Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 6.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 24 ОТ 2006 Г. ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗАСТРАХОВАНЕ ПО ЧЛ. 249, Т. 1 И 2 ОТ КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО И ЗА МЕТОДИКАТА ЗА УРЕЖДАНЕ НА ПРЕТЕНЦИИ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА ВРЕДИ, ПРИЧИНЕНИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (ДВ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 24 ОТ 2006 Г. ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗАСТРАХОВАНЕ ПО ЧЛ. 249, Т. 1 И 2 ОТ КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО И ЗА МЕТОДИКАТА ЗА УРЕЖДАНЕ НА ПРЕТЕНЦИИ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА ВРЕДИ, ПРИЧИНЕНИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (ДВ, БР. 25 ОТ 2006 Г.)

В сила на 01.08.2007 г.
Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.55 от 6 Юли 2007г.

§ 1. Създава се раздел II "А":

"Раздел II "А"

Гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите

Чл. 18а. (1) Лице, което при влизане на територията на Република България управлява моторно превозно средство, което обичайно се намира на територията на трета държава и няма застраховка, покриваща отговорността за причинените от него на трети лица имуществени и неимуществени вреди, свързани с притежаването и/или използването на моторното превозно средство, валидна за територията на Република България и за територията на държавите - страни по Споразумението между националните бюра на застрахователите на държавите членки на Европейското икономическо пространство и други асоциирани страни (Многостранното споразумение), е длъжно да сключи застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите на граничния контролно-пропускателен пункт (наричана по-нататък "гранична застраховка").

(2) Гранична застраховка е длъжно да сключи и лице, управляващо моторно превозно средство, което обичайно се намира на територията на трета държава, което е влязло на територията на Република България с валидна застраховка по ал. 1, чийто срок изтича, преди лицето да е напуснало територията на страната, освен когато тази застраховка е била продължена или подновена.

(3) Граничните застраховки по ал. 1 се сключват по реда за извършване на застрахователна дейност в района на граничните контролно-пропускателни пунктове, определен от министъра на финансите на основание чл. 33 от Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове (ДВ, бр. 54 от 2002 г.), а граничните застраховки по ал. 2 се сключват по общия ред, без използване на услугите на застрахователни посредници.

(4) Лице, което при влизане на територията на Република България управлява моторно превозно средство, което обичайно се намира на територията на държава членка и няма застраховка, покриваща отговорността за причинените от него на трети лица имуществени и неимуществени вреди, свързани с притежаването и/или използването на моторното превозно средство, валидна за територията на Република България и за територията на държавите страни по Многостранното споразумение, или има такава застраховка, чийто срок изтича, преди лицето да е напуснало страната, може да сключи задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите във формата на гранична застраховка по реда на ал. 1, съответно по реда на ал. 2.

Чл. 18б. Не се осъществява контрол за наличието на сключен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите по отношение на моторните превозни средства, които обичайно се намират на територията на друга държава членка на Европейското икономическо пространство или на Република Хърватия, Конфедерация Швейцария и Княжество Андора, както и по отношение на моторните превозни средства, които обичайно се намират на територията на трета държава, когато влизат на територията на Република България от територията на друга държава членка на Европейското икономическо пространство. Това правило не се прилага при извършване на проверки на друго основание от оправомощените контролни органи.

Чл. 18в. (1) Граничната застраховка се сключва за срок, който не може да бъде по-кратък от един месец и по-дълъг от три месеца.

(2) Когато срокът на покритието по договор за гранична застраховка изтича, преди лицето да е напуснало територията на Република България, то е длъжно да сключи нов такъв договор преди изтичането на срока му.

(3) Рискът по смисъла на § 1, т. 22 от Кодекса за застраховането, предмет на граничната застраховка, е разположен в Република България.

Чл. 18г. (1) (В сила от 06.07.2007 г.) Реквизитите на полицата за гранична застраховка се определят от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи в съответствие с КЗ, тази наредба, международните договори и актовете на органите на Съвета на бюрата, които уреждат тази застраховка.

(2) (*) Към полицата за гранична застраховка се издава сертификат "Зелена карта".

