Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 38 от 11.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 ОТ 7 ЮЛИ 2006 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 ОТ 7 ЮЛИ 2006 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ

Обн. ДВ. бр.56 от 11 Юли 2006г., изм. ДВ. бр.88 от 31 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.93 от 17 Ноември 2006г., изм. ДВ. бр.105 от 22 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.19 от 2 Март 2007г., изм. ДВ. бр.28 от 3 Април 2007г., изм. ДВ. бр.38 от 11 Май 2007г., изм. ДВ. бр.58 от 17 Юли 2007г.

Изтекъл срок на действие. Виж Постановление № 175 от 24 юли 2007 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности - обн., ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 01.07.2007 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Приема:

1. средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала по министерства, ведомства и други бюджетни организации, финансирани от републиканския бюджет, съгласно приложение № 1;

2. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала в делегираните от държавата дейности във функциите "Общи държавни служби", "Отбрана и сигурност", "Здравеопазване", "Социално осигуряване, подпомагане и грижи", "Почивно дело, култура и религиозни дейности", финансирани чрез бюджетите на общините, съгласно приложение № 2;

3. таблица за размерите на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива за работещите в държавната администрация съгласно приложение № 3;

4. таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати за заетите в Националната агенция за приходите съгласно приложение № 4;

5. таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати на: заместник-министрите, председателите, заместник-председателите и членовете на държавни комисии; председателите и заместник-председателите на държавни агенции; областните управители и заместник областните управители, изпълнителните директори на изпълнителни агенции; ръководителите на административни структури, създадени със закон или с постановление, и техните заместници; кметовете, заместник-кметовете и кметските наместници съгласно приложение № 5;

6. таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати на началниците и членовете на кабинетите на министър-председателя, на заместник министър-председателите и на министрите; на съветниците, експертите и техническите сътрудници в тези кабинети, както на експертите за връзки с обществеността в кабинетите на областните управители съгласно приложение № 6;

7. таблица на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни заплати на заетите в науката и образованието съгласно приложение № 7;

8. таблица на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни заплати на персонала, зает в здравните и лечебните заведения - бюджетни предприятия по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителната разпоредба на Закона за счетоводството, съгласно приложение № 8;

9. таблица на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни заплати на заетите в културата, които не прилагат Закона за държавния служител, съгласно приложение № 9.

(2) За администрациите, необхванати в ал. 1, т. 1 и 2, както и за финансираните от други източници министърът на труда и социалната политика и министърът на финансите определят съвместно средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала по предложение на съответните първостепенни разпоредители с бюджетни кредити.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Началните основни месечни заплати при нормална продължителност на работното време за длъжностите, необхванати в приложенията към ал. 1, т. 4 - 9, се определят така, че брутното месечно възнаграждение на лицето да не бъде по-ниско от минималния месечен осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии, определени в приложение № 1 към чл. 8, т. 1 от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2007 г.


Чл. 2. (1) Годишният размер на средствата за работна заплата на организациите и дейностите на бюджетна издръжка, включително за администрациите от централната и териториалната изпълнителна власт, се формира с натрупване от началото на годината на основата на разчетената с държавния бюджет и с общинските бюджети численост на персонала и определените по реда на постановлението средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала за съответния период.

(2) Средствата за работна заплата, установени по реда на ал. 1 за съответния период, се ползват за определяне и изплащане на основните заплати, на допълнителни и други трудови възнаграждения по Кодекса на труда, по Закона за държавния служител, по друг закон или нормативен акт, с колективен трудов договор и/или с вътрешни правила за работната заплата, и/или с индивидуален трудов договор.

(3) Паричните награди или стойността на предметните награди, дадени на основание на Закона за държавния служител, а за служителите по трудово правоотношение - съгласно устройствените правилници и/или вътрешните правила за работната заплата, се определят в рамките на средствата по ал. 2.


Чл. 3. В съответствие със Закона за висшето образование и Закона за Българската академия на науките ръководствата на гражданските държавни висши училища и на Българската академия на науките самостоятелно определят числеността на персонала и средните месечни брутни заплати на едно лице, като спазват размерите на началните заплати, определени по длъжности в приложение № 7.


Чл. 4. В съответствие със Закона за радиото и телевизията управителните съвети на Българското национално радио и на Българската национална телевизия самостоятелно определят числеността на персонала, средните месечни брутни работни заплати на едно лице и средствата за работна заплата.


Чл. 5. Първостепенните разпоредители с бюджетни кредити без кметовете на общините в рамките на утвърдените средства и средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала за съответните системи, отрасли и дейности определят съобразно структурата и квалификацията на персонала конкретните размери на средната месечна брутна заплата на едно лице от персонала по второстепенни и от по-ниски степени разпоредители с бюджетни кредити по реда на чл. 9 от Наредбата за договаряне на работната заплата, приета с Постановление № 129 на Министерския съвет от 1991 г. (обн., ДВ, бр. 55 от 1991 г.; изм., бр. 30 и 40 от 1993 г.).


Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Министърът на финансите диференцира по общини определените с приложение № 2 средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала за функция "Общи държавни служби", дейност "Общинска администрация", функция "Отбрана и сигурност" и функция "Здравеопазване".

(2) Общинските съвети по предложение на кметовете на общините могат да определят за делегираната от държавата дейност "Общинска администрация" по-висока численост от тази по приложение № 7 към чл. 11, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. с не по-високи средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала за работещите в същата дейност. Средствата за заплати и осигурителни вноски се осигуряват от местни данъци и такси, от неданъчни и други общински приходи.

(3) Общинските съвети по предложение на кметовете на общините в съответствие със Закона за местното самоуправление и местната администрация утвърждават средствата за работна заплата и определят средните месечни брутни заплати на едно лице от персонала за работещите в местните дейности по реда на чл. 9 от Наредбата за договаряне на работната заплата.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Министърът на културата, съответно министърът на труда и социалната политика, съгласувано с министъра на финансите диференцират средните месечни брутни заплати на едно лице от персонала в делегираните от държавата дейности в културата и в социалните услуги съгласно приложение № 2 по общини съобразно квалификационния състав и образователната структура на персонала.

(5) Общинските съвети определят средните месечни брутни заплати на едно лице от персонала и средствата за работна заплата на организациите, дейностите и заведенията, финансирани чрез общинските бюджети, като спазват разчетената по реда на ал. 4 средна месечна брутна заплата.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Кметът на общината определя общата средна месечна брутна заплата на едно лице от персонала в делегираните от държавата дейности във функция "Образование".

(7) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) По предложение на кмета на общината общинският съвет определя средните месечни брутни заплати на едно лице от персонала и средствата за заплати по делегираните от държавата дейности, детски градини, училища и обслужващи звена, финансирани чрез общинските бюджети, в рамките на определената по реда на ал. 6 средна месечна брутна заплата за функция "Образование".

(8) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Министърът на образованието и науката, министърът на земеделието и горите, министърът на културата и председателят на Държавната агенция за младежта и спорта определят числеността на персонала и средните месечни брутни заплати на едно лице от персонала за държавните детски градини, държавните училища и обслужващи звена.

(9) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Определените по реда на ал. 6 и 8 средни месечни брутни работни заплати на едно лице от персонала се прилагат в рамките на единните стандарти за финансиране на делегираните от държавата дейности по образование, одобрени от Министерския съвет, при гарантиране на условията за провеждане на учебния/възпитателния процес.


Чл. 7. (1) Конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати на работещите по трудово правоотношение се договарят и определят с индивидуалните трудови договори в рамките на средствата за работна заплата, установени по реда на чл. 2, ал. 1 и 2, както следва:

1. на персонала в администрациите на органите на държавната власт и местната администрация и в техните структури и звена - при условията и по реда на ал. 3 - 6;

2. на персонала в средното образование - по ред и начин, определени с наредба на министъра на образованието и науката, съгласувана с министъра на труда и социалната политика и с министъра на финансите, при условията и по реда на постановлението, както и с отраслово (браншово) споразумение;

3. на персонала в здравните и лечебните заведения - бюджетни предприятия по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителната разпоредба на Закона за счетоводството - по ред и начин, утвърдени с отраслово (браншово) споразумение и/или с колективни трудови договори, и/или с вътрешни правила за работната заплата;

4. за останалия персонал, необхванат в т. 2 и 3 - по ред и начин, включително по длъжностни наименования и размери на началните основни месечни заплати, утвърдени с отраслови (браншови) споразумения и/или с колективни трудови договори, и/или с вътрешни правила за работната заплата.

(2) Конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати на държавните служители се определят от органа по назначаването при условията и по реда на ал. 3 - 6.

(3) Индивидуалните размери на основните месечни заплати при пълно работно време не могат да бъдат по-ниски от минималните или началните основни месечни заплати за заеманата длъжност. Индивидуалните основни месечни заплати на заемащите длъжности по приложения № 3 - 6 не могат да бъдат по-високи от максималната основна месечна заплата за заеманата длъжност. Индивидуалните размери на основните месечни заплати на служителите при непълно работно време се определят съобразно заеманата длъжност и пропорционално на законоустановеното работно време.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Индивидуалните размери на основните месечни заплати на постъпващите в съответната администрация служители и на постъпващите за първи път на държавна служба служители се определят до размера на средната основна месечна заплата, изчислена въз основа на минималния и максималния размер на основната месечна заплата за съответната длъжност, освен в случаите на временно преместване на държавен служител по чл. 81б от Закона за държавния служител.

(5) Индивидуалните основни месечни заплати на служителите, завръщащи се от отпуск или от командировка с продължителност повече от една година, както и на възстановените служители се определят в размера по ал. 4, като не могат да бъдат по-ниски от получаваните към момента на излизането в отпуск, командироването или прекратяването на правоотношението.

(6) Индивидуалните основни месечни заплати на служителите, завръщащи се в администрацията, от която са били изпратени по реда на чл. 81б от Закона за държавния служител, се определят в размера по ал. 4, като не могат да бъдат по-ниски от получаваните към момента на прехвърлянето.

(7) На лицата, преназначени на друга длъжност, за която са определени по-високи минимални и максимални размери на основната месечна заплата, се определя индивидуална основна месечна заплата до размера на средната основна месечна заплата, изчислена въз основа на минималния и максималния размер на основната месечна заплата за новата длъжност, но не по-малко от размера на получаваната основна месечна заплата до преназначаването.

(8) Конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати на началника на политическия кабинет на министър-председателя и на главния секретар на Министерския съвет се определят от министър-председателя при спазване на изискванията само по ал. 3.

(9) Конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати на заместник изпълнителните директори на Националната агенция за приходите се определят от министъра на финансите.

(10) Основните месечни заплати на заетите в бюджетните организации и дейности се определят в рамките на утвърдените средни месечни брутни заплати на едно лице и средствата за работна заплата, формирани по реда на чл. 2, ал. 1 и 2.


Чл. 7а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) В рамките на текущата година, извън случаите по чл. 9, индивидуалните основни месечни заплати на работещите в държавната администрация могат да се увеличават:

1. по мотивирано предложение на непосредствения ръководител и/или по решение на ръководителя на административната структура за служители, получили оценка на изпълнението на длъжността при последното атестиране не по-ниска от 3 "Изпълнението отговаря на изискванията", съгласно критерии, определени с вътрешните правила за организация на работната заплата;

2. след изтичането на срока по чл. 12 от Закона за държавния служител или на срока за изпитване по чл. 70, ал. 1 от Кодекса на труда за служители, получили оценка на изпълнението на длъжността при последното атестиране не по-ниска от 3 "Изпълнението отговаря на изискванията", съгласно критерии, определени с вътрешните правила за организация на работната заплата.

(2) Увеличаването на индивидуалните основни месечни заплати по ал. 1 се извършва в рамките на средствата за заплати, като новият размер на индивидуалната заплата не може да надвишава максималния размер, определен за съответната длъжност.


Чл. 7б. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) При намаляване числеността на персонала, извън случаите на извеждане на дейности от бюджетно на друго финансиране и случаите на намаляване на персонала в резултат на преминаване на функции и персонал към друго бюджетно предприятие, икономиите от средствата за работна заплата могат да се използват за увеличаване на индивидуалните основни месечни заплати в рамките на максималния размер за съответната длъжност и/или за издръжка в съответната административна структура или бюджетна организация.

(2) В случаите по ал. 1 намаляването на числеността на персонала се извършва чрез промяна в устройствения правилник и не се отразява при формирането на годишния размер на средствата за работна заплата за следващата година.


Чл. 8. (1) (Доп. - ДВ, бр. 93 от 2006 г., в сила от 01.10.2006 г.) На държавните служители и служителите на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", изпълняващи функции по управление на финансовата помощ от Европейския съюз, се изплаща месечно допълнително възнаграждение в размер на основната заплата за съответния служител съгласно списъци, утвърдени от министъра на финансите.

(2) Начисляването и изплащането на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се извършват на базата на действително отработените дни.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2006 г., в сила от 01.10.2006 г.) В списъците по ал. 1 могат да се включват служители от администрации и административни звена съгласно приложение № 10.

(4) Списъците съдържат броя на държавните служители, структурните звена, наименованията на длъжностите и основните месечни заплати.

(5) За незаетите длъжности се посочва основната месечна заплата, определена по реда на чл. 7, ал. 4.


Чл. 9. (1) Увеличенията от 1 юли 2006 г. на индивидуалните основни месечни заплати на работещите в държавната администрация, които прилагат Наредбата за условията и реда за атестиране на служителите в държавната администрация (обн., ДВ, бр. 54 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 6 и 46 от 2004 г., бр. 83 от 2005 г. и бр. 46 от 2006 г.), се извършват в рамките на средствата по чл. 2, ал. 1 и 2, като се спазват следните правила:

1. на основните звена (дирекции, главни дирекции, териториални звена и т.н.) ръководителят на администрацията определя за всяко основно звено лимит за увеличение на основните месечни заплати и лимит за увеличение на брутните месечни заплати, които те не могат да превишават; лимитите се изчисляват въз основа на относителния дял на средствата за основни и брутни месечни заплати на съответните звена от общия размер на средствата за основни и брутни месечни заплати на администрацията;

2. увеличението на индивидуалната основна месечна заплата се получава в зависимост от оценката на изпълнението от последното атестиране на служителя, като:

а) при оценка 1 "Изключително изпълнение" увеличението е от 6 до 7 на сто;

б) при оценка 2 "Изпълнението е над изискванията" увеличението е от 5,5 до 6,5 на сто;

в) при оценка 3 "Изпълнението отговаря на изискванията" увеличението е от 5 до 6 на сто;

г) при оценка 4 "Изпълнението не отговаря напълно на изискванията, необходимо е подобрение" увеличението е от 4 до 5 на сто;

д) при оценка 5 "Неприемливо изпълнение" основната месечна заплата не се увеличава, освен ако е по-ниска от минималния размер на основната месечна заплата за заеманата длъжност;

е) при липса на оценка в случаите на невиновно поведение на служителя увеличението е от 4 до 5 на сто;

ж) при липса на оценка с оглед прилагане на системата за оценка (новоназначени служители, служители, завръщащи се от продължителен отпуск, и други подобни) увеличението е от 4 до 5 на сто;

з) служителите в новосъздадени администрации, които нямат оценка с оглед прилагане на системата за оценка, увеличението е като за оценка 3 "Изпълнението отговаря на изискванията";

3. служителите с по-добри оценки на изпълнението получават по-голямо процентно увеличение на основните месечни заплати спрямо процентното увеличение на основните месечни заплати за служителите на същата длъжност с по-слаби оценки в рамките на едно и също от посочените в т. 1 основни звена;

4. служителите в рамките на едно и също от посочените в т. 1 основни звена с еднакви оценки на изпълнението получават еднакво процентно увеличение на основните месечни заплати.

(2) Лицата, заемащи длъжности, посочени в приложение № 5 към чл. 1, ал. 1, т. 5, за които не се прилага Наредбата за условията и реда за атестиране на служителите в държавната администрация, могат да получат увеличение на индивидуалните основни месечни заплати от 1 юли 2006 г. не по-голямо от 7 на сто.

(3) Алинея 1 се прилага, доколкото увеличението на индивидуалната основна месечна заплата няма да доведе до надвишаване на максималния размер на основната месечна заплата за съответната длъжност.


Чл. 10. (1) Длъжностното разписание на администрациите на органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление, както и на другите бюджетни организации и дейности се разработва по образец съгласно приложението към Наредбата за прилагане на Единния класификатор на длъжностите в администрацията, приета с Постановление № 47 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 18 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 46 и 72 от 2004 г., бр. 83 от 2005 г. и бр. 28 от 2006 г.), и се утвърждава от ръководителя на съответната администрация. Длъжностното разписание трябва да съответства на утвърдената численост на персонала.

(2) Заемането на длъжностите по трудово или по служебно правоотношение се извършва в съответствие с разписанията по ал. 1 и се отразява в поименните разписания на длъжностите по образец съгласно приложението към Наредбата за прилагане на Единния класификатор на длъжностите в администрацията.

(3) За незаетите длъжности се резервират средства за работни заплати в размер не по-малък от минималната или началната основна месечна заплата за длъжността и 10 на сто за други установени допълнителни възнаграждения.


Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Обезщетенията по чл. 220, 222 и 224 от Кодекса на труда и по чл. 61, 104, чл. 105, ал. 3 и чл. 106, ал. 2, 3 и 4, чл. 107, ал. 3 и чл. 107а от Закона за държавния служител на лицата, работили съответно по трудово или по служебно правоотношение и освободени от съответните администрации, се осигуряват от бюджетите на министерствата и другите бюджетни организации, от самостоятелните бюджети на висшите училища, на общините и на другите бюджетни организации и звена, като се отчитат по разходен § "Други възнаграждения и плащания за персонала" от Единната бюджетна класификация за 2007 г.


Допълнителни разпоредби

§ 1. "Бюджетни организации и дейности" по смисъла на постановлението са:

1. администрациите на органите на държавната власт и местната администрация и техните структурни звена независимо от формата и източника на финансиране;

2. другите държавни и общински организации и звена, които се финансират изцяло или частично от републиканския бюджет или от общинските бюджети;

3. специализираните организации и звена, които работят на извънбюджетна сметка, както и фондовете, създадени със закон или с друг нормативен акт, независимо от източниците на финансиране, доколкото друго не е указано в постановлението, в закон или в друг нормативен акт.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Необходимите средства за прилагане на постановлението се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. средства по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, трансфера от републиканския бюджет по самостоятелните им бюджети и извънбюджетни сметки, от собствени приходи на общините и по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет.


§ 3. На служителите, които след 1 януари 2006 г. преминават от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 8 до 10 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3.


§ 4. Допълнително необходимите средства за осигурителни вноски за лицата по § 3 се осигуряват в рамките на средната месечна брутна заплата и одобрените с бюджета средства за работна заплата и се отчитат по съответните разходни параграфи.


§ 5. Постановлението се приема на основание чл. 107а, ал. 3 и 4 от Кодекса на труда и чл. 67, ал. 2 от Закона за държавния служител.


§ 6. Министърът на труда и социалната политика, министърът на държавната администрация и административната реформа и министърът на финансите дават указания по изпълнението на постановлението и решават в рамките на определените им компетенции възникнали специфични въпроси по прилагането му.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 280 ОТ 20 ОКТОМВРИ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

(ОБН. - ДВ, БР. 88 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 31.10.2006 Г.)


§ 16. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 299 ОТ 6 НОЕМВРИ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 93 ОТ 2006 Г.)


§ 3. Постановлението влиза в сила от 1 октомври 2006 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 335 ОТ 15 ДЕКЕМВРИ 2006 Г. ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 105 ОТ 2006 Г.)


§ 2. Постановлението влиза в сила от 1 октомври 2006 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 39 ОТ 21 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА

(ОБН. - ДВ, БР. 19 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 02.03.2007 Г.)


§ 20. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 66 ОТ 26 МАРТ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 28 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2007 Г.)


§ 13. Необходимите средства за прилагане на постановлението се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2007 г. средства по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, трансфера от републиканския бюджет по самостоятелните им бюджети и извънбюджетни сметки, от собствени приходи на общините и по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет.


§ 14. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2007 г.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 99 ОТ 3 МАЙ 2007 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР "ЕВРОПЕЙСКИ МЛАДЕЖКИ ПРОГРАМИ И ИНИЦИАТИВИ" И ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР "ЕВРОПЕЙСКИ МЛАДЕЖКИ ПРОГРАМИ И ИНИЦИАТИВИ"

(ОБН. - ДВ, БР. 38 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 11.05.2007 Г.)


§ 10. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 159 ОТ 6 ЮЛИ 2007 Г. ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 58 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 01.04.2007 Г.)


§ 3. Постановлението влиза в сила от 1 април 2007 г.


Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1, т. 1


(Изм. - ДВ, бр. 88 от 2006 г., в сила от 31.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 38 от 2007 г., в сила от 11.05.2007 г., доп. - ДВ, бр. 58 от 2007 г., в сила от 01.04.2007 г.)



Средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала по министерства, ведомства и други бюджетни организации, финансирани от републиканския бюджет
 
Министерства, ведомства и Средна месечна брутна заплата на едно лице (в лв.)
по други организации през 2007 г., в сила от:
ред   01.01 01.02 01.03 01.04 01.05 01.06 01.07 01.08 01.09 01.10 01.11 01.12
А Б 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1. Министерство на външните работи - общо 542,13                      
  в т.ч.:                        
1.1. Администрация на министерството 541,42                      
2. Министерство на държавната администрация и административната реформа - общо 534,06     538,05                
  в т.ч.:                        
2.1. Здравеопазване 515,58                      
2.2. Администрация на министерството 716,15     744,64                
3. Министерство на държавната политика при бедствия и аварии - общо 569,17                      
  в т.ч.:                        
3.1. Администрация на министерството 660,05                      
4. Министерство на здравеопазването - общо 381,62                      
  в т.ч.:                        
4.1. Здравеопазване 378,07                      
4.2. Администрация на министерството 579,32                      
5. Министерство на земеделието и горите - общо 447,14                      
  в т.ч.:                        
5.1. Администрация на министерството 560,60                      
6. Министерство на икономиката и енергетиката - общо 546,24   559,05                  
  в т.ч.:                        
6.1. Администрация на министерството 657,76   660,57                  
7. Министерство на културата - общо 434,98                      
  в т.ч.:                        
7.1. Администрация на министерството 590,03                      
8. Министерство на образованието и науката - общо 528,36                      
  в т.ч.:                        
8.1. Администрация на министерството 719,81                      
9. Министерство на околната среда и водите - общо 490,23                      
  в т.ч.:                        
9.1. Администрация на министерството 644,28                      
10. Министерство на правосъдието - общо 552,37                      
  в т.ч.:                        
10.1. Администрация на министерството 581,20                      
11. Министерство на регионалното развитие и благоустройството - общо 594,35                      
  в т.ч.:                        
11.1. Администрация на министерството 745,41                      
12. Министерство на транспорта - общо 526,79                      
  в т.ч.:                        
12.1. Здравеопазване 350,03                      
12.2. Администрация на министерството 696,00                      
13. Министерство на труда и социалната политика - общо 433,95                      
  в т.ч.:                        
13.1. Администрация на министерството 712,69                      
14. Министерство на финансите - общо 525,05                      
  в т.ч.:                        
14.1. Администрация на министерството 751,96                      
15. Агенция за ядрено регулиране (без длъжностите по чл. 6, ал. 3 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия) 602,68                      
16. Държавна агенция за младежта и спорта - общо 477,74                      
  в т.ч.:                        
16.1. Администрация на агенцията 574,02       575,70              
17. Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (без длъжностите по чл. 12, ал. 5 ЗЕ) 612,84                      
18. Второстепенни разпоредители с бюджетни кредити и дейности към Министерския съвет:                        
18.1. Национална комисия за борба с трафика на хора 577,54                      
18.2. Национален компенсационен жилищен фонд 648,03                      
18.3. Ловни стопанства 377,37                      
18.4. Редакция "Нормативни актове" 884,25                      
18.5. Централна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните 815,29                      
19. Държавна агенция за информационни технологии и съобщения 591,27                      
20. Държавна комисия по сигурността на информацията 665,73                      
21. Комисия за защита на конкуренцията (без изборните длъжности) 582,58                      
22. Комисия за регулиране на съобщенията (без изборните длъжности по чл. 23 от Закона за далекосъобщенията) 717,87                      
23. Комисия за защита от дискриминация (без изборните длъжности) 564,00                      
24. Комисия за защита на личните данни (без изборните длъжности) 524,50                      
25. Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (без изборните длъжности) 897,34                      
26. Национален статистически институт - общо                        
  в т.ч.: 455,24                      
  Централно управление 560,96                      
27. Съвет за електронни медии (административно-техническа служба) 514,88                      
28. Държавна агенция за бежанците, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на вътрешните работи 462,00                      
                           

Забележки:

1. Организациите и звената, непосочени в приложението, ползват средните месечни брутни заплати на едно лице за съответния отрасъл и дейност след съгласуване с министъра на труда и социалната политика и с министъра на финансите.

2. Начислените средства за заплати на лицата, заемащи ръководни длъжности, на които възнагражденията са определени със закон, се прибавят към формираните по реда на чл. 2, ал. 1 и 2 от постановлението средства за заплати.

3. В средната месечна брутна заплата по пореден № 10 не са включени съответно възнагражденията на съдебните инспектори в Съдебния инспекторат по Закона за съдебната власт и на личния състав в Главна дирекция "Охрана" и в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието.

4. В средната месечна брутна заплата по поредни № 5, 7, 8 и 16 не се включват държавните училища и обслужващи звена, финансирани по единни разходни стандарти.


Приложение № 2 към чл. 1, ал. 1, т. 2


(Изм. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)



Средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала в делегираните от държавата дейности във функциите "Общи държавни служби", "Отбрана и сигурност", "Здравеопазване", "Социално осигуряване, подпомагане и грижи", "Почивно дело, култура и религиозни дейности", финансирани чрез бюджетите на общините
 
Функция, група Средна месечна брутна заплата на едно лице (в лв.)
по дейност през 2007 г., в сила от:
ред   01.01 01.02 01.03 01.04 01.05 01.06 01.07 01.08 01.09 01.10 01.11 01.12
А Б 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1. Общи държавни служби                        
  Дейност "Общинска администрация" 446,61                      
2. Отбрана и сигурност 244,05                      
3. Здравеопазване 272,47                      
4. Социално осигуряване, подпомагане и грижи 259,52                      
5. Почивно дело, култура, религиозни дейности -                        
  Култура 285,12                      
                           

Забележка. В средната месечна брутна заплата за функция "Социално осигуряване, подпомагане и грижи" не се включват преобразуваните от обслужващи звена в системата на народната просвета в специализирани институции за предоставяне на социални услуги - домове за деца, с § 8, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за народната просвета (ДВ, бр. 105 от 2006 г.). Те се финансират по единен разходен стандарт.


Приложение № 3 към чл. 1, ал. 1, т. 3


(Изм. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)



Таблица
за размерите на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива за работещите в държавната администрация
 
Длъжностни нива от От 1 януари 2007 г.
по Единния класификатор  
ред на длъжностите в минимална основна максимална основна
  администрацията месечна заплата месечна заплата
    (в лв.) (в лв.)
1. А1 1043 1537
2. А2 879 1318
3. А3, Б1 713 1153
4. А4, Б2 632 1043
5. А5, Б3 522 879
6. А6, Б4 357 713
7. А7, Б5, В1 330 659
8. А8, Б6 285 604
9. А9, Б7, В2 264 494
10. Б8, В3 250 439
11. Б9, Б10, Б11, В4 197 428
12. В5, Г1 180 412
13. В6, В7 180 363
14. В8, В9, Г2, Г3 180 307
       

Забележка. За длъжностите от длъжностни нива Б9, Б10 и Б11, когато се заемат по служебно правоотношение, минималната основна месечна заплата е 250 лв. от 1 януари 2007 г.


Приложение № 4 към чл. 1, ал. 1, т. 4


(Изм. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)



Таблица
за размерите на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива за работещите в държавната администрация
 
  От 1 януари 2007 г.
по Длъжностни наименования минимална основна максимална основна
ред   месечна заплата месечна заплата
    (в лв.) (в лв.)
1 2 3 4
1. Директор на териториална дирекция (ТД); главен директор на главна дирекция в Централното управление на Националната агенция за приходите (ЦУ на НАП); директор на дирекция в ЦУ на НАП 769 1293
2. Заместник-директор на ТД на НАП; директор на дирекция в ТД; началник на отдел в ЦУ на НАП 636 1134
3. Заместник-директор на дирекция в ТД на НАП; директор на офис; началник на отдел в ТД на НАП; заместник-началник на отдел в ТД на НАП; началник на сектор в ЦУ на НАП 572 1077
4. Главен експерт в ЦУ на НАП; главен експерт по приходите в ЦУ на НАП; главен инспектор по приходите в ЦУ на НАП; главен публичен изпълнител в ЦУ на НАП; главен юрисконсулт в ЦУ на НАП 530 1009
5. Началник сектор в ТД на НАП 403 862
6. Главен експерт в ТД на НАП; главен инспектор по приходите в ТД на НАП; главен публичен изпълнител в ТД на НАП; главен юрисконсулт в ТД на НАП; главен счетоводител в ТД на НАП; старши експерт в ЦУ на НАП; старши експерт по приходите в ЦУ на НАП; старши инспектор по приходите в ЦУ на НАП; старши публичен изпълнител в ЦУ на НАП; старши счетоводител в ЦУ на НАП; старши юрисконсулт в ЦУ на НАП 360 823
7. Старши експерт в ТД на НАП; старши инспектор по приходите в ТД на НАП; старши публичен изпълнител в ТД на НАП; старши юрисконсулт в ТД на НАП; старши счетоводител в ТД на НАП; експерт в ЦУ на НАП; експерт по приходите в ЦУ на НАП; инспектор по приходите в ЦУ на НАП; публичен изпълнител в ЦУ на НАП; счетоводител в ЦУ на НАП; юрисконсулт в ЦУ на НАП 330 646
8. Експерт в ТД на НАП; инспектор по приходите в ТД на НАП; публичен изпълнител в ТД на НАП; юрисконсулт в ТД на НАП; счетоводител в ТД на НАП 265 559
9. Главен специалист; старши специалист; старши счетоводител (средно образование); технически сътрудник (средно образование); изпълнител (средно образование) 180 499
10. Специалист; счетоводител (средно образование); изпълнител 180 382
       

Забележки:

1. Изискванията за вида на образованието и специалността за длъжностните наименования в таблицата, както и за трудов стаж, правоспособност и други се определят от работодателя като страна по трудовия договор с длъжностното разписание или с длъжностните характеристики, освен ако за това има задължителни разпоредби, утвърдени с нормативен акт.

2. В рамките на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни наименования с вътрешните правила за работната заплата могат да бъдат определени диференцирани диапазони за длъжности в различните структури и звена в зависимост от тяхната специфика.

3. Конкретните длъжностни наименования на длъжностите "специалист", "технически сътрудник" и "изпълнител" се определят от професионалната им насоченост, конкретизирани с длъжностните характеристики, а основните месечни заплати се определят в рамките на диференцираните диапазони, определени с вътрешните правила за организация на работната заплата.


Приложение № 5 към чл. 1, ал. 1, т. 5



Таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати на: заместник-министрите, председателите, заместник-председателите и членовете на държавни комисии; председателите и заместник-председателите на държавни агенции; областните управители и заместник областните управители; изпълнителните директори на изпълнителни агенции; ръководителите на административни структури, създадени със закон или с постановление, и техните заместници; кметовете, заместник-кметовете и кметските наместници
 
Длъжностни наименования От 1 януари 2006 г. От 1 юли 2006 г.
по   минимална максимална минимална максимална
ред   основна месечна основна месечна основна месечна основна месечна
    заплата заплата заплата заплата
    (в лв.) (в лв.) (в лв.) (в лв.)
1. Председател на държавна агенция; председател на държавна комисия; заместник-министър; областен управител; главен държавен здравен инспектор; кмет на Столичната община 881 1295 934 1373
2. Заместник-председател на държавна агенция; заместник-председател на държавна комисия; член на държавна комисия; изпълнителен директор на изпълнителна агенция; ръководител на административна структура, създадена със закон или с постановление; председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация; изпълнителен директор на Агенцията за приватизация; изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол; кмет на община с население над 50 000 души; заместник-кмет на Столичната община 829 1191 879 1262
3. Заместник-ръководител на административна структура, създадена със закон или с постановление; член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация; органи по чл. 10, ал. 1, т. 3, 4 и 5 от Закона за опазване на околната среда; член на Акредитационния съвет в Националната агенция за оценяване и акредитация 725 1140 769 1208
4. Заместник областен управител; кмет на община с население до 50 000 души; заместник-кмет на община с население над 50 000 души; кмет на район с население над 50 000 души 596 984 631 1043
5. Заместник-кмет на община с население до 50 000 души; кмет на район с население до 50 000 души; председатели на постоянни комисии по области на висшето образование и председател на Постоянна комисия за следакредитационно наблюдение и контрол 337 700 357 742
6. Заместник-кмет на район с население над 50 000 души 311 650 330 689
7. Заместник-кмет на район с население до 50 000 души; кмет на кметство 269 600 285 636
8. Кметски наместник 207 352 219 373
           


Приложение № 6 към чл. 1, ал. 1, т. 6



Таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати на: началниците и членовете на кабинетите на министър-председателя, на заместник министър-председателите и на министрите; на съветниците, експертите и техническите сътрудници в тези кабинети, както и на експертите за връзки с обществеността в кабинетите на областните управители
 
Длъжностни наименования От 1 януари 2006 г. От 1 юли 2006 г.
по   минимална максимална минимална максимална
ред   основна месечна основна месечна основна месечна основна месечна
    заплата заплата заплата заплата
    (в лв.) (в лв.) (в лв.) (в лв.)
1. Началник на кабинета на министър-председателя 984 1450 1043 1537
2. Началник на кабинета на заместник министър-председател 881 1347 934 1427
3. Говорител на Министерския съвет, парламентарен секретар в кабинета на министър-председателя, началник на кабинета на министър 829 1243 879 1318
4. Съветник в кабинета на министър-председателя, парламентарен секретар в кабинета на заместник министър-председател 777 1140 824 1208
5. Експерт в кабинета на министър-председателя, съветник в кабинета на заместник министър-председател, парламентарен секретар в кабинета на министър 492 829 522 879
6. Експерт в кабинета на заместник министър-председател, съветник в кабинета на министър 337 725 357 769
7. Експерт в кабинета на министър, експерт за връзки с обществеността в кабинета на областния управител 311 673 330 713
8. Технически сътрудник в кабинета на министър-председателя, технически сътрудник в кабинета на заместник министър-председател 285 622 302 659
9. Технически сътрудник в кабинета на министър 259 544 275 577
           


Приложение № 7 към чл. 1, ал. 1, т. 7


(Изм. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)



Таблица
на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни заплати за заетите в науката и образованието
 
НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ
 
I. Наука и висше образование
 
  От 1 януари
по Длъжностни наименования 2007 г.
ред    
1 2 3
1. Председател на НЦАН 681
2. Професор; ст. н. с. I ст. 510
3. Доцент; ст. н. с. II ст. 426
4. Главен асистент; научен сътрудник I ст.; старши преподавател във висше училище (ВУ) 363
5. Старши асистент; научен сътрудник II ст.; преподавател във ВУ 350
6. Асистент; научен сътрудник III ст. 337
7. Главен секретар; помощник-ректор 555
8. Директор с висше образование, образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" 510
9. Началник на отдел; главен счетоводител; главен юрисконсулт с висше образование, образователно-квалификационна степан "магистър" или "бакалавър" 426
10. Началник на сектор с висше образование, образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" 340
11. Главен експерт с висше образование, образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" 272
12. Старши експерт с висше образование, образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" 239
13. Младши експерт с висше образование, образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" 220
14. Главен специалист; старши специалист; младши специалист, образователно-квалификационна степен "специалист", "средно професионално" 180
15. Технически сътрудник 180
16. Изпълнител 180
     
  II. Средно образование  
     
№ по   От 1 януари
ред и Длъжностни наименования 2007 г.
група    
1 2 3
1. Педаго- Директор на училище, детска  
гически градина и обслужващо звено  
специалис- I категория 379
ти с ръко- Директор на училище, детска  
водни функ- градина и обслужващо звено  
ции II категория 368
  Директор на училище, детска  
  градина и обслужващо звено  
  III категория 341
  Директор на училище, детска  
  градина и обслужващо звено  
  IV категория 332
  Помощник-директор с висше  
  образование, образователно-  
  квалификационна степен  
  "магистър" или "бакалавър" 307
2. Педаго- Учител (педагогически  
гически спе- специалист) с висше образо-  
циалисти вание, образователно-квали-  
  фикационна степен "магис-  
  тър" или "бакалавър" и  
  I професионално-квалифи-  
  кационна степен 315
2.1. Учител (педагогически  
  специалист) с висше обра-  
  зование, образователно-  
  квалификационна степен  
  "магистър" или "бакалавър"  
  и II професионално-квали-  
  фикационна степен 307
2.2. Учител (педагогически спе-  
  циалист) с висше образова-  
  ние, образователно-квали-  
  фикационна степен "магис-  
  тър" или "бакалавър" и  
  III професионално-квалифи-  
  кационна степен 283
2.3. Учител (педагогически спе-  
  циалист) с висше образова-  
  ние, образователно-квали-  
  фикационна степен "магис-  
  тър" или "бакалавър" и  
  IV професионално-квалифи-  
  кационна степен 280
2.4. Учител (педагогически спе-  
  циалист) с висше образова-  
  ние, образователно-квали-  
  фикационна степен "магис-  
  тър" или "бакалавър" и  
  V професионално-квалифи-  
  кационна степен 275
2.5. Учител (педагогически спе-  
  циалист) с висше образова-  
  ние, образователно-квали-  
  фикационна степен "магис-  
  тър" или "бакалавър" без  
  професионално-квалифи-  
  кационна степен 272
2.6. Ръководител на филиал на  
  Междуучилищен център за  
  трудово-политехническо  
  обучение (МУЦТПО ) 307
3. Специа- Специалисти с ръководни  
листи функции с висше образование,  
  образователно-квалифика-  
  ционна степен "магистър"  
  или "бакалавър" (главен  
  счетоводитeл и др.) 260
3.1. Специалисти с висше обра-  
  зование, образователно-ква-  
  лификационна степен "магис-  
  тър" или "бакалавър" 233
4. Работ- Средно професионално обра-  
ници зование: майстор-готвач, гот-  
  вач, майстор-сладкар, лабо-  
  рант, техник, механик 180
4.1. Средно образование, средно  
  професионално и средно с  
  квалификация: помощник-  
  готвач, дърводелец, маши-  
  нист, тракторист, шофьор,  
  шивач, монтьор, огняр, ра-  
  ботник по ремонт и поддър-  
  жане на ..., снабдител,  
  спасител 180
4.2. Основно образование: прис-  
  лужник, чистач, работник в  
  кухня, перач, общ работник 180
5. Помощно- Средно професионално обра-  
обслужващ зование: завеждащ админист-  
персонал ративна служба, касиер,  
  касиер-домакин 180
5.1. Помощ- Средно образование: завеждащ  
но-обслуж- административна служба, касиер,  
ващ персо- касиер-домакин, секретар, дома-  
нал кин, технически изпълнител,  
  помощник-възпитател, помощ-  
  ник на учителя 180
6. Охрана Пазач невъоръжена охрана 180
     

Забележки:

1. Министърът на образованието и науката определя длъжностите от преподавателския персонал, които се приравняват към длъжността "учител".

2. Началните размери на основните месечни заплати на длъжностните наименования "старши научен сътрудник" I и II степен и "научен сътрудник" I, II и III степен могат да се ползват от организациите и звената на бюджетна издръжка, при условие че имат обособено структурно звено, в което се изпълняват научноизследователски задачи.

3. За длъжностите, необхванати в това приложение, се прилага редът по чл. 1, ал. 3.

4. Посочените в таблицата размери на начални основни месечни заплати не се прилагат за длъжностите във военните академии и висшите военни училища.


Приложение № 8 към чл. 1, ал. 1, т. 8


(Изм. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)



Таблица
на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни заплати на персонала, зает в здравните и лечебните заведения - бюджетни предприятия по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителната разпоредба на Закона за счетоводството
 
Длъжностни От 1 януари От 1 юли
по наименования 2006 г. 2006 г.
ред      
1. Директор на здравно и лечебно заведение 423 448
2. Председател на специализиран състав в Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) 398 422
3. Заместник-директор на здравно и лечебно заведение 374 396
4. Член на НЕЛК; председател на териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК); завеждащ отделение (лаборатория); главен счетоводител и началник на отдел с висше образование в здравно и лечебно заведение; главен юрисконсулт 301 319
5. Член на ТЕЛК; главен експерт по трудово-лекарска експертиза; старши лекар в болнично отделение; завеждащ направление (служба, сектор и др.) с висше образование 268 284
6. Специалист (магистър или бакалавър) с висше медицинско образование; специалист (магистър или бакалавър) с висше немедицинско образование 256 271
7. Специалист по ... (за завършилите колежи с образователно-квалификационна степен "специалист" и приравнените към тях, завършили полувисше образование) и завършилите средно медицинско образование 163 180
       
Забележки:
1. Наименованието на длъжностите "специалист с висше медицинско образование" и "специалист с висше немедицинско образование" се конкретизира от работодателите в длъжностните разписания на организациите и звената от този отрасъл според изпълняваните дейности и функции.
2. За длъжностите, необхванати в приложението, се прилага редът по чл. 1, ал. 3.
3. Посочените в таблицата размери на начални основни месечни заплати не се прилагат за длъжностите в лечебните заведения към Министерството на отбраната по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения.
 


Приложение № 9 към чл. 1, ал. 1, т. 9



Таблица на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни заплати за заетите в културата, които не прилагат Закона за държавния служител
 
Длъжностни От 1 януари От 1 юли
по наименования 2006 г. 2006 г.
ред      
1. Директор на организация на национално равнище 481 510
2. Заместник-директор на организация на национално равнище 402 426
3. Началник на отдел, главен счетоводител и главен юрисконсулт в организация на национално равнище 321 340
4. Директор на организация на териториално и регионално равнище 289 306
5. Заместник-директор на организация на териториално и регионално равнище 257 272
6. Началник на отдел и главен счетоводител в организация на териториално и регионално равнище 241 255
7. Главен експерт, главен инспектор, главен юрисконсулт 225 239
8. Старши експерт, старши инспектор, старши юрисконсулт 208 220
9. Младши експерт, младши инспектор, младши юрисконсулт 170 180
 
Забележка. За длъжностите, необхванати в това приложение, се прилага редът по чл. 1, ал. 3.
 


Приложение № 10 към чл. 8, ал. 3


(Ново - ДВ, бр. 93 от 2006 г., в сила от 01.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2007 г., в сила от 02.03.2007 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)



Списък на администрации и административни звена, от които могат да се включват служители в списъците по чл. 8, ал. 1
 
Админи- Административно звено
по страция  
ред    
1. Министерство 1. Дирекция "Национален фонд"
  на финансите 2. Дирекция "Управление на сред-
      ствата от Европейския съюз"
    3. Дирекция "Централно звено за
      финансиране и договаряне"
    4. Дирекция "Вътрешен одит"
    5. Дирекция "Одит на средствата от Европейския съюз"
2. Министерство 1. Главна дирекция "Програмира-
  на регионално-   не на регионалното развитие"
  то развитие и 2. Дирекция "Изпълнителна
  благоустрой-   агенция - Програма ФАР"
  ството 3. Дирекция "Изпълнителна
      агенция ИСПА - благоустрой-
      ствени дейности и В и К
      системи"
    4. Звено за вътрешен одит
3. Министерство 1. Дирекция "Фондове на Евро-
  на околната   пейския съюз за околна среда"
  среда и водите 2. Дирекция "Кохезионна полити-
      ка за околна среда"
    3. Звено за вътрешен одит
4. Министерство 1. Дирекция "Европейски фондо-
  на труда и со-   ве, международни програми и
  циалната по-   проекти"
  литика 2. Дирекция "Вътрешен одит"
5. Министерство 1. Дирекция "Европейски фондове
  на икономиката   за конкурентоспособност"
  и енергетиката 2. Дирекция "Вътрешен одит"
    3. Отдел "Проекти" в дирекция
      "Енергийни пазари и преструк-
      туриране"
6. Министерство 1. Дирекция "Координация на
  на транспорта   програми и проекти"
    2. Дирекция "Звено за вътрешен
      одит"
7. Министерство 1. Дирекция "Управление на
  на държавната   проекти и програми"
  администрация и 2. Звено за вътрешен одит
  административната реформа    
8. Министерство 1. Дирекция "Развитие на сел-
  на земеделието   ските райони"
  и горите 2. Дирекция "Европейски и
      международни програми и
      проекти"
    3. Дирекция "Вътрешен одит"
    4. Звено "Наблюдение и коорди-
      нация на дейността на Разпла-
      щателната агенция"
9. Министерство   Дирекция "Структурни фондове
  на образование-   и международни образователни
  то и науката   програми"
10. Министерство   Централно звено за координация
  на вътрешните   на борбата с правонарушенията,
  работи   засягащи финансовите интереси
      на Европейските общности
11. Изпълнителна   Отдел "Рибни пазари и структур-
  агенция по ри-   ни мерки" в главна дирекция
  барство и аква-   "Рибарство, аквакултури и
  култури   контрол"
12. Изпълнителна 1. Главна дирекция "Междинно
  агенция за на-   звено и изпълнение на про-
  сърчаване на   екти"
  малките и сред- 2. Отдел "Вътрешен контрол по
  ните пред-   изпълнение на проекти" в ди-
  приятия   рекция "Финансово и админи-
      стративно-правно обслужване"
13. Агенция за со-   Дирекция "Международно сът-
  циално подпо-   рудничество, програми и евро-
  магане   пейска интеграция"
14. Агенция по   Дирекция "Европейски фондове
  заетостта   и международни проекти"
15. Фонд "Репуб- 1. Дирекция "Изпълнение на проек-
  ликанска път-   ти със средства от Европейския
  на инфраструк-   съюз" без служителите на експер-
  тура"   тни длъжности със спомагател-
      ни функции
    2. Звено за вътрешен одит
       


Промени настройката на бисквитките