Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 8 от 25.I

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА АКЦИЗИТЕ И ДАНЪЧНИТЕ СКЛАДОВЕ (ДВ, БР. 42 ОТ 2006 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА АКЦИЗИТЕ И ДАНЪЧНИТЕ СКЛАДОВЕ (ДВ, БР. 42 ОТ 2006 Г.)

Издаден от Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.8 от 25 Януари 2007г.

§ 1. В чл. 2 след думата "внасяне" се добавя "или при въвеждане на акцизни стоки на територията на страната от територията на друга държава членка,".


§ 2. В чл. 3 ал. 1, 2, 3 и 4 се изменят така:

"(1) Освобождаването по чл. 2 се извършва въз основа на писмено потвърждение от органа, координиращ изпълнението на съответния международен договор, до:

1. директора на регионалната митническа дирекция, в състава на която е митническото учреждение, компетентно за митническото оформяне при внасяне;

2. директора на регионалната митническа дирекция, в състава на която е териториалното митническо управление по седалище на лицето, когато стоките се въвеждат от територията на друга държава членка;

3. директора на регионалната митническа дирекция, в състава на която е териториалното митническо управление по местонахождение на данъчния склад на територията на страната.

(2) Потвърждение по ал. 1 се изисква за всяко внасяне или въвеждане от територията на друга държава членка, или извеждане на акцизни стоки от данъчен склад, разположен на територията на страната.

(3) Потвърждението по ал. 1 съдържа:

1. наименование, дата на обнародване и дата на влизане в сила на международния договор и основанието за освобождаването;

2. наименование на програмата или проекта, финансирани със средства в изпълнение на международния договор;

3. номер, дата и предмет на конкретния договор, сключен в изпълнение на международния договор;

4. наименование, седалище, адрес на управление, единен идентификационен код на лицето (за чуждестранно лице - идентификационния му номер в страната, в която той е местно лице) на изпълнителя по договора, сключен в изпълнение на международния договор;

5. вид, количество и стойност на акцизните стоки.

(4) Към писменото потвърждение се прилагат копия на всички документи, необходими за митническото оформяне при внасяне на акцизните стоки или за тяхното въвеждане от територията на друга държава членка или извеждане от данъчен склад, разположен на територията на страната."


§ 3. В чл. 4, ал. 2 след думата "съответно" се добавя "началника на митническото учреждение по седалище на лицето при въвеждане на стоки от територията на друга държава членка или".


§ 4. Създават се чл. 4а и 4б:

"Чл. 4а. (1) Освобождаването от плащане на акциз, предвидено в чл. 21, ал. 1, т. 1, 3 и 6 от закона, се прилага при внасяне или при въвеждане на акцизни стоки от друга държава членка, както и при извеждане на акцизни стоки от данъчен склад на територията на страната.

(2) Освобождаването от плащане на акциз по ал. 1 при въвеждане на акцизни стоки от друга държава членка или при извеждане на акцизни стоки от данъчен склад, предназначени за ползване на територията на страната, се извършва въз основа на сертификат за освобождаване от акциз по образец съгласно приложение № 1.

(3) Издаването, движението, получаването и съхранението на екземплярите на сертификата за освобождаване от акциз по ал. 2 се извършва в съответствие с обяснителните бележки към сертификата.


Чл. 4б. В случаите, когато акцизни стоки са предназначени за лица, установени в друга държава членка, за целите на освобождаването, предвидено в чл. 21, ал. 1, т. 1, 3 и 6 от закона, преди изпращането на стоките лицензираният складодържател на територията на страната трябва да разполага със сертификат за освобождаване от акциз, издаден от държавата членка на получаване, който придружава стоките при движението под режим отложено плащане на акциз до другата държава членка."


§ 5. В глава втора се създава раздел Iа с чл. 4в:

"Раздел Iа

Освобождаване от облагане с акциз при въвеждане от територията на друга държава членка на акцизни стоки от физически лица за лични нужди


Чл. 4в. (1) Закупените тютюневи изделия, алкохолни напитки и кафе и екстракти от кафе в друга държава членка от физически лица за лични нужди, които се освобождават от акциз, могат да бъдат в количества не по-големи от:

1. за тютюневи изделия:

а) цигари - 800 броя;

б) пури - 200 броя;

в) пурети - 400 броя;


г) тютюн за пушене - 1 килограм;

2. за алкохолни напитки:

а) алкохолни напитки с код по КН 2208 - 10 литра;

б) междинни продукти - 20 литра;

в) вина - 90 литра ( пенливи вина не повече от 60 литра);

г) пиво - 110 литра;

3. за кафе и екстракти от кафе:

а) кафе - 2000 грама;

б) екстракти от кафе - 800 грама;

в) прахообразни смеси, съдържащи повече от 10 на сто екстракти от кафе - 800 грама.

(2) Когато се установи, че стоките по ал. 1 са с търговско предназначение, физическите лица са задължени за заплащане на пълния размер на акциза за въведените стоки."


§ 6. В чл. 6 след цифрата 5 се добавя " и 6".


§ 7. В чл. 6б, ал. 2, т. 4 след думата "акциза" се поставя точка и текстът до края се заличава.


§ 8. В чл. 7 ал. 1 се изменя така:

"(1) Възстановяването по чл. 22, ал. 3 и 5 от закона се прилага само за производители на оцет, лекарства, ветеринарномедицински продукти, ароматични продукти с алкохолно съдържание до 1,2 % vol за добавки към хранителни стоки и безалкохолни напитки, полуготови продукти за производство на хранителни стоки, както и за производители на хранителни стоки и безалкохолни напитки с алкохолно съдържание не по-високо от 1,2 % vol, които влагат ароматични продукти с алкохолно съдържание над 1,2 % vol, въз основа на писмено искане."


§ 9. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "приложение № 1а" се заменят с "приложение № 1б".

2. В ал. 2, т. 4 след думата "акциза" се поставя точка и текстът до края се заличава.

3. В ал. 3:

а) в т. 3 накрая се добавя "или разрешителното от Националната ветеринарномедицинска служба - за производителите на ветеринарномедицински продукти";

б) в т. 4 текстът "с алкохолно съдържание не по-високо от 1,2 % vol" се заличава.


§ 10. В чл. 9, ал. 5, т. 3 след думата "акциза" се поставя точка и текстът до края се заличава.


§ 11. В глава втора се създава раздел IIа с чл. 12а:

"Раздел IIа

Ред за възстановяване на заплатен акциз на освободени за потребление акцизни стоки на територията на страната, изпратени до територията на друга държава членка с опростен придружителен документ


Чл. 12а. (1) Искането за възстановяване на акциз по чл. 23, ал. 2 от закона се подава до началника на митницата по чл. 76б, ал. 1, т. 1 от закона от изпращача на стоките до друга държава членка по образец съгласно приложение № 2а.

(2) Към искането по ал. 1 се прилагат:

1. копие от третия екземпляр на опростения придружителен документ (ОПД), заверен от получателя, както и от компетентните власти на другата държава членка, в случаите когато такава заверка се извършва от получаващата държава членка;

2. копие от фактура за закупени акцизни стоки по цени с включен акциз или митническа декларация за внесени акцизни стоки с платен акциз;

3. копие от уведомителното писмо до митницата за изпратените акцизни стоки до другата държава членка;

4. копие от документа, удостоверяващ заплатения, обезпечения или неподлежащ на плащане акциз, издаден от компетентните власти на държавата членка, в която са изпратени акцизните стоки.

(3) Възстановяването на акциза се извършва по реда на чл. 10, 11 и 12 при отчитане на съответната специфика."


§ 12. В чл. 13, ал. 1 след думите "ал. 2" се поставя запетая и се добавя "т. 1, 2, 3, 4 и 5".


§ 13. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. в ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "а в случаите по чл. 24, ал. 1, т. 1 от закона - по седалище на авиационния оператор, съответно корабопритежателя."

2. в ал. 2:

а) в т. 1 думите "по БУЛСТАТ" се заменят с "на лицето";

б) в т. 3 думите "ал. 2, т. 1, 2, 3 и 4" се заменят с "ал. 2, т. 1, 2, 3, 4 и 5";

в) точка 7 се заличава;

3. в ал. 3 т. 4 се заличава.


§ 14. В чл. 16, ал. 2, т. 4 думите "по БУЛСТАТ" се заличават.


§ 15. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. Въз основа на издаденото удостоверение освободеният от акциз краен потребител има право да получава енергийни продукти, освободени от облагане с акциз, в посочения в удостоверението обект, където ще се получават и използват енергийните продукти."


§ 16. В чл. 20 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "под режим отложено плащане на акциз" се заличават.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В случаите по чл. 20, ал. 2, т. 19 от закона освободеният от акциз краен потребител е задължен за заплащането на дължимия акциз."


§ 17. В глава втора се създава раздел IIIа с чл. 21а:

"Раздел IIIа

Ред за възстановяване на платения акциз за електрическа енергия

Чл. 21а. (1) Искането за възстановяване на акциз по чл. 24а, ал. 2 от закона се подава до началника на митницата по седалище на лицата, потребители на електрическа енергия, използвана за химическа редукция или в електролитни, металургични или минералогични процеси, както и използвана при производството на продукти, при условие че стойността на енергията представлява повече от 50% от стойността на продукта, по образец съгласно приложение № 3а.

(2) Към искането по ал. 1 се прилагат:

1. разходна норма на използваната електрическа енергия за всеки процес съгласно технологични инструкции или отраслови нормали;

2. документ, удостоверяващ правото за извършване на съответната дейност;

3. документ, удостоверяващ заплатения акциз за електрическата енергия."


§ 18. В глава втора в заглавието на раздел IV думата "износ" се заменя с "изнасяне".


§ 19. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. (1) Възстановяването по чл. 26 от закона се прилага в случаите на изнасяне на акцизни стоки, въз основа на писмено искане.

(2) С изключение на случаите по чл. 24, ал. 1, т. 1 от закона, доставката на енергийните продукти за зареждане на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, с изключение на тези, които се използват за спортни и развлекателни цели или за лични нужди, се счита за изнасяне и платеният акциз за енергийните продукти се възстановява по реда и в сроковете, определени в този раздел, като се отчита съответната специфика.

(3) В случаите, когато акцизът за енергийни продукти с произход от трети страни е бил обезпечен, освобождаването на обезпечението се извършва по реда на митническото законодателство."


§ 20. В чл. 23, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В основния текст думата "износа" се заменя с "правото за възстановяване".

2. Точка 4 се изменя така:

"4. писмената митническа декларация за осъществено изнасяне, заверена от изходното митническо учреждение по реда на митническото законодателство."


§ 21. В чл. 24, ал. 2 думата "износът" се заменя с "изнасянето", а думата "осъществен" се заменя с "осъществено".


§ 22. В чл. 26а, ал. 4, т. 1 думите "ЕИК по БУЛСТАТ" се заменят с "единен идентификационен код".


§ 23. В чл. 27, ал. 3 числото "14" се заменя с "15".


§ 24. В чл. 30, ал. 1 думите "срока по чл. 49, ал. 3" се заменят със "сроковете по чл. 49".


§ 25. В чл. 31 думите "Закона за митниците и правилника за неговото прилагане" се заменят с "митническото законодателство".


§ 26. В глава трета се създава раздел IIа с чл. 37а и 37б и раздел IIб с чл. 37в:

"Раздел IIа

Регистрация на други данъчнозадължени лица



Чл. 37а. (1) Лицата по чл. 57а, ал. 1, т. 1 - 3 от закона подават искане за регистрация до началника на митницата по седалище и адрес на управление преди започване на дейността по образец съгласно приложение № 7а.

(2) Лицата по чл. 57а, ал. 1, т. 4 от закона подават искане за регистрация до началника на митницата по постоянен адрес, съответно по седалище и адрес на управление на данъчния представител по образеца, посочен в ал. 1.

(3) Към искането се прилагат документите, посочени в чл. 57б, ал. 5 от закона.

(4) В сроковете, определени в закона, началникът на съответната митница издава удостоверение за регистрация по образец съгласно приложение № 7б или отказва с мотивирано решение издаването му.


Чл. 37б. (1) Лицата по чл. 57в, ал. 1 от закона подават искане за издаване на удостоверение за регистрация до началника на митницата по седалище и адрес на управление за правото да получават акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз, изпращани от лицензиран складодържател от друга държава членка, по образец съгласно приложение № 7в.

(2) Към искането се прилагат документите, посочени в чл. 57в, ал. 2 от закона.

(3) В сроковете, определени в закона, началникът на съответната митница издава удостоверение за регистрация за правото на регистрирания търговец да получава акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз, изпращани от лицензиран складодържател от друга държава членка, по образец съгласно приложение № 7г или отказва с мотивирано решение издаването му.


Раздел IIб

Нерегистрирани търговци



Чл. 37в. (1) Лицата по чл. 58а, ал. 1 от закона подават искане до началника на митницата по седалище и адрес на управление за издаване на разрешение за получаване на конкретна доставка на акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз, изпратени от лицензиран складодържател от друга държава членка, по образец съгласно приложение № 7д.

(2) Към искането се прилагат документите, посочени в чл. 58а, ал. 2 от закона.

(3) В сроковете, определени в закона, началникът на съответната митница издава разрешение на нерегистрирания търговец, с което се разрешава лицето да получи конкретното количество акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз, по образец съгласно приложение № 7е или отказва с мотивирано решение издаването му.

(4) За всяка конкретна доставка се издава отделно разрешение за получаване на акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз."


§ 27. В чл. 38, ал. 1 след думата "съгласно" се добавя "чл. 59, ал. 2 и".


§ 28. Член 42 се отменя.


§ 29. В чл. 45, т. 1 думите "и уреди за измерване на обема на дестилираната течност" се заличават.


§ 30. Член 46 се изменя така:

"Чл. 46. (1) В специализиран малък обект за дестилиране може да се произвежда етилов алкохол (ракия) от грозде и плодове - собствено производство на физически лица, за тяхно лично и семейно потребление само до 30 литра ракия годишно на семейство.

(2) В случаите, когато в специализиран малък обект за дестилиране се произведе етилов алкохол (ракия) над количеството по ал. 1, регистрираното лице заплаща пълния размер на акциза.

(3) В случаите, когато производството на вино в обект за винопроизводство на малък винопроизводител достигне 1000 хектолитра вино в рамките на съответната година, регистрираното лице следва незабавно да уведоми началника на митницата, издал удостоверението за регистрация, и да подаде заявление за издаване на лиценз за управление на данъчен склад."


§ 31. В чл. 49, ал. 1 се създава изречение второ: "Складиране на акцизни стоки от лицензиран складодържател в данъчния склад се допуска и за стоки, собственост на лице - вложител, регистрирано по Закона за данък върху добавената стойност."


§ 32. В чл. 52, ал. 1 след думата "съдовете" се поставя запетая и се добавя "използвани за съхранение на енергийни продукти,".


§ 33. В чл. 56, ал. 5 и 6 се изменят така:

"(5) Митническите учреждения съхраняват и водят на отчет предназначените за тях екземпляри от ПАД.

(6) В случаите по чл. 56а, ал. 1, т. 2 митницата, която извършва заверката на екземплярите на ПАД, съхранява копие от заверения екземпляр 3 на ПАД и изпраща копие от този екземпляр на митницата по седалище на регистрирания, съответно нерегистрирания търговец."


§ 34. Създават се членове 56а и 56б:

"Чл. 56а. (1) В случаите, когато лицензиран складодържател в друга държава членка изпраща акцизни стоки до лицензиран складодържател, до регистриран търговец, който е получил удостоверение за регистрация за правото да получава акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз, както и до нерегистриран търговец, който е получил разрешение за получаване на конкретно количество акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз на територията на страната екземпляр 3 на ПАД се заверява от получателя на стоките и от митницата по:

1. местонахождение на данъчния склад на лицензирания складодържател;

2. местонахождение на обекта, където ще се получат акцизните стоки от регистрирания, съответно нерегистрирания търговец (в тези случаи митницата, където е извършена заверката, изпраща копие от ПАД на митницата по седалище на лицето).

(2) Когато получател на акцизните стоки на територията на страната е нерегистриран търговец, стоките се придружават освен с ПАД и с документа по чл. 56д, ал. 2.

(3) Когато получатели на акцизни стоки, изпратени от лицензиран складодържател от друга държава членка, са лицата по чл. 21, ал. 1, т. 1, 3 и 6 от закона, стоките се придружават освен с ПАД и със сертификат за освобождаване от акциз.

(4) Сертификатът по ал. 3 се заверява от Министерството на външните работи в случаите по чл. 21, ал. 1, т. 1 и 6 от закона или от Министерството на отбраната в случаите по чл. 21, ал. 1, т. 3 от закона. Сертификатът по ал. 3 се заверява и от компетентното митническо учреждение.


Чл. 56б. (1) Когато извеждането на акцизни стоки от данъчен склад е свързано с напускане на територията на страната, лицензираният складодържател е задължен да представи издадените екземпляри на ПАД пред митницата по местонахождение на данъчния склад за заверка.

(2) В случаите по ал. 1, когато получател на акцизните стоки в друга държава членка е нерегистриран търговец, лицензираният складодържател прилага към екземплярите на ПАД и документ, издаден от компетентните власти на държавата членка на получаване, който придружава стоките и задължително съдържа:

1. наименование и адрес на компетентните власти, издали документа;

2. дата, номер на документа, с който акцизът е заплатен, обезпечен или не подлежи на плащане в тази държава членка, както и размера на акциза;

3. вида на акцизните стоки.

(3) Когато са изпратени акцизни стоки от лицензиран складодържател на територията на страната до лицензиран складодържател, регистриран търговец или нерегистриран търговец в друга държава членка, екземпляр 3 на ПАД се връща на изпращача заверен както от получателя на стоките, така и от компетентните власти на държавата членка, с изключение на Дания, Естония, Великобритания, Финландия и Швеция.

(4) Когато се изпращат акцизни стоки от лицензиран складодържател на територията на страната до лицата по чл. 21, ал. 1, т. 1, 3 и 6 от закона, стоките се придружават освен с ПАД и със сертификата за освобождаване от акциз по чл. 4а, ал. 2."


§ 35. В глава трета се създава раздел Vа с чл. 56в и 56г и раздел Vб с чл. 56д и 56е:

"Раздел Vа

Движение на акцизни стоки, освободени за потребление на територията на страната



Чл. 56в. (1) Акцизни стоки по чл. 2, т. 1, 2 и 3 от закона, освободени за потребление на територията на страната, които се изпращат до друга държава членка, се съпровождат с издаден от изпращача опростен придружителен документ (ОПД), който се издава в 3 екземпляра.

(2) Образецът, формата и реквизитите на екземплярите на ОПД са определени в приложение № 9а.

(3) Опростеният придружителен документ може да не се издава, когато акцизните стоки се придружават от търговски документ, съдържащ реквизитите на ОПД, които отговарят както по съдържание, така и по номер на реквизитите в ОПД. В този случай на видно място в търговския документ се поставя следният текст: "Опростен придружителен документ за акцизни стоки (за целите на фискалния контрол)".

(4) Акцизните стоки по ал. 1 се придружават и от документ, издаден от компетентните власти на държавата членка, за която стоките се изпращат, удостоверяващ, че размерът на акциза е заплатен, обезпечен или не подлежи на плащане в държавата членка.

(5) Документът по ал. 4 задължително съдържа:

1. наименование и адрес на компетентните власти, издали документа;

2. дата, номер на документа, с който акцизът е заплатен, обезпечен или не подлежи на плащане в тази държава членка, както и размера на акциза;

3. вида на акцизните стоки.


Чл. 56г. Движението на напълно денатуриран етилов алкохол от територията на страната до територията на друга държава членка се съпровожда с ОПД или с търговския документ по чл. 56в, ал. 3.


Раздел Vб

Движение на акцизни стоки, освободени за потребление на територията на друга държава членка



Чл. 56д. (1) Акцизни стоки по чл. 2, т. 1, 2 и 3 от закона, освободени за потребление на територията на друга държава членка, които се изпращат до територията на страната, се съпровождат с документа по чл. 56в, ал. 2 или 3, издаден от изпращача.

(2) В случаите по ал. 1 акцизните стоки се придружават и от документ, издаден от митницата по постоянен адрес, съответно седалище на получателя на акцизните стоки на територията на страната, удостоверяващ, че размерът на акциза за стоките е заплатен, обезпечен или не подлежи на плащане от получателя, по образец съгласно приложение № 9б.


Чл. 56е. Движението на напълно денатуриран етилов алкохол от територията на страната до територията на друга държава членка се съпровожда с ОПД или с търговския документ по чл. 56в, ал. 3."


§ 36. Заглавието на глава четвърта се изменя така:

"ОБЕЗПЕЧЕНИЯ, БАНДЕРОЛИ И ЗАПЛАЩАНЕ НА АКЦИЗ"


§ 37. В глава четвърта заглавието на раздел I се изменя така:

"Обезпечения, предоставяни от лицензирани складодържатели".


§ 38. В глава четвърта се създава раздел Iа с чл. 58а и раздел Iб с чл. 58б:

"Раздел Iа

Обезпечения, предоставяни от регистрирани търговци и данъчни представители



Чл. 58а. (1) Данъчните представители по чл. 57б, ал. 3 от закона и регистрираните търговци по чл. 57в от закона предоставят обезпечение, учредено с депозит в пари или с банкова гаранция, пред митницата по регистрация на лицата в размер сто и петдесет на сто от размера на акциза, дължим за средномесечното количество на получените стоки.

(2) При прилагането на ал. 1 показателят "средномесечно количество на получените стоки" се изчислява като сумата от количествата на акцизните стоки, получени при условията на дистанционни продажби по смисъла на ЗДДС, съответно за получените стоки под режим отложено плащане на акциз от регистрирания търговец през всеки месец от годината, разделена на 12.


Раздел Iб

Обезпечения, предоставяни от нерегистрирани търговци и от лица, които получават акцизни стоки на територията на страната, освободени за потребление на територията на друга държава членка



Чл. 58б. (1) Нерегистрираните търговци по чл. 58а и лицата по чл. 76в, ал. 4 от закона предоставят обезпечение, учредено с депозит в пари или внасят пълния размер на дължимия акциз за конкретното количество акцизни стоки пред митницата по седалище и адрес на управление, съответно по постоянен адрес или седалище на лицата.

(2) Въз основа на предоставеното обезпечение или внасянето на акциза от лицата по ал. 1 или от данъчните представители компетентната митница издава документ, удостоверяващ, че размерът на акциза за стоките, които ще бъдат получени, е заплатен, обезпечен или че стоките са освободени от заплащане на акциз по образец съгласно приложение № 9б."


§ 39. В чл. 59 се правят следните изменения:

1. Алинеи 2 и 3 се изменят така:

"(2) Лицата по чл. 64, ал. 2 и 3 от закона, които поставят бандерол върху потребителската опаковка на акцизни стоки, заявяват необходимото количество бандероли пред митницата по тяхното седалище.

(3) В случаите по ал. 2 лицата могат да заплатят пълния размер на дължимия акциз за заявените бандероли преди тяхното получаване, при условие че тези бандероли са предназначени за стоки, произведени извън територията на страната."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Когато вносителят или лицето, което въвежда акцизни стоки, е лицензиран складодържател, за заявяването на необходимото количество бандероли се прилага ал. 1."


§ 40. В чл. 60, ал. 2, т. 3 думите "определена от Министерския съвет или" се заличават.



§ 41. В чл. 63 след думите "ал. 2" се добавя "заплащат пълния размер на дължимия акциз или".


§ 42. В чл. 66 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "само" се заличава.

2. В ал. 2 думите "определената от Министерския съвет, съответно" се заличават.


§ 43. Създават се чл. 66а и 66б:

"Чл. 66а. (1) В случаите на бракуване на бандероли по чл. 27, ал. 7 и 8 от закона бандеролите се облепват на листове от лицата по чл. 64 от закона, като се прави опис на бандеролите, които подлежат на бракуване, в който се отразяват всички реквизити на бандеролите и общият размер на акциза.

(2) Бандеролите се бракуват с протокол, подписан от лицата по чл. 64 и от митницата по седалище на лицето или по местонахождение на данъчния склад, когато лицето е лицензиран складодържател, по образец съгласно приложение № 12а.

(3) Протоколът по ал. 2 се съставя в 2 екземпляра - за лицето по чл. 64 от закона и за съответната митница.

(4) Бракуват се само бандероли с видими всички реквизити и защити, удостоверяващи по безспорен начин автентичността на бандерола.

(5) Бракуваните бандероли се предават на митницата по седалище на лицето или по местонахождение на данъчния склад, когато лицето е лицензиран складодържател, където се съхраняват до тяхното унищожаване.

(6) При бракуване на бандероли тяхната себестойност не се възстановява.


Чл. 66б. Митницата, в която се съхраняват върнатите и бракувани бандероли, писмено уведомява звеното в Министерството на финансите, компетентно за контрола върху отпечатването на ценни книжа, което в 30-дневен срок от получаване на уведомлението определя дата за унищожаване на бандеролите."


§ 44. Член 67 се изменя така:

"Чл. 67. Унищожаването на бракуваните бандероли, както и на върнатите бандероли се извършва след изготвяне на подробен опис и заключение за автентичността им от представител на звеното в Министерство на финансите, компетентно за контрола върху отпечатването на ценни книжа в присъствието на митнически орган, като се съставя протокол за унищожаването им."


§ 45. Член 68 се изменя така:

"Чл. 68. Бракуваните и върнатите бандероли се снемат от отчет в съответната митница след унищожаването им."


§ 46. В чл. 69 ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) В 7-дневен срок от влизане в сила на нов размер на акцизната ставка или на промяна на регистрираната цена лицата по чл. 64 от закона подават писмена декларация за наличните количества алкохолни напитки и тютюневи изделия, облепени с бандерол с изписана върху него стара цена. Декларацията се подава пред митницата, от която са получени бандеролите.

(2) Наличните количества алкохолни напитки и тютюневи изделия, облепени с бандерол с изписана върху него стара цена, се установяват чрез извършване на инвентаризация в данъчния склад на лицензирания складодържател или в склада на вносителя, съответно в склада на лицето, въвело акцизните стоки от друга държава членка, в присъствието на митнически служител, като се описват броят, видът и стойността на бандеролите, залепени върху нереализираната продукция."


§ 47. В чл. 70 думите "определените от Министерския съвет цени на цигарите, съответно" и "или внесени тютюневи изделия" се заличават.


§ 48. Член 71 се изменя така:

"Чл. 71. (1) В случаите по чл. 29, ал. 3, т. 5 от закона, когато не е регистрирана продажна цена за съответното тютюнево изделие, продажната цена се определя на:

1. за цигари - 2,80 лв. за 20 къса;

2. за тютюн за пушене (за лула и цигари) - 12 лв. за пакет от 50 грама.

(2) За тютюневи изделия с продажна цена, определена по реда на ал. 1, за които при отклоняване от митнически режим с отложено плащане или временно складиране има регистрирана продажна цена, по-висока от тази, по която е обезпечен акцизът, дължимият акциз се определя върху тази по-висока цена.


§ 49. В глава четвърта се създава раздел III с чл. 72а и 72б:

"Раздел III

Определяне и заплащане на акциз



Чл. 72а. (1) Извън случаите по чл. 42 и 43 от закона акцизът се начислява от:

1. лицата по чл. 58а, ал. 1 от закона с подаване на декларация по съответния образец на акцизна декларация в 14-дневен срок от получаване на стоките на територията на страната, изпратени под режим отложено плащане на акциз от друга държава членка;

2. лицата по чл. 3, т. 6 от закона с подаване на декларация по съответния образец на акцизна декларация в 14-дневен срок от получаване на стоките на територията на страната, изпратени от друга държава членка, в която са били освободени за потребление.

(2) В случаите по чл. 20, ал. 2, т. 19 лицата начисляват акциз с подаването на акцизна декларация в 14-дневен срок от потреблението на енергийните продукти за цели, различни от посочените в удостоверението.

(3) Лицата, които въвеждат акцизни стоки по чл. 2, т. 4 и 5 от закона, подават акцизна декларация по образец съгласно приложение № 13а в 30-дневен срок от придобиване на стоките в другата държава членка, с която се определя размерът на дължимия акциз.


Чл. 72б. (1) Заплащането на акциза в случаите по чл. 72а, ал. 1 и 2 се извършва в срока на подаване на акцизната декларация.

(2) Заплащането на акциза в случаите по чл. 72а, ал. 3 се извършва в 14-дневен срок от приемане на декларацията по чл. 72а, ал. 3 от компетентното митническо учреждение."


§ 50. В чл. 73 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думата "складодържатели" се поставя запетая и се заличава "и", а след думата "лица" се добавя ", както и другите данъчно задължени лица по закона".

2. В ал. 2 след думата "водят" се заличава думата "материална".


§ 51. Член 76 се изменя така:

"Чл. 76. (1) Лицензираните складодържатели задължително водят регистър "Дневник на складовата наличност".

(2) Регистърът по ал. 1 съдържа най-малко следната информация:

1. общи данни:

а) идентификационен номер на лицензирания складодържател;

б) идентификационен номер на данъчния склад;

в) единен идентификационен код на лицензирания складодържател;

2. данни за акцизните стоки, постъпили в данъчния склад:

а) търговско наименование на стоката;

б) код по КН и допълнителен код на стоката, който съответства на търговското й наименование;

в) мерна единица;

г) количество на стоките, посочени в придружителния административен документ, в акцизния документ, във фактурата или в друг документ;

д) действително количество на постъпилите акцизни стоки;

е) номер и дата на придружителния административен документ, на акцизния документ, на фактурата или на друг документ, с който стоките са поставени в склада;

ж) начин на постъпване:

аа) код 01 - под режим отложено плащане на акциз;

бб) код 02 - произведени в данъчния склад;

вв) код 03 - придобити по друг начин;

3. данни за акцизните стоки, изведени от данъчния склад, и за вложените в производството в данъчния склад:

а) търговско наименование на стоката;

б) код по КН и допълнителен код на стоката, който съответства на търговското й наименование;

в) мерна единица;

г) количество на стоките, посочени в придружителния административен документ, в акцизния документ, във фактурата или в друг документ;

д) номер и дата на придружителния административен документ, на акцизния документ, на фактурата или на друг документ, с който стоките са изведени от данъчния склад;

е) дата на връщане на третия екземпляр на придружителния административен документ по буква "д";

ж) предназначение на стоките:

аа) код 11 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до друг данъчен склад на територията на страната;

бб) код 12 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до друг данъчен склад на територията на друга държава членка;

вв) код 13 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до регистриран търговец в друга държава членка;

гг) код 14 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до нерегистриран търговец в друга държава членка;

дд) код 15 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до лицата по чл. 21, ал. 1, т. 1 и 3 от закона;

ее) код 20 - за енергийни продукти, предназначени за цели, различни от използването им като гориво за отопление или моторно гориво;

жж) код 21 - за енергийни продукти, предназначени за плавателни средства;

зз) код 22 - за енергийни продукти, предназначени за въздухоплавателни средства;

ии) код 23 - за енергийни продукти, предназначени за използване като продукти с двойно предназначение;

кк) код 24 - за енергийни продукти, предназначени за използване за впръскване в доменни пещи с цел химическа редукция като добавка към каменните въглища, използвани като основно гориво;

лл) код 25 - за стоки, предназначени за използване при производство на електрическа енергия;

мм) код 26 - за енергийни продукти, предназначени за използване в минералогични процеси;

нн) код 27 - за енергийни продукти, използвани в данъчен склад за производство на енергийни продукти, при условие, че използваните енергийни продукти са произведени в същия данъчен склад;

оо) код 30 - за стоки, предназначени за износ;

пп) код 40 - за стоки, освободени за потребление;

рр) код 41 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 2, 3, 7 и 8, 9 и 10 от закона;

сс) код 42 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 11 и 12;

тт) код 43 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 13;

уу) код 50 - за стоки, предназначени за други цели;

фф) код 51 - за стоки, предназначени за дипломатически и консулски представителства и представителства на международни организации и членовете на техния персонал;

хх) код 52 - за стоки, предназначени за въоръжените сили на всяка друга държава, която е страна по Организацията на Северноатлантическия договор, за ползване от тези въоръжени сили; за нуждите на цивилния персонал, който ги придружава, или за снабдяване на техните офицерски трапезарии или столови;

цц) код 53 - за стоки, за които в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила по съответния ред, е предвидено освобождаване от данъци, налози или други вземания (плащания, облагания) с ефект, еквивалентен на косвен данък;

шш) код 54 - за стоки, предназначени за институциите на Европейската общност;

щщ) код 55 - за напълно денатуриран етилов алкохол;

юю) код 90 - за стоки, вложени в производство в склада.

4. данни за количество на загубите от естествени фири по време на съхранението и при транспортирането на изведените от данъчния склад акцизни стоки.

(3) В регистъра по ал. 1 се вписват и данни за бандеролите в случаите, когато за стоките се изисква поставяне на бандерол, както следва:

1. номер и дата на документа за получаване на бандеролите;

2. серия и номера на бандеролите;

3. вместимост на опаковката;

4. алкохолно съдържание по обем % vol.;

5. продажна цена в левове;

6. използвани бандероли (брой);

7. серия и номер на използваните бандероли;

8. върнати бандероли (брой);

9. серия и номер на върнатите бандероли."


§ 52. В чл. 77 думите "или на датата на издаване на удостоверението за регистрация по закона" се заличават.


§ 53. Създава се чл. 79а:

"Чл. 79а. (1) Данъчнозадължените лица, които не са лицензирани складодържатели, водят отчетност, която съдържа най-малко:

1. търговско наименование на стоката;

2. код по КН и допълнителен код на стоката, който съответства на търговското й наименование;

3. мерна единица;

4. количество на стоките, посочени в придружителния административен документ, съответно в опростения придружителен документ, във фактурата или в друг документ, удостоверяващ придобиването и/или доставката на стоките.

5. действително количество на получените стоки;

6. номер и дата на документа по т. 4."


§ 54. Член 80 се изменя така:

"Чл. 80. (1) Акцизният данъчен документ се издава от данъчно задължените лица, с изключение на лицата по чл. 3, т. 2 и 3 от закона, по образеца съгласно приложение № 14. Акцизен данъчен документ се издава от освободени от акциз крайни потребители само в случаите, когато енергийните продукти се използват за цели, различни от посочените в удостоверението.

(2) Акцизното дебитно известие или акцизното кредитно известие се издава от лицата по ал. 1 по образеца съгласно приложение № 14, като се отбелязват видът на известието и основанието за изменението, както и номерът и датата на акцизния данъчен документ, към който се издава известието.

(3) Акцизният данъчен документ се издава на датата на освобождаване на акцизните стоки за потребление, с изключение на случаите по чл. 20, ал. 2, т. 5, 15, 16, 17 и 18 от закона.

(4) При освобождаване за потребление по чл. 20, ал. 2, т. 15, 16, 17 и 18 се издава акцизен данъчен документ общо за всички извършени продажби, съответно за цялото потребено количество кокс, въглища, електрическа енергия или природен газ на 10-о число на месеца, следващ месеца, през който са извършени продажбите/потреблението.

(5) С изключение на случаите по ал. 4 оригиналът на акцизния данъчен документ и оригиналът на известието се предоставят на получателя на акцизните стоки.

(6) Когато се извършват продажби на електрическа енергия или природен газ чрез система за пренос и потребителите за битови и стопански нужди заплащат електрическата енергия или природния газ на определена база, за потребено количество по ал. 4 се счита определената за всеки конкретен потребител база.

(7) Когато при реалното замерване на потребената електрическа енергия или природен газ възникнат основания за промяна в размера на акциза, определен по реда на ал. 6, промяната се документира с издаване на общо акцизно известие за увеличаване или намаляване на размера на акциза."


§ 55. В чл. 81 ал. 1 се изменя така:

"(1) При прилагане на разпоредбите по чл. 20, ал. 2, т. 2, 3, 7, 8, 16, 18 и 19 от закона лицензираният складодържател, регистрираното по закона лице или освободеният от акциз краен потребител, когато използва енергийни продукти за цели, различни от посочените в удостоверението за собствени нужди, издава акцизен данъчен документ, като не се попълват данни за получател."


§ 56. В чл. 82 ал. 1 се изменя така:

"(1) Лицензираните складодържатели и регистрираните по закона лица подават в митницата по местонахождение на данъчния склад, съответно в митницата, която е издала удостоверението за регистрация, за всеки данъчен период акцизна декларация по образец, както следва:

1. за алкохол и алкохолни напитки съгласно приложение № 15;

2. за тютюневи изделия съгласно приложение № 16;

3. за енергийни продукти и електрическа енергия съгласно приложение № 17."


§ 57. В чл. 83 след думата "склад" се добавя "съответно в митницата, която е издала удостоверението за регистрация на лицето".


§ 58. В чл. 87, ал. 2 думите "с придружителен административен документ" се заличават.


§ 59. Член 88 се изменя така:

"Чл. 88. Материалната отчетност на освободените от акциз крайни потребители съдържа най-малко следната информация:

1. получените енергийни продукти - номер и дата на документа, с който стоките са получени, и всички други данни от него;

2. използваните енергийни продукти за целите, посочени в удостоверението:

а) документите, издавани във връзка с използването на енергийните продукти за освободените от акциз цели;

б) търговско наименование на продукта;

в) код по КН на продукта;

г) мерна единица;

д) количество на използваните енергийни продукти;

е) количество на енергийните продукти в литри, приведени при температура 15 °С;

3. използвани енергийни продукти за цели различни от посочените в удостоверението:

а) документите, издавани във връзка с използването на енергийните продукти за цели, различни от посочените в удостоверението;

б) търговско наименование на продукта;

в) код по КН на продукта;

г) мерна единица;

д) количество на използваните енергийни продукти;

е) количество на енергийните продукти в литри, приведени при температура 15 °С."


§ 60. В чл. 89 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 4:

"4. използвани количества през тримесечието за цели, различни от посочените в удостоверението;".

2. Досегашната т. 4 става т. 5.


§ 61. Глава седма "Разпоредби относно продажбата на стоки в търговските обекти за безмитна търговия и зареждането на течни горива в свободните зони" с чл. 112 - 123 се отменя.


§ 62. Създава се ново приложение № 1:

"Приложение № 1 към чл. 4а, ал. 2



ЕВРОПЕЙСКА ОБЩНОСТ СЕРТИФИКАТ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ АКЦИЗ
  (Директива 92/12/ЕИО - чл. 23 (1)
   
 
Регистрацонен № ...
 
 
 
1. ОРГАНИЗАЦИЯ/ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ
Наименование/име .......................................................................................................................................................................................................................................................................
Улица и номер ............................................................................................................................................................................................................................................................................
Пощенски код, място .....................................................................................................................................................................................................................................................................
(Домакин) Държава членка ................................................................................................................................................................................................................................................................
 
 
 
2. КОМПЕТЕНТЕН ОРГАН ЗА ПОДПЕЧАТВАНЕ
(Наименование, адрес и телефонен номер) .................................................................................................................................................................................................................................................
 
 
 
3. ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПРАВОИМАЩА ОРГАНИЗАЦИЯ ИЛИ ЛИЦЕ
Организацията или лицето (1) декларира с настоящото, че
(a) стоките, посочени в клетка 5 са предназначени (2)
   за служебно ползване от    за лично ползване от
   чуждестранна дипломатическа мисия    член на чуждестранна дипломатическа
      мисия
   чуждестранно консулско представителство    член на чуждестранно консулско
      представителство
   международни организации    член на международна организация
   въоръжени сили на държава, която е    
  страна по Северноатлантическия договор    
  (сила на НАТО)    
................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на организацията) (виж клетка 4)
(b) стоките, описани в клетка 5, съответстват на условията и ограниченията, приложими при освобождаване в държавата членка домакин, упомената в клетка 1 и
(с) горепосочената информация е предоставена добросъвестно. Организацията или лицето поема с настоящото да заплати на държавата членка, от която са изпратени стоките, акцизния данък, който би бил дължим, в случай че стоките не отговарят на условията за освобождаване или не са използвани по предназначение.
............................................................
 
.................................................................................................
 
Място, дата   Име и статут на подписващото лице  
   
........................................................................................................
 
    Подпис  
 
 
 
4. ПЕЧАТ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА
(в случай на освобождаване за лично ползване)
 
.............................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................
Име и статус на подписващото лице
място, дата Подпис
 
 
 
5. Описание на стоките, за които се иска освобождаване от акциз
А. Данни за лицензирания складодържател
(1) Наименование и адрес .....................................................................................................................................................................................................................................................................
(2) Държава членка .............................................................................................................................................................................................................................................................................
(3) Акцизен № ..............................................................................................................................................................................................................................................................................
(опционално)
В. Данни за стоките
Подробно описание на стоките (3) Количество Стойност без включен акциз Валута
  (или препратка към приложения или брой стойност за обща  
  документ за поръчка)   единица стойност  
           
           
    Обща сума      
 
 
6. ПОТВЪРЖДЕНИЕ ОТ КОМПЕТЕНТНИЯ ОРГАН НА ДЪРЖАВАТА ЧЛЕНКА ДОМАКИН
Пратката стоки, описани в клетка 5 отговаря
 напълно
 до количеството ....................................... (брой) (4)
на условията за освобождаване от акциз
............................................................
 
.................................................................................................
 
Място, дата   Име и статут на подписващото лице  
   
........................................................................................................
 
    Подпис  
 
7. Разрешение за освобождаване от заверка (само в случай на освобождаване за служебно ползване)
С писмо № ....................................................... от ............................. на
c (референция към досието) (дата)
............................................................................................... е разрешено от
(наименование на правоимащата организация)
.................................................................................................................... освобождаване от заверка в клетка 6.
(наименование на компетентния орган в страната членка домакин)
 
............................................................
 
.................................................................................................
 
Място, дата   Име и статут на подписващото лице  
   
........................................................................................................
 
 

(Печат)

Подпис  
(1) Ненужното се зачертава.
(2) Поставя се кръстче в съответната кутийка.
(3) Неизползваното пространство се зачертава.
(4) Стоки, неподлежащи на освобождаване от акциз, следва да се зачертаят в клетка 5.
 


Обяснителни бележки

1. Този сертификат служи като удостоверение на лицензирания складодържател за освобождаване от заплащане на акциз за пратки от стоки, предназначени за правоимащи организации/лица, упоменати в чл. 23(1) на Директива на Съвета 92/12/ЕИО от 25 февруари 1992 г. Следователно сертификат се издава за всеки лицензиран складодържател. Лицензираният складодържател е длъжен освен това да съхранява този сертификат в документацията си съгласно законовите разпоредби, прилагани в неговата държава членка.

2. (а) Общата спецификация на хартията, която трябва да се използва, е указана в Официалния вестник на Европейската общност № С 164 от 01.07.1989 г. За всички екземпляри се използва бяла хартия с размери 210 мм ґ 297 мм с максимално отклонение за дължината минус 5 мм и плюс 8 мм.

Сертификатът за освобождаване от акциз се издава в 3 екземпляра:

- Екземпляр 1 се задържа от изпращача,

- Екземпляр 2 съпровожда придружителния административен документ,

- Екземпляр 3 за компетентното митническо учреждение.

(б) Всяко неизползвано пространство в клетка 5.В се зачертава така, че да не са възможни допълнителни вписвания.

(в) Документът трябва да се попълни четливо и по незаличим начин. Не са разрешени изтривания и поправки. Документът се попълва на български език.

(г) Ако описанието на стоките (клетка 5.В на сертификата) препраща към документ за покупка, съставен на език, различен от разбираемия за получаващата държава членка, организацията или лицето, на които е разрешено освобождаване от акциз, трябва да приложи превод.

