Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 16.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 28 ОТ 6 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 28 ОТ 6 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

Обн. ДВ. бр.15 от 16 Февруари 2007г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В Постановление № 254 на Министерския съвет от 1999 г. за контрол и управление на веществата, които нарушават озоновия слой (обн., ДВ, бр. 3 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 4 от 2001 г. и бр. 96 от 2002 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 3, ал. 2 думата "разграждане" се заменя с "обезвреждане".

2. В преходните и заключителните разпоредби се създава § 12а:

"§ 12а. Разпоредбите по чл. 1 - 7, 9 и 10 се прилагат до датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, след това се прилагат пряко разпоредбите на Регламент (ЕС) 2037/2000 за веществата, които нарушават озоновия слой."


§ 2. В Наредбата за осъществяване на контрол и управление на веществата, които нарушават озоновия слой, приета с Постановление № 254 на Министерския съвет от 1999 г. (обн., ДВ, бр. 3 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 4 от 2001 г. и бр. 96 от 2002 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 1, т. 3 думите "контрол върху" се заличават и думата "разграждането" се заменя с "обезвреждането".

2. В чл. 3:

а) в ал. 1 думата "разграждане" се заменя с "обезвреждане";

б) алинея 3 се изменя така:

"(3) Дейностите, свързани с рециклиране на веществата и повторното им използване за сервиз и поддръжка на инсталациите по ал. 1, се извършват от лица, притежаващи документ за квалификация.";

в) алинея 4 се изменя така:

"(4) Дейностите, свързани с регенериране и обезвреждане на събраните вещества, се извършват от юридически и/или физически лица, притежаващи разрешение по чл. 37 от Закона за управление на отпадъците или комплексно разрешително по чл. 117 от Закона за опазване на околната среда."

3. В чл. 4:

а) алинея 1 се изменя така:

"(1) Хладилни и климатични инсталации, съдържащи:

1. над 3 кг хладилен агент, се проверяват задължително поне веднъж годишно за херметичност;

2. над 30 кг хладилен агент, се проверяват задължително на всеки 6 месеца за херметичност;

3. над 300 кг хладилен агент, се проверяват задължително на всеки 3 месеца за херметичност.";

б) създават се ал. 3 и 4:

"(3) Ако при осъществяване на дейностите по ал. 1 и 2 се установи изпускане на вещества, които нарушават озоновия слой, собственикът на инсталацията е длъжен да отстрани повредата в срок до 30 дни от установяването й.

(4) Проверки за херметичност по ал. 1 - 3 се извършват от лица, притежаващи документ за квалификация."

4. В чл. 4б:

а) в ал. 1 след думите "чл. 4а" се поставя запетая и се добавя "ал. 1";

б) в ал. 2 се създават т. 6 - 9:

"6. търговско наименование и общо количество на хладилния агент /капацитет на инсталацията;

7. вид на инсталацията;

8. количество хладилен агент, окончателно изведен от инсталацията;

9. информация за лицето, извършило дейностите, свързани със сервиз или проверки за херметичност (наименование на лицето, адрес, телефон, номер на документа за квалификация).";

в) алинея 3 се отменя.

5. Създава се глава втора "а":

"Глава втора "а"

ДОКУМЕНТ ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ

Чл. 4г. (1) Дейностите, свързани със сервиз и поддръжка на хладилни или климатични инсталации, топлинни помпи, както и с проверки за херметичност, се извършват от лица, притежаващи документ за квалификация.

(2) Документ за квалификация за извършване на дейностите по ал. 1 се издава на лице, което:

1. има завършено най-малко средно образование;

2. притежава минимум 3 години трудов стаж по специалност, включваща дейностите по ал. 1;

3. притежава поне удостоверение за професионално обучение по част от съответна професия съгласно Списъка на професиите за професионално образование и обучение за извършване на дейностите по ал. 1.

(3) Документът за квалификация се издава от Българската браншова камара - машиностроене, след представяне поне на удостоверение за професионално обучение, издадено от професионалните училища, професионалните гимназии, професионалните колежи и центрове за професионално обучение по чл. 4д, ал. 1, диплома за завършено средно образование и други дипломи, в случай че лицето притежава такива.

(4) Документът за квалификация съдържа:

1. наименование на организацията, която го издава;

2. наименование и номер на акта;

3. име, данни и снимка на лицето, на което се издава;

4. фактически и правни основания за издаването му;

5. дейности, за които се издава;

6. срок на валидност.

(5) Документът за квалификация е валиден за срок 5 години от датата на издаването му, като за продължаване срока на действие за нов

5-годишен срок е необходимо преминаване на опреснителен курс за извършване на дейностите по ал. 1.

(6) Документ за квалификация се издава без преминаване през задължителното обучение, когато лицата имат завършено висше техническо образование по професия, включваща дейностите по ал. 1, и са я упражнявали минимум 3 от последните 10 години.

Чл. 4д. (1) Обучението се извършва от:

1. професионални училища, професионални гимназии и професионални колежи, открити по реда на Закона за народната просвета;

2. центрове за професионално обучение, лицензирани по реда на Закона за професионалното образование и обучение.

(2) Учебните програми следва да обхващат дейностите по чл. 4г, ал. 1, както и знания за националното и европейското екологично законодателство и се утвърждават по реда на Закона за професионалното образование и обучение.

(3) Българска браншова камара - машиностроене, води Регистър на лицата, получили документи за квалификация за извършване на дейностите по чл. 4г, ал. 1."

6. В чл. 11 ал. 3 се изменя така:

"(3) На всяка опаковка от пуснатите на пазара вещества задължително се поставя етикет на български език, съдържащ информация за веществата, които нарушават озоновия слой, съгласно изискванията на чл. 7 от Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати."

7. Наименованието на глава четвърта "Контрол" се заменя с "Митнически контрол".

8. Член 16 се отменя.

9. В чл. 18, ал. 2, т. 1, чл. 19, ал. 2, т. 1, чл. 21, ал. 2, т. 1, 2 и 3 и чл. 23, ал. 2, т. 1, 2 и 3 думите "фирма или" се заличават.

10. В чл. 18, ал. 2, т. 1, чл. 19, ал. 2, т. 1, чл. 21, ал. 2, т. 1 и чл. 23, ал. 2, т. 1, 2 и 3 абревиатурата "БУЛСТАТ" се заменя с "ЕИК по БУЛСТАТ".

11. В чл. 19, ал. 2, т. 3 след думата "регенериране" се добавя "или обезвреждане".

12. В чл. 21, ал. 2, т. 6 и 8 думите "чл. 5" се заменят с "чл. 4".

13. Създават се чл. 21а и 21б:

"Чл. 21а. (1) Национална служба за растителна защита към Министерството на земеделието и горите изготвя годишен отчет за количествата метилбромид, използвани за карантина и обработка на пратки преди износ и/или за критични нужди.

(2) Отчетът по ал. 1 се представя на Министерството на околната среда и водите не по-късно от 1 април на текущата година и се отнася за периода от 1 януари до 31 декември на предходната година.

Чл. 21б. (1) Министерството на отбраната изготвя годишен отчет за количествата халони, използвани за критични нужди.

(2) Отчетът по ал. 1 включва следната информация:

1. използвани количества халони за критични нужди през отчетния период;

2. мерки за ограничаване емисиите на халони;

3. дейности по определяне и използване на алтернативи.

(3) Отчетът по ал. 1 се представя на Министерството на околната среда и водите не по-късно от 15 февруари на текущата година и се отнася за периода от 1 януари до 31 декември на предходната година."

14. В чл. 22:

а) в ал. 1 след думата "изготвя" се добавя "ежегодно";

б) алинея 3 се изменя така:

"(3) Информацията по ал. 1 се предоставя на Министерството на околната среда и водите не по-късно от 1 април на текущата година и се отнася за периода от 1 януари до 31 декември на предходната година."

15. В чл. 23:

а) алинея 1 се изменя така:

"(1) Министерството на околната среда и водите създава, поддържа и ежегодно актуализира база данни за веществата, които нарушават озоновия слой.";

б) алинея 2 се изменя така:

"(2) Министерството на околната среда и водите изготвя годишен доклад за веществата, които нарушават озоновия слой, въз основа на информацията от базата данни и включва следното:";

в) в ал. 2, т. 1 и 2 абревиатурата "ВРОС" се заменя с "вещества";

г) в ал. 3 думите "по ал. 1" се заменят с "по ал. 2".

16. В § 1 от допълнителната разпоредба:

а) точка 14 се изменя така:

"14. "Рециклиране" е филтруване и изсушаване на събраните и съхранените вещества, които нарушават озоновия слой с цел повторна употреба.";

б) точка 16 се изменя така:

"16. "Преработвател" е всяко физическо или юридическо лице, което извършва дейности по рециклиране, регенериране или обезвреждане на вещества, които нарушават озоновия слой."

17. Създават се преходни и заключителни разпоредби:

"Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Лицата, извършващи дейностите по чл. 4г, ал. 1, следва да придобият документ за квалификация в срок една година от влизането в сила на наредбата.

§ 3. Разпоредбите на чл. 5 - 10, чл. 11, ал. 1 и 2, чл. 12, 13, чл. 15, ал. 1 и чл. 17 се прилагат до датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, след това се прилагат пряко разпоредбите на Регламент (ЕС) 2037/2000 за веществата, които нарушават озоновия слой.

§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 17, ал. 1 от Закона за чистотата на атмосферния въздух."


Промени настройката на бисквитките