Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 61 от 27.VII

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА (ДВ, БР. 1 ОТ 2001 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА (ДВ, БР. 1 ОТ 2001 Г.)

В сила от 27.07.2007 г.

Обн. ДВ. бр.61 от 27 Юли 2007г.

§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. Алинеи 2 и 3 се изменят така:

"(2) В общините и в районите на Столичната община и на градовете с районно деление се назначават главни архитекти по трудово или по служебно правоотношение въз основа на конкурс. За главни архитекти се назначават лица с придобита пълна проектантска правоспособност или които имат необходимия стаж за придобиването й.

(3) Главният архитект ръководи, координира и контролира дейностите по устройственото планиране, проектирането и строителството на съответната територия, координира и контролира дейността на звената по ал. 6 и издава административни актове съобразно правомощията, предоставени му по този закон. Главният архитект на общината координира и контролира дейността на главните архитекти на райони."

2. Алинея 6 се изменя така:

"(6) В структурата на общинската администрация и на администрацията на района се създават звена за изпълнение на функциите и задачите по този закон."


§ 2. Член 9 се изменя така:

"Чл. 9. (1) В територии без устройствени планове предназначението на поземлените имоти до влизането в сила на плановете се определя от фактическото им използване, освен ако използването противоречи на закон.

(2) Промяната на предназначението на територии и на поземлени имоти с цел застрояване се извършва въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план при условията и по реда на този закон.

(3) Промяната на предназначението на територии и поземлени имоти - обекти на културно-историческото наследство, се извършва след съгласуване с Националния институт за паметниците на културата при условията и по реда на чл. 125, ал. 5."


§ 3. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Специфични правила и нормативи, с които се допускат отклонения от правилата и нормативите по ал. 1, може да се създават към общите и подробните устройствени планове за територии или части от тях:

1. с особена териториалноустройствена защита и с режим на превантивна устройствена защита по чл. 10, ал. 2 и 3;

2. предназначени за ниско жилищно застрояване в населени места със сложни теренни и геоложки условия и/или за ниско застрояване със социални жилища;

3. за специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната."

2. В ал. 3:

а) изречение второ се изменя така: "Министърът на регионалното развитие и благоустройството одобрява или отказва да одобри решението на Националния експертен съвет със заповед, която се обнародва в "Държавен вестник".";

б) създава се изречение трето: "Заповедта не подлежи на обжалване и е задължителна за общинските органи."


§ 4. В чл. 16, ал. 1 след думите "публична собственост," се добавя "на озеленените площи, обединени в зелена система".


§ 5. В чл. 19, ал. 5 думите "и за друго специфично по характер застрояване" се заменят със "за застрояване със социални жилища или за друго специфично застрояване".


§ 6. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създава изречение второ: "Непокриване на част от заварена калканна стена може да се допусне при условия и по ред, определени с правилата и нормативите по чл. 13, когато покриването на калканната стена води до нарушаване на други нормативи за височина и разстояния и когато се налага съобразяване с други заварени специфични дадености."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) За защитени територии на културно-историческото наследство разпоредбите на ал. 2 не се прилагат."

3. Досегашните ал. 3 и 4 стават съответно ал. 4 и 5.


§ 7. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 6:

а) в изречение първо думите "жилищни комплекси" се заменят с "квартали с комплексно застрояване", думите "жилищни блокове" се заменят със "сгради", а думите "без да се спазват изискванията за разстояние на сградите до страничната граница и до границата към дъното на урегулирания поземлен имот" се заличават;

б) създава се изречение трето: "Предназначението на терени, находящи се в един квартал, не може да бъде променяно с цел уплътняване на застрояването, ако не са постигнати нормативите за зелени площи, определени в наредбата по чл. 13, ал. 1."

2. Алинея 7 се изменя така:

"(7) При преструктуриране на квартали с комплексно застрояване се определят прилежащи площи към съществуващите сгради по правилата и нормативите, определени в наредбата по чл. 13, ал. 1, които се урегулират като поземлени имоти. Останалата незастроена част от кварталите, в т. ч. поземлените имоти, за които не може да се предвиди застрояване по правилата на ал. 6, се урегулира като озеленена площ за широко обществено ползване и се вписва в публичния регистър по чл. 63, ал. 1."


