Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 2.II

НАРЕДБА № 5 ОТ 21 МАРТ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОЛАГАНЕ НА ТРУД ОТ ЛИШЕНИ ОТ СВОБОДА ЛИЦА

 

НАРЕДБА № 5 ОТ 21 МАРТ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОЛАГАНЕ НА ТРУД ОТ ЛИШЕНИ ОТ СВОБОДА ЛИЦА

Издадена от Министерство на правосъдието

Обн. ДВ. бр.28 от 4 Април 2006г., отм. ДВ. бр.9 от 2 Февруари 2010г.

Отменена с § 5, т. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража - ДВ, бр. 9 от 2 февруари 2010 г., в сила от 01.02.2010 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за полагане на труд от лишени от свобода лица в търговски дружества, други юридически лица и еднолични търговци.


Чл. 2. (1) Лишените от свобода, които изтърпяват наказание в затворнически общежития от закрит тип, работят в предприятия, цехове и работилници на територията на съответните затворнически общежития.

(2) Лишените от свобода по ал. 1 могат да бъдат извеждани на работа извън затворническото общежитие по изключение, ако не са поставени на усилено строг режим.


Чл. 3. (1) На обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение задържане под стража може да бъде възлагана работа при изявено изрично желание от тяхна страна в обекти в района на затворите и затворническите общежития.

(2) Обвиняемите и подсъдимите могат да откажат работа по всяко време, ако това е свързано с упражняване на правото им на защита.


Чл. 4. (1) Лишените от свобода, които изтърпяват наказание в затворнически общежития от открит и преходен тип, работят предимно на обекти извън района на затворническите общежития.

(2) Работата на външни работни обекти не включва нощуване на лишените от свобода извън затворническите общежития, освен ако министърът на правосъдието или главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" разпореди друго.


Чл. 5. (1) Лишените от свобода са длъжни да полагат труд за поддържане на хигиената в спалните помещения и прилежащите части към тях, в помещенията за общо ползване и в района на съответния затвор, затворническото общежитие или следствения арест.

(2) Положеният по реда на ал. 1 труд е безвъзмезден и не може да надвишава 2 часа дневно.


Чл. 6. (1) Лишените от свобода могат да полагат доброволен труд за облагородяване на района на затворите и затворническите общежития, на населените места по тяхното местонахождение или във връзка с управление при кризи.

(2) Доброволният труд по ал. 1 се полага в извънработно време или в почивни и празнични дни и е безвъзмезден. Той се зачита за намаляване срока на наложеното наказание, като 8 часа доброволен труд се зачитат за 1 работен ден.

(3) Полагането и отчитането на доброволния труд се организира и контролира от инспекторите по социална дейност и възпитателна работа.


Чл. 7. (1) Лишените от свобода работят на 5-дневна работна седмица в съответствие с разпоредбите на трудовото законодателство.

(2) По искане на работодателите и със съгласие на лишените от свобода може да бъде договаряна работа при сумирано изчисляване на работното време - седмично, месечно или за друг календарен период, който не може да бъде повече от 4 месеца.

(3) Лишените от свобода имат право на непрекъсната междудневна почивка не по-малко от 12 часа и непрекъсната седмична почивка не по-малко от 38 часа, а при производства с непрекъсната работа и при промяна на смените - не по-малко от 24 часа.

(4) В случаите, когато има разпореждане по чл. 4, ал. 2 за нощуване извън затворническото общежитие, на лишените от свобода може да се възложи допълнителна работа за повече от 40 часа седмично само с тяхно съгласие, без да се нарушава установената минимална междудневна и седмична почивка.


Раздел II.
Ред за полагане на труд

Чл. 8. (1) Лишените от свобода се разпределят по групи и работни обекти от комисия, която се ръководи от началника на затвора или затворническото общежитие.

(2) В състава на комисията по ал. 1 задължително участват лекар или медицинско длъжностно лице, отговарящо за съответния затвор или затворническо общежитие, психолог и представител на териториалното поделение на Държавно предприятие "Фонд затворно дело".

(3) Членовете на комисията излагат становището си за определяне на групата, вида и характера на работата в съответствие с разпоредбите на Закона за изпълнение на наказанията (ЗИН).


Чл. 9. (1) Решенията на комисията по чл. 8 се вземат въз основа на доклад на инспектора по социална дейност и възпитателна работа, отговарящ за приемното отделение при новопостъпилите, инспектора, ръководещ групата или отговарящ за работния обект, от който лишеният от свобода се предлага да бъде преместен.

(2) Решенията на комисията се подписват от началника на затвора или затворническото общежитие.


Чл. 10. (1) Лишеният от свобода е длъжен да изпълнява възложената му работа.

(2) Отказът от работа представлява дисциплинарно нарушение по смисъла на ЗИН, за което може да се наложи дисциплинарно наказание или да бъде отчетено от комисията по чл. 17 ЗИН като утежняващо при изменяне на режима за изпълнение на наказанието.


Чл. 11. (1) Активното участие в трудовата дейност се стимулира и отчита при определяне степента на поправяне на лишените от свобода.

(2) Представител на териториалното поделение на Държавно предприятие "Фонд затворно дело" може да дава мнение при награждаването с домашен отпуск или изготвянето на предложения до комисията по чл. 17 ЗИН за облекчаване на условията за изтърпяване на наказанието при активно участие в трудовата дейност.


Чл. 12. (1) Доброволният труд по чл. 6 се възлага от началника на затвора или затворническото общежитие.

(2) Предложение по ал. 1 може да прави съответният инспектор по социална дейност и възпитателна работа Към предложението се прилага списък на лишените от свобода, изразили писмено съгласие за полагането на доброволен труд.

(3) Обектите, на които се полага доброволен труд, се определят от началника на затвора или затворническото общежитие.


Чл. 13. (1) Исканията за полагане на извънреден труд се подават до главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" от началника на затвора или затворническото общежитие по предложение на представителя на териториалното поделение на Държавно предприятие "Фонд затворно дело". За полагането на извънреден труд се издава заповед.

(2) Отчитането на извънредния труд се организира и контролира от представителя на териториалното поделение на Държавно предприятие "Фонд затворно дело".

(3) Положеният извънреден труд не може да надвишава нормите, определени в Кодекса на труда, за календарната година, междудневната и седмичната почивка.

(4) При превод на лишен от свобода в друг затвор или затворническо общежитие се изпраща справка за положения извънреден труд.


Раздел III.
Работни обекти

Чл. 14. (1) Работните обекти в местата за лишаване от свобода се създават и управляват от началника на затвора или затворническото общежитие съвместно с представител на териториалното поделение на Държавно предприятие "Фонд затворно дело".

(2) Юридически лица и еднолични търговци могат да създават цехове и работилници в района на затворите и затворническите общежития или да наемат съществуващи работни помещения в тези места.

(3) В случаите по ал. 2 се сключва съответен договор между изпълнителния директор на Държавно предприятие "Фонд затворно дело" и юридическото лице или едноличния търговец.


Чл. 15. (1) Работните обекти извън затворите и затворническите общежития се разкриват със заповед на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" след преценка на изискванията за сигурност.

(2) Договор между Държавно предприятие "Фонд затворно дело" и юридическото лице или едноличния търговец се сключва на база на заповедта по ал.1 и преценка относно условията за работа и охрана на труда.


Чл. 16. (1) Договорите за отдаване на труд се сключват между Държавно предприятие "Фонд затворно дело" и съответния работодател - юридическо лице или едноличен търговец.

(2) Договорите включват задължителни клаузи относно реда за оказване на спешна медицинска помощ и за уведомяване и взаимодействие с дежурната част на затвора или затворническото общежитие при демонстративно неподчинение от страна на лишените от свобода, бягство или друга извънредна ситуация.

(3) В договорите не може да се предвижда нощуване на лишените от свобода извън затворите и затворническите общежития, без да бъде осигурено денонощно дежурство от служители от надзорно-охранителния състав.

(4) Преди сключване на договора съответният работодател отправя предложение, което съдържа:

1. необходимите за идентификацията му данни;

2. данни за осигурените за тяхна сметка здравословни и безопасни условия на труд, хигиенно-битови условия и условия за охрана на лишените от свобода;

3. място, характер и срок за изпълнение на работата;

4. брой на лишените от свобода лица, необходими за изпълнение на работата;

5. размер и начин на заплащане на положения труд;

6. охраната и нейното осигуряване, съобразно режима на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода;

7. транспортирането на лишени от свобода от и до работните обекти;

8. начините за оказване на спешна медицинска помощ;

9. начините за връзка със затвора или затворническото общежитие при възникнали извънредни ситуации;

10. данни за работни облекла и индивидуални средства за защита, съобразени със спецификата на полагания труд.


Чл. 17. Управителният съвет на Държавно предприятие "Фонд затворно дело" определя лицата, които имат право да сключват договори от името и за сметка на държавното предприятие.


Чл. 18. (1) Лишените от свобода, които изтърпяват наказание в затворнически общежития от закрит тип, се изпращат на работа на обекти извън затворите и затворническите общежития при условията на чл. 2, ал. 2, ако е осигурена охрана от Министерството на правосъдието или лицензирана охранителна фирма.

(2) Лишените от свобода, които изтърпяват наказание в затворнически общежития от открит и преходен тип, се изпращат на работа извън затворническото общежитие поединично или на групи след сключване на договор със съответния работодател.


Чл. 19. (1) Когато лишените от свобода, които се изпращат на външни работни обекти, са повече от двама, началникът на затворническото общежитие определя един от тях за отговорник по реда и дисциплината по време на работа.

(2) Ако групата по ал. 1 е от десет или повече лишени от свобода и срокът на договора за отдаване на труд е за повече от 10 дни, охраната се осигурява по реда на чл. 18, ал. 1.

(3) Служителите от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" могат да охраняват външни работни обекти по тяхно желание. В тези случаи те подават молба със съгласието на прекия си ръководител до съответния началник на затвор или затворническо общежитие.

(4) За одобрените по ал. 3 служители в съответния затвор или затворническо общежитие се води регистър.

(5) Охраната по ал. 3 се поема въз основа на заповед на съответния началник на затвор или затворническо общежитие след сключване на договор със съответния работодател.

(6) В договора по ал. 5 се предвижда осигуряване на охрана от Министерството на правосъдието и се уговарят разходите за охрана, които се привеждат по сметка на Министерството на правосъдието.


Чл. 20. Ако срокът на договора за отдаване на труд е по-дълъг от 3 месеца и групата на лишените от свобода е по-голяма от 10 души, могат да бъдат договаряни курсове за придобиване на специалност, за повишаване на квалификацията или други облекчения за работещите, които са за сметка на работодателя.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. В едномесечен срок от влизането на наредбата в сила началниците на затвори и затворнически общежития да приведат условията за работа на лишените от свобода в съответствие с нейните изисквания.


§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 61, ал. 1 от Закона за изпълнение на наказанията.


Промени настройката на бисквитките