Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 16.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 23 ОТ 6 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОТПУСКАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА БЕЗРАБОТИЦА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 32 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 19 ОТ 2002 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 23 ОТ 6 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОТПУСКАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА БЕЗРАБОТИЦА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 32 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 19 ОТ 2002 Г.)

В сила от 01.01.2007 г.

Обн. ДВ. бр.15 от 16 Февруари 2007г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) след думите "Паричните обезщетения за безработица" се поставя запетая и се добавя "придобити при условията на чл. 54а, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО)", а думите "от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) по постоянен адрес на лицето" се заличават;

б) точка 2 се изменя така:

"2. декларация, че не е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране и че не се упражнява дейност - основание за задължително осигуряване по чл. 4 КСО;"

в) в т. 4 след думите "осигурителен стаж" се поставя запетая и се добавя "и/или стаж, зачетен на основание на международен договор в областта на социалното осигуряване, по който Република България е страна".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Паричните обезщетения за дълготрайна безработица, придобити при условията на чл. 54и КСО, се отпускат въз основа на заявление, към което се прилагат:

1. документ от Агенцията по заетостта за редовно поддържана регистрация като безработно лице в съответното териториално поделение на агенцията най-малко 12 месеца, предхождащи месеца на подаване на заявлението;

2. декларация, че не е отпусната пенсия и не се упражнява дейност - основание за задължително осигуряване по чл. 4 КСО;

3. документи, удостоверяващи общ и/или служебен трудов стаж, и/или осигурителен стаж, и/или стаж, зачетен на основание на международен договор в областта на социалното осигуряване, по който Република България е страна;

4. удостоверение за недостигащ сбор от осигурителен стаж и възраст по чл. 68 КСО, издадено от териториалното поделение на НОИ."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

"(3) Заявленията по ал. 1 и 2 се подават в териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) лично от лицата по постоянен адрес."

4. (В сила от 20.02.2007 г.) Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея изречение второ се изменя така:

"Ако в 15-дневен срок от датата на уведомяването нередностите не бъдат отстранени и/или липсващите документи не бъдат представени в териториалното поделение на НОИ, преценката на правото и определянето на размера на паричното обезщетение за безработица се прави въз основа на наличните редовни документи и на данните по чл. 5, ал. 4 КСО и от Регистъра на лицата, които работят по трудово правоотношение."

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и се изменя така:

"(5) Образците на заявленията по ал. 1 и 2 и документите по чл. 1, ал. 1, т. 2 и 5 и ал. 2, т. 2 и 4 се утвърждават от управителя на НОИ."


§ 2. В чл. 2, ал. 1 след думите "документите по чл. 1, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 5" се добавя "или ал. 2, т. 1, 2 и 4".


§ 3. В чл. 3, ал. 1, изречение първо след думите "Паричното обезщетение за безработица" се поставя запетая и се добавя "придобити при условията на чл. 54а, ал. 1 КСО".


§ 4. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Дължимите суми по разпорежданията по ал. 3, както и други недобросъвестно получени суми за осигурителни плащания могат да се прихващат от полагащо се обезщетение за безработица по реда на чл. 114, ал. 1 КСО. Размерът на месечната сума за прихващане не може да надвишава 1/6 от месечния размер на получаваното обезщетение."

2. В ал. 6 думите "Данъчния процесуален кодекс" се заменят с "Данъчно-осигурителния процесуален кодекс".


§ 5. В чл. 8 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думата "осигурителя" се поставя запетая и се добавя "и/или документ, удостоверяващ осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която Република България има международен договор в областта на социалното осигуряване".

2. В ал. 2 се създава т. 3:

"3. зачетено въз основа на документ, удостоверяващ осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която Република България има международен договор в областта на социалното осигуряване."

3. Създава се ал. 3:

"(3) Когато лицето декларира осигурителен стаж, придобит в друга държава, но не притежава необходимите документи, съответното териториално поделение на НОИ уведомява службата в НОИ, на която е възложено прилагането на международните договори, да бъде извършена необходимата проверка и удостоверяване на този стаж по установения с международния договор ред. Издаденото удостоверение, потвърждаващо зачетен осигурителен стаж от друга държава, се изпраща на съответното териториално поделение на НОИ."


§ 6. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) Когато в периода по ал. 1, от който се определя средномесечният осигурителен доход, се включва време, което се зачита за осигурителен стаж, без да се дължат осигурителни вноски, при определяне на осигурителния доход се вземат съответно доходите по чл. 54б, ал. 7 КСО. Осигурителният доход за периодите по чл. 54б, ал. 7, т. 2 КСО се установява с данни от информационната система на НОИ."

2. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея след думите "по ал. 1" се добавя "и 3".


Заключителни разпоредби

§ 7. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2007 г. с изключение на § 1, т. 4.


Промени настройката на бисквитките