Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 6.VII

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ (ДВ, БР. 18 ОТ 2004 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ (ДВ, БР. 18 ОТ 2004 Г.)

В сила от 06.07.2007 г.

Обн. ДВ. бр.55 от 6 Юли 2007г.

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. внася за приемане от Министерския съвет по предложение на изпълнителния директор на агенцията националната дългосрочна и краткосрочните програми за енергийна ефективност, както и обобщената годишна целева програма по чл. 11, и контролира тяхното изпълнение;"

б) точка 4 се изменя така:

"4. организира подготовката на мерки за хармонизиране на българското законодателство в областта на енергийната ефективност с правото на Европейските общности;"

в) създава се нова т. 6:

"6. предоставя на компетентните институции на Европейските общности информацията, предвидена в правото на Европейските общности;"

г) създават се т. 7 - 9:

"7. в съответствие с правомощията си отправя до компетентните институции на Европейските общности искания и уведомления за предоставяне на временно освобождаване от прилагането на разпоредби от правото на Европейските общности и на преходни периоди в областта на енергийната ефективност в случаите, предвидени в правото на Европейските общности;

8. разработва и внася за приемане от Министерския съвет национални индикативни цели за енергийни спестявания, включително междинна индикативна цел, и планове за действие по енергийната ефективност;

9. утвърждава методика за изчисление на общата национална индикативна цел за енергийни спестявания;"

д) досегашната т. 6 става т. 10.

2. Създава се ал. 3:

"(3) Съдържанието, структурата, условията и редът за предоставяне на информацията по т. 6 се определят с наредбата по чл. 9, ал. 4 от Закона за енергетиката."


§ 2. В чл. 5, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думата "дългосрочни" се заменя с "дългосрочна".

2. Точка 3 се изменя така:

"3. представя ежегодно на министъра на икономиката и енергетиката отчет за изпълнението на националната дългосрочна програма, както и отчети за изпълнението на краткосрочната програма и на целевите програми по чл. 11, ал. 1;".

3. В т. 4 думата "дългосрочни" се заменя с "дългосрочна".

4. В т. 5 думата "одобрява" се заменя с "предлага за одобрение на министъра на икономиката и енергетиката".

5. В т. 9 думите "политиката по енергийна ефективност" се заменят с "мерките и дейностите по повишаване на енергийната ефективност".

6. В т. 10 накрая се добавя "включително и информация относно мерките за постигане на национални индикативни цели за енергийни спестявания."


§ 3. В чл. 9, ал. 1, т. 1 думата "рехабилитация" се заменя с "обновяване".


§ 4. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "дългосрочни" се заменя с "дългосрочна".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Националната дългосрочна програма се разработва от агенцията и представлява обща концепция за развитието на енергийната ефективност с определяне на дългосрочните цели и средствата за тяхното постигане."

3. Създава се нова ал. 6:

"(6) Отчетите за изпълнението на отделните дейности на програмите по ал. 5 се представят в агенцията ежегодно, не по-късно от месец април на годината, следваща годината на изпълнение на съответните дейности."

4. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея думата "дългосрочни" се заменя с "дългосрочна", а думите "до една година от влизането в сила на закона" се заменят с "на всеки три години за краткосрочните програми и на всеки 10 години за дългосрочната програма".

5. Досегашната ал. 7 става ал. 8 и в нея думите "до 6 месеца от влизането в сила на закона" се заменят с "на всеки три години за обобщаване и изготвяне на краткосрочните програми по ал. 4".

6. Досегашната ал. 8 става ал. 9 и се изменя така:

"(9) Агенцията огласява публично резултатите от изпълнението на мерките и дейностите по повишаване на енергийната ефективност в издаван от нея специален бюлетин."

7. Досегашната ал. 9 става ал. 10.


§ 5. В чл. 11, ал. 1 след думите "всяка година" се добавя "до месец април", а след думите "енергийна ефективност" се добавя "за следващата година".


§ 6. В глава втора се създава раздел III с чл. 11а - 11в:

"Раздел III

Национални индикативни цели за енергийни спестявания

Чл. 11а. Държавната политика за повишаване на ефективността при крайното потребление на горива и енергия се осъществява чрез развитие на пазара за енергоефективни услуги и създаване на условия за прилагане на енергоспестяващи мерки.

Чл. 11б. Националната индикативна цел за повишаване на ефективността при крайното потребление на горива и енергия се определя съгласно инструкция на министъра на икономиката и енергетиката и е процент от общото крайно потребление на горива и енергия в страната с изключение на потреблението на лицата по чл. 131а, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда, въз основа на данни за предишния 5-годишен период и се изразява в абсолютна стойност GWh или съответен еквивалент.

Чл. 11в. (1) За постигане на националната индикативна цел министърът на икономиката и енергетиката внася за приемане от Министерския съвет планове за действие по енергийната ефективност. Плановете за действие съдържат мерки за постигане на националната индикативна цел, срокове за изпълнение, възложени отговорности и финансово осигуряване.

(2) Плановете по ал. 1 съдържат подробен анализ и оценка на предходния план за действие, данни за крайните резултати от изпълнението на индикативните цели, информация за очаквания ефект от изпълнението на допълнителни мерки, в случай че такива са предвидени за съществуващо или евентуално неизпълнение на индикативните цели."


§ 7. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. (1) Всеки инвестиционен проект за изграждане, реконструкция и модернизация, въз основа на който се издава разрешение за строеж, се оценява за съответствието му с изискванията за енергийна ефективност.

(2) Оценяването на проектите по ал. 1 се извършва при условията и по реда на Закона за устройство на територията в съответствие с техническите правила за разход на енергия на различните видове обекти, определени с наредба за енергийните характеристики на обектите на министъра на икономиката и енергетиката и министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и с изискванията на действащите нормативни актове и технически спецификации за проектиране, изграждане и приемане на строежите."


§ 8. Създава се чл. 15а:

"Чл. 15а. (1) След завършване на нов строеж, както и при реконструкция, основно обновяване или основен ремонт на съществуващ строеж, се съставя енергиен паспорт, който е част от техническия паспорт на строежа.

(2) Енергийният паспорт на съществуващ строеж се съставя след провеждане на обследване и установяване на енергийните характеристики на строежа, свързани с изискванията на чл. 169, ал. 1, т. 6 от Закона за устройство на територията, извършено по реда на наредбата по чл. 17, ал. 2.

(3) Енергийният паспорт на съществуващ строеж съответства на съдържанието на сертификата, определено в наредбата по чл. 16, ал. 1."


§ 9. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "след провеждане на обследване по реда на наредбата по чл. 17, ал. 2."

2. В ал. 2 в изречение първо думите "обща полезна" се заменят с "разгъната застроена" и в изречение второ думите "за срок до 10 години" се заменят с "в съответствие с наредбата за сертифициране на сградите".

3. В ал. 3, т. 6 думите "обща полезна" се заменят с "разгъната застроена".

4. В ал. 4:

а) в т. 1 накрая се добавя "или по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство";

б) точка 2 се отменя;

в) в т. 3 накрая се добавя "определени с наредбата по ал. 13";

г) в т. 4 буква "б" се изменя така:

"б) успешно положен изпит за придобиване на правоспособност за извършване на обследване за енергийна ефективност и за сертифициране на сгради в акредитирани по реда на Закона за висшето образование висши училища;".

5. В ал. 5 думите "т. 1, 2 и 4" се заменят с "т. 1 и 4".

6. В ал. 13 след думите "на информация" се добавя "както и условията и редът за придобиване и признаване на правоспособност по ал. 4, т. 4, буква "б".


§ 10. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) На обследване за енергийна ефективност подлежат обектите по чл. 16, ал. 2, както и всеки енергиен потребител, чието годишно потребление на енергия е над границите, определени с наредбата по ал. 2."

2. В ал. 4:

а) в т. 1 думата "консумацията" се заменя с "потреблението";

б) точка 2 се изменя така:

"2. нивото на енергийната ефективност на технологиите и управлението на енергопотреблението;"

в) точка 3 се изменя така:

"3. икономията на енергия на обекта;".


§ 11. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 след думите "Търговския закон" се добавя "или по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство";

б) точка 2 се отменя;

в) в т. 3 накрая се добавя "определени с наредбата по чл. 16, ал. 13";

г) в т. 4 буква "б" се изменя така:

"б) са положили успешно изпит за придобиване на правоспособност за извършване на обследване за енергийна ефективност в акредитирани по реда на Закона за висшето образование висши училища;"

д) в т. 5 накрая се добавя "освен в случаите, когато енергийното обследване, проектирането, изграждането и експлоатацията на обектите са предмет на договор, сключен при условията и по реда на чл. 21."

2. В ал. 2 думите "т. 1, 2 и 4" се заменят с "т. 1 и 4".

3. В ал. 10 след думите "на информация" се добавя "както и условията и редът за придобиване и признаване на правоспособност по ал. 1, т. 4, буква "б".


§ 12. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Агенцията може да организира и извършва контролни обследвания на обекти, обследвани по ал. 1, чрез системен или случаен подбор."


