Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 18 от 6.III

НАРЕДБА ЗА ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА В ИНВЕСТИЦИОННИЯ ПРОЦЕС ОТ 1987 Г.

 

НАРЕДБА ЗА ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА В ИНВЕСТИЦИОННИЯ ПРОЦЕС ОТ 1987 Г.

ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 5 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 30 ЯНУАРИ 1987 Г.

Обн. ДВ. бр.18 от 6 Март 1987г., отм. ДВ. бр.3 от 12 Януари 1988г.

Отменена с § 3, т. 3 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 64 на Министерския съвет от 18 декември 1987 г. за приемане на нормативни актове и нормативи за стопанската дейност - ДВ, бр. 3 от 12 януари 1988 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба урежда взаимоотношенията между участниците в инвестиционния процес.


Чл. 2. По смисъла на тази наредба:

1. инвестиционния процес е съвкупност от дейности за материализиране на инвестиции в основни фондове;

2. инвестиции (капитални вложения) са всички разходи за създаване на нови основни или за обновяване на съществуващи фондове с производствено и извънпроизводствено предназначение, предвидени в генералната сметка на обекта съгласно приложение № 1. Инвестиции са и разходите за възстановяване на унищожени от случайни събития или непреодолима сила основни фондове, както и за поддържане мощността на рудниците и за рекултивация на терени;

3. обект е строеж с определено наименование и месторазположение. Големи, сложни или уникални обекти с национално значение са обектите, определени от Министерския съвет;

4. подобект е самостоятелна част от обекта, отделна сграда, съоръжение, комуникация със самостоятелно функционално или спомагателно предназначение;

5. етап е част от обекта или подобекта, която може да бъде въведена самостоятелно в действие;

6. обекти с производствено предназначение са всички обекти със стопанска дейност. С извънпроизводствено предназначение са останалите обекти, включително и самостоятелните подобекти на жилищното и културно-битовото строителство към обектите с производствено предназначение извън площадката им;

7. видове работи са работите, които могат да се измерват количествено и стойностно и с чието завършване се създават условия за започване на следващи работи съгласно технологичната им последователност.


Чл. 3. (1) Участници в инвестиционния процес са:

1. инвеститор - социалистическа организация, която непосредствено финансира инвестициите, извършва, възлага и приема проучвателни, проектни, строителни и монтажни работи, машините и съоръженията, ръководи, организира и отговаря за въвеждането в действие на обектите на капиталното строителство и за достигането на проектната им мощност;

2. проектант - организация (програмен колектив), която извършва проучването, проектирането, съставянето на тръжни книжа, авторски надзор и оказва техническа помощ;

3. изпълнител - организация, която изпълнява строителните и монтажните работи;

4. доставчик - организация, която доставя машините и съоръженията;

5. банка - организация, която извършва финансово-кредитната дейност по инвестициите.

(2) Взаимоотношенията между участниците в инвестиционния процес се уреждат с договори.


Чл. 4. (1) Участниците в инвестиционния процес са задължени да спазват предвидените в нормативните актове изисквания, без да е необходимо предварително съгласуване със съответните държавни органи.

(2) Държавните органи в съответствие с тяхната компетентност регулират и контролират инвестиционния процес чрез стандарти, нормативи и изисквания. Контролът по тяхното спазване се осъществява при необходимост непосредствено на обекта.


Чл. 5. (1) Инвестиционният процес и свързаните с него дейности може да започват по всяко време на годината.

(2) Инвестиционният процес се състои от инвестиционно проучване и капитално строителство.


Глава втора.
ИНВЕСТИЦИОННО ПРОУЧВАНЕ

Чл. 6. (1) Инвестиционното проучване включва:

1. предпроектни проучвания и технологичен проект - за обекти от производствената сфера;

2. предпроектни проучвания и предварителен проект - за обекти от извънпроизводствената сфера.

(2) Предпроектните проучвания доказват ефективността и целесъобразността на инвестиционната задача и хармоничното изграждане на жизнената среда.

(3) Предпроектните проучвания са задължителни за производствените обекти и за всички обекти от извънпроизводствената сфера със сметна стойност над 500 хил. лв.


Чл. 7. (1) Предпроектните проучвания се разработват от инвеститора или се възлагат с договор на проектантска организация или програмен колектив.

(2) Предпроектните проучвания се извършват в съответствие с утвърденото от инвеститора задание за проучване. В заданието се определят обхватът и съдържанието на поставената задача и се предоставят всички необходими данни за извършване на проучването.

(3) За съставяне на предпроектните проучвания инвеститорът осигурява изходни данни и документи от компетентните органи за ползуване на вода, енергия, трудови и други ресурси, комуникационни подходи и др., необходими за експлоатацията на обекта, както и за териториалното му разположение, а също и информация за произвежданата подобна продукция и цени на машини и съоръжения от страната и от внос.

(4) Предпроектните проучвания се извършват вариантно. Те могат да се провеждат на конкурсна основа, цялостно или по отделни проблеми в зависимост от характера на инвестиционната задача и в съответствие с утвърденото от инвеститора задание за проучване.

(5) За обекти, за които задължително се извършват предпроектни проучвания в съответствие с чл. 6, ал. 3, те трябва да съдържат:

1. за обекти от производствената сфера:

а) производствена програма с баланс на потребностите и мощностите, съобразена с изискванията на вътрешния и на международния пазар;

б) технологични решения с използуване на автоматизация и компютеризация, необходимите площи и изисквания към производствените сгради; решения, гарантиращи опазването на водите, въздуха и почвите съгласно нормите за екологично целесъобразно използуване на природата;

в) спецификации на основните машини и съоръжения;

г) организация на труда и управлението;

д) потребностите от суровини, материали, кооперирани изделия, горива, енергия, вода и източниците за тяхното осигуряване;

е) осигуреност с трудови ресурси и изискванията към работната сила по професии, квалификация, образование, възрастов състав и пол;

ж) проучвания за сравнение със световни постижения;

2. за обектите от извънпроизводствената сфера:

а) проучвания за социална ефективност на обектите;

б) обемно-градоустройствени проучвания за адаптиране към конкретната градоустройствена среда;

в) идейни архитектурно-градоустройствени, функционални и художествено-естетически и екологични решения.

(6) В зависимост от характера на инвестиционната задача предпроектните проучвания съдържат разработки и по проблеми, посочени в приложение № 2.


Чл. 8. (1) Предпроектните проучвания определят стойността на обектите и ефективността на инвестициите по уедрени динамични натурални показатели или единица мощности.

(2) Ефективността на инвестициите в производствената сфера се определя при отчитане на фактора време по методика за оценка на икономическата ефективност на инвестиционни проекти, утвърдена от председателя на Държавната планова комисия (ДПК), председателя на Държавния комитет за изследвания и технологии (ДКИТ) и председателя на Българската народна банка.


Чл. 9. (1) Вариантите предпроектни проучвания завършват с предложения за технико-икономически задания, обобщаващи резултатите от проучванията по отделните проблеми.

(2) На основата на извършените предпроектни проучвания и предложенията за технико-икономически задания инвеститорът съставя технико-икономическо задание за технологичен, съответно предварителен проект или технико-икономическо задание за капитално строителство.


Чл. 10. Технико-икономическото задание за съставяне на технологичен, съответно предварителен проект съдържа приетите решения на технологичната, архитектурно-строителната и инсталационните части на проекта, избраните машини и съоръжения и фирмите-доставчици, титулен списък на подобектите, сметна стойност, технико-икономически показатели, икономическа и социална ефективност на обекта, екологични решения и други специфични изисквания на инвеститора.


Чл. 11. (1) Когато с предпроектните проучвания са напълно изяснени техническите решения (каталогизирани технологии, закупен лиценз, строителни системи, комплектна доставка и др.), по преценка на инвеститора може да не се разработва технологичен, съответно предварителен проект, като инвестиционното проучване завършва с технико-икономическо задание за капитално строителство.

(2) Технико-икономическото задание за капитално строителство се разработва в съответствие със съдържанието на технологичния, съответно предварителния проект в обем, установен от инвеститора и проектанта.


Чл. 12. (1) Технологичният, съответно предварителният проект се разработва в обхват, даден в приложение № 3.

(2) Технологичният, съответно предварителният проект се разработва в един вариант, а по искане на инвеститора - и в повече варианти.

(3) Когато технологичният, съответно предварителният проект се изпълнява от няколко проектанти, инвеститорът може да договори с един от тях да бъде главен проектант.


Чл. 13. (1) Към технологичния, съответно предварителния проект се изработва генерална сметка на обекта въз основа на стойностните сметки на подобектите по уедрени натурални показатели или единица мощност.

(2) Инвеститорът съставя генерална сметка на обекта съгласно приложение № 1. Когато се предвижда частично въвеждане на мощности, генералната сметка се съставя по обекти, подобекти и етапи.


Чл. 14. За комплексно изграждане на жилищните райони и комплекси се съставя единна генерална сметка по изисквания, определени от председателя на ДПК и председателя на Комитета по териториално и селищно устройство (КТСУ).


Чл. 15. Инвестиционните проучвания преди предаването им на инвеститора се разглеждат от технико-икономически съвет на организацията-изпълнител, който извършва комплексна технико-икономическа оценка за съответствието на разработката с изискванията на сключения договор.


Чл. 16. (1) Инвестиционните проучвания се подписват от съставителя, контролния специалист, ръководителя на проекта, ръководителя на организацията-изпълнител или на организацията, при която е създаден програмният колектив. Тези лица отговарят за качеството на инвестиционните проучвания.

(2) Инвестиционните проучвания се предават на инвеститора в съдържание, срокове, брой екземпляри и др. в съответствие с договора.


Чл. 17. (1) Инвестиционните проучвания се считат за завършени след разглеждането им от съответната експертиза и утвърждаването им от инвеститора.

(2) Възнаграждението за инвестиционните проучвания се изплаща след тяхното утвърждаване в срок не по-късно от 30 дни след предаването им на инвеститора освен ако в договора е предвидено друго.

(3) Инвеститорът предоставя аванс за изпълнение на инвестиционните проучвания в съответствие с договора, който се ползува за формиране на оборотни средства на проектанта.


Чл. 18. Инвестиционните проучвания за обекти от извънпроизводствената сфера и за обекти от производствената сфера с нова архитектурно-строителна част със сметна стойност над 500 хил. лв. след експертизата и приемането им от инвеститора се разглеждат и одобряват по отношение на обемно-градоустройственото и архитектурното решение от съвета за териториално и селищно устройство, строителство и архитектура на съответния народен съвет.


Чл. 19. Критериите, условията и редът за извършване на инвестиционните проучвания на големи, сложни или уникални обекти на конкурсна основа в производствената и извънпроизводствената сфера се определят от председателя на ДПК и председателя на КТСУ.


Чл. 20. (1) За провеждането на конкурси за определяне изпълнители на строително-монтажните работи и доставчици на машини и съоръжения се разработват тръжни книжа на основата на утвърдените предпроектни проучвания или технологичен, съответно предварителен проект.

(2) Тръжните книжа съдържат проектни решения, технически изисквания за изпълнението им, спецификации на машини, съоръжения, видове работи, материални и финансови условия за изпълнението на обекта.

(3) Редът за провеждане на конкурсите и съдържанието на тръжните книжа се определят от председателя на КТСУ.


Глава трета.
КАПИТАЛНО СТРОИТЕЛСТВО

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 21. Капиталното строителство включва работното проектиране, изпълнението на строителните и монтажните работи, доставянето на машините и съоръженията, въвеждането в действие на основните фондове и достигането на проектната мощност.


Чл. 22. (1) Инвеститорът пристъпва към изпълнение на капиталното строителство на основата на инвестиционното проучване, осигурено финансиране и сключени договори за доставка на машини и съоръжения, строителство и монтаж.

(2) Инвеститорът определя дали капиталното строителство се извършва чрез възлагане (цялостно или частично) или по стопански начин.


Чл. 23. Капиталното строителство започва с откриване на финансирането на обекта и завършва с достигането на проектната мощност.


Раздел II.
Работно проектиране и авторски надзор

Чл. 24. Работното проектиране се извършва по време на изпълнението на строителните и монтажните работи, доставката и монтажа на машините и съоръженията.


Чл. 25. Работният проект съдържа:

1. окончателните технически решения по всички части, както и изчисления и графични разработки в обхват, определен в приложение № 4;

2. спецификации за машините и съоръженията в съответствие с договорите за доставка.


Чл. 26. (1) Работното проектиране на архитектурните и строително-конструктивните работи се осигурява от изпълнителя.

(2) Изпълнителите могат да поемат работното проектиране, като цялостно или частично могат да възложат неговото изпълнение на други организации или програмни колективи.

(3) Инвеститорът може частично или изцяло да осигури работните проекти преди или по време на капиталното строителство.

(4) Специфичните архитектурни детайли се разработват от съставителя на предварителния проект или се съгласуват с него в случаите, когато се разработват от други изпълнители.

(5) Координирането на работното проектиране между отделните участници се извършва от инвеститора или от главния проектант на инвестиционното проучване в съответствие със сключения договор.


Чл. 27. (1) Работният проект се разработва въз основа на:

1. утвърден технологичен, съответно предварителен проект;

2. технически и паспортни данни за машини и съоръжения;

3. договор за изпълнение на строителните и монтажните работи.

(2) Когато не се разработва технологичен, съответно предварителен проект, работният проект се съставя въз основа на технико-икономическо задание за капитално строителство, съставено по реда на чл. 11.

(3) Когато не се извършва предпроектно проучване, работният проект се съставя въз основа на технико-икономическото задание за капитално строителство.


Чл. 28. В работния проект не може да се извършват промени в сравнение с утвърденото инвестиционно проучване, които водят до изменения на основни решения, свързани със сметната стойност на обекта, освен когато се повишава икономическата ефективност на инвестициите или поради непълнота на проекта. Всички промени се разглеждат от изпълнителите и инвеститора, като при необходимост инвеститорът ги съгласува със съответния проектант. Промените се извършват по преценка на инвеститора.


Чл. 29. (1) Възнаграждение за работно проектиране се заплаща в 20-дневен срок след приемане на разработките от инвеститора.

(2) Когато в посочения по предходната алинея срок инвеститорът не вземе решение по представената му съгласно договора разработка, на проектанта се изплаща останалата част от възнаграждението освен ако в договора е предвидено друго.

(3) Редът за приемане на частите от работното проектиране, извършвано от изпълнителя на строителните и монтажните работи, и начинът на неговото авансиране и заплащане се уреждат с договор.


Чл. 30. (1) Авторски надзор се упражнява на всички строящи се обекти от започване на изграждането до достигане на проектната мощност.

(2) Съобразно характера и сложността на обектите авторският надзор е постоянен или периодичен.


Чл. 31. Авторският надзор се упражнява от проектанта и се урежда с договора за проектиране.


Чл. 32. Органите на авторския надзор:

1. следят за спазването на утвърдените проектни решения;

2. следят за изпълнението на строително-монтажните работи, специалните заварки, за качеството на материалите и конструкциите и участвуват при приемането на скрити видове работи;

3. предлагат в определен срок отстраняването на некачествено извършени строителни и монтажни работи или спиране на строителството, когато на обекта са доставени и се получават нестандартни, некачествени материали, конструкции и други строителни елементи или при допуснати отклонения от утвърдените проектни решения;

4. съгласуват съставените от строителната организация и подписаните от техническия ръководител на обекта изпълнителни чертежи, в които е посочено изпълнението на скритите работи по отделните части;

5. следят за съответствието на доставените машини и съоръжения и за изпълнението на монтажа с технологичния проект;

6. участвуват в приемането на обекта и в достигането на проектната мощност.


Чл. 33. Указанията на органите на авторския надзор във връзка със спазването на отразените в утвърдения проект художествено-естетически решения за производствени и непроизводствени обекти на улици, площади и др., свързани с възприетите градоустройствени решения, са задължителни за инвеститора и изпълнителя.


Чл. 34. (1) Органите на авторския надзор вписват състоянието на строителството и нарежданията си в заповедна книга на обекта или подобекта.

(2) При постоянния авторски надзор се води дневник, в който се отразява състоянието на обекта.


Чл. 35. През време на строителството на органите на авторския надзор се осигурява свободен достъп до всички подобекти на строежа.


Раздел III.
Изпълнение на строителството

Чл. 36. Възлагането на обекти за ново строителство, модернизация и реконструкция на наши и чужди организации се извършва чрез договаряне между инвеститора и изпълнителите на основата на утвърдени инвестиционни проучвания.


Чл. 37. (1) При договаряне на строителството на един от изпълнителите може да се възложат и функциите на главен изпълнител.

(2) Функциите на главен изпълнител може да се възложат с договор на инженерингова или друга организация.

(3) Размерът на възнаграждението за функциите на главен изпълнител се договаря.


Чл. 38. Договорната стойност на обектите и подобектите на капиталното строителство се определя в рамките на пределни цени.


Чл. 39. С договора за строителство се определят правата и задълженията на страните, както и условията за окончателно завършване на поставената задача, включително и задълженията им относно работното проектиране.


Чл. 40. Инвеститорът в процеса на проучване уточнява с проектанта и изпълнителя въпросите по конструктивното и строително-технологичното решение.


Чл. 41. (1) При сключване на договорите се определят и сроковете за предаване на съоръженията, необходимото време за комплексните изпитания и 72-часовите проби.

(2) Срокът за изпълнение на обекта започва от датата на съставяне на протокола за предаване на строителната площадка и открито финансиране в съответствие с чл. 69 и завършва с въвеждането на обекта в действие.


Чл. 42. По писмена покана на изпълнителя страните съставят двустранен акт за всички извършени строителни и монтажни работи, които подлежат на закриване или чието качество и количество по-късно не може да бъдат установени (основи, арматури, изолации и др.).


Чл. 43. (1) Контролът по изграждането на обектите на капиталното строителство се организира от инвеститора.

(2) Органите на инвеститорския контрол съвместно с органите на авторския надзор проверяват качеството на извършените от изпълнителя строителни и монтажни работи и на влаганите материали, конструкции и детайли.

(3) Органите на инвеститорския контрол могат със заповед да спират строителните и монтажните работи изцяло или отделни части от тях, когато установят некачествено изпълнение или отклонение от утвърдените проекти. Продължаването на строителните и монтажните работи се разрешава с писмена заповед след отстраняване на причините за спирането.

(4) Изпълнителят при несъгласие със спирането на строителните и монтажните работи може да отнесе въпроса до органите на Главната инспекция за държавен и технически контрол (ГИДТК), чиито решения са окончателни и задължителни.

(5) Проектантът може да поеме с договор инвеститорския контрол, както и техническата помощ в процеса на усвояване на мощностите.

(6) Разходите за издръжка на инвеститорския контрол се включват в сметната стойност на обекта.


Чл. 44. (1) Ако изменението в проектите налага цялостно спиране на работата, то се установява с двустранен протокол. Времето, през което строителните и монтажните работи са били спрени по предписание на инвеститора, не влиза в сроковете, определени с чл. 161 от Правилника за стопанската дейност (ПСД). Вредите вследствие на спирането на строителните и монтажните работи са за сметка на инвеститора.

(2) Изпълнителят може да спре строителните и монтажните работи, когато инвеститорът не изпълнява задълженията си по договора.


Чл. 45. (1) Когато в процеса на строителството постъпват целесъобразни предложения за изменение на инвестиционните проучвания, без да се влошават технико-икономическите показатели, те се разглеждат съвместно от предложителя, инвеститора и изпълнителя и се взема решение от инвеститора.

(2) Икономическият ефект от внедряване на предложения за изменение по реда на предходната алинея остава за страната, предложила измененията, след приспадане на разходите или вредите, които другата страна е понесла от внедряване на предложението.


Чл. 46. При забавяне доставянето на машини и съоръжения инвеститорът може да се договори с изпълнителите за завършване на строителните и монтажните работи без работите, свързани с недоставените машини и съоръжения, да назначи приемателна комисия и да приключи договорните си отношения с изпълнителите.


Чл. 47. (1) За завършването на обекта, подобекта или етапа изпълнителят и инвеститорът в 10-дневен срок съставят констативен акт, с който се установяват:

1. съответствието на обекта, подобекта или етапа с проектите, техническите изисквания и другите условия по договора;

2. резултатите от провеждане на единичните проби и изпитания;

3. приемането на обекта, подобекта или етапа от инвеститора за завършване на необходимите проби и изпитания с цел да бъде въведен в действие.

(2) След подписване на констативния акт върху инвеститора минава рискът за сградите, машините, съоръженията и др., приети от него.

(3) Констативен акт не се съставя, когато има неизвършени, недовършени или лошо изпълнени работи, които увреждат сигурността, дълготрайността и естетиката на обекта, пречат за неговата правилна и безопасна експлоатация и замърсяват околната среда. Споровете между страните по тези въпроси се решават окончателно от органите на ГИДТК.

(4) Изпълнителят (главният изпълнител) предоставя на инвеститора изпълнителните чертежи след подписване на констативния акт.


Чл. 48. (1) Преди въвеждане в действие на обектите, подобектите и етапите монтираните в тях машини и съоръжения се подлагат на комплексни изпитания и на 72-часова проба при експлоатационни условия.

(2) Инвеститорът или изпълнителят осигурява необходимите за изпитанията материали, електроенергия, гориво, пара, вода, експлоатационен персонал и др. съобразно условията на договора.


Чл. 49. (1) Обектите, подобектите и етапите, за чието завършване е съставен констативен акт, се приемат от приемателни комисии, които работят в съответствие с инструкция за работата на приемателните комисии, издадена от ГИДТК.

(2) Инвеститорът е длъжен да осигури назначаването на приемателната комисия до 10 дни след съставяне на констативния акт.

(3) Обектите на Министерството на народната отбрана и на Министерството на вътрешните работи независимо от характера и сметната им стойност се приемат от техните органи на технически контрол.

(4) Ако изпълнителят не отстрани недостатъците в определените срокове, той дължи на инвеститора определените в констативния акт или от комисията разноски за отстраняване на неотстранените недостатъци, както и обезщетения за вредите и пропуснатите доходи от несвоевременното отстраняване на недостатъците.

(5) Приемането на обекта, подобекта или етапа и съставянето на приемателния протокол, неговото утвърждаване по реда на чл. 162 ПСД, както и представянето му от инвеститора на банката се извършват за производствените обекти в срок до 30 дни, а за непроизводствените - до 20 дни от датата на съставяне на констативния акт.

(6) Когато обектът, подобектът или етапът не е въведен в действие в договорения срок, по искане на инвеститора или на изпълнителя се съставя двустранен акт, установяващ причините и виновната страна. Актът се съставя не по-късно от 5 дни след изтичане на договорния срок за въвеждане в действие на обекта, подобекта или етапа.


Чл. 50. (1) Изпълнителят отговаря за качеството на строителните и монтажните работи в гаранционни срокове, определени с договора. Минималните гаранционни срокове за отделните видове работи се определят от председателя на КТСУ. Конкретните гаранционни срокове се уточняват поотделно за строителство и монтаж.

(2) Гаранционните срокове текат от датата на съставяне протокола на приемателната комисия или съответно от датата на отстраняване на недостатъците по протокола.

(3) Гаранционните срокове за обектите и видовете работи се отнасят и за вложените в тях материали и изделия. В тези срокове изпълнителят може да търси отговорност от доставчиците.


Чл. 51. (1) Изпълнителят е длъжен в гаранционните срокове да отстранява за своя сметка и всички недостатъци, неотразени в утвърдения приемателен протокол.

(2) В договора за строителство се определят сроковете и редът за отстраняване на появилите се в гаранционния срок недостатъци, както и неустойките и вредите, които се дължат в този случай.

(3) Споровете по причините за недостатъците, размера на средствата и сроковете за отстраняването им се решават от държавния арбитраж, като становището по техническите въпроси на ГИДТК е задължително за страните и арбитража.


Чл. 52. (1) Заплащането на строителството се извършва след окончателното завършване и приемане на обекта, подобекта и етапа по реда на чл. 158, ал. 3 ПСД.

(2) Когато обектът се изпълнява от повече изпълнители с отделни договори, допуска се разплащане и за отделни видове работи след приемането им от инвеститора. Този ред на разплащане се използува само когато изпълнителят работи по един договор в рамките на обекта.


Чл. 53. Разпоредбите за договаряне и заплащане на строителството се прилагат и при взаимоотношенията между главен изпълнител и подизпълнители.


Чл. 54. (1) Цените на строителните обекти за единица мощност, застроена площ или обем, линеен метър, съдържание или други натурални показатели се определят съгласно принципите, установени с чл. 53, 54 и 55 ПСД.

(2) Установените по предходната алинея цени са пределни. В рамките на пределните цени се договаря конкретната цена на обекта, подобекта или етапа.

(3) В цената на обекта се включват и допълнителните заплащания по реда на чл. 158 ПСД.

(4) Наличието на утежнени условия и необходимото временно строителство се доказват с инвестиционното проучване. Разходите за тях се включват като абсолютна сума или като процент в общата сметна стойност на обекта.


Чл. 55. Цените на строителните материали, типизирани и стандартизирани елементи и конструкции (панели, ферми, колони и др.) са пределни за цялата страна независимо от условията на производството.


Чл. 56. Стойността на доставените от инвеститора местни и вносни полуфабрикати, изделия, машини, съоръжения, конструкции и др. и на извършения от него превоз се включва в стойността на обекта, но не формира обем строително-монтажни работи за изпълнителя.


Раздел IV.
Доставка на машини и съоръжения

Чл. 57. Машини и съоръжения са всички машини, съоръжения, апарати, измервателни уреди и инструменти, които се доставят комплектно или поединично.


Чл. 58. (1) Доставчици на машини и съоръжения могат да бъдат инвеститорът или изпълнителят на строително-монтажни работи, производители, инженерингови, търговски и други организации, с които се сключва договор за доставка.

(2) Изборът на доставчици може да се извършва от инвеститора на конкурсна основа.

(3) Инвеститорът може да изпълнява функциите на главен доставчик или да ги възложи с договор на друга организация.


Чл. 59. (1) Договорите за доставка на машини и съоръжения се сключват въз основа на утвърдено инвестиционно проучване и съобразно сроковете за извършване на строителните и монтажните работи.

(2) Договорите за доставка съдържат всички технически параметри и характеристики на машините и съоръженията, цени, условия на плащане, срокове за доставка, условия за монтаж, гаранции и други данни в съответствие с утвърденото инвестиционно проучване и се сключват по реда на Наредбата за стопанските договори.


Чл. 60. Инвеститорът може да възлага на доставчика: проектиране, конструиране, монтаж, настройка, въвеждане в действие, обучение на кадри и техническо обслужване.


Чл. 61. (1) За инвестиционни обекти, за които машините и съоръженията се доставят комплектно, задължително се определя главен доставчик.

(2) За обектите с вносни съоръжения по ал. 1 инвеститорът с участието на проектанта и главния доставчик съставя разделителна ведомост за вносните и местните съоръжения.


Чл. 62. Доставчикът на машини и съоръжения носи отговорност за товарно-разтоварните работи на строителната площадка, а инвеститорът - за приемането и съхраняването им, ако в договора не са предвидени други условия.


Чл. 63. (1) За установяване функционалната годност и параметрите на машините и съоръженията в съответствие с утвърдения технологичен проект се извършват:

1. единични изпитания;

2. комплексни изпитания на обекти, технологични линии или участъци от технологични линии;

3. 72-часова проба при експлоатационни условия.

(2) По преценка на инвеститора може да се договорят и изпитания с друго времетраене в зависимост от спецификата на технологичния проект.

(3) Задълженията на участниците в инвестиционния процес по пуска, настройката, изпитанията и въвеждането в редовна експлоатация на машините и съоръженията се уреждат в договорите.

(4) Изпитанията се провеждат по утвърдена от инвеститора методика, разработена от проектанта или доставчика по договор.

(5) Изпитанията на машините и съоръженията или комплектните технологични линии се ръководят от комисия, назначена от инвеститора. Резултатите от работата на комисията се отразяват в протокол. За големи, сложни или уникални обекти комисията се назначава от Министерския съвет.


Чл. 64. Цените на машините и съоръженията с инвестиционно предназначение се определят съгласно чл. 53, 54 и 57 ПСД.


Раздел V.
Достигане на проектната мощност

Чл. 65. (1) Изградените мощности се включват към основните производствени фондове на инвеститора след извършване на плащанията по всички сключени договори във връзка с капиталното строителство по сметката за финансиране на обекта, но не по-късно от сроковете, предвидени в чл. 49, ал. 5.

(2) Сроковете, начините, отговорностите, условията и редът за достигане на проектната мощност са в съответствие с утвърденото инвестиционно проучване и се определят с договор.


Чл. 66. Срокът за достигане на проектната мощност започва да тече от датата на утвърждаване на приемателния протокол за обекта, подобекта или етапа.


Чл. 67. На основата на достигнатата мощност се съставя технико-икономически и производствен паспорт на обекта. Паспортът се подписва от инвеститора, проектанта и доставчиците на машини и съоръжения или съответно от главния проектант и главния доставчик и се регистрира в ДПК.


Глава четвърта.
ФИНАНСИРАНЕ И КРЕДИТИРАНЕ

Чл. 68. Източници за финансиране на инвестиционни обекти са: собствени средства на инвеститорите, банкови кредити и други източници.


Чл. 69. (1) Банките откриват финансирането на капиталното строителство на обектите по писмено искане на инвеститора при спазване изискванията на чл. 160 ПСД.

(2) За дата на откриване на финансирането се счита датата на изпращане на уведомителното писмо от банката до инвеститора.

(3) Не се открива финансиране: за обекти със сметна стойност до 50 хил. лв.; при извършване доставка на машини, съоръжения и други разходи, необвързани със строящи се обекти; за проучвателни и проектни работи и съставяне на тръжни книжа.


Чл. 70. (1) Средствата по сметката за финансиране на обекта се превеждат от инвеститора и кредитиращите банки.

(2) Превеждането на средствата се извършва в срокове и размери, определени в договорите.


Чл. 71. (1) Средствата за финансиране на обектите от жилищното строителство, предназначено за продажба на гражданите, и за жилищностроителните кооперации се набират в Държавната спестовна каса.

(2) Определените средства от държавния бюджет за обекти от извънпроизводствената сфера се превеждат в Българската народна банка и се прехвърлят по сметките на обектите.


Чл. 72. (1) Банките предоставят кредити на инвеститорите на договорна основа в съответствие с чл. 119 ПСД.

(2) Лихвите по инвестиционните кредити се включват в сметната стойност на обектите и в стойността на основните фондове.


Чл. 73. Банките могат да отпускат целеви кредити за оборотни средства на изпълнителите на строителните и монтажните работи по сключени договори.


Чл. 74. Разплащането на завършени и приети проучвателни и проектни работи, възложени по реда на чл. 156 ПСД, се извършва след представяне в банката на следните документи:

1. за инвестиционното проучване: платежен документ; двустранен акт между инвеститора и проектанта за предадените и приети проучвателни работи;

2. за работен проект: платежен документ; двустранен акт между инвеститора и проектанта за предадените и приетите проектни работи.


Чл. 75. Заплащането на приети строителни и монтажни работи се извършва по реда на чл. 158, ал. 3 ПСД след представяне в банката на платежен документ и двустранен протокол или протокол на приемателната комисия.


Глава пета.
ТЕХНИКО-ИКОНОМИЧЕСКА ЕКСПЕРТИЗА

Чл. 76. (1) Технико-икономическата експертиза дава оценка на равнището, качеството и ефективността на инвестиционните проекти, на екологичната целесъобразност и на други въпроси, свързани с инвестиционната дейност. Въз основа на оценката се приема инвестиционно решение.

(2) Технико-икономическата експертиза се извършва от експертни технико-икономически съвети.


Чл. 77. (1) Експертните технико-икономически съвети са консултативни органи, които работят под методическото ръководство на Висшия експертен технико-икономически съвет (ВЕТИС) към ДПК. Такива са:

1. Държавният експертен съвет към КТСУ;

2. експертните технико-икономически съвети на инвеститорите;

3. експертните технико-икономически съвети на банките.

(2) Съветите по предходната алинея работят предимно с привлечени експерти.


Чл. 78. (1) Висшият експертен технико-икономически съвет в съответствие с чл. 165, ал. 2 ПСД: организира и извършва експертизата на инвестиционните проекти за големи, сложни или уникални обекти от материалното производство, разглежда и разрешава отнесените до него спорове, свързани с технико-икономическата експертиза.

(2) В работата на ВЕТИС се включват представители на Стопанския съвет и на Съвета по селско и горско стопанство при Министерския съвет, на ДКИТ, Министерството на финансите, КТСУ, Комитета по цените, Българската народна банка, Министерството на търговията, Комитета по труда и социалното дело, Комитета за опазване на природната среда, Министерството на народното здраве, Министерството на вътрешните работи, Комисията за земята и други компетентни органи, назначени от председателя на ДПК.


Чл. 79. (1) Държавният експертен съвет към КТСУ организира и извършва експертизата на инвестиционните проекти за големи, сложни или уникални обекти от извънпроизводствената сфера и методически ръководи експертната дейност на народните съвети-инвеститори.

(2) В работата на Държавния експертен съвет при КТСУ се включват представители на Социалния съвет и Съвета за духовно развитие при Министерския съвет, на Националния съвет на Отечествения фронт, ЦК на ДКМС, Комитета по цените, Министерството на народното здраве, Министерството на вътрешните работи, Висшия институт по архитектура и строителство, Съюза на архитектите в България, Съюза на българските художници, ЦС на Научно-техническите съюзи, Централната комисия по безопасността и организацията на движението, Комитета за опазване на природната среда, Комисията за земята, окръжните народни съвети и Столичния народен съвет и други компетентни органи, назначени от председателя на КТСУ.


Чл. 80. Банките извършват експертиза на предложените за кредитиране обекти по отношение на ефективността, срока за издължаване на кредита и платежоспособността на кредитополучателя, като ползуват резултатите от предходните технико-икономически експертизи.


Чл. 81. Експертните технико-икономически съвети на инвеститорите оценяват равнището и качеството на всички инвестиционни процеси, предложени за изпълнение в рамките на организацията.


Чл. 82. (1) На технико-икономическа експертиза подлежат инвестиционните проучвания.

(2) При промяна в проектните решения, водеща до изменение на сметната стойност на обекта, се провежда нова частична или пълна експертиза по преценка на инвеститора.

(3) Инвеститорът може да подложи на самостоятелна експертиза и отделни подобекти, етапи, части или отделни решения на инвестиционните проекти.


Чл. 83. (1) За членове на експертните съвети и за рецензенти могат да се назначават изтъкнати учени и специалисти, включително и пенсионери, от министерства, ведомства, народни съвети, самоуправляващи се стопански и обществени организации, от научноизследователски и проектантски институти, от Българската академия на науките, висшите учебни заведения, Научно-техническите съюзи, Съюза на архитектите в България и други творчески съюзи.

(2) Назначените със заповед членове на експертните технико-икономически съвети съставят писмено становище.


Чл. 84. За членове на експертен съвет или за рецензенти не може да бъдат назначени лица, които са участвували при разработването на проекта.


Чл. 85. Възложителят на експертизата може да назначава и експерти от други страни.


Чл. 86. (1) Заседанията на експертните технико-икономически съвети се провеждат в състав, време и място, определени в заповедта за назначаване на съвета.

(2) Заседание на експертните съвети се провежда при условие, че присъствуват най-малко 2/3 от членовете, определени съгласно ал. 1.


Чл. 87. (1) Резултатите от извършената експертиза се отразяват в протокол или в експертно заключение. Те подлежат на одобряване от ръководителя, назначил експертизата.

(2) Протоколът по ал. 1 съдържа констативна част и решение за приемане на сметната стойност и технико-икономическите показатели. Той се подписва от назначените членове на експертния технико-икономически съвет, взели участие в заседанието, а за експертизата на банките - от участниците в провежданата експертиза. Неразделна част от протокола са рецензиите, писмените становища и особените мнения на членовете на съвета.

(3) При наличие на особени мнения председателят на експертния технико-икономически съвет съставя писмено становище по тях.

(4) Технико-икономическата експертиза не одобрява проектно решение, в което не са спазени нормативноутвърдените изисквания за опазване на природната среда.


Чл. 88. За съставяне, предлагане и приемане на необосновани, непълни и необективни решения, заключения и препоръки председателят, членовете на експертните съвети и рецензентите носят административнонаказателна отговорност по чл. 32 от Закона за административните нарушения и наказания, ако не се предвижда отговорност и по други нормативни актове.


Чл. 89. (1) В зависимост от сложността и обема на инвестиционния проект и качеството на експертизата на членовете на експертните съвети се заплащат възнаграждения, както следва:

1. за рецензия - до 500 лв.;

2. за писмено становище - до 80 лв.

(2) Възнагражденията по предходната алинея се определят със заповед на ръководителя, назначил експертизата.


Приложение № 1 към чл. 2, т. 2



Проектант: ...............................................................................................
 
Шифър: .................................................................................................
 
Фаза: .....................................................................................................
 
 
Утвърждавам: ...........................................................................................
 

(инвеститор)

  Гр. ................................... ...... 19....... г.
   
   
Г Е Н Е Р А Л Н А С М Е Т К А
 
Обект (етап): ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................
Инвеститор: ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................
Обща сметна стойност на обекта (етапа) ........... х. лв.
 
Главен проектант: .......................................................................................
 

(подпис)

 
...........................................................................................................
 

(трите имена)

 
КТК: ...................................................................................................
 

(подпис)

 
.........................................................................................................
 

(трите имена)

 
Ръководител: ...........................................................................................
 

(подпис)

 
..........................................................................................................
 

(трите имена)

Гр. .................... 19... г.  
Печат  
   
  Ш Фаза, Стойност в левове или хиляди левове
  част и  
  и наимено- стро- мон- машини и съоръжения проуч- дру- обща
по   вание на       вател-   смет-
  ф подобек- ител- таж- мест- внос внос ни и ги на
ред   тите и       от от проек-   стой-
  ъ видовете ни ра- ни ра- ни соц. несоц. тни раз- ност
    работи       стра- стра- ра-    
  р   боти боти   ни ни боти ходи  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
  Част I
 
Глава .......................... точка ..................................................................................................
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Част II
 
Глава .......................... точка ..................................................................................................
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Част III
 
Глава .......................... точка .................................................................................................
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Обща сметна стойност: .....................................................................................................................
Съставил: .............................................................................................................................
  (подпис)
 
.........................................................................................................................................
  (трите имена)


ГЕНЕРАЛНА СМЕТКА


Ч а с т п ъ р в а


Глава 1. Разходи за подготовка на строителна площадка:

1.1. За събаряне и преместване на заварени сгради и съоръжения.

1.2. За почистване, отводняване, подравняване и заздравяване на строителната площадка.

1.3. За изсичане и изкореняване на дървета, храсти и др.

1.4. За преместване на надземни и подземни съоръжения.

1.5. За оползотворяване на хумуса от площадката или трасето.

1.6. За опазване на природната среда.


Глава 2. Разходи за изграждане на подобекти с основно предназначение.


Глава 3. Разходи за изграждане на подобекти със спомагателно и обслужващо предназначение.


Глава 4. Разходи за изграждане на подобекти на енергийното стопанство:

4.1. Електроснабдителни станции.

4.2. Парокотелни и термични централи.

4.3. Компресорни станции.

4.4. Трансформаторни подстанции и уреди.

4.5. Нисковолтови и високоволтови електрични въздушни и кабелни мрежи и други подобни.


Глава 5. Разходи за изграждане на подобекти на транспортното строителство и съобщенията:

5.1. Железопътни линии и отклонения.

5.2. Локомотивни и вагонни депа.

5.3. Железопътна сигнализация и съобщения.

5.4. Пътища с трайно предназначение.

5.5. Покрити паркинги и гаражи.

5.6. Автосервизни работилници и бензиностанции.

5.7. Слаботоково стопанство и мрежи извън отделните подобекти и други подобни.


Глава 6. Разходи за изграждане на външни мрежи, проводи и съоръжения:

6.1. Водопроводи, мрежи и съоръжения.

6.2. Канализация, мрежи, съоръжения и пречиствателни съоръжения.

6.3. Топлопроводи, мрежи и съоръжения.

6.4. Електропроводи, мрежи и съоръжения.

6.5. Газопроводи, мрежи и съоръжения и други видове проводи, мрежи и съоръжения.


Глава 7. Разходи за благоустрояване и художествено-декоративно оформяне на района:

7.1. Изпълнение на вертикално планиране и оформяне на района.

7.2. Надземни и подземни дренажи, водопроводни, канализационни, осветителни, озвучителни и сигнални инсталации, светлинно-декоративни ефекти и други подобни.

7.3. Ограждане на района или части от него.

7.4. Озеленяване и създаване на трайни насаждения.

7.5. Изграждане на водни площи.

7.6. Тротоари, пътни настилки, алеи и открити паркинги.

7.7. Спортни площадки, съоръжения и басейни.

7.8. Архитектурно-художествени декоративни елементи и произведения на изкуството.

7.9. Първоначално обзавеждане на благоустройствения район с подвижни елементи: пейки, спортни уреди и други подобни.

7.10. Рекултивация на изоставени трасета на пътища и жп линии, площадки, кариери, рудници, насипи и др. след завършване на строителството или експлоатацията.


Глава 8. Разходи за жилищното и културно-битовото строителство и за благоустрояването:

8.1. Изграждане на жилищно стопанство към основния обект, както и на необходимите жилища за собствениците, засегнати от строителството на обекта.

8.2. Самостоятелни подобекти, които ще задоволяват културно-битови нужди на работещите в обекта: културни и младежки домове, клубове, кина, профилакториуми, домове за почивка и възстановяване, детски учреждения и занимални, бани, лавки, търговски магазини, покрити спортни зали и басейни, перални и други подобни и административни сгради.

8.3. Благоустрояване на населеното място, което се налага във връзка с нуждите по изграждането и експлоатацията на обекта и отделните подобекти, като:

направа на улични и тротоарни настилки, водопроводни, канализационни,

топлофикационни, газофикационни и електрификационни проводи, мрежи, съоръжения,

озеленяване на улици и площадки, направа на градини, външно осветление и подменяне на мрежи и съоръжения.


Глава 9. Разходи за специални работи:

9.1. Отводняване и ерлифитни системи.

9.2. Иглофилтри и шпунтови огради.

9.3. Спускащи се кладенци.

9.4. Кондукторни устройства за болтове и укрепване на болтове във фундаменти.

9.5. Мостове над фундаменти за наливане на бетона.

9.6. Преминаване на кулокранове над пътища.

9.7. Монтаж над изградени фундаменти и други подобни.

9.8. Опазване и възстановяване на природата.

Тези разходи се предвиждат отделно, когато не са свързани с основното предназначение на строящите се обекти и подобекти и не са предвидени в сметната документация и в проекта за организация и изпълнение на строителството.

9.9. Строително-монтажни работи за възстановяване на повреди извън района на строителната площадка, произлезли от строителството.

9.10. Лабораторни изследвания и изпитване на материали и конструкции, предвидени към проектите, и други подобни.

9.11. Разходи за направа на подемни мачти, специални подемни приспособления, сборъчни стендове и площадки за сборка и монтаж на големогабаритни и уникални машини и съоръжения.

9.12. Направа на прототипи и модели за специални детайли, предвидени по проектите, и други подобни.


Глава 10. Разходи за други работи:

10.1. Поддържане и почистване на улици, тротоари и района около строителната площадка и извозване на сняг от тях. Разходите за извозване на снега се определят съобразно климатичната характеристика на района.

10.2. Текущо поддържане, почистване и оросяване на пътната мрежа в строителната площадка, както и на цехове и сгради в експлоатация, когато в тях се извършва строителство.

10.3. Непредвидени работи и разходи, които възникват в процеса на строителството.

10.4. Непредвидени работи и разходи, които възникват поради скъсяване на сроковете за изпълнение на строителството.

10.5. Геоложки и геодезични проучвания и други проучвателни работи, които ще се извършват в процеса на строителството.

10.6. Допълнителни разходи за строителство при зимни условия.

10.7. Разходи за всички видове изпитания на машините и съоръженията и 72-часовата проба при експлоатационни условия.

10.8. Разходи за трайна декоративна и монументална украса.

10.9. Разходи за приемане и съхраняване на машините и съоръженията.

10.10. Разходи за технологична екипировка.

10.11. Разходи за утежнени условия при реконструкция и модернизация на производствените фондове в промишлеността.

10.12. Разходи за доокомплектовка и преустройство на машини и съоръжения.


Ч а с т в т о р а


Глава 1. Разходи за проучвателни и проектни работи по строителството:

1.1. Възнаграждения за извършване на проучвателни и проектни работи и авторски надзор по изпълнение на строителството.

1.2. Провеждане на конкурси.

1.3. Изучаване на чуждия опит и техническия прогрес.

1.4. Лабораторни изпитания и изследвания.

1.5. Експертни съвети, експертизи и рецензии.

1.6. Геоложки, геодезични, хидроложки и други проучвания.

1.7. Проучване и купуване на лицензии.

1.8. Изработване на макети.

1.9. Проучване и съставяне на оферти.

1.10. Такси за съгласуване и утвърждаване на проекти, получаване на строителни разрешения и др., определяне на линии, нива и други подобни.


Глава 2. Парични обезщетения за отчуждени и придобити земи, сгради и други основни фондове и такси за използуване на терени във връзка със строителството.


Глава 3. Вноски в бюджета за отчуждени земи, пасища и площи от държавния горски фонд съгласно Закона за опазване на обработваемата земя и пасищата и Закона за горите.


Глава 4. Разходи за преместване на обитатели и имущества от терени, които трябва да бъдат освободени във връзка със строителството.


Глава 5. Обезщетения за вреди, които ще се нанесат при проектирането и строителството.


Глава 6. Разходи на инвеститора в процеса на изпълнение на строителството:

6.1. Издръжка на дирекция на строящия се обект или на инвеститорския контрол.

6.2. Разходи за привличане на специалисти (наши и чужди), за изясняване на въпроси, свързани с изпълнението на строителните и монтажните работи и за оказване на техническа помощ.

6.3. Организиране на противопожарна и въоръжена охрана и охрана на природната среда, когато строителството се извършва в райони на обекти в експлоатация, на жп линии, пътища и др.

6.4. Приемане на обекта, етапа или подобекта и въвеждането му в експлоатация.


Глава 7. Разходи за подготовка на кадри за експлоатацията на строящия се обект (подобект).


Ч а с т т р е т а


Глава 1. Разходи за временно строителство.


Глава 2. Разходи за доставяне на машини, съоръжения, уникални инструменти и пособия във връзка със специални условия за механизираното строителство, с които строителната организация не разполага.


Глава 3. Наем за специални машини, съоръжения, уникални инструменти и пособия, с които строителната организация и инвеститорът не разполагат.


Глава 4. Разходи за доставяне на машини и съоръжения по техника за безопасността на труда, които са необходими при специални условия на строителството.


Глава 5. Наем за машини и съоръжения по техника за безопасността на труда, с които изпълнителите и инвеститорът не разполагат, но които са необходими при специални условия на строителството (силно запрашване, наличие на отровни газове, силикозоопасни, йонизиращи вещества, особено опасни и високи места, опазване на природата и други подобни).


Глава 6. Разходи за други работи във връзка с организацията на строителството:

6.1. Ограждане и разграждане на сгради, обекти и съоръжения, които се експлоатират в процеса на строителството.

6.2. Възстановяване на основни сгради и съоръжения на обекта за предвиденото им предназначение, които са били използувани като временни сгради и съоръжения, съгласно проекта за организация и изпълнение на строителството.

6.3. Направа и разваляне на временна хидроизолация, когато това се изисква по технологията за изпълнение на монтажните или други работи.


Глава 7. Разходи за издръжка на строителната организация, когато тя договаря и извършва доставката на машините и съоръженията.

Със сумата на тези разходи се намаляват полагащите се нормативно средства за издръжка на инвеститорския контрол, предвидени в т. 6.1, част II на генералната сметка.


Приложение № 2 към чл. 7, ал. 6


ОБХВАТ НА ПРЕДПРОЕКТНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ


1. Оптимизиране на мощностите на основата на концентрацията, специализацията и кооперирането на производствата и дейностите. Икономическа изгода от технологичното обновяване, реконструкция, модернизация и разширение.

2. Избор на селищна система и на населено място и решаване на социално-икономическите въпроси на развитието им в съответствие с изискванията на Генералната схема за териториално развитие на Народна република България.

3. Месторазположение на строителната площадка в съответствие с изискванията на нормативните актове за териториално и селищно устройство и опазване на обработваемата земя, пасищата и горите.

4. Обемно-градоустройствени проучвания за адаптиране към конкретната градоустройствена среда.

5. Основни архитектурно-планировъчни, функционални и художествено-естетически проучвания.

6. Избор на оптимален организационно-технологичен генерален план на обектите с отчитане на архитектурно-градоустройствените и художествените изисквания и свързването им с екологичната среда.

7. Принципни изисквания към подобектите със спомагателно предназначение и възможности за изграждане на интегрирани системи.

8. Определяне на обема за жилищното и културно-битовото строителство за конкретния обем съобразно съществуващата инфраструктура.

9. Проект за директивен график за сроковете и условията на строителството, етапността при изграждане и въвеждане на обектите в експлоатация.

10. Строително-конструктивни, строително-технологични и инсталационни решения.

11. Екологични изисквания и опазване на природната среда.

12. Инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания на съответните площадки.

13. Безопасност, хигиена на труда, транспортна и пожарна безопасност.

14. Изясняване на други специфични изисквания и показатели, характерни за съответния обект.


Приложение № 3 към чл. 12, ал. 1


ОБХВАТ НА ТЕХНОЛОГИЧНИЯ (ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ) ПРОЕКТ


1. За обекти от производствената и от извънпроизводствената със стопанска дейност сфера технологичният проект задължително съдържа: обща обяснителна записка; генерален план, вертикална планировка, организация и безопасност на движението и районна ситуация; архитектурно-строителна част; технологична част със спецификация на машините, съоръженията и материалите; топлоснабдяване, отопление, вентилация и климатизация; част контролно-измервателни прибори, автоматизация и компютеризация на производството; част електрозахранване и електрообзавеждане с кабелни журнали; технология и организация за опазване и възпроизводство на природата, вкл. за водоснабдяване, канализация и пречистване на водите; организация на производството с проект за въвеждане и достигане на проектната мощност; вътрешнозаводски транспорт и складово стопанство; научна организация на производството, труда и управлението; комплексен график за сроковете и условията за изпълнение на строителството на обекта; технико-икономическа част; генерална сметка.

2. При необходимост за обекта или за отделни подобекти се разработват и следните части: енергообслужване и енергийна ефективност; безопасност, хигиена на труда и пожарна безопасност; инженерно-технически мероприятия за охрана на обектите.

Когато частите по т. 2 не се разработват за нуждите на работното им проектиране, в технологичния проект се съдържат подробни задания.

3. За обекти от извънпроизводствената сфера предварителният проект задължително съдържа: обяснителна записка; ситуационен план, организация и безопасност на движението; вертикална планировка; архитектурно-строителна част; интериор и обзавеждане; топлоснабдяване, отопление, вентилация и климатизация; електрозахранване и електрообзавеждане; водоснабдяване и канализация; безопасност, хигиена на труда и пожарна безопасност; опазване и възпроизводство на природата; комплексен график за сроковете и условията за изпълнение на строителството на обекта; генерална сметка.

4. При необходимост за обекта или за отделни подобекти се разработва и част по енергообслужване и енергийна ефективност.

З а б е л е ж к а. Посочените части се разработват по подобекти и в обем, осигуряващ възможност за изпълнение на видовете строителни и монтажни работи.


Приложение № 4 към чл. 25, т. 1


ОБХВАТ НА РАБОТНОТО ПРОЕКТИРАНЕ


I. За обекти от производствената сфера

1. Архитектурен проект. 2. Строително-конструктивен. 3. Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите. 4. Електрообзавеждане и електрозахранване. 5. Енергообслужване и енергийна ефективност. 6. Топлоснабдяване, отопление, вентилация и климатизация. 7. Машинно-конструктивна част и нестандартно оборудване. 8. Контролно-измервателни прибори, автоматизация и компютеризация на производството. 9. Опазване и възпроизводство на природната среда. 10. Безопасност, хигиена на труда и пожарна безопасност. 11. Проект за организация и изпълнение на строителството.

II. За обекти от извънпроизводствената сфера

1. Архитектурна част. 2. Строително-конструктивна част. 3. Топлоснабдяване, отопление, вентилация и климатизация. 4. Електрообзавеждане и електрозахранване. 5. Водоснабдяване и канализация. 6. Опазване и възпроизводство на природната среда.


Промени настройката на бисквитките