга по чл. 182, ал. 2, т. 5 от Закона за електронните съобщения, предоставят на крайните потребители телефонна справочна услуга за номерата на предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги, както и на крайните потребители, поискали включване на своите данни съгласно чл. 28.


Чл. 24. (1) Телефонната справочна услуга, предоставяна от предприятията по чл. 23, обхваща всички включени в телефонния указател номера на абонати, които са заявили изрично съгласие за това, както и номерата по чл. 13, ал. 1, публикувани в телефонен указател в печатна и/или електронна форма на предприятията по чл. 6.

(2) Телефонната справочна услуга, предоставяна от предприятията по чл. 22, може да обхваща информация за телефонните номера и други данни за абонатите на съответните предприятия, както и информация за телефонните номера и други данни за абонатите на други предприятия, предоставящи обществени телефонни услуги. Телефонната справочна услуга може да обхваща и информация за телефонните номера по чл. 13, ал. 1.


Чл. 25. Предприятията по чл. 23 предоставят своите телефонни справочни услуги посредством кодове за достъп до телефонни справочни услуги от типа 118ХY съгласно изискванията на Националния номерационен план.


Чл. 26. (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2010 г.) Предприятия, които предоставят на своите абонати обществени телефонни услуги чрез номера от Националния номерационен план, са длъжни да удовлетворяват всяко обосновано искане за предоставяне или актуализиране на данните по чл. 12, ал. 6 за абонатите си, които са заявили изрично съгласие за включването на данните им при предоставянето на телефонни справочни услуги.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Данните по ал. 1 се предоставят в съгласуван между предприятията формат при условията на справедливост, обективност, разходоориентираност и равнопоставеност.

(3) Всяко първоначално искане по ал. 1 се удовлетворява до три месеца от отправянето му.


Чл. 27. (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2010 г.) Предприятия, които предоставят на своите абонати обществени телефонни услуги чрез номера от Националния номерационен план, могат да удовлетворяват всяко обосновано искане за предоставяне или актуализиране на данните по чл. 12, ал. 7 за абонатите си, които са заявили изрично съгласие за включването на данните им при предоставянето на телефонни справочни услуги, по договаряне с предприятията, отправили съответните искания.


Чл. 28. Крайните потребители на предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги, които ползват предплатени услуги, могат да искат включване на техни данни в базите данни, необходими за осъществяване на телефонната справочна услуга. Включването на тези данни може да е възмездно.


Чл. 29. Предприятията, които предоставят обществени телефонни услуги чрез номера от Националния номерационен план, уреждат взаимоотношенията си със своите абонати по повод събирането, обработването и публикуването на данните им за целите на предоставяне на телефонна справочна услуга в общите условия на договора с крайните си потребители или в индивидуалните договори с тях.


Чл. 30. (1) Предприятията по чл. 23 се задължават да предоставят на крайните потребители телефонна справочна услуга 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

(2) При възникване на вероятност от затруднения или временно спиране на предоставянето на телефонната справочна услуга предприятията по ал. 1 се задължават да уведомят крайните потребители за тези обстоятелства не по-късно от един ден предварително, когато това е обективно възможно.


Чл. 31. (1) Предприятията, които предоставят телефонна справочна услуга, са длъжни да осигурят справка за съответния телефонен номер само при пълно и точно подаден минимален обем от данни, доколкото тези данни не са ограничени по желание на абоната или на крайните потребители, поискали включване на своите данни съгласно чл. 28.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Минималният обем от данни включва име (лично и/или фамилно) за абонати - физически лица, наименование (фирма), съответно друго наименование за абонати - еднолични търговци или юридически лица, а когато е необходимо - и адрес или част от адрес.


Чл. 32. Предприятията по чл. 23 се задължават да осигурят условия на крайните потребители за ползване на телефонна справочна услуга чрез обществените телефонни апарати.


Глава четвърта.
БАЗИ ДАННИ

Чл. 33. Предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги чрез номера от Националния номерационен план, създават, поддържат и актуализират бази данни за абонатите си за нуждите на телефонните указатели и телефонната справочна услуга при спазване на изискванията по наредбата.


Чл. 34. Предприятията, предоставящи електронни съобщителни услуги, създаващи и получаващи бази данни, се задължават да съхраняват и ползват базите данни, като предприемат необходимите технически и организационни мерки за защита на данните от случайно или незаконно унищожаване, случайна загуба, неправомерен достъп, промяна или разпространение, както и от всички други незаконни форми на посегателства срещу данните в тях.


Чл. 35. Достъпът до телефонния указател в електронна форма следва да се уреди по начин, който не допуска неправомерен достъп до базата данни, нанасяне на промени в нея, както и изтегляне на част или цялата база данни.


Чл. 36. (1) Предприятията, които получават бази данни с информацията по чл. 12, ал. 6 за абонати на други предприятия с цел изготвяне на телефонен указател или предоставяне на телефонна справочна услуга, заплащат на съответните предприятия само преките разходи за предоставяне на поисканата информация, които могат да включват цена на материалния носител и, доколкото са приложими, направените разходи за привеждане на базите данни в съгласувания формат, но не и разходи за събиране на данните, публикуване на телефонните указатели и други оперативни разходи на предприятията.

(2) За предоставяне на базите данни за нуждите на изготвяне на телефонни указатели и предоставяне на телефонни справочни услуги между предприятията се сключва договор в сроковете по чл. 9, ал. 3 и чл. 26, ал. 3.


Чл. 37. (1) Предприятията, които получават бази данни за абонати на други предприятия, се задължават да използват тези бази данни само за осъществяване на дейностите, свързани с издаване и актуализиране на телефонните указатели и предоставяне на телефонната справочна услуга.

(2) Не се допуска прехвърлянето на право на собственост и право на ползване върху базите данни по ал. 1 на лица, които не изготвят телефонни указатели или не предоставят справочни телефонни услуги.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) По смисъла на тази наредба "Хармонизирани телефонни номера за хармонизирани услуги със социална значимост" са номерата за достъп до услуги с общоприето описание, достъпни за отделните лица посредством безплатен номер, което би било полезно за посетители от други страни, за задоволяване на конкретни социални нужди, в частност допринасяне благосъстоянието или безопасността на гражданите или на конкретни групи от граждани, или са от помощ на гражданите в затруднение.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Наредбата се издава на основание чл. 258, ал. 8 и чл. 259, ал. 5 от Закона за електронните съобщения и чл. 7а от Закона за нормативните актове и отменя Наредба № 19 от 2006 г. за условията и реда за издаване на телефонни указатели, включително работата с базите данни, тяхното прехвърляне и ползване, както и предоставяне на телефонни справочни услуги (ДВ, бр. 63 от 2006 г.).


§ 3. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Тази наредба въвежда разпоредбите на Директива 2009/136/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2009 г. за изменение на Директива 2002/22/ЕО относно универсалната услуга и правата на потребителите във връзка с електронните съобщителни мрежи и услуги (Директива за универсалната услуга) и Директива 2002/58/ЕО относно обработката на лични данни и защита на правото на неприкосновеност на личния живот в сектора на електронните комуникации (Директива за неприкосновеността и личните данни).


§ 4. В срок до шест месеца от влизане в сила на наредбата предприятията по чл. 6 следва да изготвят и публикуват телефонния си указател в печатна и/или електронна форма, а предприятията по чл. 23 да започнат предоставянето на телефонна справочна услуга съобразно изискванията по тази наредба.


§ 5. В срок до три месеца от влизане в сила на наредбата предприятията, които предоставят обществени телефонни услуги, следва да сключат допълнителни споразумения към съществуващите договори за взаимно свързване относно достъпа до номера за телефонна справочна услуга.


§ 6. В срок до два месеца от влизане в сила на наредбата предприятията по чл. 4 следва да уредят взаимоотношенията с крайните си потребители относно изготвянето, актуализирането и публикуването на телефонни указатели и предоставянето на телефонна справочна услуга, както и взаимоотношенията си относно предоставянето на данни за абонатите на мрежите си, необходими за осъществяване на телефонната справочна услуга.


§ 7. Данните на абонатите на обществени телефонни услуги, които са включени в телефонни указатели, направени публични преди влизане в сила на Закона за електронните съобщения, могат да бъдат включвани в нови телефонни указатели и използвани за предоставянето на телефонни справочни услуги, включително и такива, позволяващи на потребители да открият име или наименование и адрес на абонатите само въз основа на телефонен номер, освен в случай че след осъществяване на измененията на общите условия на предприятията съгласно § 6 абонатите не изразят изричното си несъгласие.


§ 8. (1) В шестмесечен срок от влизане в сила на тази наредба предприятията, предоставящи телефонни справочни услуги чрез кодове за достъп, различни от вида 118XY, са длъжни да започнат използване на кодове за достъп само от вида 118XY.

(2) В двумесечен срок от въвеждане на код за достъп за предоставяне на телефонни справочни услуги от вида 118XY чрез номер 144 "Българска телекомуникационна компания" - АД, организира предоставянето на информация на крайните потребители за всички предприятия, предоставящи телефонни справочни услуги и техните кодове за достъп.


Промени настройката на бисквитките