Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 16.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 95 ОТ 2006 Г. ЗА ТЪРГОВИЯ НА ЛОЗОВ ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ (ДВ, БР. 71 ОТ 2006 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 95 ОТ 2006 Г. ЗА ТЪРГОВИЯ НА ЛОЗОВ ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ (ДВ, БР. 71 ОТ 2006 Г.)

В сила от 01.01.2007 г.
Издадена от Министерството на земеделието и горите

Обн. ДВ. бр.4 от 16 Януари 2007г.

§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1:

а) след думата "материал" се добавя "наречен "изходен", съгласно Директива 68/193/ЕС";

б) в буква "а" след думата "сорта" се добавя "и ако е приложимо" и думата "(клона)" се заменя с "клона".

2. В т. 2 буква "а" се изменя така:

"а) е произведен под отговорността на производителя в съответствие с общоприетите методи за поддържане на сорта и ако е приложимо за клона, и който е получен директно от предбазов посадъчен материал по вегетативен начин;".


§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в него след думата "като" се добавя "базов".

2. Създават се ал. 2, 3 и 4:

"(2) Официалната сортова листа по чл. 4, ал. 1 е публична и всяко лице може да направи справка в нея.

(3) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол ежегодно издава официалната сортова листа и бюлетин с новоприетите сортове.

(4) В бюлетина към официалната сортова листа се уточняват основните морфологични и физиологични характеристики, по които сортовете могат да бъдат разграничени един от друг. За признатите сортовете към 31 декември 1971 г. може да се направи препратка към описанието в официалните ампелографски издания."


§ 3. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "и/или в каталога за сортовете лоза на държавите - членки на Европейския съюз" се заличават.

2. В ал. 4 думите "и в общия каталог на сортовете" се заличават.


§ 4. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. (1) Когато сортът е генетично модифициран, по смисъла на чл. 2, т. 1 и 2 на Директива 2001/18/ЕС сортът може да бъде признат и вписан в официалната сортова листа само ако са взети необходимите мерки за отстраняване на рисковете за здравето на хората и околната среда по условията на Закона за генетично модифицирани организми.

(2) За генетично модифицираните сортове съгласно ал. 1:

1. се извършва конкретна оценка на риска за околната среда, съответстваща на оценката, предвидена в разпоредбите на Директива 2001/18/ЕС и съответните Приложения II и III на същата директива;

2. процедурите за гарантиране на съответствие (еквивалентност) на конкретната оценка на риска и изискванията относно контрола на риска, етикетирането, мониторинга, публичната информация и други изисквания, предвидени в Директива 2001/18/ЕС, ще бъдат предложени чрез прякото приложение на регламент на ЕС, уреждащ тази материя.

(3) Произведените продукти от лозов посадъчен материал от сортове съгласно ал. 1, когато са предназначени за използването им като храна или участват в състава на храни, както и когато са предназначени за фуражи или участват в състава на фуражи по условията чл. 3 и 15 от Регламент (ЕС) № 1829/2003 относно генетично модифицираните храни и фуражи, тези сортове се признават само ако са оторизирани (разрешени) съгласно разпоредбите на Регламента.

(4) Сортовете лоза по ал. 1, от чийто посадъчен материал се произвеждат продукти, предназначени за използване в храни, съгласно чл. 2 и 3 от Регламент (EC) № 178/2002, въвеждащ основните принципи и изисквания на Закона за храните на ЕС (с който се създава Европейската асоциация за безопасност на храните), и определящ процедури по въпроси, свързани с безопасността на храните, се признава само ако този сорт е оторизиран (разрешен) в съответствие с разпоредбите на съответното законодателство.

(5) Признатите генетично модифицирани сортове, вписани в официалната сортова листа, се означават по начин, който ясно ги отличава от останалите сортове, че са генетично модифицирани, с определена в листата сигнатура."


§ 5. В член 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 запетаята и думите "в т. ч. клонове, които произхождат от други държави членки" се заличават.

2. В ал. 2 думата "(клонове)" се заличава.

3. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) В официалната сортова листа се вписват и клоновете, официално признати за сертификация на територията на страната.

(4) Клонове, признати за сертификация в друга държава членка, се признават за сертификация също и на територията на страната, като се вписват в официалната сортова листа в съответствие с прилаганата за това процедура."


§ 6. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "сортоподдържат" се добавя "чрез селекция".

2. В ал. 3 се създава изречение второ:

"ИАСАС предоставя подобна информация на държавите членки, когато български сортове са вписани в техните каталози."


§ 7. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) В Република България може да се отглежда лозов посадъчен материал, получен директно от базов посадъчен материал, произведен в държава - членка на ЕС. Отгледаният в страната посадъчен материал може да бъде сертифициран в държавата членка, произвела базовия материал, ако на материала е извършена полска инспекция и той съответства на изискванията на Приложение 1 на Директива 68/193/ЕС, респ. на Приложение 1 на тази наредба. Официалното изпитване (сертифициране) на материала в държавата членка трябва да установи, че за същия са изпълнени условията на Приложение 2 на Директива 68/193/ЕС, респ. Приложение 2 на тази наредба.

(2) В Република България може да се сертифицира лозов посадъчен материал, произведен в друга държава членка по условията на ал. 1."


§ 8. В чл. 15, ал. 1 след думата "заготвени" се поставя запетая и се добавя "достатъчно".


§ 9. Член 16 се изменя така:

"Чл. 16. По време на прибирането, заготовката, опаковането, съхранението и транспортирането на лозовия посадъчен материал той трябва да е разделен на отделни партиди, маркирани по сортове (клонове) и категории."


§ 10. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) За да се гарантира запечатването (опаковането и пломбирането), системата на запечатване трябва да включва най-малко официалния етикет по чл. 18 и/или официална пломба."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Всяко ново затваряне може да се извърши само с разрешение и под контрола на ИАСАС."


§ 11. В чл. 18 се извършват следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) На външната страна на опаковките се поставя официален етикет посредством запечатващата система по чл. 17, ал. 2, който съдържа данните по приложение № 4, отпечатани на един от официалните езици на Общността. Данните се отпечатват на една от страните на етикета, ясно и четливо, по начин, който не позволява тяхното заличаване."

2. В ал. 6 в първото изречение след думата "модифициран" се добавя "и се отбелязват наименованията на генетично модифицираните организми".

3. Създава се ал. 7:

"(7) Лицата, които търгуват с такъв сорт, посочват в книгите по чл. 62, ал. 1 ЗППМ за продажбите на лозов материал, че сортът е генетично модифициран и записват с каква цел е извършена модификацията. ИАСАС проверява книгите за продажби на лозов посадъчен материал."


§ 12. В чл. 21 ал. 3 се изменя така:

"(3) Лозовият посадъчен материал от трети страни трябва да отговаря на изискванията, предвидени за произведения в Общността посадъчен материал в съответствие с разпоредбите по чл. 15 на Директива 68/193/ЕС и на Наредба № 1 от 1998 г. за фитосанитарен контрол."


§ 13. В чл. 23, ал. 1 след думата "пазара" се добавя "на Общността" и след думите "лозов посадъчен материал" се добавя "в страната".


§ 14. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "предвидените в" се добавя "Директива 68/193/ЕС, въведена с".

2. В ал. 2 думите "изискванията на наредбата" се заменят с "изискванията на Директива 68/193/ЕС".


§ 15. Член 25 се изменя така:

"Чл. 25. (1) С цел търсене на по-добри решения за някои от разпоредбите на Директива 68/193/ЕС по предложение на Република България може да се вземе решение от ЕК по съответната процедура съгласно Европейското законодателство да се организират временни експерименти на общностно ниво при определени условия.

(2) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол и НСРЗ могат да участват в организирани от ЕК временни експерименти с произвеждания лозов посадъчен материал, предназначен за търговия на пазара на ЕС."


§ 16. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1:

а) точки 2 - 5 се изменят така:

"2. Клон е вегетативно размножение на даден сорт, който произхожда от едно лозово растение, избрано на база на неговата сортова идентичност, фенотипните му характеристики и здравното състояние.

3. Лозов посадъчен материал е:

а) млади лозови растения (лозички):

аа) вкоренени резници: части от узрели или зелени лозови резници, вкоренени и неприсадени, предназначени за директно засаждане или за използване като подложки;

аб) вкоренени присадени лозички: части от узрели или зелени лозови резници, съединени (споени) чрез присаждане, подземната част на които е вкоренена;

б) части от млади лозови растения (лозички):

ба) лозови резници: резници от едногодишни леторасти;

бб) зелени резници: резници с неузряла дървесина;

бв) резници за подложки: части от узрели или зелени лозови резници, предназначени да образуват подземната част при вкореняване на присадените резници;

бг) резници за калеми: части от узрели или зелени лозови резници, предназначени да образуват надземната част на присадените лозички или които се използват за присаждане на място ("in situ");

д) резници от маточник (разсадник) - части от узрели или зелени лозови резници, предназначени за производство на вкоренени резници.

4. Маточници (разсадници) - маточници, предназначени за производство на подложкови резници за присаждане; маточник за лозови резници за калеми.

5. Маточник (лозово вкоренилище) - маточник, предназначен за отглеждане на вкоренени резници или вкоренени, присадени лозички.";

б) създава се т. 9:

"9. Търговия с лозов посадъчен материал по условията на тази наредба е продажба, съхранение с цел продажба, предлагане за продажба и всякакво друго възмездно или безвъзмездно разпореждане, доставяне или прехвърляне с търговска цел на лозов посадъчен материал на трети страни (лица)."

2. Създава се § 2а:

"§ 2а. Навсякъде в наредбата думата "предбазов" се заменя с "изходен" при условията на § 1, т. 9."


§ 17. В заключителните разпоредби се създават § 5а и 5б:

"§ 5а. До влизане в сила на Регламента по чл. 7, ал. 2, т. 2 генетично модифицираните сортове лоза се признават за вписване в официалната сортова листа на страната само след като бъдат признати за търговия в съответствие с Директива 2001/18/ЕС.

§ 5б. Членове 13 и 14 от Директива 2001/18/ЕС няма да се прилагат за генетично модифицираните сортове лоза, които ще бъдат оторизирани (разрешени) съгласно разпоредбите на Регламента по чл. 7, ал. 2, т. 2 след влизането му в сила."


Заключителни разпоредби

§ 18. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2007 г.


Промени настройката на бисквитките