§ 8. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 накрая се добавя "на двете странични регулационни линии".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Разпоредбата на ал. 3 не се прилага, когато урегулираният поземлен имот има лице към две улици, едната от които е задънена."


§ 9. В чл. 32 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 навсякъде думата "сградите" се заменя с "жилищните сгради".

2. В ал. 2, изречение първо думата "сградите" се заменя с "жилищните сгради".

3. В ал. 3 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 1 и 2".


§ 10. В чл. 38, ал. 5 след думите "да се преустройват" се добавя "и да променят предназначението си".


§ 11. В чл. 48, ал. 9 думите "и след заключение на общинския експертен съвет" се заличават.


§ 12. В чл. 50, т. 1, буква "е" думата "лека" се заличава.


§ 13. В чл. 51 се създава ал. 3:

"(3) Незастроени поземлени имоти, попадащи в територии, за които с общи или с подробни устройствени планове е предвидено, но не е реализирано предназначението по чл. 61, ал. 2 или друго специфично предназначение по чл. 61, ал. 3, могат да се използват до реализиране на предвижданията на плана само за изграждане или поставяне на открити обекти за спортни дейности и площадки за игра по реда на чл. 55."


§ 14. В чл. 55 думите "детски и спортни площадки" се заменят с "открити обекти за спортни дейности и площадки за игра".


§ 15. В чл. 56 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думата "преместваеми" се добавя "увеселителни обекти и преместваеми".

2. В ал. 4 накрая се добавя "при условията и по реда на чл. 125, ал. 5".

3. Създава се ал. 6:

"(6) Условията и редът за устройството, безопасността и техническите изисквания към съоръженията, поставяни в увеселителни обекти, се определят с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция за младежта и спорта."


§ 16. В чл. 57, ал. 5 думите "от световно или национално значение" се заменят с "в техните граници и охранителни зони".


§ 17. В чл. 57а, ал. 7 думите "реда на § 2 от допълнителните разпоредби" се заменят с "ред, определен с наредбата по чл. 56, ал. 2".


§ 18. В чл. 61 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "извънселищни паркове и лесопаркове" се заличават.

2. В ал. 3 след думата "дендрариуми" се добавя "зоопаркове".


§ 19. В чл. 62 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "общи" се добавя "и подробни", а думите "населените места и общините" се заменят с "урбанизираните територии".

2. В ал. 6 думите "застрояване по ал. 7, т. 3" се заменят с "изграждане или разполагане на обекти по ал. 7, т. 3 - 6".

3. В ал. 7:

а) в текста преди т. 1 след думите "публична собственост" се добавя "и в поземлените имоти - частна собственост";

б) в т. 1 след думата "мрежи" се добавя "и съоръжения";

в) точка 3 се изменя така:

"3. открити обекти за спортни или културни дейности;";

г) създават се т. 4 - 7:

"4. площадки за игра;

5. преместваеми обекти по чл. 56, които не могат да заемат повече от 10 на сто от площта на имота;

6. монументално-декоративни, информационни и рекламни елементи по чл. 57;

7. мемориални места и обекти."

4. Алинея 8 се изменя така:

"(8) За мемориалните места и обекти със статут на единични или групови недвижими паметници на културата и за строежите в техните граници и охранителни зони се прилагат изискванията на Закона за паметниците на културата и музеите."

5. Създават се ал. 10 и 11:

"(10) Общинският съвет приема наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на общината.

(11) Условията и редът за устройството и безопасността на площадките за игра се определят с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция за закрила на детето."


§ 20. Създава се чл. 62а:

"Чл. 62а. (1) Не може да се променя предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии, реализирани съгласно предвижданията на устройствените планове.

(2) Не може да се променя предназначението на територии и поземлени имоти, предвидени в общите или в подробните устройствени планове на урбанизираните територии за озеленени площи, които не са реализирани, освен на части от тях за изграждане на елементи на техническата инфраструктура или на специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната.

(3) Промяната на предназначението на територии и поземлени имоти по ал. 2 се разрешава след обществено обсъждане, проведено по реда на чл. 121, ал. 1, от:

1. Министерския съвет по предложение на областния управител - за държавните имоти;

2. общинския съвет с решение, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците - в останалите случаи.