(3) (В сила от 06.07.2007 г.) Националното бюро на българските автомобилни застрахователи определя единна форма на полиците за гранична застраховка и администрира тяхното отпечатване и разпространение между своите членове, както и определя реда за предоставяне на сертификати "Зелена карта" при спазване на международните договори, по които бюрото е страна, и на актовете на органите на Съвета на бюрата. По реда, уставен в устава си, Националното бюро на българските автомобилни застрахователи приема и оповестява правила по прилагането на изречение първо.

Чл. 18д. (1) Доколкото не е установено друго в този раздел, за граничната застраховка се прилага уредбата за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите съгласно Кодекса за застраховането и раздел II, включително правилата за териториално действие на договора за застраховка, за покритите рискове и изключенията от покритие и за минималния размер на застрахователната сума. Премията по гранична застраховка не може да се разсрочва.

(2) Националното бюро на българските автомобилни застрахователи гарантира плащанията по граничните застраховки съгласно условията на международните договори, по които е страна.

(3) Застрахователните договори за гранична застраховка се включват в покритието по презастрахователните договори по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, сключвани от застрахователите по чл. 2, ал. 1.

(4) Всеки застраховател приема отделна тарифа по граничната застраховка.


§ 2. В чл. 26, ал. 1 и 2 след думите "на автомобилистите" се поставя запетая и се добавя "гранична застраховка".


§ 3. В чл. 27, ал. 1 след думите "на автомобилистите" се поставя запетая и се добавя "гранична застраховка".


§ 4. Заглавието "Допълнителна разпоредба" се изменя "Допълнителни разпоредби" .


§ 5. Създава се § 1а със следното съдържание:

"§ 1а. Държави членки на Европейското икономическо пространство са: Кралство Белгия, Чешката република, Кралство Дания, Федерална република Германия, Република Естония, Република Гърция, Кралство Испания, Френската република, Ирландия, Италианската република, Република Кипър, Република Латвия, Република Литва, Великото херцогство Люксембург, Република Унгария, Република Малта, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Полша, Португалската република, Република Словения, Словашката република, Република Финландия, Кралство Швеция, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република България, Румъния, Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 6. (1) Тази наредба влиза в сила на 1.08.2007 г., с изключение на:

1. Алинея 2 на чл. 18г, която влиза в сила от датата, определена в решението на Европейската комисия по чл. 2, ал. 2 от Директива 72/166/ЕИО за сближаване на законите на държавите членки, свързани със застраховането срещу гражданска отговорност по отношение на използването на моторни превозни средства и за налагане на задължение за застраховане срещу такава отговорност.

2. Алинеи 1 и 3 на чл. 18г, които влизат в сила от датата на обнародване на наредбата в "Държавен вестник".


§ 7. В Наредба № 30 от 2006 г. за изискванията към счетоводството, формата и съдържанието на финансовите отчети, справките, докладите и приложенията на застрахователите и на здравноосигурителните дружества (ДВ, бр. 78 от 2006 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 37 в основния текст думите "чл. 5, ал. 2, т. 1" се заменят с "чл. 5, ал. 1, т. 2".

2. В приложение № 2.2 към чл. 6, ал. 1, т. 2 в:

Справка № ГБ.1.1, Справка № ГБ.1.2, Справка № ГБ.2, Справка № ГБ.3.1, Справка № ГБ.3.2, Справка № ГБ.4, Справка № ГБ.5, Справка № ГБ.6 към т. 10 "Застраховка ГО, свързана с притежаването и използването на МПС", след ред "В т.ч. по "Зелена карта" се добавя нов ред със следното съдържание: "в т.ч. по Гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите".

3. В приложение № 3.2 към чл. 7, ал. 1, т. 2, буква "б" в:

Справка № ТБ.1, Справка № ТБ.2, Справка № ТБ.3, Справка № ТБ.4, Справка № ТБ.5 към т. 10 "Застраховка ГО, свързана с притежаването и използването на МПС", след ред "В т.ч. по "Зелена карта" се добавя нов ред със следното съдържание: "в т.ч. по Гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите".

4. В приложение 4.2 към чл. 8, т. 2 в:

Справка № МБ.1 към т. 10 "Застраховка ГО, свързана с притежаването и използването на МПС", след ред "В т.ч. по "Зелена карта" се добавя нов ред със следното съдържание: "в т.ч. по Гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите".


§ 8. Наредбата се издава на основание чл. 255 и чл. 259, ал. 4 от Кодекса за застраховането и е приета с решение № 82-Н от 20.06.2007 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките