Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 30 от 10.IV

НАРЕДБА № 1 ОТ 11 ФЕВРУАРИ 2005 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОИЗВОДСТВО, ВНОС, ПРОДАЖБА И ПОДДЪРЖАНЕ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА, ПРИСПОСОБЛЕНИЯ И СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

 

НАРЕДБА № 1 ОТ 11 ФЕВРУАРИ 2005 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОИЗВОДСТВО, ВНОС, ПРОДАЖБА И ПОДДЪРЖАНЕ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА, ПРИСПОСОБЛЕНИЯ И СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

В сила от 22.02.2005 г.
Издадена от Министерството на труда и социалната политика

Обн. ДВ. бр.17 от 22 Февруари 2005г., отм. ДВ. бр.30 от 10 Април 2007г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 1 от 21 март 2007 г. за условията и реда за производство, внос, продажба и поддържане на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания - ДВ, бр. 30 от 10 април 2007 г., в сила от 10.04.2007 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията и редът за производство, внос, продажба и поддържане на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания.

(2) Дейностите по производство, внос, продажба и поддържане на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания, материали, консумативи и резервни части за тях се извършват от физически лица, регистрирани по Търговския закон, и от юридически лица, на които е издадено разрешение по реда на тази наредба.


Чл. 2. (1) Разрешенията по реда на тази наредба се издават по образец (приложение № 1) от Агенцията за хората с увреждания и се изискват за осъществяване на следните дейности:

1. производство, продажба и поддържане на помощни средства, приспособления и съоръжения, както и за съответните резервни части за тях, предназначени за хора с увреждания;

2. внос, продажба и поддържане на помощни средства, приспособления и съоръжения, съответните резервни части за тях, както и материалите за тяхното производство и поддържане, предназначени за хората с увреждания.

(2) Разрешения за внос на резервни части, необходими за поддържане и поправка на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания, при условие, че резервните части се внасят едновременно със стоките по ал. 1 или са предназначени за стоки, които са внесени преди това при условията, посочени в тази наредба.


Чл. 3. (1) Лицата, получили разрешение по чл. 2, ал. 1, т. 2, имат право на митнически и данъчни облекчения, предвидени в Закона за интеграция на хората с увреждания, Закона за митниците и Закона за данък върху добавената стойност.

(2) Помощните средства, приспособления и съоръжения и материалите за тяхното производство и поддържане, при внос на които се допускат митнически и данъчни облекчения, са посочени в списък по приложение № 2.

(3) Вносът на помощни средства, приспособления и съоръжения по ал. 1 се допуска само след представяне пред митническите органи на разрешенията по чл. 2, ал. 1, т. 2.


Раздел II.
Ред за издаване на разрешенията

Чл. 4. (1) Лицата, които желаят да получат разрешения по чл. 2, следва да представят в Агенцията за хората с увреждания следните документи:

1. заявление, в което се посочват дейностите, за които се иска разрешение;

2. опис по видове, марки и модели на помощните средства, приспособления и съоръжения, материали, консумативи и резервни части за тях, придружен от каталог на производителя с легализиран превод на български език за техническите им характеристики;

3. удостоверение за актуално състояние, издадено от компетентния съд;

4. нотариално заверено копие на документ, съдържащ идентификационния код по Единния държавен регистър на стопанските субекти "Булстат";

5. нотариално заверено копие на документ за данъчна регистрация;

6. удостоверение, че лицето не е обявено в несъстоятелност и не е открита процедура за обявяване в производство по несъстоятелност и ликвидация от компетентния съд;

7. удостоверение за липса на парични задължения към държавата или община по смисъла на чл. 13, ал. 2 от Данъчния процесуален кодекс;

8. удостоверение за липса на задължения към осигурителни фондове, освен ако компетентният орган е допуснал разсрочване или отсрочване на задълженията;

9. нотариално заверени копия на сертификати и документи за качество и съответствие на продукта;

10. документ за гаранционен срок за продаваните помощни средства, приспособления и съоръжения, включително за консумативите и резервните части, определен от производителя, респ. вносителя, но не по-малък от една година, а за изделия с едногодишен срок на експлоатация - не по-малък от три месеца;

11. декларация за осигурен гаранционен и извънгаранционен сервиз в Република България;

12. декларация за осигурени консумативи за срок 5 години при смяна на марката, преустановяване на производството от производителя или прекратяване на дейността;

13. заверени копия на подробни инструкции за употреба на български език и гаранционна карта с посочени адреси и телефони на сервизните бази;

14. данни за разпределителната мрежа в страната - седалища, адреси, телефони, имена на упълномощените представители.

(2) За издаване на разрешение по чл. 2, ал. 1, т. 2 се представят и:

1. нотариално заверено копие на договор с производителя;

2. документ от производителя, че лицето е негов упълномощен представител за Република България.

(3) Лицата, подаващи заявления за разрешение за производство и внос на слухови апарати, задължително представят и следните допълнителни документи:

1. декларация за осигурени услуги на център по слухопротезиране, предоставяни на територията, обхваната от разпределителната мрежа по ал. 1, т. 14;

2. опис на оборудването на центъра по слухопротезиране;

3. списък на слухопротезистите, работещи в центъра по слухопротезиране, и документ, удостоверяващ квалификацията им.

(4) Лицата, подаващи заявление за разрешение за производство на ортопедични обувки, протезни и ортезни средства, представят и документ за професионална квалификация на пряко ангажираните в производствения процес служители.

(5) При промяна в някое от обстоятелствата по предходните алинеи лицата, получили разрешения по реда на тази наредба, заявяват промяната пред Агенцията за хората с увреждания в 14-дневен срок от настъпването й.


Чл. 5. (1) Подадените заявления по чл. 4 се разглеждат не по-късно от последния работен ден на месеца, следващ месеца на подаване на документите, от комисия, чийто поименен състав се утвърждава със заповед на министъра на труда и социалната политика.

(2) Комисията се състои от председател - изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания, и осем членове, както следва:

1. представител на Министерството на труда и социалната политика;

2. представител на Министерството на финансите;

3. представител на Министерството на здравеопазването;

4. представител на Агенцията за социално подпомагане;

5. представител на Агенция "Митници";

6. представител на Българския институт по стандартизация;

7. представител на националния осигурителен институт;

8. представител на национално представените организации на и за хора с увреждания, определен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

(3) Заседанията на комисията се смятат за редовни, ако присъстват не по-малко от седем членове. Тя взима решение с обикновено мнозинство.

(4) Комисията заседава веднъж месечно и разглежда постъпили през предходния месец заявления за разрешения и документи от извършени проверки.

(5) При необходимост комисията може да изисква допълнителни документи от лицата, подали заявление за разрешение или получили такова по реда на тази наредба.


Чл. 6. (1) Председателят на комисията със заповед определя технически секретар, който организира заседанията, води протокол и съхранява документацията. Техническият секретар не е член на комисията и няма право на глас при вземането на решения.

(2) За всяко заседание на комисията техническият секретар води протокол, в който се вписват:

1. датата на провеждане на заседанието;

2. имената на участниците в заседанието;

3. данните за лицето, подало заявление за издаване на разрешение;

4. правното основание за издаване на разрешението по чл. 2 или мотивите за отказ на исканото разрешение.

(3) Изразените особени мнения се представят в писмена форма в двудневен срок след заседанието и са неразделна част от протокола.

(4) Протоколите на комисията се подписват от присъстващите членове на комисията.


Чл. 7. (1) Техническият секретар води следната задължителна документация:

1. регистър на постъпилите заявления;

2. регистър на издадените разрешения;

3. регистър на издадените откази.

(2) Регистърът по ал. 1, т. 2 съдържа:

1. име, седалище и адрес на лицето, получило разрешение;

2. вид и обхват на разрешената дейност;

3. вид, марка и модел на помощните средства, приспособления и съоръжения;

4. номер и дата на издаване на разрешението;

5. дата на връчване на разрешението и подпис на получателя;

6. нови обстоятелства.


Чл. 8. (1) В 7-дневен срок от провеждане на заседанието комисията издава съответното разрешение на заявителя или отказа с мотивите към него.

(2) Издадените разрешения или откази се подписват от председателя на комисията и се връчват на заявителя срещу подпис.

(3) Срокът на валидност на издадените разрешения е в съответствие със срока на сертификатите или документите по чл. 4, ал. 1, т. 9, но не по дълъг от три години, считано от датата на издаване на разрешението.

(4) Отказът на комисията може да се обжалва пред министъра на труда и социалната политика в 14-дневен срок от датата на връчването му на заявителя.

(5) Копие от разрешението по ал. 1 се изпраща за сведение в Централно митническо управление на Агенция "Митници".


Чл. 9. Разрешението не може да се прехвърля и преотстъпва на други физически и юридически лица.


Раздел III.
Изисквания към лицата, получили разрешение за осъществяването на дейността по производството, вноса, продажбата и поддръжката на помощни средства, приспособления и съоръжения

Чл. 10. (1) Лице, получило разрешение по реда на тази наредба, е длъжно да води регистър на изработените, внесени и продадени помощни средства, приспособления и съоръжения, консумативи и резервни части за тях.

(2) Лице, получило разрешение по чл. 2, ал. 1, т. 1, вписва в регистъра вида, марката, артикулния и серийния номер на помощното средство, приспособление или съоръжение и датата на изработването му.

(3) Лице, получило разрешение по чл. 2, ал. 1, т. 2, въвежда собствена номенклатура на внесените помощни средства, приспособления и съоръжения и вписва в регистъра вида, марката, артикулния и серийния им номер по въведената номенклатура, както и датата на вноса.

(4) Лицето вписва в регистъра по ал. 1:

1. трите имена, адреса, ЕГН на лицето с увреждане, за което е предназначено помощното средство, приспособление или съоръжение;

2. датата и мястото на получаване на помощното средство, приспособление или съоръжение.

(5) Към регистъра по ал. 1 задължително се прилага декларация, подписана от лицето с увреждане, че е било информирано относно начина на ползване и поддържане на помощното средство, приспособление или съоръжение, както и за условията за гаранция и сервиз.


Чл. 11. Лице, получило разрешение по реда на тази наредба, има следните задължения:

1. да продава помощните средства, приспособления и съоръжения с подробна инструкция за употреба на български език и гаранционна карта с посочени телефони и адреси на сервизните бази;

2. да осигурява гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване и поддържане на помощните средства, приспособления и съоръжения в сервизни бази, разположени във всички области, обхванати от разпределителната мрежа по чл. 4, ал. 1, т. 14;

3. да осигурява условия за обучение на хората с увреждания за ползване на предоставените им помощни средства, приспособления и съоръжения;

4. да приспособи всички свои помещения, в които се осъществява разрешената по реда на тази наредба дейност, към нормативно установените стандарти за достъпност за хора с увреждания;

5. помещенията за прием на външни лица да са напълно отделени от помещенията, които се използват за други цели.


Чл. 12. Лицата по чл. 11 представят в Агенцията за хората с увреждания до 31 януари на годината, следваща годината на извършените дейности съгласно разрешенията по чл. 2, списък с номенклатурата на произвежданите, внасяните и продаваните помощни средства, приспособления и съоръжения, който следва да актуализират при промяна.


Чл. 13. (1) Лице, получило разрешение по чл. 2, ал. 1, т. 1, прилага към изпращаните до Агенцията за хората с увреждания фактури и анализ на цените на съответните продавани помощни средства, приспособления и съоръжения.

(2) Лице, получило разрешение по чл. 2, ал. 1, т. 2, прилага към изпращаните до Агенцията за хората с увреждания фактури и:

1. заверено копие от търговска фактура, издадена от чуждестранния производител и придружена с легализиран превод на български език;

2. съответстващата митническа декларация;

3. сертификат за произход на съответните помощни средства, приспособления и съоръжения.


Раздел IV.
Контрол и отнемане на разрешението

Чл. 14. (1) Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания организира със заповед проверки за законосъобразността на дейността на лицата, получили разрешение по чл. 2.

(2) Всички лица, получили разрешения, са длъжни да оказват съдействие при осъществяването на проверките, да съхраняват и предоставят при поискване пълна информация за извършваната по реда на тази наредба дейност.

(3) Проверки се извършват по сигнали от граждани или служители, както и по собствена инициатива.


Чл. 15. (1) При установяване на неизпълнение на разпоредбите на тази наредба се съставя протокол в два еднообразни екземпляра, единият от които се изпраща на комисията по чл. 5, а другият се връчва срещу подпис на лицето, на което е направена проверката.

(2) Лицето има право да направи възражение пред председателя на комисията в 7-дневен срок от получаване на протокола.

(3) Комисията разглежда протокола и направените по него възражения и ако счете, че е извършено нарушение, дава срок за отстраняването или преустановяването му.

(4) Ако нарушението не бъде отстранено или преустановено в рамките на дадения срок по ал. 3, комисията взема мотивирано решение за отнемане на разрешението.

(5) Издадените разрешения по чл. 2 могат да бъдат отнемани, когато:

1. получените от хората с увреждания помощни средства, приспособления и съоръжения не отговарят на разрешените изделия по утвърдената номенклатура;

2. лицата, получили разрешения, са представили невярна информация по чл. 4;

3. лицето не започне дейността по получено по реда на тази наредба разрешение в срок три месеца след издаването му;

4. при неизпълнение на разпоредбите на тази наредба.

(6) Решението по ал. 4 заедно с мотивите към него се изпраща на заинтересуваните лица в срок 7 дни след провеждане на заседанието и може да бъде обжалвано по реда на Закона за административното производство.


Чл. 16. При отнемане на разрешението ново разрешение може да бъде издадено не по-рано от 1 година от датата на отнемането му.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Център по слухопротезиране" е център, в който се осъществяват следните дейности: предоставяне на слухови апарати, настройка и програмиране на слухови апарати (слухопротезиране), изработка на свързаната с това отопластика и сервизно обслужване.

2. "Ортопедични обувки" са обувки за деформирани болни или ампутирани ходила, както и за долни крайници с разлика в дължините над 2 cm. Те се назначават от лекар специалист и се изработват строго индивидуално само от ортопедичен майстор обущар.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 35, ал. 1 от Закона за интеграция на хората с увреждания и влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 3. Наредбата отменя Наредба № 1 от 1998 г. за условията и реда за издаване на разрешения за производство, внос и поддържане на технически помощни средства, приспособления и съоръжения за инвалиди (обн., ДВ, бр. 35 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 32 от 2004 г.).


§ 4. Документацията, базата данни, софтуерът и архивът на комисията по чл. 5 от отменената Наредба № 1 от 1998 г. се предоставят с приемно-предавателен протокол от Министерството на труда и социалната политика на Агенцията за хората с увреждания за сведение, ползване и съхранение.


§ 5. Лицата, получили разрешения за производство, внос и поддържане на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания преди 01.01.2005 г., са длъжни в срок до 30.06.2005 г. да приведат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба.


§ 6. Издадените разрешения преди 01.01.2005 г. са валидни за срока, посочен в тях.


Приложение № 1 към чл. 2



  АГЕНЦИЯ ЗА ХОРАТА
  С УВРЕЖДАНИЯ
   
Изх. № ...............................................................................................
 
.................... 200 ... г.  
   
На основание чл. 8, т. 1 от Закона за интеграция на хората с
увреждания и чл. 2 от Наредба № 1 от 2005 г. за условията и реда за
производство, внос, продажба и поддържане на помощни средства,
приспособления и съоръжения за хората с увреждания
 
Р А З Р Е Ш А В А
(О Т К А З В А)
 
на:
Име: ..................................................................................................................................................................................
Адрес: ...............................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................
да извършва
дейностите .............................................................. .........................................................................................................
на следните помощни средства, приспособления и съоръжения за
хората с увреждания:
...................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................
 
Срок ..............................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................

(трите имена)

Председател на

комисията:

 


Приложение № 2 към чл. 3, ал. 2


Списък на помощните средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и материалите за тяхното производство и поддържане


1. Полуфабрикати, елементи и материали за изработването и поддържането на протези за горни и долни крайници.

2. Полуфабрикати, елементи и материали за изработването и поддържането на ортези: ортопедични апарати, корсети и шини.

3. Профилактични гащички и пелени за деца с луксация на тазобедрената става.

4. Принадлежности към протези: протезни чорапи, козметични ръкавици, акумулаторни батерии, бандажи, дерматични профилактични средства.

5. Индивидуални стелки за диабетно стъпало.

6. Медицински компресионни чорапи.

7. Инвалидни колички, резервни части и акумулаторни батерии за тях.

8. Масички за инвалидни колички, стеснители за инвалидни колички.

9. Слухови апарати, резервни части, батерии и консумативи за тях.

10. Говорни апарати (изкуствен ларинкс), резервни части, батерии и консумативи за тях.

11. Глюкомери, резервни части и консумативи за тях.

12. Тест ленти за изследване на захар в кръвта и в урината, тест ленти за ацетон в урината.

13. Гръдни епитези.

14. Тоалетни столове и столове за баня за хора с увреждания.

15. Антидекубитални възглавници и дюшеци.

16. Портативни и ултразвукови инхалатори.

17. Инфузионни помпи за приложение на десферал.

18. Торбички за уро- и колостома.

19. Терапевтични велосипеди за хора с увреждания.

20. Ортопедични обувки и приспособления за корекция.

21. Патерици, бастуни, ходилки и проходилки.

22. Приспособления за управление на леки автомобили от лица с дисфункция на долни и горни крайници.

23. Бели бастуни за незрящи лица - сгъваеми, телескопични и несгъваеми, и резервни части за тях.

24. Неоптични очила с електронен звук (СОНИ ГАЙД).

25. Джобни и стенни звукови маяци.

26. Компаси с релефноскална или синтетичноговорна ориентация.

27. Прибори за индикация на светлини.

28. Плочи за писане на Брайл и механически и електрически Брайлови пишещи машини и резервни части за тях.

29. Пишеща, копирна и компютърна техника за Брайлов печат.

30. Екранни увеличители на плоскопечатни материали (телевизионни увеличители).

31. Контролери за синтетичен говор за компютри.

32. Неелектронни оптични прибори за четене и ориентиране - монокулярни, бинокулярни, лупи, увеличителни стъклопласти и диоптични очила.

33. Говорещи компютърни речници и справочници.

34. Географски карти, скици, глобуси и други картографски материали с релефни и Брайлови означения.

35. Училищни пособия с едрошрифтови, Брайлови, релефни, звукови и синтетичноговорни индикации и надписи.

36. Прибори за линейно пространствено измерване (метри, ролетки, шублери и др.) с релефна, звукова или говорна индикация.

37. Механичен часовник с релефен циферблат (Брайлови часовници) и резервни части за тях.

38. Електронни говорещи часовници.

39. Сигнални часовници за измерване на време до 60 минути с релефен циферблат или синтетичен говор.

40. Електронни калкулатори със синтетичен говор.

41. Термометри за телесна или стайна температура с релефноскална, звукова или синтетичноговорна индикация.

42. Апарати за измерване на пулс и кръвно налягане с релефноскална или говорна индикация.

43. Дозатори за лекарства.

44. Спринцовки за автоматично дозиране на инсулин.

45. Електронни индикатори за определяне на ниво на течност в малък обем.

46. Помощни приспособления за разливане, пресипване и дозиране на течни и твърди насипни вещества.

47. Домакински везни с релефноскална или синтетичноговорна индикация.

48. Шахове, забавни игри с релефни или Брайлови означения и надписи.

49. Помощни прибори за акордиране на пиана от хора с увредено зрение.

50. Помощни прибори - вибратори за работещи слепи масажисти.

51. Електромагнитни щифтове за автоматични телефонни централи за работещи слепи телефонисти.

52. Всички други прибори, излъчващи информация чрез синтетичен говор или с Брайлова индикация.

53. Помощни средства за битово самообслужване на хора с увреждания с дисфункция на горни и долни крайници.


Промени настройката на бисквитките