Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 54 от 3.VII

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА МОРСКИТЕ ПРОСТРАНСТВА, ВЪТРЕШНИТЕ ВОДНИ ПЪТИЩА И ПРИСТАНИЩАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 12 ОТ 2000 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА МОРСКИТЕ ПРОСТРАНСТВА, ВЪТРЕШНИТЕ ВОДНИ ПЪТИЩА И ПРИСТАНИЩАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 12 ОТ 2000 Г.)

Обн. ДВ. бр.54 от 3 Юли 2007г.

§ 1. В чл. 54 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1:

а) в текста преди т. 1 след думите "невоенен кораб" се добавя "намиращ се или";

б) в т. 2 след думите "проверка на кораба" се добавя "съгласно изискванията на Международната морска организация".

2. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) Когато бъде констатирано нарушение по ал. 1, компетентният орган, който е извършил проверката, незабавно уведомява държавата на знамето, както и други засегнати държави, а в случаите, когато е налице престъпление - и прокуратурата.

(4) Когато съществуват основания да се смята, че невоенен кораб, който се е намирал или е преминал през морските пространства на Република България, е нарушил разпоредбите на този закон, на друг нормативен акт или на международен договор относно предотвратяване на замърсяването на морската среда, Република България отправя молба до компетентните органи в пристанището на назначение за правна помощ, включително извършване разпит на лица, проверка на документи или на техническото състояние на кораба, вземане на проби от кораба или товара."


§ 2. В чл. 55 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Република България задължително оказва правната помощ по ал. 1, когато постъпилата молба е от друга държава - членка на Европейския съюз."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Правната помощ по ал. 1 се оказва при условията на взаимност извън случаите по ал. 2."


§ 3. В раздел VII се създава чл. 59а:

"Чл. 59а. Разпоредбите на тази глава се прилагат без дискриминация по отношение на чуждестранните невоенни кораби и държавни кораби, използвани с нетърговска цел."


§ 4. В раздел VII се създава чл. 59б:

"Чл. 59б. Министърът на транспорта изпраща доклад по прилагането на този раздел до Европейската комисия на всеки три години, като обобщава информацията и от други компетентни ведомства."


§ 5. В чл. 103в, ал. 1 след думата "Корабите" се добавя "с изключение на военните".


§ 6. В чл. 106 се създава ал. 3:

"(3) Територията и инфраструктурата на пристанищата за обществен транспорт с регионално значение, собственост на общините, са публична общинска собственост."


§ 7. В чл. 119 се създават ал. 4, 5 и 6:

"(4) Имуществена санкция в размер от 300 000 до 600 000 лв. се налага на юридическо лице, което се е обогатило или би се обогатило от нарушение или допускане да бъде извършено нарушение на забраните по чл. 53, ал. 1, когато са извършени от:

1. физическо лице, овластено да формира волята на юридическото лице;

2. физическо лице, представляващо юридическото лице, или

3. лице - член на контролен или надзорен орган на юридическото лице.

(5) Когато лицата по ал. 4, т. 1, 2 и 3 са действали умишлено и вследствие на това са нанесени значителни вреди на морската среда, имуществената санкция, която се налага на юридическото лице, е в размер от 1 500 000 до 3 000 000 лв.

(6) Имуществената санкция по ал. 4 и 5 се налага независимо от осъществяването на административнонаказателна или наказателна отговорност на извършителя на деянието."


§ 8. В чл. 121, ал. 2 след думите "други разпоредби на закона" се поставя запетая и се добавя "на подзаконовите актове по неговото прилагане".


§ 9. В § 2 от допълнителните разпоредби т. 30 се изменя така:

"30. "Кораб" е всяко самоходно или несамоходно плавателно съоръжение от какъвто и да е тип, включително съдове на подводни криле, на въздушна възглавница, подводници, плаващи средства и неподвижни или плаващи платформи, предназначени за плаване по море и/или река, независимо от знамето, под което плава, и което се използва за извършване на една или няколко от следните дейности: превоз на товари, превоз на пътници и багажи; влачене на плавателни съоръжения; извършване на морски услуги и други помощни операции; риболов; експлоатация на други морски богатства, както и други стопански дейности."


§ 10. В приложение № 1 в т. 2 след думата "Росенец" се поставя запетая и се добавя "Несебър и Созопол".


§ 11. В приложение № 2 т. 18, 25 и 28 се заличават.


Допълнителни разпоредби

§ 12. Този закон въвежда изискванията на Директива 2000/59/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно пристанищните приемни съоръжения за отпадъци от експлоатацията на корабите и на остатъци от товари; Директива 2002/59/ЕО на Европейския парламент и на Съвета, установяваща система на Общността за наблюдение и информационно обслужване на корабоплаването и отменяща Директива 93/75/ЕИО на Съвета; Директива 2005/35/EО на Европейския парламент и на Съвета относно замърсяване от кораби и налагане на санкции при нарушения; Рамково решение 2005/667/ПВР на Съвета за укрепване на наказателноправната рамка за прилагане на законите срещу замърсяването от корабите.


§ 13. Изпълнителна агенция "Морска администрация" съвместно с компетентните органи на другите държави - членки на Европейския съюз, и като си сътрудничат с Европейската агенция за морска безопасност:

1. разработват необходимите информационни системи за прилагане на разпоредбите, въвеждащи Директива 2005/35/EО на Европейския парламент и на Съвета относно замърсяване от кораби и налагане на санкции при нарушения и Директива 2000/59/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно пристанищните приемни съоръжения за отпадъци от експлоатацията на корабите и на остатъци от товари;

2. установяват общи практики, включително за: наблюдение и навременно откриване на кораби, които изхвърлят замърсяващи вещества, като нарушават разпоредбите, въвеждащи Директива 2005/35/EО на Европейския парламент и на Съвета относно замърсяване от кораби и налагане на санкции при нарушения; надеждни методи за проследяване на замърсяващи вещества, както и такива за ефективно въвеждане на разпоредбите на тази директива.

-------------------------

Законът е приет от 40-то Народно събрание на 20 юни 2007 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките