Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 16.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 29 ОТ 6 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА РЕДА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВАТА НА ДЪРЖАВАТА В ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА С ДЪРЖАВНО УЧАСТИЕ В КАПИТАЛА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 112 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 29 ОТ 6 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА РЕДА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВАТА НА ДЪРЖАВАТА В ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА С ДЪРЖАВНО УЧАСТИЕ В КАПИТАЛА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 112 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 51 ОТ 2003 Г.)

В сила от 16.02.2007 г.

Обн. ДВ. бр.15 от 16 Февруари 2007г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3, ал. 2 текстът след думите "Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост" се заменя с "(ДВ, бр. 78 от 2006 г.)".


§ 2. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 накрая се добавя "и стъпка на наддаване, която не може да бъде по-малка от 1 на сто и повече от 10 на сто от началната цена";

б) в т. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "а при търг с тайно наддаване - и вида на заседанието - открито или закрито.";

в) в т. 6 след думите "ако такъв е предвиден" се поставя запетая и се добавя "като неговият максимален размер не може да надвишава 50 на сто от началната цена";

г) в т. 8 думите "оферти от участниците" се заменят със "заявленията за участие";

д) в т. 11 думите "състава на комисията по провеждане на търга и" се заличават.

2. Алинеи 3 и 4 се отменят.


§ 3. Създават се чл. 15а - 15е:

"Чл. 15а. (1) Комисията по провеждане на търга се определя от търговеца и се състои от 3 до 7 членове, като в нейния състав задължително се включва и юрист. В заповедта за назначаване на комисията се определят и двама резервни членове, както и възнаграждението на членовете на комисията.

(2) Работата на тръжната комисия и всички обстоятелства по търга се отразяват в протокол, който се подписва от всичките й членове.


Чл. 15б. (1) Регистрирането на участниците в търга се извършва от тръжната комисия в обявения ден и час за откриване на търга. В случай на отказ от участие в търга след регистрацията внесеният депозит не се връща на участника.

(2) След регистрацията комисията преглежда заявленията по реда на тяхното постъпване и се запознава с редовността на подадените документи. В случай че установи непълнота на представените документи или неспазване на изискванията, посочени в тръжната документация, комисията отстранява от участие нередовния кандидат.


Чл. 15в. Търгът може да се проведе и когато е подадено само едно заявление за участие. В случай че на търга се яви само един кандидат от подалите заявления за участие, търгът се отлага с два часа, и ако след този срок не се яви друг, кандидатът се обявява за спечелил по предложената от него цена, която не може да бъде по-ниска от началната тръжна цена. Когато на търга не се яви кандидат, той се обявява за непроведен и се провежда повторно в едномесечен срок съгласно чл. 15, ал. 1, т. 10. Когато на търга, провеждан повторно, се яви само един кандидат, той се обявява за спечелил по предложената от него цена, която не може да бъде по-ниска от началната тръжна цена.


Чл. 15г. При възникване на обстоятелства, които правят невъзможно откриването на търга или неговото приключване, комисията съставя протокол, въз основа на който търговецът определя провеждането на нов търг.


Чл. 15д. (1) Търг с явно наддаване се провежда чрез предварително подаване на писмено заявление от участника или от упълномощено от него лице в срока по чл. 15, ал. 1, т. 8, което се вписва в специален регистър, където се отбелязват входящ номер, дата и час на постъпване.

(2) При търг с явно наддаване председателят обявява предмета на търга, началната цена, от която започва наддаването, и стъпката на наддаване.

(3) Наддаването се извършва чрез гласно обявяване от участниците на последователни суми над началната цена, разграничени от председателя на комисията със звуков сигнал. Всяко увеличение трябва да бъде равно на наддавателната стъпка.

(4) Участниците обявяват високо и ясно предлаганите от тях суми. Обявената от участника сума го обвързва към комисията и другите участници в търга без право на позоваване на грешка.

(5) Преди третото обявяване на последната оферта се прави предупреждение, че е последна, и ако няма други предложения, наддаването приключва със звуков сигнал от председателя, който обявява спечелилия търга, предложената окончателна цена и закрива търга.

(6) В случай че участниците в търга потвърдят началната тръжна цена, но никой от тях не обяви следващата по размер цена, по-висока от началната с една стъпка, търгът се закрива и внесените от тях депозити за участие в търга не се възстановяват. Не се връща и депозитът на участник, който е определен за спечелил търга, но откаже да заплати предложената от него цена.

(7) За спечелил търга се определя участникът, предложил най-високата цена. Той е длъжен да заплати предложената цена в сроковете и съгласно условията на търга. При неизпълнение за спечелил търга се определя участникът, предложил следващата по размер цена.


Чл. 15е. (1) Търг с тайно наддаване се провежда чрез предварително подаване на писмено заявление от всеки участник в запечатан непрозрачен плик в срока по чл. 15, ал. 1, т. 8. Върху плика се отбелязват името на участника или името на упълномощеното лице и цялостното наименование на обекта на търга. Освен документите за участие в търга в плика трябва да се съдържа и ценовото предложение, поставено в малък запечатан и непрозрачен плик.

(2) В деня на провеждането на търга комисията разпечатва подадените пликове, проверява дали са спазени условията за участие в търга и обявява редовността на подадените документи.

(3) Ценовите предложения се подписват от всеки член на комисията по търга. Редовно подадените заявления се класират според размера на предложената цена.

(4) При предложена еднаква най-висока цена от повече участници търгът продължава между тях с явно наддаване, като наддаването започва от предложената цена и със стъпка на наддаване, определена съгласно чл. 15, ал. 1, т. 2.

(5) Търгът се смята за спечелен от участника, предложил най-високата цена, което се обявява на всички участници, и търгът се закрива."


Заключителни разпоредби

§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките