Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 64 от 13.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ В ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ЗА ПРОУЧВАТЕЛНИТЕ И ПРОЕКТНИТЕ РАБОТИ ПО КАПИТАЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО (ОБН., ДВ, БР. 58 ОТ 1980 Г.; ПОПР., БР. 1 ОТ 1981 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ В ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ЗА ПРОУЧВАТЕЛНИТЕ И ПРОЕКТНИТЕ РАБОТИ ПО КАПИТАЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО (ОБН., ДВ, БР. 58 ОТ 1980 Г.; ПОПР., БР. 1 ОТ 1981 Г.)

ИЗДАДЕНА ОТ ДЪРЖАВНИЯ КОМИТЕТ ЗА ПЛАНИРАНЕ, ДЪРЖАВНИЯ КОМИТЕТ ЗА НАУКА И ТЕХНИЧЕСКИ ПРОГРЕС, МИНИСТЕРСТВО НА СТРОИТЕЛСТВОТО И АРХИТЕКТУРАТА И БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА

Обн. ДВ. бр.64 от 13 Август 1982г., попр. ДВ. бр.73 от 17 Септември 1982г.

§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, последното изречение, думата "обекти" се заменя с "подобекти".

2. В ал. 2 след думите "разрешение на" текстът добива следната редакция: "Министерството на строителството и архитектурата".

3. В ал. 3 думите "Комитета по архитектура и благоустройство" се заменят с "Министерството, на строителството и архитектурата", а след думите "за обекти" се добавя изразът "със сметна стойност под 1 млн. лв. или".


§ 2. Член 4 се изменя, както следва:

"Чл. 4. (1) Възлагането на проучвателни и проектни работи се извършва с договор въз основа на утвърдено технико-икономическо задание.

(2) За всяка фаза на проучвателните и проектните работи може да се сключва отделен договор.

(3) Взаимоотношенията между инвеститора и проектанта, респективно между главния проектант и подизпълнителите, се уреждат съгласно Правилника за икономическия механизъм (обн., ДВ, бр. 9-12 от 1982 г.; доп., бр. 30 от 1982 г.) и Правилника за капиталното строителство (обн., ДВ, бр. 55 от 1980 г.: изм. и доп., бр. 101 от 1981 г. и бр. 47 от 1982 г.) и другите нормативни актове, свързани с инвестиционния процес."


§ 3. (Попр. - ДВ, бр. 73 от 1982 г.) В чл. 5, ал. 1 след думата "кредитирането" се добавя "проектирането", а думите "противопожарна охрана" се заменят с "пожарната безопасност".


§ 4. Раздели II и III се обединяват в един раздел с наименование "Раздел II - Проучвателни работи", като следващите раздели се преномерират.


§ 5. Член 7 се изменя, както следва:

"Чл. 7. (1) Проучвателните работи са перспективните и предварителните проучвания.

(2) Перспективните проучвания се разработват по правило от инвеститора за период, не по-малък от 10-15 години, но могат да се възлагат на проектант чрез договор или конкурс. Резултатите от перспективните проучвания служат за изработване на прогнози, концепции, модели, програми и други разработки, необходими за съставяне на единните планове за социално-икономическото развитие на страната.

(3) На основата на анализа на достигнатото равнище и изучаване ръста на потребностите се обосновават икономическите, суровинните, енергийните, технологичните, трудовите, социалните, организационните и други фактори за перспективното развитие на:

1. отраслите, подотраслите, производствата и дейностите;

2. териториалните единици, селищните системи и населените места.

(4) Резултатите от перспективните проучвания се оформят в доклад. В него се обосновават направените разработки и предложения за:

1. ускореното внедряване на челните наши и чуждестранни научно-технически, социално-организационни и архитектурни постижения;

2. ръста на производството (дейността) от гледна точка на:

а) международното разделение на труда;

б) реализацията на вътрешния и международния пазар;

в) потребностите на взаимносвързаните производства;

г) изискванията на социалната политика;

3. баланс на потребностите и мощностите и определяне специализацията, кооперирането, концентрацията, комбинирането и оптималността на производствата (дейностите);

4. осигуряването със суровини, материали, горива, енергия от местно производство и от внос;

5. осигуреност с трудови ресурси;

6. териториалноустроиствени, градоустройствени, архитектурни, естетически, благоустройствени, строителни и други решения;

7. размера на капиталните вложения - общо и по структура, за комплексното изграждане на производствените мощности и на техническата и социалната инфраструктура;

8. избор на целесъобразна възпроизводствена структура на основните фондове чрез реконструкция, модернизация, разширение или ново строителство;

9. равнището на икономическата, социалната и екологичната ефективност.

(5) Когато разработването на перспективните проучвания се възлага на проектанта с договор, в него се конкретизират задълженията и отговорностите на страните за своевременното съставяне или предоставяне на необходимите изходни данни и показатели."


§ 6. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя, както следва:

"(1) Въз основа на доклада за резултатите от перспективните проучвания или на утвърдени прогнози, концепции, модели, програми и др. инвеститорът съставя предварително технико-икономическо задание за извършване на предварителни проучвания за всеки отделен обект."

