Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 15.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 9 ОТ 2003 Г. ЗА НАЧИНА И РЕДА ЗА ОЦЕНКА НА АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ И НА ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНОТО ДРУЖЕСТВО, НА СТОЙНОСТТА НА НЕТНИТЕ АКТИВИ НА ФОНДА, ЗА ИЗЧИ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 9 ОТ 2003 Г. ЗА НАЧИНА И РЕДА ЗА ОЦЕНКА НА АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ И НА ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНОТО ДРУЖЕСТВО, НА СТОЙНОСТТА НА НЕТНИТЕ АКТИВИ НА ФОНДА, ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ОБЯВЯВАНЕ НА СТОЙНОСТТА НА ЕДИН ДЯЛ И ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ВОДЕНЕТО НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ПАРТИДИ (ДВ, БР. 109 ОТ 2003 Г.)

В сила от 19.05.2007 г.
Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.39 от 15 Май 2007г.

§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в него:

а) (В сила от 01.01.2008 г.) в т. 1 думите "включваща и разходите по сделката" се заличават;

б) създават се т. 3 и 4:

"3. При невъзможност да се приложат редът и начините за оценка по тази наредба последващата оценка може да се извърши по подробно мотивирани и документирани от пенсионноосигурителното дружество ред и начин, при спазване на принципа на предпазливостта.

4. По изключение, когато получената по реда на тази наредба оценка е в явно противоречие с принципа на предпазливостта, пенсионноосигурителното дружество може да използва определената по реда на наредбата цена за предходния работен ден."

2. Създава се ал. 2:

"(2) В случаите по ал. 1, т. 3 и 4 пенсионноосигурителното дружество информира в срока по чл. 23, ал. 1 заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", наричан по-нататък "заместник-председателя", за мотивите и за реда и начина на извършване на оценката."


§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се отменя.

2. В ал. 3 думите "и 2" се заличават.


§ 3. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Последваща оценка на облигации по чл. 176, ал. 1, т. 4, 6 и 7 от Кодекса за социално осигуряване, приети за търговия на регулиран пазар на ценни книжа, се извършва по среднопретеглена нетна цена на сключените с тях сделки за предходния работен ден (ден "Т"), обявена в борсовия бюлетин, към която се добавя дължимият лихвен купон за деня, за който се отнася оценката, обявен в борсовия бюлетин от ден "Т-2", ако обемът на сключените с тези облигации сделки за деня е не по-малък от 3 на сто от обема на съответната емисия."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Ако не може да се определи цена по реда на ал. 1, последващата оценка се извършва по обявената в борсовия бюлетин най-висока нетна цена "купува" от поръчките за ценни книжа от съответната емисия, които са активни към края на търговската сесия за предходния работен ден (ден "T"), към която се добавя дължимият лихвен купон за деня, за който се отнася оценката, обявен в борсовия бюлетин от ден "T-2", при условие че общата стойност на поръчките с най-висока нетна цена "купува" е не по-ниска от 30 000 лв."

3. Алинея 3 се отменя.

4. В ал. 4 накрая се добавя "или по друг подходящ метод, посочен в правилата по чл. 17."


§ 4. В чл. 7а се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Последваща оценка на издадените в чужбина от българската държава облигации и на ценни книжа по чл. 176, ал. 1, т. 10, т. 11, букви "а" и "б" и т. 12, букви "а" и "б" от Кодекса за социално осигуряване се извършва по последна цена на сключена с тях сделка за предходния работен ден, обявена в електронна система за ценова информация за ценни книжа. Когато на съответния пазар се обявява нетна цена на облигации, последващата им оценка се извършва, като към тази цена се прибави дължимият лихвен купон към датата, за която се отнася оценката."

2. В ал. 2 думите "датата на извършване на оценката" се заменят с "датата, за която се отнася оценката".

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Последваща оценка на ценни книжа по чл. 176, ал. 1, т. 11, буква "в" и т. 12, буква "в" от Кодекса за социално осигуряване се извършва по последна цена на сключена с тях сделка за предходния работен ден при затваряне на регулирания пазар, на който те се търгуват."

4. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Ако не може да се определи цена по реда на ал. 4, последващата оценка на ценните книжа се извършва по най-високата цена "купува", обявена за предходния работен ден при затваряне на регулирания пазар, на който тези ценни книжа се търгуват. В случай че и този ред не може да бъде приложен, последващата оценка на конкретния вид ценни книжа се извършва при съответното прилагане на чл. 6, ал. 4 и 5."


§ 5. В чл. 8, т. 1 думите "полагащата се съгласно договора натрупана лихва" се заменят с "натрупаната лихва към датата, за която се отнася оценката".


§ 6. Член 10а се изменя така:

"Чл. 10а. (1) Фючърсите се оценяват от пенсионноосигурителното дружество по цена на сетълмент за фючърса за предходния работен ден, обявена от съответния регулиран пазар, на който те се търгуват.

(2) Опциите се оценяват от пенсионноосигурителното дружество по последна цена на сключена с тях сделка за предходния работен ден при затваряне на регулирания пазар, на който те се търгуват.

(3) При невъзможност да се приложи начинът за оценка по ал. 1 или 2 последващата оценка се извършва по общоприети подходящи модели за оценка, определени в правилата по чл. 17.

(4) Форуърдните валутни договори и договорите за лихвен суап, сключени за намаляване на инвестиционния риск, свързан с активите на пенсионния фонд, се оценяват по обявената от контрагента цена на договора за деня, за който се отнася оценката.

(5) При невъзможност да се приложи начинът за оценка по ал. 4 последващата оценка на форуърдни валутни договори и договори за лихвен суап се извършва по общоприети подходящи модели за оценка, определени в правилата по чл. 17."


§ 7. В чл. 17, ал. 1 думите "на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", наричан по-нататък "заместник-председателя"," се заличават.


§ 8. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в текста преди т. 1 думата "фонд" се заменя с "фондовете";

б) в т. 1 накрая се добавя "или съответните данни за чужди граждани";

в) точка 2 се изменя така:

"2. идентификационни данни (наименование, Булстат, съответно трите имена и ЕГН или аналогични данни за чуждестранните лица) на осигурителя, на другия осигурител или на предприятието осигурител;".

2. Създава се ал. 4:

"(4) В индивидуалната партида на осигурено лице във фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми се водят отделно съгласно сключените договори:

1. средствата и дяловете от личните вноски на осигуреното лице;

2. средствата и дяловете от вноски на предприятието осигурител."


§ 9. В чл. 25, т. 2 накрая се добавя "или съответните данни за чужди граждани".


§ 10. В § 1 се създават т. 6 и 7:

"6. "Спазването на принципа на предпазливостта" означава да не се надценяват активи или приходи и да не се занижават пасиви или разходи.

7. "Цена на сетълмент на фючърса" е официалната цена на фючърсния договор, обявена от съответния регулиран пазар, на който той се търгува, за целите на определянето на пазарната стойност на договора и на печалбите или загубите, произтичащи от него."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 11. Наредбата влиза в сила 3 дни след обнародването й в "Държавен вестник" с изключение на § 1, т. 1, буква "а", който влиза в сила от 1 януари 2008 г.


§ 12. В 30-дневен срок от влизане в сила на тази наредба пенсионноосигурителните дружества привеждат правилата по чл. 17 в съответствие с разпоредбите й и ги представят за одобрение от заместник-председателя, ръководещ управление "Осигурителен надзор".


§ 13. Наредбата се издава на основание чл. 181 и чл. 234, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване и е приета с Решение № Н-79 от 25.IV.2007 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките