Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 82 от 12.X

НАРЕДБА № 21 ОТ 10 ФЕВРУАРИ 2006 Г. ЗА МАКСИМАЛНО ДОПУСТИМИТЕ КОНЦЕНТРАЦИИ НА НЕЖЕЛАНИ СУБСТАНЦИИ И ПРОДУКТИ ВЪВ ФУРАЖИТЕ

 

НАРЕДБА № 21 ОТ 10 ФЕВРУАРИ 2006 Г. ЗА МАКСИМАЛНО ДОПУСТИМИТЕ КОНЦЕНТРАЦИИ НА НЕЖЕЛАНИ СУБСТАНЦИИ И ПРОДУКТИ ВЪВ ФУРАЖИТЕ

В сила от 01.05.2006 г.
Издадена от министерството на земеделието и горите

Обн. ДВ. бр.21 от 10 Март 2006г., изм. ДВ. бр.82 от 12 Октомври 2007г., отм. ДВ. бр.29 от 17 Април 2009г.

Отменена с § 3 от заключителните разпоредби на Наредба № 10 от 3 април 2009 г. за максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и продукти във фуражите - ДВ, бр. 29 от 17 април 2009 г., в сила от 17.04.2009 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят:

1. максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и продукти във фуражни суровини, фуражни добавки, премикси от фуражни добавки, допълващи и комбинирани фуражи;

2. мерките, които Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) предприема при установяване на по-високи от максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и продукти в обектите по т. 1;

3. мерките, които НВМС предприема при установяване на прагова концентрация нежелана субстанция в обектите по т. 1.


Раздел II.
Максимално допустими концентрации на нежелани субстанции и продукти във фуражите

Чл. 2. (1) Фуражни суровини, фуражни добавки, премикси от фуражни добавки, допълващи и комбинирани фуражи се произвеждат, внасят, изнасят, пускат на пазара и употребяват, ако:

1. са с гарантиран произход;

2. са безопасни за здравето на хората след консумация на суровини или храни от животински произход;

3. нямат вредно въздействие върху околната среда;

4. са безопасни за здравето на животните;

5. не повлияват неблагоприятно върху продуктивността на животните;

6. не повлияват неблагоприятно качеството на суровини и/или храни от животински произход.

(2) Фуражните суровини, фуражните добавки, премиксите от фуражни добавки, допълващите и комбинираните фуражи се произвеждат, внасят, изнасят, пускат на пазара или употребяват, когато не съдържат:

1. нежелани субстанции и/или продукти, надвишаващи максимално допустимите концентрации, посочени в приложение № 1;

2. прагови концентрации нежелани субстанции, посочени от референтната лаборатория по чл. 11.

(3) При внасяне или производство в страната на фуражи всяка партида се придружава от оригинален сертификат за качество или отделен сертификат, който съдържа и данни за нежелани субстанции и/или продукти по показателите от приложение № 1.

(4) При изнасяне на фуражи сертификатът по ал. 3 съдържа данни за нежелани субстанции и/или продукти съгласно изискванията на вносителя.


Чл. 3. (1) Максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и/или продукти в приложение № 1 се отнасят само за посочените в него фуражи.

(2) Максимално допустимата концентрация на нежелани субстанции и/или продукти, посочена в приложение № 1 за комбинирани фуражи, се отнася и за допълващ фураж, вложен в дневната дажба на животните.

(3) Максимално допустимата концентрация на нежелани субстанции и/или продукти, посочена в приложение № 1 за комбинирани фуражи, се отнася и за сумарната им концентрация в дневната дажба и водата за пиене на животните.


Чл. 4. Не се смесват фуражи, които съдържат нежелани субстанции и/или продукти в концентрации, надвишаващи максимално допустимите, с други фуражи с цел разреждане.


Чл. 5. (1) Генералният директор на НВМС със заповед може да определи по-ниски от посочените в приложение № 1 концентрации на нежелани субстанции и/или продукти в конкретен случай за срок една година от установяването от НВМС на риск за здравето на хора и/или животни.

(2) Заповедта по ал. 1 се публикува в интернет страницата на МЗГ.

(3) Заповедта по ал. 1 не подлежи на обжалване.

(4) Националната ветеринарномедицинска служба незабавно уведомява Европейската комисия (ЕК) и държавите - членки на Европейския съюз, за основанието за намаляване на концентрациите и за срока по ал. 1.


Раздел III.
Мерки при съмнение или надвишаване на максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и/или продукти (НСП) във фуражи

Чл. 6. При съмнение, че фуражи и/или вода за пиене на животни съдържат концентрации на НСП над максимално допустимите, определени в приложение № 1, собственикът на животните, негов представител или регистрираният по реда на чл. 28 ЗВД ветеринарен лекар незабавно уведомяват директора на РВМС.


Чл. 7. Ветеринарният лекар, определен да контролира безопасността на фуражите, или друг ветеринарен лекар, определен със заповед на директора на РВМС, в случаите по чл. 6 предприема следните мерки:

1. незабавно поставя под възбрана животновъдния обект, където са складирани или употребени фуражите, и/или върху източника на водата за пиене на животните;

2. маркира по подходящ начин всички засегнати животни от обекта по т. 1;

3. взема проба от фуражите и/или водата за пиене на животните и я предава за лабораторно изследване;

4. събира информация за:

а) произхода на фуражите и на водата за пиене на животните;

б) естеството и степента на замърсяване с НСП на фуражите или водата за пиене на животните.


Чл. 8. Когато резултатите от лабораторните изследвания на пробите по чл. 7, т. 3 потвърдят наличието във фуражите и/или водата за пиене на животните на нежелани субстанции и/или продукти в концентрация, надвишаваща определената в приложение № 1, ветеринарният лекар по чл. 7 предприема мерки по чл. 397 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) (ДВ, бр. 87 от 2005 г.).


Чл. 9. След представяне на писмен доклад от ветеринарния лекар по чл. 7 за резултатите от предприетите по чл. 8 мерки директорът на РВМС със заповед забранява пускането на пазара на:

1. животните, които са хранени с фуражите, съдържащи НСП в концентрации, по-високи от определените в приложение № 1;

2. суровините и/или храните, получени от животните по т. 1.


Чл. 10. Лица, които притежават фуражи по чл. 2, ал. 2 или животни по чл. 9, са длъжни:

1. да осигурят достъп на ветеринарния лекар по чл. 7 до животновъдните обекти, животните, фуражите и водата за пиене на животните;

2. да съдействат на ветеринарния лекар по чл. 7 при изпълнение на правомощията му по чл. 10 ЗВД.


Раздел IV.
Мерки при съмнение и при установяване на наличие на прагови концентрации нежелани субстанции във фуражи

Чл. 11. (В сила от 12.09.2006 г.) Генералният директор на НВМС със заповед възлага на определената от министъра на земеделието и горите референтна лаборатория по безопасност на фуражите да посочи прагови концентрации и коефициент на натрупване за нежеланите субстанции по приложение № 1, които поради способността им да се натрупват в организма на животните водят до непосредствен риск за здравето им или за здравето на хора, консумирали суровини и/или продукти, добити от тях.


Чл. 12. (1) Когато собственикът на животни, негов представител или ветеринарен лекар, регистриран по реда на чл. 28 ЗВД, предположи, че животни са поемали храна или вода, които съдържат прагова концентрация от субстанция по ал. 1, незабавно уведомява писмено за това директора на РВМС.

(2) Ветеринарен лекар по чл. 7 взема проба от животните по ал. 1, суровини и/или храни, добити от тях, фуража и/или водата, която са поемали, и я изпраща за изследване в определена от генералния директор на НВМС лаборатория.

(3) Въз основа на резултата от изследването ветеринарният лекар по ал. 2 прави оценка на риска, като взема предвид:

1. дневната дажба;

2. специфичната чувствителност на съответния вид, пол, възраст, порода, физиологично състояние на животните и продукцията, която се получава от тях.

(4) Когато резултатът от изследването на пробите по ал. 2 докаже, че суровини и/или храни са добити от животни, в които е натрупана прагова концентрация от субстанция по чл. 11, ветеринарен лекар по чл. 7:

1. предприема мерките по чл. 7;

2. независимо от мерките по т. 1 предприема и мерки по чл. 397 ЗВД;

3. проучва произхода на нежеланата субстанция в прагова концентрация;

4. вписва резултатите от предприетите действия по т. 1 - 3 в таблицата по приложение № 2 и представя на директора на РВМС писмен доклад за тях;

5. въз основа на доклада по т. 4 директорът на РВМС със заповед забранява пускането на пазара на:

а) животните, които са хранени с фуражите, съдържащи прагови концентрации от НС по чл. 11;

б) суровините и/или храните, получени от животните по буква "а".


Чл. 13. (В сила от 12.09.2006 г.) (1) Районната ветеринарномедицинска служба ежемесечно изпраща до централното управление на НВМС отчет за изпълнение на годишния инспекционен план за контрол върху безопасност на фуражи, като към него прилага и таблицата по чл. 12, ал. 4, т. 4.

(2) Националната ветеринарномедицинска служба обобщава отчетите по ал. 1, като изготвя годишен отчет, който изпраща на ЕК в срок до 31 март на следващата година.


Чл. 14. (В сила от 12.09.2006 г.) Когато резултатите от лабораторните изследвания и/или от проучването по чл. 12, ал. 4, т. 3 и 4 докажат сериозен и непосредствен риск за здравето на животни или хора, консумирали суровини и/или храни от животински произход, НВМС незабавно уведомява ЕК.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Възбрана" е комплекс от временни мерки за ограничаване на:

а) добива, производството, съхраняването, транспортирането, придвижването и предлагането на пазара на фуражи, които съдържат НСП в концентрации, надвишаващи максимално допустимите, посочени в приложение № 1;

б) транспортирането, придвижването и предлагането на пазара на животни, хранени с такива фуражи.

2. "Дневна дажба" е средното количество фураж (изчислено при съдържание на влага 12 %), предназначено за едно животно и съобразено с вида, възрастта, продуктивността и физиологичното му състояние.

3. "Допълващ фураж" е смес от фуражи, който поради високото процентно съдържание на определени субстанции може да се дава за храна на животни само комбиниран с други фуражи.

4. "Животни" са бозайници, птици, земноводни, влечуги, риби, молюски, ракообразни, други гръбначни и безгръбначни животни, отглеждани от човека със стопанска и нестопанска цел или обитаващи дивата природа, които се хранят с фуражи.

5. "Комбиниран фураж" е смес от фуражни суровини, към които са прибавени или не фуражни добавки, и предназначена за хранене на животни в качеството й на пълноценен или допълващ фураж.

6. "Максимално допустими концентрации нежелани субстанции" са хигиенни норми за НСП, чиито концентрации са определени в mg/kg (ppm), отнесени към масата на фуража при 12 % влага.

7. "Нежелана субстанция или продукт" е субстанция или продукт (без патогенни микроорганизми), който се намира върху повърхността и/или във фуражите, представлява потенциална опасност за здравето на хората или животните и/или за околната среда и която може да окаже неблагоприятен ефект върху животинска продукция.

8. "Прагова концентрация от нежелана субстанция" е концентрацията на нежелана субстанция от приложение № 1, която се съдържа в дневната дажба на продуктивни животни при 12 % съдържание на влага във фуража и/или във водата им за пиене, и:

а) която при повторно или продължително поемане има свойството да се натрупва в организма на животните, като води до рискове за здравето им и/или за здравето на хора, консумирали суровини и/или храни, добити от такива животни;

б) чието определяне се извършва, като се взема предвид коефициентът й на натрупване, фоновото й съдържание във фуража и специфичната чувствителност на животното/ите към нея.

9. "Премикс" е смес от добавки или от една или повече добавки с пълнител, която е предназначена за производство на фураж.

10. "Пускане на пазара" е държането на фуражи на територията на страната с цел продажба или друг вид възмездно или безвъзмездно предоставяне.

11. "Фуражи" са фуражни суровини от растителен или животински произход в техния естествен вид (пресни или консервирани), както и продукти, извлечени при индустриалната им преработка, органични или неорганични субстанции (фуражни добавки), които са вложени самостоятелно или в смеси, предназначени за храна на животни.

12. "Фуражни добавки" са органични, неорганични субстанции или микроорганизми, които не се дават на животни самостоятелно, но добавени към храната или водата им за пиене под форма на премикси:

а) задоволяват хранителните нужди на животните и осигуряват правилното протичане на физиологичните процеси в зависимост от вида, възрастта и специфичното им физиологично натоварване;

б) влияят благоприятно върху стомашно-чревната флора и/или усвояването на фуража;

в) подобряват технологичните качества на фуража;

г) влияят положително върху сетивата на животните;

д) подобряват органолептичните свойства на фуража или външния вид на животински продукти, предназначени за консумация от хора;

е) не влияят негативно върху околната среда при отглеждане на животните;

ж) притежават кокцидиостатичен или хистомоностатичен ефект.

13. "Фуражни суровини" са продукти от растителен или животински произход в тяхното естествено състояние, пресни, консервирани или получени при индустриалната им преработка.


Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 402 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ДВ, бр. 87 от 2005 г.) и отменя Наредба № 24 от 2003 г. за максимално допустими концентрации на нежелани вещества и продукти във фуражите (ДВ, бр. 56 от 2003 г.).


§ 3. Членове 11, 13 и 14 влизат в сила 6 месеца след обнародване на наредбата в "Държавен вестник".


§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на НВМС.


§ 5. Наредбата влиза в сила от 1 май 2006 г.


Допълнителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБАТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 21 ОТ 2006 Г. ЗА МАКСИМАЛНО ДОПУСТИМИТЕ КОНЦЕНТРАЦИИ НА НЕЖЕЛАНИ СУБСТАНЦИИ И ПРОДУКТИ ВЪВ ФУРАЖИТЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 82 ОТ 2007 Г.)


§ 3. С тази наредба се въвеждат изискванията на Директива 2006/77/ЕО и Директива 2006/13/ЕО, изменящи анекси I и II от Директива 2002/32/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно нежеланите вещества в храните за животни.


Приложение № 1 към чл. 2, ал. 2


(Изм. и доп. - ДВ, бр. 82 от 2007 г.)



    Максимално допустима
    концентрация на
Нежелана субстанция Фуражи нежелана субстанция или
или продукт   продукт, изразена в mg/kg (ppm), съотнесена към фураж със съдържание на влага 12 %
1 2 3
1. Арсен Фуражни суровини (1), с изключение на: 2
  - тревно брашно, люцерново брашно, сушена  
  детелина, сушен захарен пулп и суха меласа от  
  захарно цвекло 4
  - фосфати и фуражи, добити от преработка на риба и  
  други морски животни 10
  Комбинирани фуражи, с изключение на: 2 - 4
  - комбиниран фураж за риба 4
  Допълващ фураж, с изключение на: 12
  - минерални фуражи 10
2. Олово Фуражни суровини, с изключение на: 10
  - зелени фуражи 30
  - фосфати и варовикови морски водорасли 15
  - калциев карбонат 20
  - мая 5
  Фуражни добавки от функционалната група от  
  състава на микроелементите, с изключение на: 100
  - цинков оксид 400
  - манганов оксид, железен карбонат, меден карбонат 200
  Фуражни добавки от групата на свързващите и  
  антислепващите агенти, с изключение на: 30
  - клиноптинолит от вулканичен произход 60
  Премикси 200f"
  Комбинирани фуражи 5
  Допълващи фуражи, с изключение на: 10
  - минерални смеси 15
3. Флуор Фуражни суровини, с изключение на: 150
  - фуражи от животински произход, с изключение на  
  морски ракообразни 500
  - морски ракообразни, като 3000
  - фосфати 2000
  - калциев карбонат 350
  - магнезиев оксид 600
  - варовикови морски водорасли 1000
  Вермикулит (Е 561) 3000 Н
  Допълващи фуражи  
  - съдържащи < 4 % фосфор 500
  - съдържащи > 4 % фосфор 125 за 1 % фосфор
  Комбинирани фуражи, с изключение на: 150
  - комбинирани фуражи за говеда, овце и кози  
  а. В лактация 30
  б. Други 50
  - комбинирани фуражи за прасета 100
  - комбинирани фуражи за домашни птици 350
  - комбинирани фуражи за пиленца 250
4. Живак Фуражни суровини, с изключение на: 0,1
  - фуражи, произведени от преработка на риба  
  и други водни организми 0,5
  Комбинирани фуражи, с изключение на: 0,1
  - комбинирани фуражи за кучета и котки 0,4
  Допълващи фуражи, освен: 0,2
  - допълващи фуражи за кучета и котки  
  - Калциев карбонат 0,3
5. Нитрити Рибно брашно 60
    (изразени като
    натриев нитрит)
  Комбиниран фураж, без: 15
  - фураж за домашни любимци, без птици и (изразени като
  аквариумни рибки натриев нитрит)
6. Кадмий Фуражни суровини от растителен произход 1
  Фуражни суровини от животински произход, без: 2
  Фуражни суровини от минерален произход,  
  с изключение на 2
  - фосфати 10
  Фуражни добавки от групата на микроелементите,  
  с изключение на 10
  - меден оксид, манганов оксид, цинков оксид,  
  магнезиев сулфат монохидрат 30 f)
  Фуражни добавки от групата на свързващите и  
  антислепващите агенти 2
  Премикси 15 П
  Минерални фуражи  
  - съдържащи по-малко от 7 % фосфор 5
  - съдържащи повече от 7 % фосфор 0,75 на 1 % фосфор,
    максимум - 7,5
  Допълващи фуражи за животни компаньони 2
  Други допълващи фуражи 0,5
  Комбинирани фуражи за говеда, овце и кози, и риба, без: 1
  - комбинирани фуражи за домашни любимци 2
  Комбинирани фуражи за телета, агнета, козлета и др.  
  комбинирани фур. 0,5
7. Афла- Фуражни суровини, с изключение на: 0,05
токсин В1 - фъстъци, копра (вътрешността на кокосовия орех),  
  семена от памук, бабасу (маслодайна палма) Orbignya  
  oleifera, царевица и продукти от преработката им 0,02
  Комбинирани фуражи за говеда, овце и кози, с  
  изключение на: 0,05
  - млекодайни животни 0,005
  - телета и агнета 0,01
  Комбинирани фуражи за свине и домашни птици  
  (без млади животни) 0,02
  Други комбинирани фуражи 0,01
  Допълващи фуражи за говеда, овце и кози (без  
  допълващи фуражи за млекодайни животни и агнета) 0,05
  Допълващи фуражи за свине и домашни птици  
  (без млади животни) 0,03
  Други добавъчни фуражи 0,005
8. Циановодородна Фуражни суровини, с изключение на: 50
киселина - ленено семе 250
  - кюспе от ленено семе 350
  - маниока, бадемово кюспе 100
  Комбинирани фуражи, с изключение на: 50
  - комбинирани фуражи за пилета 10
9. Свободен Фуражни суровини, с изключение на: 20
госипол - кюспе от семена на памук 1200
  - семена от памук 5000
  Комбиниран фураж, без: 20
  - комбиниран фураж за говеда, овце и кози 500
  - комбиниран фураж за домашни птици (без кокошки  
  носачки) и телета 100
  - комбиниран фураж за зайци и свине (без прасенца) 60
10. Теобромин Комбинирани фуражи, с изключение на: 300
  - комбинирани фуражи за възрастни говеда 700
11. Етерично Фуражни суровини, с изключение на: 100
синапено масло - кюспе от рапично семе 4000 (като алил изоцианат)
  Комбинирани фуражи, с изключение на: 150 (като алил изоцианат)
  - комбинирани фуражи за говеда, овце и кози  
  (без млади животни) 1000 (като алил изоцианат)
  - комбинирани фуражи за свине (без прасенца)  
  и домашни птици 500 (като алил изоцианат)
12. Винилоксазоли- Комбинирани фуражи за птици, с изключение на: 1000
дин тион - комбинирани фуражи за кокошки носачки 500
13. Мораво рогче Всички фуражи, съдържащи несмляно зърно 1000
  (Claviceps  
  purpurea)  
14. Семена от пле- Всички фуражи 3000
вели и несмлени и несмачкани плодове, които съдържат алкалоиди, гликозиди или други токсични вещества поотделно или в комбинации, включващи:    
a. Lolium temulentum L.   1000
b. Lolium remotum Schrank   1000
c. Dantura stramfnium L.   1000
15. Рицин Всички фуражи 10
(Ricinus   (изразен като масло
communis L.)   от люспи на рицин)
16. Crotaria spp. Всички фуражи 100
17. Алдрин (*) Всички фуражи, с изключение на 0,01(**)
18. Диелдрин (*) - мазнини и масла 0,1(**)
  - фураж за риби 0,02(**)
19. Камфехлор (токсафен) - Риба, други водни животни, техни 0,02
- съчетание на индика- продукти и странични продукти, с изклю-  
торни сродни CHB 26, чение на рибено масло  
50 и 62 (***) - Рибено масло (****) 0,2
  - Фуражи за риба (****) 0,05
20. Хлордан (сбор от цис- Всички фуражи, с изключение на 0,02
и транс-изомери на - мазнини и масла 0,05
оксихлордан, изразено    
като хлордан)    
21. ДДT (сбор от ДДT-, Всички фуражи, с изключение на 0,05
TДE- и ДДE- изомери, - мазнини и масла 0,5
изразено като ДДT)    
22. Ендосулфан (сбор от Всички фуражи, с изключение на 0,1
алфа- и бета-изомери и - царевица и царевични продукти, 0,2
ендосулфансулфат, като получени от преработката на царевица  
ендосулфан) - маслодайни семена и продукти, получени 0,5
  от тяхната преработка, с изключение на  
  сурово растително масло  
  - сурово растително масло 1,0
  - пълноценни фуражи за риба 0,005
23. Ендрин (сбор от ендрин Всички фуражи, с изключение на 0,01
и делта-кетон-ендрин, - мазнини и масла 0,05
изразено като ендрин)    
24. Хептахлор (сбор от Всички фуражи, с изключение на 0,01
хептахлор и хептахлор- - мазнини и масла 0,2
епоксид, изразено като    
хептахлор)    
25. Хексахлоробензен Всички фуражи, с изключение на 0,01
(HCB) - мазнини и масла 0,2
26. Хексахлороциклохексан    
(HCH)    
26.1. алфа-изомери Всички фуражи, с изключение на 0,02
  - мазнини и масла 0,2
26.2. бета-изомер Всички фуражни суровини, с изключение на 0,01
  - мазнини и масла 0,1
  Всички комбинирани фуражи, с изключение на 0,01
  - комбинирани фуражи за млеконадойни крави 0,005
26.3. гама-изомери Всички фуражи, с изключение на 0,2
  - мазнини и масла 2,0
27. Диоксини(7), изра- Всички суровини от растителен произход във 0,75 ng СЗО-ПХДД/Ф-
зени чрез коефи- фуражите, включително растителни масла и деривати КТЕ/kg(8)
циент на токсична Минерали 1,0 ng СЗО-ПХДД/Ф-
еквивалентност(*****),   КТЕ/kg
определен от Све- Животински мазнини, включително мазнини от мляко 2,0 ng СЗО-ПХДД/Ф-
товната здравна и яйца КТЕ/kg
организация Други продукти от сухоземни животни, включително 0,75 ng СЗО-ПХДД/Ф-
  мляко и млечни продукти, яйца и яйчни продукти КТЕ/kg
  Рибено масло 6 ng СЗО-ПХДД/Ф-
    КТЕ/kg
  Риба, други водни животни, техни продукти и 1,25 ng СЗО-ПХДД/Ф-
  субпродукти, с изключение на рибено масло (9) КТЕ/kg
  Комбинирани фуражи, с изключение на фуражи 0,75 ng СЗО-ПХДД/Ф-
  за животни с ценна кожа, домашни любимци КТЕ/kg
  и фуражи за риба  
  Фураж за риба. Фураж за домашни животни 2,25 ng СЗО-ПХДД/Ф-
    КТЕ/kg
27а. Диоксини (сбор от а) фуражни суровини от растителен 0,75 ng СЗО-ПХДД/
полихлорирани дибензо произход с изключение на растителни Ф-КТЕ/кg(**)(***)
пара-диоксини (PCDDs) масла и техните странични продукти  
и полихлорирани    
дибензофурани (PCDFs), б) растителни масла и техните странични 0,75 ng СЗО-ПХДД/
изразени в зададените от продукти Ф-КТЕ/кg(**)(***)
Световната здравна орга-    
низация (СЗО) токсични в) фуражни суровини с минерален произход 1,0 ng СЗО-ПХДД/
еквивалентни стойности,   Ф-КТЕ/кg(**)(***)
използвайки СЗО-TEФ г)животински мазнини, включително млечни 2,0 ng СЗО-ПХДД/
(токсични еквивалентни и яйчни Ф-КТЕ/кg(**)(***)
фактори), 1997 (******)    
  д) други животински продукти, включително 0,75 ng СЗО-ПХДД/
  мляко и млечни продукти и яйца и яйчни Ф-КТЕ/кg(**)(***)
  продукти  
     
  е) рибено масло 6,0 ng СЗО-ПХДД/
    Ф-КТЕ/кg(**)(***)
     
  ж) риба и други водни животни, техните 1,25 ng СЗО-ПХДД/
  продукти и странични продукти с изключение Ф-КТЕ/кg(**)(***)
  на рибено масло и рибни протеин-хидролизати, съдържащи повече от 20 % мазнина (****)  
     
  з) рибни протеин-хидролизати, съдържа- 2,25 ng СЗО- ПХДД/
  щи повече от 20 % мазнина Ф-КТЕ/кg(**)(***)
     
  и) добавките каолинова глина, калциев сулфат 0,75 ng СЗО-ПХДД/
  дихидрат, вермикулит натролитефонолит, Ф-КТЕ/кg(**)(***)
  синтетичен калциев алуминат и клиноптилолит от наносен (седиментен) произход, спадащи към функционалните групи на свързващите и антикоагулиращите вещества  
     
  й) добавки, спадащи към функционалната 1,0 ng СЗО-ПХДД/
  група на съединения на микроелементите Ф-КТЕ/kg(**)(***)
     
  к) премикси 1,0 ng СЗО-ПХДД/
    Ф-КТЕ/кg(**)(***)
  л) комбинирани фуражи, с изключение на 0,75 ng СЗО-ПХДД/
  фураж за животни с ценна кожа, домашни Ф-КТЕ/кg(**)(***)
  любимци и фуражи за риба  
     
  м) фуражи за риба и фураж за домашни 2,25 ng СЗО-ПХДД/
  любимци Ф-КТЕ/кg(**)(***)
27б. Сбор от диоксини а) фуражни суровини от растителен произход 1,25 ng СЗО-ПХДД/
и диоксиноподобни с изключение на растителни масла и техните Ф-КТЕ/kg(**)
полихлорирани бифенили странични продукти  
PCBs (сума от полихло-    
рирани дибензо-пара-    
диоксини    
(PCDDs), полихлорирани    
дибензофурани    
(PCDFs) и полихлорирани    
бифенили(PCBs), изразени    
в зададените от Световната    
здравна организация (СЗО)    
токсични еквивалентни    
стойности, използвайки    
СЗО-TEФ (токсични екви-    
валентни фактори), 1997 (******)    
  б) растителни масла и техните странични 1,5 ng СЗО-ПХДД/
  продукти Ф-КТЕ/kg(**)
     
  в) фуражни суровини от минерален произход 1,5 ng СЗО-ПХДД/
    Ф-КТЕ/kg(**)
  г) животински мазнини, включително млечни 3,0 ng СЗО-ПХДД/
  и яйчни Ф-КТЕ/kg(**)
     
  д) други животински продукти, включително 1,25 ng СЗО-ПХДД/
  мляко и млечни продукти и яйца и яйчни Ф-КТЕ/kg(**)
  продукти  
     
  е) рибено масло 24,0 ng СЗО-ПХДД/
    Ф-КТЕ/kg(**)
     
  ж) риба и други водни животни, техните 4,5 ng СЗО-ПХДД/
  продукти и странични продукти с изключение Ф-КТЕ/kg(**)
  на рибено масло и рибни протеин-хидролизати,  
  съдържащи повече от 20 % мазнина (****)  
     
  з) рибни протеин-хидролизати, съдържащи 11,00 ng СЗО-ПХДД/
  повече от 20 % мазнина (****) Ф-КТЕ/kg (**)
     
  и) добавки, спадащи към функционалните 1,5 ng СЗО-ПХДД/
  групи на свързващи и антикоагулиращи вещества Ф-КТЕ/kg (**)
     
  й) добавки, отнасящи се към функционалната 1,5 ng СЗО-ПХДД/
  група на съединения на микроелементите Ф-КТЕ/kg (**)
     
  к) премикси 1,5 ng СЗО-ПХДД/
    Ф-КТЕ/kg (**)
     
  л) комбинирани фуражи, с изключение на 1,5 ng СЗО-ПХДД/
  фураж за животни с ценна кожа, домашни Ф-КТЕ/kg (**)
  любимци и фуражи за риба  
     
  м) фуражи за риба и фураж за домашни 7,0 ng СЗО-ПХДД/
  любимци Ф-КТЕ/kg (**)
28. Кайсия - Prunus Всички фуражи Плодове и семена от
armeniaca L.   изброените в колона 1,
    както и продукти, полу-
    чени при преработката им,
    се допускат в "следи".
    Количественото им оп-
    ределяне е невъзможно.
29. Горчив бадем - Всички фуражи Плодове и семена от
Prunus dulcis   изброените в колона 1,
/Mill./D.A.Webb var   както и продукти, полу-
amara /DC/ Focke =   чени при преработката им,
Prunus amygdalus   се допускат в "следи".
Batsh var.   Количественото им оп-
amara/DC Focke/   ределяне е невъзможно.
30. Нелющен жълъд - Всички фуражи Плодове и семена от
Fagus silvatica L.   изброените в колона 1,
    както и продукти, полу-
    чени при преработката им,
    се допускат в "следи".
    Количественото им оп-
    ределяне е невъзможно.
31. Камелина - Camelia Всички фуражи Плодове и семена от
sativa /L Crantz   изброените в колона 1,
    както и продукти, полу-
    чени при преработката им,
    се допускат в "следи".
    Количественото им оп-
    ределяне е невъзможно.
32.Mowrah, Bassia, Всички фуражи Плодове и семена от изброените
Madhuca - Madhuca   в колона 1, както и продукти,
longifolia /L./ =   получени при преработката им,
Illiped malabrorum   се допускат в "следи".
Engl./ Madhuca   Количественото им определяне
indica Gmelin /=   е невъзможно.
Bassia latifolia    
Roxb./ = Illipe    
latifilia /Roscb./    
F. Mueller/    
33. Пургера - Jatropha Всички фуражи Плодове и семена от изброените
curcas L.   в колона 1, както и продукти,
    получени при преработката им,
    се допускат в "следи".
    Количественото им определяне
    е невъзможно.
34. Млечка - Croton Всички фуражи Плодове и семена от изброените
tiglium L.   в колона 1, както и продукти,
    получени при преработката им,
    се допускат в "следи".
    Количественото им определяне
    е невъзможно.
35. Индийски синап - Всички фуражи Плодове и семена от изброените
Brasica juncea L.   в колона 1, както и продукти,
Czern. Integrafolia /   получени при преработката им,
West Thell.   се допускат в "следи".
    Количественото им определяне
    е невъзможно.
36. Синап Сърепшън - Всички фуражи Плодове и семена от изброените
Brassica juncea /L./   в колона 1, както и продукти,
Czern juncea   получени при преработката им,
    се допускат в "следи".
    Количественото им определяне
    е невъзможно.
37. Китайски синап - Всички фуражи Плодове и семена от изброените
Brassica juncea /L./   в колона 1, както и продукти,
Czern. Juncea var.   получени при преработката им,
lutea Batalin   се допускат в "следи".
    Количественото им определяне
    е невъзможно.
38. Черен синап - Всички фуражи Плодове и семена от изброените
Brassica nigra /L./   в колона 1, както и продукти,
Koch   получени при преработката им,
    се допускат в "следи".
    Количественото им определяне
    е невъзможно.
39. Етиопски синап - Всички фуражи Плодове и семена от изброените
Brassica carinata   в колона 1, както и продукти,
A. Braun   получени при преработката им,
    се допускат в "следи".
    Количественото им определяне
    е невъзможно.
     
(*) Самостоятелно или в съчетание, изразено като диелдрин.
(**) Максимално ниво на алдрин и диелдрин, самостоятелно или в съчетание, изразено като диелдрин.
(***) Система на номерация съгласно Perlar, с представка "CHB" или "Perlar":
CHB 26: 2-ендо, 3-екзо, 5-ендо, 6-екзо, 8,8,10,10-октохлороборнан;
CHB 50: 2-ендо, 3-екзо, 5-ендо, 6-екзо, 8,8,10,10-нонахлороборнан;
CHB 62: 2,2,5,5,8,9,9,10,10-нонахлороборнан.
(*****) За сравнимост на вредното действие на диоксините се въвежда коефициент на токсична еквивалентност (КТЕ) на Световната здравна организация (СЗО), като се използва СЗО-КТЕ, който изразява количествено риска при попадането им в храната на животните и хората.
Максимално допустимата седмична доза (МДСД) за диоксини е 14 pg/kg CЗО-КТЕ/ kg телесна маса.
(******) СЗО-TEФ оценка на риска за човешкото здраве се основава на заключенията на заседанието на Световната здравна организация в Стокхолм, Швеция, 15-18 юни 1997 г. (Ван ден Берг (1998) Токсични еквивалентни фактори (TEФ) за PCBs, PCDDs, PCDFs за човека и за дивата природа. Здравни перспективи на околната среда 106(12), 775).
 
Забележки:
1. Максимално допустимото количество флуор - до 1,25 % от фосфатното съдържание.
2. Съдържание на флуор в 1 % фосфор.
3. Максимално допустимо количество кадмий - до 0,5 mg за 1 % фосфор.
4. Максимално допустимо количество кадмий - до 0,75 mg за 1 % фосфор.
5. "Диоксини" са полихлорирани дибензо-р-диоксини (ПХДД) и сродни на тях полихлорирани - дибензо фурани (ПХДФ), част от които са канцерогени или с друго токсично въздействие.
6. За максимално допустимата концентрация на диоксини се приема най-ниската стойност на концентрация на съединение от групата на диоксините, с най-ниска границата на откриване.
7. За прясна риба, доставена директно и използвана без преработка за производство на фуражи за животни с ценна кожа, не се въвежда максимално допустима концентрация на диоксини. Поради това се забранява храненето на продуктивни животни с продукти и протеини, добити от животни с ценна кожа.
8. Олово - Максималната концентрация се определя чрез метод на извличане на оловото с азотна киселина (5 % w/w) при 30 min кипене. Допуска се прилагане и на други методи на извличане, ако са със същата ефикасност.
9. Флуор - Максималната концентрация се определя чрез метод, при който флуорът се извлича с 1N солна киселина за 20 минути при стайна температура. Допуска се прилагане и на други методи на извличане със същата ефикасност.
10. Кадмий - Максималната концентрация се определя чрез метод на извличане на кадмий с азотна киселина (5 % w/w) при 30 минути кипене. Допуска се прилагане и на други методи на извличане със същата ефикасност.
При лабораторно изследване за установяване на концентрацията на нежелана субстанция във фуражи е необходимо отчитане на фоновите нива.
 
Сродни вещества Стойност на TEF Сродни вещества Стойност на TEF
1 2 3 4
дибензо-p-диоксини   "диоксиноподобни" PCBs  
(PCDDs)      
2.3.7.8-TCDD 1    
    нoн-oрто PCBs + Moно-  
    oрто PCBs 0,0001
1.2.3.7.8 - PeCDD 1    
    Нон-oрто PCBs  
1.2.3.4.7.8 - HxCDD 0,1    
    PCB 77 0,0001
1.2.3.6.7.8 - HxCDD 0,1    
       
1.2.3.7.8.9 - HxCDD 0,1 PCB 81 0,0001
1.2.3.4.6.7.8 - HpCDD 0,01 PCB 126 0,1
OCDD 0,0001 PCB 169 0,01
    Moно-oрто PCBs  
Дибензофурани (PCDFs)      
3.3.7.8 - TCDF   PCB 105 0,0001
  0,1    
1.2.3.7.8 - PeCDF      
  0,05 PCB 114 0,0005
2.3.4.7.8 - PeCDF      
  0,5 PCB 118 0,0001
1.2.3.4.7.8 - HxCDF      
  0,1 PCB 123 0,0001
1.2.3.6.7.8 - HxCDF      
  0,1 PCB 156 0,0005
1.2.3.7.8.9 - HxCDF      
  0,1    
2.3.4.6.7.8 - HxCDF   PCB 157 0,0005
  0,1    
1.2.3.4.6.7.8 - HpCDF      
  0,01 PCB 167 0,00001
1.2.3.4.7.8.9 - HpCDF      
  0,01 PCB 189 0,0001
OCDF      
  0,0001    
Използвани съкращения: "Т" = тера; "Ре" = пента; "Нх" = хекса; "Нр" = хепта; "О" = окта;
"СDD" = хлородилбензодиоксин; "CDF" = хлорадилбензофуран; "CB" = хлоробифенил
(***) Отделното максимално ниво за диоксини (PCDD/F) остава приложимо за временен период. Продуктите, предназначени за храна за животни, съгласно точка 27а трябва да съответстват както с максималните нива за диоксини, така и с максималните нива за сумата от диоксини и диоксиноподобните PCB през временния период.
(****) Прясна риба, доставена незабавно и използвана без междинна преработка за производство на фуражи за животни с ценна кожа, не подлежи на оценка за максимално ниво, докато максималните нива от 4,0 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg и 8,0 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg са приложими за прясна риба, предназначена за директно изхранване на домашни любимци, животни от зоопарковете и цирка. Продуктите и преработените животински протеини, произведени от тези животни (животните с ценна кожа, домашните любимци,животните от зоопарковете и цирка), не могат да се появят в хранителната верига и не могат да се изхранват селскостопански животни, отглеждани за угояване или развъждане за производство на храни за човека.
 


Приложение № 2 към чл. 12, ал. 4, т. 4


(Предишно Приложение към чл. 13, ал. 1, изм. - ДВ, бр. 82 от 2007 г.)



Нежелани Продукти, предназ- Действащ праг Коментари и допълнителна
вещества начени за храни по отношение на информация (напр. характер на
  на животни хранителните изследванията, които трябва
    съставки със съдър- да се проведат)
    жание на влага 12 %  
(1) (2) (3) (4)
1. Диоксин (сбор от а) фуражни суровини 0,5 ng Идентифициране на източника на
полихлорирани от растителен произ- СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
дибензо-para-диокси- ход с изключение на КТЕ/kg(**)(***) се вземат подходящи мерки, където
ни (PCDDs), растителни масла и   е възможно, да се намали или пре-
полихлорирани техните странични   махне източникът на замърсяване
дибензофурани продукти    
(PCDFs), изразени в      
зададените от Све- б) растителни масла 0,5 ng Идентифициране на източника на
товната здравна орга- и техните странични СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
низация (СЗО) ток- продукти КТЕ/kg(**)(***) се вземат подходящи мерки, където
сични еквивалентни     е възможно, да се намали или пре-
стойности, използ-     махне източникът на замърсяване
вайки СЗО-TEФ      
(токсични еквива- в) фуражни суровини 0,5 ng Идентифициране на източника на
лентни фактори), от минерален СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
1997 (*) произход КТЕ/kg(**)(***) се вземат подходящи мерки, където е възможно, да се намали или премахне източникът на замърсяване
  г) животински маз- 1,0 ng Идентифициране на източника на
  нини, включително СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
  млечна и яйчна КТЕ/kg(**)(***) се вземат подходящи мерки, където
  мазнина   е възможно, да се намали или пре-
      махне източникът на замърсяване
       
  д) други животински 0,5 ng Идентифициране на източника на
  продукти, включител- СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
  но мляко и млечни КТЕ/kg(**)(***) се вземат подходящи мерки, където
  продукти и яйца и   е възможно, да се намали или пре-
  яйчни продукти   махне източникът на замърсяване
       
  е) рибено масло 5,0 ng В много случаи не e необходимо
    СЗО-ПХДД/Ф- проучване на източника на замър-
    КТЕ/kg(**)(***) сяване, тъй като основно ниво за дадени области е близко или над действащото ниво. Все пак в случаите на надвишаване цялата информация, като период на вземане на пробата, географски произход, видове риба и т. н., трябва да се водят записи с оглед бъдещи мерки за регулиране на процента на диоксините и диоксиноподобни съединения в тези суровини за хранене на животните
  ж) риба и други водни 1,0 ng В много случаи може да не се нало-
  животни, техните СЗО-ПХДД/Ф- жи проучване на източника на
  продукти и странич- КТЕ/kg(**)(***) замърсяване, тъй като основно ниво
  ни продукти с изклю-   за дадени области е близко или над
  чение на рибено масло   действащото ниво. Все пак в слу-
  и рибни протеин-   чаите на надвишаване цялата
  хидролизати, съдържа-   информация, като период на взема-
  щи повече от 20 %   не на пробата, географски произход,
  мазнина   видове риба и т. н., трябва да се водят записи с оглед бъдещи мерки за регулиране на процента на диоксините и диоксиноподобни съединения в тези суровини за хранене на животните
  з) рибни протеин- 1,75 ng В много случаи може да не се нало-
  хидролизати, съдър- СЗО-ПХДД/Ф- жи проучване на източника на
  жащи повече от 20 % КТЕ/kg (**)(***) замърсяване, тъй като основно ниво
  мазнина   за дадени области е близко или над действащото ниво. Все пак в случаите на надвишаване цялата информация, като период на вземане на пробата, географски произход, видове риба и т. н., трябва да се водят записи с оглед бъдещи мерки за регулиране на процента на диоксините и диоксиноподобни съединения в тези суровини за хранене на животните
  и) добавки, спадащи 0,5 ng Идентифициране на източника на
  към функционалните СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
  групи на свързващи и КТЕ/kg (**)(***) се вземат подходящи мерки, където
  антикоагулиращи   е възможно, да се намали или пре-
  вещества   махне източникът на замърсяване
       
  й) добавки, спадащи 0,5 ng Идентифициране на източника на
  към функционалната СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
  група на съединения КТЕ/kg (**)(***) се вземат подходящи мерки, където
  на микроелементи   е възможно, да се намали или премахне източникът на замърсяване
       
  к) премикси 0,5 ng Идентифициране на източника на
    СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
    КТЕ/kg (**)(***) се вземат подходящи мерки, където е възможно, да се намали или премахне източникът на замърсяване
       
  л) комбинирани 0,5 ng Идентифициране на източника на
  фуражи, с изключение СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
  на фураж за животни с КТЕ/kg (**)(***) се вземат подходящи мерки, където
  ценна кожа, домашни   е възможно, да се намали или пре-
  любимци и фуражи за   махне източникът на замърсяване
  риба    
       
  м) фуражи за риби и 1,75 ng В много случаи може да не се на-
  храни за домашни СЗО-ПХДД/Ф- ложи проучване на източника на
  любимци КТЕ/kg (**)(***) замърсяване, тъй като основно ниво за дадени области е близко или над действащото ниво. Все пак в случаите на надвишаване цялата информация, като период на вземане на пробата, географски произход, видове риба и т. н., трябва да се водят записи с оглед бъдещи мерки за регулиране на процента на диоксините и диоксиноподобни съединения в тези суровини за хранене на животните
2. Диоксиноподобни а) фуражни суровини от 0,35 ng Идентифициране на източника на
PCBs (сбор от поли- растителен произход с СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
хлорирани бифенили изключение на расти- КТЕ/kg(**)(***) се вземат подходящи мерки, където
(PCBs), изразени в телни масла и техните   е възможно, да се намали или пре-
зададените от Све- странични продукти   махне източникът на замърсяване
товната здравна орга-      
низация (СЗО) ток- б) растителни масла и 0,5 ng Идентифициране на източника на
сични еквивалентни техните странични СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
стойности, използвай- продукти КТЕ/kg(**)(***) се вземат подходящи мерки, където
ки СЗО-TEФ (токсич-     е възможно, да се намали или пре-
ни еквивалентни     махне източникът на замърсяване
фактори), 1997 (*) в) фуражни суровини от 0,35 ng Идентифициране на източника на
  минерален произход СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
    КТЕ/kg(**)(***) се вземат подходящи мерки, където е възможно, да се намали или премахне източникът на замърсяване
       
  г) животински мазнини, 0,75 ng Идентифициране на източника на
  включително млечна и СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
  яйчна мазнина КТЕ/kg(**)(***) се вземат подходящи мерки, където е възможно, да се намали или премахне източникът на замърсяване
       
  д) други животински 0,35 ng Идентифициране на източника на
  продукти, включително СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
  мляко и млечни продук- КТЕ/kg(**)(***) се вземат подходящи мерки, където
  ти и яйца и яйчни   е възможно, да се намали или пре-
  продукти   махне източникът на замърсяване
       
  е) рибено масло 14,0 ng В много случаи може да не се на-
    СЗО-ПХДД/Ф- ложи проучване на източника на
    КТЕ/kg(**)(***) замърсяване, тъй като основното ниво за дадени области е близко или над действащото ниво. Все пак в случаите на надвишаване цялата информация, като период на вземане на пробата, географски произход, видове риба и т. н., трябва да се водят записи с оглед бъдещи мерки за регулиране на процента на диоксините и диоксиноподобни съединения в тези суровини за хранене на животните
  ж) риба и други водни 2,5 ng В много случаи може да не се на-
  животни, техните про- СЗО-ПХДД/Ф- ложи проучване на източника на
  дукти и странични КТЕ/kg(**)(***) замърсяване, тъй като основното
  продукти с изключение   ниво за дадени области е близко или
  на рибено масло и рибни   над действащото ниво. Все пак в
  протеин-хидролизати,   случаите на надвишаване цялата
  съдържащи повече от   информация, като период на вземане
  20 % мазнина   ниво на пробата, географски произход, видове риба и т.н., трябва да се водят записи с оглед бъдещи мерки за регулиране на процента на диоксините и диоксиноподобни съединения в тези суровини за хранене на животните
  з) рибено масло и рибни 7,0 ng В много случаи може да не се на-
  протеин-хидролизати, СЗО-ПХДД/Ф- ложи проучване на източника на
  съдържащи повече от КТЕ/kg (**)(***) замърсяване, тъй като основното
  20 % мазнина   за дадени области е близко или над действащото ниво. Все пак в случаите на надвишаване цялата информация, като период на вземане на пробата, географски произход, видове риба и т. н., трябва да се водят записи с оглед бъдещи мерки за регулиране на процента на диоксините и диоксиноподобни съединения в тези суровини за хранене на животните
  и) добавки, спадащи 0,5 ng Идентифициране на източника на
  към функционалните СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
  групи на свързващи и КТЕ/kg (**)(***) се вземат подходящи мерки, където
  антикоагулиращи   е възможно, да се намали или пре-
  вещества   махне източникът на замърсяване
       
  й) добавки, спадащи 0,35 ng Идентифициране на източника на
  към функционалната СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
  група на съединения КТЕ/kg (**)(***) се вземат подходящи мерки, където
  на микроелементи   е възможно, да се намали или премахне източникът на замърсяване
       
  к) премикси 0,35 ng Идентифициране на източника на
    СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
    КТЕ/kg (**)(***) се вземат подходящи мерки, където
      е възможно, да се намали или премахне източникът на замърсяване
  л) комбинирани 0,5 ng Идентифициране на източника на
  фуражи, с изключение СЗО-ПХДД/Ф- замърсяване. Веднъж установен, да
  на фураж за животни КТЕ/kg (**)(***) се вземат подходящи мерки, където
  с ценна кожа, домашни   е възможно, да се намали или пре-
  любимци и фуражи за   махне източникът на замърсяване
  риба    
       
  м) фуражи за риби и 3,5 ng В много случаи може да не се на-
  храни за домашни СЗО-ПХДД/Ф- ложи проучване на източника на
  любимци КТЕ/kg (**)(***) замърсяване, тъй като основното ниво за дадени области е близко или над действащото ниво. Все пак в случаите на надвишаване цялата информация, като период на вземане на пробата, географски произход, видове риба и т. н., трябва да се водят записи с оглед бъдещи мерки за регулиране на процента на диоксините и диоксиноподобни съединения в тези суровини за хранене на животните
(*) СЗО-TEФ за оценка на риска за човешкото здраве се основава на заключенията на заседанието на Световната здравна организация в Стокхолм, Швеция, 15 - 18 юни 1997 г. (Ван ден Берг (1998) Токсични еквивалентни фактори (TEFs) за PCBs, PCDDs, PCDFs за човека и за дивата природа. Здравни перспективи на околната среда 106(12), 775).
 
Сродни вещества Стойност на TEF Сродни вещества Стойност на TEF
1 2 3 4
дибензо-p-диоксини   "Dioxin-like" PCBs  
(PCDDs)      
2.3.7.8-TCDD 1 нoн-oрто PCBs + Moно-  
    oрто PCBs  
1.2.3.7.8 - PeCDD 1    
    Нон-oрто PCBs  
1.2.3.4.7.8 - HxCDD 0,1    
    PCB 77 0,0001
1.2.3.6.7.8 - HxCDD 0,1    
1.2.3.7.8.9 - HxCDD 0,1 PCB 81 0,0001
1.2.3.4.6.7.8 - HpCDD 0,01 PCB 126 0,1
OCDD 0,0001 PCB 169 0,01
Дибензофурани (PCDFs)   Moно-oрто PCBs  
       
3.3.7.8 - TCDF 0,1    
       
1.2.3.7.8 - PeCDF 0,05 PCB 105 0,0001
       
2.3.4.7.8 - PeCDF 0,5    
    PCB 114 0,0005
       
1.2.3.4.7.8 - HxCDF 0,1    
    PCB 118 0,0001
1.2.3.6.7.8 - HxCDF 0,1    
    PCB 123 0,0001
1.2.3.7.8.9 - HxCDF 0,1    
    PCB 156 0,0005
2.3.4.6.7.8 - HxCDF 0,1    
       
1.2.3.4.6.7.8 - HpCDF 0,01 PCB 157 0,0005
       
1.2.3.4.7.8.9 - HpCDF 0,01    
    PCB 167 0,00001
OCDF 0,0001    
    PCB 189 0,0001
Използвани съкращения: "Т" = тера; "Ре" = пента; "Нх" = хекса; "Нр" = хепта; "О" = окта; "СDD" = хлородилбензодиоксин; "CDF" = хлорадилбензофуран; "CB" = хлоробифенил
(**) Върхови концентрации. Върховите концентрации се изчисляват при предположение, че всички стойности на отделните сродни вещества под границата на количествено определените нива се приемат за равни на определената граница.
(***) Комисията ще прегледа тези активни нива най-късно до 31 декември 2008 г. едновременно с прегледа на максималните нива на сумата от диоксините и диоксиноподобните PCBs.
 


Промени настройката на бисквитките