Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 33 от 20.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2003 Г. ЗА ОЦЕНЯВАНЕ И ОДОБРЯВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И УЧЕБНИ ПОМАГАЛА (ДВ, БР. 49 ОТ 2003 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2003 Г. ЗА ОЦЕНЯВАНЕ И ОДОБРЯВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ И УЧЕБНИ ПОМАГАЛА (ДВ, БР. 49 ОТ 2003 Г.)

Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.33 от 20 Април 2007г.

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "съдържанието" се поставя запетая, а думите "или графичния дизайн" се заменят с "графичния дизайн или полиграфическото изпълнение".

2. В ал. 2 думите "съдържанието на" се заличават.

3. Алинея 3 се отменя.


§ 2. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

а) след думите "Аз Буки" се добавя "и на интернет страницата на Министерството на образованието и науката (МОН)";

б) създава се изр. второ: "В списъка се посочват и учебните помагала, когато те са одобрени в единна система с учебника."

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Не се включват в списъка по ал. 1:

1. учебниците, за които не е подадено заявлението по ал. 3;

2. учебниците, чиито автори и/или издатели не са подали документи за оценяване на променен учебник или не са били одобрени като променени учебници при условията и по реда на раздел VI в процедура, открита по инициатива на МОН."


§ 3. В чл. 11 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 5:

"5. когато в процедура, открита по инициатива на МОН при условията и по реда на раздел VI, нито един автор и/или издател на одобрен учебник не е подал документи за оценяване на променен учебник или нито един проект на променен учебник не е одобрен."

2. В ал. 4 след думите "Аз Буки" се добавя "и на интернет страницата на МОН".


§ 4. В чл. 12, ал. 2 думите "съгласно учебната програма" се заличават.


§ 5. В чл. 17, ал. 2 думата "Комисията" се заменя с "Всеки член на комисията", а след думата "помагала" се добавя "и попълва оценъчна карта".


§ 6. В чл. 18, ал. 2 думата "Комисията" се заменя с "Всеки член на комисията", а след думата "помагала" се добавя "и попълва оценъчна карта".


§ 7. В чл. 19 ал. 2 се отменя.


§ 8. В чл. 24, ал. 4 след думата "учебник" се добавя "под формата на готово книжно тяло".


§ 9. В чл. 25 т. 3 се отменя.


§ 10. В чл. 26, ал. 1, т. 2 думите "чл. 25, т. 2" се заменят с "чл. 24, ал. 4".


§ 11. В чл. 30, ал. 1 думата "три" се заменя с "шест".


§ 12. В чл. 31 думите "ал. 4" се заменят с "ал. 5".


§ 13. В глава втора в заглавието на раздел VI след думите "учебници след" се добавя "извършени", а думите "на съдържанието и произтичащи от тях промени на графичния дизайн" се заличават.


§ 14. Член 33 се изменя така:

"Чл. 33. (1) В одобрените по реда на тази глава учебници могат да се извършват само обективно необходими промени на съдържанието, графичния дизайн и/или полиграфическото изпълнение.

(2) В случаите по ал. 1 се провежда процедура за оценяване и одобряване на проекти на учебници след промени на съдържанието, графичния дизайн и/или полиграфическото изпълнение.

(3) Процедурата за оценяване на проекти на учебници след извършени промени се открива по инициатива на МОН или по инициатива на автор и/или издател на учебник, одобрен при условията и по реда на тази наредба."


§ 15. Създават се чл. 33а и 33б със следното съдържание:

"Чл. 33а. (1) Процедурата по инициатива на МОН се открива със заповед на министъра на образованието и науката, с която се определят:

1. учебниците, чието съдържание, графичен дизайн и/или полиграфическо изпълнение следва да се промени;

2. кратко описание на причината, налагаща промяната;

3. учебната година, от която променените учебници ще се използват в системата на народната просвета, ако бъдат одобрени;

4. срокът за подаване на документите за участие;

5. допълнителни условия за участие в процедурата.

(2) Заповедта по ал. 1 се съобщава на издателите на учебници, чието съдържание, графичен дизайн и/или полиграфическо изпълнение следва да се промени в тридневен срок от издаването й.

Чл. 33б. (1) Процедура за оценяване и одобряване на проекти на учебници по този раздел може да се открива по инициатива на автора и/или издателя, в случай че няма открита процедура по реда на чл. 33а.

(2) В случаите по ал. 1 процедурата се открива с подаване на документите по чл. 34 в срок от 25 до 31 януари."


§ 16. В чл. 34 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "чл. 33, ал. 2" се заменят с "по този раздел".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В документите по ал. 1 се включват и проекти на учебни помагала, когато те са одобрени в единна система с проекта на учебник и в тях са извършени промени, произтичащи от промените в съдържанието или графичния дизайн на учебника."

3. Създава се ал. 3:

"(3) Проектите на учебни помагала по ал. 2 се представят във формата на макет или готово книжно тяло в два еднакви екземпляра."


§ 17. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "експерт" се заменя със "специалист".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При промяна на графичния дизайн на учебника министърът на образованието и науката определя един оценител на графичния дизайн - специалист в областта на графичния дизайн, който изготвя становище."

3. Създава се нова ал. 3 със следното съдържание:

"(3) При промяна на полиграфическото изпълнение на учебника министърът на образованието и науката определя един оценител на полиграфическото изпълнение - специалист в областта на полиграфията, който изготвя становище."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "ал. 1 и 2" се заменят с "предходните алинеи".

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и се изменя така:

"(5) Становищата по предходните алинеи са със заключение "Предлага за одобрение", когато:

1. извършените промени отговарят на съответните изисквания по глава втора, раздел I или III от Наредбата за учебниците и учебните помагала и;

2. когато извършените промени са обективно необходими - в случаите по чл. 33б."

6. Досегашната ал. 5 се отменя.


§ 18. В чл. 37, ал. 1 думите "ал. 1 и 2" се заменят с "ал. 1, 2 и 3".


§ 19. В чл. 38 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думата "съдържанието" се поставя запетая, а думите "и графичния дизайн" се заменят със "за графичния дизайн и за полиграфическото изпълнение".

2. В ал. 2 думите "чл. 34, ал. 2" се заменят с "чл. 33а, ал. 2, т. 4 или чл. 33б, ал. 2".

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) В случаите по чл. 34, ал. 2 с акта по ал. 2 министърът на образованието и науката одобрява или отказва да одобри и проектите на учебни помагала."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4.


§ 20. В чл. 45 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) Не се допускат до оценяване проекти на учебни помагала, които са одобрени като учебници по условията и по реда на глава втора."

2. Досегашната ал. 3 става ал. 4.


§ 21. В чл. 48, ал. 2 думата "Комисията" се заменя с "Всеки член на комисията", а след думата "помагала" се добавя "и попълва оценъчна карта".


§ 22. В чл. 49, ал. 2 думата "Комисията" се заменя с "Всеки член на комисията", а след думата "тяло" се добавя "и попълва оценъчна карта".


§ 23. В чл. 50, ал. 1 буква "б" се отменя.


§ 24. В чл. 51 ал. 2 се изменя така:

"(2) Общата оценка е "Съответства на държавните образователни изисквания за учебниците и учебните помагала", когато не по-малко от 85 % от общия брой на оценките са "отговаря напълно"."


§ 25. В § 1, т. 3 от допълнителните разпоредби думите "Промени, които са обективно необходими" се заменят с думите "Обективно необходими промени", след думите "следствие на" се добавя "промяна на нормативната уредба", след което се поставя запетая.


§ 26. В § 7 от преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) До одобряване на нови учебници при условията и по реда на § 1, ал. 3 ЗНП в учебниците по ал. 1 могат да се извършват само обективно необходими промени на съдържанието, графичния дизайн и/или полиграфическото изпълнение при условията и по реда на глава втора, раздел VI."


Преходни разпоредби

§ 27. (1) Преработените учебници по § 3 от Постановление № 286 на Министерския съвет за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет (ДВ, бр. 89 от 2006 г.) се оценяват и одобряват в процедура, открита по инициатива на МОН при условията и по реда на глава втора, раздел VI на Наредба № 5 от 2003 г. за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала.

(2) Приложенията на учебниците по учебния предмет "Домашен бит и техника" за II, III и IV клас, предназначени за практическа работа, при преработването се обособяват в отделно книжно тяло - проект на учебно помагало.


§ 28. Министърът на образованието и науката одобрява или отказва да одобри проектите на учебници за VI клас, внесени в откритата към влизане в сила на тази наредба процедура в срок не по-дълъг от три месеца от изтичане на срока за подаване на документите за участие в процедурата.


Промени настройката на бисквитките