(4) Алинеи 2 и 3 не се прилагат при промяна на предназначението на имоти и части от тях, предвидени в подробните устройствени планове за озеленени площи, които не са реализирани в населените места с население до 10 000 жители. В тези случаи промяната на предназначението се извършва по реда на глава седма, раздел IV.

(5) Освен в случаите по ал. 2 предназначението на територии и поземлени имоти, предвидени в общите или подробните устройствени планове на урбанизираните територии за озеленени площи, които не са реализирани, може да се променя с нов общ или подробен устройствен план на цялото населено място или селищно образувание, ако със схемите или план-схемите на зелената система се доказва, че са спазени нормативите за озеленени площи."


§ 21. В чл. 63 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 3 и 4 се изменят така:

"(3) Вековни или забележителни дървета се обявяват за защитени и се вписват в регистъра по чл. 113, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие. Обявените за защитени дървета се вписват и в регистъра по ал. 1.

(4) Проектите за подробни устройствени планове задължително се придружават от справка за картотекираната растителност и геодезическо заснемане, заверени от общинските органи по озеленяване."

2. Създава се ал. 5:

"(5) В 5-годишен срок от завършване и приемане на строителството общинските органи по озеленяване извършват проверки по изпълнението на задълженията на собствениците (възложителите), свързани с озеленяване и компенсаторно залесяване."


§ 22. В чл. 80, ал. 6 навсякъде думите "за улици" се заличават, а накрая се добавя "или предназначени за застрояване със социални жилища".


§ 23. В чл. 81, ал. 2 накрая се добавя "или предназначени за застрояване със социални жилища".


§ 24. В чл. 107, т. 5 думите "с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на земеделието и горите, министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването" се заличават.


§ 25. В чл. 108, ал. 2 изречение първо се изменя така: "Подробният устройствен план се придружава от планове за вертикално планиране, планове-схеми за комуникационно-транспортната мрежа, за водоснабдяване, канализация, електрификация, от планове за паркоустройство и благоустройство, геоложки проучвания, газоснабдяване, топлоснабдяване, далекосъобщения и други, които се одобряват едновременно с подробния устройствен план като неразделна част от него."


§ 26. В чл. 119, ал. 3 думите "който представя писмено становище в едномесечен срок от датата на получаването му" се заменят с "при условията и по реда на чл. 125, ал. 5".


§ 27. В чл. 121, ал. 2 изречение четвърто се заличава.


§ 28. В чл. 125, ал. 5, изречение първо накрая се добавя "а в случаите, когато се засягат единични или групови паметници на културата от световно или национално значение, техните граници или охранителни зони - в двумесечен срок".


§ 29. В чл. 127 ал. 4 се отменя.


§ 30. В чл. 128 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 8 се отменя.

2. Създава се ал. 13:

"(13) Когато заинтересовани лица по смисъла на чл. 131 са само лицата, по чиято инициатива се създава или изменя подробен устройствен план, проектът на плана или на изменението му се одобрява от компетентния орган, без да се обявяват по реда на ал. 2 и 3."


§ 31. В чл. 130 думите "Гражданския процесуален кодекс" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".


§ 32. В чл. 134 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 6, 7 и 8 се отменят.

2. В ал. 2:

а) точка 1 се изменя така:

"1. в съответния срок по чл. 208 не е започнала процедурата за отчуждаване;";

б) точка 8 се отменя.

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Влезли в сила подробни устройствени планове не могат да се изменят с цел:

1. узаконяване на незаконно изградени строежи;

2. промяна на предназначението на терени, определени с подробните устройствени планове за озеленени площи, освен в случаите по ал. 2, т. 1 и по чл. 62а, ал. 2 - 5."


§ 33. В чл. 135 се правят следните изменения:

1. Алинеи 1, 2, 3 и 4 се изменят така:

"(1) Лицата по чл. 131 могат да правят искания за изменение на устройствените планове с писмено заявление до кмета на общината, а в случаите по чл. 124, ал. 4 - съответно до областния управител или до министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(2) Когато искането е за изменение на подробен устройствен план, към заявлението се прилага скица с предложение за изменението му.

(3) Компетентният орган по ал. 1 в 14-дневен срок от постъпване на заявлението допуска с мотивирано предписание или отказва да се изработи проект за изменение на плана.

