Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 80 от 14.X

НАРЕДБА № 13 ОТ 2 АПРИЛ 2007 Г. ЗА ХАРАКТЕРИЗИРАНЕ НА ПОВЪРХНОСТНИТЕ ВОДИ

 

НАРЕДБА № 13 ОТ 2 АПРИЛ 2007 Г. ЗА ХАРАКТЕРИЗИРАНЕ НА ПОВЪРХНОСТНИТЕ ВОДИ

В сила от 08.05.2007 г.
Издадена от Министерството на околната среда и водите

Обн. ДВ. бр.37 от 8 Май 2007г., изм. ДВ. бр.80 от 14 Октомври 2011г., отм. ДВ. бр.22 от 5 Март 2013г.

Отменена с § 5 от заключителните разпоредби на Наредба № Н-4 от 14 септември 2012 г. за характеризиране на повърхностните води - ДВ, бр. 22 от 5 март 2013 г., в сила от 05.03.2013 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат условията и редът за характеризирането на повърхностните водни тела.

(2) С наредбата се определят и:

1. повърхностните водни тела в границите на всеки район за басейново управление, които се идентифицират като попадащи в една от следните категории повърхностни води: реки, езера, преходни води и крайбрежни води или като изкуствени или силно модифицирани водни тела; определянето на повърхностно водно тяло като изкуствено или силно модифицирано се извършва в съответствие с чл. 156б от Закона за водите;

2. типовете на повърхностните водни тела за всяка категория повърхностни води по т. 1 в границите на всеки район за басейново управление;

3. местонахождението и границите на всички типове повърхностни водни тела в границите на всеки район за басейново управление на водите и се извършва тяхното първоначално характеризиране;

4. специфични референтни условия за всички типове повърхностни водни тела, определени по т. 2;

5. видът и големината на натиска от човешка дейност върху водните тела в границите на всеки район за басейново управление на водите.


Глава втора.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТИПОВЕТЕ НА ПОВЪРХНОСТНИТЕ ВОДНИ ТЕЛА

Чл. 2. (1) Директорите на басейновите дирекции диференцират съответните повърхностни водни тела за всяка една от категориите повърхностни води по чл. 1, ал. 2, т. 1, които попадат в границите на района за басейново управление, според техния тип, като се използва система от фактори, посочени в приложение № 1.

(2) Повърхностните водни тела в границите на всеки район за басейново управление се диференцират по типове въз основа на стойностите на задължителни и незадължителни фактори или въз основа на комбинация от тях, необходими, за да се осигури определянето на специфични за всеки тип биологични референтни условия. Списъкът на факторите, въз основа на които всички басейнови дирекции извършват идентифицирането на типовете повърхностни водни тела, се одобрява от министъра на околната среда и водите по предложение на органите по ал. 1.

(3) За определяне типа на изкуствените и силно модифицираните повърхностни водни тела се използват факторите от приложение № 1 за онази категория повърхностни води, която е най-близко по характер до тях.


Чл. 3. (1) Органите по чл. 2, ал. 1 изготвят карта и/или карти в географска информационна система (ГИС) за географското местонахождение и границите на типовете повърхностни водни тела в границите на района за басейново управление на водите.

(2) Картата и/или картите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия в съответствие с реда и изискванията на наредбата по чл. 11, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда.


Глава трета.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕФЕРЕНТНИ УСЛОВИЯ ЗА ТИПОВЕТЕ ПОВЪРХНОСТНИ ВОДНИ ТЕЛА

Чл. 4. (1) Директорите на басейновите дирекции за всеки един от определените по глава втора типове повърхностни водни тела определят:

1. специфични за типа хидроморфологични и физикохимични условия ;

2. специфични за типа биологични референтни условия.

(2) Специфичните условия по ал. 1, т. 1 за всеки един тип повърхностни водни тела се определят въз основа на съответните хидроморфологични, химични и физикохимични елементи за качеството, посочени в т. 1.1 на приложение № 2.

(3) Специфичните условия по ал. 2 се определят въз основа на стойностите на хидроморфологичните и физикохимичните показатели, които отговарят на много добро екологично състояние, съгласно таблиците към т. 1.2 на приложение № 2.

(4) Специфичните референтни условия по ал. 1, т. 2 се определят въз основа на съответните биологични елементи за качество, посочени в т. 1.1 на приложение № 2.

(5) Специфичните референтни условия по ал. 4 се определят въз основа на стойностите на биологичните елементи за качество, които отговарят на много добро екологично състояние, съгласно таблиците към т. 1.2 на приложение № 2.


Чл. 5. (1) Специфичните за типа условия по чл. 4, ал. 1, т. 1 и 2 за изкуствените и силно модифицираните повърхностни водни тела се определят въз основа на стойностите на хидроморфологичните, физикохимичните и биологичните елементи за качество, които отговарят на максималния екологичен потенциал, съгласно табл. 1.2.5 към т. 1.2 на приложение № 2.

(2) Стойностите на хидроморфологичните, физикохимичните и биологичните елементи за качеството, представляващи максималния екологичен потенциал, се актуализират на всеки 6 години.


Чл. 6. (1) Определянето на специфични за типа условия по чл. 4, ал. 1, т. 1 и 2 може да се основава на използването на пространствени данни от мониторинга на водите, на моделиране или на комбинация от тези два метода.

(2) Когато няма достатъчно надеждни данни и/или има обективни пречки за използването на методите по ал. 1, директорите на басейновите дирекции могат да използват експертна оценка за определянето на специфичните условия по ал. 1.

(3) При определянето на много добро екологично състояние на водите по отношение на концентрациите на специфични синтетични замърсители се използват границите на определяне на най-съвременните аналитични методи, използвани в практиката за анализ на тези замърсители.

(4) Когато се използват пространствени данни от мониторинга на водите за определяне на специфичните за типа биологични референтни условия, басейновите дирекции планират и поддържат мрежа от референтни мониторингови станции за всеки един от определените типове повърхностни водни тела.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.) Мрежата по ал. 4 се изгражда с достатъчен брой станции във водни тела с много добро екологично състояние, за да се осигури достатъчно ниво на надеждност по отношение на стойностите на референтните условия. При определянето на специфични за типа биологични референтни условия се вземат предвид както пространствената и сезонната изменчивост на стойностите на биологичните елементи за качество, които съответстват на много добро екологично състояние за съответния тип повърхностно водно тяло, така и методите за моделиране на специфичните за типа биологични референтни условия.

(6) (Нова - ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.) Списъкът от критерии и подходът за оценка на нивото на надежност по отношение стойностите на референтните условия се одобряват от министъра на околната среда и водите.

(7) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.) Определянето на специфични за типа биологични референтни условия чрез използване на моделирането може да включва използването на прогнозни методи или методи за оценка на данни от минали периоди. Тези методи трябва да използват исторически, палеоложки или други налични данни и да осигуряват достатъчно ниво на надеждност по отношение на стойностите на референтните условия.

(8) (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.) Когато не е възможно да се определят специфични за типа референтни условия за даден биологичен елемент за качество вследствие на висока степен на природно обусловена изменчивост на този елемент, а не само в резултат на сезонна промяна, тогава този елемент може да се изключи от оценката на екологичното състояние за съответния тип повърхностни води. Басейновите дирекции описват причините за такова изключване в плана за управление на речните басейни.


Глава четвърта.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НАТИСКА ОТ ЧОВЕШКА ДЕЙНОСТ ВЪРХУ ВОДНИТЕ ТЕЛА

Чл. 7. (1) Директорите на басейновите дирекции събират и поддържат в актуално състояние информация за вида и големината на значимия натиск от човешка дейност, на който повърхностните водни тела в границите на всеки район за басейново управление е възможно да са подложени.

(2) Органите по ал. 1 извършват оценка и идентифициране на значими замърсявания от точкови източници и по-специално на такива с вещества, посочени в приложение № 3, от битови, промишлени, селскостопански и други инсталации и дейности.

(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 80 от 2011 г.) Оценката и идентифицирането по ал. 2 се извършва въз основа на информация, събрана в съответствие с изискванията на нормативните актове, посочени в т. 1, 2 и 9 от приложение № 4, както и на всякаква друга информация, необходима за целите на анализа по ал. 1.

(4) Информацията по ал. 3 за целите на първите планове за управление на речните басейни включва и тази, събрана в съответствие с изискванията на нормативните актове, посочени в т. 3 и 4 от приложение № 4.

(5) Органите по ал. 1 извършват оценка и идентифициране на значими замърсявания от дифузни източници и по-специално на такива с вещества, посочени в приложение № 3, от битови, промишлени, селскостопански и други инсталации и дейности.

(6) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 80 от 2011 г.) Оценката и идентифицирането по ал. 5 се извършва въз основа на информация, събрана в съответствие с изискванията на нормативните актове, посочени в т. 5, 6, 7 и 9 от приложение № 4, както и на всякаква друга информация, необходима за целите на анализа по ал. 1.

(7) Информацията по ал. 6 за целите на първите планове за управление на речните басейни включва и тази, събрана в съответствие с изискванията на нормативните актове, посочени в т. 8 от приложение № 4.


Чл. 8. (1) Директорите на басейновите дирекции извършват оценка и идентифициране на:

1. значимите водовземания за използване за битови, промишлени, селскостопански и други цели, включително и на сезонните колебания и общата годишна потребност от вода, както и загубите на вода в разпределителните системи;

2. въздействието на значимото регулиране на оттока, включително и на отклоняването и прехвърлянето на води във водосбора на други речни басейни, върху общата характеристика на оттока и водните баланси;

3. на други значими въздействия от човешка дейност върху състоянието на повърхностните води.

(2) Органите по ал. 1:

1. идентифицират значимите морфологични изменения на водните тела;

2. извършват оценка на видовете земеползвания, включително идентифициране на основните населени, промишлени и селскостопански райони, и където е целесъобразно, на горите и местата за риболов.


Чл. 9. (1) (Доп. - ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.) Директорите на басейновите дирекции извършват оценка на податливостта на състоянието на повърхностните водни тела на натиска от човешката дейност, определен в чл. 7 и 8 съгласно приложение № 2, т. 1.2.

(2) Органите по ал. 1 използват събраната информация по чл. 7 и 8, както и всяка друга подходяща информация, включително съществуващите мониторингови данни за околна среда, за извършване на оценка на вероятността повърхностните водни тела в границите на района за басейново управление, да не се постигнат целите за качеството на околната среда, определени за водните тела по чл. 156а от Закона за водите.

(3) Органите по ал. 1 извършват по-нататъшно характеризиране на водните тела, за които е определено, че има риск да не постигнат целите за качество на околната среда, с цел оптимизиране планирането на програми за мониторинг на водите по чл. 169а и на програмите от мерки по чл. 156м от Закона за водите.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "специфични за даден тип водни тела хидроморфологични и физикохимични условия" означава състояние в настоящето или в миналото, когато е нямало или е имало много малки изменения в стойностите на хидроморфологичните и физикохимичните елементи за качество, каквито биха могли да се регистрират при отсъствие на антропогенно въздействие;

2. "специфични за даден тип водни тела биологични референтни условия" означава състояние в настоящето или в миналото, когато е нямало или е имало много малки изменения в стойностите на биологичните елементи за качество, каквито биха могли да се регистрират при отсъствие на антропогенно въздействие; биологичните референтни условия трябва да се представят чрез стойностите на биологичните елементи за качество при изчисляването на съотношението на екологичното качество и последващото класифициране на екологичното състояние;

3. "точков източник на замърсяване" е обект, от който отпадъчните води чрез едно или повече зауствания постъпват в дадено водно тяло;

4. "дифузен източник на замърсяване" означава дейност или дейности, замърсяването от които не може да се асоциира (свърже) с точков източник на замърсяване и произхожда в резултат на пространствено използване на земи;

5. "референтна мониторингова станция" е географско място, разположено на водно тяло от даден тип, състоянието на водите на което отговаря на специфичните за типа биологични референтни условия и на специфичните хидроморфологични и физикохимични условия.


§ 1а. (Нов - ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.) Тази наредба въвежда изискванията на Приложение II, т. 1.1 "Характеризиране на повърхностен тип водни обекти", т. 1.2 "Екорегиони и типове повърхностни водни обекти", "Система Б", т. 1.3 "Установяване на специфични условия за типовете повърхностни водни обекти", т. 1.4 "Определяне на товарите", т. 1.5 "Оценка на въздействието"; Приложение V, т. 1.1 "Качествени елементи за класификация на екологичното състояние" и т. 1.2 "Нормативни определения за класификациите на екологичното състояние" и Приложение VIII от Директива 2000/60/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2000 г. за установяване на рамка за действията на Общността в областта на политиката за водите (OB, бр. L 327/1 от 22.12.2000 г.).


Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 135, т. 9 от Закона за водите.


§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 13 ОТ 2007 Г. ЗА ХАРАКТЕРИЗИРАНЕ НА ПОВЪРХНОСТНИТЕ ВОДИ

(ОТМ. - ДВ, БР. 80 ОТ 2011 Г., В СИЛА ОТ 14.10.2011 Г.)


§ 7. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 2, ал. 1


Типове повърхностни водни тела
 
Реки  
Характеристика Физични и химични фактори, които определят характеристиката на реката или част от реката и следователно биологичната популационна структура и състав
Задължителни надморска височина
фактори географска ширина
  географска дължина
  геология
  размер
Незадължителни разстояние от изворите
фактори енергия на течението (функция от
  дебита и наклона)
  средна широчина на водата
  средна дълбочина на водата
  среден наклон на водата
  форма на основното речно корито
  категория на оттока на реката
  форма на долината
  пренос на неразтворени вещества
  способност за неутрализиране на
  киселини
  среден състав на субстрата
  преобладаващ тип на субстрата
  хлориди
  температурен диапазон на въздуха
  средна температура на въздуха
  валежи
   
Езера  
Характеристика Физични и химични фактори, кои-
  то определят характеристиката на
  езерото или част от езерото и сле-
  дователно биологичната популаци-
  онна структура и състав
Задължителни надморска височина
фактори географска ширина
  географска дължина
  дълбочина
  геология
  размер
Незадължителни средна дълбочина на водата
фактори форма на езерото
  времепрестой
  средна температура на въздуха
  температурен диапазон на въздуха
  характеристики на смесване (мо-
  номиктично, димиктично, поли-
  миктично)
  способност за неутрализиране на
  киселини
  фоново състояние на биогенните
  елементи
  среден състав на субстрата
  колебания на водното ниво
   
Преходни води  
Характеристика Физични и химични фактори, които определят характеристиката на преходните води и следователно биологичната популационна структура и състав
Задължителни географска ширина
фактори географска дължина
  приливен диапазон
  соленост
Незадължителни дълбочина
фактори скорост на течението
  вълново въздействие
  времепрестой
  средна температура на водата
  характеристики на смесване
  мътност
  среден състав на субстрата
  форма
  температурен диапазон на водата
   
Крайбрежни води  
Характеристика Физични и химични фактори, които определят характеристиката на крайбрежните води и следователно биологичната популационна структура и състав
Задължителни географска ширина
фактори географска дължина
  приливен диапазон
  соленост
Незадължителни скорост на течението
фактори вълново въздействие
  средна температура на водата
  характеристики на смесване
  мътност
  времепрестой (в закрити заливи)
  среден състав на субстрата
  температурен диапазон на водата
   


Приложение № 2 към чл. 4, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.)


Състояние на повърхностните води


1.1. Елементи за качество за класифициране на екологичното състояние


1.1.1. Р е к и

Биологични елементи

Състав и обилие на водната флора

Състав и обилие на дънната безгръбначна фауна

Състав, обилие и възрастова структура на рибната фауна

Хидроморфологични елементи в подкрепа на биологичните елементи

Хидрологичен режим

количество и динамика на водния отток

връзка с подземни водни тела

Непрекъснатост на реките

Морфологични състояния

вариране на дълбочината и широчината на реката

структура и субстрат на речното корито

структура на крайречната зона

Химични и физикохимични елементи в подкрепа на биологичните елементи

Общи елементи

Температурни условия

Условия на окисляване

Соленост

Състояние на вкисляване

Биогенни условия

Специфични замърсители

Замърсяване с приоритетни вещества, които се заустват във водното тяло

Замърсяване с други вещества, които се заустват в значителни количества във водното тяло


1.1.2. Е з е р а

Биологични елементи

Състав, обилие и биомаса на фитопланктона

Състав и обилие на друга водна флора

Състав и обилие на дънната безгръбначна фауна

Състав, обилие и възрастова структура на рибната фауна

Хидроморфоложки елементи в подкрепа на биологичните елементи

Хидрологичен режим

количество и динамика на водния отток

времепрестой

връзка с подземно водно тяло

Морфологични условия

изменение на дълбочината на езерото

количество, структура и субстрат на езерното дъно

структура на езерния бряг

Химически и физико-химични елементи, поддържащи биологичните елементи

Общи елементи

Прозрачност

Температурни условия

Условия на окисляване

Соленост

Състояние на вкисляване

Биогенни условия

Специфични замърсители

Замърсяване с приоритетни вещества, които се заустват във водното тяло

Замърсяване с други вещества, които се заустват в значителни количества във водното тяло


1.1.3. П р е х о д н и в о д и

Биологични елементи

Състав, обилие и биомаса на фитопланктона

Състав и обилие на друга водна флора

Състав и обилие на дънна безгръбначна фауна

Състав и обилие на рибна фауна

Хидроморфологични елементи в подкрепа на биологичните елементи

Морфологични условия

изменение на дълбочината

количество, структура и субстрат на дъното

структура на междуприливната зона

Приливен режим

отток на пресни води

вълново въздействие

Химически и физико-химични елементи, поддържащи биологичните елементи

Общи елементи

Прозрачност

Температурни условия

Условия на окисляване

Соленост

Биогенни условия

Специфични замърсители

Замърсяване с всички приоритетни вещества, зауствани във водното тяло

Замърсяване с други вещества, зауствани в значителни количества във водното тяло


1.1.4. К р а й б р е ж н и в о д и

Биологични елементи

Състав, обилие и биомаса на фитопланктона

Състав и обилие на друга водна флора

Състав и обилие на дънна безгръбначна фауна

Хидроморфологични елементи в подкрепа на биологичните елементи

Морфологични условия

изменение на дълбочината

структура и субстрат на крайбрежното дъно

структура на междуприливната зона

Приливен режим

посока на доминиращите течения

вълново въздействие

Химически и физико-химични елементи, поддържащи биологичните елементи

Общи елементи

Прозрачност

Температурни условия

Условия на окисляване

Соленост

Биогенни условия

Специфични замърсители

Замърсяване с всички приоритетни вещества, зауствани във водното тяло

Замърсяване с други вещества, зауствани в значителни количества във водното тяло


1.1.5. И з к у с т в е н и и с и л н о м о д и ф и- ц и р а н и п о в ъ р х н о с т н и в о д н и т е л а

Елементите за качество, приложими за изкуствените и силно модифицираните повърхностни водни тела, трябва да бъдат онези, които се прилагат за която и да е от четирите категории естествени повърхностни води, посочени по-горе, която има най-голямо сходство с въпросното силно модифицирано или изкуствено водно тяло.


1.2. Нормативни дефиниции на класификациите за екологичното състояние



Таблица 1.2. Обща дефиниция за реки, езера, преходни води и крайбрежни води
 
Следващият текст представя обща дефиниция за екологично качество. За целите на класифицирането, стойностите на елементите за качество за екологичното състояние за всяка категория повърхностни води са дадени в таблици 1.2.1 - 1.2.4.
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Общ Не съществуват или има незна- Стойностите на биологичните Стойностите на биологичните
  чителни антропогенни измене- елементи за качество за типа елементи за качество за типа
  ния на стойностите на физико- повърхностно водно тяло повърхностно воден обект се
  химичните и хидроморфологич- показват ниски нива на откло- различават в умерена степен от
  ните елементи за качество за нение, получени вследствие тези, обикновено асоциирани
  типа повърхностно водно тяло човешки дейности, но те се с типа повърхностно водно тяло
  от тези, които нормално се отклоняват само малко от тези, в ненарушени условия.
  асоциират с този тип в ненару- които обикновено се асоциират Стойностите показват призна-
  шени условия. с типа повърхностен воден обект ци на умерено отклонение
  Стойностите на биологичните в ненарушени условия. вследствие човешки дейности и
  елементи за качество за повър-   са значително по-изменени,
  хностното водно тяло отразяват   отколкото в условията на
  стойностите, които нормално се   добро състояние.
  асоциират с този тип в ненару-    
  шени условия и показват отсъс-    
  твие или само незначително    
  отклонение от ненарушените    
  условия.    
  Това са специфичните за типа    
  условия и съобщества.    
       
Водите, чието състояние е по-лошо от умереното, ще бъдат класифицирани като лоши или много лоши. Водите със значителни изменения на стойностите на биологичните елементи за качество за типа повърхностно водно тяло и в които съответните биологични съобщества се отличават съществено от тези, които нормално се асоциират с типа повърхностно водно тяло в ненарушени условия, се класифицират като лоши.
Водите с изключително силни изменения на стойности на биологичните елементи за качество за типа повърхностно водно тяло и в които отсъстват големи части от съответните биологични съобщества, които нормално се асоциират с типа повърхностно водно тяло в ненарушени условия, се класифицират като много лоши.
 
Таблица 1.2.1. Дефиниции за много добро, добро и умерено екологично състояние на реките
 
Биологични елементи за качество
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Фито- Таксономичният състав на Съществуват леки изменения в Таксономичният състав на
планктон фитопланктона съответства състава и обилието на планктони- планктона се различава в
  изцяло или почти изцяло на те таксони в сравнение със специ- умерена степен от специфич-
  ненарушени условия. фичните за типа съобщества. Те- ните за типа съобщества.
  Средната стойност на обилието зи изменения не свидетелстват Обилието на планктона е
  на фитопланктон съответства за ускорен растеж на водорасли нарушено в умерена степен и
  изцяло на специфичните за типа вследствие на нежелани наруше- може да е такова, че да доведе
  физико-химични условия и не е ния в равновесието на организмите до значителни нежелани
  такава, която значимо да про- във водното тяло или на физико- нарушения на стойностите на
  мени специфичните за типа химичните качества на водата други биологични и физико-
  условия по отношение на проз- или утайките. химични елементи за качество.
  рачността. Възможно е леко засилване на Възможно е леко засилване
  Цъфтежът на планктона е с чес- честотата и интензитета на на честотата и интензитета
  тота и интензитет, които съот- специфичния за типа цъфтеж на на цъфтеж на планктона.
  ветстват на специфичните за планктона. През летните месеци е
  типа физико-химични условия.   възможен постоянен цъфтеж.
Макрофити Таксономичният състав съответ- Съществуват леки изменения в Таксономичният състав на
и фито- ства изцяло или почти изцяло състава и обилието на макрофит- макрофитните и фитобентосни-
бентос на ненарушени условия. ните и фитобентосните таксони в те организми се различава в
  Няма измерими промени в сред- сравнение със специфичните за умерена степен от типичното
  ното обилие на макрофити и типа съобщества. Тези изменения за типа съобщество и е нарушен
  средното обилие на фитобентос. не свидетелстват за ускорен рас- значително повече, отколкото
  теж на фитобентос или на по-вис- при добро състояние.  
  ши форми на растителност, която Очевидни са умерени измене-  
    да води до нежелани нарушения в ния в средното обилие на
    равновесието на организмите във макрофитите и средното
    водното тяло или на физико-хи- обилие на фитобентоса.
    мичното качество на водата или  
    седиментите.  
    Фитобентосното съобщество не е Фитобентосното съобщество
    неблагоприятно засегнато от бак- може да бъде смущавано и
    териални туфи и слоеве, възник- в някои райони изместено
    нали вследствие на антропогенна от бактериални туфи и слоеве,
    дейност. възникнали вследствие
      човешка дейност.
Безгръбнач- Таксономичният състав и оби- Съществуват леки изменения в Съставът и обилието на таксо-
на бентосна лието съответстват изцяло или състава и обилието на таксоните ните на безгръбначните орга-
фауна почти изцяло на ненарушените на безгръбначните организми от низми се различават в умерена
  условия. тези на специфичните за типа степен от специфичните за типа
    съобщества. съобщества.
  Няма изменение в съотношението Има леко изменение в съотноше- Отсъстват големи таксономич-
  между чувствителните и нечувст- нието между чувствителните и не- ни групи от специфичното за
  вителните към смущения таксони чувствителните към смущения так- типа съобщество.
  от нивата при ненарушени условия. сони от специфичните за типа нива.  
       
  Няма изменения на нивото на Има леко изменение на разнооб- Съотношението между чувстви-
  разнообразие на таксоните на разието на таксоните на безгръб- телните и нечувствителните
  безгръбначните организми от начните организми от специфич- към смущения таксони и ниво-
  нивото при ненарушени условия. ните за типа нива. то на разнообразие са същест-
      вено по-ниски от специфично-
      то за типа ниво и значително
      по-ниски от това за добро
      състояние.
Рибна Видовият състав и обилието Съществуват леки изменения във Съставът и обилието на видо-
фауна съответстват изцяло или почти видовия състав и обилието от вете риби се различават в умере-
  изцяло на ненарушените условия. специфичните за типа съобщества, на степен от тези на специфич-
  Всички специфични за типа чув- дължащи се на човешко въздейст- ните за типа съобщества, дъл-
  ствителни към смущения биоло- вие върху физико-химичните и жащи се на човешко въздейст-
  гични видове са налице. хидроморфологичните елементи вие върху физико-химични или
    за качество. хидроморфологични елементи
      за качество.
  Няма предизвикани от човека Има признаци за смущения във Възрастовата структура на риб-
  смущения във възрастовите възрастовите структури на рибни- ните съобщества показва голе-
  структури на рибните съобщества те съобщества, предизвикани от ми признаци на антропогенни
  и те не свидетелстват за неуспеш- човешко въздействие върху физи- смущения до степен, при която
  но възпроизвеждане или развитие ко-химични или хидроморфологич- умерена част от специфичните
  на всеки конкретен вид. ни елементи за качество и в някои за типа видове отсъстват или са
    случаи свидетелстват за неуспех с много ниско обилие.
    при възпроизводството или разви-  
    тието на конкретни видове, до сте-  
    пен, при която е възможно отсъ-  
    ствието на определени възрастови  
    категории.  
 
Хидроморфологични елементи за качество
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Хидрологи- Количеството и динамиката на Условия, съответстващи на пости- Условия, съответстващи на пос-
чен режим оттока и свързаната с тях връзка с гането на описаните по-горе стой- тигането на описаните по-горе
  подземни води показват изцяло ности за биологичните елементи стойности за биологичните еле-
  или почти изцяло ненарушени за качество. менти за качество.
  условия.    
Непрекъс- Непрекъснатостта на реката не Условия, съответстващи на пости- Условия, съответстващи на пос-
натост на е нарушена от човешки дейности гането на описаните по-горе стой- тигането на описаните по-горе
реката и позволява ненарушена мигра- ности за биологичните елементи стойности за биологичните еле-
  ция на водните организми и пре- за качество. менти за качество.
  нос на утайки.    
Морфоло- Руслата, измененията на ширина- Условия, съответстващи на пости- Условия, съответстващи на пос-
гични та и дълбочината, скорости на гането на описаните по-горе стой- тигането на описаните по-горе
условия течението, условия на субстрата ности за биологичните елементи стойности за биологичните еле-
  и структурата и условия на край- за качество. менти за качество.
  речната зона съответстват изцяло    
  или почти изцяло на тези при    
  ненарушени условия.    
 
Физико-химични елементи за качество(1)
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Общи Стойностите на физико-химични- Температурата, кислородният Условия, отговарящи на пости-
условия те елементи съответстват изцяло баланс, pH, способността за неут- гането на описаните по-горе
  на тези при ненарушени условия. рализиране на киселини и солено- стойности за биологичните ка-
  Концентрациите на биогенните стта не достигат нива извън устано- чествени елементи.
  вещества остават в диапазона, вения диапазон, така че да осигу-  
  който нормално се асоциира с рят функционирането на специфич-  
  ненарушените условия. ната за типа екосистема и пости-  
  Няма признаци на нарушаване на гането на описаните по-горе стой-  
  нивата на соленост, pH, кислоро- ности за биологичните елементи  
  ден баланс, способност за неутра- за качество.  
  лизиране на киселини и темпе- Концентрациите на биогенните  
  ратурата вследствие човешка дей- вещества не превишават установе-  
  ност и те остават в диапазона, ните нива, така че да осигурят  
  който нормално се асоциира с функционирането на специфичната  
  ненарушените условия. за типа екосистема и постигането  
    на описаните по-горе стойности за  
    биологичните елементи за качество.  
Специфични Концентрации близо до нулата Концентрации, които не превиша- Условия, отговарящи на пости-
синтетични и най-малко под границите на ват стандартите, определени в съ- гането на описаните по-горе
замърсители откриваемост на най-модерните ответствие с процедурата в Наред- стойности за биологичните ка-
  широко използвани аналитични бата по чл. 135, т. 14 от Закона за чествени елементи.
  методи. водите, без да се нарушават Законът  
    за защита на растенията, Законът за  
    защита от вредното въздействие на  
    химичните вещества и смеси и  
    Наредбата за условията и реда за  
    пускане на пазара на биоциди  
    (ДВ, бр. 4 от 2008 г.) (<скос).  
Специфични Концентрациите остават в диапа- Концентрации, които не превиша- Условия, отговарящи на пости-
несинте- зона, който нормално се асоциира ват стандартите, определени в гането на описаните по-горе
тични за- с ненарушените условия съответствие с процедурата в На- стойности за биологичните ка-
мърсители (фонови нива = фн). редбата по чл. 135, т. 14 от Закона чествени елементи.
    за водите(2), без да се нарушават  
    Законът за защита на растенията,  
    Законът за защита от вредното въз-  
    действие на химичните вещества и  
    смеси и Наредбата за условия-  
    та и реда за пускане на пазара на  
    биоциди (ДВ, бр. 4 от 2008 г.)  
    (<скос).  
 
(1) Използвани са следните съкращения: фн = фонови нива; скос = стандарт за качеството на околната среда.
(2) Прилагането на стандартите, изведени съгласно тази наредба, няма да изисква намаляване на концентрациите на замърсяващите вещества под фоновите нива (скос > ф).
 
Таблица 1.2.2. Дефиниции за много добро, добро и умерено екологично състояние в езерата
 
Биологични елементи за качество
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Фито- Таксономичният състав и Съществуват леки изменения в Таксономичният състав и
планктон обилието на фитопланктона състава и обилието на таксоните обилието на планктона се
  съответстват изцяло или поч- на планктона в сравнение със различават в умерена степен
  ти изцяло на тези при ненару- специфичните за типа съоб- от специфичните за типа
  шени условия. щества. Тези изменения не сви- съобщества.
    детелстват за ускорен растеж Биомасата е умерено нару-
  Средната биомаса на фито- на водорасли, което води до не- шена и може да е толкова, че
  планктон съответства на спе- желателни смущения в равнове- да предизвика значителни
  цифичните за типа физико-хи- сието на организмите във водния нежелани смущения в състо-
  мични условия и не е такава, обект или на физико-химичното янието на други биологични
  че да промени значително качество на водата или елементи за качество и фи-
  специфичните за типа условия утайките. зико-химичното качество на
  на прозрачност.   водата или утайките.
  Цъфтежът на планктона е с чес- Възможно е леко увеличаване Възможно е умерено увели-
  тота и интензитет, които съот- на честотата и интензитета на чаване на честотата и интен-
  ветстват на специфичните за специфичния за типа цъфтеж на зитета на цъфтежа на план-
  типа физико-химични условия. планктона. ктона. През летните месеци
      е възможен постоянен
      цъфтеж.
Макрофити Таксономичният състав съот- Съществуват леки изменения в Таксономичният състав на
и фито- ветства изцяло или почти състава и обилието на таксоните макрофитните и фитобенто-
бентос изцяло на ненарушени условия. на макрофитите и фитобентоса сните организми се различа-
  Няма измерими промени в в сравнение със специфичните ва в умерена степен от ти-
  средното обилие на макрофи- за типа съобщества. Тези изме- пичните за типа съобщества
  тите и средното обилие на нения не свидетелстват за уско- и е нарушен значително
  фитобентоса. рен растеж на фитобентос или повече от тези при добро
    на по-висши растения, което състояние.
    води до нежелателни смущения Очевидни са умерени изме-
    в равновесието на организмите нения в средното обилие на
    във водното тяло или на физико- макрофитите и средното оби-
    химичното качество на водата. лие на фитобентоса.
    Фитобентосното съобщество не Фитобентосното съобщество
    е засегнато неблагоприятно от може да бъде смущавано и в
    бактериални туфи и слоеве някои райони изместено от
    вследствие човешка дейност. бактериални туфи и слоеве,
      възникнали вследствие чо-
      вешка дейност.
Безгръб- Таксономичният състав и Съществуват леки изменения Съставът и обилието на так-
начна обилието съответстват изцяло в състава и обилието на так- соните на безгръбначните
бентосна или почти изцяло на ненару- соните на безгръбначните ор- организми се различават в
фауна шените условия. ганизми спрямо специфичните умерена степен от специфич-
  Няма признаци за изменение за типа съобщества. ните за типа условия.
  в съотношението между чувст- Наблюдава се леко изменение Отсъстват големи групи от
  вителните и нечувствителните на съотношението между так- специфичното за типа съоб-
  към смущения таксони от ни- соните на чувствителните и щество.
  вата при ненарушени условия. нечувствителните към смуще- Съотношението между чув-
  Няма изменения на нивото ния организми от специфич- ствителните и нечувствител-
  на разнообразие на таксоните ните за типа нива. ните към смущения таксони
  на безгръбначните организми Наблюдава се леко изменение и нивото на разнообразие са
  от нивото при ненарушени на разнообразието на таксоните съществено по-ниски от
  условия. на безгръбначните организми специфичното за типа ниво
    от специфичните за типа нива. и значително по-ниски от
      нивата при добро състояние.
Рибна Видовият състав и обилие Съществуват леки изменения Съставът и обилието на риб-
фауна съответстват изцяло или поч- във видовия състав и обилие ни видове се различават в
  ти изцяло на ненарушените от нивата на специфичните за умерена степен от тези на
  условия. типа съобщества, дължащи се специфичните за типа съоб-
  Всички специфични за типа на човешко въздействие върху щества в резултат на човеш-
  чувствителни видове са налице. физико-химичните или хидро- ко въздействие върху физи-
    морфологичните елементи за ко-химични или хидромор-
    качество. фологични елементи за ка-
      чество.
  Възрастовите структури на Видни са признаци на смуще- Налице са сериозни призна-
  рибните съобщества показват ния във възрастовите структу- ци на смущения във възрас-
  малки признаци на антропо- ри на рибните съобщества, пре- товата структура на рибните
  генно смущение и не са пока- дизвикани от човешко въздей- съобщества вследствие на
  зателни за неуспешно възпро- ствие върху физико-химични антропогенни въздействия
  изводство или развитие на или хидроморфологични еле- върху физико-химични или
  определени видове. менти за качество и в някои хидроморфологични елемен-
    случаи те свидетелстват за ти за качество до степен, че
    неуспех при възпроизводството умерена пропорционална
    или развитието на конкретни част от специфичните за типа
    видове, до степен, при която е видове отсъстват или са с
    възможно отсъствието на оп- много ниско обилие.
    ределени възрастови категории.  
 
Хидроморфологични елементи за качество
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Хидроло- Количеството и динамиката на Условия, отговарящи на постига- Условия, отговарящи на пости-
гичен оттока, нивото, времепрестоят и нето на посочените по-горе стой- гането на посочените по-горе
режим свързаната с това връзка с под- ности за биологичните елементи стойности за биологичните еле-
  земни води показват изцяло или за качество. менти за качество.
  почти изцяло ненарушени    
  условия.    
Морфоло- Промените в дълбочината на Условия, отговарящи на постига- Условия, отговарящи на пости-
гични езерата, количеството и структу- нето на посочените по-горе стой- гането на посочените по-горе
състояния рата на субстрата, както и струк- ности за биологичните елементи стойности за биологичните еле-
  турата и състоянието на брегова- за качество. менти за качество.
  та зона на езерото съответстват    
  изцяло или почти изцяло на тези    
  при ненарушени условия.    
 
Физико-химични елементи за качество(1)
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Общи Стойностите на физико-химичните Температурата, кислородният Условия, отговарящи на пости-
условия елементи съответстват изцяло баланс, pH, способността за неут- гането на посочените по-горе
  или почти изцяло на тези при рализиране на киселини и солено- стойности за биологичните
  ненарушени условия. стта не достигат нива извън уста- елементи за качество.
    новения диапазон, така че да оси-  
  Концентрациите на биогенните гурят функционирането на екосис-  
  вещества остават в диапазона, темата и постигане на посочените  
  нормално асоцииран с ненаруше- по-горе стойности за биологични-  
  ните условия. те елементи за качество.  
  Няма признаци на антропогенни Концентрациите на биогенните  
  смущения на нивата на соленост, вещества не превишават устано-  
  pH, кислороден баланс, способ- вените нива, така че да осигурят  
  ност за неутрализиране на кисе- функционирането на екосистемата  
  лини и температурата и те оста- и постигане на посочените по-го-  
  ват в диапазона, нормално асоции- ре стойности за биологичните  
  ран с ненарушените условия. елементи за качество.  
Специфични Концентрации близо до нулата Концентрации, които не преви- Условия, отговарящи на пости-
синтетични и най-малко под границите на шават стандартите, определени в гането на посочените по-горе
замърсители откриваемост на най-модерните съответствие с процедурата в На- стойности за биологичните
  широко използвани аналитични редбата по чл. 135, т. 14 от Закона елементи за качество.
  методи. за водите, без да се нарушават Зако-  
    нът за защита на растенията, Зако-  
    нът за защита от вредното въздей-  
    ствие на химичните вещества и  
    смеси и Наредбата за условия-  
    та и реда за пускане на пазара на  
    биоциди (ДВ, бр. 4 от 20084 г.)  
    (<скос).  
Специфични Концентрациите остават в диа- Концентрации, които не преви- Условия, отговарящи на пости-
несинтетич- пазона, нормално асоцииран с шават стандартите, определени в гането на посочените по-горе
ни замърси- ненарушените условия съответствие с процедурата в На- стойности за биологичните
тели (фонови нива = фн). редбата по чл. 135, т. 14 от Закона елементи за качество.
    за водите(2), без да се нарушават За-  
    конът за защита на растенията,  
    Законът за защита от вредното въз-  
    действие на химичните вещества  
    и смеси и Наредбата за условия-  
    та и реда за пускане на пазара на  
    биоциди (ДВ, бр. 4 от 2008 г.)  
    (<скос).  
 
(1) Използвани са следните съкращения: фн = фонови нива; скос = стандарт за качеството на околната среда.
(2) Прилагането на стандартите, изведени съгласно тази наредба, няма да изисква намаляване на концентрациите на замърсяващите вещества под фоновите нива (скос > ф).
 
Таблица 1.2.3. Дефиниции за много добро, добро и умерено екологично състояние в преходните води
 
Биологични елементи за качество
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Фито- Съставът и обилието на таксони- Налице са леки изменения в Съставът и обилието на таксо-
планктон те на фитопланктона съответстват състава и обилието на таксоните ните на фитопланктона се разли-
  на тези при ненарушени условия. на фитопланктона. чават в умерена степен от специ-
      фичните за типа условия.
  Средната биомаса на фитопланк- Налице са леки изменения в био- Биомасата е умерено нарушена
  тон съответства на специфичните масата в сравнение със специфич- и може да е такава, че да доведе
  за типа физико-химични условия ните за типа условия. Тези изме- до значителни нежелани наруше-
  и не е такава, че да промени зна- нения не свидетелстват за уско- ния на състоянието на други
  чително специфичните за типа рен растеж на водорасли, което да биологични елементи за каче-
  условия за прозрачност. предизвиква нежелателно наруше- ство.
    ние в равновесието на организмите  
    във водното тяло или на физико-  
    химичното качество на водата.  
  Цъфтежът на планктона е с чес- Възможно е леко увеличаване на Възможно е умерено увеличава-
  тота и интензитет, които съответ- честотата и интензитета на специ- не на честотата и интензитета на
  стват на специфичните за типа фичния за типа цъфтеж на план- цъфтежа на планктона. През лет-
  физико-химични условия. ктона. ните месеци е възможен постоя-
      нен цъфтеж.
Макро- Съставът на таксоните на макро- Съществуват леки изменения в Съставът на таксоните на мак-
водорасли водораслите съответства на този състава и обилието на таксоните роводораслите се различава в
  при ненарушени условия. на макроводораслите в сравнение умерена степен от специфични-
    със специфичните за типа те за типа условия и е значител-
    съобщества. Тези изменения не но по-деформиран от този при
  Не съществуват откриваеми свидетелстват за ускорен растеж добро състояние.
  изменения в покривката от мак- на фитобентос или на по-висши  
  роводорасли, предизвикани от растения, което да предизвиква Налице са умерени изменения в
  човешки дейности. нежелателно нарушение в равнове- средното разпространение на
    сието на организмите във водното макроводораслите и може да са
    тяло или на физико-химичното в степен, водеща до нежелани
    качество на водата. смущения в равновесието на
      организмите във водния обект.
Покрито- Таксономичният състав съответ- Съществуват леки изменения в Съставът на таксоните на пок-
семенни ства изцяло или почти изцяло на състава на таксоните на покрито- ритосеменните се различава в
  ненарушени условия. семенните в сравнение със специ- умерена степен от специфични-
    фичните за типа съобщества. те за вида обект условия и е зна-
      чително по-деформиран от този
      при добро състояние.
  Няма откриваеми изменения в Забелязват се леки признаци на Налице са умерени деформации
  обилието на покритосеменните, смущения в обилието на покри- в обилието на таксоните.
  предизвикани от човешка дейност. тосеменните.  
Безгръб- Нивото на разнообразие и обилие Нивото на разнообразие и обилие Нивото на разнообразие и оби-
начна на таксоните на безгръбначните на таксоните на безгръбначните лие на таксоните на безгръбнач-
бентосна е в диапазона, нормално асоции- е в незначителна степен извън ните е в умерена степен извън
фауна ран с ненарушените условия. диапазона, асоцииран със специ- диапазона, асоцииран със специ-
    фичните за типа условия. фичните за типа условия.
       
  Присъстват всички чувствителни Налице са повечето таксони на Налице са таксони на организми,
  към смущения таксони, които се чувствителни организми от спе- индикаторни за замърсяване.
  асоциират с ненарушените цифичните за типа съобщества.  
  условия.    
       
      Отсъстват много от таксоните на
      чувствителните организми от
      специфичните за типа
      съобщества.
Рибна Видовият състав и обилието Обилието на чувствителни към Отсъства умерена пропорцио-
фауна съответстват на тези при нена- смущения видове показва леки нална част от специфичните за
  рушени условия. признаци на отклонение от спе- типа чувствителни към смущения
    цифичните за типа условия, дъл- видове в резултат на човешко
    жащи се на човешко въздействие въздействие върху физико-химич-
    върху физико-химичните или ните или хидроморфологичните
    хидроморфологичните елементи елементи за качество.
    за качество.  
 
Хидроморфологични елементи за качество
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Приливен Режимът на оттока на пресните Условия, отговарящи на постига- Условия, отговарящи на пости-
режим води съответства изцяло или нето на посочените по-горе стой- гането на посочените по-горе
  почти изцяло на този при нена- ности за биологичните елементи стойности за биологичните еле-
  рушени условия. за качество. менти за качество.
Морфоло- Дълбочинните разлики, състоя- Условия, отговарящи на постига- Условия, отговарящи на пости-
гични нието на субстрата и структурата нето на посочените по-горе стой- гането на посочените по-горе
състояния и състоянието на междуприливни- ности за биологичните елементи стойности за биологичните еле-
  те зони съответстват изцяло или за качество. менти за качество.
  почти изцяло на тези при нена-    
  рушени условия.    
 
Физико-химични елементи за качество(1)
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Общи Стойностите на физико-химичните Температурата, окислителните Условия, отговарящи на пости-
условия елементи съответстват изцяло условия и прозрачността не дости- гането на посочените по-горе
  или почти изцяло на тези при гат нива извън установения диа- стойности за биологичните еле-
  ненарушени условия. пазон, така че да се осигури менти за качество.
    функционирането на екосистемата  
    и постигане на посочените по-горе  
    стойности за биологичните  
    елементи за качество.  
  Концентрациите на хранителни Концентрациите на биогенните  
  вещества остават в диапазона, вещества не превишават устано-  
  нормално асоцииран с ненару- вените нива, така че да се осигури  
  шените условия. функционирането на екосистема-  
    та и постигане на посочените  
  Няма признаци на смущения на по-горе стойности за биологични-  
  температурата, кислородния ба- те елементи за качество.  
  ланс и прозрачността вследствие    
  човешка дейност и те остават в    
  диапазона, нормално асоцииран    
  с ненарушените условия.    
Специфич- Концентрации близо до нулата Концентрации, които не преви- Условия, отговарящи на пости-
ни синте- и най-малко под границите на шават стандартите, определени в гането на посочените по-горе
тични откриваемост на най-модерните съответствие с процедурата в На- стойности за биологичните еле-
замърси- широко използвани аналитични редбата по чл. 135, т. 14 от Зако- менти за качество.
тели методи. на за водите, без да се нарушават  
    Законът за защита на растенията,  
    Законът за защита от вредното въз-  
    действие на химичните вещества  
    и смеси и Наредбата за усло-  
    вията и реда за пускане на пазара  
    на биоциди (ДВ, бр. 4 от 2008 г.)  
    (<скос).  
Специфич- Концентрациите остават в диа- Концентрации, които не преви- Условия, отговарящи на пости-
ни несин- пазона, нормално асоцииран с шават стандартите, определени в гането на посочените по-горе
тетични ненарушените условия съответствие с процедурата в На- стойности за биологичните еле-
замърси- (фонови нива = фн). редбата по чл. 135, т. 14 от Зако- менти за качество.
тели   на за водите(2), без да се нарушават  
    Законът за защита на растенията,  
    Законът за защита от вредното въз-  
    действие на химичните вещества  
    и смеси и Наредбата за усло-  
    вията и реда за пускане на пазара  
    на биоциди (ДВ, бр. 4 от 2008 г.)  
    (<скос).  
 
(1) Използвани са следните съкращения: фн = фонови нива; скос = стандарт за качеството на околната среда.
(2) Прилагането на стандартите, изведени съгласно тази наредба, няма да изисква намаляване на концентрациите на замърсяващите вещества под фоновите нива (скос > ф).
 
