Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 31 от 20.IV

ПРАВИЛНИК ЗА РАБОТАТА НА СПЕЦИАЛНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ И ЗВЕНА ЗА ТРУДОУСТРОЕНИ ЛИЦА

 

ПРАВИЛНИК ЗА РАБОТАТА НА СПЕЦИАЛНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ И ЗВЕНА ЗА ТРУДОУСТРОЕНИ ЛИЦА

ИЗДАДЕН ОТ МИНИСТЕРСТВО НА НАРОДНОТО ЗДРАВЕ И МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНАТА ТЪРГОВИЯ И УСЛУГИТЕ В сила от 14.07.1981 г.

Обн. ДВ. бр.55 от 14 Юли 1981г., изм. ДВ. бр.31 от 20 Април 1982г., отм. ДВ. бр.47 от 12 Юни 1990г.

Отменено основание - виж § 1, т. 1 от заключителните разпоредби на Постановление № 65 на Министерския съвет от 4 юни 1990 г. за създаване на благоприятни условия за дейността на специализираните фирми и другите организации за трудоустроени лица и инвалиди - ДВ, бр. 47 от 12 юни 1990 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Този правилник урежда устройството, дейността и управлението на специалните предприятия и звена за трудоустроени лица, като се прилагат изискванията на икономическия подход и принципите за самоиздръжка.


Чл. 2. (1) Специалните предприятия за трудоустроени лица по смисъла на този правилник са държавни или кооперативни организации, които извършват дейността си съобразно принципите на стопанската сметка като поделения, включени в състава на стопански организации или като самостоятелни стопански предприятия.

(2) Звената за трудоустроени лица са филиали, цехове и др., обособени на вътрешна стопанска сметка, включени в състава на съответни стопански организации или поделения.


Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 1982 г.) Специалните стопански предприятия за трудоустроени лица се образуват, реорганизират и закриват съгласно чл. 103 от Правилника за икономическия механизъм (ДВ, бр. 10 от 1982 г.) и Постановление № 38 на Министерския съвет за трудоустрояване на лицата с намалена трудоспособност и разширяване надомната работа на майките с деца до 6-годишна възраст (обн., ДВ, бр. 57 от 1980 г., изм., бр. 31 от 1981 г.).

(2) Трудово-производителните кооперации (ТПК) за трудоустроени лица се образуват, реорганизират и прекратяват своята дейност съгласно Закона за кооперациите, Правилника за кооперативните организации (обн., ДВ, бр. 63 от 1960 г., изм. и доп., бр. 15 от 1971 г. и бр. 68 от 1974 г.), Примерния устав на трудово-производителните кооперации на инвалидите и във връзка с Указа за общественото подпомагане и Постановление № 38 на Министерския съвет за трудоустрояване на лицата с намалена трудоспособност и разширяване надомната работа на майките с деца до 6-годишна възраст.

(3) Този правилник се прилага във всички предприятия и звена за трудоустроени лица независимо от тяхната ведомствена или друга подчиненост, без тези на Съюза на глухите в България и Съюза на слепите в България.


Глава втора.
СТОПАНСКА И СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ

Чл. 4. (1) Предмет на стопанската дейност на специалните предприятия и звена за трудоустроени лица е производството на стоки за народно потребление, извършването на услуги или кооперирано производство. Конкретният предмет на стопанската дейност за всяко специално предприятие и звено за трудоустроени лица се определя от висшестоящата му организация с акта за образуването му.

(2) Специалните предприятия и звена за трудоустроени лица чрез стопанската си дейност съдействуват за подобряване на здравословното състояние и социално-икономическото положение на трудоустроените лица, съчетавайки стопанската дейност с комплекс от здравни, социални и рехабилитационни мероприятия.

(3) Комплексът от здравни, социални и рехабилитационни мероприятия обхваща:

1. обезпечаване подходяща материално-техническа база и специални приспособления за облекчаване труда на инвалидите в съответствие с нуждите на трудоустрояването при оптимална организация на производството, труда и промишлено-санитарната хигиена;

2. разкриване и разширяване на подходящи дейности и професии, съобразени със структурата на инвалидността в селищната система и с потребителското търсене на пазара;

3. осигуряване на нови работни места съобразно потребностите за трудоустрояване при спазване на ергономичните и промишлено-санитарните изисквания и безопасността на труда;

4. развитие на производствената, битовата и здравно-рехабилитационната база;

5. внедряване на съвременните научно-технически постижения и технологии, на челния наш и чужд опит и правилна организация на работните места, съответствуващи на особеностите на трудоустроените работници;

6. провеждане на професионално обучение на новопостъпилите работници, повишаване квалификацията и преквалификацията и изграждане на подходяща за тези цели материално-техническа база;

7. съставяне на програма за индивидуална комплексна рехабилитация за всяко трудоустроено лице;

8. осигуряване на работещите лица столово хранене, включително диетично и усилващо;

9. осигуряване ползуването на профилакторно лечение от трудоустроените лица без или с откъсване от производството;

10. изграждане и издръжка на филиали за рехабилитация;

11. провеждане на мероприятия по охрана на труда и техническа безопасност, повишаване културата на работното място чрез създаване и обзавеждане на съвременни производствени помещения съгласно здравно-рехабилитационните изисквания.


Чл. 5. (1) В поделенията и самостоятелните стопански предприятия на трудоустроени лица се изграждат комисии в състав:

1. председател - представител на администрацията;

2. членове - специалист по техническата безопасност, председателят на профкомитета (а за ТПК за инвалиди - председателят на комисията по осигуряването и охраната на труда), цеховият лекар и социален работник.

(2) Комисиите извършват практическото трудоустрояване на лицата с намалена трудоспособност на базата на решенията на съответните здравни органи и разработените професиограми за длъжностите, определени за трудоустроени лица. В предприятията, учрежденията и организациите, в които няма осигурено медицинско обслужване, в състава на комисиите се включва участъковият терапевт, на чиято територия се намират.

(3) При необходимост за членове на комисията могат да се привличат и други ръководители и специалисти от поделението, стопанското предприятие или извън тях.

(4) Комисията участвува при разглеждане и утвърждаване на годишните производствени, икономически и здравно-социални планове, свързани с цялата дейност на предприятията и звената за трудоустроени лица.


Чл. 6. (1) Специалните предприятия и звена за трудоустроени лица осигуряват необходимите помещения, разкриват рехабилитационни служби (здравни пунктове с рехабилитационни амбулатории) и обезпечават необходимите апарати, съоръжения, инвентар и медикаменти по нормативи, утвърдени от Министерството на народното здраве, както и цялостната им издръжка.

(2) Рехабилитационните служби и филиалите към тях осъществяват своята дейност съгласно Наредбата за организация на медицинското обслужване на работниците (ДВ, бр. 102 от 1974 г.).

(3) За обслужване на различни предприятия и звена за трудоустроени лица в една селищна система на договорна основа могат да се изграждат общи рехабилитационни служби независимо от ведомственото им подчинение.


Чл. 7. Специалните предприятия и звена за трудоустроени лица могат да създават общежития с работни помещения, обзаведени с подходящо оборудване, работа за лица с тежка инвалидност (първа и втора група) и специални цехове по вид на заболяванията.


Чл. 8. В специалните предприятия и звена за трудоустроени лица се приемат за работници:

1. инвалиди от първа група с телесни недъзи и от втора и трета група, които да работят при специални условия на труд. Инвалидността се установява от трудовоекспертна лекарска комисия (ТЕЛК) или от Централна трудовоекспертна лекарска комисия (ЦТЕЛК);

2. лица, които гледат тежко болен член на семейството. Това се установява с протокол от лекарска консултативна комисия (ЛКК) за болен до 16-годишна възраст, а за болни над тази възраст - с протокол от ТЕЛК;

3. лица с временно намалена трудоспособност за повече от два месеца, които не могат да бъдат трудоустроени в предприятието, където са на постоянна работа. За приемането им е необходимо направление от ЛКК след преценка от инспекцията по охрана на труда при съответния окръжен съвет на Българските професионални съюзи;

4. здрави лица - до 30 на сто от общия брой на работниците, включително майки с деца до 6-годишна възраст и неработещи майки с 2 и повече деца до навършване на 14-годишна възраст на най-малкото им дете.


Чл. 9. Относителният дял на трудоустроените работници в специалните предприятия и звена за трудоустроените лица (точки 1, 2 и 3 от предходния член) не може да бъде по-малко от 70 на сто от общия брой на работниците - трудоустроени и здрави.


Чл. 10. Насочването на лицата за работа в специалните предприятия и звена за трудоустроени лица се извършва, както следва:

1. за лицата с намалена трудоспособност с предписание за работа при специални условия на труд и за лица, които гледат тежко болен член на семейството - с писмено направление от органите по социални грижи при народните съвети;

2. за останалите категории (по т. 4 от чл. 8) - от бюрата по работна сила.


Чл. 11. Ръководствата на специалните предприятия и звена за трудоустроени лица са длъжни да уведомят органите по социални грижи при общинските (районните) народни съвети и ТЕЛК за свободни места, подходящи за трудоустрояване на лица с трайно или с временно намалена трудоспособност, както и бюрата по работна сила - за свободните места за здрави лица по отрасли и професия до 10-то число на следващия месец.


Чл. 12. Осигуряването на необходимите производствени машини и съоръжения за надомна работа, транспортирането на суровините, материалите, заготовките и готовата продукция до и от дома на трудоустроените надомни работници и другите производствени разходи се извършват от и за сметка на специалните предприятия и звена за трудоустроени лица.


Чл. 13. Специалните предприятия и звена за трудоустроени лица:

1. осигуряват на работниците с инвалидност условия за изпълнение на предписаните от здравните органи програми за рехабилитация, мероприятия и процедури в рамките на работното време;

2. изпълняват предписанията и препоръките на здравните органи, органите по охрана на труда и техническата безопасност и лабораториите (централна и районни) по физиология и психология на труда и трудова рехабилитация в областта на трудоустрояването, комплексното възстановяване на инвалидите и промишлено санитарната хигиена.


Чл. 14. (1) Лицата с призната група инвалидност в специалните предприятия и звена на трудоустроени лица, на които е отнета групата инвалидност, се освобождават от работа в срок до 3 месеца от деня на решението на ТЕЛК или ЦТЕЛК, като през това време те се включват в норматива за трудоустроените лица, но не получават допълнително възнаграждение от фонд "Рехабилитация".

(2) Лицата с призната група инвалидност в специалните предприятия за трудоустроени лица, които са навършили 55 години за жените и 60 години за мъжете, имат право да работят и да ползуват привилегиите на инвалидите в срока, определен в експертното решение на ТЕЛК, до навършване на необходимия трудов стаж за пенсия по изслужено време и старост, след което трудовият им договор се прекратява на основание чл. 31 "е" КТ или на друго законно основание.

(3) (Нова - ДВ, бр. 31 от 1982 г.) Инвалидите, придобили право или получаващи пенсия за изслужено време и старост, навършили 60 години за мъжете и 55 години за жените, могат да сключват трудови договори със специалните предприятия и звена за трудоустроени лица за определено време, но не за повече от една година, като получават привилегиите за инвалиди по чл. 13, 17, 24 и 27 в срока, определен в експертното решение на ТЕЛК или ЦТЕЛК.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 31 от 1982 г.) Приемането на членовете на трудово-производителните кооперации на инвалидите, както и освобождаването им от работа и от членство се извършва при условията и по реда, определени в устава на ТПК на инвалидите.


Чл. 15. (1) Специалните предприятия и звена за трудоустроени лица анализират ежегодно дейността си по правилното трудоустрояване и провеждането на комплексна рехабилитация на трудоустроените лица с инвалидност, съставят доклад и набелязват мероприятия за подобряване на работата си с цел повишаване ефективността от рехабилитационната дейност. В срок до 30 януари копия от доклада и мероприятията ежегодно се представят на вишестоящата стопанска организация, на дирекция "Народно здраве и социални грижи" при окръжния (Столичния) народен съвет, на окръжния съвет на Българските професионални съюзи и на съответния клон на Съвета за взаимно осигуряване на кооператорите (за ТПК на инвалидите).

(2) Стопанските организации съвместно с дирекциите "Народно здраве и социални грижи" при окръжния (Столичния) народен съвет, окръжния съвет на Българските професионални съюзи и клона на Съвета за взаимно осигуряване на членовете на ТПК ежегодно, най-късно до 1 март, разглеждат предоставените от специалните предприятия и звена на трудоустроени лица годишен анализ за дейността им по трудоустрояването и рехабилитацията на инвалидите, извършват оценка и утвърждават мероприятия за подобряване на работата им. Дирекция "Народно здраве и социални грижи" ежегодно изпраща в срок до 30 март по един екземпляр от обобщения доклад-анализ заедно с взетите решения на Министерството на народното здраве, съответните министерства, Централния съвет на Българските професионални съюзи и Съвета за взаимно осигуряване на кооператорите.

(3) Специалните предприятия и звена отчитат плана си по разкриването на нови работни места за трудоустрояване при специални условия на труд пред стопанската организация и пред окръжния (Столичния) народен съвет, като към съществуващите общо такива места се прибавят и новоразкритите по тримесечия и пред изпълнителния комитет на общинските (районните) народни съвети, в които се намират седалищата на поделенията на специалните предприятия за трудоустроени лица.


Глава трета.
УПРАВЛЕНИЕ

Раздел I.
Планиране, финансиране и кредитиране

Чл. 16. Специалните предприятия и звена за трудоустроени лица работят по специфични правила за управление на стопанската им дейност, като прилагат последователно изискванията на икономическия подход и принципите за самоиздръжка, утвърдени на основата на нормативните актове за прилагане на икономическия механизъм.


Чл. 17. Специалните предприятия и звена за трудоустроени лица са длъжни да назначават с предимство инвалидите от първа и втора група. Те не са ограничени в набирането и назначаването на трудоустроени лица и не носят отговорност при надпланова численост, получена в резултат на това.


Чл. 18. Държавният комитет за планиране, министерствата и другите ведомства, които съставят материални баланси за суровините и материалите, осигуряват с материални ресурси и резервни части производствените програми на специалните предприятия и звена за трудоустроени лица съгласно чл. 14 от Постановление № 38 от 1980 г. за трудоустрояване на лицата с намалена трудоспособност и разширяване надомната работа на майките с деца до 6-годишна възраст.


Чл. 19. Специалните предприятия и звена за трудоустроени лица могат да закупуват от стоковия фонд основни и спомагателни материали за производството на нови, дефицитни, модни и луксозни стоки съгласно действуващите нормативни актове, утвърдени по списък от министъра на вътрешната търговия и услугите.


Чл. 20. (1) Специалните предприятия и звена за трудоустроени лица могат да ползуват под контрола на Българската народна банка без ограничение средствата си по фондовете "Разширение и техническо усъвършенствуване", "Рехабилитация" и "Социално-битови и културни мероприятия" за финансиране на капитални вложения за ново строителство, реконструкция, модернизация и разширение включително и за доставка на машини, съоръжения и транспортни средства със срок за реализация до 24 месеца.

(2) Средствата от посочените фондове се ползуват след осигуряване нуждите от оборотни средства за изпълнение на годишните производствени планове и финансиране на комплекса от здравни, социални и рехабилитационни мероприятия.


Раздел II.
Организация на работната заплата, нормиране и заплащане на труда

Чл. 21. (1) Нормирането и заплащането на труда в специалните предприятия и звена за трудоустроени лица се извършват по норми и разценки за здрави работници.

(2) Когато няма база за нормиране на труда на здрави лица, нормите се съставят на база за наблюдение върху производствената дейност на трудоустроените работници (инвалиди) от съответната група инвалидност и се превръщат в норми за здрави. Изработването, утвърждаването и изменението на трудовите норми се извършват при спазването изискванията на Правилника за изработване, утвърждаване и изменение на трудовите норми (обн., ДВ, бр. 4 от 1968 г., изм., бр. 65 от 1974 г., доп., бр. 70 от 1980 г.).


Чл. 22. Специалните предприятия и звена за трудоустроени лица разработват вътрешни правила за организация на работната заплата съобразно изискванията на стопанската сметка, вътрешната стопанска сметка и специфичните правила за управление на стопанската дейност.


Чл. 23. В плана по труда и в състава на фонд "Работна заплата" се включват фондът на работната заплата, отнасян в себестойността на продукцията, допълнителното трудово възнаграждение за намалена трудоспособност, изплащан от фонд "Рехабилитация", фондът на работната заплата, заплащан за сметка на другите парични фондове, както и доплащанията по Кодекса на труда.


Чл. 24. (1) На работниците с група инвалидност освен заработката по норми и разценки на здрави работници се заплаща и допълнително трудово възнаграждение за намалена трудоспособност от фонд "Рехабилитация". Намалената трудоспособност се изчислява в процент към тарифната заплата и съобразно групата инвалидност в следните граници:

1. за първа група инвалидност - от 30 до 50%;

2. за втора група инвалидност - от 30 до 50%;

3. за трета група инвалидност при специални условия на труда - до 30%.

(2) Процентът за намалената трудоспособност на всяко трудоустроено лице (с инвалидност) се определя от комисията по чл. 5.

(3) Допълнителното възнаграждение по ал. 1, заплащано от фонд "Рехабилитация" за трудоустроени лица, се изчислява:

1. за работещите в предприятието или звеното за трудоустроени при цехови условия - от тарифната месечна заплата, съответствуваща на отработеното законоустановено време за съответното лице;

2. за работещите при надомни условия:

а) месечната заработка по норми и разценки за здрави работници се разделя на дневната тарифна ставка, понижена с процента на намалена трудоспособност, определен от комисията по чл. 5;

б) установените работни дни се умножават по дневната тарифна ставка и върху получената месечна тарифна заплата се изчислява допълнителното възнаграждение за компенсация на намалената трудоспособност.


Чл. 25. Определянето и повишаването на разрядите на работниците (трудоустроени и здрави) се извършват по общия ред.


Чл. 26. (Доп. - ДВ, бр. 31 от 1982 г.) Когато процентът на изпълнение на трудовите норми плюс процента за намалената трудоспособност за отделни трудоустроени работници в продължение на три месеца в рамките на една календарна година надхвърли 115 на сто, в 15-дневен срок комисията по чл. 5 преглежда решението си и определя нов процент за намалена трудоспособност в съответствие с реалните психо-физиологични възможности и трудоспособност на трудоустроения работник.


Чл. 27. На новоприетите работници-инвалиди, които не изпълняват определените от комисията по чл. 5 трудови норми, се заплаща не по-малко от 80 на сто от тарифната заплата, но за срок, не по-дълъг от три месеца съгласно Кодекса на труда. След това получават трудово възнаграждение, съответствуващо на заработката и допълнителните привилегии по фонд "Рехабилитация".


Раздел III.
Ръководство и контрол

Чл. 28. Министерството на народното здраве упражнява методическо ръководство и контрол по настаняването, медицинското обслужване, правилното трудоустрояване и трудовата рехабилитация в специалните предприятия и звена за трудоустроени лица.


Чл. 29. Министерствата, ведомствата, окръжните (Столичният) народни съвети и стопанските организации ръководят, направляват и контролират цялостната стопанска дейност и дейността по трудоустрояването и трудовата (професионалната) рехабилитация на специалните предприятия и звена за трудоустроени лица, включени в техните системи.


Чл. 30. Изпълнителните комитети на окръжните народни съвети и на Столичния народен съвет:

1. провеждат държавната политика в областта на трудоустрояването на лицата с намалена трудоспособност на територията на окръга. Техните решения в областта на трудоустрояването са задължителни за всички предприятия и организации в окръга независимо от ведомствената им подчиненост;

2. ръководят и контролират издирването на лицата, уточняват потребностите от работни места и разработването на проектоплан за трудоустрояване и настаняване на лицата, нуждаещи се от трудоустрояване при обичайни или специални условия на труд. Предложенията им се обобщават и утвърждават от Министерството на народното здраве;

3. със съдействието на съответните министерства, другите ведомства и стопанските организации осигуряват изпълнението на плана по трудоустрояването на територията на окръга;

4. участвуват със средства и изпълняват инвеститорски функции при изграждане обекти на специалните предприятия, цехове и участъци за трудоустроени лица;

5. осигуряват развитие на специалните предприятия и звена за трудоустроени лица с оглед на правилното трудоустрояване на всички инвалиди съобразно пола, възрастта, характера на заболяванията и тежестта на инвалидност и съобразно разнопрофилната структура на производството.


Чл. 31. Нарушенията на този правилник се установяват с актове, съставени от определените длъжностни лица на съответните министерства и ведомства от органите на МНЗ и органите на охраната на труда и Държавното обществено осигуряване при Българските професионални съюзи. Съставянето на актовете, издаването и обжалването на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания, а когато нарушението е по охраната на труда и Държавното обществено осигуряване - по реда на чл. 171 и следващи на Кодекса на труда.


Преходни и Заключителни разпоредби

1. Този правилник се издава на основание чл. 15 от Постановление № 38 от 1980 г. на Министерския съвет за трудоустрояване на лицата с намалена трудоспособност и разширяване надомната работа на майките с деца до 6-годишна възраст (обн., ДВ, бр. 57 от 1980 г., изм., бр. 31 от 1981 г.). Правилникът е съгласуван с Министерството на финансите, Комитета по труда и работната заплата и Централния съвет на Българските професионални съюзи.


2. Правилникът отменя Правилника за работата на специалните предприятия за трудоустроени лица при народните съвети и трудово-производителните кооперации на инвалидите (ДВ, бр. 53 от 1971 г.) и влиза в сила от обнародването му в Държавен вестник.


Промени настройката на бисквитките