Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 1 от 5.I

НАРЕДБА ЗА АМОРТИЗАЦИОННИТЕ НОРМИ

 

НАРЕДБА ЗА АМОРТИЗАЦИОННИТЕ НОРМИ

ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 37 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 24 ЮНИ 1987 Г.

Обн. ДВ. бр.51 от 3 Юли 1987г., изм. ДВ. бр.1 от 5 Януари 1988г., изм. ДВ. бр.2 от 6 Януари 1989г., попр. ДВ. бр.4 от 13 Януари 1989г., отм. ДВ. бр.8 от 28 Януари 1992г.

Отменена с § 1, т. 3 от Постановление № 9 на Министерския съвет от 20 януари 1992 г. за отменяне на нормативни актове на Министерския съвет и на министерства и други ведомства - ДВ, бр. 8 от 28 януари 1992 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба определя реда за установяване размерите и използуването на амортизационните отчисления на основните средства.


Чл. 2. (1) Всички социалистически организации - предприятия, стопански обединения, стопански комбинати, кооперативни организации, предприятия на обществените, политическите и професионалните организации и др. (наричани по-нататък "самоуправляващи се стопански организации" или "ССО"), обособени на стопанска сметка, са длъжни да начисляват амортизационни отчисления съгласно Таблицата за амортизационните норми, утвърдена от Министерството на финансите, Държавната планова комисия и Държавния комитет за изследвания и технологии.

(2) Чуждите и смесените предприятия (сдружения, дружества и др.), осъществяващи стопанска дейност в страната, начисляват амортизации на основните си средства по тази наредба, ако за това не е установен друг ред.


Чл. 3. (1) Амортизационните отчисления на основните средства се начисляват от ССО, по баланса на които се отчитат.

(2) На основните средства, чийто стопанин не е установен с документи, амортизационните отчисления се начисляват от ССО, които ги използуват.


Чл. 4. Инвеститорските дирекции при ССО начисляват амортизационни отчисления само на предоставените им за стопанисване основни средства. Те не начисляват амортизационни отчисления за машини и съоръжения, доставени със средствата на обектите и ползувани при изграждането им.


Чл. 5. Не са задължени да начисляват амортизационни отчисления жилищностроителните кооперации за етажната собственост.


Раздел II.
АМОРТИЗАЦИОННИ НОРМИ И АМОРТИЗАЦИОННИ ОТЧИСЛЕНИЯ

Чл. 6. Амортизационните норми са годишни и единни за цялата страна. Те се определят:

1. за възстановяване - в зависимост от срока за физическото и моралното изхабяване на основното средство;

2. за основен ремонт - в зависимост от потребностите от средства за тази цел, определени по установения ред.


Чл. 7. (1) Амортизационните отчисления на основните средства се начисляват върху първоначалната (балансовата), съответно възстановителната им стойност. Възстановителната стойност периодично се установява, утвърждава и отразява по балансите на ССО при преоценки по решение на Министерския съвет.

(2) Амортизационните отчисления на моторните товарни автомобили, леките автомобили, автобусите и самолетите се начисляват на базата на изминат пробег в километри и прелетени часове.

(3) Самоуправляващите се стопански организации начисляват амортизационните отчисления ежемесечно по 1/12 част от абсолютния им годишен размер.

(4) Начислените за месеца в по-малко или неначислените амортизационни отчисления се доначисляват с глоба в размер 0,03 на сто на ден в полза на републиканския бюджет, но не по-малко от 5 лв.

(5) Начислените в повече амортизационни отчисления може да се коригират до края на годината, през която е извършено начисляването.


Чл. 8. На извадените от експлоатация основни средства, независимо от причините за това, се начисляват амортизационни отчисления, включително и за месеца, през който са били продадени, предадени или бракувани по установения ред.


Чл. 9. Основни средства, произведени в самата ССО, придобити чрез безплатен труд или намерени при инвентаризация с неустановен стопанин, се оценяват от комисия в състав: ръководителят на организацията или негов заместник, главният счетоводител, техническият ръководител и други длъжностни лица, като за целта се съставя оценителен протокол. Тези основни средства се осчетоводяват по определената от комисията стойност, която не може да бъде по-ниска от възстановителната и върху която се начисляват амортизационните отчисления. За намерените при инвентаризацията основни средства с неустановен стопанин комисията определя и размера на изхабяването им.


Чл. 10. Самоуправляващите се стопански организации с прекъсваем технологичен процес начисляват амортизации на основните си средства по предвидените в таблицата норми, съответствуващи на броя на фактическите работни смени.


Чл. 11. (1) При продажба на употребявано основно средство по договорена цена под балансовата му остатъчна стойност организацията-продавач доначислява разликата като амортизационни отчисления за възстановяване за сметка на текущия си финансов резултат и с тази разлика се увеличават средствата по фонд "Развитие и техническо усъвършенствуване".

(2) Организацията-купувач заприходява употребяваното основно средство по първоначалната (балансовата) му стойност и с изхабяване в размер на разликата между първоначалната (балансовата) стойност и договорената цена. Амортизационните отчисления продължават да се начисляват по установения ред.


Чл. 12. Върху незавършени и намиращи се в строеж обекти не се начисляват амортизационни отчисления. Ако части (подобекти) от такива обекти се въведат в експлоатация, за тях се начисляват амортизации. Ако не може да се установи фактическата им стойност, амортизационните отчисления се начисляват върху стойността им по проектно-сметната документация.


Чл. 13. (1) За новопостроените и въведени в действие обекти начисляването на амортизационните отчисления започва от първия месец след месеца, през който е извършено цялостното или частичното приемане на обекта по нормативно установения ред.

(2) Ако обектът или подобектът е въведен в експлоатация, преди да е приет по установения ред, амортизационни отчисления се начисляват от първия месец след месеца, през който той е въведен в експлоатация.


Чл. 14. За машините и съоръженията, доставени за въведени в експлоатация обекти, които не изискват монтаж, амортизационни отчисления се начисляват от първия месец след месеца на доставката им, а за тези, за които се изисква монтаж - от първия месец след месеца, през който е изтекъл нормативният срок за монтажа им. За такива машини и съоръжения, за които не е предвиден нормативен срок за монтаж, начисляването на амортизационни отчисления започва след изтичането на 3 месеца от доставката им.


Чл. 15. Самоуправляващите се стопански организации, чиято дейност има сезонен характер, начисляват амортизационни отчисления ежемесечно през цялата година.


Чл. 16. (1) Амортизационните отчисления на основните средства, включени в експлоатация с неустановена доставна стойност, се начисляват върху приблизителната стойност, установена с оценителен протокол от комисия по чл. 9 от първия месец след месеца на въвеждането им.

(2) След окончателното установяване на доставната (възстановителната) стойност в едномесечен срок се доуточнява размерът на полагащите се амортизационни отчисления, начислени върху приблизителната стойност на основните средства.


Чл. 17. Не се начисляват амортизационни отчисления за:

1. земи, естествени и изкуствени гори;

2. основни средства на обявени в ликвидация ССО;

3. основни средства, набавени със средства от фонд "Социално-битови и културни мероприятия", предоставени със заповед на ръководителя на ССО за използуване от съответната профорганизация, от учебни заведения, физкултурни, туристически и други колективи и организации;

4. основните средства, използвани за учебни цели в центровете за подготовка и квалификация на кадри. В случаите, когато с тези основни средства се изпълняват работи и услуги срещу заплащане, амортизационните отчисления се начисляват пропорционално на съответната част от общия обем на извършената работа по установения ред;

5. отчуждени сгради по установен ред, подлежащи на събаряне, считано от първия месец след месеца, посочен в документа за отчуждаване.


Чл. 18. (1) За всички сгради и съоръжения, изградени със средства от временното строителство, не се начисляват амортизационни отчисления до завършване на основното строителство.

(2) Ако след завършване на основното строителство временните сгради и съоръжения не са напълно изхабени и не се ликвидират по съответния ред, те се включват в основните фондове на ССО, която ще ги използува, и за тях се начисляват амортизационни отчисления.


Чл. 19. (1) За машините и оборудването в мините, работещи (експлоатирани) в рудниците и на открито при утежнени условия (солни, пиритни и сернисти съединения, влага и др.), амортизационните норми се увеличават с 60 на сто.

(2) С 60 на сто се увеличават и амортизационните норми на автомобилите и автомобилните влекачи, механизацията в пристанищните комплекси и прилежащите кейови съоръжения (водопроводна и паропроводна канализация и електропроводна кабелизация), работещи (експлоатирани) при условията по ал. 1.

(3) За товарните автомобили, включително и самосвалите, когато работят с прикачени към тях ремаркета, амортизационните норми се увеличават с до 30 на сто съобразно експлоатационните, природните и климатичните условия.


Чл. 20. За сгради, изложени под прякото вредно въздействие на влага, пара и химикали, амортизационните норми, посочени в таблицата, се увеличават с 30 на сто, а за обществените бани и перални нормите за основен ремонт се увеличават със 150 на сто. Тези сгради се определят от самата ССО.


Чл. 21. За всички видове сгради, построени на височина повече от 1000 метра над морското равнище, амортизационните норми се увеличават с 15 на сто.


Чл. 22. Амортизационните норми за всички видове недвижими основни средства при рудниците, мините, нефтодобива и други подобни организации, за които се предвижда, че запасите им ще се изчерпят в по-къси от посочените в Таблицата за амортизационните норми срокове, се определят на базата на производствените запаси в зависимост от срока за изчерпването им, установени от Държавната комисия по запасите на полезните изкопаеми при Държавната планова комисия. Нормите се одобряват от съответния ръководител на самоуправляващата се стопанска организация ежегодно съобразно запасите.


Чл. 23. (1) При бракуване и ликвидиране на основни средства, включително товарни автомобили, леки автомобили, автобуси и самолети с неизтекъл амортизационен срок, се доначисляват амортизационни отчисления за възстановяване до размера на остатъчната стойност, като сумата се отразява в намаление на финансовия резултат и в увеличение на средствата по фонд "Развитие и техническо усъвършенствуване".

(2) Не се доначисляват амортизации за възстановяване до размера на остатъчната стойност, когато посочените основни средства се бракуват и ликвидират поради въздействие на непреодолима сила или когато това се извършва по силата на нормативен акт.


Чл. 24. Амортизационни отчисления не се начисляват за месеците, през които локомотивите са в студен резерв и мотрисите и моторвагонните секции не се използуват в графика, а бездействуват.


Чл. 25. За капитални вложения върху наети основни средства амортизационни отчисления се начисляват в зависимост от договорения срок за използуването им. Ако такъв срок не е определен в договора, амортизациите на тези капитални вложения се начисляват в продължение на 5 години за възстановяване на тяхната стойност.


Чл. 26. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 1988 г.) За основните средства с изтекъл амортизационен срок, които продължават да се използуват, се начисляват амортизационни отчисления само за основен ремонт.


Чл. 27. За всяко отделно хвостохранилище се прилагат амортизационни норми, одобрени от Министерството на финансите, Държавната планова комисия и Държавния комитет за изследвания и технологии, като се вземат под внимание местонахождението и начинът на построяването и използуването му. Необходимите проучвания се извършват от Министерството на финансите.


Чл. 28. (1) За да се създадат условия за бързо внедряване на научно-техническия прогрес, Държавният комитет за изследвания и технологии, Държавната планова комисия и Министерството на финансите утвърждават нормативи за ускорена амортизация на технологичното оборудване в приоритетните отрасли и производства.

(2) При ефективно използуване на основните средства и рентабилност, осигуряваща внасянето на задължителните данъчни и други плащания, ССО могат самостоятелно да увеличават с до 50 на сто амортизационните отчисления за сметка на текущия финансов резултат, т. е. да прилагат ускорени амортизационни норми, без да се извършват промени в държавните поръчки и данъчните нормативи.


Чл. 29. Самоуправляващите се стопански организации представят в определените срокове необходимите сведения във връзка с начисляването на амортизационните отчисления, изисквани от Министерството на финансите и Българската народна банка.


Чл. 30. Обслужващата банка и органите за държавен финансов контрол упражняват контрол за точното начисляване на амортизационните отчисления и за правилното прилагане на тази наредба.


Раздел III.
ИЗПОЛЗУВАНЕ НА НАЧИСЛЕНИТЕ АМОРТИЗАЦИОННИ ОТЧИСЛЕНИЯ

Чл. 31. (1) Амортизационните отчисления за възстановяване се използуват за целите, предвидени по разходната част на утвърдената план-сметка за фонд "Развитие и техническо усъвършенствуване" от стопанския съвет на ССО.

(2) Амортизационните отчисления за основен ремонт не може да се използуват за други цели.

(3) При недостиг на средства за аварийни и неотложни основни ремонти или при съчетаване на основните ремонти с модернизация и реконструкция на основните фондове ССО, съгласувано с обслужващата банка, могат да ползуват и амортизационни отчисления за възстановяване.


Чл. 32. Неизползуваните през годината амортизационни отчисления се ползуват през следващата година.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. (1) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 1989 г., попр., бр. 4 от 1989 г.) Наредбата влиза в сила от 1 януари 1988 г., с изключение на чл. 26, който влиза в сила от 1 януари 1990 г.

(2) Указания по прилагането на наредбата се дават от министъра на финансите.


ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 37 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 24 ЮНИ 1987 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА ЗА АМОРТИЗАЦИОННИТЕ НОРМИ

Чл. 4. Инвеститорските дирекции при ССО начисляват амортизационни отчисления само на предоставените им за стопанисване основни средства. Те не начисляват амортизационни отчисления за машини и съоръжения, доставени със средствата на обектите и ползувани при изграждането им.


Промени настройката на бисквитките