§ 13. Член 20 се изменя така:

"Чл. 20. (1) Енергоефективните услуги, свързани с проучване, обследване за енергийна ефективност при условията на чл. 18, проектиране, конструиране, инсталиране, модернизация, поддръжка и/или управление и мониторинг, се осъществяват от физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, с предмет на дейност, включващ изпълнение на услуги по договори с гарантиран резултат (ЕСКО услуги).

(2) Енергоефективните услуги по ал. 1 се извършват въз основа на писмени договори, сключени с енергиен потребител."


§ 14. Член 21 се изменя така:

"Чл. 21. (1) Енергоефективните услуги по чл. 20 се изпълняват и комплексно при гарантирана икономия на енергия за обекта, за който се реализира услугата.

(2) Енергоефективните услуги по ал. 1 се извършват въз основа на писмени договори, които съдържат:

1. базисното енергопотребление;

2. гарантираните икономии и реда на установяването им;

3. начина на финансиране;

4. начина на изплащане на възнаграждението.

(3) Физическите и юридическите лица по чл. 20, извършващи енергоефективни услуги при условията на ал. 1, осигуряват извършването на услугата изцяло или частично със собствени средства или поемат задължение да осигурят финансирането им от трето лице.

(4) Инвестициите и възнагражденията за енергоефективни услуги, извършени при условията на ал. 1 от физическите и юридическите лица по чл. 20, се възстановяват, съответно изплащат, за сметка на реализираните икономии.

(5) Физическите и юридическите лица по чл. 20, извършващи енергоефективни услуги при условията на ал. 1, носят финансовия, техническия и търговския риск за изпълнението на проектите за енергийна ефективност.

(6) За сгради държавна и/или общинска собственост, подлежащи на задължително сертифициране по чл. 16, ал. 2, които са обект на договор по ал. 2, в бюджетите на министерствата, ведомствата и общините се планират средства, които за срока на изпълнението на договора съответстват на нормализираните разходи за енергия на обектите.

(7) Редът за определяне и изплащане на средствата по ал. 6 за извършени енергоефективни услуги по чл. 20 в сгради - държавна и/или общинска собственост, се определя с наредба на министъра на икономиката и енергетиката и министъра на финансите.

(8) Контролът по изпълнението на задълженията на министерствата, ведомствата и общините за възстановяване на инвестициите и заплащане на възнагражденията по договорите по чл. 20 се осъществява от министъра на финансите."


§ 15. В чл. 23 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "националните дългосрочни" се заменят с "националната дългосрочна".

2. В ал. 2 думите "и действащото законодателство" се заличават.


§ 16. В чл. 24, т. 3 след думите "Търговския закон" се добавя "или по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство".


§ 17. В чл. 27 в ал. 1, т. 4 и в ал. 5 след думите "Търговския закон" се добавя "или на законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство".


§ 18. Член 32 се изменя така:

"Чл. 32. Изпълнителният директор на агенцията упражнява контрол върху дейността на:

1. потребителите на енергия в защита на обществения интерес за повишаване на енергийната ефективност в случаите, когато провеждането на мерки по енергийна ефективност съгласно този закон или други нормативни актове е задължително;

2. лицата по чл. 16, 18 и 20."


§ 19. В чл. 33, т. 3 думите "по чл. 17" се заменят с "по чл. 16 и 17".


§ 20. Създава се чл. 42а:

"Чл. 42а. Лице, което не изпълни задълженията си по този закон или допусне друго лице да не изпълни задълженията си по този закон, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 500 до 1500 лв. или с имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв."


§ 21. В чл. 44 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Лице, извършващо обследване за енергийна ефективност, което е допуснало отклонение с повече от 10 на сто от показателите на контролното обследване по чл. 19, ал. 2, се наказва с глоба от 500 до 1500 лв. или с имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв."


§ 22. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Наименованието "Допълнителна разпоредба" се изменя така: "Допълнителни разпоредби".

2. Точка 1 се изменя така:

"1. "Базисно енергопотребление" е нормализирано потребление на енергия и съответстващите му нормализирани разходи за енергия, които се използват като база за сравнение при определянето на бъдещата икономия."

3. В т. 2 накрая се добавя "за сравняване на енергийните характеристики на обектите, както и за определяне на потенциала за намаляване разхода на енергия."

4. Създава се т. 2а:

"2а. "Гарантиран разход на енергия" е количеството енергия, което осигурява енергиен комфорт на крайния потребител, енергийна сигурност и нормално функциониране на производствено-технологичния процес."

