Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 61 от 27.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 166 ОТ 17 ЮЛИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 131 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 55 ОТ 2004 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 166 ОТ 17 ЮЛИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 131 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 55 ОТ 2004 Г.)

Обн. ДВ. бр.61 от 27 Юли 2007г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 ал. 2 се отменя.


§ 2. В чл. 2, т. 1 накрая се добавя "на топлопреносното предприятие и на пряко присъединени потребители".


§ 3. Член 3 се изменя така:

"Чл. 3. (1) За осъществяване на правомощията си по ценовото регулиране Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, наричана по-нататък "комисията", извършва текущо наблюдение върху дейността на производителите на топлинна енергия и на топлопреносните предприятия и регулаторни прегледи.

(2) Текущото наблюдение от комисията върху дейността на производителите на топлинна енергия и на топлопреносните предприятия включва анализ и оценка на информацията за отчетните им резултати по време на текущия ценови период, представена съгласно индивидуални и/или общи указания за всички лицензианти, в т.ч.:

1. анализ и оценка на отчетеното общо финансово състояние на енергийното предприятие;

2. анализ и оценка на прогнозните технически и икономически показатели, утвърдени в цените, и на отчетените за периода;

3. анализ и оценка на постигнатите показатели за качество;

4. регулаторен одит - по решение на комисията - за прилагане на правилата по чл. 5, включително финансовите резултати от регулираната дейност.

(3) Регулаторните прегледи включват анализ и оценка на отчетната информация за базисната година и прогнозна информация за следващия ценови период, предоставена от производителите на топлинна енергия и от топлопреносните предприятия.

(4) След приключване на регулаторния преглед комисията утвърждава:

1. прогнозните необходими приходи и цените на производителите на топлинна енергия и на топлопреносните предприятия, включително икономически обоснованите разходи за дейностите по съответните лицензии и възвръщаемост на капитала;

2. продължителността на регулаторния период при регулиране чрез стимули, както и стойностите на ценообразуващите елементи, въз основа на които енергийните предприятия предлагат за утвърждаване цени за следващ ценови период в рамките на регулаторния период."


§ 4. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. (1) Комисията прилага следните основни методи на ценово регулиране:

1. "Норма на възвръщаемост на капитала" ("разходи плюс") с регулаторен период не по-кратък от една година, при който комисията след регулаторен преглед утвърждава цени въз основа на утвърдени необходими приходи, включващи прогнозни икономически обосновани разходи и възвръщаемост, както и прогнозни количества топлинна енергия; следващ регулаторен преглед се извършва по указания на комисията или по заявление на енергийното предприятие при съществени отклонения между одобрените и действителните разходи и/или възвръщаемост в зависимост от резултатите по чл. 3, ал. 2; по време на регулаторния период цените могат да бъдат изменяни при наличие на обстоятелства, чието настъпване не е могло да бъде предвидено при утвърждаването на цените и води до съществено изменение на утвърдените им ценообразуващи елементи и на финансовото състояние на енергийното предприятие;

2. регулиране чрез стимули, при което регулаторният период е от 2 до 5 години:

а) "Горна граница на цени", при който комисията утвърждава на енергийното предприятие цени за първата година от регулаторния период и ги изменя в края на всяка година от регулаторния период по следната формула:


Цt = Ц(t-1) x (1 + И - X) t,


където:

Цt е цената за съответната година от регулаторния период, подлежаща на утвърждаване от комисията;

И - индексът на инфлация за предходен отчетен период съобразно нейното влияние върху разходите на предприятието;

t - съответната година от регулаторния период;

X - коефициентът за подобряване на ефективността;

б) "Горна граница на приходи", при който комисията утвърждава необходимите приходи на енергийното предприятие за първата година от регулаторния период и ги изменя в края на всяка година от регулаторния период по следната формула:


НПt = НП(t-1) x (1+И - Х) t ± Z,


където:

НПt са необходимите годишни приходи на енергийното предприятие за съответния ценови период от регулаторния период, подлежащи на утвърждаване от комисията;

И - индексът на инфлация за предходен отчетен период съобразно нейното влияние върху разходите на предприятието;

t - съответната година от регулаторния период;

X - коефициентът за подобряване на ефективността;

Z - абсолютната стойност на разликата между прогнозни и отчетени разходи за предишен ценови период; в случаите, когато прогнозните разходи са по-високи от отчетените, необходимите приходи се намаляват за следващия ценови период и обратно - когато отчетените разходи са по-високи от прогнозните, необходимите приходи се увеличават с тази сума за следващия ценови период; корекцията със Z се прави за разлики в разходите за покупка и продажба на топлинна енергия, както и за разлика в разходи, предизвикани от промяна в броя на потребителите.

(2) В допълнение към методите по ал. 1, т. 2 комисията прилага показатели въз основа на изпълнението (качество на енергията, качество на обслужването), като признатите необходими приходи на енергийното предприятие се обвързват с изпълнението на определени от комисията целеви показатели и инвестиции. Необходимите приходи се намаляват в съответствие с разликата между отчетеното неизпълнение на целевите показатели за качество и допустимото отклонение съгласно методика, утвърдена от комисията."


§ 5. В чл. 5, ал. 5 след думите "финансовите отчети" се добавя "за регулаторни цели".


§ 6. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Комисията утвърждава цените на топлинната енергия като еднокомпонентни в левове за мегаватчас или неговите производни."

2. В ал. 3 думата "параметър" се заменя с "елемент".


§ 7. В чл. 8 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 в началото се добавя "За гарантиране интересите на потребителите".

2. В ал. 2 накрая се добавя "по методика, утвърдена от комисията".


§ 8. Член 9 се изменя така:

"Чл. 9. Утвърдените от комисията необходими годишни приходи за съответната дейност по лицензията включват икономически обоснованите разходи и възвръщаемост на капитала по следната формула:


НП = Р + (РБА x НВ),


където:

НП са необходимите годишни приходи;

Р - утвърдените годишни разходи за дейността по лицензията;

РБА е утвърдената регулаторна база на активите;

НВ - нормата на възвръщаемост на капитала за регулаторния период."


§ 9. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "правилата по чл. 5" се заменят с "указанията по чл. 5, ал. 8".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Комисията утвърждава прогнозен размер на разходите по ал. 1, като преценява тяхната икономическа обоснованост въз основа на представените от енергийното предприятие доказателства по ал. 3 и като взема предвид резултатите от текущото наблюдение."

3. В ал. 3 след думите "представи обосновка" се добавя "и доказателства".

4. В ал. 5:

а) думата "признатите" се заменя с "утвърдените прогнозни";

б) в т. 2 думата "приема" се заменя с "приеме".


§ 10. Член 11 се отменя.


§ 11. Член 12 се изменя така:

"Чл. 12. Утвърдената от комисията регулаторна база на активите, пряко свързани с лицензионната дейност, е признатата стойност на активите, върху която енергийното предприятие получава възвръщаемост от вложения капитал, и се изчислява по следната формула:


РБА = А - Ам - Ф + ОК + И,


където:

РБА е регулаторната база на активите;

A - признатата стойност на активите, които се използват и имат полезен живот, определена на базата на цената на придобиването им;

Ф - балансовата стойност на активите, които са придобити по безвъзмезден начин;

Ам - амортизацията, определена за регулаторни цели, за периода на използване на активите за извършване на лицензионната дейност;

ОК - необходимият оборотен капитал;

И - прогнозният среден номинален размер на инвестициите, одобрени от комисията, които ще бъдат извършени през регулаторния период в случаите на регулиране по чл. 4, ал. 1, т. 2."


§ 12. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. (1) Определената от комисията норма на възвръщаемост на капитала за регулаторния период е равна на прогнозната среднопретеглена цена на капитала (СПЦК). Среднопретеглената цена на капитала е определената от комисията норма на възвръщаемост на привлечения и на собствения капитал на енергийното предприятие, претеглена според дела на всеки от тези източници на финансиране в утвърдената целева структура на капитала.

(2) Нормата на възвръщаемост на капитала се определя като реална норма преди данъчно облагане по следната формула:



където:

НВ е нормата на възвръщаемост на капитала преди данъчно облагане;

ДСК - делът на собствения капитал в общия капитал;

НВСК - нормата на възвръщаемост на собствения капитал след данъчно облагане;

ДС - корпоративният данък по Закона за корпоративното подоходно облагане, %;

ДПК - делът на привлечения капитал в общия капитал;

НВПК - нормата на възвръщаемост на привлечения капитал, която е в съответствие с пазарната норма."


§ 13. Създава се чл. 13а:

"Чл. 13а. Комисията утвърждава прогнозните количества произведена или пренесена топлинна енергия за целите на ценообразуването въз основа на оценка на прогнозните количества, представени от енергийните предприятия в съответствие с указанията по чл. 5, ал. 8."


§ 14. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. Цените на топлинната енергия, продавана от производители на пряко присъединени потребители или на преносното предприятие, се образуват въз основа на утвърдените прогнозни годишни приходи съгласно чл. 9 и на прогнозното количество топлинна енергия за продажба."


§ 15. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. Когато продаваната топлинна енергия с топлоносител водна пара е не повече от 25 на сто от общото количество произведена топлинна енергия, се допуска производителят да образува обща цена на топлинната енергия с топлоносители водна пара и гореща вода."


§ 16. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "както и на базата на сравнителен анализ и резултати от изпитвания на съоръженията, отразени в съответен протокол".

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Производители на електрическа и топлинна енергия, чиито особености в производството на основната им продукция не позволяват да бъдат приложени напълно правилата за ценообразуване, съдържащи се в наредбата и в утвърдените от комисията указания, могат да предложат за одобряване от комисията индивидуална методика, отразяваща спецификата на предприятието. Комисията разглежда предложенията за цени и извършва анализ и оценка на представената във връзка с тях информация въз основа на одобрената методика."


§ 17. Член 17 се отменя.


§ 18. Член 18 се изменя така:

"Чл. 18. Цените за производство на топлинна енергия с различни топлоносители се получават, като разходите за производство на топлинна енергия със съответния вид топлоносител се разделят на съответното количество топлинна енергия за продажба."


§ 19. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "разделени на прогнозното количество топлинна енергия за продажба".

2. В ал. 2 се създава изречение второ:

"При наличие на повече от една обособена топлопреносна мрежа на тази територия комисията може по предложение на енергийното предприятие да утвърди различни цени на топлинната енергия за присъединените към всяка мрежа потребители."

3. Алинеи 3 и 4 се отменят.


§ 20. Член 21 се отменя.


§ 21. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. Цените за топлинна енергия по видове топлоносители за крайните потребители се образуват, като сумата на необходимите приходи за производство и пренос на топлинна енергия със съответния вид топлоносител се разделят на съответното количество топлинна енергия за продажба."


§ 22. В чл. 23, ал. 1 след думите "по чл. 151, ал. 3 ЗЕ" се добавя "и за доставчиците на топлинна енергия по чл. 149а ЗЕ".


§ 23. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "4 месеца" се заменят с "3 месеца" и накрая се добавя "и/или тарифни структури".

2. Алинеи 3, 4 и 5 се отменят.


§ 24. Създава се чл. 26а:

"Чл. 26а. (1) Заявленията се проверяват за съответствие с изискванията на наредбата в 7-дневен срок от постъпването им.

(2) Когато се установи нередовност на заявлението, на заявителя се изпраща писмено съобщение за отстраняване на нередовностите в указан от комисията срок."


§ 25. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. (1) За извършване на регулаторен преглед по чл. 3, ал. 3 производителите и топлопреносните предприятия представят в комисията информация за 12-месечен отчетен период, наречен базисна година, към заявлението за утвърждаване на необходими приходи, цени и тарифни структури.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:

1. годишен финансов отчет с приложения към него, изготвен в съответствие с изискванията на Закона за счетоводството и приложимите счетоводни стандарти;

2. финансово-счетоводна информация в съответствие с чл. 5, ал. 5, 7 и 8 за базисната година;

3. технико-икономически данни, включително месечни отчети за продажбите през базисната година, както и всяка друга информация, свързана с предлаганите за утвърждаване цени, изисквана в съответствие с указанията на комисията по чл. 5, ал. 8;

4. информация по групи потребители за базисната година, включително брой на потребителите, продажби на енергия, приходи и данни за фактурирането;

5. други данни, които енергийното предприятие счита за необходимо да представи в подкрепа на подаденото заявление или изискани от комисията;

6. документ за платена такса за разглеждане на заявлението.

(3) Документите по ал. 2 се предоставят в комисията на електронен и на хартиен носител, заверени с подпис и печат на енергийното предприятие.

(4) Енергийните предприятия представят необходимите доказателства за достоверността на данните за информацията по ал. 2 в съответствие с указанията на комисията за образуването на цените по чл. 5, ал. 8.

(5) Със заявленията за утвърждаване на цени енергийните предприятия могат да предявяват искания за признаване и компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото, като прилагат съответните доказателства, обосноваващи искането им."


§ 26. Член 28 се изменя така:

"Чл. 28. (1) Енергийните предприятия, спрямо които комисията прилага метод на регулиране "Норма на възвръщаемост на капитала", могат да подават заявления за изменение на утвърдените цени преди изтичането на ценовия период при наличие на обстоятелства, чието настъпване не е могло да бъде предвидено при утвърждаването на цените и води до съществено изменение на утвърдените им ценообразуващи елементи и на финансовото състояние на енергийното предприятие.

(2) Към заявленията за изменение на утвърдените цени се прилага необходимата информация за доказване на обстоятелствата по ал. 1.

(3) В случай че изменените по ал. 1 цени оказват влияние върху цени на други енергийни предприятия, комисията може да даде указания на тези предприятия да подадат заявление за изменение на утвърдените им цени. При неизпълнение на указанията комисията може служебно да измени тези цени.

(4) Решението за изменение на цените по ал. 3 не прекъсва регулаторния период."


§ 27. Създава се чл. 28а:

"Чл. 28а. (1) Енергийните предприятия, спрямо които комисията прилага методи на регулиране чрез стимули, подават заявление за утвърждаване на коригирани необходими приходи и цени за втория или следващите ценови периоди от регулаторния период.

(2) Заявлението по ал. 1 се подава не по-късно от 3 месеца преди изтичането на предходния ценови период.

(3) Към заявлението по ал. 1 се прилага информация в съответствие с указанията на комисията по чл. 5, ал. 8."


§ 28. Член 29 се изменя така:

"Чл. 29. В едномесечен срок преди подаване в комисията на заявленията за утвърждаване на нови цени или за изменение на действащи цени топлопреносните предприятия оповестяват в средствата за масово осведомяване предложението си за утвърждаване на нови цени или за изменение на действащите цени."


§ 29. Член 30 се изменя така:

"Чл. 30. (1) Комисията в срок до два месеца след представяне на заявленията за утвърждаване и/или изменение на утвърдените цени, съответно след отстраняване на констатираните нередовности, на закрито заседание приема доклад на съответните длъжностни лица, насрочва дата и час за провеждане на открито заседание за обсъждане на приетия доклад и за представяне на възражения от страна на енергийните предприятия.

(2) Комисията оповестява доклада, датата и часа за провеждане на открито заседание на страницата си в интернет.

(3) На откритото заседание комисията обсъжда със заявителите доклада по ал. 1 и определя срок 5 дни за представяне на становища и писмени обосновки на направените на откритото заседание възражения."


§ 30. Член 31 се изменя така:

"Чл. 31. В 7-дневен срок от датата на откритото заседание комисията провежда закрито заседание, на което приема проект на решение и насрочва дата за обществено обсъждане по чл. 14 ЗЕ."


§ 31. Член 32 се изменя така:

"Чл. 32. (1) За енергийните предприятия, спрямо които се прилага методът "норма на възвръщаемост на капитала", проектът на решение, съответно решението по чл. 35, съдържа:

1. прогнозните и/или изменените необходими приходи на енергийните предприятия, включващи икономически обосновани разходи за дейностите по съответните лицензии, регулаторната база на активите, нормата на възвръщаемост на капитала и съответните цени;

2. прогнозните количества топлинна енергия за следващия ценови период.

(2) В случай че извършените анализ и оценка на представената информация от енергийното предприятие не дават основание за изменение на утвърдените ценообразуващи елементи, комисията приема проект на решение, съответно решение по чл. 35, с което запазва действащите цени."


