Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 16.I

НАРЕДБА № IЗ-2101 ОТ 27 НОЕМВРИ 2006 Г. ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПОЖАРОГАСИТЕЛНА И АВАРИЙНО-СПАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ ОТ НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

 

НАРЕДБА № IЗ-2101 ОТ 27 НОЕМВРИ 2006 Г. ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПОЖАРОГАСИТЕЛНА И АВАРИЙНО-СПАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ ОТ НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

Издадена от Министерството на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.4 от 16 Януари 2007г., отм. ДВ. бр.28 от 13 Април 2010г.

Отменена с § 3 от заключителните разпоредби на Наредба № Iз-491 от 17 март 2010 г. за реда за осъществяване на пожарогасителната дейност и аварийно-спасителната дейност от органите за пожарна безопасност и спасяване на Министерството на вътрешните работи - ДВ, бр. 28 от 13 април 2010 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят редът за организирането и осъществяването на пожарогасителната и аварийно-спасителната дейност (ПГ и АСД) от органите на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (НСПБЗН) при пожари, бедствия, аварии, катастрофи и кризисни ситуации.


Чл. 2. (1) Пожарогасителната и аварийно-спасителната дейност се организират и осъществяват от НСПБЗН чрез Генералната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН), Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (СДПБЗН), областните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" (ОДПБЗН), районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН), участъците за "Пожарна безопасност и защита на населението" (УПБЗН) и звената, създадени по чл. 107 от Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

(2) Генерална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението":

1. организира ПГ и АСД на територията на цялата страна;

2. ръководи, контролира и оценява дейността на СДПБЗН и ОДПБЗН по осъществяването на ПГ и АСД.

(3) Столичната и областните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението":

1. организират и осъществяват ПГ и АСД в определените им райони на действие;

2. ръководят, контролират и оценяват дейността на РСПБЗН, УПБЗН и звената, създадени по чл. 107 ЗМВР, при осъществяването на ПГ и АСД.

(4) Районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението" организират и осъществяват ПГ и АСД в определените им райони на действие.

(5) Участъците за "Пожарна безопасност и защита на населението" осъществяват ПГ и АСД в определените им райони на действие.

(6) Звената, създадени по чл. 107 ЗМВР, осъществяват ПГ и АСД на територията на обектите съгласно сключените договори.


Чл. 3. (1) За получаване на съобщения за произшествия и управление на силите и средствата на НСПБЗН се изграждат:

1. ситуационни центрове (СЦ);

2. дежурни центрове (ДЦ);

3. диспечерски пунктове (ДП).

(2) Структурите по ал. 1 се създават по предложение на директора на НСПБЗН.


Чл. 4. Дейността на структурните звена, осъществяващи ПГ и АСД, се организира чрез:

1. годишни планове за дейността;

2. годишни тематични планове за теоретичната и практическата подготовка;

3. седмични програми за професионалната подготовка на състава от дежурните смени;

4. графици за провеждане на занятия от ръководния състав.


Чл. 5. Дейността на звената, осъществяващи ПГ и АСД, се отчита чрез:

1. месечни отчети;

2. тримесечни отчети;

3. годишен отчет-анализ.


Чл. 6. Дейността на звената, осъществяващи ПГ и АСД, от СДПБЗН и ОДПБЗН и звената, създадени по чл. 107 ЗМВР, се проверява и оценява по методика, утвърдена от директора на НСПБЗН.


Глава втора.
РЪКОВОДСТВО И УПРАВЛЕНИЕ НА ОРГАНИТЕ, ОСЪЩЕСТВЯВАЩИ ПОЖАРОГАСИТЕЛНА И АВАРИЙНО-СПАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ

Чл. 7. Директорът на НСПБЗН:

1. ръководи, контролира и координира дейността на органите, осъществяващи ПГ и АСД на територията на страната;

2. ръководи и контролира участието на силите и средствата от структурните звена на НСПБЗН при пожари, бедствия, аварии и катастрофи и организира взаимодействието с органите на изпълнителната власт, доброволните формирования, организациите, юридическите лица и гражданите;

3. организира взаимодействието на НСПБЗН с основните структурни звена на МВР и други структури на органите на изпълнителната власт;

4. организира материално-техническото осигуряване на НСПБЗН;

5. със заповед утвърждава правила за пожаростроевата подготовка на звената от НСПБЗН; правила за действие на ръководителя на оперативните действия (РОД) при характерни произшествия; нормативи за оценка практическата подготовка на служителите от НСПБЗН, осъществяващи пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност, и указания за разработване на планове за пожарогасене и планове за действие при бедствия, аварии и катастрофи.


Чл. 8. Директорът на СДПБЗН и ОДПБЗН:

1. организира, ръководи и контролира дейността на органите, осъществяващи ПГ и АСД в района на действие;

2. организира изпълнението на заповедите на директора на НСПБЗН;

3. отговаря пред директора на НСПБЗН за дейността по осъществяване на ПГ и АСД;

4. организира разработването на планове за пожарогасене и планове за действие при бедствия, аварии и катастрофи;

5. планира, организира, ръководи и контролира участието на силите и средствата от РСПБЗН, УПБЗН и звената, създадени по реда на чл. 107 ЗМВР, при пожари, бедствия, аварии и катастрофи и организира взаимодействието с органите на изпълнителната власт, доброволните формирования, организациите, юридическите лица и гражданите;

6. организира материално-техническото осигуряване на силите и средствата от структурните звена на РСПБЗН;

7. организира и контролира подготовката на служителите от РСПБЗН, УПБЗН и звената, създадени по реда на чл. 107 ЗМВР;

8. организира взаимодействието със силите за реагиране на други органи на изпълнителната власт, физически и юридически лица, участващи при овладяване на кризисни ситуации в района на действие.


