Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 64 от 13.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОБЕКТИТЕ ПО КАПИТАЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО (ОБН., ДВ, БР. 63 ОТ 1980 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОБЕКТИТЕ ПО КАПИТАЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО (ОБН., ДВ, БР. 63 ОТ 1980 Г.)

ИЗДАДЕНА ОТ ДЪРЖАВЕН КОМИТЕТ ЗА ПЛАНИРАНЕ И ДЪРЖАВЕН КОМИТЕТ ЗА СТАНДАРТИЗАЦИЯ

Обн. ДВ. бр.64 от 13 Август 1982г.

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 накрая се добавя "Жилища, училища и детски заведения се приемат след отстраняване и на всички констатирани некачествени видове работи по чл. 67, ал. 4 ПКС. Изключенията за случаите по чл. 67, ал. 3 ПКС и другите действуващи разпоредби се допускат само за неизвършени и недовършени бояджийски работи, тапети, фаянсови облицовки, подови настилки и покрития и предвиденото по проекта за обекта обзавеждане. При други видове неизвършени и недовършени работи обектът не се въвежда в действие."

2. Създава се следната нова ал. 4:

"(4) Ако при приемането на жилища, училища и детски заведения се установят недостатъци (некачествено извършени работи), които са трудно отстраними или отстраняването им е икономически и технически нецелесъобразно, но не пречат на нормалната експлоатация и сигурността на обекта, приемателната комисия го въвежда в действие, като прилага чл. 67, ал. 5 ПКС. Окончателното намаление на себестойността на извършеното строителство се приспада от цената на жилищата в полза на правоимащите граждани или инвеститори."

3. Алинеи 4, 5 и 6 стават съответно 5, 6 и 7.

4. Създават се следните нови ал. 8, 9 и 10:

"(8) Предходните ал. 5, 6 и 7 се прилагат и по отношение на членовете на жилищностроителните кооперации (ЖСК). Задълженията по ал. 6 и 7 се изпълняват от управителния съвет на жилищностроителната кооперация, когато съответната стопанска дирекция "Изграждане на селищни системи" (СД "ИСС"), а за гр. София - Главна дирекция за изграждане на София (ГДИС), не е инвеститор на обекта.

(9) Сграда на ЖСК в недовършен вид се приема след представяне на:

1. решение на общото събрание на ЖСК за приемане на сградата с недовършени и неизвършени работи, посочени в чл. 4, ал. 3;

2. съвместно писмено искане от управителния съвет на ЖСК, инвеститора СД "ИСС" или ГДИС и главния изпълнител, направено пред органа, който определя председателя на приемателната комисия най-късно 60 дни преди изтичане на договорния или нормативния срок за завършване на обекта с точно посочване на видовете строителни и монтажни работи (СМР), които няма да бъдат изпълнени;

3. писмено съгласие от собствениците на отчуждени имоти, обезщетени с жилища, гаражи и ателиета в сградата, с точно посочване на видовете СМР, които не желаят да бъдат изпълнени, изразено в нотариално заверени декларации. В случай че в определения от управителния съвет на ЖСК срок не бъдат представени тези декларации, жилищата им се завършват съгласно утвърдените проекти и сметните документации, след което обектът може да се приеме (въведе в действие) при спазване на всички останали изисквания.

(10) Редът за осъществяване правата и задълженията по предходната алинея се определя от Министерството на строителството и архитектурата - Главна инспекция за държавен технически контрол по строителството, съгласно чл. 2, ал. 3 от Правилника за държавния технически контрол."


§ 2. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) При приемането на жилища, училища и детски заведения, когато незначителните некачествено извършени работи по чл. 67, ал. 4 ПКС са лесно и бързо отстраними, председателят на комисията по своя преценка може еднократно с писмена заповед да спре работата й и да даде на съответния изпълнител срок, не по-голям от десет дни, за отстраняване на недостатъците. На следващия ден след изтичане на срока комисията продължава дейността си."

2. Досегашната ал. 3 става ал. 4.


§ 3. В чл. 20 първото изречение на ал. 4 се изменя така:

"(4) Сроковете, определени от комисията по чл. 67, ал. 6 и 9 и чл. 73, ал. 3 ПКС, могат да се удължат:".


§ 4. В чл. 23 думите "чл. 68, ал. 1" се заменят с "чл. 68, ал. 3".


§ 5. В чл. 29, ал. 1 в изречение първо изразът "приемане и въвеждане" се заменя с "приемането (въвеждането в действие)", съответно "приемане (въвеждане в действие)".


§ 6. В чл. 31, ал. 1 накрая се добавя "В протокола се вписва датата на съставянето му".


§ 7. В чл. 33, ал. 4 изразът "по арбитражен път" се заменя с "при условията и по реда на чл. 73 ПКС".


§ 8. В чл. 34 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 първото изречение се изменя така: "Когато в гаранционните срокове се появят скрити недостатъци или са налице явни недостатъци, неотразени в приемателния протокол, на основание чл. 73, ал. 2 ПКС инвеститорът поканва изпълнителите да установят вида и размера им и да определят срока и разходите за тяхното отстраняване, за което съставят двустранен акт."

2. В първото изречение на ал. 4 думата "скритите" се заличава, а думата "недостатъци" става "недостатъците".

3. Към ал. 5 накрая се прибавя следното ново изречение: "При явни недостатъци, неотразени в приемателния протокол, изпълнителят дължи на инвеститора определените разходи за отстраняването им по ремонтни цени в четворен размер."


§ 9. Точка 8 на чл. 37, ал. 2 се изменя така:

"8. не изпълнят задълженията си по чл. 4, ал. 5, 6 и 7."


Допълнителни разпоредби

§ 10. Навсякъде в наредбата думите "Държавния комитет за стандартизация" се заменят с "Министерството на строителството и архитектурата", а "председателят на Държавния комитет за стандартизация" - с "министърът, респективно министъра, на строителството и архитектурата".


Заключителни разпоредби

§ 11. Алинея 8 на чл. 4 влиза в сила в 15-дневен срок от обнародването на тази наредба.


§ 12. Тази наредба се издава в изпълнение на т. 4, буква "е" от приложение № 6 (необнародвано) към Постановление № 16 на Министерския съвет от 1982 г. за изпълнение на Постановление № 53 на Министерския съвет от 1981 г. и произтичащи от него изменения и допълнения в други нормативни актове (ДВ, бр. 30 от 1982 г.)


Промени настройката на бисквитките