(4) Заповедите по ал. 3 се издават въз основа на становище на:

1. главния архитект на общината - когато актът се издава от кмета на общината;

2. кмета на общината - когато актът се издава от областния управител;

3. кмета на общината и на областния управител - когато актът се издава от министъра на регионалното развитие и благоустройството."

2. В ал. 5 думите "ал. 3 и 4" се заменят с "ал. 1".

3. В ал. 6 думите "ал. 3, 4 и 5" се заменят с "ал. 3 и 5, с които се допуска да се изработи проект за изменение на плана".


§ 34. В чл. 140, ал. 3 след числото "51" се добавя "58", а думите "от световно или национално значение" се заличават.


§ 35. В чл. 141 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 7:

"(7) Идейният инвестиционен проект за недвижими паметници на културата и за строежи в техните граници и охранителните им зони се съгласува с Националния институт за паметниците на културата при условията и по реда на чл. 125, ал. 5."

2. Досегашните ал. 7 и 8 стават съответно ал. 8 и 9.


§ 36. В чл. 143, ал. 1 се създава т. 5:

"5. съгласуване с Националния институт за паметниците на културата при условията и по реда на чл. 125, ал. 5 - за недвижими паметници на културата и за строежи в техните граници и охранителните им зони."


§ 37. В чл. 144, ал. 1, т. 2 след числото "51" се добавя "58".


§ 38. В чл. 146, изречение второ думите "Гражданския процесуален кодекс" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".


§ 39. В чл. 147 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 11 се отменя.

2. В ал. 2 числото "11" се заличава.

3. Създава се ал. 3:

"(3) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат за недвижими паметници на културата и за обекти в техните граници и охранителни зони."


§ 40. В чл. 148 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4:

а) създава се ново изречение четвърто: "Разрешението за строеж на обекти в защитени територии на културно-историческото наследство се издава след съгласуване с Националния институт за паметниците на културата при условията и по реда на чл. 125, ал. 5.";

б) досегашното изречение четвърто става изречение пето.

2. Създава се ал. 12:

"(12) Общинските органи по озеленяване изготвят констативни актове за дървесната растителност преди започване и след завършване на строителството. Разрешението за строеж се издава след издаване на разрешение за премахване на засегнатата от строителството дървесна растителност при условия и по ред, определени с наредбата по чл. 62, ал. 10."


§ 41. В чл. 149, ал. 1 думите "Гражданския процесуален кодекс" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".


§ 42. В чл. 151 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея т. 8 се отменя.

2. Създава се ал. 2:

"(2) В обекти - паметници на културата, дейностите по ал. 1 се извършват след съгласуване с Националния институт за паметниците на културата при условията и по реда на чл. 125, ал. 5."


§ 43. В чл. 169 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Строежите се проектират, изпълняват и поддържат в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания, определени с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Ръководителите на централните изпълнителни органи и кметовете на общините ежегодно разработват програми с мерки за привеждане на урбанизираната територия и на съществуващи отделни сгради и съоръжения в нея в съответствие с изискванията за достъпна среда и предвиждат средства за тяхното реализиране."

2. Създава се ал. 6:

"(6) Министерският съвет и общинските съвети ежегодно приемат програмите по ал. 2 и осъществяват контрол по изпълнението им."


§ 44. В чл. 178, ал. 3, т. 1 след думите "Вертикална планировка" се добавя "и не е реализирано озеленяване".


§ 45. Член 179 се отменя.


§ 46. Член 179а се отменя.


§ 47. Създават се нови чл. 187, 188 и 189:

"Чл. 187. (1) С подробни устройствени планове в части от урегулирани поземлени имоти - в партерното ниво на сгради в режим на средно или високо свързано застрояване, разположени по външните регулационни линии, могат да се предвиждат разширения и връзки с тротоара на прилежащата улица като пешеходни проходи, колонади и пасажи за улесняване на пешеходния достъп в дълбочина на квартала или по протежение на улицата.

(2) Обектите по ал. 1 не могат да надвишават 30 на сто от застроената площ на сградите.

(3) Собствениците на урегулирани поземлени имоти и сгради не могат да препятстват или да ограничават масовия пешеходен достъп до обектите по ал. 1.