(д) От друга страна, ако сертификатът е съставен на език, неразбираем за държавата членка на лицензирания складодържател, организацията или лицето, на които е разрешено освобождаване от акциз, се задължава да приложи превод на информацията, касаеща стоките в клетка 5.В.

(е) Разбираем език означава един от официално използваните езици в държавата членка или всеки друг официален език на Общността, който държавата членка декларира, че може да се използва за тази цел.

3. С декларацията, предвидена в клетка 3 на сертификата, организацията или лицето, на които е разрешено освобождаване от акциз, предоставя необходимата информация за разглеждане на искането за освобождаване в получаващата държава членка.

4. Чрез заверяването в клетка 4 на сертификата организацията потвърждава верността на данните в клетки 1 и 3 (а) на документа и удостоверява, че лицето, което може да бъде освободено от акциз, е член на нейния персонал.

5. (а) Препратката към документа за поръчка (клетка 5.В на сертификата) трябва да съдържа поне датата и номера на поръчката. Документът за поръчка трябва да съдържа всички елементи, посочени в клетка 5 на сертификата. В случай че сертификатът трябва да бъде заверен от компетентния орган на получаващата държава членка, документът за поръчка трябва също да бъде заверен.

(б) Посочването на акцизния номер на лицензирания складодържател във вида, както е определен в чл. 15 (а), параграф 2 (а) от Директива на Съвета 92/12/ЕЕС от 25 февруари 1992 г. е задължително.

(в) Валутите трябва да бъдат посочени посредством трибуквен код съгласно международния стандарт ISODIS4127, установен от Международната организация по стандартизация.

6. Горепосочената декларация от правоимащата организация или лице трябва да бъде заверена в клетка 6 с печата на компетентния орган на получаващата държава членка. Този орган може да даде одобрение съгласувано с друг орган в неговата държава членка.

За да се опрости процедурата, компетентният орган може да разреши на правоимащата организация да не подпечатва в случай на освобождаване за служебно ползване. Организацията, която има право на освобождаване от акциз, трябва да упомене това освобождаване от задължение в клетка 7 на сертификата."


§ 63. Досегашното приложение № 1 става приложение № 1а.


§ 64. Досегашното приложение № 1а става приложение № 1б, като в заглавието след думите "ал. 3" се добавя "и ал. 5".


§ 65. Създава се приложение № 2а:

"Приложение № 2а към чл. 12а, ал. 1



ТМУ .....................................................................
Входящ № ...................................... /.............. г.
(попълва се от митническата администрация)
Наименование и адрес за кореспонденция на лицето
................................................................................................................................................................................................................................................................................
ЕИК ..........................................................................................................................................................................................................................................................................
ТБ .............................. банков код ......................... IBAN .....................................................................................................................................................................................................
 
И С К А Н Е
за възстановяване на акциз на основание чл. 23, ал. 2 ЗАДС
 
Търговско Код Мерна Количество Закупени или внесени стоки Ставка Сума на
по наименова- по еди- на изпрате- № и дата цена с коли- на ак- акциза
ред ние на изпра- КН ница ните стоки на фактура включен чест- циза за възста-
  тените сто-     до друга или ЕАД акциз во   новяване
  ки до друга     държава за внос (размер      
  държава     членка   на акциза      
  членка         по ЕАД)      
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Обща сума на акциза
Словом: ...................................................................................................................................................................................................................................................................................
Към това искане прилагам документите, които се изискват съгласно чл. 12а, ал. 2 ППЗАДС:
1. ......................................................................................................................................................................................................................................................................................
2. ......................................................................................................................................................................................................................................................................................
3. ......................................................................................................................................................................................................................................................................................
4. ......................................................................................................................................................................................................................................................................................
Долуподписаният ................................................. декларирам, че представлявам лицето и посочената в този формуляр информация е вярна и точна. Известно ми е, че за неверни данни нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.
 
Дата: ............................ Длъжност: ........................................ Подпис и печат: ............................................................................................................................................................................
 
(*) Този формуляр се попълва задължително на машина. Стойностите се посочват в левове и стотинки."
 


§ 66. Приложение № 3 се изменя така:

"Приложение № 3 към чл. 14, ал. 1



Изх. № .................... ДО НАЧАЛНИКА НА
Дата ................. г. МИТНИЦА .....................
 
И С К А Н Е
 
от ..........................................................................................................................................................................................................................
представляван от ................................................................................................................................................................................................................
ЕГН ............................................................................................................................................................................................................................
ЕИК .............................................................................................................................................................................................................................
Адрес: ..........................................................................................................................................................................................................................
Телефон: .............................................. Мобилен: ........................................ Факс: ....................................................................................................................
Е-mail: ............................................................. Уеб адрес: .............................................................................................................................................
Лице за контакти: ............................................................. Длъжност: ........................................................................................................................................
Телефон: .............................................. Мобилен: ........................................ Факс: ....................................................................................................................
Е-mail: ............................................................. Уеб адрес: .............................................................................................................................................
Моля на основание чл. 24, ал. 4 от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) да ми бъде издадено удостоверение за освободен от акциз краен потребител.
Съгласно изискванията на чл. 14, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове (ППЗАДС) предоставям следната информация:
1. Наименование на обекта, където ще се получават и използват енергийните
продукти. .......................................................................................................................................................................................................................
2. Цели, за които ще се използват енергийните продукти.
(Описват се целите, за които ще се използват енергийните продукти, съгласно чл. 24,
ал. 1, т. 1 и ал. 2, т. 1, 2, 4, 5 и 6 от закона.) ...............................................................................................................................................................................
3. Търговско наименование и код по КН на енергийните продукти, които ще се
използват. ....................................................................................................................................................................................................................
4. Годишни прогнозни количества от енергийни продукти, които ще се получават и
използват - по видове дейности и видове енергийни продукти. .........................................................................................................................................................................
5. Материална отчетност, която ще се води от крайния потребител - по видове
дейности и по видове енергийни продукти. .........................................................................................................................................................................................
Прилагам съгласно чл. 14, ал. 3 ППЗАДС следните документи:
1. Удостоверение за актуално съдебно състояние.
2. Лиценз, разрешение или регистрация за осъществяване на дейността, за която ще се използват енергийните продукти, когато това се изисква по закон.
3. Технологична схема на производствения процес, разходни норми, максимални стойности на технологичните загуби, техническа спецификация.
 
Дата: Подпис и печат:
...........................................................................................................................................................................................................................
Тази информация се попълва от лицето за всеки обект поотделно, в който ще се получават, складират и използват енергийните продукти.
"Предоставените от Вас данни са защитени съгласно Закона за защита на личните данни и нормативните актове, регламентиращи защитата на информация, и се обработват само във връзка с осъществяването на установените със закон функции на Агенция "Митници".
Адрес на Централното митническо управление на Агенция "Митници": 1202 София, ул. Г. С. Раковски 47."
 


§ 67. Създава се приложение № 3а:

"Приложение № 3а към чл. 21а, ал. 1



ТМУ .....................................................................
Входящ № ...................................... /.............. г.
(попълва се от митническата администрация)
Наименование и адрес за кореспонденция на лицето
................................................................................................................................................................................................................................................................................
ЕИК ..........................................................................................................................................................................................................................................................................
ТБ .............................. банков код ......................... IBAN .....................................................................................................................................................................................................
 
И С К А Н Е
за възстановяване на акциз на основание чл. 24а, ал. 2 ЗАДС
 
Търговско Код по КН Мерна Количество на Ставка на Сума на
по наименование   единица използваната акциза акциза за
ред на стоката     електрическа   възстановяване
        енергия    
1 2 3 4 5 6 7
 
Обща сума на акциза
Словом: ...................................................................................................................................................................................................................................................................................
Към това искане прилагам документите, които се изискват съгласно чл. 12а, ал. 2 ППЗАДС:
1. ......................................................................................................................................................................................................................................................................................
2. ......................................................................................................................................................................................................................................................................................
3. ......................................................................................................................................................................................................................................................................................
4. ......................................................................................................................................................................................................................................................................................
Долуподписаният ................................................. декларирам, че представлявам лицето и посочената в този формуляр информация е вярна и точна. Известно ми е, че за неверни данни нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.
 
Дата: ............................ Длъжност: ........................................ Подпис и печат: ............................................................................................................................................................................
 
(*) Този формуляр се попълва задължително на машина. Стойностите се посочват в левове и стотинки."
 


§ 68. Приложение № 6 се изменя така:

"Приложение № 6 към чл. 34, ал. 1



Изх. № .................... ДО
Дата ................. г. НАЧАЛНИКА НА
  МИТНИЦА .....................
 
И С К А Н Е
за
регистрация на специализиран малък обект за дестилиране/обект за винопроизводство на малък винопроизводител
 
от ..........................................................................................................................................................................................................................
представляван от ................................................................................................................................................................................................................
ЕГН .............................................................................................................................................................................................................................
ЕИК .............................................................................................................................................................................................................................
Адрес: ..........................................................................................................................................................................................................................
Телефон: .............................................. Мобилен: ........................................ Факс: ....................................................................................................................
Е-mail: ............................................................. Уеб адрес: .............................................................................................................................................
Лице за контакти: ............................................................. Длъжност: ........................................................................................................................................
Телефон: .............................................. Мобилен: ........................................ Факс: ....................................................................................................................
Е-mail: ............................................................. Уеб адрес: .............................................................................................................................................
Моля да бъде регистриран специализиран малък обект за дестилиране/обект за винопроизводство на малък винопроизводител с адрес:
улица № .......................................................................................................................................................................................................................
Населено място: ........................................ Община: ...................................................................................................................................................................
Телефон: .......................................................... Факс: ....................................................................................................................................................
Прилагам следните документи съгласно чл. 57, ал. 3 от Закона за акцизите и данъчните складове:
1. актуално удостоверение за вписване в търговския регистър - оригинал или нотариално заверено копие, ако лицето подлежи на такова вписване;
2. техническа справка за откритите и закритите производствени обекти или складове с посочена квадратура и местонахождението им, пълно описание на технологичното оборудване, включително съдовете, техния обем;
3. оригинал или нотариално заверено копие на документ, удостоверяващ въвеждането на обекта в експлоатация, издаден по реда на Закона за устройство на територията;
5. заверено копие от документ, удостоверяващ единния идентификационен код на лицето;
6. лиценз, разрешение или регистрация, когато това се изисква по закон;
7. декларация, че обектът отговаря на изискванията на чл. 4, т. 8 и 9 ЗАДС;
8. списък с трите имена и единния граждански номер на лицата, които водят производствения процес (отговорници на обектите) и отговарят на изискванията на Закона за виното и спиртните напитки и нормативните актове за прилагането му.
...............................................................................................................................................................................................................................................
(име, подпис, печат)
"Предоставените от Вас данни са защитени съгласно Закона за защита на личните данни и нормативните актове, регламентиращи защитата на информация, и се обработват само във връзка с осъществяването на установените със закон функции на Агенция "Митници".
Адрес на Централното митническо управление на Агенция "Митници": София, ул. Г. С. Раковски 47."
 


§ 69. Създават се приложения № 7а, 7б, 7в, 7г, 7д, 7е:

"Приложение № 7а към чл. 37а, ал. 1



Изх. № .................... ДО
Дата ................. г. НАЧАЛНИКА НА
............................... . МИТНИЦА .....................
 
И С К А Н Е
за
регистрация на лицата по чл. 57а, ал. 1 ЗАДС
 
от ..........................................................................................................................................................................................................................
представляван от ................................................................................................................................................................................................................
ЕГН ...........................................................................................................................................................................................................................
ЕИК .............................................................................................................................................................................................................................
Адрес: ..........................................................................................................................................................................................................................
Телефон: .............................................. Мобилен: ........................................ Факс: ....................................................................................................................
Е-mail: ............................................................. Уеб адрес: .............................................................................................................................................
Лице за контакти: ............................................................. Длъжност: ........................................................................................................................................
Телефон: .............................................. Мобилен: ........................................ Факс: ....................................................................................................................
Е-mail: ............................................................. Уеб адрес: .............................................................................................................................................
 
Моля да бъде регистриран на основание чл. 57а, ал. 1 ЗАДС като:
улица № .......................................................................................................................................................................................................................
Населено място: ........................................ Община: ...................................................................................................................................................................
Телефон: .......................................................... Факс: ....................................................................................................................................................
Прилагам следните документи съгласно чл. 57б, ал. 5 от Закона за акцизите и данъчните складове:
1. актуално удостоверение за вписване в търговския регистър - оригинал или нотариално заверено копие, ако лицето подлежи на такова вписване;
2. заверено от лицето копие на документ, удостоверяващ единен идентификационен код на лицето;
3. лиценз, разрешение или регистрация, когато това се изисква по закон;
4. вид на акцизните стоки;
5. средно месечно количество на акцизни стоки, доставяни при условията на дистанционни продажби;
6. вида на предоставеното обезпечение - за лицата по ал. 3.
.............................................................................................................................................................................................................................................
(име, подпис, печат)
"Предоставените от Вас данни са защитени съгласно Закона за защита на личните данни и нормативните актове, регламентиращи защитата на информация, и се обработват само във връзка с осъществяването на установените със закон функции на Агенция "Митници".
Адрес на Централното митническо управление на Агенция "Митници": София, ул. Г. С. Раковски 47.
 


Приложение № 7б към чл. 37а, ал. 4


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ"
ТЕРИТОРИАЛНО МИТНИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ
 
УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ
НА
.........................................................................................
№ ................../...................
 
Съгласно чл. 57б, ал. 6 от Закона за акцизите и данъчните складове настоящото
удостоверение за регистрация се издава на: .......................................................................................................................................................................................
със седалище ..................................................................................................................................................................................................................
Адрес на управление: .............................................................................................................................................................................................................
ЕИК ..............................................................................................................................................................................................................................
Адрес на осъществяване на дейността ................................................................................................................................................................................................
Видове акцизни стоки, които могат да се произвеждат, внасят или въвеждат на
територията на страната: .......................................................................................................................................................................................................
 
Началник на митница:
 


Приложение № 7в към чл. 37б, ал. 1


Изх. № ...........................................................................................................................................................
ДО
Дата ................. г. НАЧАЛНИКА НА
................................ МИТНИЦА .....................
 
И С К А Н Е
за
регистрация на регистриран търговец по чл. 57в, ал. 1 ЗАДС
 
от ..........................................................................................................................................................................................................................
представляван от ................................................................................................................................................................................................................
ЕГН ............................................................................................................................................................................................................................
ЕИК .............................................................................................................................................................................................................................
Адрес: ..........................................................................................................................................................................................................................
Телефон: .............................................. Мобилен: ........................................ Факс: ....................................................................................................................
Е-mail: ............................................................. Уеб адрес: .............................................................................................................................................
Лице за контакти: ............................................................. Длъжност: ........................................................................................................................................
Телефон: .............................................. Мобилен: ........................................ Факс: ....................................................................................................................
Е-mail: ............................................................. Уеб адрес: .............................................................................................................................................
 
Моля да бъде регистриран като регистриран търговец
улица № .......................................................................................................................................................................................................................
Населено място: ........................................ Община: ...................................................................................................................................................................
Телефон: .......................................................... Факс: ....................................................................................................................................................
Прилагам следните документи съгласно чл. 57в, ал. 2 от Закона за акцизите и данъчните складове:
1. актуално удостоверение за вписване в търговския регистър - оригинал или нотариално заверено копие;
2. заверено от лицето копие на документ, удостоверяващ единния идентификационен код на лицето;
3. лиценз, разрешение или регистрация, когато това се изисква по закон;
4. местонахождение и план на обектите, в които се получават стоките, както и документ за собственост или договор за наем на тези обекти;
5. вид на получаваните акцизни стоки;
6. средно месечно количество на получаваните акцизни стоки под режим на отложено плащане на акциз;
7. списък с трите имена и единния граждански номер на лицата, които са упълномощени да подписват придружителни административни документи, и спесимени на подписите им;
8. вида на предоставеното обезпечение.
....................................
(име, подпис, печат)
"Предоставените от Вас данни са защитени съгласно Закона за защита на личните данни и нормативните актове, регламентиращи защитата на информация, и се обработват само във връзка с осъществяването на установените със закон функции на Агенция "Митници".
Адрес на Централното митническо управление на Агенция "Митници": София, ул. Г. С. Раковски 47.
 


Приложение № 7г към чл. 37б, ал. 4


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ"
ТЕРИТОРИАЛНО МИТНИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ
 
УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ
НА
.........................................................................................
№ ................../...................
 
Съгласно чл. 57г, ал. 6 от Закона за акцизите и данъчните складове настоящото
удостоверение за регистрация се издава на: .........................................................................................................................................................................................
със седалище .................................................................................................................................................................................................................
Адрес на управление: ............................................................................................................................................................................................................
ЕИК .............................................................................................................................................................................................................................
Местонахождение на обектите: ....................................................................................................................................................................................................
Видове акцизни стоки: ..........................................................................................................................................................................................................
 
Началник на митница:
 


Приложение № 7д към чл. 37в, ал. 1


Изх. № .................... ДО
Дата ................. г. НАЧАЛНИКА НА
................................ МИТНИЦА .....................
 
И С К А Н Е
за
получаване на конкретно количество акцизни стоки под режим на отложено плащане на акциз от нерегистриран търговец
 
от ...........................................................................................................................................................................................................................
представляван от ................................................................................................................................................................................................................
ЕГН ...........................................................................................................................................................................................................................
ЕИК .............................................................................................................................................................................................................................
Адрес: ..........................................................................................................................................................................................................................
Телефон: .............................................. Мобилен: ........................................ Факс: ....................................................................................................................
Е-mail: ............................................................. Уеб адрес: .............................................................................................................................................
Лице за контакти: ............................................................. Длъжност: ........................................................................................................................................
Телефон: .............................................. Мобилен: ........................................ Факс: ....................................................................................................................
Е-mail: ............................................................. Уеб адрес: .............................................................................................................................................
 
Моля да ми бъде разрешено да получа конкретно количество акцизни стоки под режим
отложено плащане на акциз, както следва: .........................................................................................................................................................................................
място на доставка: ...............................................................................................................................................................................................................
улица № .......................................................................................................................................................................................................................
Населено място: ........................................ Община: ...................................................................................................................................................................
Телефон: .......................................................... Факс: ....................................................................................................................................................
Прилагам следните документи съгласно чл. 58а, ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове:
1. актуално удостоверение за вписване в търговския регистър - оригинал или нотариално заверено копие;
2. заверено от лицето копие на документ, удостоверяващ единния идентификационен код на лицето;
3. лиценз, разрешение или регистрация, когато това се изисква по закон;
4. местонахождение на обекта, в който се получават стоките, както и документ за собственост или договор за наем на този обект;
5. вид и количество на получаваните акцизни стоки;
6. договор за доставка на акцизните стоки;
7. наименование/име и идентификационен номер на лицензирания складодържател - изпращач;
8. списък с трите имена и единния граждански номер на лицата, които са упълномощени да подписват придружителния административен документ, и спесимени на подписите им.
....................................
(име, подпис, печат)
"Предоставените от Вас данни са защитени съгласно Закона за защита на личните данни и нормативните актове, регламентиращи защитата на информация, и се обработват само във връзка с осъществяването на установените със закон функции на Агенция "Митници".
Адрес на Централното митническо управление на Агенция "Митници": София, ул. Г. С. Раковски 47.
 


Приложение № 7e към чл. 37в, ал. 3


Митница ................................................................
 
РАЗРЕШЕНИЕ
 
№ ............/.............. г.
 
за получаване на конкретно количество акцизни стоки
под режим на отложено плащане на акциз от нерегистриран търговец
 
1. Получател в България:
- наименование:
- ЕИК:
- статут:
- адрес за кореспонденция:
- място на доставка на стоките:
2. Изпращач:
- наименование и статут:
- адрес за кореспонденция:
- място на изпращане на стоките:
- вид и номер на придружителния документ (или транспортен/търговски документ):
3. Описание на стоките:
- наименование:
- код по КН:
- количество:
4. Размер на акциза: ............................................... словом .....................................................................................................................................................
 
Акцизът е заплатен
№ и дата на документа:
 
Акцизът е обезпечен
№ и дата на документа:
 
Не се дължи акциз на основание:
 
(ненужното се зачертава)
Печат на митницата: Началник на митница:
  Подпис:
  "
   


§ 70. Приложение № 8 се изменя така:

"Приложение № 8 към чл. 56, ал. 2



ОБЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ


1. Общи бележки


1.1. Придружителният административен документ се изисква за прилагането на разпоредбите за акцизите, съгласно членове 18 и 19 от Директива на Съвета 92/12/ЕИО от 25 февруари 1992 г.


1.2. Документът се попълва четливо и по незаличим начин. Данните могат да бъдат предварително напечатани. Не са разрешени изтривания и поправки.


1.3. Общата спецификация на хартията, която трябва да се използва и размера на клетките са указани в Официалния вестник на Европейската общност № С 164/3 от 01.07.1989 г. За всички екземпляри се използва бяла хартия с размери 210 мм х 297 мм с максимално отклонение за дължината минус 5 мм и плюс 8 мм.


1.4. Всяко неизползвано пространство в клетки от 18а до 22с се зачертава така, че да не са възможни допълнителни вписвания. Могат да бъдат попълнени три отделни описания на акцизни стоки от един и същ вид (енергийни продукти, тютюневи изделия и алкохол/алкохолни напитки).


1.5. Придружителният документ се състои от 4 екземпляра.


Екземпляр 1. задържа се от изпращача.

Екземпляр 2. задържа се от получателя.

Екземпляр 3. връща се на изпращача за приключване на движението, и ако се изисква със заверка или потвърждение от компетентните органи на държавата - членка на получаване.

Екземпляр 4. предоставя се от получателя на компетентните органи в държавата - членка на получаване.


Компетентните органи в държавата-членка на изпращане могат да изискват допълнителен екземпляр от документа.


1.6. Екземпляри 2, 3 и 4 трябва да придружават стоките по време на движението.


1.7. Когато този документ се използва за движение по неподвижни тръбопроводи, складържателя изпращач трябва да изпрати екземпляри 2, 3 и 4 до получателя възможно най-бързо. Във всички случаи, документът трябва да пристигне на мястото на доставката в срок от 24 часа след получаването на стоките, за които се отнася.


2. Съдържание на клетките.


Клетка 1. Изпращач: пълно наименование и пълен адрес.


Клетка 2. Акцизен номер на изпращача: посочва се акцизният регистрационен номер на изпращача, определен от компетентните органи.


Клетка 3. Регистрационен №: номер, чрез който се идентифицира пратката в отчетността на изпращача /например номер на фактурата/.


Клетка 4. Акцизен номер на получателя: В случай на лицензиран складодържател или регистриран търговец се посочва акцизният регистрационен номер на получателя. В случай на нерегистриран търговец се посочва номерът на разрешението за пратката, издадено от компетентния орган.


Клетка 5. Номер на фактура: номер на фактура, отнасяща се за стоките. Ако фактурата не е била издадена, се посочва номерът на документа за доставката или друг транспортен документ.


Клетка 6. Дата на фактура: датата на издаване на документа, посочен в Клетка 5.


Клетка 7. Получател: пълно наименование и пълен адрес, а в случай че получателят е нерегистриран търговец - идентификационен номер по ДДС. При износ на стоки тук се посочва лицето, което действа вместо изпращача на мястото на износа или на изпращане.


Клетка 7а. Място на доставка: действителното място на доставка, ако стоките не са доставени на адреса, посочен в Клетка 7. За изнасяните стоки се посочва "ИЗНОС ИЗВЪН ОБЩНОСТТА", както и мястото на износа. За стоките, поставени впоследствие под общностен митнически режим /различен от допускане за свободно обращение/, следва да бъде посочено обозначението "ПОД МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ", както и мястото, където стоките са поставени под митнически контрол.


Клетка 8. Компетентен орган по място на изпращане: името и адреса на компетентния орган, отговорен за контрола по акциза на мястото на изпращане.


Клетка 9. Превозвач: името и адреса на отговорното лице за извършването на първото движение, ако е различно от изпращача.


Клетка 10. Обезпечение: да се посочи лицето или лицата, отговорни за обезпечението. Посочва се "изпращач" или "превозвач," или "получател", според случая.


Клетка 11. Други данни за транспорта: всякаква допълнителна информация, например името на всеки последващ превозвач, вид на транспортното средство, регистрационен номер на транспортното средство, брой, вид и идентификация на поставени търговски пломби.


Клетка 12. Държава на изпращане: държавата-членка, където започва превоза. Трябва да се използват кодовете.



BE Белгия ES Испания LT Литва PL Полша
CZ Република Чехия FR Франция LU Люксембург PT Португалия
DK Дания IE Ирландия HU Унгария SL Словения
DE Германия IT Италия MT Малта SK Словакия
ЕЕ Естония CY Кипър NL Нидерландия FI Финландия
EL Гърция LV Латвия AT Австрия SE Швеция
BG България RO Румъния   GB Обединено кралство
       


Клетка 13. Държава на получаване: крайната държава-членка, където завършва движението. Трябва да се използват същите кодове, използвани в клетка 12.


Клетка 14. Данъчен представител: ако изпращачът е упълномощил данъчен представител в държавата-членка на получаване, в тази клетка се попълват неговото наименование, адрес, идентификационен номер по ДДС и акцизния номер (ако има).


Клетка 15. Място на изпращане: одобреният номер на склада (ако има).


Клетка 16. Дата на изпращане: датата, както и часа, ако се изисква от компетентните органи в държавата - членка на изпращане, когато стоките напускат склада на изпращача.


Клетка 17. Времетраене на транспорта: нормалното необходимо време за извършване на превоза, предвид превозното средство и съответното разстояние.


Клетка 18а. Колети и описание на стоките: маркировки и брой на външните опаковки, например контейнери; брой вътрешни опаковки в колетите, например кашони; и търговско описание на стоките.


Описанието може да продължи на отделен лист, който се прилага към всеки екземпляр. За тази цел може да се използва опаковъчен лист.


За алкохола и алкохолните напитки, с изключение на бирата, се посочва алкохолното съдържание (процентно съдържание по обем при 20°С).


За бирата се посочват градусите Плато или процентното алкохолно съдържание по обем при 20°С и/или двете обозначения, съгласно изискванията на държавата-членка на получаване и държавата-членка на изпращане. За минералните масла се посочва плътността им при 15°С.


Клетка 19а. Код на стоката: Код по КН.


Клетка 20а. Количество:


- брой късове, изразени в хиляди (цигари);


- нето тегло (пури и пурети);


- литри на продукта при 20°С, с точност до две цифри след десетичната запетая (алкохол и алкохолни напитки);


- литри при 15°С (минерални масла, с изключение на тежки горива).


Клетка 21а. Бруто тегло: брутото тегло на пратката.


Клетка 22а. Нето тегло: посочва се теглото без опаковката на акцизните стоки за алкохол и алкохолни напитки, енергийни продукти и всички тютюневи изделия с изключение на цигарите.


Клетки от 18b до 22b и от 18c до 22c се попълват, когато в пратката се съдържат стоки с различно описание от стоките в клетки от 18а до 22а.


Клетка 23. Сертификати: тази клетка се попълва за някои сертификати, които се изискват само върху екземпляр № 2.


1. За някои категории вина следва да се посочи, при необходимост, сертификат за произход и качество на продуктите, съгласно законодателството на Общността в тази област.


2. За някои категории спиртни напитки се посочва сертификат за мястото на производство, който се изисква съгласно законодателството на Общността в тази област.


3. За бирата, произведена в малки независими пивоварни, дефинирани в Директивата на Съвета относно структурата на акциза за алкохола и алкохолните напитки, за която се изисква намалена ставка на акциза в държавата-членка на получаване, изпращачът удостоверява по следния начин:"С настоящето удостоверявам, че описаната стока е произведена от малко независимо предприятие, чието производство за предходната година възлиза на ............ хектолитри бира".


4. За етиловия алкохол, произведен в малък обект за дестилиране, дефиниран в Директивата на Съвета относно структурата на акциза за алкохола и алкохолните напитки, за който се изисква намалена ставка на акциза в страната-членка на получаване, изпращачът удостоверява по следния начин: "С настоящето удостоверявам, че описаната стока е произведена в малък обект за дестилиране, чието производство за предходната година възлиза на ............ хектолитри чист алкохол".


Клетка 24. Предприятие на подписващото лице, и т.н.: документът се попълва от изпращача или от негово име. Предприятието на подписалото документа лице трябва да бъде посочено. Документът трябва да бъде подписан, освен ако изпращачът не е бил упълномощен да замени подписа със специален печат. В този случай трябва да фигурира потвърждението: "ОСВОБОДЕНО ОТ ПОДПИС".


Клетка А Контрол от компетентните органи: компетентните органи отбелязват извършените проверки върху екземпляри 2, 3 и 4. Ако няма място, може да се продължи на обратната страна на документа. Всички констатации се заверяват с подпис и печат на отговорния служител и се вписва датата.


Когато стоките са поставени под митнически режим, извършените проверки трябва да бъдат записани от отговорния служител. Специалният печат, използван при освобождаване от подпис, също се поставя в горния десен ъгъл на Клетка А.


Клетка В Ако по време на движението, местоназначението на стоките се промени от посоченото в клетки 7 или 7а, изпращачът или неговият представител трябва да посочи новото място на доставка в Клетка В. Освен това изпращачът е задължен да уведоми незабавно компетентните органи за промяната на мястото на доставка.


Клетка С Потвърждение за получаване: посочва се от получателя. В случаите, когато се извършва контрол от митническите органи на получените стоки в склада или когато се изнасят или поставят под общностен митнически режим (различен от допускане за свободно обращение) се изисква заверка от митническото учреждение. Препоръчва се получаването на стоките да се завери на гърба на втория екземпляр, съхраняван от получателя. Така, в случай на евентуална загуба на третия екземпляр по пътя му обратно към изпращача, операцията приключва по искане на изпращача, като му се изпраща копие от заверения екземпляр 2.










§ 71. Създават се приложения № 9а и 9б:

"Приложение № 9a към чл. 56в, ал. 2



ОБЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ


ВЪТРЕШНООБЩНОСТНО ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ, ПРЕДМЕТ НА ОБЛАГАНЕ С АКЦИЗ, КОИТО СА БИЛИ ОСВОБОДЕНИ ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ В ДЪРЖАВАТА ЧЛЕНКА НА ИЗПРАЩАНЕ


1. Общи бележки


1.1. Придружителният административен документ се изисква за прилагането на разпоредбите за акцизите, съгласно член 7 от Директива на Съвета 92/12/ЕИО от 25 февруари 1992 г.


1.2. Документът се попълва четливо и по незаличим начин. Данните могат да бъдат предварително напечатани. Не са разрешени изтривания и поправки.


1.3. Общата спецификация на хартията, която трябва да се използва, и размерът на клетките са указани в Официалния вестник на Европейската общност № С 164/3 от 01.07.1989 г., страница 3.


За всички екземпляри се използва бяла хартия с размери 210 мм х 297 мм с максимално отклонение за дължината минус 5 мм и плюс 8 мм.


1.4. Всяко неизползвано пространство в клетките се зачертава така, че да не са възможни допълнителни вписвания.


1.5. Придружителният документ се състои от 3 екземпляра.


Екземпляр 1. задържа се от доставчика.

Екземпляр 2. придружава стоките и се задържа от получателя.

Екземпляр 3. придружава стоките и се връща на доставчика със заверка за получаване, попълнен от лицето, посочено в клетка 4, ако доставчикът го изисква, особено за целите на възстановяване.


2. Съдържание на клетките


Клетка 1. Доставчик: пълното име, адрес и ДДС № (ако има) на лицето, доставящо стоките в държава членка. Ако има акцизен номер, той също би следвало да бъде посочен.


Клетка 2. Регистрационен № на сделката: регистрационен номер, идентифициращ движението на стоките в неговата търговска отчетност. В общия случай това е номерът и датата на фактурата.


Клетка 3. Компетентен орган в държавата на получаване: името и адресът на компетентния орган, отговорен за контрола по акциза на мястото на изпращане.


Клетка 4. Получател: пълното име, адрес и ДДС № (ако има) на лицето, което получава стоките. Ако има акцизен номер, той също би следвало да бъде посочен.


Клетка 5. Превозвач: посочва се "доставчик", "получател" или името и адресът на лицето, отговорно за уреждането на първото движение, ако е различно от лицата, посочени в клетка 1 или клетка 4; превозното средство трябва също да бъде посочено.


Клетка 6. Регистрационен № и дата на декларацията: декларацията и/или пълномощното, което трябва да е дадено от компетентния орган в държавата членка на получаване преди започване на движението.


Клетка 7. Място на доставка: действителното място на доставка, ако стоките не са доставени на адреса, посочен в клетка 4.


Клетка 8. Пълно описание на стоките: маркировки и брой, № и вид на опаковките: например контейнери; брой на вътрешните опаковки, например кашони; и търговско описание на стоките.


Описанието може да продължи на отделен лист, който се прилага към всеки екземпляр. За тази цел може да се използва опаковъчен лист.


За алкохола и алкохолните напитки, с изключение на бирата, се посочва алкохолното съдържание (процентно съдържание по обем при 20°С).


За бирата се посочват градусите Плато или процентното алкохолно съдържание по обем при 20°С и/или двете обозначения съгласно изискванията на държавата членка на получаване и държавата членка на изпращане. За минералните масла се посочва плътността им при 15°С.


Клетка 9. Код на стоката: Код по КН.


Клетка 10. Количество: брой, теглото или обемът, както е определено за целите на акциза в държавата членка по получаване, например:


- цигари, брой късове, изразени в хиляди;


- пури и пурети, нето тегло;


- алкохол и алкохолни напитки, литри на продукта при 20°С, с точност до две цифри след десетичната запетая;


- минерални масла, с изключение на тежки горива, литри при 15°С.


Клетка 11. Бруто тегло: брутото тегло на пратката.


Клетка 12. Нето тегло: теглото на стоките без опаковката.


Клетка 13. Цена по фактура/търговска стойност: общата сума по фактура с включен акциз. Ако няма продажба, която е свързана с движението, трябва да се запише търговската стойност. В този случай би следвало да се добави забележката "без продажба".


Клетка 14. Сертификати: тази клетка се попълва за някои сертификати, които се изискват само върху екземпляр № 2.


1. За някои категории вина следва да се посочи при необходимост сертификат за произход и качество на продуктите съгласно законодателството на Общността в тази област.


2. За някои категории спиртни напитки се посочва сертификат за мястото на производство, който се изисква съгласно законодателството на Общността в тази област.


3. За бирата, произведена в малки независими пивоварни, дефинирани в Директивата на Съвета относно структурата на акциза за алкохола и алкохолните напитки, за която се изисква намалена ставка на акциза в държавата членка на получаване, изпращачът удостоверява по следния начин:

"С настоящото удостоверявам, че описаната стока е произведена от малко независимо предприятие, чието производство за предходната година възлиза на ............ хектолитри бира."


4. За етиловия алкохол, произведен в малък обект за дестилиране, дефиниран в Директивата на Съвета относно структурата на акциза за алкохола и алкохолните напитки, за който се изисква намалена ставка на акциза в страната членка на получаване, изпращачът удостоверява по следния начин:

"С настоящото удостоверявам, че описаната стока е произведена в малък обект за дестилиране чието производство за предходната година възлиза на ............ хектолитри чист алкохол."


Клетка 15. Предприятие на подписващото лице, и т.н.: документът се попълва от лицето, отговорно за движението на стоките или от негово име. Това може да бъде или доставчикът, или получателят. Ако доставчикът изисква Екземпляр 3, да му бъде върнат с удостоверение за получаването, това би следвало да бъде посочено.


Клетка А Контрол от компетентните органи: компетентните органи отбелязват извършените проверки върху екземпляри 2 и 3. Всички констатации се заверяват с подпис и печат на отговорния служител и се вписва датата.



Клетка В Потвърждение за получаване: дава се от получателя и се връща на доставчика, ако той го изисква, по-специално за целите на възстановяването.







Приложение № 9б към чл. 56д, ал. 2



Митница ................................................................
 
УДОСТОВЕРЕНИЕ
№ ............./.............
за платен/обезпечен акциз или неподлежащ на плащане акциз
 
1. Получател в България:
- наименование:
- ЕИК:
- статут: - нерегистриран търговец
  - данъчен представител
  - друг търговец
- адрес за кореспонденция:  
- място на доставка на стоките:  
2. Изпращач:
- наименование и статут:
- адрес за кореспонденция:
- място на изпращане на стоките:
- вид и номер на придружителния документ (или транспортен/търговски документ):
3. Описание на стоките:
- наименование:
- код по КН:
- количество:
4. Този документ удостоверява, че:
- акцизът за стоките в т. 3 е платен/обезпечен в митница:
- адрес на митницата:
- № и дата на документа за плащане/обезпечаване на акциза:
- размер на акциза:
- не се дължи акциз за доставката на основание:
(ненужното се зачертава)
Печат на митницата: Началник на митница:
  Подпис:
  "
   


§ 72. Създава се приложение № 12а към чл. 66а, ал. 2:

"Приложение № 12а към чл. 66а, ал. 2



ТМУ .....................................................
 
ПРОТОКОЛ ЗА БРАКУВАНЕ НА БАНДЕРОЛИ
 
Днес, ...../......../............ г., бяха върнати за бракуване в ТМУ ....................................................................................................................................................................................................
от ..........................................................., ЕИК ......................................................................................................,
(наименование на лицето) (идентификационен номер на лицензирания складодържател)
.............................................................................................................................., следните видове бандероли:
(идентификационен номер на данъчния склад)
 
Вместимост и Продажна цена Вид на Серия/ Брой на От До Сума на
по действително на тютюневите бандеролите емисия бандеро- номер номер акциза
ред алкохолно съ- изделия (лв.)   на банде- лите      
  държание по     ролите        
  обем, % vol              
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 
 
 
 
Причината за бракуване на бандеролите е: ................................................................................................................................................................................................................................................
 
.........................................................................
.........................................................................................................
.....................................................................................................................
(Дата) Предал: Приел:
     
  (Име и длъжност на лицето) (Име и длъжност на служителя в ТМУ)
 
*Този формуляр се попълва задължително на машина. Стойностите се посочват в левове и стотинки."
 


§ 73. Създава се приложение № 13а към чл. 72а, ал. 3:

"Приложение № 13а към чл. 72а, ал. 3






§ 74. Приложения № 14, 15, 16, 17, 18 и 19 се изменят така:

"Приложение № 14 към чл. 80, ал. 1 и 2




Приложение № 15 към чл. 82, ал. 1, т. 1







Приложение № 16 към чл. 82, ал. 1, т. 2







Приложение № 17 към чл. 82, ал. 1, т. 3







Приложение № 18 към чл. 84, ал. 1


Изисквания към формата и реквизитите на данните от акцизните декларации, подавани на магнитен носител:


1. Общи бележки

Това приложение описва изискванията по отношение на формата и структурата при подаване на XML стандартен файл за акцизна декларация (наричани XML файлове).

Информацията, съдържаща се в XML файла, трябва да съответства на данните, отразени в акцизната декларация по чл. 87, ал. 1 от закона.

Кодовете, изисквани при попълването на полетата във файла, са задължителни и са дадени към настоящото приложение.

Видовете акцизни декларации, които могат да се подават, са:

• акцизна декларация за алкохол и алкохолни напитки;

• акцизна декларация за тютюневи изделия;

• акцизна декларация за енергийни продукти и електрическа енергия.

XML файлът на акцизната декларация (АД) е организиран в групи, които съдържат полета с данни. Всички групи и полета имат определени характеристики (атрибути) и заедно образуват логически свързани блокове в структурата на файла.

Всяка група данни е описана по следния начин:

<Име на групата> - записва се името на групата от данни

Брой - показва колко пъти групата с данни може да бъде използвана в един файл

<Име на полето> (<№ на клетката>) - записва се името на полето и номерът на клетката от акцизната декларация, съответстваща на полето.

Тип декларация - показва типа на декларациите, за които това поле се попълва. За другите типове декларации полето се оставя празно.

Формат: показва какъв е форматът на полето по описания по-долу начин.

<Описание> - показва начина на попълване на полето.

Форматът на полето се определя от типа и дължината му. Всяко поле може да е от следните три типа:

• буквен - a

• буквено-цифрен - an

• цифрен - n.

Цифрата, следваща типа на полето, показва допустимия брой символи за дължина на полето.

Двоеточието между типа и дължината на полето показва, че полето не е с фиксирана дължина и то може да има дължина до посочения брой символи. Когато се използва запетая в дефинираната дължина на полето, това означава, че се използват дробни числа, като цифрата преди десетичната запетая показва общата дължина на полето, а цифрата след десетичната запетая - дробната част. Десетичната запетая не се включва в посочената дължина на полето.

XML файлът се подава на магнитен носител - дискета 3,5", MS-DOS форматирана, защитена срещу запис.

XML файлът трябва да бъде във UTF-8 символен формат.

Върху етикета на магнитните носители се отбелязват номерата на лицензирания складодържател и номерът на данъчния склад, ако декларацията се подава от лицензиран складодържател, или номерът на регистрирания обект, ако акцизната декларация се подава от регистрирано лице. На етикета се отбелязва и поредният номер на магнитния носител и общият брой на магнитните носители, ако са повече от един.

Името на XML файла следва да има следната структура:

< Код на съобщението><ММ><ГГ>.xml

Кодът на съобщението е описан по-долу в приложението.

ММ - посочва месеца, в който започва отчетният данъчен период

ГГ - посочва годината, в която започва отчетният данъчен период

Пример: EXC001BG1106 - указва акцизна декларация за енергийни продукти и електрическа енергия за месец ноември 2006 година.

Към файла за акцизна декларация се подава и съответният файл за дневника на складовата наличност.

Основанията за отказ за приемане на магнитния носител са:

• Файлът не се чете поради повреден носител или други причини;

• Наличие на компютърен вирус в подадения файл или на носителя;

• Нарушена или несъответстваща на дефинирания формат структура на записа;

• Несъответствие между данните от акцизната декларация и XML файловете;

• Във файла не са попълнени полета, които задължително трябва да бъдат попълнени.

2. Структура на XML файла

2.1. Групи данни

Групите в структурата на файла могат да съдържат в себе си и подгрупи, на две или повече нива, като вложеността на групите е, както следва:

ТИП СЪОБЩЕНИЕ

ОБЩА ЧАСТ (ДАННИ ЗА ЛИЦАТА)

АДРЕС

ДАНЪЧЕН СКЛАД

АДРЕС

ДАНЪЧНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ

ДАНЪЧЕН ПЕРИОД

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АКЦИЗНИТЕ СТОКИ

ПРОДАЖНА ЦЕНА

ПРОПОРЦИОНАЛЕН АКЦИЗ

РАЗМЕР НА АКЦИЗА

ОБЩО

ДЕКЛАРАТОР

2.2. Описание на полетата в XML файла

ТИП СЪОБЩЕНИЕ

Брой: 1

Код на съобщението

Тип декларация: всички

Формат: an8

Попълва се типът на файла. За целта се използва следната кодификация:

EXC001BG - за акцизна декларация за енергийни продукти и електрическа енергия

EXC002BG - за акцизна декларация за алкохол и алкохолни напитки

EXC003BG - за акцизна декларация за тютюневи изделия

Кодовете се въвеждат с главни букви на латиница.

Дата на изготвяне

Тип декларация: всички

Формат: n8

Попълва се дата на изготвяне на файла. Форматът за датата трябва да спазва следната конструкция: ДДММГГГГ

Брой на файловете

Тип декларация: всички

Формат: n1

Попълва се общият брой на подаваните файлове от съответния тип за данъчния период.

Пореден номер на файл

Тип декларация: всички

Формат: n1

Попълва се поредният номер на файла от съответния тип за данъчния период.

Брой на записите за група информация за акцизните стоки във файла

Тип декларация: всички

Формат: n..4

Попълва се общият брой на записите в група информация за акцизните стоки.

ОБЩА ЧАСТ (ДАННИ ЗА ЛИЦАТА)

Брой: 1

Тип на лицето

Тип декларация: всички

Формат: n2

Попълва се кодът на типа на лицето от следната кодификация:

00 - лицензиран складодържател

11 - регистрирано лице

Име (кл. 1/кл. 3)

Тип декларация: всички

Формат: an..60

В него се вписва името на предприятието на лицензирания складодържател (кл. 1) или на регистрираното лице (кл. 3).

Идентификационен номер на лицензирания складодържател (Кл. 1)

Тип декларация: всички

Формат: an13

Попълва се идентификационен номер на лицензирания складодържател. Това поле се попълва само от лицензирани складодържатели, т.е. само ако в поле "Тип на лицето" е въведен код 00.

Идентификационен номер (Кл. 3)

Тип декларация: всички

Формат: аn13

Попълва се регистрационният номер на регистрирания специализиран малък обект за дестилиране или на обект за винопроизводство на малко винопроизводители или номерът на удостоверението за регистрация. Това поле се попълва само от регистрирано лице, т.е. само ако в поле "Тип на лицето" е въведен код 11.

АДРЕС

Брой: 1


Тази група данни се отнася за лицензиран складодържател или за регистрирано лице в зависимост от кода в поле "Тип на лицето".

Населено място (Кл. 1 или 3)

Тип декларация: всички

Формат: аn..50

Попълва се населеното място на лицензирания складодържател или регистрираното лице.

Пощенски код (Кл. 1 или 3)

Тип декларация: всички

Формат: аn..10

Попълва се пощенският код на лицензирания складодържател или регистрираното лице.

Улица (Кл. 1 или 3)

Тип декларация: всички

Формат: аn..100

Попълва се улицата на лицензирания складодържател или регистрираното лице.

Номер (Кл. 1 или 3)

Тип декларация: всички

Формат: аn..10

Попълва се номерът на улицата на лицензирания складодържател или регистрираното лице.

ДАНЪЧЕН СКЛАД

Брой: 1

Тази група от данни и подгрупите, които тя съдържа, се попълва само ако кодът в поле "Тип на лицето" е 00.

Идентификационен номер на данъчния склад (Кл. 2)

Тип декларация: всички

Формат: an13

Попълва се идентификационният номер на данъчния склад, за който се подава акцизната декларация.

Адрес

Брой: 1

Населено място (Кл. 2)

Тип декларация: всички

Формат: аn..50

Попълва се населеното място, в което се намира данъчният склад.

Пощенски код (Кл. 2)

Тип декларация: всички

Формат: аn..10

Попълва се пощенският код на населеното място, в което се намира данъчният склад.

Улица (Кл. 2)

Тип декларация: всички

Формат: аn..100

Попълва се улицата, на която се намира данъчният склад.

Номер (Кл. 2)

Тип декларация: всички

Формат: аn..10

Попълва се номер на улицата, на която се намира данъчният склад.

ДАНЪЧНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ

Брой: 1

Тази група обединява подгрупи данни и сама по себе си не носи допълнителна информация.

ДАНЪЧЕН ПЕРИОД

Брой: 1

От дата (Кл. 4)

Тип декларация: всички

Формат: n8

Попълва се началната дата за данъчния период. Форматът за датата трябва да спазва следната конструкция: ДДММГГГГ

До дата (Кл. 4)

Тип декларация: всички

Формат: n8

Попълва се крайната дата за данъчния период. Форматът за датата трябва да спазва следната конструкция: ДДММГГГГ

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АКЦИЗНИТЕ СТОКИ

Брой: 9999

№ по ред (Кл. 6.1)

Тип декларация: всички

Формат: n..4

Попълва се поредният номер на записа, като се започва от 1.

Предназначение на стоките (Кл. 6.2)

Тип декларация: всички

Формат: n2

Попълва се предназначението на стоката съгласно посочената кодификация:

11 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до друг данъчен склад на територията на страната;

12 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до друг данъчен склад на територията на друга държава-членка;

13 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до регистриран търговец в друга държава членка;

14 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до нерегистриран търговец в друга държава членка;

15 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до лицата по чл. 21, ал. 1, т. 1 и 3 от закона;

20 - за енергийни продукти, предназначени за използване за цели, различни от използването като гориво за отопление или моторно гориво;

21 - за енергийни продукти, предназначени за плавателни средства;

22 - за енергийни продукти, предназначени за въздухоплавателни средства;

23 - за енергийни продукти, предназначени за използване като продукти с двойно предназначение;

24 - за енергийни продукти, предназначени за използване за впръскване в доменни пещи с цел химическа редукция като добавка към каменните въглища, използвани като основно гориво;

25 - за стоки, предназначени за използване при производство на електрическа енергия;

26 - за енергийни продукти, предназначени за използване в минералогични процеси;

27 - за енергийни продукти, използвани в данъчен склад за производство на енергийни продукти, при условие че използваните енергийни продукти са произведени в същия данъчен склад;

30 - за стоки, предназначени за износ;

40 - за стоки, освободени за потребление;

41 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 2, 3, 7, 8, 9 и 10 от закона;

42 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 11 и 12;

43 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 13;

44 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 14;

45 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 15;

46 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 16;

47 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 17;

48 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 18;

49 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 19;

50 - за стоки, предназначени за други цели;

51 - за стоки, предназначени за дипломатически и консулски представителства и представителства на международни организации и членовете на техния персонал;

52 - за стоки, предназначени за въоръжените сили на всяка друга държава, която е страна по Организацията на Северноатлантическия договор, за ползване от тези въоръжени сили; за нуждите на цивилния персонал, който ги придружава, или за снабдяване на техните офицерски трапезарии или столови;

53 - за стоки, за които в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила по съответния ред, е предвидено освобождаване при внос от данъци, налози или други вземания (плащания, облагания) с ефект, еквивалентен на косвен данък;

54 - за стоки, предназначени за институциите на Европейската общност;

55 - за напълно денатуриран етилов алкохол.

Търговско наименование на стоката (Кл. 6.3)

Тип декларация: всички

Формат: an..60

Попълва се търговското наименование на стоката.

Код по КН (Кл. 6.4)

Тип декларация: всички

Формат: n9

Попълва се тарифният номер на стоката по Комбинираната номенклатура на Република България.

Допълнителен код

Формат: n..10

Попълва се допълнителен код на стоката, уникален за данъчния склад или регистрираното лице. Кодът съответства точно на едно търговско наименование на стоката.

Мерна единица (Кл. 6.5)

Тип декларация: всички

Формат: an3

Попълва се кодът на мерната единица за дадената стока. Възможните мерни единици са:

Гигаджаул - с код: GJО

Грам - с код: GRM

Килограм - с код: KGM

Къс (брой) - с код: PCE

Литри - с код: LTR

Тон (1000 кг): TNE

Хектолитри - с код: HLT

Мегаватчас - с код: MWH

Кодовете се въвеждат с главни букви, на латиница.

Количество на стоката, изведена от склада (Кл. 6.6)

Тип декларация: всички

Формат: n..13,3

Попълва се количество на стоката, изведена от данъчния склад, в мерната единица, посочена в кл. 6.5.

Градус плато / алкохолен градус (Кл. 6.7 - от АД за алкохол и алкохолни напитки)

Тип декларация: за алкохол и алкохолни напитки

Формат: n..4,1

Попълва се градус плато / алкохолният градус на продукта. Попълва се само за алкохол и алкохолни напитки.

Специфичен акциз (за 1000 къса / 100 г) (Кл. 6.8 - от АД за тютюневи изделия)

Тип декларация: за тютюневи изделия

Формат: n..5,2

Попълва се акцизната ставка на специфичния акциз в лева за 1000 къса, ако мерната единица на стоката е в къс и за 100 грама, ако мерната единица е в грам или килограм. Полето се попълва само за тютюневи изделия.

Данъчна основа (Кл. 6.8)

Тип декларация: за енергийни продукти и електрическа енергия и алкохол и алкохолни напитки

Формат: n..15,5

Попълва се данъчната основа съгласно раздел III от глава трета на закона. Попълва се за енергийни продукти и електрическа енергия и алкохол и алкохолни напитки.

Акцизна ставка (Кл. 6.9)

Тип декларация: за енергийни продукти и електрическа енергия и алкохол и алкохолни напитки

Формат: n..6,2

Попълва се акцизната ставка за стоката, определена в закона. Попълва се за енергийни продукти и електрическа енергия и алкохол и алкохолни напитки.

Плащане (Кл. 6.11)

Тип декларация: всички

Формат: n2

Попълва се кодът на плащането съгласно посочената кодификация:

10 - дължим

20 - недължим

30 - освободен

40 - кредит

90 - друг

Внесен акциз (Кл. 6.12)

Тип декларация: всички

Формат: n..12,2

Попълва се сумата на внесения по сметка на компетентното митническо учреждение акциз.

ПРОДАЖНА ЦЕНА

Брой: 1

Къса/грама в опаковка (Кл. 6.7 - от АД за тютюневи изделия)

Тип декларация: за тютюневи изделия

Формат: n..6,3

Попълва се броят на късовете за опаковка, ако мерната единица е в късове, или грамовете, ако мерната единица е в грам или килограм. Попълва се само за тютюневи изделия.

Лева (Кл. 6.7 - от АД за тютюневи изделия)

Тип декларация: за тютюневи изделия

Формат: n..5,2

Попълва се продажната цена. Попълва се само за тютюневи изделия.

ПРОПОРЦИОНАЛЕН АКЦИЗ

Брой: 1

Продажна цена за цялото количество (Кл. 6.9 - от АД за тютюневи изделия)

Тип декларация: за тютюневи изделия

Формат: n..12,2

Попълва се продажната цена в левове за цялото количество стока. Попълва се само за тютюневи изделия.

Ставка (Кл. 6.9 - от АД за тютюневи изделия)

Тип декларация: за тютюневи изделия

Формат: n..4,2

Попълва се определената в закона акцизна ставка на пропорционалния акциз в проценти. Попълва се само за тютюневи изделия.

РАЗМЕР НА АКЦИЗА

Брой: 1

Специфичен (Кл. 6.10 - от АД за тютюневи изделия)

Тип декларация: за тютюневи изделия

Формат: n..12,2

Попълва се размерът на специфичния акциз, определен в закона за съответната стока в левове. Полето се попълва само за тютюневи изделия.

Пропорционален (Кл. 6.10 - от АД за тютюневи изделия)

Тип декларация: за тютюневи изделия

Формат: n..12,2

Попълва се размер на пропорционалния акциз, получен като резултат от определения в закона процент и продажната цена за цялото количество в левове. Попълва се само за тютюневи изделия

Сума (Кл. 6.10)

Тип декларация: всички

Формат: n..12,2

За енергийни продукти и електрическа енергия и алкохол и алкохолни напитки се попълва размерът на акциза в левове, определен от данъчната основа(кл. 6.8) и акцизната ставка (кл. 6.9).

За тютюневите изделия се попълва размерът на акциза, получен от размера на специфичния(кл. 6.10) и пропорционалния акциз (кл. 6.10).

ОБЩО

Брой: 1

Сума на дължимия акциз (Кл. 7)

Тип декларация: всички

Формат: n..12,2

Попълва се общата сума на дължимия акциз за всички стоки. Полето е сума от полето размер на акциза (кл. 6.10) с код на плащане 10 - дължим (кл. 6.11) за всяка от стоките.

Приложения (Кл. 8)

Тип декларация: всички

Формат: an.. 5000

Полето се попълва, като се описват всички приложени към акцизната декларация документи по следния начин:

<Вид документ>=<№ на документ>/<дата на издаването му>;

Отделните документи се отделят с разделител ";"

ДЕКЛАРАТОР

Брой: 1

Име (Кл. 9)

Тип декларация: всички

Формат: an..20

Попълва се името на декларатора.

Презиме (Кл. 9)

Тип декларация: всички

Формат: an..20

Попълва се презимето на декларатора.

Фамилия (Кл. 9)

Тип декларация: всички

Формат: an..20

Попълва се фамилията на декларатора.

ЕГН / ЛНЧ (Кл. 9)

Тип декларация: всички

Формат: n10

Попълва се ЕГН или ЛНЧ на декларатора.


Приложение № 19 към чл. 84, ал. 2


Изисквания към формата и реквизитите на данните от дневника за складовата наличност, подавани на магнитен носител


1. Общи бележки

Това приложение описва изискванията по отношение на формата и структурата при подаване на XML стандартен файл за дневника за складовата наличност (наричани по-долу XML файлове).

Информацията, съдържаща се в XML файла, трябва да съответства на данните, отразени в дневника на складовата наличност по чл. 88, ал. 1 от закона.

Кодовете, изисквани при попълването на полетата във файла, са задължителни и са дадени към настоящото приложение.

XML файлът на дневника за складовата наличност (ДСН) е организиран в групи, които съдържат полета с данни. Всички групи и полета имат определени характеристики (атрибути) и заедно образуват логически свързани блокове в структурата на файла.

Всяка група данни е описана по следния начин:

<Име на групата> - записва се името на групата от данни

Брой - показва колко пъти групата с данни може да бъде използвана в един файл

<Име на полето> - записва се името на полето

Формат: показва какъв е форматът на полето по описания по-долу начин

<Описание> - показва начина на попълване на полето

Форматът на полето се определя от типа и дължината му. Всяко поле може да е от следните три типа:

• буквен - a

• буквено-цифрен - an

• цифрен - n.

Цифрата, следваща типа на полето, показва допустимия брой символи за дължина на полето.

Двоеточието между типа и дължината на полето показва, че полето не е с фиксирана дължина и то може да има дължина до посочения брой символи. Когато се използва запетая в дефинираната дължина на полето, това означава, че се използват дробни числа, като цифрата преди десетичната запетая показва общата дължина на полето, а цифрата след десетичната запетая - дробната част. Десетичната запетая не се включва в посочената дължина на полето.

XML файлът се подава на магнитен носител - дискета 3,5", MS-DOS форматирана, защитена срещу запис.

XML файлът трябва да бъде във UTF-8 символен формат.

Върху етикета на магнитните носители се отбелязват номерата на лицензирания складодържател и номерът на данъчния склад, ако дневникът се подава от лицензиран складодържател, или номерът на регистрирания обект, ако се подава от регистрирано лице. На етикета се отбелязва и поредният номер на магнитния носител и общият брой на магнитните носители, ако са повече от един.

Името на XML файла следва да има следната структура:

< Код на съобщението><ММ><ГГ>.xml

Кодът на съобщението е описан по-долу в приложението.

ММ - посочва месецът, в който започва отчетният данъчен период

ГГ - посочва годината, в която започва отчетният данъчен период

Пример: EXC101BG1106 - указва дневник, приложен към акцизна декларация за енергийни продукти за месец ноември 2006 година.

Основанията за отказ за приемане на магнитния носител са:

• Файлът не се чете поради повреден носител или други причини;

• Наличие на компютърен вирус в подадения файл или на носителя;

• Нарушена или несъответстваща на дефинирания формат структура на записа;

• Несъответствие между данните от дневника за складовата наличност и XML файловете;

• Във файла не са попълнени полета, които задължително трябва да бъдат попълнени.

2. Структура на XML файла

2.1. Групи данни

Групите в структурата на файла могат да съдържат в себе си и подгрупи, на две или повече нива, като вложеността на групите е, както следва:

ТИП СЪОБЩЕНИЕ

ДАНЪЧЕН ПЕРИОД

ОБЩА ЧАСТ (ДАННИ ЗА ЛИЦАТА)

СТОКА

ПОСТАВЕНИ В ДАНЪЧНИЯ СКЛАД

ИЗВЕДЕНИ ОТ ДАНЪЧНИЯ СКЛАД

БАНДЕРОЛИ

ПОСТЪПИЛИ БАНДЕРОЛИ В ДАНЪЧНИЯ СКЛАД

ИЗВЕДЕНИ БАНДЕРОЛИ ОТ ДАНЪЧНИЯ СКЛАД

ИЗПОЛЗВАНИ

ВЪРНАТИ

2.2. Описание на полетата в XML файла

Тип съобщение

Брой: 1

Код на съобщението

Формат: an8

За "Дневника на складовата наличност" се попълва един от следните кодове:

EXC101BG - за дневник, приложен към акцизна декларация за енергийни продукти и електрическа енергия

EXC102BG - за дневник, приложен към акцизна декларация за алкохол и алкохолни напитки

EXC103BG - за дневник, приложен към акцизна декларация за тютюневи изделия

Кодовете се въвеждат с главни букви, на латиница.

Дата на изготвяне

Формат: n8

Попълва се дата на изготвяне на файла. Форматът за датата трябва да спазва следната конструкция: ДДММГГГГ

Брой на файловете

Формат: n1

Попълва се общият брой на подаваните файлове за данъчния период.

Пореден номер на файл

Формат: n1

Попълва се поредният брой на файла за данъчния период.

Брой на записите за група стока във файла

Формат: n..4

Попълва се общият брой на групите стока във файла.

Брой на записите за група бандероли във файла

Формат: n..3

Попълва се общият брой на групите бандероли във файла.

ДАНЪЧЕН ПЕРИОД

Брой: 1

От дата

Формат: n8

Попълва се началната дата за данъчния период. Форматът за датата трябва да спазва следната конструкция: ДДММГГГГ

До дата

Формат: n8

Попълва се крайната дата за данъчния период. Форматът за датата трябва да спазва следната конструкция: ДДММГГГГ

ОБЩА ЧАСТ (ДАННИ ЗА ЛИЦАТА)

Брой: 1

Тип на лицето

Формат: n2

В него се вписва кодът на типа на лицето от следната кодификация:

00 - за лицензиран складодържател

Идентификационен номер на лицензирания складодържател

Формат: an13

Попълва се aкцизният идентификационен номер на лицензирания складодържател. Това поле се попълва само от лицензирани складодържатели, т.е. само ако в клетка "Тип на лицето" е въведен код 00.

Идентификационен номер на данъчния склад

Формат: an13

Попълва се идентификационният номер на данъчния склад, за който се подава акцизната декларация.

ЕИК на лицензирания складодържател

Формат: an..13

Попълва се кодът по БУЛСТАТ на лицензирания складодържател.

СТОКА

Брой: 9999

Брой на записите за група поставени в данъчния склад за стоката

Формат: n..4

Попълва се общият брой на записите в група поставени в данъчния склад за всяка стока.

Брой на записите за група изведени от данъчния склад за стоката

Формат: n..4

Попълва се общият брой на записите в група изведени от данъчния склад за всяка стока.

Пореден номер

Формат: n..3

Попълва се поредният номер на записа, като се започва от 1 и не се пропускат числа.

Търговско наименование на стоката

Формат: an..60

Попълва се търговското наименование на стоката.

Код по КН

Формат: n9

Попълва се тарифният номер на стоката по Комбинираната номенклатура на Република България.

Допълнителен код

Формат: n..10

Попълва се допълнителен код на стоката, уникален за данъчния склад. Кодът съответства точно на едно търговско наименование на стоката.

Мерна единица

Формат: an3

Попълва се кодът на мерната единица за дадената стока. Възможните мерни единици са:

Гигаджаул - с код: GJО

Грам - с код: GRM

Килограм - с код: KGM

Къс (брой) - с код: PCE

Литри - с код: LTR

Тон (1000 кг): TNE

Хектолитри - с код: HLT

Кодовете се въвеждат с главни букви на латиница.

Начално количество за данъчния период

Формат: n..13,3

Попълва се количеството за стоката в склада в началото на данъчния период.

Крайно количество за данъчния период

Формат: n..13,3

Попълва се количеството за стоката в склада в края на данъчния период.

Количества на загуби от естествени фири по време на транспортирането

Формат: n..11,3

Попълва се количеството на загубите от естествени фири по време на транспортирането за отчетния период.

Количества на загуби от естествени фири по време на съхранението

Формат: n..11,3

Попълва се количеството на загубите от естествени фири по време на съхранение за отчетния период.

ПОСТАВЕНИ В ДАНЪЧНИЯ СКЛАД

Брой: 9999

Пореден номер

Формат: n..4

Попълва се поредният номер на записа, като се започва от 1.

Количество на стоката, посочено в документа за поставяне в склада

Формат: n..13,3

Попълва се количество на стоката, посочена в документа, с който е поставена в склада - придружителен административен документ (ПАД), акцизен документ, фактура или друг документ.

Реално количество на постъпилите акцизни стоки

Формат: n..13,3

Попълва се действителното количество на постъпилите акцизни стоки.

№ на документа, с който стоката е поставена в данъчния склад

Формат: an..30

Попълва се номерът на документа, с който стоката е поставена в данъчния склад (ПАД, акцизен документ, фактура или друг документ).

Дата на документа, с който стоката е поставена в данъчния склад

Формат: n8

Попълва се датата на документа, с който стоката е поставена в данъчния склад (ПАД, акцизен документ, фактура или друг документ). Форматът за датата трябва да спазва следната конструкция: ДДММГГГГ

Начин на постъпване

Формат: n2

Попълва се начинът на постъпване на стоката в данъчния склад съгласно посочената кодификация:

01 - под режим отложено плащане на акциз

02 - произведени в данъчния склад

03 - придобити по друг начин

ИЗВЕДЕНИ ОТ ДАНЪЧНИЯ СКЛАД

Брой: 9999

Тази група се отнася до изведени от данъчния склад, както и за вложените в производството в данъчен склад акцизни стоки.

Пореден номер

Формат: n..4

Попълва се поредният номер на записа, като се започва от 1.

Количество на стоката, посочена в документа за извеждане от склада

Формат: n..13,3

Попълва се количество на изведените от склада стоки, посочени в ПАД, в акцизния документ, във фактурата или в друг документ.

№ на документа, с който стоката е изведена от данъчния склад

Формат: an..30

Попълва се номерът на документа, с който стоката е изведена от данъчния склада (ПАД, акцизен документ, фактурата или друг документ). Ако за поле "Предназначение на стоката" е въведен код 90, данни в това поле не се попълват.

Дата на документа, с който стоката е изведена от данъчния склад

Формат: n8

Попълва се датата на документа, с който стоката е изведена от данъчния склад (ПАД, фактура и т.н.). Форматът за датата трябва да спазва следната конструкция: ДДММГГГГ

Ако за поле "Предназначение на стоката" е въведен код 90, данни в това поле не се попълват.

Дата на връщане на третия екземпляр на ПАД

Формат: n8

Попълва се датата на връщане на екземпляра от ПАД, с който стоката е поставена под режим отложено плащане на акциз. Форматът за датата трябва да спазва следната конструкция:

ДДММГГГГ

Ако режим отложено плащане на акциз не се прилага, данни не се попълват.

Предназначение на стоката

Формат: n2

Попълва се предназначението на стоката съгласно посочената кодификация:

11 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до друг данъчен склад на територията на страната;

12 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до друг данъчен склад на територията на друга държава членка;

13 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до регистриран търговец в друга държава членка;

14 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до нерегистриран търговец в друга държава членка;

15 - за стоки, напуснали склада под режим отложено плащане на акциз до лицата по чл. 21, ал. 1, т. 1 и 3 от закона;

20 - за енергийни продукти, предназначени за използване за цели, различни от използването им като гориво за отопление или моторно гориво;

21 - за енергийни продукти, предназначени за плавателни средства;

22 - за енергийни продукти, предназначени за въздухоплавателни средства;

23 - за енергийни продукти, предназначени за използване като продукти с двойно предназначение;

24 - за енергийни продукти, предназначени за използване за впръскване в доменни пещи с цел химическа редукция като добавка към каменните въглища, използвани като основно гориво;

25 - за стоки, предназначени за използване при производство на електрическа енергия;

26 - за енергийни продукти, предназначени за използване в минералогични процеси;

27 - за енергийни продукти, използвани в данъчен склад за производство на енергийни продукти, при условие, че използваните енергийни продукти са произведени в същия данъчен склад;

30 - за стоки, предназначени за износ;

40 - за стоки, освободени за потребление;

41 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал.2, т. 2, 3, 7 и 8, 9 и 10 от закона;

42 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 11 и 12;

43 - за стоки, освободени за потребление съгласно чл. 20, ал. 2, т. 13;

50 - за стоки, предназначени за други цели;

51 - за стоки, предназначени за дипломатически и консулски представителства и представителства на международни организации и членовете на техния персонал;

52 - за стоки, предназначени за въоръжените сили на всяка друга държава, която е страна по Организацията на Северноатлантическия договор, за ползване от тези въоръжени сили; за нуждите на цивилния персонал, който ги придружава, или за снабдяване на техните офицерски трапезарии или столови;

53 - за стоки, за които в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила по съответния ред, е предвидено освобождаване при внос от данъци, налози или други вземания (плащания, облагания) с ефект, еквивалентен на косвен данък;

54 - за стоки, предназначени за институциите на Европейската общност;

55 - за напълно денатуриран етилов алкохол;

90 - за стоки, вложени в производство в склада.

БАНДЕРОЛИ

Брой: 999

Брой на записите за група постъпили бандероли в данъчния склад

Формат: n..3

Попълва се общият брой на записите в група постъпили бандероли в данъчния склад за всеки вид бандерол.

Брой на записите за група използвани

Формат: n..4

Попълва се общият брой на записите в група използвани за всеки вид бандерол.

Брой на записите за група върнати

Формат: n..4

Попълва се общият брой на записите в група върнати за всеки вид бандерол.

Пореден номер

Формат: n..3

Попълва се поредният номер на записа, като се започва от 1.

Вид на бандерола

Формат: an2

Попълва се видът на бандерола съгласно посочената кодификация:

TT - Бандерол за тютюн и тютюневи изделия

AA - Бандерол за алкохол и алкохолни продукти

DF - "Duty Free" бандерол

Кодовете се въвеждат с главни букви на латиница.

Вместимост

Формат: n..4,3

Попълва се вместимостта за единица опаковка, за която е предназначен бандеролът. Данни в това поле се попълват само за бандероли, предназначени за алкохол и алкохолни напитки, т.е. ако видът на бандерола е AA.

Алкохолно съдържание по обем % vol.

Формат: n..3,1

Попълва се алкохолното съдържание за единица опаковка, за която е предназначен бандеролът. Данни в това поле се попълват само за бандероли, предназначени за алкохол и алкохолни напитки, т.е. ако видът на бандерола е AA.

Продажна цена в левове

Формат: n..7,2

Попълва се продажната цена в левове за единица опаковка. Данни в това поле се попълват само за бандероли, предназначени за тютюневи изделия, т.е. ако видът на бандерола е TT.

Начално количество бандероли за данъчния период

Формат: n..8

Попълва се броят на бандеролите в склада в началото на данъчния период.

Крайно количество бандероли за данъчния период

Формат: n..8

Попълва се броят на бандеролите в склада в края на данъчния период.

ПОСТЪПИЛИ БАНДЕРОЛИ В ДАНЪЧНИЯ СКЛАД

Брой: 999

Пореден номер

Формат: n..3

Попълва се поредният номер на записа, като се започва от 1.

№ на документа за получаване на бандероли

Формат: n8

Попълва се номерът на протокола за получаване на бандероли.

Дата на документа за получаване на бандероли

Формат: n8

Попълва се датата на протокола за получаване на бандероли.

Количества на постъпилите в склада бандероли

Формат: n..8

Попълва се количеството на постъпилите в данъчния склад бандероли.

Серия на бандеролите

Формат: an..5

Попълва се серията на постъпилите в данъчния склад бандероли.

Номера на бандеролите, от

Формат: n8

Попълва се началният номер на постъпилите в данъчния склад бандероли.

Номера на бандеролите, до

Формат: n8

Попълва се крайният номер на постъпилите в данъчния склад бандероли.

ИЗВЕДЕНИ БАНДЕРОЛИ ОТ ДАНЪЧНИЯ СКЛАД

Брой: 1

Тази група включва в себе си само подгрупи от данни.

ИЗПОЛЗВАНИ

Брой: 9999

Пореден номер

Формат: n..4

Попълва се поредният номер на записа, като се започва от 1.

Използвани бандероли (брой)

Формат: n..8

Попълва се количеството на използваните в данъчния склад бандероли.

Серия на бандеролите

Формат: an..5

Попълва се серията на използваните в данъчния склад бандероли.

Номера на бандеролите, от

Формат: n8

Попълва се началният номер на използваните в данъчния склад бандероли.

Номера на бандеролите, до

Формат: n8

Попълва се крайният номер на използваните в данъчния склад бандероли.

Върнати

Брой: 9999

Пореден номер

Формат: n..4

Попълва се поредният номер на записа, като се започва от 1.

Върнати бандероли (брой)

Формат: n..8

Попълва се количеството на върнатите в данъчния склад бандероли.

Серия на бандеролите

Формат: an..5

Попълва се серията на върнатите в данъчния склад бандероли.

Номера на бандеролите, от

Формат: n8

Попълва се началният номер на върнатите в данъчния склад бандероли.

Номера на бандеролите, до

Формат: n8

Попълва се крайният номер на върнатите в данъчния склад бандероли."


§ 75. Приложение № 20 се отменя.


§ 76. Навсякъде в приложенията думата "БУЛСТАТ" се заменя с "ЕИК".


Промени настройката на бисквитките