Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 157 от 20.VII

НАРЕДБА ЗА ВРЪЩАНЕ НА ОТНЕТИТЕ (КОНФИСКУВАНИ ИЛИ СЕКВЕСТИРАНИ) ОТ РУМЪНСКАТА ДЪРЖАВА ЗЕМИ В ЮЖНА ДОБРУДЖА, ПРИНАДЛЕЖАЩИ НА БЪЛГАРИ, БЪЛГАРСКИ ПОДАНИЦИ

 

НАРЕДБА ЗА ВРЪЩАНЕ НА ОТНЕТИТЕ (КОНФИСКУВАНИ ИЛИ СЕКВЕСТИРАНИ) ОТ РУМЪНСКАТА ДЪРЖАВА ЗЕМИ В ЮЖНА ДОБРУДЖА, ПРИНАДЛЕЖАЩИ НА БЪЛГАРИ, БЪЛГАРСКИ ПОДАНИЦИ

Одобрена с Постановление № 2032 на Министерския съвет от 30 май 1941 г.

Обн. ДВ. бр.119 от 3 Юни 1941г., отм. ДВ. бр.157 от 20 Юли 1942г.

Отменена с чл. 89 (предишен чл. 80) от Закона за уреждане собствеността на недвижимите имоти в Южна Добруджа - ДВ, бр. 157 от 20 юли 1942 г.


§ 1. На всички българи, бивши и сегашни жители на Южна Добруджа, които и през време на румънското владичество са останали български поданици и на които са отнети (конфискувани или секвестирани) от румънската държава полските им недвижими имоти, връща се от земите, с които държавата разполага по силата на Крайовската спогодба, пространство равно на две трети (2/3) от отнетите им земи.

За останалата една трета (1/3) те ще бъдат обезщетени на общо основание, както всички жители на Южна Добруджа, на които е отнета една трета от земята им.


§ 2. Поначало, правоимащите получават земите си в землището на населеното място, гдето тия земи се намират. Ако е възможно дават им се същите земи, които по-рано са притежавали, а ако в тях са запазени жилищните им и стопански сгради, те им се връщат изцяло.


§ 3. Ако поради липса на свободна земя или по други причини, във връзка с разпределението на държавната земя в Добруджа, е невъзможно да се дадат земите, които по-рано са притежавали, или земи в землището на населеното място, гдето тия земи се намират, правоимащите получават земите си в землището на друго, съседно или близко, населено място.


§ 4. По тая наредба се връщат земите само на ония лица, които представят следните документи:

а) оригинални или заверени преписи от актове или други документи, издадени от българските власти, с които се установява правото на собственост върху отнетите имоти;

б) оригинални или заверени преписи от съдебни решения или други документи, с които се установява, че имотите са били отнети (секвестирани или конфискувани) от румънската власт, и

в) удостоверение от местната общинска власт, че имотите сега се намират във владение на държавата.

З а б е л е ж к а. Раздадените от държавата за временно ползуване земи се считат, че са в нейно владение.


§ 5. Заинтересуваните лица подават заявления, придружени с документите, определени в предходния член, до околийския съдия, в района на който се намират претендираните имоти, в които заявления излагат претенциите си.

Околийският съдия препраща заявленията, заедно с приложените към тях документи, за разглеждане от комисията, предвидена в § 6 на наредбата.


§ 6. При областните съдилища в Силистра и Добрич, се съставя по една комисия, под председателството на подпредседателя на областния съд или когато той отсъствува, старшия член-съдия при същия съд и членове: съответния околийския съдия и съответния общински кмет, в районите на които се намират претендираните имоти.


§ 7. Комисията заседава в седалището на околийския съдия. Тя разглежда най-късно петнадесет дни след постъпването им предявените искания и ако намери че са налице условията, предвидени в тази наредба, съставя протокол, в който признава правото на лицата да получат имотите си по реда на наредбата. Протоколът се изпраща на съответната комисия, предвидена в § 9 на наредбата, за изпълнение.

В протокола трябва да бъдат указани видът и пространството на имотите, както и землището и евентуално местността, в която те се намират.


§ 8. Ако има несъответствие между пространството земя, означено в актовете за собственост и това, означено в решението за отнемане (конфискуване или секвестиране) на имота, меродавно за комисията е пространството, означено в решението.

Ако в решението, за един или повече от отнетите имоти, не е посочено цялото им пространство, то може да се установи чрез други документи, изхождащи от румънската власт, стига означеното в тях да не превишава определеното в актовете за собственост пространство. В последния случай, меродавно за комисията е пространството, посочено в актовете за собственост.


§ 9. Връщането на земите, за които става реч в тази наредба, се извършва от комисията, предвидена в § 7 на Наредбата за окончателното настаняване и заменяване земите на преселниците от Северна Добруджа, като вместо представител на преселниците, в нея участвува такъв на засегнатите от настоящата наредба лица, избран с явно гласуване и ако те, за съответното населено място, са поне десет или ако са по-малко от десет, от един, посочен от общинската власт, местен земеделец-стопанин.


§ 10. Връщането на земите се извършва по реда определен в § 8, 9, 10 и 12 на Наредбата за окончателното настаняване и заменяване земите на преселниците от Северна Добруджа, доколкото това не противоречи на постановленията на тази наредба.


Промени настройката на бисквитките