Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 16.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 24 ОТ 6 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 2

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 24 ОТ 6 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 21 ОТ 2000 Г.)

В сила от 01.01.2007 г.

Обн. ДВ. бр.15 от 16 Февруари 2007г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "собственици на ЕООД" се добавя "физически лица - членове на неперсонифицирани дружества".

2. В ал. 2 след думата "декларация" се добавя "по утвърден образец от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП)".

3. В ал. 3, изречение първо думите "със заявление, което" се заменят със "с декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на НАП", а изречение второ се заличава.

4. Създава се нова ал. 4:

"(4) Видът на осигуряването може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на НАП до края на януари на съответната календарна година."

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 1 след думата "специалисти" се поставя запетая и се добавя "застрахователни агенти по чл. 164, ал. 1 от Кодекса за застраховането";

б) в т. 3 думите "застрахователните агенти съгласно чл. 44, ал. 2 от Закона за застраховането" се заличават.

6. Досегашните ал. 5 и 6 стават съответно ал. 6 и 7.


§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая абревиатурата "НОИ" се заменя с "Националния осигурителен институт (НОИ)."

2. В ал. 2:

а) в изречение първо след абревиатурата "ЕООД" се добавя "и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества";

б) изречение второ се изменя така:

"Осигурителните вноски се внасят в компетентната териториална дирекция на НАП поотделно за всеки месец и от всяко самоосигуряващо се лице, като в документите за внасянето им задължително се попълва и ЕГН на лицето."

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) Самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4, като в изречение второ думите "най-късно в 30-дневен срок от датата на" се заменят с "в срока за".

5. Досегашните ал. 4 и 5 стават съответно ал. 5 и 6.


§ 3. В чл. 3 ал. 3 се изменя така:

"(3) Осигурителни вноски не се внасят от самоосигуряващите се лица, които са осигурени за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица за времето, през което са получавали парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане и отглеждане на малко дете, и за периодите на временна неработоспособност, бременност и раждане и отглеждане на малко дете, през което не са имали право на парично обезщетение."


§ 4. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. (1) Териториалните поделения на НОИ издават осигурителни книжки, в които се вписват осигурителният стаж, осигурителният доход, направените осигурителни вноски и изплатените парични обезщетения и помощи на:

1. лицата по чл. 4, ал. 1, т. 5 и 7 и ал. 3, т. 1 - 6 от Кодекса за социално осигуряване;

2. работници или служители, наети по трудов договор от осигурители, които не са еднолични търговци или юридически лица;

3. лицата - членове на управителни или контролни органи на юридически лица, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, и на партии.

(2) Осигурителните книжки се издават по искане на лицето, подлежащо на осигуряване, а в случаите по ал. 1, т. 2 - по искане на осигурителя.

(3) Осигурителите вписват в осигурителните книжки периодите, през които лицата са подлежали на осигуряване.

(4) Осигурителните книжки се заверяват от длъжностно лице на териториалното поделение на НОИ при прекратяване на осигуряването или по искане на осигуреното лице за всяка календарна година до изтичане на следващата година.

(5) Осигурителните книжки на самоосигуряващите се лица се заверяват, при условие че са внесени осигурителните вноски по чл. 6, ал. 8 от Кодекса за социално осигуряване."


§ 5. Член 8 се отменя.


§ 6. Член 15 се отменя.


§ 7. В чл. 16 изречение второ се заличава.


§ 8. В чл. 17, ал. 2 думите "и който им издава осигурителна книжка" се заличават.


§ 9. Създава се чл. 19:

"Чл. 19. На лицата по чл. 13, ал. 4, чл. 16 и 17 се издават осигурителни книжки. Осигурителните книжки се издават от териториалните поделения на НОИ по искане на организацията, чрез която се извършва осигуряването, като тя вписва периодите, през които лицата са подлежали на осигуряване."


§ 10. В § 3 от преходните и заключителните разпоредби накрая се добавя "съобразно възложените им дейности".


Заключителни разпоредби

§ 11. Срокът за подаване на декларацията по чл. 1, ал. 4 за 2007 г. е до 28 февруари 2007 г. включително.


§ 12. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2007 г.


Промени настройката на бисквитките