Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 11 от 2.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 13 ОТ 22 ЯНУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 13 ОТ 22 ЯНУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

В сила от 01.01.2007 г.

Обн. ДВ. бр.11 от 2 Февруари 2007г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В Устройствения правилник на Изпълнителната агенция по трансплантация, приет с Постановление № 34 на Министерския съвет от 2004 г. (ДВ, бр. 15 от 2004 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 2 думите "осъществява дейности по" се заменят с "е компетентен орган за".

2. В чл. 14, т. 13 думите "Протокол и връзки с обществеността" се заменят с "Връзки с обществеността и протокол".

3. В чл. 16:

а) създава се нова т. 5:

"5. организира дейността по осигуряване на непрекъснат достъп на оторизирани лица до служебния регистър на лицата, които са изразили несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта;"

б) създават се т. 6 и 7:

"6. осигурява възможност за проследяване от донора до реципиента на всички органи, тъкани и клетки и влизащите в контакт с тях материали и продукти, които се осигуряват, обработват, преработват, съхраняват или предоставят на територията на Република България;

7. осигурява възможност за проследяване от донора до реципиента на човешките яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи, предназначени за асистирана репродукция, и влизащите в контакт с тях материали и продукти, които се осигуряват, обработват, преработват, съхраняват или предоставят на територията на Република България;"

в) досегашната т. 5 става т. 8.

4. В чл. 17:

а) създават се нови т. 7 и 8:

"7. контролира дейностите по осигуряване на качество и безопасност на тъканите и клетките, предназначени за трансплантация;

8. контролира дейностите по вземане, поставяне, експертиза, обработка, етикетиране и съхраняване на човешките яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи, предназначени за асистираната репродукция, и по осигуряване на тяхното качество и безопасност;"

б) досегашните т. 7 - 11 стават съответно т. 9 - 13;

в) създават се т. 14 и 15:

"14. подготвя на всеки 3 години отчет до Европейската комисия относно извършените в Република България дейности по популяризиране и насърчаване на доброволното и безвъзмездното даряване на тъкани и клетки;

15. подготвя на всеки 3 години доклад до Европейската комисия относно извършваните дейности по осигуряване на качество и безопасност при експертизата, вземането, обработката, преработката, етикетирането, съхраняването, присаждането, контрола и проведените инспекции."


§ 2. В Правилника за условията и реда за работа на Етичната комисия по трансплантация към Министерския съвет, приет с Постановление № 36 на Министерския съвет от 2004 г. (ДВ, бр. 17 от 2004 г.), се правят следните изменения:

1. В чл. 2, т. 2 след думата "издава" се добавя "или отказва".

2. В чл. 5 съюзът "и" се заменя с "или".


Заключителни разпоредби

§ 3. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2007 г.


Промени настройката на бисквитките