(4) Обекти по ал. 1 могат да се предвиждат и чрез изменение на действащите подробни устройствени планове по реда на чл. 135, ал. 5.

(5) Собствениците на урегулирани поземлени имоти и сгради по ал. 1 се обезщетяват еднократно от общината по реда на чл. 210.

Чл. 188. (1) С подробни устройствени планове може да се предвижда застрояване под и над улици и други открити пространства.

(2) Собствениците на строежите под или над улиците и други открити пространства са длъжни да осигуряват възможност за безпрепятствена експлоатация и поддръжка на обектите по ал. 1 и на съпътстващата ги инженерна инфраструктура. Строежите не могат да влошават условията за ползване или застрояване на обектите по ал. 1.

(3) Строежите под улица и други открити пространства се свързват с един или повече от граничещите с улицата квартали чрез подходи в урегулирани поземлени имоти, сгради или в прилежащата тротоарна площ, които са част от плана за улична регулация. Строежите се нанасят в кадастъра с идентификатор и се вписват в имотния регистър в самостоятелна имотна партида.

(4) Строежите над улица и други открити пространства могат да се свързват със срещуположни нежилищни сгради.

(5) Строежите под и над улици или други открити пространства, собственост на общините или държавата, се извършват въз основа на учредено право на строеж по реда на Закона за общинската собственост или на Закона за държавната собственост.

Чл. 189. (1) Със специализирани подробни устройствени планове може да се предвижда подземно строителство на транспортна техническа инфраструктура и съпътстващите я елементи, публична собственост на държавата или на общините, които не са свързани с намиращите се на повърхността поземлени имоти и полуподземни и надземни строежи.

(2) Заинтересовани лица по тези планове са собствениците и носителите на ограничени вещни права върху поземлени имоти и полуподземни и надземни строежи, разположени непосредствено над подземните строежи по ал. 1.

(3) Подземните строежи по ал. 1 не могат да влошават условията за ползване или застрояване на поземлените имоти на повърхността.

(4) Собствениците и носителите на ограничени вещни права върху поземлени имоти и полуподземни и надземни строежи, разположени непосредствено над подземните строежи по ал. 1, се обезщетяват еднократно от собственика на подземния строеж, преди започване на строителството, по реда на чл. 210."


§ 48. Член 195 се изменя така:

"Чл. 195. (1) Собствениците на строежи са длъжни да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на съществените изисквания по чл. 169, ал. 1 - 3, да не извършват и да не допускат извършването на промени в тях, които водят или могат да доведат до влошаване на проектните нива на съответствие с изискванията за целия строеж или за отделни негови характеристики.

(2) Собствениците на недвижими имоти - паметници на културата, са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхраняване и поддържане в добро състояние при спазване на разпоредбите на Закона за паметниците на културата и музеите и на този закон.

(3) При аварии или други обстоятелства, застрашаващи обект по ал. 1 или 2 с увреждане или разрушаване, собственикът на обекта е длъжен да предприеме незабавни действия за тяхното предотвратяване или за отстраняване на причинените увреждания, възстановяване на обекта и да уведоми общината. За обектите по ал. 2 собственикът уведомява и Националния институт за паметниците на културата.

(4) В случай че обект по ал. 1 или 2 не се поддържа в добро състояние, както и при възникване на обстоятелствата по ал. 3, кметът на общината издава заповед, с която задължава собственика да извърши в определен срок необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване.

(5) Кметът на общината може да задължи със заповед собствениците на обекти по ал. 1 или 2 да премахнат, преобразуват или ремонтират неподходящи по местонахождение, разположение, вид и материали огради, гаражи, второстепенни, селскостопански и временни постройки, септични ями, канализационни съоръжения, насаждения, както и да извършат необходимите работи в интерес на сигурността, безопасността на движението, здравеопазването, хигиената, естетиката, чистотата и спокойствието на гражданите.

(6) Кметът на общината издава заповед за премахване на строежи, които поради естествено износване или други обстоятелства са станали опасни за здравето и живота на гражданите, негодни са за използване, застрашени са от самосрутване, създават условия за възникване на пожар или са вредни в санитарно-хигиенно отношение и не могат да се поправят или заздравят.

(7) Собствениците на обекти по ал. 1 или 2 носят имуществена отговорност за причинени вреди и пропуснати ползи от своите виновни действия или бездействия, в резултат на които е настъпила авария на строежа, довела до материални щети или увреждане на трети лица и имоти."