2. В ал. 2 думите "Технико-икономическото" се заменят с "Предварителното технико-икономическо".

3. Добавят се следните нови алинеи 3, 4, 5, 6 и 7:

"(3) В предварителното технико-икономическо задание се посочват:

1. основанието за извършване на предварителни проучвания;

2. анализът на съществуващото положение по отношение на:

а) технологията и организацията на производството;

б) наличните основни фондове и възможност за реконструкцията, модернизацията и разширението им;

в) отчетните данни за икономическите резултати на предприятието, учреждението или заведението за последната година;

г) равнището на концентрацията, специализацията, кооперирането и съвместяването на функции;

д) условията на труда;

3. целесъобразният район или площадки за изграждане на обекта;

4. конструктивните и технологичните особености за новите и усъвършенствувани изделия;

5. изискванията към технологията, организацията на производството, труда и управлението, в това число:

а) ориентировъчната степен на механизация и автоматизация;

б) равнището на концентрацията, специализацията, кооперирането и съвместяването на функции;

в) оптималността на производството или дейността;

г) режимът на работа - общо и по основни цехове или функционални блокове;

6. вероятните източници на доставка на машините, съоръженията и обзавеждането;

7. изискванията към транспортирането на суровините, материалите, кооперираните и договорните доставки, готовата продукция и работния състав;

8. изискванията към градоустройствените, архитектурните, транспортните, обслужващите, ергономичните, инсталационните решения и строителството;

9. данни за инфраструктурата;

10. изискванията за социалната програма на колектива;

11. изискванията за инженерната подготовка на терена и за опазване на околната среда;

12. етапността на изграждане на обекта и сроковете за въвеждане на мощностите;

13. изискванията за безопасността, хигиената на труда и пожарната безопасност и охраната;

14. ориентировъчната сметна стойност - общо и по структурни показатели;

15. челните наши и чуждестранни показатели за технико-икономическата ефективност в съответствие с чл. 320 от Правилника за икономическия механизъм;

16. други специфични показатели за челните постижения за конкретното производство или дейност и нас, в социалистическите страни и в развитите капиталистически страни;

17. други данни и изисквания като: тегло, килограмова цена и серийност на изделията, количество основни строителни материали за единица измерение и др.

(4) Към предварителното задание се прилагат:

1) програми, утвърдени от съответния министър или ръководител на друго ведомство или от председателя на изпълнителния комитет на окръжния или Столичния народен съвет, както следва:

а) програма-задание за обект с непроизводствено предназначение, който не осъществява стопанска дейност съгласно приложение № 1 след съгласуване с окръжния или Столичния народен съвет;

б) производствена програма за всички останали обекти съгласно приложение № 2 след съгласуване с балансиращия орган;

2. конструктивната и технологичната документация на предвидените за производство усвоени в страната изделия;

3. разрешения от съответните органи за използуване в строителството на дефицитни материали по отделни подобекти.

(5) Обектите с непроизводствено предназначение се определят съгласно списък - приложение № 3.

(6) За ново строителство в предварителното технико-икономическо задание не се посочват данните по т. 2 на ал. 3.

(7) За съответствието на утвърдените с предварителното технико-икономическо задание показатели с челните наши и чуждестранни постижения отговорност носят ръководителите на организацията-инвеститор."


§ 7. Член 9 се изменя, както следва:

"Чл. 9. Въз основа на утвърденото предварително технико-икономическо задание се извършват предварителни проучвания, които завършват с технико-икономически доклад за резултатите от предварителните проучвания (ТИДРПП)."


§ 8. Член 10 се отменя.


§ 9. Член 11 се изменя, както следва:

"Чл. 11. Технико-икономическият доклад за резултатите от предварителните проучвания по правило не се разработва за случаите, посочени в чл. 32, ал. 10 от Правилника за капиталното строителство. Когато това се налага, причините се обосновават в предварителното технико-икономическо задание."


§ 10. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В първото изречение думите "предварителни проучвания се изработват" се заменят с "технико-икономически доклад за резултатите от предварителните проучвания се изработва", а след думата "организационни" се добавя "социални, архитектурни".

2. В точка 15 думите "научно-техническите" се заменят с "челните наши и чуждестранни научно-технически, социално-организационни и архитектурни".


§ 11. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в първото изречение думите "Предварителните проучвания се разработват" се заменят с "Технико-икономическият доклад за резултатите от предварителните проучвания се разработва";

б) в т. 3 думите "и транспорт" се заличават;

в) създава се нова точка 4 със следното съдържание:

"4. вертикална планировка;";

г) точки 4, 5, 6, 7 и 8 стават съответно 5, 6, 7, 8 и 9;

д) създават се нови точки 10, 11, 12, 13 и 14 със следното съдържание:

"10. енергообслужване и енергийна ефективност;

11. контролно-измервателни прибори и автоматика;

12. автоматизация;

13. транспортна част;

14. механизация на вътрешнозаводския транспорт и складовото стопанство;";

е) точки 9, 10, 11 и 12 стават съответно 15, 16, 17 и 18;

ж) създава се нова точка 19 със следното съдържание:

"19. безопасност, хигиена на труда и пожарна безопасност;";

з) точки 13 и 14 стават съответно 20 и 21.

2. В ал. 2 думите "т. 1, 13 и 14" се заменят е "т. 1, 10, 20 и 21", а след думата "показатели" текстът се заличава.


§ 12. Член 14 се изменя, както следва:

"Чл. 14. (1) Въз основа на избрания вариант с ТИДРПП инвеститорът разработва технико-икономическо задание за проектиране.

(2) В технико-икономическото задание за проектиране се посочват:

1. основанието за разработване на проектните работи;

2. актуализираните данни по чл. 8, ал. 3, т. 2 с определяне на машините и съоръженията, които ще се използуват по проект;

3. конкретната площадка (площадки) за изграждане на обекта;

4. уточнените изисквания по чл. 8, ал. 3, т. 5;

5. източниците за доставка на машините, съоръженията н обзавеждането;

6. офертни или други данни за техническата характеристика и параметри на машините н съоръженията;

7. окончателните изисквания н данни, посочени в чл. 8, ал. 3, т. 7, 8, 9, 10, 11 и 12;

8. обхватът, окончателната стойност и сроковете за навършване на проектирането на отделните комплекси от етапи, подобекти и натурални видове работи, както и сроковете за поетапното достигане на проектните мощности;

9. окончателната сметна стойност - общо и по структура на капиталните вложения;

10. челните наши и чуждестранни показатели за технико-икономическата ефективност в съответствие с чл. 320 от Правилника за икономическия механизъм;

11. други челни специфични показатели за конкретното производство или дейност;

12. други данни и изисквания.

(3) Към технико-икономическото задание за проектиране се прилагат:

1. програма, утвърдена от съответния министър или ръководител на друго ведомство или от председателя на изпълнителния комитет на окръжния или Столичния народен съвет:

а) за обекти с непроизводствено предназначение, които не осъществяват стопанска дейност съгласно приложение № 1 - след съгласуване с, окръжния или Столичния народен съвет;

б) за всички останали обекти съгласно приложение № 2 - след съгласуване съответно със: Държавния комитет за наука и технически прогрес - по отношение на техническите характеристики на продукцията, стандартизацията и прогресивността и обновяване на изделията; Главното управление по цените към Министерство на финансите - по отношение на цените; Министерството на външната търговия - по отношение на международни цени, износа и експортни цени; окръжния или Столичния народен съвет - по отношение на обемно-градоустройствените решения, както и със съответния балансиращ орган;

2. конструктивната и технологичната документация за всички изделия;

3. разрешения от съответните органи за използуване в строителството на временно наблюдавани дефицитни материали по количества и цени.

(4) Посочените в технико-икономическото задание за проектиране данни и показатели имат задължителен характер и за постигането им с проектните разработки отговарят ръководителите на проектантската организация и на проектантския колектив.

(5) Преди започване на проектирането инвеститорът предоставя на проектанта окончателните технически данни и параметри на машините и съоръженията, договорени при условията на чл. 26, ал. 2 от Правилника за капиталното строителство."


§ 13. Член 15 се изменя, както следва:

"Чл. 15. (1) С проектните работи се определят окончателната сметна стойност и технико-икономическите показатели на обекта.

(2) Проектните работи се изработват в една фаза - работен проект.

(3) За сложни обекти с разрешение на съответния министър или ръководител на друго ведомство може да се разработва и технически проект."


§ 14. Член 16 се изменя, както следва:

"Чл. 16. Работният проект се изработва въз основа на утвърдения вариант по ТИДРПП при задължително спазване на утвърденото технико-икономическо задание за проектиране."


§ 15. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. В изречение първо на досегашната ал. 2 думите "В технико-икономическия доклад: се заменят с "В работния проект", а изразът "одобрения с предварителните проучвания" с "утвърдения с ТИДРПП".

3. Точка 1 се изменя, както следва:

"1. отразяване предписанията на органите на експертизата;";

4. Точка 4 се изменя, както следва:

"4. изработване на графичните материали и подходящ за изпълнението на строителните и монтажните работи мащаб, включително и тези за нестандартните възли, конструкции и детайли с означаване на марките и стандартите за материалите и изделията, сигнатурите на конструктивните елементи, чертежите на детайлите и др."


§ 16. В чл. 18 ал. 2 се отменя и се правят следните изменения на текста на досегашната ал. 1:

1. (попр. - ДВ, бр. 73 от 1982 г.) В изречение първо думите "технико-икономическият доклад" се заменят с "Работният проект", а т. 9 и 17 се отменят.

2. В т. 5 накрая се добавя изразът "с обяснителна записка за подобектите на синтеза на архитектурата с монументалните изкуства;".

3. В т. 8 накрая се добавя изразят "и слаботокови съоръжения и инсталации;".

4. Точки 10-13 стават съответно 9-12.

5. В досегашната т. 14, която става т. 13, накрая се добавя изразът "с обяснителна записка за експлоатация, поддържане и ремонт на обекта;".