§ 32. Член 33 се изменя така:

"Чл. 33. (1) За енергийните предприятия, спрямо които се прилагат методите чрез стимули, проектът на решение, съответно решението по чл. 35, съдържа:

1. при започване на нов регулаторен период:

а) продължителността на следващия регулаторен период и нормата на възвръщаемост на капитала;

б) прогнозните необходими приходи на енергийните предприятия за първия ценови период;

в) прогнозните количества топлинна енергия за първия ценови период;

г) цени за първия ценови период, включително по групи потребители, и тарифна структура;

2. за всеки следващ ценови период в рамките на регулаторния период:

а) стойностите на показателите за корекции в съответствие с изискванията по чл. 4, ал. 1, т. 2;

б) прогнозните необходими приходи на енергийните предприятия за ценовия период в съответствие със стойностите по буква "а";

в) прогнозните количества топлинна енергия за ценовия период;

г) цени за ценовия период, включително по групи потребители, и тарифна структура.

(2) В случай че енергийно предприятие е направило искане за утвърждаване на групи потребители и тарифни структури, но не е обосновало искането си в представеното проучване за стойността на услугата, комисията може да откаже утвърждаването им.

(3) В случай че енергийното предприятие не е подало заявление и/или не е представило необходимата информация, комисията може служебно да утвърди коригирани необходими приходи и цени за следващия ценови период от регулаторния период въз основа на данните, с които разполага."


§ 33. Създават се чл. 34 - 37:

"Чл. 34. (1) Провеждането на процедурата по чл. 14 от Закона за енергетиката започва с оповестяване на проекта на решение на страницата на комисията в интернет.

(2) Комисията обсъжда със заинтересуваните лица по смисъла на чл. 14, ал. 2 от Закона за енергетиката проекта на решение и определя срок за представяне на становища по него не по-кратък от 14 дни.

Чл. 35. (1) След приключване на процедурата за обществено обсъждане на закрито заседание комисията приема решение.

(2) По преписки, които представляват фактическа и правна сложност, мотивите към решенията могат да бъдат приети до 10 дни от приемането на съответното решение.

(3) Комисията публикува решенията по ал. 1, съответно мотивите по ал. 2, на страницата си в интернет в 3-дневен срок от приемането им.

Чл. 36. (1) В срок до 7 дни след получаването на решенията за утвърждаване на нови цени топлопреносните предприятия публикуват в средствата за масово осведомяване утвърдените им пределни цени, включително цените по тарифните структури, и цените, които ще прилагат по договорите с потребителите през следващия ценови период.

(2) Новите цени се прилагат от 1-во число на месеца, следващ публикуването по ал. 1.

Чл. 37. Лица, чиято дейност не подлежи на лицензиране съгласно ЗЕ, но извършват продажба на топлинна енергия, подават заявления по чл. 26, ал. 1, които се разглеждат от комисията по реда на тази глава."


§ 34. В § 1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. "Базисна година" е предходната календарна година или 12-месечен период, предхождащ внасянето на предложението за цени, за която енергийното предприятие предоставя информация за ценообразуващите елементи на лицензионната услуга, използвана като основа за утвърждаване на цени."

2. В т. 2 думата "инвестирания" се заличава.

3. Точка 3 се отменя.

4. Точка 4 се изменя така:

"4. "Коефициент за подобряване на ефективността" е целева величина, изразяваща относителното намаляване на разходите на енергийните предприятия за осъществяване на съответната лицензионна дейност."

5. Точка 5 се изменя така:

"5. "Необходими приходи" са икономически обоснованите приходи, необходими на енергийното предприятие за предоставяне на услугата по лицензията с определено качество и постигане на определената възвръщаемост."

6. Точки 14 и 15 се отменят.

7. В т. 16 накрая се поставя запетая и се добавя "с изключение на случаите на изменение по чл. 28".

8. Създава се т. 17:

"17. "Обособена топлопреносна мрежа" е топлопреносна мрежа, която обслужва част от топлоснабдена територия и е свързана към един или повече топлоизточници, разположени на същата територия и можещи самостоятелно да удовлетворяват присъединените топлинни товари."


Преходни разпоредби

§ 35. Ценовият период, през който влиза в сила постановлението, може да бъде по-кратък от една година.


Промени настройката на бисквитките