Таблица 1.2.4. Дефиниции за много добро, добро и умерено екологично състояние в крайбрежните води
 
Биологични елементи за качество
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Фито- Съставът и обилието на таксо- Налице са признаци на леки Налице са умерени смущения в
планктон ните на фитопланктона съответ- смущения в състава и обилието състава и обилието на таксони на
  стват на тези при ненарушени на таксоните на фитопланктона. планктона.
  условия.    
  Средната биомаса на фитоплан- Налице са леки изменения в Биомасата на водораслите е в
  ктон съответства на специфични- биомасата в сравнение със спе- значителна степен извън диапа-
  те за вида физико-химични усло- цифичните за типа условия. Те- зона, асоцииран със специфични-
  вия и не е такава, че да промени зи изменения не свидетелстват те за типа условия, и е такава, че
  значително специфичните за типа за ускорен растеж на водорас- да въздейства върху други био-
  условия на прозрачност. ли, които да водят до нежела- логични елементи за качество.
    телни смущения в равновесието  
    на организмите във водното  
    тяло или на качеството на  
    водата.  
  Цъфтежът на планктона е с често- Възможно е леко засилване на Възможно е леко засилване на
  та и интензитет, които съответст- честотата и интензитета на честотата и интензитета на цъф-
  ват на специфичните за типа фи- специфичния за типа цъфтеж тежа на планктона. През летни-
  зико-химични условия. на планктона. те месеци е възможен постоянен
      цъфтеж.
Макрово- Налице са всички таксони на мак- Налице са повечето от таксони Липсват умерен брой таксони на
дорасли и роводорасли и покритосеменни, на макроводорасли и покрито- макроводорасли и покритосеме-
покрито- чувствителни към смущения и асо- семенни, чувствителни към сму- нни, чувствителни към смущения
семенни циирани с ненарушените условия. щения и асоциирани с ненаруше- и асоциирани с ненарушените
    ните условия. условия.
  Нивата на покритието от макрово- Налице са признаци на леки Покритието от макроводорасли
  дорасли и на обилието на покрито- смущения в нивата на покритие- и обилието на покритосеменни-
  семенните съответстват на тези то от макроводорасли и обилие- те са нарушени в умерена степен
  при ненарушени условия. то на покритосеменните. и могат да бъдат такива, че да
      водят до нежелани смущения в
      равновесието на организмите във
      водното тяло.
Безгръбнач- Нивото на разнообразие и обилие- Нивото на разнообразие и оби- Нивото на разнообразие и
на бентосна то на таксоните на безгръбначните лие на таксоните на безгръбнач- обилие на таксоните на безгръб-
фауна е в диапазона, нормално асоцииран ните е в незначителна степен начните е в умерена степен из-
  с ненарушените условия. извън диапазона, асоцииран със вън диапазона, асоцииран със
    специфичните за типа условия. специфичните за типа условия.
  Налице са всички таксони на ор- Налице са повечето таксони на Налице са таксони на организми,
  ганизми, чувствителни към сму- чувствителни организми от индикаторни за замърсяване.
  щения и асоциирани с ненаруше- типичните за типа съобщества. Отсъстват голям брой от таксо-
  ните условия.   ните на чувствителни организми
      от типичните за типа съобщества.
 
Хидроморфологични елементи за качество
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Приливен Режимът на оттока на пресните Условия, отговарящи на пости- Условия, отговарящи на пости-
режим води и посоката и скоростта на гането на посочените по-горе гането на посочените по-горе
  преобладаващите течения съот- стойности за биологичните стойности за биологичните ка-
  ветстват изцяло или почти изцяло елементи за качество. чествени елементи.
  на тези при ненарушени условия.    
Морфоло- Разликите в дълбочината, струк- Условия, отговарящи на пости- Условия, отговарящи на пости-
гични турата и субстрата на крайбрежно- гането на посочените по-горе гането на посочените по-горе
състояния то дъно и структурата и състояние- стойности за биологичните стойности за биологичните еле-
  то на междуприливните зони елементи за качество. менти за качество.
  съответстват изцяло или почти    
  изцяло на тези при ненарушени    
  условия.    
 
Физико-химични елементи за качество(1)
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Общо Физико-химичните елементи Температурата, окислителните Условия, отговарящи на пос-
състояние съответстват изцяло или почти условия и прозрачността не тигането на посочените по-горе
  изцяло на тези при ненарушени достигат нива извън установе- стойности за биологичните
  условия. ния диапазон, така че да се елементи за качество.
    осигури функционирането на  
  Концентрациите на биогенните екосистемата и постигане на  
  вещества остават в диапазона, посочените по-горе стойности  
  нормално асоцииран с ненаруше- за биологичните елементи  
  ните условия. за качество.  
  Няма признаци на смущения на Концентрациите на биогенните  
  температурата, кислородния баланс вещества не превишават устано-  
  и прозрачността вследствие човеш- вените нива, така че да се осигу-  
  ка дейност и те остават в диапазо- ри функционирането на екоси-  
  на, нормално асоцииран с ненару- стемата и постигане на посоче-  
  шените условия. ните по-горе стойности за био-  
    логичните елементи за качество.  
Специфич- Концентрации близо до нулата Концентрации, които не преви- Условия, отговарящи на пости-
ни синте- и най-малко под границите на шават стандартите, определени гането на посочените по-горе
тични откриваемост на най-модерните в съответствие с процедурата в стойности за биологичните еле-
замър- широко използвани аналитични Наредбата по чл. 135, т. 14 от менти за качество.
сители методи. Закона за водите, без да се нару-  
    шават Законът за защита на рас-  
    тенията, Законът за защита от  
    вредното въздействие на химич-  
    ните вещества и смеси и На-  
    редбата за условията и реда за  
    пускане на пазара на биоциди  
    (ДВ, бр. 4 от 2008 г.) (<скос).  
Специфич- Концентрациите остават в диапа- Концентрации, които не преви- Условия, отговарящи на пости-
ни несинте- зона, нормално асоцииран с не- шават стандартите, определени гането на посочените по-горе
тични за- нарушените условия в съответствие с процедурата в стойности за биологичните еле-
мърсители (фонови нива = фн). Наредбата по чл. 135, т. 14 от менти за качество.
    Закона за водите(2), без да се на-  
    рушават Законът за защита на  
    растенията, Законът за защита  
    от вредното въздействие на хи-  
    мичните вещества и смеси и  
    Наредбата за условията и реда  
    за пускане на пазара на биоциди  
    (ДВ, бр. 4 от 2008 г.) (<скос).  
 
(1) Използвани са следните съкращения: фн = фонови нива; скос = стандарт за качеството на околната среда.
(2) Прилагането на стандартите, изведени съгласно тази наредба, няма да изисква намаляване на концентрациите на замърсяващите вещества под фоновите нива (скос > ф).
 
Таблица 1.2.5. Дефиниции за максимален, добър и умерен екологичен потенциал за силно модифицирани или изкуствени водни тела
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Биологич- Стойностите на съответните био- Съществуват леки изменения в Съществуват умерени изменения
ни елемен- логични елементи за качество стойностите на съответните био- в стойностите на съответните
ти за ка- отразяват, доколкото е възможно, логични елементи за качество биологични елементи за качес-
чество тези, асоциирани с най-близкия спрямо стойностите при макси- тво спрямо стойностите при мак-
  сравним тип повърхностно водно малния екологичен потенциал. сималния екологичен потенциал.
  тяло, предвид физическите усло-    
  вия, които са резултат от изкуст-   Тези стойности са нарушени в
  вените или силно модифицирани-   значително по-голяма степен,
  те характеристики на водното тяло.   отколкото стойностите, устано-
      вени при добро качество.
Хидромор- Хидроморфологичните условия Условия, отговарящи на пости- Условия, отговарящи на пости-
фологични съответстват на условията, кога- гането на посочените по-горе гането на посочените по-горе
елементи то единствените въздействия вър- стойности за биологичните еле- стойности за биологичните еле-
  ху повърхностния воден обект са менти за качество. менти за качество.
  в резултат на факта, че водният    
  обект е изкуствен или силно мо-    
  дифициран след вземане на всич-    
  ки предпазни мерки за осигурява-    
  не на най-доброто сближаване до    
  екологичната цялост, по-конкрет-    
  но по отношение на миграцията на    
  фауната и подходящите територии    
  за хвърляне на хайвер и размно-    
  жаване.    
 
Физико-химични елементи (1)
 
Елемент Много добро състояние Добро състояние Умерено състояние
Общи Физико-химичните елементи Стойностите на физико-химич- Условия, отговарящи на пости-
условия съответстват изцяло или почти ните елементи са в рамките на гането на посочените по-горе
  изцяло на тези при ненарушени установения диапазон, така че стойности за биологичните еле-
  условия, асоциирани с типа по- да се осигурят функционирането менти за качество.
  върхностно водно тяло, най-тясно на екосистемата и постигането  
  сравним със съответния изкустве- на посочените по-горе стойности  
  но или силно модифицирано водно за биологичните елементи  
  тяло. за качество.  
  Концентрациите на биогенните Температурата и pH не достигат  
  вещества остават в диапазона, нива извън установените диапа-  
  нормално асоцииран с тези нена- зони, така че да се осигурят  
  рушени условия. функционирането на екосисте-  
    мата и постигането на посочени-  
    те по-горе стойности за биоло-  
    гичните елементи за качество.  
  Нивата на температурата, кисло- Концентрациите на биогенните  
  родния баланс и pH съответстват вещества не превишават устано-  
  на нивата, установени в най-близ- вените нива, така че да се осигу-  
  кия сравним тип повърхностно рят функционирането на екосис-  
  водно тяло, при ненарушени темата и постигане на посочени-  
  условия. те по-горе стойности за биоло-  
    гичните елементи за качество.  
Специфич- Концентрации близо до нулата и Концентрации, които не преви- Условия, отговарящи на пости-
ни синте- най-малко под границите на от- шават стандартите, определени гането на посочените по-горе
тични за- криваемост на най-модерните в съответствие с процедурата в стойности за биологичните еле-
мърсители широко използвани аналитични Наредбата по чл. 135, т. 14 от менти за качество.
  методи. Закона за водите, без да се нару-  
    шават Законът за защита на рас-  
    тенията, Законът за защита от  
    вредното въздействие на химич-  
    ните вещества и смеси и  
    Наредбата за условията и реда за  
    пускане на пазара на биоциди  
    (ДВ, бр. 4 от 2008 г.) (<скос).  
Специфич- Концентрациите остават в диа- Концентрации, които не преви- Условия, отговарящи на пости-
ни несин- пазона, нормално асоцииран с шават стандартите, определени гането на посочените по-горе
тетични ненарушените условия, устано- в съответствие с процедурата в стойности за биологичните еле-
замърси- вени в типа повърхностно вод- Наредбата по чл. 135, т. 14 от менти за качество.
тели но тяло, което в най-голяма сте- Закона за водите(2), без да се нару-  
  пен е сравнимо със съответното шават Законът за защита на рас-  
  изкуствено или силно модифици- тенията, Законът за защита от  
  рано водно тяло (фонови вредното въздействие на химич-  
  нива = фн). ните вещества и смеси и На-  
    редбата за условията и реда за  
    пускане на пазара на биоциди  
    (ДВ, бр. 4 от 2008 г.) (<скос).  
 
(1) Използвани са следните съкращения: фн = фонови нива; скос = стандарт за качеството на околната среда.
(2) Прилагането на стандартите, изведени съгласно тази наредба, няма да изисква намаляване на концентрациите на замърсяващите вещества под фоновите нива (скос > ф).
 


Приложение № 3 към чл. 7, ал. 2


Списък на основните замърсители


1. Органохалогенни съединения и вещества, които могат да образуват такива съединения във водната околна среда.

2. Органофосфорни съединения.

3. Органични съединения на калая.

4. Вещества и препарати или продуктите от разпадането им с доказани канцерогенни или мутагенни свойства или свойства, които могат да въздействат върху стероидогенните, тироидните, възпроизводителните или други, свързани с ендокрините функции във или посредством водната околна среда.

5. Устойчиви въглеводороди и устойчиви биоакумулируеми органични токсични вещества.

6. Цианиди.

7. Метали и техните съединения.

8. Арсен и неговите съединения.

9. Биоциди и продукти за растителна защита.

10. Суспендирани материали.

11. Вещества, допринасящи за еутрофикацията (по-конкретно нитрати и фосфати).

12. Вещества с неблагоприятно въздействие върху кислородния баланс (и които могат да се измерват чрез използване на показатели като БПК, ХПК и др.).


Приложение № 4 към чл. 7, ал. 3


(Изм. - ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.)


Нормативни актове


1. Закон за водите - чл. 151, ал. 4, чл. 155, ал. 1, т. 4 и 18; Закон за опазване на околната среда - чл. 11, ал. 2; Наредба № 6 от 2000 г. за емисионни норми за допустимото съдържание на вредни и опасни вещества в отпадъчните води, зауствани във водни обекти (ДВ, бр. 97 от 2000 г.) - чл. 4, 18, 19 и 20; Наредба № 2 от 2011 г. за издаване на разрешителни за заустване на отпадъчни води във водни обекти и определяне на индивидуалните емисионни ограничения на точкови източници на замърсяване (ДВ, бр. 47 от 2011 г.) - чл. 26, и Наредба № 1 от 2011 г. за мониторинг на водите (ДВ, бр. 34 от 2011 г.).

2. Закон за опазване на околната среда - глава втора, чл. 117, 120, 123, 124 и 130; Наредбата за условията и реда за издаване на комплексни разрешителни (ДВ, бр. 80 от 2009 г.) - чл. 2, 4, 5, 7, 8, 9, 10 и 22.

3. Закон за водите - чл. 151, ал. 4, чл. 170, ал. 1, т. 4, чл. 182, ал. 1, чл. 188, ал. 1, т. 4; Наредба № 6 от 2000 г. за емисионни норми за допустимото съдържание на вредни и опасни вещества в отпадъчните води, зауствани във водни обекти - чл. 4.

4. Наредба № 12 от 2002 г. за качествените изисквания към повърхностните води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване (ДВ, бр. 63 от 2002 г.), Наредба № 11 от 2002 г. за качеството на водите за къпане (ДВ, бр. 25 от 2002 г.), Наредба № 5 от 2008 г. за управление качеството на водите за къпане (ДВ, бр. 53 от 2008 г.), Наредба № 4 от 2000 г. за качеството на водите за рибовъдство и за развъждане на черупкови организми (ДВ, бр. 88 от 2000 г.).

5. Наредба № 2 от 2007 г. за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници (ДВ, бр. 27 от 2008 г.) - чл. 5, 9, 10, 12, 13, 15, 18, 19, 20 и 22.

6. Закон за защита на растенията - чл. 23, 23а, 23б и 23в.

7. Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и Наредбата за условията и реда за пускане на пазара на биоциди (ДВ, бр. 4 от 2008 г.).

8. Наредба № 12 от 2002 г. за качествените изисквания към повърхностните води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване, Наредба № 11 от 2002 г. за качеството на водите за къпане, Наредба № 5 от 2008 г. за управление качеството на водите за къпане, Наредба № 6 от 2000 г. за емисионни норми за допустимото съдържание на вредни и опасни вещества в отпадъчните води, зауствани във водни обекти, Наредба № 4 от 2000 г. за качеството на водите за рибовъдство и за развъждане на черупкови организми.

9. Наредба за стандарти за качество на околната среда за приоритетни вещества и някои други замърсители, приета с ПМС № 256 от 2010 г. (ДВ, бр. 88 от 2010 г.).


Промени настройката на бисквитките