Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 17 от 23.II

НАРЕДБА № 2 ОТ 28 ЮНИ 2006 Г. ОТНОСНО РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ ЗА СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ

 

НАРЕДБА № 2 ОТ 28 ЮНИ 2006 Г. ОТНОСНО РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ ЗА СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ

Издадена от Висшия съдебен съвет

Обн. ДВ. бр.61 от 28 Юли 2006г., изм. ДВ. бр.17 от 23 Февруари 2007г., отм. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2008г.

Отменена с § 1 от заключителните разпоредби на Наредба № 1 от 19 декември 2007 г. относно реда и организацията по провеждане на конкурси за назначаване, повишаване в длъжност и преместване на съдия, прокурор и следовател - ДВ, бр. 2 от 8 януари 2008 г., в сила от 08.01.2008 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба урежда реда за провеждане на конкурси за назначаване на младши съдии, младши прокурори и младши следователи, както и за назначаване, повишаване и преместване на съдии, прокурори и следователи.


Чл. 2. (1) "Назначаване" е всяко първоначално встъпване в органите на съдебната власт.

(2) "Повишаване" е преминаване на по-висока длъжност в органите на съдебната власт.

(3) "Преместване" е преминаване на равна по степен длъжност от едно звено на съдебната власт в друго звено на съдебната власт.


Чл. 3. (1) Предложенията за обявяване на конкурс се правят до Висшия съдебен съвет от административните ръководители по чл. 30, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

(2) В предложението се посочва броят на незаетите длъжности в съответния съд, прокуратура или следствена служба, за които се иска обявяване на конкурс. Когато някоя длъжност не е заета поради отсъствие на титуляря, се посочва и срокът на заместване.

(3) В предложението за обявяване на конкурс за районни, окръжни, апелативни и върховни съдилища се посочва и видът на конкурсните длъжности, включително специализацията по правен отрасъл.


Чл. 4. (1) Висшият съдебен съвет с решение обявява отделни конкурси за съответния орган на съдебната власт - съд, прокуратура или следствена служба. Решението на Висшия съдебен съвет се обнародва в "Държавен вестник" и се обявява в един централен всекидневник, както и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет. Решението съдържа:

1. броя и вида на свободните длъжности в съответния орган на съдебната власт, включително специализацията по правен отрасъл;

2. мястото и срока за приемане на конкурсните документи;

3. датата, часа и мястото на провеждане на писмения изпит.

(2) Конкурсите се провеждат централизирано.

(3) Кандидатите подават документи за участие в конкурса в съда, прокуратурата или следствената служба, за която е обявена свободната длъжност.


Чл. 5. Тематичните конспекти за изпитите се утвърждават от Висшия съдебен съвет и се публикуват в неговата интернет страница.


Чл. 6. Администрацията на Висшия съдебен съвет организира провеждането на конкурсите. Главният секретар на Висшия съдебен съвет определя служителите, които подпомагат организационно-технически дейността на конкурсните комисии по време на конкурсите.


Глава втора.
КОНКУРСНИ КОМИСИИ

Чл. 7. (1) Конкурсът се провежда от определени от Висшия съдебен съвет конкурсни комисии, които се състоят от председател, четирима редовни и двама резервни членове.

(2) В конкурсните комисии не могат да участват членове на Висшия съдебен съвет. В конкурсните комисии за съдии не могат да участват действащи прокурори и следователи. В конкурсните комисии за прокурори и следователи не могат да участват действащи съдии.

(3) Членовете на комисията, които са съдии, прокурори или следователи, трябва да са с ранг равен или по-висок от съответния за обявената свободна длъжност.

(4) Изпитът се провежда от редовните членове на комисията, сред които винаги трябва да бъде включено не по-малко от едно хабилитирано лице по правните науки.

(5) В зависимост от броя на кандидатите по предложение на административните ръководители по чл. 30, ал. 1 от Закона за съдебната власт или по своя инициатива Висшият съдебен съвет може да определи и повече от една конкурсна комисия за провеждането на един конкурс.

(6) По предложение на административните ръководители по чл. 30, ал. 1 от Закона за съдебната власт и по своя инициатива Висшият съдебен съвет одобрява разширен списък на кандидати за членове на конкурсните комисии. Списъкът се обновява периодично, но не по-малко от веднъж годишно.

(7) Поименният състав на всяка комисия се определя от Висшия съдебен съвет на основата на изтеглен на публично заседание жребий по одобрения списък.

(8) За участие в конкурсна комисия се получава възнаграждение, което се определя и изплаща от Висшия съдебен съвет.


Чл. 8. (1) Отсъстващ редовен член на конкурсната комисия се замества от резервен член, определен от председателя на комисията. При отсъствие на председателя неговите функции се поемат от магистрат - член на комисията, съобразно правилата за старшинство по чл. 146 от Закона за съдебната власт.

(2) Председателят на конкурсната комисия ръководи нейната работа, следи за спазване условията за провеждане на конкурса и обявява началото и края на изпитния ден.

(3) Когато за един конкурс е определена повече от една комисия, всички комисии провеждат писмения изпит съвместно - по едно и също време и на едно и също място.


Чл. 9. Конкурсната комисия приема решенията си присъствено с мнозинство повече от половината от общия брой на членовете й.


Глава трета.
КОНКУРСИ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ, МЛАДШИ ПРОКУРОРИ И МЛАДШИ СЛЕДОВАТЕЛИ, ЗА СЪДИИ В РАЙОНЕН, ОКРЪЖЕН И АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, ПРОКУРОРИ В РАЙОННА И ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА И СЛЕДОВАТЕЛИ В ОКРЪЖНА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА

Раздел I.
Ред за кандидатстване и допускане до конкурс за младши съдии, младши прокурори и младши следователи

Чл. 10. Конкурсът се провежда централизирано не по-малко от един път годишно и не по-късно от три месеца след обявяването му.


Чл. 11. За участие в конкурса се допускат лицата, които са подали необходимите документи и отговарят на изискванията по чл. 126 от Закона за съдебната власт.


Чл. 12. (1) Кандидатите подават писмено заявление (приложение № 1) за участие в конкурса по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет, в 14-дневен срок от датата на обнародването на решението по чл. 4, ал. 1.

(2) Към заявлението се прилагат:

1. автобиография, подписана от кандидата;

2. диплома за завършено висше юридическо образование в нейната цялост;

3. удостоверение за юридическа правоспособност;

4. свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по Закона за съдебната власт, съдържащо данни за всички предходни осъждания, включително и тези, за които е настъпила реабилитация, както и за осъждания по чл. 78а от Наказателния кодекс;

5. декларации по чл. 12, 126 и 132 от Закона за съдебната власт;

6. удостоверение от специализирано психиатрично заведение за липсата на душевно заболяване, което представлява трайна пречка за заемане на обявената длъжност;

7. други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

(3) Заявлението и приложените към него копия от документи се подават лично от кандидата или от надлежно упълномощен негов представител.

(4) При представянето на книжата приносителят е длъжен да предостави на съответното длъжностно лице и оригиналите на документите за сравняване с копията.


Чл. 13. Заявлението и документите се подават до административния ръководител на съда, прокуратурата или следствената служба, за която е обявена свободната длъжност, и се завеждат с регистрационен номер от определено за целта длъжностно лице. На първия работен ден след изтичане на срока за приемане на конкурсните документи административният ръководител изпраща списъка на кандидатите и техните документи до Висшия съдебен съвет. Заявления, подадени след срока, не се регистрират.


Чл. 14. (1) В администрацията на Висшия съдебен съвет документите на всеки кандидат получават входящ номер за конкурса, като кандидатите, подали повече от един комплект документи за участие в един и същи конкурс, получават един номер.

(2) По предложение на комисията по предложенията и атестирането Висшият съдебен съвет утвърждава списък на допуснатите до изпит кандидати, включващ регистрационните и входящите номера на документите им, за всеки отделен конкурс. Списъкът се обявява на общодостъпно място в сградата на Висшия съдебен съвет, както и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

(3) По реда на ал. 2 се обявява и списъкът на недопуснатите до изпит кандидати.


Раздел II.
Ред за кандидатстване и допускане до конкурс за съдии в районен, окръжен и административен съд, прокурори в районна и окръжна прокуратура и следователи в окръжна следствена служба

Чл. 15. Конкурсът се провежда централизирано не по-малко от два пъти годишно.


Чл. 16. В конкурса могат да участват лица, които са подали необходимите документи и отговарят на изискванията по чл. 126 и 127 от Закона за съдебната власт.


Чл. 17. (1) Кандидатите подават писмено заявление (приложение № 2) за участие в конкурса по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет, в 14-дневен срок от датата на обнародването на решението по чл. 4, ал. 1.

(2) Към заявлението се прилагат:

1. автобиография, подписана от кандидата;

2. диплома за завършено висше юридическо образование в нейната цялост;

3. удостоверение за юридическа правоспособност;

4. трудова, служебна и/или осигурителна книжка, удостоверяващи наличие на стаж по чл. 127 от Закона за съдебната власт;

5. свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по Закона за съдебната власт, съдържащо данни за всички предходни осъждания, включително и тези, за които е настъпила реабилитация, както и за осъждания по чл. 78а от Наказателния кодекс;

6. декларации по чл. 12, 126 и 132 от Закона за съдебната власт;

7. удостоверение от специализирано психиатрично заведение за липсата на душевно заболяване, което представлява трайна пречка за заемане на обявената длъжност;

8. други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

(3) Заявлението и приложените към него копия от документи се подават лично от кандидата или от надлежно упълномощен негов представител.

(4) При представянето на книжата приносителят е длъжен да предостави на съответното длъжностно лице и оригиналите от документите за сравняване с копията.


Чл. 18. Заявлението и документите се подават до административния ръководител на съда, прокуратурата или следствената служба, за която е обявена свободната длъжност, и се завеждат с регистрационен номер от определено за целта длъжностно лице. На първия работен ден след изтичане на срока за приемане на конкурсните документи административният ръководител изпраща списъка на кандидатите и техните документи до Висшия съдебен съвет. Заявления, подадени след срока, не се регистрират.


Чл. 19. (1) В администрацията на Висшия съдебен съвет документите на всеки кандидат получават входящ номер за конкурса, като кандидатите, подали повече от един комплект документи за участие в един и същи конкурс, получават един номер.

(2) По предложение на комисията по предложенията и атестирането Висшият съдебен съвет утвърждава списък на допуснатите до изпит кандидати, включващ регистрационните и входящите номера на документите им, за всеки отделен конкурс. Списъкът се обявява на общодостъпно място в сградата на Висшия съдебен съвет, както и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

(3) По реда на ал. 2 се обявява и списъкът на недопуснатите до изпит кандидати.


Раздел III.
Провеждане на конкурсния изпит

Чл. 20. (1) Конкурсите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, за съдии в районен, окръжен и административен съд, прокурори в районна и окръжна прокуратура и следователи в окръжна следствена служба включват писмен и устен изпит.

(2) На писмения изпит се проверяват уменията на кандидатите за практическо прилагане на теоретическите знания чрез решаване на казус в съответния правен отрасъл.

(3) На устния изпит се проверяват знанията на кандидатите по материята в съответния правен отрасъл по тематични конспекти.


Чл. 21. (1) За писмения изпит кандидатите са длъжни да се явят в определеното помещение и да заемат местата си не по-късно от 15 минути преди започването на изпита.

(2) Кандидатите се допускат в залата след представяне на лична карта, като се подписват в присъствен списък.

(3) По време на изпита кандидатите могат да ползват само нормативни актове.

(4) Не се допуска ползването на компютри, мобилни телефони и други технически средства.

(5) Писменият изпит продължава 4 астрономически часа, като в тях не се включва времето за прочитане и записване на казуса.


Чл. 22. (1) За всеки писмен изпит конкурсната комисия съставя предварително 10 казуса от съответния правен отрасъл.

(2) При провеждането на конкурс за младши съдии в окръжен съд конкурсните комисии съставят 5 казуса от наказателно-правните науки и 5 казуса от гражданскоправните науки. При провеждане на конкурс за съдии в районен съд и съдии в окръжен съд се съставят по 10 казуса за съответната специализация по правен отрасъл съобразно обявените места.

(3) В случаите по чл. 7, ал. 5 казусите се съставят съвместно от всички комисии, определени да проведат изпита.

(4) Съставените казуси се запечатват в отделни непрозрачни пликове и се предават в администрацията на Висшия съдебен съвет не по-късно от 3 дни преди провеждане на изпита.

(5) След обявяване на началото на писмения изпит един от кандидатите изтегля на случаен принцип казуса, по който се провежда изпитът, съобразно обявена специализация по правен отрасъл, с изключение на изпита за младши съдии. Същият кандидат отваря още два плика и след сравняване обявява дали казусите са различни от изтегления казус.

(6) Казусите се решават върху предварително получени бели листа, подпечатани с печат на Висшия съдебен съвет. Кандидатите могат да пишат по време на изпита само със син химикал. След обявяване края на изпита неизползваните листа се предават на комисията.


Чл. 23. (1) След приключване на работата по казуса или изтичане на срока по чл. 21, ал. 5 всеки кандидат изписва на предварително предоставен фиш трите си имена, единния граждански номер, входящия номер, издаден от администрацията на Висшия съдебен съвет, както и датата на изпита. Кандидатът запечатва фиша в малък непрозрачен плик.

(2) Писмената работа се запечатва собственоръчно от кандидата в голям плик, в който се поставя и запечатаният малък плик. В този вид кандидатът я предава на комисията.

(3) В присъствието на конкурсната комисия в администрацията на Висшия съдебен съвет на принципа на случайността се разпечатват големите пликове и се изписва еднакъв номер на малкия плик, големия плик и на писмената работа.

(4) Малките пликове се предоставят за съхранение на главния секретар на Висшия съдебен съвет, а големите пликове заедно с писмените работи остават у комисията за оценяване.

(5) След приключване на оценяването конкурсната комисия в пълен състав проверява целостта на малките пликове, разпечатва ги, идентифицира писмените работи и нанася оценките в протокол.

(6) Резултатите от писмения изпит се обявяват на общодостъпно място в сградата на Висшия съдебен съвет и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в тридневен срок от подписването на протокола от изпитната комисия.


Чл. 24. (1) (Отмененена като незаконосъобразна с Решение № 1637/2007 г. на ВАС - ДВ, бр. 17 от 2007 г., в сила от 23.02.2007 г.)

(2) Конкурсната комисия съставя график по входящи номера за времето и мястото на провеждане на устния изпит, който се обявява на видно място в сградата на Висшия съдебен съвет и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в тридневен срок от обявяване на резултатите от писмения изпит.

(3) Устният изпит се провежда не по-рано от 7 дни от обявлението по ал. 2.


Чл. 25. При определена повече от една изпитна комисия за един конкурс в началото на изпитния ден списъците с кандидатите за устен изпит се разпределят чрез жребий по комисиите.


Раздел IV.
Оценяване и класиране на кандидатите

Чл. 26. (1) Писмените работи се проверяват и оценяват анонимно от двама членове на конкурсната комисия независимо един от друг без взаимна консултация и без обмяна на информация за оценките им. Оценки върху писмената работа не се поставят.

(2) Всеки проверител записва в свой отделен работен протокол срещу номера на писмената работа поставената от него оценка.

(3) Работните протоколи се предават на председателя на комисията за изготвяне на окончателния протокол, който се подписва от членовете на комисията.

(4) Когато разликата в оценките на двамата проверители е до единица, крайната оценка е средноаритметична между двете оценки.

(5) Когато разликата в оценките е повече от единица, писмената работа се проверява и от арбитър - член на комисията, посочен от нейния председател. Крайната оценка е средноаритметична между трите оценки.


Чл. 27. Писмените работи се оценяват от проверяващите по шестобалната система с точност до 0,50.


Чл. 28. (1) При оценяване на устния изпит всеки член на комисията преценява качествата на кандидата въз основа на неговите отговори по шестобална система с точност до 0,50, като нанася оценките си в индивидуален протокол.

(2) Оценката на кандидатите на устния изпит представлява средноаритметично число от оценките на всички членове на конкурсната комисия.

(3) (Отмененена като незаконосъобразна с Решение № 1637/2007 г. на ВАС - ДВ, бр. 17 от 2007 г., в сила от 23.02.2007 г.)


Чл. 29. (1) Конкурсната комисия извършва класирането на кандидатите според резултатите от тяхното представяне и го отразява в протокол, който се подписва от всички членове на конкурсната комисия, като балът на всеки кандидат е сбор от оценката от писмения и от устния изпит.

(2) Когато няколко кандидати имат равен бал, предимство в класирането има този, чиято средна оценка от семестриалните и държавните изпити е по-висока.

(3) Протоколът се предава на Висшия съдебен съвет чрез комисията по предложенията и атестирането.


Чл. 30. (1) Обявяването на класирането се извършва в 7-дневен срок след приключването на устния изпит на общодостъпно място в сградата на Висшия съдебен съвет и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

(2) В 7-дневен срок от обявяването на класирането класираните кандидати са длъжни лично да подадат във Висшия съдебен съвет заявление, с което потвърждават желанието си да заемат съответната длъжност. Кандидат, който не изпълни това задължение, отпада от предложението на председателя на конкурсната комисия по чл. 30, ал. 3.

(3) Председателят на конкурсната комисия внася във Висшия съдебен съвет чрез комисията по предложенията и атестирането предложение за назначаване на кандидатите, които са издържали конкурса, подредени по бал съобразно чл. 29, ал. 1 и 2.


Глава четвърта.
КОНКУРС ЗА СЪДИИ В АПЕЛАТИВЕН СЪД, СЪДИИ ВЪВ ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД, ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ОТДЕЛЕНИЯ ВЪВ ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД, СЪДИИ ВЪВ ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ОТДЕЛЕНИЯ ВЪВ ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, ПРОКУРОРИ В АПЕЛАТИВНА ПРОКУРАТУРА, ПРОКУРОРИ ВЪВ ВЪРХОВНАТА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА, ЗАВЕЖДАЩИ ОТДЕЛИ ВЪВ ВЪРХОВНАТА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА, ПРОКУРОРИ ВЪВ ВЪРХОВНАТА АДМИНИСТРАТИВНА ПРОКУРАТУРА, ЗАВЕЖДАЩИ ОТДЕЛИ ВЪВ ВЪРХОВНАТА АДМИНИСТРАТИВНА ПРОКУРАТУРА, СЛЕДОВАТЕЛИ В НАЦИОНАЛНАТА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА И РЪКОВОДИТЕЛИ ОТДЕЛИ В НАЦИОНАЛНАТА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА

Раздел I.
Ред за кандидатстване и допускане до конкурса

Чл. 31. (1) Конкурсът за съдии в апелативен съд, съдии във Върховния касационен съд, председатели на отделения във Върховния касационен съд, съдии във Върховния административен съд, председатели на отделения във Върховния административен съд, прокурори в апелативна прокуратура, прокурори във Върховната касационна прокуратура, завеждащи отдели във Върховната касационна прокуратура, прокурори във Върховната административна прокуратура, завеждащи отдели във Върховната административна прокуратура, следователи в Националната следствена служба и ръководители отдели в Националната следствена служба се провежда по документи и събеседване.

(2) Конкурсната комисия провежда събеседването с кандидатите съобразно материята от правния отрасъл, за който се кандидатства.


Чл. 32. Конкурсът по чл. 31 се провежда централизирано не по-малко от два пъти годишно.


Чл. 33. В конкурса по чл. 31 могат да участват лица, които отговарят на изискванията по чл. 126 и 127 от Закона за съдебната власт към датата на подаване на документите.


Чл. 34. (1) Кандидатите подават писмено заявление (приложение № 3) за участие в конкурса по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет, в 14-дневен срок от датата на обнародването в "Държавен вестник" на решението по чл. 4, ал. 1.

(2) Кандидатът подава заявлението и придружаващите го документи за участие в конкурса в съда, прокуратурата или следствената служба, за която е обявена свободната длъжност.

(3) Към заявлението се прилагат:

1. автобиография, подписана от кандидата;

2. диплома за завършено висше юридическо образование в нейната цялост;

3. удостоверение за юридическа правоспособност;

4. трудова, служебна и/или осигурителна книжка, удостоверяващи наличие на стаж по чл. 127 от Закона за съдебната власт;

5. свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по Закона за съдебната власт, съдържащо данни за всички предходни осъждания, включително и тези, за които е настъпила реабилитация, както и за осъждания по чл. 78а от Наказателния кодекс;

6. декларации по чл. 12, 126 и 132 от Закона за съдебната власт;

7. удостоверение от специализирано психиатрично заведение за липсата на душевно страдание, което представлява трайна пречка за заемане на обявената длъжност;

8. кадрова справка от ръководителя на съответния орган или организация, а ако няма такъв - от самия кандидат;

9. оценка от ръководителя на съответния орган или организация, ако има такъв;

10. последно решение за атестация - само за кандидатите от органите на съдебната власт;

11. справка от съдебния инспекторат за направени проверки за последните три години - само за кандидатите от органите на съдебната власт;

12. документи, които удостоверяват притежаването на научна степен, научно звание или придобита квалификация (ако има такива);

13. други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

(4) Заявлението и приложените към него документи се подават лично от кандидата или от надлежно упълномощен негов представител.

(5) При представянето на книжата приносителят е длъжен да предостави на съответното длъжностно лице и оригиналите на документите за сравняване с копията.


Чл. 35. Заявлението и документите се подават до административния ръководител на съда, прокуратурата или следствената служба, за която е обявена свободната длъжност, и се завеждат с регистрационен номер от определено за целта длъжностно лице. На първия работен ден след изтичане на срока за приемане на конкурсните документи административният ръководител изпраща списъка на кандидатите и техните документи до Висшия съдебен съвет. Заявления, подадени след срока, не се регистрират.


Чл. 36. (1) В администрацията на Висшия съдебен съвет документите на всеки кандидат получават входящ номер за конкурса, като кандидатите, подали повече от един комплект документи за участие в един и същи конкурс, получават един номер.

(2) По предложение на комисията по предложенията и атестирането Висшият съдебен съвет утвърждава списък на допуснатите до изпит кандидати, включващ регистрационните и входящите номера, за всеки отделен конкурс. Списъкът се обявява на общодостъпно място в сградата на Висшия съдебен съвет, както и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

(3) Със същото решение се обявяват и мястото, датата и часът на провеждане на събеседването.

(4) По реда на ал. 2 се обявява и списъкът на недопуснатите до изпит кандидати.


Раздел II.
Провеждане на конкурса и класиране на кандидатите

Чл. 37. (1) Конкурсната комисия провежда събеседване с допуснатите кандидати чрез проверяване на теоретическите им знания в съответния правен отрасъл, за който е обявена свободната длъжност, както и професионалните, деловите и личностните качества на кандидатите, необходими за успешното изпълнение на служебните им задължения, като в мотивирано заключение излага констатациите си за качествата на всеки кандидат поотделно. Заключенията се предоставят на Висшия съдебен съвет чрез комисията по предложенията и атестирането.

(2) На основата на резултатите от събеседването и представените документи в 14-дневен срок от приключване на събеседването конкурсната комисия съставя протокол за класирането на издържалите конкурса кандидати. Протоколът се обявява на общодостъпно място в сградата на Висшия съдебен съвет и на интернет страницата на Висшия съдебен.

(3) По реда на ал. 2 се обявява списъкът на неиздържалите конкурса кандидати.

(4) В 7-дневен срок от обявлението по ал. 2 класираните кандидати са длъжни лично да подадат във Висшия съдебен съвет заявление, с което потвърждават желанието си да заемат съответната длъжност. Кандидат, който не изпълни това задължение, не може да бъде назначен.


Чл. 38. Председателят на конкурсната комисия внася във Висшия съдебен съвет чрез комисията по предложенията и атестирането предложение за назначаване на кандидатите, които са издържали конкурса, по реда на класирането им.


Глава пета.
КОНКУРСИ ЗА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ

Чл. 39. (1) Конкурс за административен ръководител и заместник на административния ръководител в органите на съдебната власт се провежда по решение на Висшия съдебен съвет при липса на предложения от органа по чл. 30, ал. 1 от Закона за съдебната власт, министъра на правосъдието или една пета от общия брой на членовете на Висшия съдебен съвет, както и когато Висшият съдебен съвет е отхвърлил направените предложения.

(2) Конкурсите за административни ръководители на районен съд, окръжен съд, административен съд, районна прокуратура, окръжна прокуратура, административна прокуратура и окръжна следствена служба, както и за техните заместници, се провеждат по реда за конкурс за съдии в районен и окръжен съд, прокурори в районна и окръжна прокуратура и следователи в окръжна следствена служба.

(3) Конкурсите за административни ръководители на апелативен съд и апелативна прокуратура, както и за техните заместници, заместници на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, заместници на главния прокурор и заместници на директора на Националната следствена служба се провеждат по реда за конкурс за съдии в апелативен съд, съдии във Върховния касационен съд, председатели на отделения във Върховния касационен съд, съдии във Върховния административен съд, председатели на отделения във Върховния административен съд, прокурори в апелативна прокуратура, прокурори във Върховната касационна прокуратура, завеждащи отдели във Върховната касационна прокуратура, прокурори във Върховната административна прокуратура, завеждащи отдели във Върховната административна прокуратура, следователи в Националната следствена служба.


Глава шеста.
ОБЖАЛВАНЕ НА ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТТА НА КОНКУРСА

Чл. 40. (1) Всеки кандидат може да обжалва законосъобразността на проведения конкурс пред Висшия съдебен съвет в 7-дневен срок от обявяването на класирането.

(2) Жалбата трябва да съдържа:

1. името, единния граждански номер и точния адрес на подателя;

2. посочване на конкурса, който се обжалва, и конкретното решение на конкурсната комисия, което се обжалва;

3. посочване на нарушенията при провеждането на конкурса и доказателства, които ги подкрепят;

4. изложение на искането;

5. подпис на жалбоподателя.


Чл. 41. (1) Висшият съдебен съвет се произнася по жалбата с решение в 14-дневен срок от получаването й.

(2) Решението се съобщава на заинтересуваните лица, като им се връчва лично или им се изпраща по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка.


Чл. 42. (1) Решението на Висшия съдебен съвет по законосъобразността на конкурса подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаване на решението. Върховният административен съд разглежда жалбата в тричленен състав и се произнася с окончателно решение.

(2) Когато с влязло в сила решение конкурсът е отменен, се насрочва нов конкурс.

(3) Новият конкурс се провежда с всички кандидати, допуснати за явяване до отменения конкурс. Нови кандидати не се допускат.


Глава седма.
НАЗНАЧАВАНЕ НА ИЗДЪРЖАЛИТЕ КОНКУРСА КАНДИДАТИ

Чл. 43. Висшият съдебен съвет подлага на гласуване предложенията на председателите на конкурсните комисии по реда на класирането на кандидатите до попълване на местата, за които е обявен конкурсът.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 127ж, ал. 1 от Закона за съдебната власт.


§ 2. Тази наредба отменя Наредба № 2 от 2004 г. за условията и реда за провеждане на конкурсите за магистрати.


Приложение № 1 към чл. 12, ал. 1



Рег. № .....................................................................................
 
Дата: .................................................................................
 
  ДО
 
........................................................................................
   
ЗАЯВЛЕНИЕ
 
от ............................................................. ЕГН .....................................................................................................
(име, презиме и фамилия)
точен адрес: ...............................................................................................................................................................
телефон за връзка /GSM .....................................................................................................................................................
 
УВАЖАЕМИ
ГОСПОДИН/ГОСПОЖО ...................................,
 
Желая да участвам в обявения конкурс за заемане на длъжността "младши .............................................................................................." в ..................................................................................................................
 
  Към заявлението прилагам:
1. Автобиография (подписана от кандидата)
2. Копие на диплома за завършено висше юридическо образование
Среден успех от курса на обучение:  
Среден успех от държавните изпити:  
3. Копие на удостоверение за юридическа правоспособност
4. Свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по Закона за съдебната власт, съдържащо данни за всички предходни осъждания, включително и тези, за които е настъпила реабилитация, както и за осъждания по чл. 78а от Наказателния кодекс
5. Декларации по чл. 12, 126 и 132 от Закона за съдебната власт
6. Удостоверение от специализирано психиатрично заведение за липсата на душевно заболяване, което представлява трайна пречка за заемане на обявената длъжност
7.
Други: ..........................................................................................................................................................
   
Заявявам, че съм запознат с Наредба № 2 от 28.VI.2006 г. на ВСС за провеждане на конкурсите за съдии, прокурори и следователи, обнародвана в "Държавен вестник", бр. 61 от 2006 г., и публикувана в сайта на ВСС с адрес:

www.vss.justice.bg

.............................. ПОДПИС:
(дата)  
   


Приложение № 2 към чл. 17, ал. 1



Рег. № .....................................................................................
 
Дата: .................................................................................
 
  ДО
 
........................................................................................
   
ЗАЯВЛЕНИЕ
 
от ............................................................. ЕГН .....................................................................................................
(име, презиме и фамилия)
точен адрес: ...............................................................................................................................................................
телефон за връзка /GSM .....................................................................................................................................................
 
УВАЖАЕМИ
ГОСПОДИН/ГОСПОЖО ...................................,
 
Желая да участвам в обявения конкурс за заемане на длъжността "............................................................................................................."
в .....................................................................................................................................................................
 
  Към заявлението прилагам:
1. Автобиография (подписана от кандидата)
2. Копие на диплома за завършено висше юридическо образование
Среден успех от курса на обучение:  
Среден успех от държавните изпити:  
3. Копие на удостоверение за юридическа правоспособност
4. Копие от трудова, служебна и/или осигурителна книжка, удостоверяващи наличие на стаж по чл. 127 от Закона за съдебната власт
5. Свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по Закона за съдебната власт, съдържащо данни за всички предходни осъждания, включително и тези, за които е настъпила реабилитация, както и за осъждания по чл. 78а от Наказателния кодекс
6. Декларации по чл. 12, 126 и 132 от Закона за съдебната власт
7. Удостоверение от специализирано психиатрично заведение за липсата на душевно заболяване, което представлява трайна пречка за заемане на обявената длъжност
8.
Други: ............................................................................................................................................................
   
Заявявам, че съм запознат с Наредба № 2 от 28.VI.2006 г. на ВСС за провеждане на конкурсите за съдии, прокурори и следователи, обнародвана в "Държавен вестник", бр. 61 от 2006 г., и публикувана в сайта на ВСС с адрес:

www.vss.justice.bg

.............................. ПОДПИС:
(дата)  
   


Приложение № 3 към чл. 34, ал. 1




Рег. № .....................................................................................
 
Дата: .................................................................................
 
  ДО
 
........................................................................................
   
ЗАЯВЛЕНИЕ
 
от ............................................................. ЕГН .....................................................................................................
(име, презиме и фамилия)
точен адрес: ...............................................................................................................................................................
телефон за връзка /GSM .....................................................................................................................................................
 
УВАЖАЕМИ
ГОСПОДИН/ГОСПОЖО ...................................,
 
Желая да участвам в обявения конкурс за заемане на длъжността "............................................................................................................."
в .....................................................................................................................................................................
 
  Към заявлението прилагам:
1. Автобиография (подписана от кандидата)
2. Копие на диплома за завършено висше юридическо образование
3. Копие на удостоверение за юридическа правоспособност
4. Копие от трудова, служебна и/или осигурителна книжка, удостоверяващи наличие на стаж по чл. 127 от Закона за съдебната власт
5. Свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по Закона за съдебната власт, съдържащо данни за всички предходни осъждания, включително и тези, за които е настъпила реабилитация, както и за осъждания по чл. 78а от Наказателния кодекс
6. Декларации по чл. 12, 126 и 132 от Закона за съдебната власт
7. Удостоверение от специализирано психиатрично заведение за липсата на душевно страдание, което представлява трайна пречка за заемане на обявената длъжност
8. Кадрова справка от ръководителя на съответния орган или организация, а ако няма такъв - от самия кандидат
9. Оценка от ръководителя на съответния орган или организация, ако има такъв
10. Последно решение за атестация - само за кандидатите от органите на съдебната власт
11. Справка от съдебния инспекторат за направени проверки за последните три години - само за кандидатите от органите на съдебната власт
12. Документи, които удостоверяват притежаването на научна степен, научно звание или придобита квалификация (ако има такива)
13.
Други документи: .........................................................................................................................................
 
.....................................................................................................................................................
   
Заявявам, че съм запознат с Наредба № 2 от 28.VI.2006 г. на ВСС за провеждане на конкурсите за съдии, прокурори и следователи, обнародвана в "Държавен вестник", бр. 61 от 2006 г., и публикувана в сайта на ВСС с адрес:

www.vss.justice.bg

.............................. ПОДПИС:
(дата)  
   


Промени настройката на бисквитките