§ 49. Член 196 се изменя така:

"Чл. 196. (1) Състоянието на обектите и необходимите ремонтни и възстановителни дейности, както и обстоятелствата по чл. 195, ал. 6 се установяват с протокол от комисия, назначена от кмета на общината. За недвижими имоти - паметници на културата, в комисията задължително участват и представители на Националния институт за паметниците на културата.

(2) Комисията действа служебно или по искане на заинтересованите лица, като събира всички необходими данни за вида и състоянието на строежа и изслушва заинтересованите лица. Въз основа на констатациите, отразени в протокола, комисията предлага на кмета на общината строежът да се поправи, заздрави или да бъде премахнат.

(3) Строежите се поправят, заздравяват или премахват от собствениците за тяхна сметка в срок, определен в заповедта на кмета на общината по чл. 195, ал. 4, 5 или 6. Когато строежът създава непосредствена опасност за здравето или живота на гражданите, кметът на общината допуска предварително изпълнение на заповедта.

(4) Заповедта по ал. 3 се съобщава на заинтересованите лица и може да се обжалва по реда на чл. 215.

(5) Когато в заповедта по ал. 3 е допуснато предварително изпълнение или тя не е изпълнена в определения срок, строежът се поправя, заздравява или премахва от общината по ред, определен с наредба на общинския съвет. В този случай върху недвижимия имот се вписва ипотека в полза на общината.

(6) Въз основа на влязлата в сила заповед по ал. 3 и протокол за извършените разходи се издава изпълнителен лист в полза на общината за събиране на вземането по реда на чл. 237, буква "к" от Гражданския процесуален кодекс.

(7) Собствениците на строежите са длъжни да осигурят достъп за извършване на дейностите, определени в заповедта на кмета на общината. При отказ достъпът се осигурява принудително със съдействието на полицията."


§ 50. В чл. 197, ал. 1 думите "предварително писмено разрешение от Министерството на културата" се заменят със "съгласуване с Националния институт за паметниците на културата при условията и по реда на чл. 125, ал. 5".


§ 51. В чл. 201, ал. 3 думите "Министерството на културата" се заменят с "Националния институт за паметниците на културата при условията и по реда на чл. 125, ал. 5".


§ 52. В чл. 208, изречение първо накрая се добавя "а за имоти, предвидени за озеленени площи по чл. 61, ал. 4 - петнадесет години от влизане в сила на плановете".


§ 53. В чл. 210 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 и в ал. 5 думите "чл. 41 - 52 от Гражданския процесуален кодекс" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".

2. В ал. 6 думите "букви "в" и "и" се заменят с "букви "в" и "к".


§ 54. В чл. 211 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 2 думите "чл. 41 - 52 от Гражданския процесуален кодекс" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".

2. В ал. 2 думите "Гражданския процесуален кодекс" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".


§ 55. В чл. 215 ал. 1 се изменя така:

"(1) Индивидуалните административни актове по този закон, отказите за издаването им и административните актове, с които те са отменени или оставени в сила, с изключение на тези по чл. 216, ал. 1, могат да се обжалват пред съответния административен съд."


§ 56. В чл. 217, ал. 1, т. 9 думите "чл. 179, чл. 179а, ал. 4 и чл. 195" се заменят с "чл. 195 и 196".


§ 57. В чл. 219 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "чл. 126б - 126д включително от Гражданския процесуален кодекс" се заменят с "дял трети от Административнопроцесуалния кодекс".

2. Алинея 2 се отменя.


§ 58. В чл. 222, ал. 1 т. 9 се изменя така:

"9. предлага отнемането на лицензи на консултанти за извършване оценяване съответствието на инвестиционните проекти и/или за упражняване на строителен надзор;".


§ 59. В чл. 224, ал. 1 се създава т. 6:

"6. без съгласуване с Националния институт за паметниците на културата при условията и по реда на чл. 125, ал. 5 - за недвижими паметници на културата и за строежи в техните граници и охранителните им зони."


§ 60. В чл. 225 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създава т. 5:

"5. без съгласуване с Националния институт за паметниците на културата при условията и по реда на чл. 125, ал. 5 - за недвижими паметници на културата и за строежи в техните граници и охранителните им зони."

2. В ал. 5 думите "чл. 237, буква "и" се заменят с "чл. 237, буква "к".


§ 61. В чл. 232 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в текста преди т. 1 числото "500" се заменя с "1000";

б) създава се т. 7:

"7. не е изпълнило задълженията по чл. 63, ал. 1."

2. В ал. 2 числата "100" и "1000" се заменят съответно с "1000" и "10 000".

3. В ал. 3 и 4 числата "300" и "1500" се заменят съответно с "3000" и "15 000".

4. В ал. 5 числата "100" и "500" се заменят съответно с "1000" и "5000".

5. Създава се ал. 6:

"(6) Наказва се с глоба от 300 до 1500 лв., ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание, собственик на строеж или поземлен имот, неизпълнил заповед по чл. 195, ал. 5 и създал непосредствена опасност за здравето и живота на други лица."


§ 62. В чл. 237, ал. 2 се създава т. 4:

"4. на собственик на строеж или поземлен имот, неизпълнил заповед по чл. 195, ал. 5 и създал непосредствена опасност за здравето и живота на други лица - в размер от 1000 до 10 000 лв."


§ 63. В чл. 239, ал. 1, т. 6 след думите "чл. 232, ал. 5, т. 1, 2, 3, 4 и 6" се добавя "и ал. 6".


§ 64. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1, ал. 3 и 4 думите "въз основа на решение на общинския съвет" се заличават.

2. Параграф 2 се отменя.

3. В § 4, ал. 1 и 2 думите "Гражданския процесуален кодекс" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".

4. В § 5:

а) в т. 38 след думата "надстройки" се добавя "укрепителни, възстановителни, консервационни и реставрационни работи по недвижими паметници на културата";

б) създават се т. 67, 68, 69, 70 и 71:

"67. "Социално жилище" е жилище, предназначено за лица с установени жилищни нужди, чието изграждане е финансирано или е осъществено с помощта на държавата или общината.

68. "Открити обекти" са:

а) за спортни дейности - терени (площадки) и оборудване, използвани за масови физически упражнения и спорт на открито: футболни, волейболни, баскетболни, хандбални, бейзболни, ръгби, миниголф и други игрища за колективни спортове, лекоатлетически писти, кортове за тенис и бадминтон, площадки и алеи за колоездене и конна езда, картинг-писти, гимнастически площадки, открити плувни басейни, открити пързалки за зимни кънки, площадки за скейтборд и ролери и други подобни, включващи и необходимите спомагателни постройки и съоръжения, свързани с тяхното функциониране - санитарни възли, съблекални, монтажни трибуни, преместваеми сезонни покрития и други;

б) за културни дейности - терени (площадки) и оборудване за концертни естради, летни амфитеатри, изложбени площи, циркови представления и други подобни, включващи и необходимите спомагателни постройки и съоръжения, свързани с тяхното функциониране - санитарни възли, съблекални, монтажни трибуни, преместваеми сезонни покрития и други.

69. "Мемориални места и обекти" са местата и обектите, свързани с исторически събития и/или личности, произведения на монументалните изкуства и/или на парковото и градинското изкуство.

70. "Площадка за игра" е обществено достъпна открита или закрита площ, предназначена за индивидуални или групови игри, с подходящо за целта устройство, настилка и съоръжения за игра в зависимост от определената възрастова група на ползвателите.

71. "Увеселителни обекти" са обществено достъпни открити или покрити площи за увеселителни дейности с подходящо за целта устройство и разположени увеселителни съоръжения, преобладаващата част от които се задвижват от външен източник на енергия - електричество, горива, соларни панели и други."


§ 65. Параграф 7 от преходните разпоредби се отменя.


§ 66. Параграф 8 от преходните разпоредби се изменя така:

"§ 8. (1) След изтичане на сроковете по § 6, ал. 2 и 4 отчуждителното действие на влезлите в сила, но неприложени дворищнорегулационни планове за изравняване на частите в образувани съсобствени дворищнорегулационни парцели и за заемане на придадени поземлени имоти или части от поземлени имоти се прекратява.

