Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 16.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 36 ОТ 2006 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКА ГОДНОСТ И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС, НА ВОДАЧИ НА

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 36 ОТ 2006 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКА ГОДНОСТ И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС, НА ВОДАЧИ НА МПС И НА ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ИЗПИТНИ КОМИСИИ (ДВ, БР. 46 ОТ 2006 Г.)

Издадена от Министерството на транспорта

Обн. ДВ. бр.4 от 16 Януари 2007г.

§ 1. В чл. 1, ал. 1, т. 3 текстът ", които не притежават подкатегория С1 или категория С" се заличава.


§ 2. В чл. 10 ал. 1 се изменя така:

"(1) Първото и второто явяване на психологическо изследване се извършват, както следва:

1. лицата, които притежават свидетелство за управление на МПС, се явяват в регионалната дирекция "Автомобилна администрация" на територията на областта, където се водят на отчет като водачи на МПС;

2. лицата, които не притежават свидетелство за управление на МПС, и лицата по чл. 1, ал. 1, т. 6 се явяват в съответната регионална дирекция "Автомобилна администрация" на територията на областта по постоянния им адрес."


§ 3. Създава се чл. 10а:

"Чл. 10а. (1) Лицата, които извършват психологическото изследване при първото явяване, трябва да имат завършено висше образование по специалност психология с образователно-квалификационна степен "бакалавър" или да имат завършено висше образование по специалност философия, социология или педагогика и да са придобили следдипломна квалификация по специалност психология.

(2) При второто явяване изследванията за психологическа годност на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС и на водачите на МПС се извършват от регионална психологическа комисия (РПК), която се състои от председател и член.

(3) При третото явяване изследването за психологическа годност се извършва от Централната експертна психологическа комисия (ЦЕПК), която се състои от председател и двама членове.

(4) Председателите и членовете на комисиите по ал. 2 и 3 трябва да отговарят на изискванията по ал. 1.

(5) Психологическото изследване на председателите на изпитни комисии се извършва от ЦЕПК."


§ 4. Глава четвърта "Комисии за провеждане на психологически изследвания" се отменя.


§ 5. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "РПК" се заменят с "регионалните дирекции "Автомобилна администрация".

2. В ал. 2 след думата "съответната" се добавя "регионална".

3. В ал. 3 думата "Дирекция" се заменя с "Регионалните дирекции", а думата "води" - с "водят".


§ 6. В чл. 17, ал. 2 думите "РПК" се заменят с "регионалните дирекции "Автомобилна администрация", а думите "Автомобилна администрация" се заличават.


§ 7. В чл. 20, ал. 1 думите "председателят на комисията" се заменят със "се".


§ 8. В чл. 22, ал. 3 думите "от комисията" се заличават.


§ 9. Създава се чл. 26а:

"Чл. 26а. Не се допуска при второто явяване индивидуалното изследване да се извършва от лицето, дало отрицателното заключение при първото явяване на съответното лице."


§ 10. В чл. 33 ал. 2 се изменя така:

"(2) При даване на заключение резултатната карта се показва на изследваното лице, без да му се предоставя."


§ 11. В чл. 34, ал. 4 думите "Комисията не допуска или отстранява изследваното лице" се заменят с "Изследваното лице не се допуска или се отстранява".


§ 12. В чл. 36 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 думите "председателя и члена/членовете на комисията" се заменят с "лицата, провели изследването".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Протоколите със заключенията за психологическа годност от първото и второто явяване се утвърждават от директора на съответната регионална дирекция "Автомобилна администрация."


§ 13. В чл. 37, ал. 2 думите "директора на дирекция "Автомобилна администрация" се заменят с "директора на съответната регионална дирекция "Автомобилна администрация".


§ 14. В чл. 39, ал. 1 след думата "Всяка" се добавя "регионална".


§ 15. В § 4 текстът след думата "тях" се заличава.


Промени настройката на бисквитките