Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 68 от 10.VIII

ПРАВИЛНИК ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ОТ 1992 Г.

 

ПРАВИЛНИК ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ОТ 1992 Г.

ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 130 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 15.07.1992 Г.

Обн. ДВ. бр.59 от 21 Юли 1992г., изм. ДВ. бр.24 от 26 Март 1993г., изм. ДВ. бр.26 от 30 Март 1993г., изм. ДВ. бр.68 от 10 Август 1993г., изм. ДВ. бр.98 от 19 Ноември 1993г., изм. ДВ. бр.14 от 15 Февруари 1994г., изм. ДВ. бр.63 от 5 Август 1994г., изм. ДВ. бр.96 от 22 Ноември 1994г., отм. ДВ. бр.51 от 27 Юни 1997г.

Отменен с § 2 от преходните заключителните разпоредби на Постановление № 119 на Министерския съвет от 31 май 1996 г. за приемане на Правилник за социално подпомагане - ДВ, бр. 51 от 14 юни 1996 г., в сила от 01.01.1997 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С този правилник се регламентират условията и редът за социално подпомагане на нуждаещите се лица и семейства.


Чл. 2. На социално подпомагане подлежат лицата и семействата, които поради материални, здравословни, семейни и други причини не са в състояние сами или с помощта на лица, задължени по закон да се грижат за тях, да осигурят задоволяването на своите жизнени нужди.


Чл. 3. Социалното подпомагане по реда на този правилник се осъществява чрез:

1. отпускане на месечни, периодични и еднократни помощи в пари или в натура за допълване на разполагаемите собствени доходи на подпомаганите лица и семейства до определен диференциран минимум или за задоволяване на техни конкретни потребности;

2. предоставяне на безплатни или частично платими услуги.


Чл. 4. Териториалните органи за социални грижи към общините или кметствата осъществяват социалното подпомагане и осигуряват правата по този правилник на нуждаещите се лица и семейства, адресно регистрирани и живеещи на тяхна територия.


Раздел II.
ОБХВАТ И ФОРМИ НА СОЦИАЛНОТО ПОДПОМАГАНЕ

Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) Право на месечна социална помощ в пари или в натура имат лица и семейства с доход под определен диференциран минимум, формиран спрямо базов минимален доход.

(2) Съобразно числения и възрастовия състав на семействата диференцираният минимум по предходната алинея се определя със следните коефициенти към базовия минимален доход:

1. за лице, живеещо само - 1,00;

2. за съвместно живеещи съпрузи - 1,8;

3. за навършило пълнолетие, но несключило граждански брак дете, което живее с родителите си, и за родител, живеещ с дете, несключило граждански брак - 0,7;

4. за лице, съжителстващо с друго лице (лица) със или без родствена връзка - 0,9;

5. за всяко ненавършило пълнолетие дете в семейството - 0,4;

6. за всяко дете до 16-годишна възраст с тежко хронично заболяване, физическо или психическо увреждане - 0,8.

(3) Размерът на месечната помощ се определя като разлика между величината на диференцирания минимум и доходите на лицата и семействата.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) Размерът на базовия минимален доход се определя периодично с нормативен акт на Министерския съвет.


Чл. 6. (1) Помощта по чл. 5 се отпуска, ако лицата и семействата отговарят на следните условия:

1. собственото им жилище е единствено и е:

а) за едночленно и двучленно семейство - едностайно;

б) за тричленно и четиричленно семейство - двустайно;

в) за пет- и повече членно семейство - тристайно.

2. (изм. - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) нямат вземания, спестявания, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност надхвърля трикратния размер на базовия минимален доход на член от семейството, а за пенсионерите и лицата в надтрудоспособна възраст - шесткратния размер;

3. не притежават движима, недвижима или интелектуална собственост (защитена с патент или авторско свидетелство), която може да бъде източник на доходи, с изключение на имуществото, върху което не може да бъде насочено принудително изпълнение по реда на Гражданския процесуален кодекс;

4. не са извършили прехвърляне на недвижима собственост през предходните 12 месеца;

5. (изм. - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) безработните лица в трудоспособна възраст да са били регистрирани в бюрата по труда не по-малко от 6 месеца от датата преди подаването на молбата за помощ и да не са отказвали предложената им работа;

6. (нова - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) за навършило пълнолетие, но несключило граждански брак дете, което живее с родителите си, и месечният доход на лице от съжителстващите е до двойния размер на базовия минимален доход.

(2) Изискванията на ал. 1, т. 1 се прилагат и при съжителство на лица.

(3) За лицата, отговарящи на условията за допълнителна жилищна площ по реда, определен от Министерството на здравеопазването, изискванията по ал. 1, т. 1 се коригират съгласно размера на тази допълнителна жилищна площ.

(4) Право на месечна помощ по чл. 5 имат лица и семейства, чието жилище е по-голямо от размерите по ал. 1, т. 1, но не е станало източник на доходи въпреки предлагането му, включително чрез посредничеството на центровете за социални грижи.

(5) (Нова - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) В изпълнение на програми за обществени дейности могат да се включват безработни лица в трудоспособна възраст, подпомагани с месечни социални помощи. Териториалните органи по социални грижи правят преценка и предлагат лицата, подходящи за участие в изпълнението на определена обществена дейност на територията на общината или кметството, при следните условия:

1. ангажирането за отделно лице в такива дейности да не е повече от пет работни дни в месеца;

2. лицата да не са с определена група инвалидност или полагащи грижи за деца и лица с тежки телесни и душевни недъзи, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, както и майки с деца до 6-годишна възраст.


Чл. 7. (1) (Доп. - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) Месечна помощ по чл. 5 не могат да получават лицата, настанени на пълна държавна издръжка в социални и учебни заведения - пансионати, здравни заведения, както и учащите се на редовно, задочно и вечерно платено обучение във висшите и полувисшите учебни заведения.

(2) Лицата, които са напуснали работа по собствено желание или са дисциплинарно уволнени по Кодекса на труда, не могат да получават месечни помощи в продължение на 6 месеца, считано от датата на прекратяване на трудовото правоотношение.

(3) (Нова - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) На лицата, отказали предложената им от бюрата по труда работа, се преустановява изплащането на месечни социални помощи в продължение на 6 месеца, считано от датата на направения отказ.


Чл. 8. (1) Лицата и семействата, които погасяват жилищни кредити, и млади новобрачни семейства, погасяващи кредити за текущи нужди, получени до 25 януари 1991 г., и непроменили условията на договора след тази дата, както и тези, заплащащи наеми при условията и по реда на Закона за наемните отношения, имат право на месечна помощ по чл. 5 и 6, ако след изплащане на погасителната вноска, респективно наема, доходът на лицето (семейството) спада под размера на диференцирания минимум по чл. 5.

(2) Лицата и семействата по ал. 1 без други доходи извън помощите по чл. 5 имат право на допълнителна сума в размер на погасителната вноска, респективно на нормирания наем.


Чл. 9. (1) На лицата и семействата с доходи до размера на диференцирания минимум по чл. 5 могат да се отпускат възмездни месечни помощи и когато не са налице всички условия, посочени в чл. 6, въз основа на сключен договор между подпомаганите лица и териториалните органи за социални грижи.

(2) Право на подпомагане по ал. 1 може да се получи и по договор с териториалните органи за социални грижи за предоставяне на пълномощия за управление на лично имущество от името на собственика (отдаване под наем, под аренда и др.). В тези случаи помощта се възстановява от получените приходи.


Чл. 10. (*) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1993 г., в сила от 01.03.1993 г., бр. 68 и 98 от 1993 г., бр. 14, 63 и 96 от 1994 г.) Право на месечна парична социална помощ в размер 30 на сто от базовия минимален доход имат пълни сираци от 18- до навършване на 25-годишна възраст, ако учат или отбиват редовна военна служба.


Чл. 10а. (Нов - ДВ, бр. 24 от 1993 г., в сила от 01.04.1993 г.) (1) Право на социално подпомагане за снабдяване с безплатни лекарства и храни с лечебни свойства за домашно лечение имат:

1. лицата с месечен доход на член от семейството до размера на базовия минимален доход, определен с този правилник;

2. лицата, настанени в заведенията за социални грижи.

(2) Право на социално подпомагане за снабдяване с лекарствени средства и храни с лечебни свойства за домашно лечение с 50 на сто намаление имат лицата с месечен доход на член от семейството от размера на базовия минимален доход до 130 на сто от него.


Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) Периодични помощи в пари или в натура могат да се отпускат до шест пъти в годината съобразно нуждите на лицата и семействата по чл. 2 за задоволяване на сезонни потребности, закупуване на облекла, учебни пособия, лекарства и др.


Чл. 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) Еднократни помощи в пари или в натура могат да се отпускат на лица и семейства, които се намират в затруднено материално положение поради смърт, болест или злополука, продължителен период на безработица, закупуване на лекарства, отоплителни материали и др., както и при внезапна загуба на жилище, покъщнина, когато не са получили обезщетение или помощ по друг ред.

(2) Еднократна помощ се отпуска и на граждани, получили разрешение за лечение в чужбина от Министерството на здравеопазването за сметка на бюджета му, които не са в състояние да посрещнат разходите за паспортни такси и лични нужди за тях и техните придружители.

(3) Помощта по ал. 2 подлежи на отчитане в двуседмичен срок от завръщането на лицето в страната, като неусвоената сума се възстановява на бюджета на регионалния център за социални грижи.


Чл. 13. Териториалните органи за социални грижи организират различни форми на подпомагане в натура или оказване на услуги, като:

1. осигуряване на купони за безплатна или с намаление храна в определени ресторанти, обществени трапезарии, столове на предприятия, фирми и учебни заведения, заведения за социални грижи и др. Стойността на храната и режийните разноски се поемат изцяло или частично от бюджета за социално подпомагане;

2. закупуване и доставка на хранителни продукти, облекла, обувки, вещи от първа необходимост и др., както и заплащане на комунално-битови услуги;

3. съвместно с общинските търговски фирми определяне на конкретни търговски обекти за осигуряване приоритетно снабдяване на лицата, обект на социални грижи, с определени количества продукти;

4. осигуряване на безплатни правни, икономически и здравни консултации.


Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 1994 г., в сила от 01.01.1995 г.) (1) Право на месечна парична социална помощ за транспортно обслужване имат инвалидите от първа и втора група инвалидност, а също и инвалидите от трета група със заболявания и осакатявания на долните крайници съгласно списъка по приложение № 1, както следва:

1. работещи и учащи се - 15 на сто от базовия минимален доход, при условие, че месечният доход на член от семейството е до двойния му размер;

2. неработещи и неучащи се - 12 на сто от базовия минимален доход, при условие, че месечният доход на член от семейството е до двойния му размер.

(2) Децата над 7-годишна възраст с тежки телесни и душевни недъзи имат право на месечна социална помощ за транспортно обслужване по размерите и при условията в т. 1 или 2 от ал. 1 в зависимост от това, дали са учащи се, или не.


Чл. 15. (1) На инвалидите с определена първа и втора група инвалидност, военноинвалидите и децата с тежки телесни и душевни недъзи се осигурява безплатно пътуване два пъти в годината по жп и водния транспорт в страната.

(2) Правата по предходната алинея ползват и придружителите на лицата, които имат право на такива, когато пътуват с тях.

(3) Многодетните майки пътуват един път в годината безплатно по жп, автобусния и водния транспорт в страната.


Чл. 16. Инвалидите с определена първа група инвалидност, военноинвалидите, децата с тежки телесни и душевни недъзи, както и придружителите на лицата, които имат право на такива, ползват един път годишно безплатна карта за балнеолечение и парична помощ за заплащане на консумираната храна:

1. в пълен размер, когато доходите на семейството са до размерите на диференцирания минимум по чл. 5, ал. 2;

2. петдесет на сто, когато доходите на семейството не надвишават двойния размер на диференцирания минимум.


Чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) Инвалидите с определена първа група инвалидност с право на чужда помощ се подпомагат при заплащането на таксите за телефонни услуги по документ, но не повече от стойността на 150 таксови единици месечно, изчислени по най-ниската тарифа за домашните телефонни абонати на Комитета по пощи и далекосъобщения, срещу представяне на документ.


Чл. 18. Териториалните органи за социални грижи съвместно с фирми, фондации, благотворителни организации и др. могат да разкриват пунктове за разпродажба или безплатно предоставяне на хранителни продукти, дрехи и друга хуманитарна помощ за социално слаби лица.


Раздел III.
РЕД ЗА ОТПУСКАНЕ НА ПОМОЩИТЕ

Чл. 19. (1) По реда на този правилник териториалните органи за социални грижи осигуряват задължително правата на гражданите за месечно подпомагане, след което се прави преценка на правната възможност за друг вид подпомагане.

(2) Помощите се отпускат:

1. на регистрирани от териториалните органи за социални грижи лица и семейства, отговарящи на условията за подпомагане;

2. по молба-декларация от нуждаещото се лице или семейство, както и по предложение на други физически или юридически лица.

(3) Териториалните органи за социални грижи в двуседмичен срок от постъпването на молбата (предложението) извършват социална анкета, която обхваща преценка на семейното, материалното и здравословното състояние на нуждаещите се.

(4) При промяна на условията, при които е отпусната съответната помощ, подпомаганите лица в 10-дневен срок следва да уведомят териториалния орган за социални грижи.


Чл. 20. (1) Помощите се отпускат по решение на ръководителя на териториалния орган за социални грижи към общината или кметството.

(2) Решенията за отпускане на еднократни или периодични помощи, надвишаващи двукратния размер на базовия минимален доход, се издават от кмета на общината по предложение на ръководителя на териториалния орган за социални грижи.

(3) Решенията на ръководителя на териториалния орган за социални грижи се обжалват в 7-дневен срок пред кмета на общината, когато се касае за еднократни и периодични помощи, и пред Националния център по социални грижи - за месечното подпомагане.

(4) Решенията за помощите по ал. 2 са окончателни и не подлежат на обжалване.

(5) (Нова - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) При отказ от подпомагане при условията и по реда на този правилник лицата задължително се уведомяват писмено със съответните мотиви за това.


Чл. 21. Месечните помощи се отпускат от 1-во число на месеца на подаването на молбата, а се прекратяват от края на месеца, през който е отпаднало основанието за подпомагане.


Чл. 22. Помощите се получават лично или чрез пощенски запис:

1. месечните - до 10-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят;

2. периодичните и еднократните - в 10-дневен срок от решението за отпускането им;

3. (нова - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) помощите за транспортно обслужване по чл. 14 се изплащат в началото на всяко тримесечие срещу подадена молба-образец съгласно приложение № 2.


Раздел IV.
ОТЧЕТНОСТ И КОНТРОЛ

Чл. 23. (1) За всяко лице или семейство, обект на социално подпомагане, териториалните органи за социални грижи водят следната задължителна документация:

1. (изм. - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) молба-декларация по образец съгласно приложение № 3;

2. анкетен лист по образец;

3. (доп. - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) медицинско удостоверение, протокол на ЛКК или експертно решение на ТЕЛК, заверено в Картотеката за медицинските експертни досиета;

4. удостоверение от общината за платени данъци и такси;

5. удостоверение от военното поделение (окръжие);

6. документ от бюрото по труда;

7. карта за курортен подбор.

(2) Документите по т. 3, 4, 5, 6 и 7 на предходната алинея се представят само от лицата, които получават помощта на съответното основание.

(3) Документацията по ал. 1 се съхранява за срок от 5 години.


Чл. 24. (1) Министерството на труда и социалните грижи и Националният център по социални грижи оказват организационно-методическо ръководство и упражняват контрол по правомерното отпускане на помощите от териториалните органи за социални грижи.

(2) При констатиране на нарушения органите на Министерството на труда и социалните грижи и Националният център по социални грижи имат право:

1. да дават задължителни предписания за отстраняване на нарушенията;

2. да предприемат необходимите мерки за привличане на виновните лица към административнонаказателна или дисциплинарна отговорност;

3. да сигнализират прокуратурата, когато при осъществяването на контрола се констатират нарушения, които разкриват данни за извършени престъпления.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) Областните специалисти по социални грижи оказват организационно-методическа помощ и контрол на органите за социални грижи към общините и кметствата, намиращи се на тяхна територия.


Чл. 25. (1) Неправомерно получени помощи подлежат на възстановяване от получателя.

(2) Неправомерно получена помощ вследствие на неверни данни или подправени документи се връща от получателя независимо от отговорността, която носи по Наказателния кодекс и други нормативни актове. Същият се лишава от социално подпомагане за срок от една година.

(3) Длъжностните лица, които са отпуснали неправомерно социална помощ, носят отговорност по Закона за финансовия контрол.

(4) Социална помощ не се отпуска на лица и семейства, санкционирани по установения ред за спекулативна дейност и укрити доходи.


Чл. 26. Служители, които присвояват, отклоняват или злоупотребяват със средства, материали, продукти и др., които са предназначени за социално подпомагане, носят дисциплинарна отговорност, включително и когато нарушението е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на този правилник:

1. в семейството се включват съпрузите и ненавършилите пълнолетие деца (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени), несключили брак;

2. задължени по закон да дават издръжка са лицата, определени в Семейния кодекс;

3. многодетни майки са родилите (осиновилите) и отгледали три и повече деца до едногодишна възраст;

4. съжителстващи с друго лице (лица) са съвместно живеещите в едно жилище, които имат общи разходи, но не образуват семейство;

5. неработещи са лицата, които не упражняват никаква трудова дейност, задължително са регистрирани в бюрата по труда като активно търсещи работа и не са отказвали предложената им работа.


§ 2. По реда на Правилника за социално подпомагане доходи са всички приходи на лицата, съжителстващите или семействата с изключение на:

1. (изм. - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) помощите в пари или в натура, отпуснати по реда на този правилник;

2. двадесет на сто от приходите от трудова дейност, ако общият доход е под размера на диференцирания минимум по чл. 5, ал. 2;

3. добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на инвалидите с определена първа група инвалидност с право на придружител;

4. (нова - ДВ, бр. 96 от 1994 г.) хуманитарните помощи, получавани чрез Агенцията за чуждестранна помощ, Българския червен кръст и др.


§ 3. По реда на този правилник се подпомагат нуждаещи се български граждани, постоянно живеещи в страната, както и пребиваващи в страната граждани на държави, с които Република България има сключени спогодби за социално осигуряване и подпомагане.


§ 4. Този Правилник за социално подпомагане се издава на основание Указа за общественото подпомагане (обн., Изв., бр. 77 от 1951 г.; изм. и доп., Изв., бр. 69 от 1956 г. и бр. 65 от 1957.; ДВ, бр. 51 от 1984 г.)


Приложение № 1 към чл. 14, ал. 1 (Ново - ДВ, бр. 96 от 1994 г.)


Списък на заболяванията, които дават право на парична помощ за транспортно обслужване на инвалиди


1. Лъжлива става на бедрото или подбедрицата при общи и местни противопоказания за оперативно лечение.

2. Анкилоза или рязко изразена контрактура на едната или на двете тазобедрени стави.

3. Едностранна тежка коксартроза, довела до трайна контрактура с ограничение на флексията в амплитуда 30 градуса или двустранна тежка коксартроза, довела до трайна контрактура с ограничение на флексията в амплитуда 50 градуса.

4. Скъсяване на единия долен крайник анатомично или функционално със 7 и повече сантиметра.

5. Анкилоза на колянната става във флексия под ъгъл, по-голям от 30 градуса.

6. Халтава колянна или тазобедрена става с абнормни, пасивни без активни движения.

7. Облитериращи заболявания на артериалните съдове на долен крайник, довели до трофични изменения и затрудняващи походката.

8. Трайна парализа на ходилото или подбедрицата, както и тежка пареза на същите с остатъчни функционални движения в ставите и пръстите.

9. Трайна долна моноплегия, както и тежка долна монопареза.

10. Анкилоза на двете тазобедрени стави.

11. Контрактура на едната или двете коленни стави, по-голяма от 30 градуса.

12. Деформация на стъпалото в положение на принудителна дорзифлексия над 10 градуса и плантофлексия над 30 градуса.

13. Имплантирани ендопротези на тазобедрената, колянната или глезенната става и състояние след реимплантация на същата при функционални нарушения в моноподалния стоеж, степента на мускулната компенсация, сила и издръжливост в обема на движенията и стабилността на имплантанта.

14. Двустранни високи конгентални луксации при оформен функционален дефицит на строежа, придвижването и издръжливостта.

15. Значително изразена деформация на гръбначния стълб и торакса със статична декомпенсация на стоежа и придвижването и минимални отклонения в сагитална, фронтална, трасверзална и аксиална проекция от 50 градуса.

16. Вродени деформитети на долните крайници с нарушения на моно- и биподалния стоеж, придвижването, силата и издръжливостта.

17. Хемофилия артропатия с нарушаване на стабилността и мотолитета на крайниците.

18. Артротрипоза при декомпенсация на придвижването и стоежа.

19. Тежко изразен двустранен елефантиазис, затрудняващ придвижването.

20. Трайна долна параплегия.

21. Генерализирани форми на Бехтерев със засягане на тазобедрените стави.

22. Трайна хемиплегия (вкл. круциата), както и тежка хемипареза.

23. Средно изразена долна парапареза или хемипареза (вкл. круциата) със значително нарушение на двигателните функции.

24. Прогресивна мускулна дистрофия.

25. Късни и трайни последствия от травматично увреждане на гръбначния мозък или кауда еквина с рязко изразени двигателни нарушения или тежки разстройства на функциите на тазовите органи.

26. Миопатии с определена група инвалидност.

27. Ампутация или дезартикулация на единия долен крайник през или над метатарзалните стави.

28. Ампутация и дезартикулация на двата горни крайника над метакарпофалангиалните стави.

29. Оперирани деца от сърдечни заболявания:

а) с клапни протези;

б) след сърдечна операция в първите две години при тетралогия на Фало, транспозиция на големите артерии и комплексни кардиопатии.

30. Неоперирани деца с изразена сърдечна недостатъчност и хипоксия при: кардиомиопатии, хронични миокардити и неоперабилни вродени сърдечни малформации (белодробна обструктивна съдова болест, брахиоцефална хипертония).


Приложение № 2 към чл. 22, т. 3 (Ново - ДВ, бр. 96 от 1994 г.)



 
МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ
 
от ........................................................................................, живеещ в гр. (с.) ...................,
(трите имена по паспорт)
ул. .................................................................................... № ........., бл. .........., вх. ............,
ет. .........., ап. .........., община .............................................................................................,
ЛП серия ...... № ........................., издаден от ..................................... на .......................,
ЕГН .................................................................................................................................................................................................................................................................
Работя (уча, пенсионер) ................................................................................................................................................................................................................................................
Моля да ми бъде отпусната месечна социална помощ за транспортно обслужване
за .................................. тримесечие на ........................ г.
 
Д е к л а р и р а м:
 
I. Семейно положение:
А. Семейството ми се състои от:
1. ....................................................................................................................... - съпруг(а),
живеещ в гр. ................................., ул. ................................................................. № ........,
работи (учи) ........................................................................................................................,
пенсионер - пенсионна преписка № ............., здравословно състояние ............................................................................................................................................................................................
2. .................................................................................... - дете, род. на ............................,
живеещ в гр. .................................., ул. ................................................................ № ........,
3. .................................................................................... - дете, род. на ............................,
живеещ в гр. .................................., ул. ................................................................ № ........,
 
II. Материално положение:
Доходите ми (ни) са:
от трудово възнаграждение - ........................................ общо ..................... лв. месечно
от пенсия - ...................................................................... общо ..................... лв. месечно
и други - ....................................................................................................................................................................................................................................................
(наеми; ренти; суми по договори; присъдени издръжки; месечни
добавки за деца; обезщетения и помощи, свързани с трудова дейност;
компенсационни добавки към всички видове плащания и др.)
 
III. Известно ми е, че за вписване на неверни данни в тази декларация нося
наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс и че получената
неправомерно от мен помощ подлежи на връщане.
 
Забележка. Ненужното в горните текстове се зачертава при попълване на декларацията.
 
Приложение:
1. Ксерокопие от експертно решение на ТЕЛК (ЦТЕЛК, ЛКК).
2. Служебна бележка от местоработата (училището).
 

Декларатор:

....................... 19 ... г.
.............................................................................................................................................................................................................................................................................
община (кметство)
 


Приложение № 3 към чл. 23, ал. 1, т. 1 (Ново - ДВ, бр. 96 от 1994 г.)



 
МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ
 
от ........................................................................................, живеещ в гр. (с.) ...................,
(трите имена по паспорт)
ул. .................................................................................... № ........., бл. .........., вх. ............,
ет. .........., ап. .........., община .............................................................................................,
ЛП серия ...... № ........................., издаден от ..................................... на .......................,
ЕГН ......................, професия/дейност ............................., трудова книжка № ...................................................................................................................................................................
 
Моля да ..........................................................................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................................................................
(излагат се в свободен текст мотивите за исканата помощ и видът й)
 
Д е к л а р и р а м:
 
I. Семейно положение:
А. Семейството ми се състои от:
1. ........................................................................................................................ - съпруг (а),
живеещ в гр. ..................................., ул. ............................................................... № ..........,
професия/дейност ......................................................, трудова книжка № .........................................................................................................................................................................
пенсионна преписка № ..........................., здравословно състояние ................................,
ТЕЛК № .............................. дата ........................................................................................................................................................................................................................
2. ..................................................................................... - дете, род. на ...........................,
здравословно състояние .............................., ЛКК № ......................... дата ......................................................................................................................................................................
3. ..................................................................................... - дете, род. на ...........................,
здравословно състояние .............................., ЛКК № ......................... дата ......................................................................................................................................................................
4. ..................................................................................... - дете, род. на ...........................,
здравословно състояние .............................., ЛКК № ......................... дата ......................................................................................................................................................................
 
Б. Съжителствам със:
1. ...........................................................................................................................................,
(трите имена по паспорт - родствена връзка)
живеещ в гр. ............................, ул. ......................................................................... № ......,
професия/дейност ......................................................, трудова книжка № .......................,
пенсионна преписка № ...................., здравословно състояние ......................................,
ТЕЛК № .............................................. дата ..........................................................................................................................................................................................................
2. ................................................... .......................................................................................,
с който (които) живея в едно жилище и имаме общи разходи.
 
II. Материално положение:
1. Доходите ми (ни) са:
от трудово възнаграждение - .............................................. общо ................ лв. месечно
от пенсия - ............................................................................ общо ................ лв. месечно
и други - ................................................................................ общо ................ лв. месечно.
(наеми; ренти; суми по договори; присъдени издръжки; месечни
добавки за деца; обезщетения и помощи, свързани с трудова дейност;
компенсационни добавки към всички видове плащания и др.)
2. Вземания, спестявания, ценни книжа ............................................................................................................................................................................................................................
общо .............................. лв. месечно.
3. Аз и семейството ми (съжителстващите с мен лица) притежаваме следната
движима, недвижима собственост, интелектуална собственост - защитена с патент
или с авторско свидетелство .......................................................................................................................................................................................................................................
4. Жилището ми се състои от ............ стаи, заплащаме наем ...................... лв. месечно.
 
III. Регистрирано е търговско дружество (фирма) на името на член от семейството
(съжителстващо с мен лице) .......................................................................................................................................................................................................................................
(да - посочват се името и адресът на дружеството (фирмата); не)
 
IV. На мен и на членовете на семейството ми (съжителстващите с мен лица) не са
налагани наказания по Закона за борба със спекулата.
 
V. Аз (членовете на семейството ми) не съм (сме) извършил(и) прехвърляне на
недвижима собственост през последната една година.
.............................................................................................................................................................................................................................................................
 
VI. Давам писменото си съгласие на органите по социални грижи да извършват
проверки за спестовните ми влогове.
 
VII. При промяна на условията, при които е отпусната съответната помощ, се
задължавам в 10-дневен срок да уведомя териториалния орган за социални грижи.
 
VIII. Известно ми е, че за вписване на неверни данни в тази декларация нося
наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс и че получената
неправомерно помощ подлежи на връщане ведно с лихва за всеки ден - 1/360 част от
основния лихвен процент за съответния период.
 
Забележка. Ненужното в горните текстове се зачертава при попълване на декларацията.
 
Прилагам: ...........................................................................................................................................................................................................................................................
 
Декларатор:Съжителстващо лице:
1.
............ 19 ... г.2.
 


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 130 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 15.07.1992 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРАВИЛНИК ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ

Чл. 1. С този правилник се регламентират условията и редът за социално подпомагане на нуждаещите се лица и семейства.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Отменя член единствен и § 2 от заключителните разпоредби на Постановление № 46 на Министерския съвет от 1991 г. за приемане на Правилник за социално подпомагане (обн., ДВ, бр. 26 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 68 и 105 от 1991 г., бр. 6 и 23 от 1992 г.).


§ 2. Студентите на редовно обучение във висшите и полувисшите учебни заведения по държавна поръчка с успех от добър 3,50 до добър 4,00, които не са придобили право на стипендия по друг ред, получават месечна помощ при условията и в размерите, определени в чл. 4, ал. 1 и 5 на отменения Правилник за социално подпомагане до края на учебната 1991-1992 г.


§ 3. В чл. 4 на Постановление № 30 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне на основните функции и задачи на Министерството на труда и социалните грижи и на Министерството на науката и висшето образование (обн., ДВ, бр. 19 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 71 и 107 от 1991 г., бр. 4 и 6 от 1992 г.) думите "6 хиляди" се заменят с "3 хиляди".


§ 4. (1) Необходимата численост в резултат от промяната на норматива да се осигури чрез преразпределение на съществуващата численост в системата на социалните грижи, финансирана от бюджетите на общините.

(2) Министерството на финансите по предложение на Министерството на труда и социалните грижи да извърши полагащите се корекции в размера на адресните трансфери от републиканския бюджет за общините, засегнати от промяната в норматива.


§ 5. Указания по прилагането на Правилника за социално подпомагане се дават от министъра на труда и социалните грижи.


Допълнителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 262 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 28.12.1992 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 64 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 1992 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И КОНТРОЛ ВЪРХУ ЦЕНИТЕ НА НЯКОИ СТОКИ

(ДВ, бр. 1 от 1993 г.)

...............................................................................................


§ 4. Определя от 1 януари 1993 г. базов минимален доход в размер 550 лв. при отпускането на месечни социални помощи съгласно Правилника за социално подпомагане (ДВ, бр. 59 от 1992 г.).

....................................................


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 65 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 26.03.1993 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА И ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА НЯКОИ ДОХОДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Чл. 1. С този правилник се регламентират условията и редът за социално подпомагане на нуждаещите се лица и семейства.


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 149 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 3.08.1993 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА И ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА НЯКОИ ДОХОДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Чл. 1. С този правилник се регламентират условията и редът за социално подпомагане на нуждаещите се лица и семейства.


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 214 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 12.11.1993 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА И ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА НЯКОИ ДОХОДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Чл. 1. С този правилник се регламентират условията и редът за социално подпомагане на нуждаещите се лица и семейства.


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 27 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 7.02.1994 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА, НОВ РАЗМЕР НА СОЦИАЛНАТА ПЕНСИЯ И ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА НЯКОИ ДОХОДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Чл. 1. С този правилник се регламентират условията и редът за социално подпомагане на нуждаещите се лица и семейства.


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 268 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 16.11.1994 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА И КОМПЕНСИРАНЕ НА НЯКОИ ДОХОДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРЕЗ ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 1994 Г.

Чл. 1. С този правилник се регламентират условията и редът за социално подпомагане на нуждаещите се лица и семейства.


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 98 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 15.05.1995 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА И КОМПЕНСИРАНЕ НА НЯКОИ ДОХОДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРЕЗ 1995 Г.

Чл. 1. С този правилник се регламентират условията и редът за социално подпомагане на нуждаещите се лица и семейства.


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 166 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 16.08.1995 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА И КОМПЕНСИРАНЕ НА НЯКОИ ДОХОДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Чл. 1. С този правилник се регламентират условията и редът за социално подпомагане на нуждаещите се лица и семейства.


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 222 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 23.11.1995 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА И КОМПЕНСИРАНЕ НА НЯКОИ ДОХОДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Чл. 1. С този правилник се регламентират условията и редът за социално подпомагане на нуждаещите се лица и семейства.


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 56 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 20.03.1996 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА И КОМПЕНСИРАНЕ НА НЯКОИ ДОХОДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Чл. 2. На социално подпомагане подлежат лицата и семействата, които поради материални, здравословни, семейни и други причини не са в състояние сами или с помощта на лица, задължени по закон да се грижат за тях, да осигурят задоволяването на своите жизнени нужди.


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 172 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 18.07.1996 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА И КОМПЕНСИРАНЕ НА НЯКОИ ДОХОДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Чл. 1. С този правилник се регламентират условията и редът за социално подпомагане на нуждаещите се лица и семейства.


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 245 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 26.09.1996 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА И КОМПЕНСИРАНЕ НА НЯКОИ ДОХОДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Чл. 1. С този правилник се регламентират условията и редът за социално подпомагане на нуждаещите се лица и семейства.


(*) Текст на чл. 10 до изменението му с Постановление № 260 на Министерски съвет от 11.11.1994 г. (ДВ, бр. 96 от 1994 г.) в сила от 01.10.1994 г. до 25.11.1994 г.:


Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26, 68 и 98 от 1993 г., бр. 14 и 63 от 1994 г., бр. 96 от 1994 г. - ПМС № 268 от 16 ноември 1994 г., в сила от 01.10.1994 г.) Право на месечна помощ в размер на 357 лв. за всяко дете до 16-годишна възраст (ако учи - до 18-годишна възраст) имат неработещите и неосигурените родители (осиновители, настойници и попечители), които нямат право на месечни добавки за деца на друго основание и ако децата не са настанени в заведения на пълна държавна издръжка.

(2) Право на месечна помощ в размера по ал. 1 имат и пълни сираци от 18- до навършване на 25-годишна възраст, ако учат или отбиват редовна военна служба и нямат лични доходи.

(3) Месечна помощ по ал. 1 получават и родители, работещи по трудово правоотношение, ако не са получили възнаграждение в резултат на неплатен отпуск повече от 30 календарни дни, ползван по независещи от тях причини.


Промени настройката на бисквитките