5. Точка 3 се изменя така:

"3. "Енергийна ефективност" е съотношението между изходното количество производителност, услуга, стока или енергия и вложеното количество енергия."

6. Създава се т. 4а:

"4а. "Енергоспестяване" е реализираната икономия, определена чрез измерване и/или оценка на потреблението на горива и енергия преди и след прилагането на една или повече мерки за повишаване на енергийната ефективност."

7. Точка 6 се изменя така:

"6. "Енергиен потребител" е всяка промишлена система за преобразуване на енергия или за крайна употреба или сграда."

8. Създава се т. 13а:

"13а. "Мерки за повишаване на енергийната ефективност" са всички дейности, които водят до доказуемо, измерено или оценено намалено потребление на горива и енергия при запазване комфорта и качеството на живот."

9. Създава се т. 14а:

"14а. "Нормализирано енергопотребление" е разходът на енергия, който е необходим за осигуряване на нормативноизискуемите параметри на микроклимата в сграда при съществуващото състояние на обекта."

10. Точка 17 се отменя.

11. Точка 19 се изменя така:

"19. "Показатели за разход на енергия" са измерени или изчислени количествени стойности за мощност или енергия, характеризиращи етап или цикъл на енергийно преобразуване или потребление на енергия."

12. Създават се т. 23, 24 и 25:

"23. "Договор с гарантиран резултат (ЕСКО услуги)" са енергоефективни услуги, свързани с проучване, обследване за енергийна ефективност, проектиране, конструиране, инсталиране, модернизация, поддръжка и/или управление и наблюдение, при които резултатът от енергоспестяване се гарантира от изпълнителя.

24. "Фактическо енергопотребление" е текущото ниво на потребление на енергия и съответстващите му отчетени данни за енергийни разходи във физически единици, които се използват за определяне на нормализираното енергопотребление.

25. "Контролно обследване" са дейности за определяне и остойностяване на енергийните потоци и разходи чрез подробно или в ограничен обем заснемане на обектите на енергийните потребители, измервания, прецизни енергийни изчисления и анализи, в зависимост от установените нарушения на показателите, определени в подзаконовите нормативни актове по прилагането на този закон или в защита на обществения интерес за повишаване на енергийната ефективност в случаите, когато провеждането на мерките по повишаване на енергийната ефективност съгласно този закон или други нормативни актове е задължително."


§ 23. В допълнителните разпоредби се създава § 1а:

"§ 1а. Разпоредбата на чл. 19 от Закона за общинския дълг за прилагане на Закона за обществените поръчки при избор на финансова институция не се прилага за проекти по този закон, финансирани от Фонд "Енергийна ефективност"."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 24. (1) Междинната индикативна цел за енергийни спестявания по чл. 4, ал. 1, т. 8 се определя за срок до 2010 г.

(2) Плановете за действие по енергийната ефективност по чл. 11в се приемат в следните срокове:

1. първият план - до 30 май 2007 г.;

2. вторият план - до 30 май 2011 г.;

3. третият план - до 30 май 2014 г.

(3) Плановете за действие по ал. 2 се актуализират по реда на тяхното приемане, както следва:

1. първият план - до 30 ноември 2007 г.;

2. вторият план - до 30 ноември 2011 г.;

3. третият план - до 30 ноември 2014 г.


§ 25. Лицата, завършили курс за обучение и придобили квалификация за обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради, удостоверена с документи за професионална квалификация или други валидни документи за квалификация, се ползват с правата на лицата по чл. 16, ал. 4, т. 4, буква "б" и чл. 18, ал. 1, т. 4, буква "б".


§ 26. В Закона за енергетиката (обн., ДВ, бр. 107 от 2003 г.; изм., бр. 18 от 2004 г., бр. 18 и 95 от 2005 г., бр. 30, 65 и 74 от 2006 г., бр. 49 от 2007 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. (В сила от 01.07.2007 г.) Член 93 се отменя.

2. (В сила от 01.07.2007 г.) Член 94 се отменя.

3. (В сила от 01.07.2007 г.) В чл. 97 ал. 2 и 3 се отменят.

4. (В сила от 01.07.2007 г.) Член 98 се отменя.

5. (В сила от 01.07.2007 г.) В чл. 98б ал. 1 се изменя така:

"(1) Потребителите на крайния снабдител използват разпределителните мрежи, към които са присъединени, при публично известни общи условия."

6. (В сила от 01.07.2007 г.) Създава се чл. 98в:

"Чл. 98в. (1) Отношенията между крайния снабдител и разпределителното предприятие във връзка със снабдяването с електрическа енергия на потребителите, присъединени към разпределителните мрежи, се уреждат с правилата за търговия с електрическа енергия.

(2) Отношенията по чл. 98а и 98б между битовите потребители и предприятията с по-малко от 50 души персонал и годишен оборот до 19,5 млн. лв. и крайния снабдител и разпределителното предприятие се уреждат с общ договор в съответствие с правилата за търговия с електрическа енергия."

7. В чл. 104, ал. 3 думите "в съответната наредба по чл. 36, ал. 3" се заменят със "правилата за търговия с електрическа енергия".

8. В чл. 126, ал. 2 накрая думите "т. 2 и 3" се заменят с "т. 2 и 4."

9. Създава се чл. 178б:

"Чл. 178б. Доставката на природен газ от обществения доставчик и от крайните снабдители е всеобщо предлагана услуга по смисъла на този закон."

10. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 53а думите "измерване и отчитане на електроенергията" и думите "доставяне на електроенергия за технологични разходи по преноса (загуби в мрежата)" се заличават;

б) създава се т. 66а:

"66а. "Тягова електрическа енергия" е електрическата енергия, консумирана от контактната мрежа на Национална компания "Железопътна инфраструктура" от електрическия тягов подвижен състав - електрически локомотиви и електрически мотрисни влакове, на лицензираните железопътни превозвачи."

11. В § 141, т. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (ДВ, бр. 74 от 2006 г.) думите "§ 58" и "и 18" се заличават.


§ 27. (В сила от 01.01.2008 г.) В Закона за местните данъци и такси (обн., ДВ, бр. 117 от 1997 г.; изм., бр. 71, 83, 105 и 153 от 1998 г., бр. 103 от 1999 г., бр. 34 и 102 от 2000 г., бр. 109 от 2001 г., бр. 28, 45, 56 и 119 от 2002 г., бр. 84 и 112 от 2003 г., бр. 6, 18, 36, 70 и 106 от 2004 г., бр. 87, 94, 100, 103 и 105 от 2005 г., бр. 30, 36 и 105 от 2006 г.) в чл. 24, ал. 1 т. 18 и 19 се изменят така:

"18. сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификат категория А, издаден по реда на Закона за енергийната ефективност, както следва:

а) за срок 7 години считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата;

б) за срок 10 години считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата, ако прилагат и мерки за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници за производство на енергия за задоволяване нуждите на сградата;

19. сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификат категория Б, издаден по реда на Закона за енергийната ефективност, както следва:

а) за срок 3 години считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата;

б) за срок 5 години считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата, ако прилагат и мерки за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници за производство на енергия за задоволяване нуждите на сградата."


§ 28. В Закона за подземните богатства (обн., ДВ, бр. 23 от 1999 г.; изм., бр. 28 от 2000 г., бр. 108 от 2001 г., бр. 47 от 2002 г., бр. 86 от 2003 г., бр. 28 и 94 от 2005 г., бр. 30, 36 и 37 от 2006 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 7, ал. 4 се създава т. 8:

"8. предоставя на компетентните институции на Европейските общности информацията, предвидена в правото на Европейските общности, при условия и по ред, определени с наредбата по чл. 9, ал. 4 от Закона за енергетиката."

2. Навсякъде в закона думите "министърът на енергетиката и енергийните ресурси" и "министърът на промишлеността" се заменят с "министърът на икономиката и енергетиката".


§ 29. (1) Министерствата, ведомствата и общините са задължени до 31 декември 2011 г. да осигурят енергийно обследване на всички сгради - публична държавна, съответно публична общинска собственост, предоставени им за стопанисване и управление.

(2) Министерствата, ведомствата и общините са задължени до 31 декември 2013 г. да осигурят енергийно обследване на всички сгради - частна държавна, съответно частна общинска собственост, предоставени им за стопанисване и управление.

(3) Юридическо лице, подлежащо на задължително обследване за енергийна ефективност по реда на чл. 17, ал. 1, с изключение на лицата по ал. 1 и 2, е задължено да осигури енергийно обследване на притежаваните от него обекти в срок до 31 декември 2009 г.


§ 30. Подзаконовите нормативни актове по прилагането на този закон се приемат и привеждат в съответствие с него в срок 6 месеца от влизането му в сила.


§ 31. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на разпоредбите на § 26, т. 1, 2, 3, 4, 5 и 6, които влизат в сила от 1 юли 2007 г., и на разпоредбата на § 27, която влиза в сила от 1 януари 2008 г.

-------------------------

Законът е приет от 40-то Народно събрание на 23 март 2007 г. и на 28 юни 2007 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките