Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 64 от 13.VIII

НАРЕДБА № 6 ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОБЕКТИТЕ ПО КАПИТАЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО

 

НАРЕДБА № 6 ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОБЕКТИТЕ ПО КАПИТАЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО

ИЗДАДЕНА ОТ ДЪРЖАВЕН КОМИТЕТ ПО ПЛАНИРАНЕ И ДЪРЖАВЕН КОМИТЕТ ЗА СТАНДАРТИЗАЦИЯ В сила от 12.08.1980 г.

Обн. ДВ. бр.63 от 12 Август 1980г., изм. ДВ. бр.8 от 27 Януари 1981г., изм. ДВ. бр.64 от 13 Август 1982г., изм. ДВ. бр.29 от 10 Април 1984г., отм. ДВ. бр.56 от 21 Юли 1987г.

Материята е преуредена. Виж Наредба № 5 за държавно приемане и въвеждане на обектите по капиталното строителство - ДВ, бр. 56 от 21 юли 1987 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) Тази наредба урежда реда за приемане (въвеждане в действие) на обекти, подобекти, етапи или отделни мощности по капиталното строителство.

(2) Наредбата определя задачите и дейността на приемателните комисии и комисиите за установяване недостатъците, появили се в гаранционния срок.


Чл. 2. (1) На приемане (въвеждане в действие) по тази наредба подлежат всички завършени обекти, етапи, отделни мощности и подобекти със самостоятелно предназначение. За обектите, етапите, отделните мощности и подобектите, когато не се третират отделно, в наредбата е употребено обобщеното понятие "обекти".

(2) Части от обекти (отделни мощности) се въвеждат в действие, когато могат да се обособят в експлоатационна единица, независимо че не са били разделени предварително в генералната сметка. За целта следва да бъдат завършени или осигурени в необходимата степен помощните им стопанства по електроснабдяване, водоснабдяване, канализация, топлоснабдяване, вертикална планировка, пътища, благоустрояване и други работи, необходими за нормалното функциониране на мощността.

(3) При приемането (въвеждането в действие) на обектите трябва да се спазват изискванията на проектите и действуващите разпоредби.


Чл. 3. (1) Завършените обекти с производствено предназначение се приемат и въвеждат в действие от приемателна комисия, ако при 72-часовите проби при експлоатационни условия е доказано, че могат да произвеждат продукция съгласно проекта.

(2) Забранява се въвеждането в действие на обекти с производствено предназначение с недостатъци, пречещи за нормалната им експлоатация, влошаващи санитарно-хигиенните условия, противопожарните изисквания, безопасността на труда, работещи в отклонени от утвърдените проекти или състава на пусковия комплекс или без цялостна проверка и изпитание на всички машини и съоръжения.

(3) Като правило не се допуска приемането (въвеждането в действие) на обекти с производствено предназначение с отклонения, водещи до намаляване на проектните мощности и влошаване на техническите им показатели.


Чл. 4. (1) Завършените обекти с жилищно или културно-битово предназначение се приемат (въвеждат в действие) след изпълнението на всички строително-монтажни работи, включително и благоустрояването на околния терен, а също и необходимото обзавеждане, предвидено в утвърдените проекти и сметни документации.

(2) Предвидените в жилищните сгради помещения за търговия, обществено хранене или битово обслужване трябва да бъдат завършени и предадени едновременно с жилищните помещения.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Приемането на жилищни и културно-битови сгради с неизвършени и недовършени работи е недопустимо. Жилища, училища и детски заведения се приемат след отстраняване и на всички констатирани некачествени видове работи по чл. 67, ал. 4 ПКС. Изключенията за случаите по чл. 67, ал. 3 ПКС и другите действуващи разпоредби се допускат само за неизвършени и недовършени бояджийски работи, тапети, фаянсови облицовки, подови настилки и покрития и предвиденото по проекта за обекта обзавеждане. При други видове неизвършени и недовършени работи обектът не се въвежда в действие.

(4) (Нова - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Ако при приемането на жилища, училища и детски заведения се установят недостатъци (некачествено извършени работи), които са трудно отстраними или отстраняването им е икономически и технически нецелесъобразно, но не пречат на нормалната експлоатация и сигурността на обекта, приемателната комисия го въвежда в действие, като прилага чл. 67, ал. 5 ПКС. Окончателното намаление на себестойността на извършеното строителство се приспада от цената на жилищата в полза на правоимащите граждани или инвеститори.

(5) (Нова - ДВ, бр. 8 от 1981 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) При стоеж от народните съвети на жилища, гаражи и ателиета за продажба на гражданите определените за тях купувачи или собствениците, окончателно обезщетени в тези строежи със заповед по чл. 100 от Закона за териториално и селищно устройство, имат право лично или чрез редовно упълномощени представители:

1. да прегледат определените им имоти и техните общи части след подписването на акт обр. 15 в присъствието на представител на организацията-инвеститор;

2. да присъствуват при огледа от приемателната комисия на техните имоти и на общите им части;

3. до приключване огледа на обекта да правят писмени бележки и искания по качеството на изпълнението на строително-монтажните работи пред приемателната комисия, които се прилагат към приемателния протокол и стават негова неразделна част;

4. да се запознаят със съдържанието на приемателния протокол обр. 16 след неговото утвърждаване.

(6) (Нова - ДВ, бр. 8 от 1981 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Ръководителят на организацията-инвеститор и неговите заместници в случаите по предходната алинея осигуряват на гражданите:

1. свободен достъп в обекта и необходимото време за преглеждане на техните имоти и на общите им части по предварително съставен от инвеститора график;

2. възможността да присъствуват при въвеждането в действие на обекта от приемателната комисия;

3. достатъчно време и подходящи условия да се запознаят със съдържанието на приемателния протокол обр. 16;

4. своевременно изпращане на съобщения с покана да упражнят правата си по ал. 4.

(7) (Нова - ДВ, бр. 8 от 1981 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Съобщенията но т. 4 на предходната алинея се правят по реда на чл. 194, ал. 1 от Закона за териториално и селищно устройство и съдържат съответно уведомление и за:

1. датата и времето по графика за преглеждане на определените им имоти и на общите им части след съставяне на акт обр. 15; датата за започване работата на приемателната комисия и огледа на обекта за съставяне на протокол обр. 16;

2. мястото и времето, през което гражданите могат да се запознаят със съдържанието на приемателния протокол обр. 16. Това съобщение се прави в двумесечен срок от утвърждаването на приемателния протокол обр. 16.

(8) (Нова - ДВ, бр. 64 от 1982 г., в сила от 29.08.1984 г.) Предходните ал. 5, 6 и 7 се прилагат и по отношение на членовете на жилищностроителните кооперации (ЖСК). Задълженията по ал. 6 и 7 се изпълняват от управителния съвет на жилищностроителната кооперация, когато съответната стопанска дирекция "Изграждане на селищни системи" (СД "ИСС"), а за гр. София - Главна дирекция за изграждане на София (ГДИС), не е инвеститор на обекта.

(9) (Нова - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Сграда на ЖСК в недовършен вид се приема след представяне на:

1. решение на общото събрание на ЖСК за приемане на сградата с недовършени и неизвършени работи, посочени в чл. 4, ал. 3;

2. съвместно писмено искане от управителния съвет на ЖСК, инвеститора СД "ИСС" или ГДИС и главния изпълнител, направено пред органа, който определя председателя на приемателната комисия най-късно 60 дни преди изтичане на договорния или нормативния срок за завършване на обекта с точно посочване на видовете строителни и монтажни работи (СМР), които няма да бъдат изпълнени;

3. писмено съгласие от собствениците на отчуждени имоти, обезщетени с жилища, гаражи и ателиета в сградата, с точно посочване на видовете СМР, които не желаят да бъдат изпълнени, изразено в нотариално заверени декларации. В случай че в определения от управителния съвет на ЖСК срок не бъдат представени тези декларации, жилищата им се завършват съгласно утвърдените проекти и сметните документации, след което обектът може да се приеме (въведе в действие) при спазване на всички останали изисквания.

(10) (Нова - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Редът за осъществяване правата и задълженията по предходната алинея се определя от Министерството на строителството и архитектурата - Главна инспекция за държавен технически контрол по строителството, съгласно чл. 2, ал. 3 от Правилника за държавния технически контрол.


Чл. 4а. (Нов - ДВ, бр. 29 от 1984 г.) Жилищните сгради, изграждани по индустриални методи или в жилищни комплекси, осигурени с топлоизточник при въвеждането им в експлоатация (което се удостоверява писмено от съответния енергиен комбинат или окръжен народен съвет), се проектират, изпълняват и въвеждат в експлоатация с изградени вътрешни отоплителни инсталации, след като са извършени необходимите проби и е осигурено топлоснабдяването им. За жилищата в тези сгради в кухнята или дневната се предвижда един комин.


Чл. 4б. (Нов - ДВ, бр. 29 от 1984 г.) (1) Жилищните сгради, предвидени да бъдат осигурени с топлоизточник в срок до 10 години от въвеждането им в експлоатация, се проектират, изграждат и въвеждат в експлоатация с отоплителни инсталации, които се изпълняват на два етапа:

1. първи етап - изграждане на цялостната тръбна мрежа, радиаторни тръбни връзки по модел, извършване на студена проба и изолационни работи. Този етап се изпълнява преди въвеждането на сградата в експлоатация;

2. втори етап - монтиране на радиаторите и извършване на втора студена и топла проба. Този етап се изпълнява след въвеждането на сградата в експлоатация, когато е осигурен топлоизточник.

(2) За сградите по ал. 1 се предвиждат в проекта комини в дневните и кухните, излази за електрически бойлери, усилени електроинсталации, както и допълнителни мерки за предотвратяване на овлажняване (кондензация).

(3) Частта "Отопление" от проекта и сметната документация на сградите по ал. 1 се изработва за изпълнение на два етапа съгласно ал. 1, т. 1 и 2. След изпълнението на първия етап на отоплителната инсталация и въвеждането в експлоатация на сградата документацията за втория етап се предава на инвеститора за съхраняване.

(4) След въвеждането на сградата в експлоатация с отоплителна инсталация - първи етап, инвеститорът носи отговорност за опазването и поддържането в изправност на нейните елементи, както и за съхраняване на предадените му проект и сметна документация за втория етап.

(5) След осигуряване на топлоизточника инвеститорът прави заявка пред съответния окръжен народен съвет, респ. Столичния народен съвет, за изпълнение на втория етап на отоплителната инсталация, сключва съответен договор с монтажна организация и осигурява финансирането, като предоставя и проекта за втория етап. Изпълнението на отоплителната инсталация - втори етап, се извършва в срок, определен по договора, но не по-дълъг от 6 месеца.

(6) Окончателно завършената отоплителна инсталация се приема от комисия, назначена със заповед на председателя на изпълнителния комитет на съответния окръжен народен съвет, респ. Столичния народен съвет. За състава и работата на комисията се прилагат разпоредбите за приемателните комисии в глава пета от Правилника за капиталното строителство (ПКС) и тази наредба. Протоколът на комисията се утвърждава от председателя на изпълнителния комитет на съответния окръжен народен съвет, респ. Столичния народен съвет, или от техни заместници. Гаранционният срок по чл. 72, ал. 1, т. 4 ПКС започва да тече от датата на съставяне протокола на приемателната комисия или от датата на отстраняване дефектите по същия протокол.


Чл. 4в. (Нов - ДВ, бр. 29 от 1984 г.) (1) Жилищните сгради, които няма да бъдат осигурени с топлоизточник в следващите 10 години от въвеждането им в експлоатация, се изграждат и въвеждат в експлоатация без вътрешни отоплителни инсталации.

(2) За сградите по ал. 1 в проекта се предвиждат отопление и всички изисквания на чл. 4б, ал. 2, както и комин в едно от спалните помещения и конструктивни отвори за изграждане на бъдещата отоплителна инсталация и помещение за абонатна станция.


Раздел II.
Условия за назначаване на приемателни комисии

Чл. 5. Приемателна комисия може да се назначи само при наличие на:

1. констативен акт образец 15 по чл. 63, ал. 1 от Правилника за капиталното строителство, (ПКС) (ДВ, бр. 55 от 1980 г.), съставен при спазване нормативните изисквания, заедно с протокол за успешно провеждане единичните изпитания на машините и съоръженията;

2. констативен протокол по чл. 71, ал. 2 ПКС;

3. протокол, съставен от инвеститора и изпълнителя, установяващ изпълнението на предписанията на приемателната комисия по чл. 68, ал. 4, т. 2 ПКС в случаите, когато обектът не е бил въведен в действие, а оставен на стопанисване от инвеститора. Когато инвеститорът по стопански начин е изпълнил предписанията на комисията, се подписва акт от негови длъжностни лица;

4. протокол за приемане и предаване на обекта, построен от чуждестранен изпълнител, съставен съгласно сключения договор, а когато това не е предвидено в договора - декларация, подписана от ръководителя на инвеститора, установяваща завършването на обекта съобразно утвърдените проекти, сметни документации, технически изисквания и условията на сключения договор.


Чл. 6. (1) Акт образец 15 за отделна мощност се съставя въз основа на предварително утвърден от ръководителя на министерството, другото ведомство или от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет или на Столичния народен съвет списък на подобектите или части от тях, в който на базата на проекта е определена мощността, която следва да се въведе в действие. Списъкът се подписва от представители на инвеститора, проектанта, главния изпълнител, експлоатационното предприятие, а при необходимост - и от доставчика на машините и съоръженията.

(2) Стойността на частично въвежданите в действие основни фондове се установява с двустранна сметка, съставена въз основа на актовете за извършените строителни и монтажни работи, всички припадащи се разходи по останалите структурни показатели и съответните начисления за временно строителство, строителство при зимни условия и др. съгласно нормативните актове. Сметката се подписва от страните по договора за строителство или упълномощени от тях длъжностни лица.


Чл. 7. (1) Когато страните спорят относно завършеността на обекта, те представят протокол с разногласията си в държавния технически контрол. Органите по държавния технически контрол решават спора окончателно с предписание до страните, което е задължително за изпълнение.

(2) Органите по държавния технически контрол следят за законосъобразното съставяне на констативен акт образец 15. Те го обезсилват, когато установят, че има неизвършени, недовършени или некачествено извършени работи, които пречат на експлоатацията, увреждат здравината, сигурността, дълготрайността и естетиката на обекта или пречат за правилната му и безопасна експлоатация. Обезсилването на акт образец 15 става по реда, определен в чл. 34 и 35 от Правилника за държавния технически контрол (ДВ, бр. 62 от 1973 г.).

(3) По реда на предходната алинея се постъпва и когато е налице незаконосъобразно съставяне на констативния протокол по чл. 71, ал. 2 ПКС.


Раздел III.
Назначаване на приемателни комисии

Чл. 8. (1) Органите по държавния технически контрол председателствуват комисиите за приемане на обекти по капиталното строителство:

1. със сметна стойност над 1500 хил. лв. - за производствените;

2. със сметна стойност над 600 хил. лв. - за непроизводствените;

(2) От същите органи се председателствуват и приемателни комисии за самостоятелни етапи, мощности и подобекти с по-малки стойности, ако те са части от обектите, посочени в т. 1 и 2 на предходната алинея.

(3) В особени случаи по искане на инвеститора органите по държавния технически контрол могат да председателствуват комисии и за важни за народното стопанство обекти с по-малка сметна стойност от посочената в т. 1 и 2 на ал. 1.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) По искане на инвеститора ръководителят на държавния технически контрол при Министерството на строителството и архитектурата може да определи за председател на приемателната комисия компетентно техническо лице от министерство, друго ведомство, окръжен народен съвет или Столичния народен съвет.


Чл. 9. (1) Комисиите за приемане на обекти съответно със сметна стойност под 1500 хил. лв. и под 600 хил. лв. се председателствуват от компетентно техническо лице от съответното министерство, друго ведомство, окръжен народен съвет или Столичния народен съвет.

(2) Комисиите за приемане на поверителни обекти се председателствуват от компетентни технически лица на съответните министерства и други ведомства.


Чл. 10. За големи, сложни и особено важни за народното стопанство обекти по предложение на инвеститора и изпълнителя Министерският съвет може да назначава пусково-приемателна комисия. Пусково-приемателните комисии се председателствуват от органи на държавния технически контрол.


Чл. 11. (1) Инвеститорът прави искане за съгласуване проектозаповедта за назначаване на приемателна комисия пред съответните органи на държавния технически контрол в срок до 10 дни за обектите с производствено предназначение и до 5 дни за обектите с непроизводствено предназначение от датата на съставянето на констативния акт образец 15.

(2) Органите на държавния технически контрол съгласуват проектозаповедите за назначаване на приемателни комисии и когато искането е направено след изтичане на сроковете по ал. 1, като последиците от това закъснение остават в тежест на инвеститора.

(3) С искането за съгласуване инвеститорът представя на органите по държавния технически контрол:

1. проектозаповедта за назначаване на приемателна комисия в 2 екземпляра;

2. предвидения документ по чл. 5 от наредбата.

(4) В придружителното писмо-искане задължително се посочват органът, утвърдил технико-икономическия доклад на обекта, и предлаганата дата за започване работата на комисията.


Чл. 12. (1) При необходимост органите по държавния технически контрол по строителството преценяват състава и броя на предложените членове за приемателната комисия, като изискват:

1. съгласно чл. 63, ал. 6 ПКС да бъдат включени компетентни технически лица от инвеститора, главния изпълнител, подизпълнителите и проектантския институт, които са участвували съответно в проектирането, строителството или при упражняването на инвеститорския контрол на строежа;

2. да бъдат включени компетентни технически лица от стопанската организация, която приема новите основни фондове, на хигиенно-епидемиологичния институт, на държавните органи по безопасността на труда, на противопожарната охрана, на доставчика на машините и съоръженията, на Българската народна банка по нейна преценка и други специалисти, чието участие е необходимо съгласно действуващите разпоредби;

3. членовете на комисията да бъдат вписани в проектозаповедта с трите им имена, длъжността и организацията, която представляват.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 8 от 1981 г.) Когато представените документи са редовни, органът по държавния технически контрол посочва в 5-дневен срок председателя на комисията, датата и мястото на нейното свикване, като уведомява за това писмено инвеститора и му връща един екземпляр от проектозаповедта без акт образец 15 с приложенията или документа по чл. 5 от наредбата. След подписване на заповедта за назначаване на приемателната комисия нейният председател може да бъде заменен по преценка на органа, който го е посочил първоначално, за което се издава нова заповед.

(3) Проектозаповедта за назначаване на приемателна комисия не се съгласува, когато акт образец 15 или протоколът по чл. 71, ал. 2 ПКС са обезсилени по реда на чл. 34 и 35 от Правилника за държавния технически контрол или не са представени изискващите са документи по чл. 5 и чл. 11, ал. 3 от наредбата.

(4) В случаите по предходната алинея се съобщават писмено на инвеститора, изпълнителя и Българската народна банка причините за несъгласуването на приемателната комисия.

(5) Инвеститорът осигурява подписването на съгласуваната заповед от компетентния орган. Той е длъжен да изпрати на председателя и лично на всеки член на комисията на служебния им адрес 1 екземпляр от заповедта с оглед да я получат най-късно в 3-дневен срок преди датата на свикването на комисията.


Раздел IV.
Дейност на приемателните и пусково-приемателните комисии

Чл. 13. (1) Председателят и членовете на приемателната комисия са длъжни да се явят на посоченото в заповедта място, дата и час и да започнат работа.

(2) Председателят на приемателната комисия организира, ръководи и контролира нейната работа и осигурява вземането на обосновани, пълни и законосъобразни решения.

(3) По преценка на председателя приемателната комисия може да започне работа и при отсъствие по уважителни причини на някои от нейните членове. Със съгласието на председателя на комисията може да се допусне заместване на неин член с друго компетентно техническо лице от същата организация, писмено упълномощено от съответния административен ръководител.

(4) Временно напускане на комисията може да стане само с разрешение на председателя й.


Чл. 14. (1) На първото заседание на приемателната комисия председателят изяснява на членовете правата, задълженията и отговорностите им и определя начина на работа за изпълнение на възложената задача.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Работата на комисията не може да се прекъсва до окончателното завършване, включително съставянето и подписването на протокола. Това може да стане само с разрешение на ръководителя на държавния технически контрол при Министерството на строителството и архитектурата.

(3) (Нова - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) При приемането на жилища, училища и детски заведения, когато незначителните некачествено извършени работи по чл. 67, ал. 4 ПКС са лесно и бързо отстраними, председателят на комисията по своя преценка може еднократно с писмена заповед да спре работата й и да даде на съответния изпълнител срок, не по-голям от десет дни, за отстраняване на недостатъците. На следващия ден след изтичане на срока комисията продължава дейността си.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) При неблагоприятни климатични условия за преглеждане на обекта се съставя протокол на приемателната комисия за отлагане на нейната работа, който се утвърждава от органа, назначил комисията.


Чл. 15. (1) Председателят на комисията може да привлича през време на работа и други специалисти, необходими за решаване на специфични, технически и технологични въпроси от тяхната компетентност, като уведомява за това административните им ръководители.

(2) Участието на привлечените специалисти в работата на приемателната комисия е задължително. В този случай техните административни ръководители са длъжни да ги освобождават от работа.

(3) Привличането се извършва с писмена заповед на председателя на комисията. Заповедта се изпраща на ръководителя на организацията, в която работи привлеченият специалист, и на него самия, а 1 екземпляр се прилага към заповедта за назначаване на комисията. Привлечените специалисти имат всички права и задължения на членовете на приемателна комисия.


Чл. 16. За успешното и нормално протичане на работата на приемателната комисия инвеститорът е длъжен:

1. да осигури подходящи канцеларски помещения и написването на машина на приемателния протокол;

2. да осигурява превоз на състава на комисията до обекта, когато той се намира извън населеното място;

3. да осигури квартира и храна в стол на състава на комисията срещу заплащане;

4. да осигури заплащането на разходите за командировки на състава на комисията до приключването на работата й.


Чл. 17. (1) В деня на приемане на обекта освен договора страните представят на комисията необходимите актове и документи.

(2) Изпълнителят представя:

1. изпълнителни чертежи;

2. актове за закрити видове работи;

3. актове за единично изпитване на монтираните машини и съоръжения;

4. протокол за годността на монтираните противопожарни водопроводи, пожароизвестителни, пожарогасителни инсталации и др.;

5. дневници за стоманобетонните, земните и пилотните работи;

6. дневници и диаграми на направените водоуплътнителни и тереноуплътнителни инжектирания;

7. протокол за геоложки и сондажни проучвания, ако са правени от изпълнителя;

8. други актове, които установяват изпълнението на строителните и монтажните работи съгласно договора и съответните разпоредби;

9. констативен акт съгласно чл. 63, ал. 1 ПКС;

10. заповедните книги.

(3) Инвеститорът представя:

1. съвместно с изпълнителя ведомост на сградите и съоръженията с означение на инвентарната им стойност (поотделно и общо за целия обект);

2. съвместно с изпълнителя актове и заключения от комплексното изпълнение и 72-часовата проба;

3. справка, че за въвеждането в действие на обекта, етапа или подобекта са осигурени кадри с посочване на състава и квалификацията им, както и справка за необходимите оборотни средства, суровини, горива, електроенергия, вода, пара, газ и др.;

4. справка от Министерството на транспорта и от Министерството на съобщенията, че се разрешава експлоатацията на индустриалните жп. клонове, както и включването на телефонни линии, телекси, радиовръзки и други инсталации;

5. документ за техническо освидетелствуване на подготвителните съоръжения, съдове под налягане и др., подлежащи на контрол от техническия надзор;

6. писмено разрешение от профсъюзните организации по охрана на труда за въвеждане в действие на обекта съгласно чл. 101 от Кодекса на труда;

7. (нова - ДВ, бр. 8 от 1981 г.) копие от съобщенията по чл. 4, ал. 6, разписки за връчването им, съответно служебни бележки при отсъствие на лицата съгласно чл. 194, ал. 1 от Закона за териториално и селищно устройство.

(4) При липса на някои от посочените в ал. 3 актове и документи приемателната комисия може да откаже да приеме обекта.

(5) Главният изпълнител (подизпълнител) и инвеститорът правят подробни описи на представените документи, които се прилагат към протокола. При липса на някои документи, които имат съществено значение за правилната преценка относно законосъобразното изграждане, сигурността на конструкцията и готовността на обекта за въвеждане в действие, може да се откаже неговото приемане.

(6) Приемателната комисия преглежда представените проекти и документи, извършва основен оглед на място на изпълнените строително-монтажни работи, машините и съоръженията, прави измервания и анализи съгласно Правилника за извършване и приемане на строително-монтажните работи (необнародван), българските държавни стандарти и другите разпоредби.

(7) В зависимост от големината и сложността на обекта председателят на комисията може да образува работни групи по отделни части на строителството, които се ръководят от специалисти - членове на същата комисия.

(8) Работните групи извършват самостоятелни проверки, измервания и изпитания, уточняват своите констатации и въз основа на тях подготвят проекторешения, които докладват в общи заседания на приемателната комисия.

(9) Председателят на комисията обобщава направените констатации, проекторешения и изказани мнения, които поставя за обсъждане на последното заседание на комисията.

(10) Когато някой от членовете на приемателната комисия не е съгласен с констатациите или с решенията й, трябва на самото заседание да изкаже особеното си мнение и да го представи на председателя в писмена форма най-късно в 3-дневен срок. По представените особени мнения председателят дава писмено мотивирано становище, което е неразделна част от протокола заедно с останалите особени мнения.

(11) В протокола на комисията се отбелязва кой член е изказал особено мнение и по какъв въпрос. Особените мнения, изказани след заседание на комисията и непредставени писмено в 3-дневен срок, не се разглеждат и не се прилагат към протокола.


Чл. 18. (1) Пусково-приемателните комисии, назначени по чл. 63, ал. 8 ПКС, оказват съдействие, подпомагат завършването на обекта, контролират съставянето на констативните актове и приемат завършения обект.

(2) Пусково-приемателните комисии имат следните по-важни задачи:

1. организират системен контрол по спазването на утвърдените комплексни пускови програми;

2. задължават страните да утвърдят в определен срок комплексна пускова програма, ако няма такава програма;

3. дават писмени указания и предписания на организациите на инвеститора, проектанта, изпълнителя, монтажника, доставчика и др. във връзка със срочното и качествено завършване на обекта;

4. изискват съставянето и утвърждаването на пробни пускови програми, включващи единичните изпитания, предпусковата подготовка (промивки, продувки, подсушаване, проверка на херметичност, зареждане и др.), настройка на прибори, регулатори, защити, комплексни изпитания и 72-часови проби при експлоатационни условия, като организират системен контрол по спазването им.

(3) Пусково-приемателната комисия провежда заседанията си по време съобразно състоянието на обекта и предстоящите задачи. За разглежданите въпроси и взетите решения се съставя протокол, който се утвърждава от председателя и се изпраща на заинтересуваните страни и длъжностни лица за изпълнение в определените срокове. По преценка на председателя при належаща нужда целият състав на комисията или част от него стои неотлъчно на обекта през необходимото за целта време.

(4) След завършването на всички основни строително-монтажни работи комисията организира подробна проверка и подготвя пълен опис на всички неизвършени, недовършени и лошо извършени работи. В рамките на срока тя съставя график за цялостното им отстраняване.

(5) Председателят на пусково-приемателната комисия може да нареди на ръководствата на съответните организации да се явят и да дадат отчет за изпълнението на задълженията си, както и да им възлагат задачи във връзка със срочното и качествено завършване на обекта.

(6) Констативният акт по чл. 63, ал. 1 ПКС се съставя по преценка на пусково-приемателната комисия и с писмено съгласие на председателя й. При съставянето му се систематизират, подреждат и описват всички документи от главния изпълнител (подизпълнителите) и инвеститора във връзка с предстоящото приемане (въвеждане в действие) на обекта. След съставянето на акт образец 15 пусково-приемателната комисия става приемателна, като за нея важат всички разпоредби, регулиращи дейността на тези комисии.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Ако обектът не бъде завършен в срок, министърът на строителството и архитектурата или определеното от него длъжностно лице уведомява органа, назначил комисията. В тези случаи комисията прекратява или продължава своята работа съобразно указанията на органа, който я е назначил.


Чл. 19. Обектите, построени от чуждестранни изпълнители на територията на страната, се приемат по реда, предвиден в ПКС и тази наредба, като всички предписания на комисията се адресират до инвеститора.


Раздел V.
Решения на приемателната комисия и тяхното документиране

Чл. 20. (1) Приемателната комисия отчита всички установени от нея недостатъци, пропуски и грешки в проектите, включително разположението на машините и съоръженията, изпълнението на строителните и монтажните работи за доставените машини и съоръжения, които налагат поправки и преустройства на извършените работи и за които проектантът, изпълнителят, доставчикът или инвеститорът има съответна вина, въз основа на което може да вземе решенията, посочени в чл. 67, ал. 1 ПКС. Комисията установява постигането на проектните технически параметри на машините и съоръженията при експлоатационни условия и отразява размера на използуваните средства.

(2) (Нова - ДВ, бр. 8 от 1981 г.) В случая по чл. 4, ал. 4, т. 3 приемателната комисия се произнася и по представените писмени бележки и искания на гражданите. Решенията на приемателната комисия по тях не лишават гражданите от възможността да предявят правата си по чл. 119 от Закона за териториално и селищно устройство.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 8 от 1981 г.) Когато комисията постановява решенията по чл. 67, ал. 1, т. 1 и 3 ПКС, по отношение на недостатъците прилага алинеи 4, 5, 6 и 7 на същия член.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 8 от 1981 г., изм. - ДВ, бр. 29 от 1984 г.) Сроковете, определени от комисията по чл. 67, ал. 6 и 9 и чл. 73, ал. 3 ПКС, могат да се удължат:

1. когато инвеститорът не създаде условия за отстраняване на недостатъците;

2. при наличие на обективни причини, за които изпълнителят не отговаря.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 8 от 1981 г.) Удължаването на срока не може да бъде по-голямо от забавата на инвеститора, съответно от времетраенето на обективните причини, за които изпълнителят не отговаря.

(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 8 от 1981 г.) Продължаването на срока става с двустранен протокол, подписан от упълномощени представители на инвеститора и изпълнителя и утвърден от органите по държавния технически контрол. Препис от протокола се изпраща на Българската народна банка.


Чл. 21. Когато комисията е въвела в действие (приела) обекта, но се налагат допълнителни работи в съответствие с техническите, стопанските, санитарно-хигиенните, противопожарните, по охрана на труда и другите изисквания, които изпълнителят не е бил длъжен да извърши и които не пречат на експлоатацията на обекта, съгласно чл. 67, ал. 9 ПКС тя определя срок, в който проектантът и инвеститорът осигуряват необходимите проекти и средства, а изпълнителят извършва работата за сметка на инвеститора по действуващите нормативи и цени. В тези случаи не се определят стойности в протокола на приемателната комисия. Те се описват по подобекти и съответно по части - архитектурно-строителна, машинно-технологична, електрическа, отоплително-вентилационна и водоснабдително-канализационна.


Чл. 22. (1) Когато съгласно чл. 68, ал. 1 ПКС е отказано въвеждането в действие на обекта, приемателна комисия отразява причините за отказа за въвеждане в действие на обекта, подобекта или етапа, установява недействителността на констативния акт по чл. 63, ал. 1 ПКС и предлага подписалите го длъжностни лица за наказание по чл. 169 от Закона за териториално и селищно устройство.

(2) Когато комисията е отказала обекта, се смята, че акт образец 15 е обезсилен, независимо дали това е отразено в протокола. Нова приемателна комисия се назначава след съставянето на нов констативен акт по чл. 63, ал. 1 ПКС.


Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 1984 г.) Ако в случаите по чл. 68, ал. 3 ПКС за отстраняване пречките за нормална експлоатация на обекта е предписано извършването на допълнително строителство, изпълнението му се установява с двустранен протокол, когато то е извършено чрез възлагане, или с акт, подписан от отговорника по инвеститорския контрол и техническия ръководител на инвеститора, при изпълнение по стопански начин.

(2) След изпълнение на задължителните предписания на комисията се назначава нова приемателна комисия.

(3) Когато е извършено допълнително строителство, комисията се назначава, съгласува, работи и съставя протокол по установения ред в ПКС и тази наредба.

(4) В останалите случаи комисията се назначава и съгласува по общия ред, но в състава й участвуват само необходимите специалисти за констатиране годността на обекта за въвеждане в редовно действие.


Чл. 24. (1) В случаите по чл. 71, ал. 2 ПКС стойността на извършените строителни и монтажни работи се установява с двустранна сметка, подписана от изпълнителя и инвеститора, а при отказ на инвеститора - от изпълнителя при спазване на § 1, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ПКС.

(2) Приемателната комисия освобождава изпълнителя от задължението да отстрани неизвършените и недовършените работи, които не пречат на нормалната и безопасна експлоатация на обекта, когато тя е назначена въз основа на констативен протокол по чл. 71, ал. 2 ПКС.

(3) В случаите по ал. 2 неизвършените и недовършените работи се изпълняват и довършват от инвеститора. За незначителните недостатъци се прилага чл. 67, ал. 5, 6, 7 и 8 ПКС.

(4) Когато обектът е въведен в експлоатация в нарушение на установения в ПКС ред и приемателната комисия установи, че има неизвършени, недовършени или отделно от тях некачествено извършени работи, които увреждат здравината, сигурността, дълготрайността и естетиката на обекта и пречат за безопасната му експлоатация, тя отказва приемането му и на основание чл. 71, ал. 6 ПКС предписва:

1. на инвеститора да спре експлоатацията на обекта, подобекта или на части от тях и да осигури фронт за работа на изпълнителя;

2. на изпълнителя да отстрани недостатъците за сметка на виновната страна, за което му дава задължителни предписания и определя конкретни срокове;

3. определя виновната страна - инвеститор или изпълнител, за чиято сметка следва да се извършат, довършат или поправят недостатъците;

4. съставяне на акт образец 15 след отстраняване причините за отказването на обекта.


Чл. 25. При обекти с много подобекти приемателната комисия взема решение за всеки поотделно, като се произнася и за годността на целия обект да бъде въведен в действие.


Чл. 26. В случаите на чл. 2, ал. 2 и чл. 6, ал. 1 от тази наредба комисията взема решение за приемане (въвеждане в действие) на отделна мощност. Годността на тези части от обекти и възможностите за достигане на проектните показатели на отделната мощност се доказват по установения ред - с единични, комплексни изпитвания и 72-часова проба. По необходимост или по преценка на приемателната комисия след цялостното завършване на обекта се прави нова 72-часова проба и се доказва пълната мощност на обекта.


Чл. 27. Приемателната комисия поставя оценки за качеството на изпълнените строително-монтажни работи по шестобална система. Оценките зависят от степента на допуснатите отклонения при строително-монтажните работи в рамките на долната и горната граница на нормативно-техническите изисквания.


Чл. 28. (1) Приемателната комисия съставя протокол образец 16.

(2) Протоколът трябва да съдържа наименованието на обекта, етапа, отделната мощност, подобекта, инвеститора, проектанта, главния изпълнител и подизпълнителите, състава на комисията, констатациите по срока за изпълнение, по лимита, по техническата документация, по изпълнението на строително-монтажните работи, оценка на качеството на строителството, решенията по годността на обекта, етапа или подобекта за въвеждане в действие и определяне на окончателни и условни разходи за констатираните недостатъци, определяне на гаранционните срокове, бележка за изказаните особени мнения и други специфични обстоятелства.

(3) В констативната част на приемателния протокол не се описват съществуващите незначителни недостатъци, а се прави обща характеристика на обекта или се обобщават някои утвърдени промени по одобрените проекти и сметни документации или някои по-характерни или повтарящи се недостатъци на изпълнението.

(4) В разпоредителната част на приемателния протокол се вписва решението на комисията относно годността за въвеждане в действие на обекта, оценките за качеството на изпълненото строителство, подробен опис на констатираните незначителни недостатъци с определените разходи за отстраняването им.


Чл. 29. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) При приемането (въвеждането вдействие) на отделна мощност наименованието на протокола образец 16 е "Протокол на приемателната комисия за приемане (въвеждане в действие) на отделна мощност". В раздел "Размер на използуваните средства и възможности за достигане на проектната мощност" се отбелязват пълната мощност на обекта и отделната, която се въвежда, както и размерът на използуваните средства. Ако при следващото приемане са въвежда отделна мощност, постъпва се по същия начин, без да се сумира от предходните приемателни протоколи.

(2) При приемането на пълната мощност наименованието на протокола образец 16 е "Протокол за приемане и въвеждане на пълната мощност на обект". В раздел "Размер на използуваните средства и възможности за достигане на проектната мощност" се сумират мощностите, въведени с отделните протоколи преди това.

(3) Въз основа на протокола за 72-часови проби за доказване на пълна мощност приемателната комисия дава оценка за възможностите за достигане пълната мощност на обекта.


Чл. 30. В протокола на приемателната комисия за отказване въвеждането на обекта в действие не се попълват подробно раздели I, II, III, IV, V и VI от образец 16, а се отбелязват само най-съществените недостатъци, които правят обекта негоден за въвеждане в действие. В този случай се посочват по-важните липсващи документи във връзка с разрешаването и изпълнението на строителството, липсата на протоколи за 72-часова проба, на вода, на пара, електрозахранване, нарушенията на санитарно-хигиенните, противопожарните изисквания, изискванията по охрана на труда и други подобни, които мотивират отказването на обекта за въвеждане в действие. Отделните незначителни недостатъци не се описват, тъй като извършеното строителство не се приема и изпълнителят не се освобождава от по-нататъшната отговорност за окончателното завършване на обекта, етапа или подобекта.


Чл. 31. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Съставеният протокол се прочита на последното заседание на приемателната комисия и се подписва задължително първо от всички членове и след това от председателя. В протокола се вписва датата на съставянето му.

(2) В 7-дневен срок от датата на последното заседание на комисията нейният председател представя на министъра, ръководителя на ведомството, председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет, на Столичния народен съвет или на ръководителя на стопанската организация протокола за утвърждаване.

(3) Органът, който е назначил комисията, е длъжен в 10-дневен срок да утвърди протокола или да назначи нова комисия. Той няма право да изменя решенията на комисията, взети съгласно чл. 67, ал. 1 ПКС.

(4) Инвеститорът е длъжен в 10-дневен срок да изпрати в държавния технически контрол 1 екземпляр от протокола с резолюцията на одобряващия орган.

(5) Финансиращият банков клон изпълнява решенията на приемателната комисия по утвърдения протокол, както са посочени в него. Когато одобряващият орган е утвърдил протокола в нарушение на чл. 69, ал. 2 ПКС и е изменил вписаните решения, смята се, че липсва законосъобразно утвърден протокол на комисията.

(6) Банковият клон връща на утвърждаващия орган незаконосъобразно утвърдения протокол на приемателната комисия в 10-дневен срок от получаването му. Утвърждаващият орган е длъжен да изпълни разпоредбата на чл. 69, ал. 2 ПКС. Последиците от тази забава остават за сметка на инвеститора.

(7) Предходната алинея не се прилага за утвърдените протоколи от Министерския съвет.


Раздел VI.
Приемане на обекти, изпълнявани по стопански начин

Чл. 32. (1) Приемането на обекти, изпълнявани по стопански начин, се извършва от приемателна комисия, назначена по общия ред. Обекти на жилищностроителни кооперации със сметна стойност под 300 хил. лв. се приемат по реда на чл. 305 от Правилника за прилагане на Закона за териториално и селищно устройство.

(2) Съгласуването на заповедта за назначаване на приемателна комисия се извършва по реда, установен в ПКС и тази наредба. Констативният акт за завършване на обекта, етапа или подобекта се съставя от техническия ръководител и отговорника по инвеститорския контрол на обекта. Към него се прилагат и актове за извършване на единичните изпитания на монтираните машини и съоръжения.

(3) Приемателните комисии за обекти, изпълнявани по стопански начин, организират своята работа, вземат решения и съставят протокола си по реда на ПКС и тази наредба.

(4) В протокола на приемателната комисия се посочва, че отстраняването на установените незначителни недостатъци се документира с констативен акт, съставен по образец 17 от определените лица.

(5) Въз основа на направените констатации приемателната комисия може да приеме или да откаже обекта съгласно чл. 67, ал. 2 и чл. 68, ал. 1 ПКС.

(6) За обектите, построени по стопански начин, приемателната комисия не може да прилага чл. 68, ал. 3 ПКС.


Раздел VII.
Отговорност за отстраняване на недостатъците

Чл. 33. (1) В изключителни случаи и по тяхна преценка органите по държавния технически контрол могат да упражнят контрол за правилното и законосъобразно съставяне на актове образец 17, които установяват, че недостатъците, посочени в протокола на приемателната комисия, са отстранени.

(2) Когато при условията на предходната алинея органите по държавния технически контрол установят при проверка на място, че акт образец 17 е с невярно съдържание, те съставят констативен протокол за това. За проверката се канят и представители на инвеститора и строителя. Ако представители на страните не се явят, протоколът се съставя само от органите по държавния технически контрол, като при нужда се подкрепя с фотоснимки и други доказателства. Ръководителят на органа по държавния технически контрол издава заповед за обезсилване на акт образец 17 с предписание за връщане на възстановените суми.

(3) Органът по държавния технически контрол изпраща заповедта по предходната алинея на банковия клон, обслужващ организацията-изпълнител, който сторнира възстановените суми по акт образец 17.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) За явните недостатъци, неотразени в утвърдения протокол на приемателната комисия, страните уреждат отношенията си при условията и по реда на чл. 73 ПКС, което не освобождава председателите и членовете на приемателните комисии от отговорност.


Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Когато в гаранционните срокове се появят скрити недостатъци или са налице явни недостатъци, неотразени в приемателния протокол, на основание чл. 73, ал. 2 ПКС инвеститорът поканва изпълнителите да установят вида и размера им и да определят срока и разходите за тяхното отстраняване, за което съставят двустранен акт. Инвеститорът изпраща покана веднага след откриване на недостатъците и най-късно в 3-дневен срок от изтичането на гаранционните срокове.

(2) Ако представителите на изпълнителя не се явят на писмената покана на инвеститора, постъпва се по реда на § 1, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ПКС. Заместването на изпълнителя от отговорника по авторския надзор или представител на съответния общински народен съвет става само след представяне на писмото-покана и обратна разписка или друг документ, установяващ, че поканата е получена от изпълнителя.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) В случай че при съставянето на акта възникнат разногласия между инвеститора и изпълнителя относно вида, размера на недостатъците, сроковете и разходите за тяхното отстраняване, ръководителят на държавния технически контрол при Министерството на строителството и архитектурата по искане на инвеститора и въз основа на протокола за разногласие в 10-дневен срок назначава комисия, която да разгледа спорните въпроси. За работата на тази комисия се прилагат правилата за приемателните комисии. В нея се включват представители на инвеститора, главния изпълнител, подизпълнителя и други необходими специалисти в зависимост от вида на появилите се недостатъци, като се определят датата и мястото за започване на работата на комисията.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Комисията следва да установи най-напред дали недостатъците се дължат на лошо изпълнение, влагане на лошокачествени материали или неспазване на техническите изисквания при строителството. Когато установи, че дефектите се дължат на тези причини, тя задължава съответния изпълнител или подизпълнител, по чиято вина са допуснати, да ги отстрани, като определя точния вид на недостатъците, сроковете и размера на необходимите разходи по ремонтни цени, нужни за тяхното отстраняване. Протоколът на комисията се утвърждава от ръководителя на държавния технически контрол при Министерството на строителството и архитектурата.

(5) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Ако изпълнителят не отстрани недостатъците в определените срокове, той дължи на инвеститора определените в двустранния акт или от комисията разходи за отстраняване на неотстранените дотогава скрити недостатъци в четворен размер. При явни недостатъци, неотразени в приемателния протокол, изпълнителят дължи на инвеститора определените разходи за отстраняването им по ремонтни цени в четворен размер.

(6) Комисията по чл. 73, ал. 3 ПКС не е ограничена в правата си да се произнесе както по разногласията между страните, така и по скритите недостатъци, появили се след искането за назначаването й.


Раздел VIII.
Наказателни разпоредби

Чл. 35. (1) За неизпълнение или лошо изпълнение на задълженията си членовете на приемателните комисии, включително привлечените специалисти, носят наказателна, административнонаказателна и дисциплинарна отговорност.

(2) При различните случаи, посочени в предходната алинея, длъжностните лица носят и съответната имуществена отговорност.


Чл. 36. Членовете на приемателните комисии носят наказателна отговорност за извършени от тях престъпления във връзка с работата им в тези комисии. Тази отговорност се осъществява по реда, предвиден в Наказателно-процесуалния кодекс.


Чл. 37. (1) Членовете на приемателните комисии и другите длъжностни лица носят административнонаказателна отговорност за извършени от тях административни нарушения, определени със Закона за териториално и селищно устройство. Тази отговорност се реализира по реда, предвиден в Закона за административните нарушения и наказания, чл. 176 от Закона за териториално и селищно устройство и чл. 58 от Правилника за държавния технически контрол.

(2) Посочените лица в чл. 35 и 37 от наредбата се наказват с глоба по чл. 169, т. 1 от Закона за териториално и селищно устройство, ако не подлежат на по-тежко наказание, когато:

1. допуснат да се въведат в действие обекти в нарушение на нормативните изисквания;

2. допуснат протокола на комисията да се състави, без да са отбелязани в него съществуващите явни недостатъци или без да са предложени мерки за тяхното отстраняване;

3. не определят в протокола на комисията гаранционните срокове, когато това е предвидено в ПКС;

4. не се явят на посочените час и място за започване работата на комисията;

5. не се явяват редовно на заседанията на комисията;

6. не подпишат протокола на комисията;

7. разпоредят или допуснат да се въведат в действие обекти, преди да са приети от приемателна комисия по реда на тази наредба;

8. (нова - ДВ, бр. 8 от 1981 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 1984 г.) не изпълнят задълженията си по чл. 4, ал. 5, 6 и 7.

(3) По реда на предходната алинея се наказват и ръководителите, които не освободят своите служители за участие в комисията, включително и когато са били привлечени в нея допълнително.

(4) Лицата по чл. 37 от наредбата се наказват с глоба по чл. 170 от Закона за териториално и селищно устройство във връзка с чл. 86, ал. 1 ПКС, когато:

1. не се явят за съставяне на съвместни актове по ПКС и тяхното заместване по § 1, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на същия правилник е недопустимо (акт образец 15);

2. не изпълнят предписания на председателя на пусково-приемателната комисия;

3. не осигурят в определения срок изпълнение на задълженията си по протокол или друг документ, утвърден от председателя на пусково-приемателната комисия;

4. не са изпълнили в срок задълженията си по назначаване, съгласуване заповед за назначаване на приемателна комисия и утвърждаване на нейните решения.


Чл. 38. При повторни нарушения, посочени в предходния член, се прилага чл. 171 от Закона за териториално и селищно устройство.


Чл. 39. Членовете на приемателните комисии и привлечените лица освен наказанията по чл. 36, 37 и 38 от наредбата носят и дисциплинарна отговорност за нарушения на трудовата дисциплина, определени в чл. 129 от Кодекса на труда. Дисциплинарните наказания се налагат при спазване на чл. 130 и 131 от Кодекса на труда от административните ръководители по предложение на председателя на комисията или органите по държавния технически контрол.


Заключителни разпоредби

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Органите по държавния технически контрол по строителството при Министерството на строителството и архитектурата упражняват методично ръководство на приемателните комисии и контролират дейността и решенията им.


§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) При прилагане на чл. 70, ал. 2 ПКС министърът на строителството и архитектурата или определеното от него длъжностно лице дава задължителни предписания до участниците в инвестиционния процес за по-нататъшни действия във връзка с отстраняване нарушенията на нормативната уредба и приемането на обекта.


§ 3. Наредбата се издава на основание § 1, ал. 1, т. 6 от заключителните разпоредби на ПМС № 26 от 1980 г. за усъвършенствуване на инвестиционния процес, отменя Инструкцията за работата на приемателните комисии (ДВ, бр. 62 от 1974 г.) и влиза в сила от деня на обнародването й.


§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1982 г.) Указания по прилагането на наредбата дават Министерството на строителството и архитектурата и Държавният комитет за планиране.


Допълнителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОБЕКТИТЕ ПО КАПИТАЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО (ОБН., ДВ, БР. 63 ОТ 1980 Г.)

(ДВ - БР. 64 ОТ 1982 Г.)


§ 10. Навсякъде в наредбата думите "Държавния комитет за стандартизация" се заменят с "Министерството на строителството и архитектурата", а "председателят на Държавния комитет за стандартизация" - с "министърът, респективно министъра, на строителството и архитектурата".


Заключителни разпоредби

§ 11. Алинея 8 на чл. 4 влиза в сила в 15-дневен срок от обнародването на тази наредба.


Промени настройката на бисквитките