(2) Собствениците на поземлени имоти по ал. 1 могат да:

1. приложат влезлите в сила неприложени дворищнорегулационни планове с договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма;

2. поискат изменение на дворищнорегулационните планове при условията и по реда на този закон;

3. поискат вътрешните регулационни линии на техните имоти да бъдат поставени в съответствие със съществуващите граници на поземлените имоти.

(3) Договорите с държавата или с общината по ал. 2, т. 1 се сключват във формата, при условията и по реда на чл. 15, ал. 4 и 5 и чл. 17, ал. 4 и 5.

(4) Изменението на дворищнорегулационния план по ал. 2, т. 3 се одобрява със заповед на кмета на общината. Кметът на общината издава заповед за отказ по исканото изменение на плана, когато не са изтекли сроковете по § 6, ал. 2 или 4, налице са хипотезите на ал. 6 или 7 или ако изменението предвижда образуване на урегулирани поземлени имоти без изход по чл. 14, ал. 4. Заповедите по изречение първо и второ се обявяват само на собствениците на непосредствено засегнатите имоти, а жалбите срещу тях не спират изпълнението им.

(5) Строителство в урегулирани поземлени имоти по ал. 1 не се разрешава до реализиране на една от възможностите по ал. 2. Строителство в урегулирани поземлени имоти по ал. 1 не се разрешава и когато в резултат на изменение на дворищнорегулационния план по ал. 2, т. 3 планът за застрояване за съответните урегулирани поземлени имоти е влязъл в противоречие с действащите устройствени правила и норми.

(6) Започнатите производства по прилагане на дворищнорегулационни планове се довършват по досегашния ред. За започнато производство се смята денят на подаване на искането за оценка в общинската администрация в срока по § 6, ал. 2 и 4.

(7) Алинеи 1 и 2 не се прилагат за действащите регулационни планове за обекти на публичната собственост."


§ 67. В § 17, ал. 1 от преходните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В изречение първо думите "по чл. 179 и" се заличават, а след думите "по чл. 195" се добавя "и 196".

2. В изречение второ след думите "по реда на" се добавя "чл. 195 и".


§ 68. Параграф 24 от заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 24. (1) За проекти, финансирани изцяло или частично от международни финансови институции и от фондове на Европейския съюз, при сключване на договорите между участниците в инвестиционния процес могат да се прилагат договорните условия на Международната федерация на инженерите консултанти (ФИДИК).

(2) В случаите по ал. 1 функциите, правата, задълженията и отговорностите на консултанта по този закон се осъществяват от инженера, определен по условията на финансиращата институция, и се уреждат подробно в специалните условия на договора, сключен между него и възложителя.

(3) За осъществяване на дейността по оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и за упражняване на строителен надзор инженерът по договора трябва да бъде лицензиран при условията и по реда на чл. 167 или да възложи изпълнението на тези дейности на подизпълнител, лицензиран по този закон.

(4) Въвеждането в експлоатация на строежите по ал. 1 се извършва при условията и по реда на този закон."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 69. Общинските съвети приемат наредбите по чл. 62, ал. 10 и чл. 196, ал. 5 в тримесечен срок от влизането в сила на този закон.


§ 70. Сроковете по чл. 208 за започване на отчуждителните процедури на недвижими имоти, определени по действащите към датата на влизане в сила на закона подробни устройствени планове, за изграждане на обекти - публична държавна или публична общинска собственост, текат от 31 март 2001 г.


§ 71. В едномесечен срок от влизането в сила на този закон Министерският съвет приема измененията в подзаконовите нормативни актове, свързани със статута на главния архитект, произтичащи от този закон, които се прилагат от деня на влизането му в сила.


§ 72. (1) Заварените обекти по § 24, ал. 1 от заключителните разпоредби, чието строителство е започнало до влизането в сила на този закон, се довършват по досегашния ред, а по желание на възложителя - по реда на този закон.

(2) В срок до 31 декември 2008 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството организира официалния превод на български език на документите - издания на Международната федерация на инженерите консултанти (ФИДИК): Договорни условия за строителство (CONS), Договорни условия за инженеринг, реализация и строителство "на ключ" (EPCT), Кратка форма на договор, Бялата книга - Клиент консултант, и Ръководство за договорите на FIDIC.

(3) Документите по ал. 2 се публикуват на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


§ 73. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

-------------------------

Законът е приет от 40-то Народно събрание на 12 юли 2007 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките