Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 62 от 4.VIII

НАРЕДБА № 13 ОТ 7 АПРИЛ 2005 Г. ЗА ПРИЛАГАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДЕН НОМЕР НА БАНКОВА СМЕТКА И ЗА БАНКОВИТЕ КОДОВЕ

 

НАРЕДБА № 13 ОТ 7 АПРИЛ 2005 Г. ЗА ПРИЛАГАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДЕН НОМЕР НА БАНКОВА СМЕТКА И ЗА БАНКОВИТЕ КОДОВЕ

Издадена от Българска народна банка

Обн. ДВ. бр.36 от 26 Април 2005г., изм. ДВ. бр.15 от 17 Февруари 2006г., отм. ДВ. бр.62 от 4 Август 2009г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 13 от 16 юли 2009 г. за прилагането на международен номер на банкова сметка и за банковите кодове - ДВ, бр. 62 от 4 август 2009 г., в сила от 01.11.2009 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Тази наредба определя прилагането на Международен номер на банкова сметка (International Bank Account Number IBAN), както и на банковите кодове.

(2) IBAN представлява последователност от буквени и цифрени знаци за еднозначно международно идентифициране на банкова сметка на клиент в банка.

(3) Международният банков идентификационен код на банката (Bank Identifier Code - BIC) представлява последователност от буквени и цифрени знаци за еднозначно международно идентифициране на всяка местна банка или клон на чуждестранна банка, получила лицензия за дейност в Република България чрез клон.

(4) Банковите кодове на БАЕ (БАЕ-кодове) еднозначно идентифицират банкови адресируеми единици (БАЕ) на територията на Република България.


Глава втора.
СТРУКТУРА НА IBAN

Чл. 2. Използваният в Република България IBAN се състои от следните елементи с обща дължина от 22 знака (приложение № 1):

1. код на държавата - "BG";

2. контролно число, състоящо се от две цифри, чиято методика за изчисление е описана в приложение № 2;

3. основен номер на банковата сметка (Basic Bank Account Number - BBAN), който еднозначно идентифицира сметката на клиента на територията на Република България.


Чл. 3. (1) BBAN се състои от следните елементи с обща дължина от 18 знака (букви и цифри):

1. БАЕ-код, състоящ се от:

а) идентификатор на банка - 4 знака (букви и цифри), представляващи първите 4 знака от съществуващия международен банков идентификационен код на банката (Bank Identifier Code - BIC) и еднозначно идентифициращи всяка местна банка или клон на чуждестранна банка, получила лицензия за дейност в Република България чрез клон;

б) идентификатор на БАЕ - 4 знака (цифри), които еднозначно идентифицират БАЕ в рамките на банката;

2. идентификатор на вида сметка - 2 знака (цифри), които указват вида на сметката, като някои комбинации могат да се запазват служебно от Българската народна банка (БНБ), която определя значението им;

3. останалите осем знака (цифри и букви) със семантика, която банката определя.

(2) Всяка банка преценява необходимостта от използването на букви като знаци по ал. 1, т. 3.


Чл. 4. (1) Знаците, използвани в структурата на IBAN, са арабски цифри (от 0 до 9) и главни букви от латинската азбука (от А до Z).

(2) При местни и международни разплащания IBAN се представя при спазване на следните изисквания:

1. в електронна форма IBAN се изписва като последователност от 22 знака без интервали между тях;

2. на хартиен носител IBAN се изписва като последователност от 22 знака, разделени отляво надясно в групи от по четири знака, отделени с интервал, като последната група не е пълна.


Глава трета.
ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ БАНКИТЕ И ОБСЛУЖВАНИТЕ ОТ ТЯХ ЛИЦА ВЪВ ВРЪЗКА С IBAN И BIC

Чл. 5. (1) Банките генерират и използват IBAN в съответствие с изискванията на тази наредба.

(2) Едновременно с откриването на нова банкова сметка банката генерира и съответния IBAN.

(3) Всяка банка е отговорна за правилното генериране на IBAN.


Чл. 6. (1) Банката уведомява писмено титуляря при откриване на банкова сметка за съответния IBAN.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2006 г.) Банката е длъжна да уведоми писмено или по друг подходящ начин титулярите на съществуващите сметки за съответните IBAN.

(3) При поискване от клиент банката му предоставя IBАN на неговата сметка, както и банковия си идентификационен код (BIC).

(4) В извлеченията по сметки и във всички други отчети относно съответните сметки, които се предоставят от банката на клиента, се посочват IBАN на сметката на клиента и банковият идентификационен код (BIC) на банката, предоставила извлечението или отчета.


Чл. 7. (1) В представените на банката платежни документи клиентът посочва пълно и точно IBAN на получателя на плащането, а при поискване и BIC на банката на получателя.

(2) Банката може да върне представен й платежен документ, ако клиентът не е посочил IBAN на получателя на плащането и BIC на банката на получателя.

(3) В случай, че клиент не посочи IBАN на получателя на плащането и BIC на банката на получателя, банката на клиента може да наложи допълнителни такси за извършване на превода. В този случай банката е длъжна предварително да предоставя на клиента достъпна информация в писмен вид за размера на допълнителните такси.

(4) (*) При презгранично доставяне на стоки и услуги срещу фактура в рамките на Европейския съюз доставчикът, който приема плащане чрез превод, уведомява клиентите си във фактурата за своя IBАN и за BIC на своята банка.


Чл. 8. (1) Всяка банка извършва проверка за валидност на контролното число на IBAN на наредителя и получателя, посочени в платежния документ, съгласно метода за проверка на валидност по приложение № 3.

(2) В случай, че при процеса на проверка на валидност на контролните числа се установи, че те са неточни, банката може да откаже обработването на съответния платежен документ.


Глава четвърта.
ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БАЕ-КОДОВЕ

Чл. 9. (1) Централа на банка получава БАЕ-код от БНБ след издаване на лицензия за извършване на банкова дейност и преди включване на банката в Системата за брутен сетълмент в реално време RINGS.

(2) БАЕ-код се предоставя и на чуждестранни банки, получили лицензия за извършване на банкова дейност чрез клон на територията на Република България.

(3) Централа на банка, клон на банка или друго място за осъществяване на банкова дейност получават БАЕ-код от БНБ след представяне на необходимите документи, определени от БНБ.

(4) БАЕ не могат да променят предоставените им БАЕ-кодове, нито пък да използват други кодове при своите операции.

(5) Процедурите по предоставяне, активиране, промяна и закриване на БАЕ-кодове се определят от БНБ с указание.

(6) БАЕ-кодове се предоставят в срок 5 работни дни след получаване на пълния комплект изисквани документи.

(7) БАЕ-кодът се активира при успешно преминали тестове за проверка на техническата, технологична и информационна готовност за включването на БАЕ в платежните системи.


Чл. 10. (1) Българската народна банка изпраща уведомление до всички участници в платежните системи и до системните оператори за името, точния адрес и БАЕ-кода, както и датата, от която БАЕ ще получи пълноправен достъп за участие в съответната система за обслужване на плащания. Уведомление се изпраща и при промяна и закриване на БАЕ-кода.

(2) Българска народна банка води регистър на БАЕ-кодовете.

(3) За всяка промяна в статуса на БАЕ, свързана с вписванията в регистъра по ал. 2, банката незабавно уведомява БНБ за извършване на необходимите промени в регистъра на банковите кодове и уведомяване на участниците в платежните системи.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Банкова адресируема единица (БАЕ)" е централа на банка, клон на банка или друго място за осъществяване на банкова дейност на територията на Република България.

2. "БАЕ-код" е код, предоставен от БНБ и представляващ последователност от букви и цифри, който еднозначно определя съответната БАЕ в Република България.

3. "Банков идентификационен код (BIC)" е код, предоставен от S.W.I.F.T. (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) на банка по ISO Standard № 9362.

4. "Регистър на БАЕ-кодовете" е публично достъпна база данни, в която се съхраняват предоставените от БНБ БАЕ-кодове, както и информация за банковите адресируеми единици.

5. "Контролно число" е цифров код, служещ за формална проверка на точността на въвеждане на IBAN, използван от банките на територията на Република България.

6. "Клиент на банка" е всяко лице, което е страна по правоотношение с банка във връзка с откриване на сметка при нея.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. (1) Банките изпълняват задължението си за уведомяване по чл. 6, ал. 2 не по-късно от 1 март 2006 г. От същата дата клиентите имат правото по чл. 6, ал. 3.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2006 г.) Считано от 5 юни 2006 г. всички платежни документи следва да съдържат IBAN съгласно разпоредбите на тази наредба.


§ 3. Тази наредба се издава на основание чл. 40 от Закона за Българската народна банка и чл. 45 от Закона за банките и е приета с Решение № 30 от 7 април 2005 г. на управителния съвет на БНБ.


§ 4. Разпоредбата на чл. 7, ал. 4 влиза в сила от датата на влизане в сила на договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.


§ 5. Указанията по тази наредба следва да бъдат издадени в срок един месец от влизането й в сила.


Приложение № 1


Структура на IBAN в България



"N" е арабска цифра (0 - 9)

"A" е главна буква от латинската азбука (A - Z) или арабска цифра от (0 - 9)


Приложение № 2


Методика на изчисляване на контролно число

Предварителна фаза: Създава се изкуствен IBAN, включващ кода на държавата, "00" като контролно число и BBAN.

Пример: BG00AAАА12311012345678


Фаза 1: Първите четири знака (кода на държавата и "00" като контролно число) се преместват в края на IBAN.

Пример: BG00AAАА12311012345678 става AAАА12311012345678BG00


Фаза 2: Буквите се преобразуват в числа съобразно таблицата за преобразуване:


         
A= 10 G = 16 M = 22 S = 28 Y = 34
B = 11 H = 17 N = 23 T = 29 Z = 35
C = 12 I = 18 O = 24 U = 30  
D = 13 J = 19 P = 25 V = 31  
E = 14 K = 20 Q = 26 W = 32  
F = 15 L = 21 R = 27 X = 33  
         

Пример: AAАА12311012345678BG00 става 1010101012311012345678111600


Фаза 3: Изчислява се контролно число по Модул 97, като:

• Полученото число от Фаза 2 се разделя на 97;

• Остатъкът след деленето се изважда от 98;

• Ако резултатът е една цифра, пред нея се поставя нула.

Пример: Остатъкът при разделяне на 1010101012311012345678111600 на 97 е 65.

Чрез изваждане се получава: 98 - 65 = 33. Контролното число за този IBAN е 33. Получава се IBAN: BG33AAАА12311012345678.


Приложение № 3


Метод за проверка на валидност на контролното число


Предварителна фаза: Ако IBAN е представен в хартиен формат, хартиеният формат се преобразува в електронен формат чрез отстраняване на всички интервали.

Пример: IBAN като BG33 AAАА 1231 1012 3456 78 става BG33AAАА12311012345678.


Фаза 1: Първите четири знака (обозначаващи кода на държавата и контролното число) се преместват в края на IBAN.

Пример: BG33AAАА12311012345678 става AAАА12311012345678BG33


Фаза 2: Буквите се преобразуват в числа съобразно таблицата за преобразуване, посочена в приложение № 2.

Пример: AAАА12311012345678BG33 става 1010101012311012345678111633


Фаза 3: Прилага се системата за проверка на контролни числа Модул 97. За да е вярно контролното число, остатъкът след изчислението по Модул 97 трябва да бъде 1.

Пример: Остатъкът от изчислението по Модул 97 на 1010101012311012345678111633 е 1.


Промени настройката на бисквитките