6. Точка 15 става т. 14.

7. Точка 16 става т. 15, като се изменя, както следва:

"15. безопасност, хигиена на труд безопасност и охрана;".

8. Точки 18 и 19 стават съответно т. 16 и 17.


§ 17. В чл. 19 се правят следните и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят, както следва:

"(1) Техническият проект се изработва в обем и съдържание, определени с технико-икономическо задание за проектиране, утвърдено от министъра или ръководителя на друго ведомство, разрешил разработването на тази междинна фаза.

(2) Въз основа на резултатите от утвърдения технически проект се конкретизира технико-икономическото задание за изработването на работния проект."

2. Алинея 3 се отменя, а досегашната ал. 4 става ал. 3.


§ 18. Член 20 се изменя, както следва:

"Чл. 20. (1) За обекти с времетраене на строителството до 18 месеца сметната стойност се определя въз основа на сметни документации и генерална сметка, разработени по подробни количества и единични цени на строително-монтажните работи.

(2) За обекти с времетраене на строителството, по-голямо от 18 месеца, работният проект може да се изпълнява на два или повече проектни етапи, всеки от които, с изключение на последния, обхваща комплекс от етапи, подобекти и натурални видове работи с времетраене на строителството най-малко 18 месеца. Обхватът на отделните комплекси се посочва в технико-икономическото задание за проектиране, като се съобразява с общото времетраене по проекта за организация и изпълнение на строителството и утвърдената обща сметна стойност на обекта.

(3) Сметната стойност на обектите по предходната алинея се определя в следната последователност:

1. за започване строителството на обекта - по генерална сметка, в която първият комплекс е остойностен в съответствие с ал. 1, а останалите - по окрупнени показатели в съответствие с ТИДРПП.

2. крайният срок за остойностяването на всеки един от следващите комплекси по реда на ал. 1 е 6 месеца преди срока на започване на строителството му.

(4) Сметната стойност по работен проект на отделните комплекси не може да надвишава тази, определена с ТИДРПП."


§ 19. Алинеи 3 и 4 на чл. 21 се изменят, както следва:

"(3) При прилагане на типови проекти се разработва проект за индивидуализиране на архитектурния образ на обекта и за пригаждането му към терена и околната среда, пътните и жп връзки, електроснабдяването, топлоснабдяването и др. Този работен проект се заплаща отделно.

(4) Към типовите проекти за отделни сгради се изработва примерен проект за организация и изпълнение на строителството в съответствие с Наредбата за съставяне на проекта за организация и изпълнение на строителството (необнародвана)."


§ 20. (Попр. - ДВ, бр. 73 от 1982 г.) В чл. 23 се отменя ал. 2, а в досегашната ал. 1 текстът след думите "се изработва" се заменя с "в съответствие с Наредбата за съставяне на проекта за организация и изпълнение на строителството (необнародвана)."


§ 21. Алинея 4 на чл. 27 се изменя, както следва:

"(4) В технико-икономическия доклад за резултатите от предварителните проучвания общата стойност в сметка образец 4 се определя по окрупнени показатели, които задължително се обосновават от проектанта по калкулативен път или по аналогия с други изпълнени работни проекти."


§ 22. В чл. 28 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "действуващи цени" се заменят с "набавни стойности".

2. В ал. 3 накрая след думата "нормативи" текстът се изменя така: "определени с Наредба № 8 за ценообразуването на проучвателната, проектната и строителната продукция (обн., ДВ, бр. 69 от 1980 г.; доп., бр. 93 от 1981 г.)".

3. В т. 2 на ал. 4 думите "утвърдени от Главното управление по цените при Държавния комитет за планиране" се заменят със "съобразно Наредба № 8 за проучвателната, проектната и строителната продукция".


§ 23. В чл. 42 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя, както следва:

"(1) Документациите към проучвателните и проектните работи се оформят в съответствие с тази наредба и утвърдените специфични изисквания за обема и съдържанието им по отделни отрасли, подотрасли, производства и дейности."

2. Алинея 2 се изменя, както следва:

"(2) Министрите или ръководителите на другите ведомства утвърждават със заповед специфичните изисквания по предходната алинея след съгласуване с органите на държавната експертиза на национално равнище в с Министерството на строителството и архитектурата."

3. Алинея 3 се изменя, както следва:

а) в т. 1 думите "звеното, извършило" се заменят с "организацията, извършила";

б) точка 2 придобива следната редакция:

"2. технико-икономическият доклад за резултатите от предварителните проучвания и работните проекти - от проектанта," ръководителя на групата или бригадата, главния проектант, контролния специалист, началника на качествения технически контрол, директора и главния директор;";

в) в началото на т. 4 пред, думата "детайлите" се добавя "работните чертежи и".


§ 24. Член 43 се изменя, както следва:

"Чл. 43. Функциите на органите на качествения технически контрол се осъществяват съгласно Наредбата, за качествения технически контрол на проучвателните и проектните работи (ДВ, бр. 39 от 1973 г.)."


§ 25. Досегашният текст на чл. 44 става ал. 1 и се създават нови алинеи 2 и 3 със следното съдържание:

"(2) Технико-икономическият доклад за резултатите от предварителните проучвания и работният проект за обект с производствено предназначение се разработват по части и съдържание съгласно приложение № 6.

(3) В частите към работния проект не се включват повторно разчети и обосновки, изведени окончателно в утвърдения ТИДРПП, а само крайните резултати от тях."


§ 26. В чл. 45, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 2 се заличава.

2. Точка 3 става т. 2, като се изменя, както следва:

"2. предварителни проучвания с ТИДРПП - 5 екземпляра;".

3. Точка 4 става т. 3, като думите "- работни чертежи" се заличават.

4. Точка 5 става т. 4, като се изменя, както следва:

"4. работни чертежи и детайли - в 5 екземпляра;".

5. Точка 6 става т. 5.


§ 27. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя, както следва:

"1. предварителни проучвания с ТИДРПП - 2 екземпляра;".

2. В т. 2 думите "(работни чертежи)" се заменят с "(работни чертежи и детайли)".


§ 28. В чл. 47 се правят следните изменения:

1. (попр. - ДВ, бр. 73 от 1982 г.) В ал. 1 думите "за качеството на разработката, за съответствието й" се заменят със "за съответствието на разработката", а думата "контрол" се заменя с "надзор", след която текстът се заличава".

2. В ал. 2 след думите "приемането им от" текстът става "съответните органи на експертизата".

3. Алинея 3 се изменя, както следва:

"(3) Не подлежат на разглеждане и приемане от органите на експертизата проучвателните и проектните работи съгласно приложение № 7 и същите работи се считат за завършени, когато са приети по реда на чл. 40, ал. 6 от Правилника за капиталното строителство."

4. Алинея 4 се отменя.


§ 29. В чл. 48 се правят следните изменения й допълнения:

1. В ал. 2 думите "председателя на Комитета по архитектура и благоустройство" се заменят с "Министерство на строителството и архитектурата".

2. Алинея 3 се изменя, както следва:

"(3) Когато проучвателните и проектните работи подлежат на утвърждаване от съответния министър или ръководител на друго ведомство или от председателя на изпълнителния комитет на окръжния или Столичния народен съвет, предложението се прави от ръководителя на организацията-инвеститор."

3. В ал. 4 второто изречение се отменя.

4. Алинея 5 се изменя, както следва:

"(5) Към доклада за утвърждаване се прилагат:

1. протоколът на техническия съвет, на проектанта;

2. заключителният акт на органите на експертизата;

3. писмените разрешения по смисъла на чл. 5, ал. 2."


§ 30. Членове 49, 50 и 51 се отменят.


§ 31. Член 52 се изменя, както следва:

"Чл. 52. (1) За всички - проучвателни и проектни работи главният проектант съставя паспорт на проектните технико-икономически показатели, както следва:

1. за обектите с непроизводствено предназначение, които не осъществяват стопанска дейност - по образеца, посочен в приложение № 8;

2. за всички останали обекти - по образеца, посочен в приложение № 9.

(2) Проучвателните и проектните работи се считат за утвърдени, когато заглавната страница на генералната сметка и паспорта на проектните технико-икономически показатели са подписани от определените с чл. 33, ал. 2 от Правилника за капиталното строителство ръководители.

(3) След утвърждаването им паспортите по ал. 1 се представят за регистриране от инвеститора в съответното министерство, друго ведомство, окръжен или Столичния народен съвет и Министерството на строителството и архитектурата. За обекти с производствено предназначение и сметна стойност над 5 млн. лв. копия от утвърдените паспорти се изпращат и във Висшия експертен технико-икономически съвет към Държавния комитет за планиране и Главния експертен технико-икономически съвет при Държавния комитет за наука и технически прогрес."


§ 32. Заглавието на досегашния раздел X се изменя, както следва: "Оценка на проучвателните и проектните работи".


§ 33. Член 72 се изменя, както следва:

"Чл. 72. Проучвателните и проектните работи се оценяват от органите на експертизата, съответно от организациите-инвеститори в случаите по чл. 47, ал. 3, съобразно изискванията на Правилника за икономическия механизъм, Наредбата за инженерно-внедрителските организации (обн., ДВ, бр. 37 от 1980 г.; изм. и доп., бр. 30 от 1982 г.) и тази наредба."


§ 34. Членове 73, 74 и 75 се отменят.


§ 35. Параграф 2 на заключителните разпоредби се изменя, както следва:

"§ 2. Указания по прилагането на тази наредба дава Министерството на строителството и архитектурата съгласувано с Държавния комитет за планиране, Държавния комитет за наука и технически прогрес и Българската народна банка."


§ 36. Приложения № 1 и 2 се изменят, както следва:


"Приложение № 1 към чл. 8, ал. 4, т. 1, буква "а" и чл. 14, ал. 3, т. 1, буква "а"



Програма-задание за обект с непроизводствено предназначение, който не осъществява стопанска дейност
 
Утвърждавам:.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(име, длъжност)

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(дата, година)

 
    Обемно-планировъчни елементи    
Наиме- Капа- площи в кв. м кубатура в кв. м Стой- Числе-
нование цитет застроена разгъната   ност ност
на   в т. ч. в т. ч. в т. ч. на на
обекта   общо съще- нова общо съще- нова общо съще- нова едини- персо-
      ству-     ству-     ству-   ца ка- нала
      ваща     ваща     ваща   паци-  
                      тет  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Приложение № 2 към чл. 8, ал. 4, т. 1, буква "б" и чл. 14, ал. 3, т. 1, буква "б"


(Попр. - ДВ, бр. 73 от 1982 г.)


Производствена програма за обект..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Утвърждавам:................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(име, длъжност)

............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

(дата, година)

 
        Количество Единични цени Обща стойност
          в т. ч.   между- прог- в т. ч.
            износ   народни нозни     износ
      Кратка           цени екс- всич- за стра- за соц. за несоц.
Наиме- Мяр- техни- всич- за стра- за соц. за несоц.     портни ко в ната страни страни
  нова- ка ческа ко ната страни страни     цени хил. лв. (k6 x k9) (k7 x k12) (k8 x k13)
  ние на   харак-               (k5 x k9)      
  продук-   терис-         в лева в рубли в дола- в рубли в дола-        
  цията   тика             ри   ри        
      (БДС,                          
      ГОСТ,                          
      ДИН и                          
      други                          
      между-                          
      народ-                          
      стан-                          
      дарти)                          
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
1 Сравнима
  продукция -
  общо
1.1 Изделие "А"
1.2 Изделие "Б"
:  
2 Несравнима
  продукция -
  общо
2.1 Изделие "К"
2.2 Изделие "Л"
:  
  Всичко:"


§ 37. Създава се ново приложение № 3:

"Приложение № 3 към чл. 8, ал. 5


Списък на обектите с непроизводствено предназначение


1. Жилищни сгради.

2. Детски ясли, градини, домове и комбинати.

3. Училища, институти без експериментално-прототипна дейност, самостоятелни физкултурни салони и самостоятелни работилници към професионално-техническите училища и техникумите.

4. Административни сгради, почивни станции, общежития, пансиони и интернати.

5. Хигиенни бани, обществени тоалетни и перални.

6. Магазини, ресторанти, сладкарници, столове, увеселителни заведение, хотели и къмпинги.

7. Читалища и културни домове.

8. Кина, театри, опери и концертни зали.

9. Библиотеки, музеи, постоянни изложбени зали.

10. Студии и киноснимачни павилиони, лаборатории и бази.

11. Болници, инфекциозни павилиони, поликлиники, здравни пунктове, амбулатории и родилни домове.

12. Санаториуми, балнеосанаториуми и профилакториуми.

13. Аптеки и складови бази за лекарствени средства.

14. Спортни и физкултурни сгради и съоръжения, хижи и заслони.

15. Метеорологични станции, астрономически обсерватории н наблюдателници.

16. Ритуални сгради и мемориални обекти.

17. Битови комбинати, сгради за всестранни услуги и цехове за химическо чистене и гладене.

18. Градини, паркове и озеленяване.

19. Корекции на реки, самостоятелна вертикална планировка и реконструкции на улици с широчина на пътното платно до 12 м, тротоари, укрепителни съоръжения за борба със свлачищата и абразията, топлофикационни, водопроводни, канализационни, съобщителни, електромрежи и др. в населените места, площадки и други обекти на благоустройственото строителство с обслужващо предназначение.

20. Бензиностанции, гаражи и паркинги в населените места и др."


§ 38. В обр. 4 към приложение № 4 в антетката на колони 8 и 9 след думите "за материали" се добавя "и за механизиран превоз на земни и скални маси".


§ 39. Досегашното приложение № 3 към чл. 18, ал. 2 става приложение № 6 към чл. 44, ал. 2 със следните изменения и допълнения:

1. Заглавието се изменя, както следва:


"Приложение № 6 към чл. 44, ал. 2


Примерно съдържание на частите на технико-икономическия доклад за резултатите от предварителните проучвания (ТИДРПП) и на работния проект за обект с производствено предназначение."

2. (попр. - ДВ, бр. 73 от 1982 г.) В т. I-1 в края на първото изречение след "ТИД" се добавя "РПП".

3. В т. I-2 думите "и други" се заличават.

4. Точка I-6 се изменя, както следва:

"6. Времетраене за изграждане и усвояване на производствените мощности до комплекси и етапи."

5. Точка I-7 се изменя, както следва:

"7. Обосновка на общата сметна стойност и анализ на технико-икономическите показатели по варианти."

6. Създава се нова т. I-8 със следното съдържание:

"8. Предложение за избор на вариант за утвърждаване с технико-икономическо задание."

7. Създава се нова част II със следното съдържание:

"II. Районна териториална схема.

1. Обяснителна записка с кратки данни най-малко за три площадки със стойността на земята и източници за захранване с електроенергия, водопровод, канализация, топлофикация, транспортни връзки и др. при ново строителство, а при разширение, модернизация и реконструкция - данни за съществуващата площадка.

2. Териториална схема с означение на предлаганите площадки."

8. Досегашните части II-XIV се преномерират и стават съответно III-XV.

9. В новата част IV "Вертикална планировка" се правят следните изменения:

а) създава се нова т. 5 със следното съдържание:

"5. Количества на земните маси и транспортни схеми;";

б) точка 6 се заличава, а досегашната т. 7 става т. 6.

10. Новата част VI "Архитектурно-строителна част" се изменя и допълва, както следва:

а) създава се нова т. 4 със следното съдържание:

"4. Обяснителна записка за конструктивното решение, сеизмично осигуряване на конструкциите, начини на фундиране, спецификация и количества на готовите стоманобетонни елементи и количество на монолитния стоманобетон, графични материали в подходящ мащаб за архитектурни разпределения, фасади, разрези и др.";

б) точки 5-8 се отменят, а т. 9 става т. 5.

11. Заглавието на новата част VII се изменя, както следва:

"VII. Топлоснабдяване, отопление, вентилация и климатизация".

12. В т. 4 от новата част IX "Електротехническа част и електрообзавеждане" след думата "електропроводи" се добавя "гръмозащита, слаботокови уредби и инсталации и др.".

13. В т. 5 от новата част XII "Автоматизация" след думата "данни" се добавя "показатели и графични материали".

14. В т. 3 от новата част XIV "Механизация на вътрешнозаводския транспорт и складовото стопанство" думата "баланс" се заменя с "ведомост".

15. Създават се нови части XVI и XVII със следното съдържание:

а) "XVI. "Организация и изпълнение на строителството".

(Разработва се в съответствие с Наредбата за съставяне на проектите по организация и изпълнение на строителството, издадена от Министерството на строителството и архитектурата.);

б) XVII. "Геодезически, геоложки, хидроложки и други проучвания" съдържа:

1. Обяснителна записка с данни за съответното проучване.

2. Графични материали в подходящ мащаб."

16. Досегашната част ХV става част XVIII.

17. Новата част XIX се изменя, както следва:

"XIX. "Безопасност, хигиена и пожарна безопасност".

(Разработва се в съответствие с инструкцията за нейното съдържание - ДВ, бр. 81 от 1981 г.)

18. Досегашната част XVIII става част XX.

19. Досегашната част XIX става част XXI със следните изменения и допълнения:

а) в т. 1 текстът след думата "за разработката" се заличава;

б) точка 9 се изменя, както следва:

"9. Технико-икономически данни и показатели на избрания вариант, сравнени с аналогичните показатели в предварителното технико-икономическо задание, а при модернизация, реконструкция и разширение - и с показателите на действуващото предприятие."

20. Накрая се прибавя забележка със следното съдържание:

"Забележка. Всички изчисления във фаза "ТИДРПП" се правят по методи и начини, приети от проектанта с оглед да се гарантира точността на определените количества и стойности, които в работна фаза не могат да влошават значението си."


§ 40. Приложение № 7 се изменя, както следва:

"Приложение № 7 към чл. 47, ал. 3


Списък на проучвателните и проектните работи, които не подлежат на разглеждане от органите на експертизата


1. Пригаждане на типови, разрешени за повторно изпълнение ефективни индивидуални проекти.

2. Проучвателни и проектни работи за обекти с производствено предназначение и сметна стойност до 800 хил. лв. и за обекти с непроизводствено предназначение и сметна стойност до 200 хил. лв.

3. Проучвателни работи със спомагателно предназначение, като геоложки и проучвания, геодезически и картографски работи, лесоустройствени проекти и др., за които като краен резултат не се извеждат самостоятелна сметна стойност и технико-икономически показатели.

4. Проектно-сметни и технически документации за частични преработки или допълнения на утвърдения работен проект, изработени по искане на възложителя или на пусково-приемателната комисия, когато не водят до промяна на първоначално утвърдените технико-икономически показатели.

5. Отделни чертежи за нестандартизирани съоръжения, техническа помощ, заснемане на сгради и съоръжения и други подобни инженерно-внедрителски услуги.

6. Актове за авторски надзор."


§ 41. Създават се нови приложения № 8 и 9, както следва:

"Приложение № 8 към чл. 52, ал. 1, т. 1



Утвърждавам:...................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

...............................................................................................................................................................................................................................

(име, длъжност)

...............................................................................................................................................................................................................................

(дата, година)

 
Паспорт на проектните технико-икономически
показатели
 
За обект.....................................................................................................................................................................................................
Стопанска организация.............................................................................................................................................................................................
Министерство (ведомство)...........................................................................................................................................................................................
 
Наименование Мярка По проект По утвър-
  на показателите     ден проект
1. Година на изработване на      
  проекта      
2. Сметна стойност -      
  общо хил. лв.    
  в т.ч. СМР "    
  машини и съоръжения "    
  от тях: местни "    
  внос I напр. "    
  внос II напр. "    
  други разходи "    
3. Основни фондове      
4. Капацитет на обекта -      
  общо бр.    
  в т. ч.: съществуващ "    
  нов "    
5. Брой на персонала "    
6. Годишни експлоатационни      
  разходи хил. лв.    
7. Застроена площ - нова кв. м    
8. Разгъната площ - нова "    
  в т. ч. спомагателна "    
9. Общ застроен обем - нов кв. м    
10. Брой на паркинговите      
  места бр.    
11. Среден списъчен брой на      
  заетия персонал в строи-      
  телството на обекта "    
         
12. Основни видове строител-      
  ни материали:      
  цимент т    
  дъски куб. м    
  греди "    
  дограма кв. м    
  черни метали - валцу-      
  вани т    
  тръби стоманени "    
  тръби азбестоциментови муд    
  тръби поливинилхдоридни т    
  кабели хил. м    
  други специфични материа-      
  ли (изписват се поименно)      
         
13. Времетраене на строител-      
  ството до ПОИС месеци    


Приложение № 9 към чл. 52, ал. 1, т. 2


Утвърждавам:...................................................................................................................................................................................................................

(подпис)

...............................................................................................................................................................................................................................

(име, длъжност)

...............................................................................................................................................................................................................................

(дата, година)

 
Паспорт на проектните технико-икономически
показатели
 
За обект.....................................................................................................................................................................................................
Стопанска организация.............................................................................................................................................................................................
Министерство (ведомство)...........................................................................................................................................................................................
 
Наименованиe Мярка По проект По утвър-
  на показателите     ден проект
1. Година на изработване на      
  проекта      
2. Сметна стойност - общо хил. лв.    
  а) също, но без жилищно      
  и културно-битово строи-      
  телство "    
  в т. ч.: СМР "    
  машини и съоръжения "    
  от тях: налични "    
  местни "    
  внос I напр. "    
  внос II напр. "    
  други разходи "    
  б) лимит за финансиране "    
3. Основни производствени      
  фондове "    
4. Оборотни средства "    
5. Производствени фондове "    
6. Годишен обем на стоковата      
  продукция и услуги в стой-      
  ност      
  в т. ч.: износ - общо "    
  от него: за соц. страни "    
  за несоц. страни "    
7. Коефициент на натоварване      
  на машините и съоръже-      
  нията - общо      
  в т. ч.: по главни цехове      
         
8. Коефициент на механи-      
  зация на производстве-      
  ните процеси      
9. Коефициент на автомати-      
  зация на производстве-      
  ните процеси      
10. Приходи от търговски      
  надценки хил. лв.    
11. Численост на персонала -      
  общо бр.    
  в т. ч.:      
  персонал в осн.      
  дейност "    
  ученици "    
  персонал извън осн. дей-      
  ност "    
12. Относителен дял спрямо      
  общия брой машини в ос-      
  новното производство на:      
  автоматични поточни      
  линии %    
  механизирани поточни      
  линия "    
  машини с цифрово-програм-      
  но управление %    
  автоматични машини "    
  агрегатни машини "    
13. Себестойност на годиш-      
  ната продукция хил. лв.    
  в т. ч.: суровини, материа-      
  ли, кооперирани доставки "    
  от тях: вносни - общо "    
  в т. ч. от соц. страни "    
  от несоц. страни "    
14. Купени горивни материа-      
  ли и енергия "    
  в т. ч.: твърдо гориво туг    
  течно гориво "    
  природен газ хил. н. куб. м    
  ел. енергия хил. квтч    
  топлоенергия Гкал    
  вода хил. куб. м    
15. Основна и допълнителна      
  заплата на персонала, зает      
  в основната дейност хил. лв.    
16. Начисления за ДОО "    
17. Амортизации "    
18. Годишна печалба (+) или      
  загуба (-) от стопанската      
  дейност "    
19. Чиста продукция "    
20. Стойностен обем на про-      
  дукцията с оценка "К" "    
21. Също, но с оценка "1" "    
22. Коефициент на сменност      
  на производствената      
  мощност      
23. Възвръщаемост на износа      
  на база фобна себестой-      
  ност:      
  за соц. страни %    
  за несоц. страни "    
24. Среден списъчен брой на      
  заетия персонал в строи-      
  телството на обекта бр.    
25. Основни видове строител-      
  ни материали:      
  цимент т    
  дъски куб. м    
  греди "    
  дограма кв. м    
  черни метали - валцу-      
  вани т    
  тръби стоманени "    
  тръби азбестоциментови муд    
  тръби поливинилхдоридни т    
  кабели хил. м    
  други специфични материа-      
  ли (изписват се поименно)      
26. Времетраене на строител-      
  ството по норми или      
  ПОИС месеци    
27. Година на достигане на      
  проектната мощност"      


Заключителни разпоредби

§ 42. Тази наредба се издава в изпълнение на т. 4, буква "а" от приложение № 5 (необнародвано) към Постановление № 16 на Министерския съвет 1982 г. за допълнение на Постановление № 53 на Министерския съвет от 1981 г. и произтичащи от него изменения и допълнения в други нормативни актове (ДВ, бр. 30 от 1982 г.).


Промени настройката на бисквитките