Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 136 от 12.VI

УКАЗ ЗА БОРБА С БЕСА

 

УКАЗ ЗА БОРБА С БЕСА

Обн. ДВ. бр.136 от 12 Юни 1948г., изм. ДВ. бр.25 от 25 Март 1960г., изм. ДВ. бр.17 от 2 Март 1982г., отм. ДВ. бр.55 от 4 Юни 2002г., отм. ДВ. бр.87 от 1 Ноември 2005г.

Отменен с § 3, т. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за ветеринарномедицинската дейност - ДВ, бр. 87 от 1 ноември 2005 г., в сила от 2 май 2006 г.


Материята е преуредена. Виж Наредба № 23 от 17 май 2002 г. за профилактика и борба с болестта бяс при животните - ДВ, бр. 55 от 4 юни 2002 г.


Чл. 1. Борбата против беса се води от Министерството на земеделието и горите и Министерството на народното здраве.


Чл. 2. Борбата против беса обхваща:

а) унищожение на безстопанствените кучета и котки, на заболели такива или пък на онези, които са били в контакт с болни животни;

б) задължително съобщаване за поява на случаи от бяс и ухапване на хора от кучетата и други животни, и

в) имунизации.


Чл. 3. Земеделските стопани във всички населени места и организираните ловци могат да държат само по едно куче.

Трудовите кооперативни земеделски стопанства, стопаните-овчари и скотовъдните ферми, притежаващи еднолични и сборни стада, в зависимост от броя на домашните животни, както и организираните ловци могат да държат и повече от едно куче, ако получат разрешение за това от управата на местния народен съвет, който определя броя на кучетата, които съответният стопанин или стопанство могат да държат.


Чл. 4. Градските домакинства могат да държат не повече от едно куче.

Управите на местните градски народни съвети могат да налагат ограничение за държането на кучетата в градовете, които ограничения са задължителни за живущите в съответния град.


Чл. 5. Лица и организации, които искат да развъждат, отглеждат и дресират расови кучета с търговска цел, се снабдяват предварително с разрешение от Министерството на земеделието и горите и се регистрират пред управата на местния народен съвет.


Чл. 6. Кучетата, които отделни лица държат в повече от разрешения брой, се считат за безстопанствени и подлежат на унищожение.


Чл. 7. Всеки, който държи кучета на основание чл. 4 от този указ, плаща такса за това.

Размерът на таксата се определя ежегодно от местните народни съвети и се предвижда в приходния им бюджет.


Чл. 8. (Доп. - ДВ, бр. 17 от 1982 г.). Не се плаща такса за кучетата, които се държат на основание чл. 3 от този указ, за кучетата на войската, милицията, на слепите и за държаните за опитни цели кучета в научноизследователските учреждения, освен ако с акт на Министерския съвет не е установено друго.


ПРЕДПАЗНИ И ДРУГИ МЕРКИ

Чл. 9. Борбата против беса се води посредством предпазни мерки и лечение.

Предпазните мерки обхващат унищожението на заболелите животни или на такива, които са били в контакт със заразено животно, ограничения за движението на кучетата, контрола върху вноса на кучетата от чужбина, ваксиниране и реваксиниране на животни, карантина и задължение за съобщаване на ухапванията от животните и др.

Подробното набелязване на предпазните мерки, начинът за приложението на същите и начинът за лекуването на животните и хората против бяс става с правилник, одобрен от министъра на земеделието и горите и от министъра на народното здраве.

(Нова ал. 4 - Изв., бр. 25 от 1960 г.). За да се намали опасността от бяс, както и от редица болести по хората, добитъка и птиците, като ехинокок (кучешка тения), ценороза (въртоглавие), кала азар, антракс и други, чиито носители и разпространители са главно кучетата, и за да се хигиенизират населените места, министърът на народното здраве и министърът на земеделието и горите могат да издават наредби за предаване или изземване и унищожаване на кучетата, които са опасни за здравето на хората и вредни за народното стопанство.


Чл. 10. Лекуването на хората и животните против бяс, както и предпазното ваксиниране и реваксиниране на кучетата е безплатно.

Ухапаните или замърсени лица от болно или съмнително болно от бяс животно се изпращат на противобясно лечение от управата на местния общински народен съвет и пътуват безплатно по Българските държавни железници, параходи и държавни автомобилни рейсове.

Открит лист за безплатно пътуване се издава от управата на местните народни съвети.

Забележка: Лица под 16 години с тежки повреди, слепи, малоумни или немощни, имат право на придружител, който пътува също безплатно.


ОБЩИ НАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕЖДАНИЯ

Чл. 11. Административните, милиционерски и горски власти, ОФ и ловни организации са длъжни да дават пълно съдействие на длъжностните санитарни и ветеринарни лекари по приложението на този закон.


Чл. 12. Нарушенията на указа и правилниците, издадени въз основа на същия относно борбата с беса, се констатират с акт от органите на Министерството на земеделието и горите, на Министерството на народното здраве, на Министерството на вътрешните работи и на органите на местните народни съвети.


Чл. 13. Нарушителите на този указ и издадените въз основа на него правилници се наказват с глоба до 40 лв., а при следващо нарушение - с глоба до 80 лв.

В случаи че нарушителят е длъжностно лице и нарушението е извършено по повод изпълнението служебните му задължения, минималната глоба е 8 лв.


Чл. 14. Глобите се налагат с наказателно постановление, издадено от министъра на земеделието и горите, респективно министъра на народното здраве или упълномощени от тях длъжностни лица.


Чл. 15. Постановленията, с които се налага глоба до 8 лв. включително, са окончателни и не могат да се обжалват, а всички останали постановления се обжалват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.


Чл. 16. Този указ отменява всички закони, правилници и наредби, които му противоречат.

Настоящият указ влиза в сила 3 дни след обнародването му в Държавен вестник.

Изпълнението на настоящия указ се възлага на министъра на земеделието и горите.


Заключителни разпоредби
УКАЗА ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА УКАЗА ЗА БОРБА С БЕСА

(Изв. - бр. 25 от 1960 г.)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Изпълнението на настоящия указ се възлага на министъра на земеделието и горите и на министъра на народното здраве и социалните грижи.


Заключителни разпоредби
КЪМ УКАЗ № 467 ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЛОВА И НА УКАЗА ЗА БОРБА С БЕСА

(ДВ - бр. 17 от 1982 г.)


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

§ 3. Указът влиза в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник.


§ 4. Изпълнението на раздел I от този указ се възлага на министъра на горите и горската промишленост, а на раздел II - на председателя на Централния съвет на Националния аграрно-промишлен съюз.


Промени настройката на бисквитките