Чл. 9. Началникът на РСПБЗН:

1. организира, ръководи и контролира дейността на органите, осъществяващи ПГ и АСД в района на действие на съответната РСПБЗН и УПБЗН;

2. организира изпълнението на заповедите на директора на НСПБЗН и директора на съответната дирекция ПБЗН;

3. отчита се пред директора на съответната дирекция ПБЗН за дейността по осъществяване на ПГ и АСД;

4. планира, организира и ръководи участието на силите и средствата от РСПБЗН, УПБЗН и звената, създадени по реда на чл. 107 ЗМВР, при пожари, бедствия, аварии и катастрофи и осъществява взаимодействието с органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление, доброволните формирования, организациите, юридическите лица и гражданите;

5. организира и контролира теоретичната и практическата подготовка на служителите без откъсване от работа;

6. организира взаимодействието със силите за реагиране на други органи на изпълнителната власт, физически и юридически лица, участващи при овладяване на кризисни ситуации в района на действие на съответната РСПБЗН и УПБЗН.


Чл. 10. (1) Управлението на действията на силите и средствата на НСПБЗН при ограничаване и ликвидиране произшествията се извършва от ръководител на оперативните действия (РОД).

(2) Ръководителят на оперативните действия е държавният служител от НСПБЗН с най-висока категория и длъжност, намиращ се на мястото на произшествието, в чиито длъжностни задължения е включено управлението на силите и средствата.


Чл. 11. (1) За управление на силите и средствата на НСПБЗН при пожари, бедствия, аварии, катастрофи и кризисни ситуации се назначават:

1. централен оперативен щаб (ЦОЩ);

2. оперативен щаб на СДПБЗН и ОДПБЗН;

3. временен оперативен щаб за управление на силите и средствата на местопроизшествие.

(2) Съставът и редът за работа на ЦОЩ се определят със заповед на директора на НСПБЗН.

(3) Съставът и редът за работа на оперативния щаб в СДПБЗН и ОДПБЗН се определят със заповед на съответния директор.

(4) Съставът и редът за работа на временния оперативен щаб се определят по разпореждане на РОД.

(5) Щабовете по ал. 1 се състоят от ръководител, заместник-ръководител и членове (началник по материално-техническо осигуряване, началник по безопасност на труда, секретар на щаба и др.).

(6) По решение на ръководителите на щабовете по ал. 1 към състава на щаба за управление на силите и средствата могат да се привличат и други длъжностни лица, съобразно мащабите, спецификата и сложността на произшествието.


Чл. 12. Основните функции на щабовете са:

1. организиране съсредоточаването на силите и средствата при гасене на големи и сложни пожари, извършване на аварийно-спасителна дейност за защита на населението при пожари, бедствия, аварии, катастрофи и кризисни ситуации;

2. организиране осигуряването на материално-техническите средства и комуникациите за пожарогасителните и аварийно-спасителните действия;

3. организиране взаимодействието на силите и средствата;

4. контролиране спазването на правилата за безопасност на труда;

5. обобщаване на информацията за хода на действията;

6. организиране на непрекъснато наблюдение и разузнаване за развитие на обстановката;

7. изучаване на обстановката на произшествието и предлагане решения за предстоящите действия.


Чл. 13. Ръководителят на оперативните действия при необходимост привлича за участие в пожарогасителни и аварийно-спасителни действия сили и средства на други органи на изпълнителната власт, звената, създадени по чл. 107 ЗМВР, доброволните формирования, юридически и физически лица.


Чл. 14. (1) Ограничаването и ликвидирането на горски пожари се осъществява във взаимодействие със създадените по Закона за горите гасачески групи към държавните лесничейства, държавните дивечовъдни станции, общините и населените места.

(2) Групите се привличат за участие чрез кметовете на общини и населени места, кметските наместници и директорите на държавните лесничейства.


Чл. 15. Силите и средствата по чл. 13 и 14 участват в ликвидиране на пожари, бедствия, аварии и катастрофи, както и при кризисни ситуации, съгласно планове за взаимодействие, утвърдени от директорите на СДПБЗН и ОДПБЗН и съгласувани с ръководителите на структурите на администрациите на органите на изпълнителната власт, физическите и юридическите лица.


Чл. 16. При извършване на съвместни пожарогасителни и аварийно-спасителни действия със звената, създадени по чл. 107 ЗМВР, доброволните формирования и търговците, получили разрешения за осъществяване на дейности по ПБЗН, ръководството и координацията на действията се осъществяват от РОД.


Чл. 17. (1) При кризисни ситуации структурните звена на НСПБЗН осъществяват дейности, съобразно функциите им, определени в ЗМВР.

(2) Дейностите по ал. 1 се осъществяват в съответствие с разпорежданията на органите за управление при кризи.


Чл. 18. (1) При ограничаване и ликвидиране на произшествия РОД:

1. взема решение за ликвидиране на произшествието и поставя задачи на силите, като организира тяхното взаимодействие и изпълнението на поставените задачи;

2. организира спасяването, евакуацията и извеждането на пострадалите, оказването на първа медицинска помощ, транспортирането им до болнични заведения, спасяването на животни, имущество, културни и материални ценности;

3. при необходимост организира временен щаб за управление на силите и средствата до пристигане на служителите от състава на ЦОЩ или оперативния щаб на съответната дирекция ПБЗН;

4. при пристигане на по-старши служител от НСПБЗН му докладва за обстановката и предприетите до момента действия (взетите решения, разположението на силите и средствата, въведените в действие допълнителни сили и средства, както и тези в резерв);

5. поддържа постоянна връзка с центровете за управление по чл. 3, ал. 1, като периодично съобщава за взетите решения и за обстановката на произшествието;

6. определя участъци, разпределя силите и средствата по участъци, назначава ръководители на съответните участъци и им поставя задачи, като организира взаимодействието между тях;

7. следи непрекъснато измененията в обстановката и взема съответните решения;

8. определя необходимостта от повикването на допълнителни сили и средства;

9. организира посрещането и въвеждането в действие на допълнителните сили и средства;

10. организира спазването на мерките по безопасност на труда;

11. осигурява резерв от сили и средства на мястото на произшествието;

12. организира подмяната на личния състав, работещ по ограничаване и ликвидиране на произшествието;

13. взема мерки съобразно компетентността си за запазване на веществените доказателства, открити на произшествието, и съдейства на разследващите органи за установяване на причината за възникването му;

14. установява кога произшествието е ликвидирано и организира наблюдението му.

(2) При ликвидиране на произшествия РОД въвежда основните сили и средства, както следва:

1. за спасяване на хората;

2. в направлението, където по-нататъшното разпространение на произшествието може да доведе до най-големи загуби;

3. за действие в района на обекта, когато няма опасност от разпространение към съседни обекти;

4. за действие от страната на застрашените обекти, когато произшествието е обхванало обект, който не представлява особена ценност и създава опасност за тях;

5. за ограничаване на произшествието в производства с общоопасни вещества и материали.


Чл. 19. (1) Сили и средства на РСПБЗН се изпращат от едно произшествие на друго по заповед на РОД след оценка на обстановката, като за извършеното предислоциране или невъзможност за предислоциране се докладва по реда на подчиненост.

(2) Сили и средства на РСПБЗН от едно произшествие на друго произшествие могат да бъдат изпратени по заповед на директора на СДПБЗН или ОДПБЗН, началника на РСПБЗН, дежурния по ръководство в съответната дирекция ПБЗН или РСПБЗН, както и от оперативния дежурен по област (град), след съгласуване с РОД.

(3) При ликвидиране на произшествие силите и средствата могат да се оттеглят от позициите само по заповед на РОД или при непосредствена опасност за личния състав и техниката, като веднага се докладва на РОД.


Чл. 20. (1) За ограничаване и ликвидиране на големи пожари, за осъществяване на аварийно-спасителна дейност при бедствия, аварии, катастрофи, кризисни ситуации и дейности по реда на чл. 107, ал. 2 ЗМВР при необходимост се привлича за участие свободният от дежурство състав.

(2) Служителите по ал. 1 се привличат по заповед на директора на НСПБЗН и/или директора на съответната дирекция ПБЗН или упълномощени от тях служители.

(3) Когато заповедта за привличане на свободния от дежурство състав е издадена устно, органът по ал. 2 издава писмена заповед първия работен ден, следващ деня на привличане.

(4) Положеният извънреден труд се отчита по ред, определен от министъра на вътрешните работи.


Чл. 21. (1) В районите на действие на СДПБЗН и ОДПБЗН за ограничаване и ликвидиране на големи пожари, за осъществяване на аварийно-спасителна дейност при бедствия, аварии, катастрофи и кризисни ситуации временно се предислоцират сили и средства от други области със заповед на директора на НСПБЗН съгласно приложение № 1.

(2) В районите на действие на РСПБЗН при условията на ал. 1 чрез ДЦ (ДП) временно се предислоцират сили и средства от други структурни звена на СДПБЗН или ОДПБЗН със заповед на съответния директор или упълномощени от него лица.

(3) В районите на действие на РСПБЗН за осигуряване на дейности с краткосрочен характер по реда на чл. 107, ал. 2 ЗМВР се дислоцират сили и средства със заповед на директора на СДПБЗН или ОДПБЗН.

(4) Когато заповедта за предислоциране на сили и средства е издадена устно, органът по ал. 1 и 2 издава писмена заповед първия работен ден, следващ деня на предислоциране.


Глава трета.
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПОЖАРОГАСИТЕЛНАТА И АВАРИЙНО-СПАСИТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ

Чл. 22. (1) Пожарогасителната и аварийно-спасителната дейност се осъществяват от дежурни екипи и смени, които поддържат постоянна оперативна готовност и непрекъснато денонощно дежурството в СДПБЗН, ОДПБЗН, РСПБЗН, УПБЗН и звената, създадени по чл. 107 ЗМВР.

(2) За поддържане на постоянна оперативна готовност и непрекъснато денонощно дежурство СДПБЗН, ОДПБЗН, РСПБЗН и УПБЗН се осигуряват с пожарна техника съгласно утвърдени от министъра на вътрешните работи критерии за определяне на техническата осигуреност на структурните звена от НСПБЗН.

(3) Всеки пожарен автомобил (ПА), с който се поддържа постоянна оперативна готовност и непрекъснато денонощно дежурство, се осигурява със справочник на опасните вещества и товари и справочник за пътищата и водоизточниците за района на действие съгласно приложение № 2.

(4) Съставът на дежурните екипи и смени се определя със заповед на директора на СДПБЗН и директорите на ОДПБЗН по предложение на началниците на РСПБЗН.

(5) Дежурството се осъществява на смени с продължителност на смяната 24 часа за дежурните екипи и смени от 12 часа за дежурните центрове и диспечерските пунктове.

(6) Съставът на дежурните екипи и смени се определя в съответствие със състоянието на оперативната обстановка, зачислената противопожарна и аварийно-спасителна техника и наличните човешки ресурси.

(7) Дежурството по ал. 5 се осъществява съгласно утвърдени от директора на СДПБЗН и директорите на ОДПБЗН месечни графици, предложени от началниците на РСПБЗН.


Чл. 23. (1) Времето за дежурство от дежурните екипи и смени се разпределя съгласно разписание (приложение № 3).

(2) Приемането и сдаването на дежурството и вечерната проверка на дежурните смени се извършват по ред, определен в правилата за пожаростроевата подготовка на звена от НСПБЗН, осъществяващи ПГ и АСД.

(3) Приемането и сдаването на дежурството от дежурните смени в РСПБЗН и УПБЗН се отразяват в дневник съгласно приложение № 4.

(4) Седмичните програми за професионалната подготовка на състава от дежурните смени се изготвят съгласно приложение № 5.

(5) Провеждането на професионалната подготовка се отчита в дневник съгласно приложение № 6.

(6) Времето за носене на непрекъснато денонощно дежурство от диспечерите в дежурните центрове се разпределя съгласно разписанието по приложение № 7.


Чл. 24. (1) В ДЦ и ДП се поставя карта за района на действие на съответната областна дирекция с границите на районите на действие на РСПБЗН и УПБЗН, а в ДП - и карта (схема) за района на действие на съответното звено с нанесени населени места, пътища, водоизточници, които могат да се използват за водоснабдяване (реки, езера, водопроводни мрежи и други), и данни за обектите с национално и местно значение.

(2) В ДЦ и ДП се завеждат документи за регистриране и отчитане на произшествията и се води отчет за противопожарната техника и личния състав на дежурство в района на действие на СДПБЗН, ОДПБЗН, РСПБЗН и УПБЗН (приложение № 8), дневник за движение на състава (приложение №9), а в ДП и дневник за надзора (приложение № 10).


Чл. 25. В РСПБЗН, УПБЗН и звената, създадени по чл. 107 ЗМВР без щат за диспечер, дежурство в ДП се носи от служители от състава на дежурната смяна по график, изготвен от началника (ръководителя) на смяната.


Чл. 26. При излизане на произшествие на цялата дежурна смяна приемането и обработването на текущата информация се поема от дежурния в РПУ или полицейския участък (ПУ), обслужващ района.


Чл. 27. (1) При ликвидиране на произшествия органите на НСПБЗН използват спасителни, гасителни, транспортни, съобщителни и други технически средства, собственост на физически или юридически лица, и привличат длъжностни лица и граждани на основание чл. 103, т. 3 и 4 ЗМВР, за което им се издава удостоверение, съгласно приложение № 11.

(2) При отказ за съдействие по ал. 1, възпрепятстване достъпа в обекти и неизпълнение на разпореждане на органите на НСПБЗН, издадено на основание чл. 106 ЗМВР, началниците на РСПБЗН, държавните служители категория от В и Г, работещи по направление на ПГ и АСД, съставят актове за установяване на нарушенията.

(3) Въз основа на съставен акт за установяване на административно нарушение се издава наказателно постановление.

(4) Наказателните постановления се издават от директора на НСПБЗН, зам.-директорите на НСПБЗН, директора на СДПБЗН и директорите на ОДПБЗН съгласно административно-наказателните разпоредби на ЗМВР.


Чл. 28. (1) Ликвидиране на произшествия в помещения на посолства или в техни превозни средства се извършва след писмено съгласие на ръководителя на дипломатическото представителство съгласно приложение № 12.

(2) Ликвидиране на произшествия в помещения на консулства се извършва в присъствието на техен представител или след като е направено всичко възможно, за да се получи съгласието на ръководителя на консулското учреждение.


Чл. 29. (1) За създаване на предварителна организация за ограничаване и ликвидиране на произшествия се разработват планове за пожарогасене и план за действие при бедствия, аварии и катастрофи.

(2) Когато в плана за пожарогасене на даден обект е предвидено участие на екипи от две и повече структурни звена на съответната дирекция ПБЗН, силите и средствата се съсредоточават в тези обекти съгласно предварително разработен план (приложение № 13), утвърден от директора на съответната дирекция ПБЗН.

(3) Съсредоточаването на силите и средствата за ограничаване и ликвидиране на произшествия при бедствия, аварии и катастрофи се извършва съгласно плановете за действие при кризисни ситуации.

(4) Плановете за пожарогасене, плановете за съсредоточаване на силите и средствата в обектите и плановете за действие при бедствия, аварии и катастрофи се съхраняват в дежурните центрове.


Глава четвърта.
ДЕЙСТВИЯ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПОЖАРОГАСИТЕЛНАТА И АВАРИЙНО-СПАСИТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ

Чл. 30. (1) При получаване на съобщение за произшествие за мястото на произшествието незабавно се изпраща дежурната смяна или екип от звената на НСПБЗН.

(2) До пристигане на мястото на произшествието старшият по длъжност служител, пътуващ към него, поддържа постоянна радиовръзка съответно с ДЦ или ДП на РСПБЗН или районното полицейско управление (РПУ).

(3) Ако по време на пътуването се получи допълнително съобщение, че произшествието е ликвидирано или е лъжливо, дежурната смяна или екип отива до мястото на повикването, ако не получи друго разпореждане.


Чл. 31. В случай на възникнали две и повече произшествия старшият по длъжност служител от състава на дежурната смяна или екип определя поредността за ликвидиране на произшествията.


Чл. 32. (1) При произшествието се извършва непрекъснато разузнаване от момента на получаване на съобщението за произшествие до ликвидирането му.

(2) Разузнаването се ръководи от РОД или от определени от него служители.

(3) При разузнаването се установява:

1. наличието на застрашени хора, техният брой, местата, където се намират, пътищата и начините за спасяването им;

2. необходимостта от извикването на екипи от аварийно-спасителните звена и от силите за реагиране при кризи на органите на изпълнителната власт, юридическите лица и гражданите;

3. необходимостта и възможността от извършване на евакуация на ценно имущество и материали, начините за евакуация или защита;

4. характерът и размерът на произшествието, видът на строителната конструкция и се прогнозира развитието на обстановката;

5. опасността от експлозия, отравяне, обгазяване, облъчване, срутване, пропадане;

6. наличието на електроинсталации и съоръжения под напрежение;

7. наличието на опасни химически вещества;

8. необходимостта от разкъртване и разглобяване на конструкции на сградата;

9. направленията и пътищата за въвеждане на силите и средствата.

(4) За разузнаване се формират групи, които се състоят от двама или повече служители в зависимост от сложността на произшествието.

(5) Групите за разузнаване се ръководят от командир на екип или от по-старши по длъжност началник.

(6) При организиране на разузнаване едновременно в няколко направления РОД:

1. определя броя на групите за разузнаване, техния състав и реда за получаване на данните от разузнаването;

2. назначава отговорници на групите за разузнаване и им поставя задачи;

3. ръководи лично разузнаването в най-трудния участък на произшествието при необходимост;

4. назначава на входа пост за безопасност, който поддържа с разузнаващите постоянна връзка с помощта на въже за разузнаване или с радиосвързочните средства и следи за броя на влизащите и излизащите служители.

(7) Служителите, влизащи в състава на групите за разузнаване:

1. използват най-късите и безопасни пътища;

2. оказват незабавно помощ на застрашените и пострадалите и осигуряват безопасността им;

3. вземат мерки за ограничаване разпространението на огъня чрез затваряне на прозорци, врати, изключване на вентилации и по други начини в зависимост от обстановката;

4. изясняват обстановката с помощта на лица, които познават конструктивните особености и плана на сградата, технологията на производството и обзавеждането на обекта;

5. проверяват помещенията и сградите, които имат връзка или са в непосредствена близост;

6. вземат мерки за недопускане нанасяне на допълнителни щети върху ценни материали и съоръжения;

7. поддържат постоянна връзка със силите, действащи на мястото на произшествието;

8. носят със себе си и използват при необходимост въжета за разузнаване и спасяване, инструмент за разкъртване и разглобяване на конструкции, прибори за осветление, средства за свръзка, прибори за определяне на концентрацията на вредни вещества, дихателни апарати и поставят малка водопроводна линия под налягане;

9. маркират с въже за разузнаване или запомнят по ориентири изминатия път;

10. ползват взривобезопасни прибори, когато влизат в помещения, в които има или се предполага, че има леснозапалими и горими течности и взривоопасни газове;

11. предпазват се от възможни срутвания на конструкциите на сградата и съоръженията.

(8) Ръководителят на оперативните действия взема първоначалното решение за гасене на пожара въз основа на външни признаци, когато пътят за проникване на групата за разузнаване в горящата сграда е преграден от огъня.


Чл. 33. (1) Електрическите проводници и инсталации под напрежение, намиращи се в зоната на произшествието, се изключват.

(2) Електрическите инсталации и съоръжения с напрежение до 380 волта се изключват от служителите по разпореждане на РОД, като се спазват мерките по безопасност на труда.

(3) Когато за изключването на напрежението не могат да се използват съответните устройства (прекъсвачи, предпазители и др.), електрическите проводници се прерязват с диелектрични ножици, като се спазват мерките за безопасност.

(4) Електрическите инсталации и съоръжения с напрежение над 380 волта се изключват от операторите на енергийната система или разпределителната мрежа, които ги обслужват, за което се попълва потвърждение (приложение № 14).


Чл. 34. Бланки по приложения № 11, 12 и 14 се съхраняват във всеки ПА, на който се поддържа непрекъснато денонощно дежурство.


Чл. 35. (1) Привеждането на силите и средствата в състояние на готовност за ограничаване и ликвидиране на произшествие се извършва чрез подготовка за разгръщане, предварително разгръщане и пълно разгръщане.

(2) Подготовката за разгръщане започва от момента на пристигането на мястото на произшествието и се извършва едновременно с разузнаването.

(3) Подготовката за разгръщане в зависимост от обстановката се извършва с установяване или без установяване на ПА за пожарогасене на водоизточник.

(4) Предварително разгръщане на силите се извършва, когато по външни признаци може да се определи основното направление за развитие на обстановката на произшествието.

(5) Пълно разгръщане в зависимост от обстановката на произшествието може да се извърши веднага с пристигането на силите и средствата, след подготовката за разгръщане или след предварителното разгръщане.

(6) Пълно разгръщане се извършва незабавно, когато обстановката на произшествието е ясна или на пристигналите сили е поставена задача.

(7) При пълното разгръщане силите и средствата се разполагат така, че да:

1. не възпрепятстват въвеждането на допълнителните сили и средства, които пристигат;

2. осигуряват възможност за бързо съсредоточаване и прегрупиране на сили и средства;

3. не затрудняват движението в района на произшествието.


Чл. 36. (1) При застрашени или пострадали хора на мястото на произшествието се изпращат специализирани екипи от НСПБЗН за оказване на медицинска помощ и/или се извикват такива от центровете за спешна медицинска помощ.

(2) До пристигането на специализираните екипи за оказване на медицинска помощ първа медицинска помощ се оказва от служителите на НСПБЗН съобразно тяхната компетентност.

(3) Транспортирането на пострадалите до болнични заведения се организира от РОД и се осъществява с техника на МВР, на специализираните екипи за оказване на спешна медицинска помощ или с други транспортни средства, собственост на физически или юридически лица.


Чл. 37. (1) При разузнаването на произшествието и разгръщането на силите и средствата при необходимост се извършва и спасяване на хора.

(2) Когато пътищата за евакуация са прекъснати или могат да бъдат прекъснати, за осигуряване спасяването на хора се използват технически и гасителни средства.

(3) Когато наличните сили и средства са недостатъчни за едновременно спасяване на хората и ликвидиране на произшествието, първо се спасяват хората.

(4) При извършване на спасяване и евакуация в сгради за масово пребиваване на хора (болници, театри, училища, детски градини и др.) се привлича обслужващият ги персонал.


Чл. 38. (1) Евакуиране на материални, културни ценности, както и на имущество се извършва по преценка на РОД, когато е:

1. невъзможно да се защитят по друг начин;

2. необходимо за ограничаване разпространението на пожара;

3. възможна опасност от срутване на конструкции.

(2) С предимство се евакуират взривоопасните вещества и материали, опасните машини, апарати и прибори, уникалните културни ценности и др.

(3) Евакуираното имущество се складира на подходящи места, като за охраната му се иска съдействието на НСП.

(4) За евакуирането на животни се привлича обслужващият ги персонал, като за охраната им се иска съдействието на НСП.


Чл. 39. Едновременно с пожарогасителните и аварийно-спасителни действия се вземат мерки за отдимяване и отстраняване на нагретите газове от помещенията чрез отваряне на врати, прозорци, включване или изключване на вентилационни инсталации, както и чрез използване на специални технически средства.


Чл. 40. (1) Разкъртване и разглобяване на конструкциите се извършва с цел:

1. осигуряване пътища за спасяване на хора, животни и за евакуация на имущество;

2. откриване скрити огнища на горене;

3. най-рационално използване на силите и средствата;

4. създаване зони за ограничаване и ликвидиране на произшествия;

5. отдимяване на помещения;

6. ликвидиране на опасност от срутване.

(2) Мястото и обемът на работата по разкъртването и разглобяването на конструкции се определят от РОД, след като са взети всички мерки за безопасност и са осигурени средства за гасене.

(3) В случаите, когато се налага пускане на конструкции и материали от височина, РОД задължително:

1. назначава пост за безопасност;

2. разпорежда ограничаване достъпа на хора;

3. организира освобождаване на терена от уреди и съоръжения за АСД, шлангови линии, противопожарни стълби и др.;

4. взема мерки срещу падане на предмети върху газопроводи, съоръжения от електропреносната и електроразпределителната мрежа, телефонни проводници, балкони, навеси и други издадени части от сгради.


Чл. 41. (1) Произшествието се счита за ограничено, когато са отстранени основните предпоставки за неговото развитие.

(2) Ликвидирането на произшествието е завършено, когато се отстранят всички предпоставки за неговото възобновяване.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Ръководител на оперативните действия" е длъжностно лице, управляващо действията на силите и средствата на мястото на произшествието.

2. "Произшествие" е пожар, бедствие, авария, катастрофа и други събития, настъпили вследствие на умишлени, случайни и неволни субективни или природни и техногенни фактори.


Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 93, ал. 2 във връзка с чл. 21, ал. 1, т. 11 от Закона за Министерството на вътрешните работи.


§ 3. С наредбата се отменят чл. 2, ал. 2, т. 2 и глава трета от Наредба № I-117/2003 г. за осъществяване на държавен пожарен контрол, пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност (ДВ, бр. 53 от 2003 г.).


§ 4. В заглавието на Наредба № I-117 от 15.V.2003 г. за осъществяване на държавен противопожарен контрол, пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност (ДВ, бр. 53 от 2003 г.) и навсякъде в текста на глава първа "Общи положения" думите "пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност" се заличават.


§ 5. Изпълнението на наредбата се възлага на директора на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и директорите на столичната и областните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението", а контролът по изпълнението й на главния секретар на МВР.


Приложение № 1 към чл. 21, ал. 1



МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"
 
Рег. № ........., екз. № ..........
.................................. 20.... г.
 
З А П О В Е Д
 
ОТНОСНО: Предислоциране на сили и средства от НС "ПБЗН".
На основание чл. 21, ал. 2 от Наредба за осъществяване на пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност от НСПБЗН и във връзка с ограничаването и ликвидирането на
...............................................................................................................................................................
(пожар, последици от бедствия, аварии и катастрофи)
 
З А П О В Я Д В А М:
 
Временно предислоцирам, считано от ....................................,
противопожарен/ни/ автомобил/и/ заедно с дежурещите на тях екипи по щата на .................., числящи се на РС "ПБЗН"............................................., както следва:

(ОД "ПБЗН", СД "ПБЗН")

1. ППА ............................... с ДК № ............. с .......... служители;
(тип и марка) (брой)
2. ППА ............................... с ДК № ............. с .......... служители;
(тип и марка) (брой)
3. ППА ............................... с ДК № ............. с .......... служители;
(тип и марка) (брой)
на територията на .................................................................................................................................................

(ОД "ПБЗН", СД "ПБЗН")

Същите да осъществяват пожарогасителни и аварийно-спасителни действия по разпореждане на директора на .......................................................... до огра-

(ОД "ПБЗН", СД "ПБЗН")

ничаването (ликвидирането) на произшествието.
Настоящата заповед да се доведе до знанието на директорите на ...................................................................

(ОД "ПБЗН", СД "ПБЗН")

за сведение и изпълнение.
Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на ...............................................................................................................
(длъжност, фамилия)
 
Директор: ............................................
(фамилия, подпис, печат)
 


Приложение № 2 към чл. 22, ал. 3



СПРАВОЧНИК
за пътищата и водоизточниците в района на действие на РСПБЗН (УПБЗН) .............
 
Населено Път за придвижване Водоизточници
по място, най-къс резервен брой, вид, место-
ред обекти, път, път, диаме- нахож-
  улици разстоя- разстоя- тър, дение
    ние ние дебит  
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           


Приложение № 3 към чл. 23, ал. 1



РАЗПИСАНИЕ
за разпределение на времето за поддържане на непрекъснато денонощно дежурство от състава на дежурните смени
в РСПБЗН (УПБЗН) ......................
 
Мероприятия Време
1. Приемане на дежурството 08.00 - 08.30
2. Проиграване на варианти от плана 08.30 - 09.00
  за контролна тревога на службата  
  и подготовка за занятията по про-  
  фесионална подготовка  
3. Професионална подготовка на 09.00 - 12.00
  състава  
4. Почивка 12.00 - 12.40
5. Подготовка за занятията по про-  
  фесионална подготовка 12.40 - 13.00
6. Професионална подготовка на  
  състава 13.00 - 17.00
7. Физическа подготовка 17.00 - 18.00
8. Почивка 18.00 - 19.00
9. Поддържане на непрекъснато 19.00 - 20.30
  дежурство  
10. Вечерна проверка на дежурните 20.30 - 21.00
  смени.  
11. Поддържане на непрекъснато 21.00 - 06.00
  дежурство  
12. Почистване на помещенията и 06.00 - 06.30
  районите на сградата на РСПБЗН  
  (УПБЗН)  
13. Почистване на техниката и съоръ- 06.30 - 07.30
  женията  
14. Анализ на дежурството и подго- 07.30 - 08.00
  товка за сдаване  
15. Сдаване на дежурството 08.00 - 08.30
     


Приложение № 4 към чл. 23, ал. 3



ДНЕВНИК
за сдаване и приемане на дежурството
на РСПБЗН (УПБЗН) ..................
 
Дата Кратко описание Фамилия Подпис
  на произшествията и подпис на на начал-
  през дежурството сдаващия и ник на
    приемащия РСПБЗН
    дежурството (УПБЗН)
1 2 3 4
       
       
       
       
       


Приложение № 5 към чл. 23, ал. 4



УТВЪРЖДАВАМ:

НАЧАЛНИК РСПБЗН:

.................................................................................................................................................................................................................................................................................

СЕДМИЧНА ПРОГРАМА
за професионалната подготовка на състава от дежурните смени в РСПБЗН(УПБЗН) ............................
за времето от ..................... до .......................
 
Час/ 09.00 - 10.00 - 11.00 - 13.00 - 14.00 - 15.00 - 16.00 - 17.00 -
ден/ 09.45 10.45 11.45 13.45 14.45 15.45 16.45 18.00
дата                
Поне-               Физическа
делник               подготовка
...............................
               
Втор-               Физическа
ник               подготовка
...............................
               
Сряда               Физическа
...............................
              подготовка
Четвър-               Физическа
тък               подготовка
...............................
               
Петък   Физическа
...............................
Провеждане на пропуснати занятия подготовка
Събота   Физическа
...............................
Почистване на техниката, уредите и съоръженията подготовка
Неделя   Физическа
...............................
Почистване на помещенията и районите на РСПБЗН (УПБЗН) подготовка
     
  Изготвил:  
     


Приложение № 6 към чл. 23, ал. 5



ДНЕВНИК
за отчитане на занятията по професионалната подготовка на състава от дежурните
смени в РСПБЗН (УПБЗН)....................................
 
Име и фамилия Дата на Ча- Наимено- Метод При- Подпис
по на обучаемите провеж- со- вание на на про- съст- на ръко-
ред   дане на ве темата веждане вали водителя
    занятието         на заня-
              тието
1 2 3 4 5 6 7 8
               
               
               


Приложение № 7 към чл. 23, ал. 6



РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ
на времето за носене на непрекъснато денонощно дежурство от диспечерите в дежурните центрове
на ОДПБЗН (РСПБЗН, УПБЗН) .............................
 
Мероприятия Време
1. Приемане на дежурството и про- 08.00 - 08.30
  верка на средствата за свръзка  
2. Попълване отчета за противопо- 08.30 - 09.00
  жарната техника и личния състав  
  на дежурство в ОДПБЗН  
  (РСПБЗН, УПБЗН) и изпращане  
  в ГДПБЗН  
3. Обработване на телефонограми 09.00 - 19.30
  за произшествия и дежурства с  
  противопожарна техника и въ-  
  веждане информация в автома-  
  тизирана информационна  
  система  
4. Анализ на дежурството и подго-  
  товка за сдаване 19.30 - 20.00
5. Сдаване на дежурството 20.00 - 20.30
6. Приемане на дежурството 20.00 - 20.30
7. Проверка на средствата за свръзка 20.30 - 21.00
8. Обработване на телефонограми 21.00 - 07.30
  за произшествия и дежурства с  
  противопожарна техника и въ-  
  веждане информация в автомати-  
  зирана информационна система  
9. Анализ на дежурството и подго- 07.30 - 08.00
  товка за сдаване  
10. Сдаване на дежурството и провер-  
  ка на средствата за свръзка 08.00 - 08.30
     

Забележка. На всеки диспечер по време на дежурството се осигуряват 65 минути почивка.


Приложение № 8 към чл. 24, ал. 2



ОТЧЕТ
за противопожарната техника и личния състав на дежурство в района на действие
на ОДПБЗН (РСПБЗН, УПБЗН) ............................... на ........................................

(ден, месец, година)

 
ОДПБЗН ПА, снети от ПА на дежурство Мото- Личен състав
(РСПБЗН, дежурство за:   помпи на дежурство
УПБЗН)        
  ре- ТО-1 ТО-2 СТО общо за пожарогасене за по- меди- ПНС шлан- оси- общо на де- из- неиз- ин- ком. ВСА
  монт         водо- ком- пра- общо АСД демни цин-   гов гуря-   жур- прав- прав- спек- на  
            пенни бини- хови     с-ва ски   а-л ващи   ство ни ни тори еки-  
              рани         а-ли               ПГ и пи,  
                                        АСД по-  
                                          жар-  
                                          никари  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
                                             
                                             
                                             


Забележка. Отчетът за противопожарната техника и личния състав в района на действие на СДПБЗН/ОДПБЗН се изпраща ежедневно в ОДЦ при ГДПБЗН.


Приложение № 9 към чл. 24, ал. 2



ДНЕВНИК
за движение на състава от ОДПБЗН
(РСПБЗН, УПБЗН) ...................................................................................................................................
 
Дата Име В кое населено Разре-
  и фамилия място или обект се шил
    намира (от - до)  
1 2 3 4
       
       
       
       


Приложение № 10 към чл. 24, ал. 2



ДНЕВНИК
за надзора в района на РСПБЗН (УПБЗН)
 
Дата и Състояние Състояние Състояние на Други Предал/
по час на на водопро- на пътищата, системите промени приел
ред полу- водната мре- мостовете за оповестя-    
  чаване жа, резер- и прелезите ване (пожа-    
  на съоб- воарите,   роизвести-    
  щението пожарога-   телни, радио    
    сителните   и телефонни)    
    инсталации        
1 2 3 4 5 6 7
             
             
             
             


Приложение № 11 към чл. 27, ал. 1



УДОСТОВЕРЕНИЕ
 
Подписаният ................................................................................................................................................

(име, презиме, фамилия)

длъжност ...................................................................................................................................................
удостоверявам, че при ликвидирането на .......................................................................................................................
........................................................................................................................................................
(пожар, бедствие, авария или катастрофа)
бе използвано на основание чл. 103 ЗМВР ......................................................................................................................
........................................................................................................................................................
(указва се типът, рег. или друг № на техническото
или съобщителното средство)
собственост на ...........................................................................................................................................
(трите имена на собственика или фирмата)
от ......... часа на ......... до ......... часа на ........., при което
(дата) (дата)
........................................................................................................................................................
(указват се изминатите километри и часове на работа)
 
През време на действията бяха заангажирани и следните лица:
1. .......................................................................................................................................................
(трите имена и заеманата длъжност в работата)
2. .......................................................................................................................................................
(трите имена и заеманата длъжност в работата)
3. .......................................................................................................................................................
(трите имена и заеманата длъжност в работата)
 
Подпис: ...........................................................................................................................................................
(име, фамилия)
................... 20... г.
(дата на издаване
на удостоверението)
 


Приложение № 12 към чл. 28, ал. 1



СЪГЛАСИЕ
 
Подписаният ...................................................................................................................................

(име, презиме, фамилия, длъжност)

давам съгласие органите на НСПБЗН от Република България да извършат пожарогасителни и аварийно-спасителни действия в ....................................
...............................................................................................................................................
(указва се точният адрес и местоположението на посолството, консулството или транспортното средство)
...............................................................................................................................................
от ......... часа на ............... 20... г.
(указват се часът и датата)
 
Подпис: ..........................
 


Приложение № 13 към чл. 29, ал. 2



УТВЪРЖДАВАМ:

ДИРЕКТОР НА ОДПБЗН

.........................................................................................................................................................................................................

(име, фамилия, подпис)

 
ПЛАН
за съсредоточаване на силите и средствата за ограничаване и ликвидиране на произшествия в обектите, намиращи се в района на действие на ОДПБЗН - .............................
 
Обекти ППА Забе-
  наимено- адрес, в района вид брой от лежка
  вание телефон на действие     РСПБЗН,  
      на РСПБЗН     УСПБЗН  
      (УПБЗН)        
1 2 3 4 5 6 7 8
               
               
               
 
Предлага:
.......................................................
(длъжност, име, фамилия, подпис)
 


Приложение № 14 към чл. 33, ал. 4



ПОТВЪРЖДЕНИЕ
 
Подписаният ..................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия)
............................................................................................................................................
(длъжност)
............................................................................................................................................
(наименование на обекта или района)
потвърждавам, че електрическото напрежение в ..................................................................................................
............................................................................................................................................
(обект, цех, помещение, съоръжение)
е изключено в ........................ на .....................................
(час, минути) (ден, месец, година)
 

Подпис:

 


Промени настройката на бисквитките