Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 63 от 5.VIII

ПРАВИЛНИК ЗА КООПЕРАТИВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ 1960 Г.

 

ПРАВИЛНИК ЗА КООПЕРАТИВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ 1960 Г.

УТВЪРДЕН С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 165 НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОТ 14.07.1960 Г.

Обн. ДВ. бр.63 от 5 Август 1960г., изм. ДВ. бр.15 от 23 Февруари 1971г., изм. ДВ. бр.68 от 30 Август 1974г., отм. ДВ. бр.102 от 30 Декември 1983г.

Отменено основание - виж § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за кооперативните организации - ДВ, бр. 102 от 30 декември 1983 г.


I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Кооперациите са самодейни обществено-стопански социалистически организации. Те съставляват неразделна част от социалистическата организация на народното стопанство. В тях членуват доброволно трудещи се при еднакви права и задължения, като чрез развиване на колективни форми на стопанска дейност участвуват в социалистическото строителство на страната. Кооперациите се борят за повишаване равнището на материалния и културния живот на членовете си и за възпитанието им като активни строители на социалистическото общество.


Чл. 2. Кооперативните организации (кооперации и кооперативни съюзи) действуват въз основа на Закона за кооперациите, на този правилник и на устава им. Уставът се съобразява със съответния примерен устав.


Чл. 3. Този правилник не се прилага за трудово-кооперативните земеделски стопанства и за жилищно-строителните кооперации.


II. УЧРЕДЯВАНЕ НА КООПЕРАТИВНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Чл. 4. За учредяване на трудово-производителна кооперация, кооперация на инвалиди и риболовна кооперация са необходими най-малко 7 трудещи се, а за потребителна кооперация - 15 трудещи се, които да отговарят на условията за членове, да се съгласят с нейното образуване, да приемат устава и да изберат управителни и контролни органи.

За учредяване на окръжен или централен съюз са необходими най-малко 5 непосредствено стоящи по-долу кооперативни организации - членове-учредители.

С учредяването на кооперативната организация учредителите стават по право нейни членове.

Учредители на трудово-производителна кооперация, на кооперация на инвалиди и на риболовна кооперация не могат да бъдат лица, които се намират помежду си в брак или родство по права линия (баща, син, внук и пр.) и по съребрена до трета степен включително (братя и сестри, чичо, вуйчо и леля с племенници).

(Изм. и доп. - ДВ, бр. 15 от 1971 г., бр. 68 от 1974 г.) Решенията на учредителното събрание и приетият устав трябва да бъдат одобрени от Централния кооперативен съюз по предложение на съответния окръжен кооперативен съюз, а за трудово-производителните кооперации и за трудово-производителните кооперации на инвалидите - от Министерството на вътрешната търговия и услугите и от Централния кооперативен съюз по предложение на съответния окръжен народен съвет и окръжния кооперативен съюз.

Кооперативната организация се счита за учредена и добива качеството на юридическа личност, след като бъде регистрирана при съответния районен съд.


Чл. 5. За образуване на трудово-производителна кооперация е необходимо повече от половината учредители да имат съответна квалификация, установена от стоящата по-горе организация въз основа на трудова книжка или други документи. Това не се отнася за учредяване на кооперация на инвалиди.


Чл. 6. Регистрацията на кооперативните организации се извършва въз основа на писмено заявление, подадено от избрания на учредителното събрание управителен орган.

Към заявлението за регистрация се прилагат:

а) два преписа от протокола на учредителното събрание;

б) два преписа от приетия на общото събрание и подписан от учредителите устав;

в) (изм. - ДВ, бр. 15 от 1971 г.) удостоверение от Централния кооперативен съюз, че решението на учредителното събрание за основаване на кооперативната организация е надлежно одобрено;

г) декларация от членовете на управителните и контролните органи, а за трудово-производителните кооперации, кооперациите на инвалидите и риболовните кооперации - от всички учредители, че не се намират в роднински връзки, посочени в § 4;

д) свидетелство за съдимост от членовете на управителните и контролните органи, че не са лишени от права по точки 1 и 2 на чл. 28 от Наказателния кодекс.

(Изм. - ДВ, бр. 15 от 1971 г., бр. 68 от 1974 г.) Кооперациите изпращат заявленията за регистрация с приложенията чрез съответния окръжен съюз.


Чл. 7. В регистрацията се отбелязват: видът на кооперацията и предметът на нейната дейност, наименованието, точният адрес и районът на дейността й, размерът на отговорността, имената и адресите на членовете на управителните и контролните органи, както и как се задължава и подписва кооперативната организация, а за потребителната кооперация - и размерът на дяловете. Ако съюзите или кооперациите имат кантори, бази, предприятия и други, които не са отделни юридически лица, за тях се прави бележка към регистрацията заедно с имената на лицата, които ги представляват. За същите предприятия, кантори, бази и други заинтересуваните кооперативни организации правят съобщения на народния съвет, в района на който упражняват дейността си. Подлежат на вписване и всички последващи промени на посочените по-горе данни и на устава. Управителните органи са длъжни да правят писмени искания за вписването на тези промени в седемдневен срок от настъпването им.


Чл. 8. На регистрация по същия ред подлежат и предприятията, базите, канторите и други към кооперативните съюзи и потребителните кооперации, които се обособяват като отделни юридически лица. Регистрацията се извършва по искане на съответния съюз в районния съд по местонахождението на предприятието.

Към заявлението за регистрация се представят:

а) препис от решението на съюза или кооперацията за учредяване на предприятието, базата, кантората и други като отделна юридическа личност;

б) препис от устава (правилника) на предприятието и други в два екземпляра, утвърдени от управителния орган на съответния съюз;

в (изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) съгласие от Централния кооперативен съюз.

След извършване на регистрацията съюзът или кооперацията са длъжни в седемдневен срок да поискат от районния съд да направи съответна бележка към своята регистрация.


Чл. 9. Когато районният съд установи нередности в книжата, той посочва в какво се състоят те и дава срок за изправянето им.


Чл. 10. Ако кооперацията не бъде регистрирана, лицата, които са действували от нейно име и за нейна сметка, са лично и солидарно отговорни за действията си даже когато са действували като пълномощници на общото събрание.


Чл. 11. Кооперативната организация, незапочнала дейност в продължение на 6 месеца от деня на регистрацията, се счита за неучредена и се заличава от районния съд по искане на съответната стояща по-горе организация.


III. УСТРОЙСТВО НА КООПЕРАТИВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Чл. 12. Кооперациите са основни звена в системата на съответните кооперативни съюзи.

Потребителните кооперации се обединяват в окръжни кооперативни съюзи, към които членуват и риболовните кооперации. Окръжните кооперативни съюзи се обединяват в Централен кооперативен съюз. По решение на Централния кооперативен съюз може да се образуват и районни потребителни кооперации.

(Изм. - ДВ, бр. 15 от 1971 г., бр. 68 от 1974 г.) Държавното ръководство на стопанската дейност на трудово-производителните кооперации и на трудово-производителните кооперации на инвалидите, се упражнява от Министерството на вътрешната търговия и услугите и от окръжните народни съвети.

(Нова ал. 4 - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Централният кооперативен съюз осъществява по отношение на същите кооперации ръководството по организационно-уставните въпроси, въпросите на кооперативната взаимопомощ, културно-масовата работа, общественото осигуряване, почивното дело, организацията на социалистическото съревнование, охраната на труда и обмяна на опит с ТПК на други страни, участвуващи в международни организации.

(Нова ал. 5 - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Централният кооперативен съюз съдействува на Министерството на вътрешната търговия и услугите в работата по изпълнението на стопанските задачи от трудово-производителните кооперации.

(Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 15 от 1971 г., бр. 68 от 1974 г.) Юрисконсултите от системата на Министерството на вътрешната търговия и услугите и на окръжните народни съвети могат да представляват трудово-производителните кооперации и трудово-производителните кооперации на инвалидите пред държавния арбитраж и пред съда, без да е необходимо пълномощие за това.

(Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) По решение на изпълнителния комитет на Централния кооперативен съюз към него могат да членуват направо някои кооперации.


Чл. 13. Ръководството, управлението, представителството и контролът на кооперативните организации се осъществяват от следните органи: общо събрание (събрание на пълномощниците), управителен и контролен съвет, конгрес, а за съюзите и районните потребителни кооперации - и изпълнителен комитет.


Чл. 14. Съюзите имат за задача да организират, ръководят и контролират членуващите в тях кооперативни организации за изпълнение на техните задачи.

Стоящите по-горе съюзи ревизират кооперативните организации от своята система най-малко един път в годината, независимо от контрола, който упражняват съответните контролни съвети.


Чл. 15. С разрешение на Централния кооперативен съюз потребителните кооперации и съюзите могат да откриват свои производствени предприятия.

Трудово-производителните кооперации могат да продават свои произведения в собствените си показни магазини, на пазари и панаири извън заявените и договорени с търговските организации количества, като спазват съответните разпоредби за вътрешната търговия.

С разрешение на Министерството на вътрешната търговия и услугите трудово-производителните кооперации могат да продават произведения, получени от други предприятия - държавни и кооперативни, но само когато е необходимо да комплектуват с тях своите произведения.

Със същите права се ползуват и кооперациите на инвалидите, които по начало наред с тази дейност имат право и на търговска дейност, посочена в техните устави и в съответните правителствени разпореждания.


Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 15 от 1971 г.) Кооперативните съюзи, потребителните кооперации и трудово-производителните кооперации могат да образуват клонове, предприятия, бази и кантори със самостоятелно счетоводство и управление. Те договарят от името и за сметка на съответната кооперативна организация, към която са обособени. В това си качество за своята дейност те могат да водят дела пред съдилищата и държавния арбитраж и да отговарят по дела, заведени срещу тях.

Кооперативните съюзи могат да обособяват такива предприятия, бази, кантори и др. като отделни юридически личности. Тяхното устройство и дейност се уреждат с устав (правилник), одобрен от съответния централен съюз.

При трудово-производителните кооперации и кооперациите на инвалидите могат да се образуват взаимоспомагателни каси с доброволно членуване. Касите след регистрирането им при Съвета за взаимно осигуряване членовете на ТПК добиват качество на юридическа личност. Устройството и дейността им се уреждат с устав, утвърден от Централния съюз на ТПК.


Чл. 17. Дисциплинарните наказания на членовете-кооператори на ТПК, на кооперациите на инвалидите и на риболовните кооперации, предвидени в устава, както и наказанията, налагани от по-горната организация, не подлежат на обжалване пред съда освен за преместване на по-нископлатена работа и изключване с отстраняване от работа. Решенията за налагане на последните две наказания се обжалват по реда, предвиден в Закона за кооперациите.

Споровете по определяне размера на премиално възнаграждение не подлежат на разглеждане от съда. Тези спорове се решават от по-горната организация по административен ред.


Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Общото събрание на кооперативните организации може да освобождава от имуществена отговорност управителните и контролните органи, кооперативните работници и служители, както и членовете на ТПК, риболовните кооперации и ТПК на инвалидите и да я намалява и разсрочва. Тези решения влизат в сила след утвърждаването им от Централния кооперативен съюз и след съгласуване с Министерството на финансите.

Решението на общото събрание за освобождаване от имуществена отговорност или за нейното намаляване е законно, ако въпросът за освобождаване от отговорност по конкретно посочени щети е поставен в дневния ред и оповестен с поканата. Ако не е налице това, решението на събранието е нищожно по право.


Чл. 19. Управителните органи представляват кооперативната организация.

Ограниченията на представителните права на управителния съвет и изпълнителния комитет, определени с разпоредби в устава или с решение на общото събрание относно сделки, които са във връзка с предмета на кооперативната организация, нямат действие спрямо трети лица.


Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Контролният съвет при Централния кооперативен съюз извършва документални ревизии на съюза и на неговите предприятия. При тези ревизии материалната отговорност се търси по реда на начета.


Чл. 21. Органи на Министерството на народното здраве и социалните грижи имат право да контролират и да дават указания за правилното трудоустрояване на инвалидите в ТПК на инвалиди, като съгласува дейността си със стоящата по-горе кооперативна организация.


IV. СРЕДСТВА

Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Освен кредита, който ползуват кооперативните организации от Българската народна банка и Българската инвестиционна банка по установения ред, те могат да ползуват взаимен кредит от собствените си средства, организирани от Централния кооперативен съюз.

(Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Взаимен кредит от собствени средства на кооперациите се ползува по правилник, изработен от Централния кооперативен съюз и съгласуван с Министерството на финансите и Българската народна банка.


Чл. 23. Дяловите вноски на членовете на кооперативната организация не могат да бъдат запорирани за дълговете им, докато се числят към дяловия фонд.

Кооперативните организации могат да прихващат своите вземания, макар и падежът им да не е настъпил, с дяловите и всички други вземания на прекратилите членството си кооператори.

Дивидент върху дяловите вноски не се заплаща в трудово-производителните кооперации, кооперациите на инвалиди и риболовните кооперации.


V. ПРЕУСТРОЙСТВО И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА КООПЕРАТИВНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Чл. 24. Договорите на управителните органи на кооперативните организации за сливане или вливане и протоколите на тези органи за разделяне подлежат на одобрение от непосредствено стоящите по-горе организации.


Чл. 25. Сливането, вливането и разделянето на кооперативните организации се извършва по решение на общото събрание, събранието на пълномощниците или на конгреса. С това решение се одобряват сключените договори между управителните органи или съответните протоколи.

(Изм. - ДВ, бр. 15 от 1971 г., бр. 68 от 1974 г.) Решенията на общите събрания се одобряват от Министерството на вътрешната търговия и услугите и от Централния кооперативен съюз по предложение на окръжния народен съвет и на окръжния кооперативен съюз. При разделяне на кооперативни организации се спазват условията за образуване на кооперативни организации.

(Нова ал. 3 - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Решенията на общите събрания на трудово-производителните кооперации и на трудово-производителните кооперации на инвалидите за прекратяването им поради преминаване на дейността към други предприятия и организации се утвърждават от Министерството на вътрешната търговия и услугите, от Министерството на финансите и от Централния кооперативен съюз. По същия ред се утвърждават и решенията на общите събрания при частично преминаване на дейности към други предприятия и организации.

(Нова ал. 4 - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Трудово-производителните кооперации на инвалидите и специалните предприятия за трудоустроени лица продължават да работят по установените правила за тях.


Чл. 26. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) При сливане общото събрание (събранието на пълномощниците) на сливащите се кооперативни организации приема устава и избира управителни и контролни органи. Общото събрание не може да изменя договора за сливане и вливане до изтичане на една година от одобрението на Централния кооперативен съюз.

Сливането или вливането се регистрира по реда на § 7 и следващите параграфи. С регистрирането слелите се или влелите се кооперативни организации престават да съществуват, а новообразуваната кооперативна организация става юридическа личност.


Чл. 27. Членовете на слелите се или на влелите се кооперативни организации стават по право членове на новата кооперативна организация или на кооперативната организация, в която е станало вливането. Правата и задълженията на слелите се или влелите се кооперативни организации преминават по право към новата кооперативна организация, съответно към кооперативната организация, в която е станало вливането.


Чл. 28. В решението за резделяне на кооперативната организация се указват подробно условията, по които ще стане разпределяне на членовете, фондовете, активите и пасивите и разрешението на всички въпроси, които могат да възникнат с обособяване на новите юридически лица. Тези условия се съобразяват с баланса, приключен към датата на разделянето.


Чл. 29. Общите събрания на новообразуваните кооперативни организации са задължени да се съобразяват с условията по предходната точка.

С регистрирането новите кооперативни организации добиват качество на юридически лица, а разделената кооперативна организация престава да съществува и се заличава.


Чл. 30. Членовете на разделилата се кооперативна организация стават по право членове на новообразуваните кооперативни организации съобразно условията за разделянето. По същия начин имуществата (активите, пасивите, деловият фонд и останалите фондове) преминават по право към новообразуваните кооперативни организации.

Новообразуваните кооперативни организации отговарят спрямо трети лица солидарно за задълженията на разделилата се кооперативна организация, като помежду си уреждат отношенията съобразно с условията за разделянето.


Чл. 31. Правилата за разделяне на кооперативни организации се прилагат и в случаите, когато определени групи от членове на една кооперативна организация преминават към друга поради прегрупиране по отрасли или по селищни райони. В тия случаи кооперативните организации, към които са преминали тия кооператори, отговарят за задълженията на кооперативната организация, от която те излизат, до размера на прехвърления актив.


Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 15 от 1971 г.) При преминаването на член-кооператор от една кооперация в друга дяловата му вноска се прехвърля, след като се утвърди от общото събрание отчетът за годината, през която е членувал, и след като дяловата му вноска бъде освободена от изплащане на загуби или ако доплати разликата, с която участвува в загубата. След като е приет от общото събрание на новата кооперация, той се счита за член на същата кооперация от деня на преминаването му на работа към нея. Встъпителната му вноска не се прехвърля в новата кооперация и се освобождава от внасяне на нова. До прехвърлянето на дяловата вноска той не внася нова, като в случай че му бъде определена по-голяма дялова вноска, довнася само разликата.


Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 15 от 1971 г., бр. 68 от 1974 г.) Всички имуществени спорове, възникнали във връзка с разделянето, се решават окончателно от Централния кооперативен съюз, като решенията му се привеждат в изпълнение по реда на чл. 13 от Закона за кооперациите.


Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Кооперативните организации се прекратяват по решение на общото събрание или по решение на изпълнителния комитет на Централния кооперативен съюз.

Общото събрание (събранието на пълномощниците) на кооперативната организация взема решение за прекратяването й чрез ликвидация, ако присъствуват повече от 2/3 от членовете-кооператори и ако за прекратяването гласуват повече от половината от всички членове на кооперативната организация.

С решението за прекратяване общото събрание избира и ликвидационна комисия.

(Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Решението за обявяване на кооперацията в доброволна ликвидация влиза в сила, след като бъде одобрено от Централния кооперативен съюз и регистрирано в съда.


Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Прекратяване на кооперативна организация и обявяването й в ликвидация по решение на изпълнителния комитет на Централния кооперативен съюз се допуска в следните случаи:

а) когато тя преследва забранени от закона цели;

б) когато със своята дейност е изменила предназначението си или е загубила стопанското си оправдание;

в) при намаляване броя на членовете под установения с този правилник минимален брой и ако в срок от 6 месеца броят не е попълнен с нови членове;

г) когато членският състав и организацията не отговарят на устава и на този правилник и

д) когато систематически приключва със загуби или не е в състояние да плаща задълженията си към държавата или към други организации и лица.

(Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) С решението на Централния кооперативен съюз за прекратяване чрез ликвидация се назначава ликвидационна комисия.


Чл. 36. Ликвидационната комисия се състои най-малко от двама члена, които не могат да се намират помежду си с членовете на контролния съвет в роднински връзки, определени в § 4, и да не са лишени от права по точки 1 и 2 на чл. 28 от Наказателния кодекс. Избраната по реда на § 34 ликвидационна комисия подлежи на одобрение от Централния кооперативен съюз, който през време на ликвидацията може да подменя състава й.

В решенията за ликвидация се определя срок за извършването й. Този срок не може да бъде по-голям от една година и може да бъде продължен само в изключителни случаи от Централния кооперативен съюз.


Чл. 37. Решенията за прекратяване чрез ликвидация, имената на членовете на ликвидационната комисия, техните адреси и седалището на комисията се вписват по писмено заявление на ликвидационната комисия в регистъра, където е вписана кооперативната организация, в 7-дневен срок от деня на решението на общото събрание или от деня на получаване решението на Централния кооперативен съюз.

(Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) В 7-дневен срок от вписването се извършва публикация на посочените по-горе данни в съответния окръжен печатен орган или в Държавен вестник. В тази публикация се поканват кредиторите да предявят своите вземания в определения от ликвидационната комисия срок. Този срок не може да бъде по-голям от два месеца. Ликвидационната комисия може да изпраща на кредиторите с известни адреси отделни съобщения за предявяване на вземанията им.


Чл. 38. Кооперативната организация преустановява своята дейност и управителните органи преустановяват своите функции от момента на вписване на решението за прекратяване. В тридневен срок те са длъжни да предадат всички дела и имущества на ликвидационната комисия.


Чл. 39. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Ликвидационната комисия е длъжна да довърши текущите работи на кооперативната организация, да превърне имуществата й в пари и да изплати задълженията й. Тя може да извършва нови работи само когато това е необходимо за довършване на текущите. Обявяването на ликвидацията заменя решението на общото събрание за продажба на основни средства и недвижими имоти, които изискват този правилник и Законът за собствеността. Необходимо е само предварително съгласие на Централния кооперативен съюз.

Прекратена кооперативна организация може до приключване на ликвидацията да се върне към нормална стопанска дейност с решение на органа, който е постановил прекратяването й.

(Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Ако обявяването на ликвидацията е станало по решение на общото събрание, последното с решението си за връщане на кооперацията към нормална стопанска дейност избира и нови управителни и контролни органи. Ако връщането към нормална стопанска дейност става по решение на Централния кооперативен съюз, ликвидационната комисия е длъжна да свика общото събрание на кооперацията в десетдневен срок от датата на получаване решението на Централния кооперативен съюз, за да се изберат нови органи. Чл. 40. Докато трае ликвидацията, постановленията на Закона за кооперациите, на този правилник и на устава относно общото събрание, управителните и контролните органи се прилагат и през време на ликвидацията, като ликвидационната комисия действува с правата и задълженията на управителен орган. Ликвидираната кооперативна организация се задължава пред трети лица с подписите най-малко на двама от ликвидаторите.

(Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) В работата си ликвидационната комисия се ръководи и контролира от Централния кооперативен съюз или по негово нареждане - от съответния окръжен съюз. Разпорежданията на тези ръководни и контролни органи са задължителни за ликвидационната комисия.


Чл. 41. Кредиторите на обявената в ликвидация кооперативна организация са длъжни да предявят вземанията си пред ликвидационната комисия в срока, определен в публикацията, независимо от техния произход, обезпечаване и срок за изискуемост. Никой кредитор не може да предявява вземания след заличаване на кооперативната организация.


Чл. 42. След изтичане на срока за предявяване на вземанията ликвидационната комисия привежда в известност окончателно всички вземания и задължения на кооперативната организация независимо от това, дали са предявени или не.

За задълженията, които ликвидационната комисия оспорва, тя уведомява кредиторите с писмо с обратна разписка. Те са длъжни в двуседмичен срок да предявят съдебен (арбитражен) иск и да уведомят веднага писмено ликвидационната комисия за това. В този случай ликвидационната комисия не може да прави разпределение и е длъжна до решаване на делото да резервира съответната част от ликвидационното имущество за изпълнение на това задължение.


Чл. 43. При разпределяне на ликвидационното имущество ликвидаторите се съобразяват със законните привилегии и техния ред, като остатъка разпределят пропорционално на вземанията.

Заделяните суми по спорните вземания, както и сумите, припадащи се на кредиторите с неизвестно местожителство, ликвидационната комисия внася на влог по фонд "Регулиране оборотни средства на потребителните кооперации" или по фонд "Регулиране оборотни средства на трудово-производителните кооперации и на съюзите им". В същата сметка внася и сумите на онези кредитори, които не са се явили да получат вземанията си след разпределянето им.


Чл. 44. Неизвестните кредитори, които не са предявили вземанията си в определения срок, се удовлетворяват само от онази част от имуществото, която е останала неразделена към датата на предявяването на техните вземания. От тази дата те участвуват в разпределянето с останалите кредитори пропорционално с неизплатените им вземания.


Чл. 45. Отделни изпълнителни действия срещу имуществата на ликвидиращата кооперативна организация не се допускат.


Чл. 46. След окончателното разпределяне ликвидационната комисия дава отчет пред общото събрание или пред събранието на пълномощниците.

Общото събрание се свиква от ликвидационната комисия по реда, предвиден в устава. Събранието е законно, ако присъствуват повече от половината от членовете. Ако не се състои поради липса на нужния брой членове, то се отлага за срок от седем дни и се счита за законно независимо от броя на присъствуващите. Решенията на събранието се вземат с просто мнозинство на гласовете.

Отчетът на ликвидационната комисия и решението на събранието се одобряват от по-горната организация. Ако не се одобрят, свиква се ново общо събрание в срок, указан от по-горната организация.

(Изм. - ДВ, бр. 15 от 1971 г., бр. 68 от 1974 г.) Остатъкът от актива се предава на Централния кооперативен съюз.


Чл. 47. Ликвидационната комисия може да прекрати неизпълнените от кооперативната организация договори, сключени до момента на обявяването й в ликвидация, само със заплащане на действително претърпените щети поради прекратяването. Това право ликвидационната комисия може да упражни, ако в едномесечен срок от встъпването в правата си уведоми писмено другата договаряща страна за прекратяването на договора.


Чл. 48. Членовете на ликвидационната комисия отговарят солидарно пред членовете и кредиторите на ликвидиращата кооперативна организация за причинените от тях щети, а също и пред стоящата по-горе организация, към която се предава остатъкът от актива на ликвидиращата кооперативна организация.


Чл. 49. Разходите за издръжка на ликвидационната комисия се извършват от средствата на ликвидиращата кооперативна организация в рамките на бюджета, одобрен от органа, който е утвърдил или назначил тази комисия.


Чл. 50. Ликвидационната комисия е длъжна в 7-дневен срок след одобряване на отчета и решението на общото събрание от по-горната кооперативна организация да регистрира заличаването на ликвидираната кооперативна организация.

В същия срок ликвидационната комисия предава за съхранение архивата на ликвидираната кооперативна организация на стоящата по-горе организация.

(Изм. - ДВ, бр. 15 от 1971 г., бр. 68 от 1974 г.) Заличаването на кооперативната организация от фирмения регистър на районния съд може да стане и преди да се съберат всички вземания, щом са изплатени задълженията. В тези случаи Централният кооперативен съюз е правоприемник и продължава събирането на вземанията.

(Изм. - ДВ, бр. 68 от 1974 г.) Когато се установи, че обявената в ликвидация кооперация има само пасив, тя се заличава от фирмения регистър на районния съд по искане на Централния кооперативен съюз, без да се спазват разпоредбите на § 46.


VI. ОСОБЕНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 51. Дяловият капитал на заварените членове на трудово-производителните кооперации и на кооперациите на инвалидите при приемането на примерните им устави от 1953 г. се определя въз основа на тези устави, както следва:

а) когато завареният дялов капитал се състои от внесено от членовете-кооператори имущество, разликата над 400 лева се отчислява от дяловия фонд и се прехвърля по кредиторната сметка на кооператора;

б) сумата до 400 лв., както и сумата, която е внесена в пари, независимо от нейния размер, се определя в дялови вноски съобразно с примерните устави и указанията на Централния съюз на трудово-производителните кооперации.


Чл. 52. По влезлите в сила съгласно чл. 13, ал. 4 от Закона за кооперациите решения на изпълнителния комитет на съюза или на съда, с които се присъждат имуществени права, районният съд издава изпълнителен лист.


Чл. 53. Този правилник се издава въз основа на чл. 2, ал. 1 от Закона за кооперациите. Той отменя Правилника за кооперативните организации, утвърден със 101-ото постановление на Министерския съвет от 15 март 1954 г. Централният кооперативен съюз и Централният съюз на ТПК могат да издават инструкции във връзка с приложението на правилника.


Промени настройката на бисквитките