Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

НАРЕДБА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ

 

НАРЕДБА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ

Приета с ПМС № 131 от 15.06.2004 г.

Обн. ДВ. бр.55 от 25 Юни 2004г., изм. ДВ. бр.64 от 7 Август 2007г., изм. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2010г., отм. ДВ. бр.33 от 5 Април 2013г., отм. ДВ. бр.38 от 23 Април 2013г.

Материята е преуредена - виж Наредба № 2 от 19 март 2013 г. за регулиране на цените на природния газ - ДВ, бр. 33 от 5 април 2013 г., в сила от 05.04.2013 г.


Изрично отменена с § 1, т. 5 от Постановление № 91 от 15 април 2013 г. за отменяне на нормативни актове на Министерския съвет - ДВ, бр. 38 от 19 април 2013 г., в сила от 05.04.2013 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) С наредбата се определят методите за регулиране на цените на природния газ, правилата за тяхното образуване или определяне и изменение, редът за предоставяне на информация за внасяне на предложенията за цените и за тяхното утвърждаване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) С наредбата се определя начинът за компенсиране на разходи, произтичащи от задължения към обществото по Закона за енергетиката.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) По реда на наредбата се регулират цените, по които:

1. (В сила до 31.06.2007 г.) общественият доставчик продава природен газ на обществените снабдители и на потребители, присъединени към газопреносната мрежа;

2. (В сила от 01.07.2007 г.) общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ;

3. (В сила до 31.06.2007 г.) обществените снабдители продават природен газ на потребители, присъединени към съответните разпределителни мрежи, или на други обществени снабдители;

4. (В сила от 01.07.2007 г.) крайните снабдители продават природен газ на битови потребители и предприятия с по-малко от 50 души нает персонал и с годишен оборот до 19,5 млн. лв.;

5. се заплаща за пренос на природен газ по съответните преносни или разпределителни мрежи;

6. се заплаща за съхранение на природен газ;

7. се заплаща за присъединяване към газопреносната или газоразпределителните мрежи.


Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) За осъществяване на правомощията си по ценовото регулиране Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, наричана по-нататък "комисията", извършва текущо наблюдение върху дейността на енергийните предприятия и периодични регулаторни прегледи.

(2) Текущото наблюдение от комисията върху дейността на енергийните предприятия включва анализ и оценка на информацията за отчетните им резултати по време на текущия ценови период, представена съгласно индивидуални и/или общи указания за всички лицензианти, в т.ч.:

1. анализ и оценка на отчетеното общо финансово състояние на енергийното предприятие;

2. анализ и оценка на прогнозните технически и икономически показатели, утвърдени в цените, и на отчетените за периода;

3. анализ и оценка на постигнатите показатели за качество;

4. регулаторен одит по решение на комисията за прилагането на правилата по чл. 5, включително финансовите резултати от регулираната дейност.

(3) Регулаторните прегледи включват:

1. анализ и оценка на отчетна и прогнозна информация, предоставена от енергийните предприятия;

2. утвърждаване на:

а) прогнозните необходими приходи и цените на енергийните предприятия, включително икономически обоснованите разходи за дейностите по съответните лицензии и възвръщаемост на капитала;

б) продължителността на регулаторния период при регулиране чрез стимули, както и стойностите на ценообразуващите елементи, въз основа на които енергийните предприятия предлагат за утвърждаване цени.


Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) Комисията прилага следните основни методи на ценово регулиране:

1. "Норма на възвръщаемост на капитала" ("разходи плюс") с регулаторен период не по-кратък от една година, при който комисията след регулаторен преглед утвърждава цени въз основа на утвърдени необходими приходи, включващи прогнозни икономически обосновани разходи и възвръщаемост, както и прогнозни количества; следващ регулаторен преглед се извършва по указания на комисията или по заявление на енергийното предприятие при съществени отклонения между одобрените и действителните разходи и/или възвръщаемост в зависимост от резултатите по чл. 3, ал. 2; по време на регулаторния период цените могат да бъдат изменяни при наличие на обстоятелства, чието настъпване не е могло да бъде предвидено при утвърждаването на цените и води до съществено изменение на утвърдените им ценообразуващи елементи и на финансовото състояние на енергийното предприятие;

2. регулиране чрез стимули, при което регулаторният период е от две до пет години:

а) "Горна граница на цени", при който комисията утвърждава цени на енергийното предприятие за първата година от регулаторния период и ги изменя в края на всяка година от регулаторния период по следната формула:


Цt = Ц(t-1) . (1 + И - X) t ,


където:

Цt - цена за съответната година от регулаторния период, подлежаща на утвърждаване от комисията;

И - индекс на инфлация за предходен отчетен период съобразно нейното влияние върху разходите на предприятието;

t - съответна година от регулаторния период;

X - коефициент за подобряване на ефективността;

б) "Горна граница на приходи", при която комисията утвърждава необходимите приходи на енергийното предприятие за първата година от регулаторния период и ги изменя в края на всяка година от регулаторния период по следната формула:


НПt = НП (t-1) . (1+И - Х) t +/- Z,


където:

НПt - необходими годишни приходи на енергийното предприятие за съответния ценови период от регулаторния период, подлежащи на утвърждаване от комисията;

И - индекс на инфлация за предходен отчетен период съобразно нейното влияние върху разходите на предприятието;

t - съответна година от регулаторния период;

X - коефициент за подобряване на ефективността;

Z - абсолютна стойност на разликата между прогнозни и отчетени разходи за предишен ценови период; в случаите, когато прогнозните разходи са по-високи от отчетените, необходимите приходи се намаляват за следващия ценови период, и обратно - когато отчетените разходи са по-високи от прогнозните, необходимите приходи се увеличават с тази сума за следващия ценови период; корекцията със Z се прави за разлики в разходите за покупка и продажба на природен газ, както и за разлика в разходите, предизвикани от промяна в броя на потребителите.

(2) В допълнение към методите по ал. 1, т. 2 комисията прилага показатели въз основа на изпълнението (качество на природния газ, качество на обслужването), като признатите необходими приходи на енергийното предприятие се обвързват с изпълнението на определени от комисията целеви показатели и инвестиции. Необходимите приходи и/или цени се намаляват в съответствие с разликата между отчетеното неизпълнение на целевите показатели за качество и допустимото отклонение съгласно методика, утвърдена от комисията.

(3) При прилагането на методите по ал. 1, т. 2 при всеки ценови и/или регулаторен период необходимите годишни приходи и/или цените могат да бъдат коригирани въз основа на недовзетия/надвзетия приход, дължащ се на разлики между прогнозни и действителни ценообразуващи елементи от предходния ценови или регулаторен период, по методика, утвърдена от комисията.


Чл. 5. (1) Счетоводството на енергийните предприятия се осъществява и финансовите отчети се съставят в съответствие с изискванията на Закона за счетоводството и приложимите счетоводни стандарти.

(2) За целите на регулирането енергийните предприятия водят счетоводна отчетност съгласно изискванията на чл. 37 от Закона за енергетиката.

(3) Правилата за осъществяването на счетоводната отчетност за целите на регулирането се приемат с решение на комисията.

(4) Правилата по ал. 3 представляват Единна система за счетоводно отчитане (ЕССО) за целите на регулирането, която осигурява стандартизиран подход в счетоводната система на енергийните предприятия.

(5) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Формата и съдържанието на финансовите отчети за регулаторни цели са неразделна част от ЕССО.

(6) Енергийните предприятия прилагат ЕССО чрез сметкоплан, приет от комисията.

(7) Финансовите отчети за регулаторни цели се придружават от доклади и допълнителна информация, показваща спазването на всички разпоредби на наредбата, както и на показателите за изпълнението, свързани с качеството на услугите.

(8) Комисията дава задължителни указания за формата и съдържанието на информацията, необходима за целите на ценообразуването.

(9) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Правилата по ал. 3 се изменят по инициатива на комисията или по предложение на енергийните предприятия.

(10) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Правилата по ал. 3 се прилагат от началото на календарната година, следваща датата на приемането им или на тяхното изменение.


Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) Комисията може да утвърждава регулираните по наредбата цени по компоненти според дадени от нея указания, както следва:

1. цена за природен газ в левове за 1000 куб.м;

2. цена за капацитет в левове за максимална часова консумация;

3. цена за доставка/снабдяване в левове за потребител;

4. други компоненти в зависимост от структурата на разходите.

(2) Комисията може да утвърждава общи цени за услугите, които включват регулираните цени на две или повече техни компоненти.

(3) Цените за присъединяване към мрежите се определят в левове за едно присъединяване или в левове за присъединен потребител.

(4) Допуска се цената за доставка/снабдяване да бъде определена в левове за 1000 куб. м по групи и подгрупи потребители.


Чл. 6а. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Енергийните предприятия могат да прилагат по-ниски от утвърдените или определените от комисията цени, при условие че това не води до кръстосано субсидиране между групите потребители.


Чл. 7. (1) Комисията определя показатели за качество на природния газ и качество на обслужването за всяка лицензионна дейност и техните годишни целеви нива.

(2) Показателите за качество на природния газ и качество на обслужването са елементи от лицензията.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) За целите на ценовото регулиране постигането на всеки от целевите показатели е мярка за цялостното изпълнение на лицензионна дейност от енергийното предприятие.


Чл. 8. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) За гарантиране интересите на потребителите комисията коригира необходимите приходи и/или цени на енергийното предприятие за всеки ценови период в зависимост от изпълнението на показателите за качество на природния газ и за качество на обслужването през предходната година.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) В случай че за даден ценови период средното изпълнение на показателите за качество на природния газ и за качество на обслужването от енергийното предприятие не достига целевите показатели, съответното ниво на изпълнение се отразява в намаление на необходимите приходи и/или цени за следващия ценови период по методика, утвърдена от комисията.


Глава втора.
ОБРАЗУВАНЕ НА ЦЕНИТЕ

Раздел I.
Ценообразуващи елементи

Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Утвърдените от комисията необходими годишни приходи за съответната дейност по лицензията включват икономически обоснованите разходи и възвръщаемост на капитала по следната формула:


НП = Р + (РБА . НБ),


където:

НП - необходими годишни приходи;

Р - утвърдени годишни разходи за дейността по лицензията;

РБА - утвърдена регулаторна база на активите;

НБ - норма на възвръщаемост на капитала за регулаторния период.


Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) Видовете разходи, които са пряко свързани с лицензионната дейност и могат да бъдат включени в необходимите приходи, се определят с указанията по чл. 5, ал. 8.

(2) Комисията утвърждава прогнозен размер на разходите по ал. 1, като преценява тяхната икономическа обоснованост въз основа на представените от енергийното предприятие доказателства по ал. 3, въз основа на сравнителни анализи при използване на данни от националната и международната практика и като взема предвид резултатите от текущото наблюдение при отчитане принципите на регулирането по Закона за енергетиката.

(3) Комисията изисква от енергийното предприятие да представи обосновка и доказателства за всички или за отделни разходи, както и за връзката им с изпълнението на условията по лицензията.

(4) Извън разходите по ал. 1 цените могат да включват и разходи, произтичащи от изпълнението на задължения към обществото, включително свързани със сигурността на снабдяването.

(5) За целите на ценовото регулиране комисията не включва в утвърдените прогнозни разходи:

1. разходи, свързани с продажба на природен газ по свободно договорени цени;

2. разходи, които не са свързани с извършването на лицензионната дейност;

3. разходи, за които комисията обосновано приеме, че не са в интерес на потребителите, или разходи, които не са необходими за изпълнение на лицензионната дейност;

4. разходите, свързани с транзитния пренос на природен газ;

5. данъци, свързани с корпоративното подоходно облагане на печалбата;

6. санкции и/или глоби, наложени от държавни органи или от комисията, както и лихви за забавяне, неустойки и други плащания, свързани с неизпълнение по сключени договори.


Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Признатите от комисията разходи на енергийните предприятия, произтичащи от наложени им задължения към обществото, се компенсират чрез цените, които заплащат всички потребители в съответствие с указанията на комисията и Правилата за търговия с природен газ.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Общият размер на признатите от комисията разходи, свързани със задължения към обществото, се включва в необходимите годишни приходи на преносното предприятие в утвърдената цена за пренос на природен газ през газопреносната мрежа.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Разходите по ал. 2 се възстановяват като част от стойността на услугата от всички потребители на природен газ въз основа на тяхното измерено потребление и могат да бъдат определяни като отделна компонента в утвърдената цена за пренос през газопреносната мрежа.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) В случай че действителните приходи на енергийното предприятие осигуряват различен от прогнозния размер приходи за покриване на разходите, свързани със задължения към обществото, разликата се отразява в признатите необходими приходи на енергийното предприятие за следващия ценови период.


Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Утвърдената от комисията регулаторна база на активите, придобити възмездно от енергийното предприятие и пряко свързани с лицензионната дейност, е признатата стойност на активите, върху която енергийното предприятие получава възвръщаемост от вложения капитал, и се изчислява по следната формула:



РБА = А - Ф - Ам + ОК + Инв,


където:

РБА - регулаторна база на активите;

А - призната стойност на активите, които се използват и имат полезен живот, определена на базата на цената на придобиването им;

Ф - балансова стойност на активите, които са придобити по безвъзмезден начин;

Ам - амортизация, определена за регулаторни цели за периода на използване на активите за извършване на лицензионната дейност;

ОК - необходим оборотен капитал;

Инв - прогнозен среден номинален размер на инвестициите, одобрени от комисията, които ще бъдат извършени през регулаторния период, в случаите на регулиране по чл. 4, ал. 1, т. 2.


Чл. 13. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Определената от комисията норма на възвръщаемост на капитала за регулаторния период е равна на прогнозната среднопретеглена цена на капитала (СПЦК). Среднопретеглена цена на капитала е определената от комисията норма на възвръщаемост на привлечения и на собствения капитал на енергийното предприятие, претеглена според дела на всеки от тези източници на финансиране в утвърдената целева структура на капитала.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Нормата на възвръщаемост на капитала се определя като реална норма преди данъчно облагане по следната формула:




  НВск  
HB = Дск x (
__________________________________
) + Дпк x НВпк,
  1 - ДС/100  


където:


НВ - норма на възвръщаемост на капитала преди данъчно облагане;

Дск - дял на собствения капитал в общия капитал;

НВск - норма на възвръщаемост на собствения капитал след данъчно облагане;

ДС - корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане, %;

Дпк - дял на привлечения капитал в общия капитал;

НВпк - норма на възвръщаемост на привлечения капитал, която е в съответствие с пазарната норма.


Раздел II.
Разпределяне на необходимите приходи по групи потребители. Тарифни структури (Загл. изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.)

Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) Енергийните предприятия могат да предлагат за утвърждаване от комисията различни тарифни структури по групи потребители, отразяващи разпределените необходими годишни приходи за предоставяне на услугата за всяка група въз основа на представено проучване за стойността на услугата.

(2) Групите потребители се утвърждават от комисията по предложение на енергийните предприятия в зависимост от сходни характеристики на потребление и/или по друг признак.

(3) Цените от тарифната структура могат да включват следните компоненти: цена за количества природен газ, цена за капацитет, цена за доставка или снабдяване, както и други компоненти в зависимост от структурата на разходите, съгласно указанията на комисията.


Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) Комисията може да определя часови, сезонни и други тарифни структури за групите потребители по чл. 14, ал. 2 въз основа на техническа и икономическа обоснованост.

(2) Методите на ценово регулиране чрез стимули се прилагат и към отделните цени от тарифните структури по ал. 1.


Чл. 16. (Отм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.)


Раздел III.
Образуване на цени

Чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 30.12.2009 г.) (1) Цените при продажба на природен газ от обществения доставчик на крайните снабдители и на потребители, присъединени към газопреносната мрежа, се образуват въз основа на разходите за доставка на прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, от местни добивни предприятия, от запаси природен газ и надценка по ал. 6.

(2) Цените по ал. 1 могат да се изменят периодично в съответствие с условията на търговските договори, по които общественият доставчик купува природен газ за вътрешния пазар.

(3) Цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа се образува от обществения доставчик като среднопретеглена стойност при отчитане на заявените за доставка количества природен газ от внос за вътрешния пазар, от местни добивни предприятия и от запаси природен газ с цел продажба през следващия период, условията по договорите за преобразуване, съхранение и за пренос на природен газ до българска граница и валутния курс на Българската народна банка на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ.

(4) Общественият доставчик прогнозира количествата природен газ за доставка през следващия период въз основа на заявените количества за доставка от крайните снабдители и от потребителите, присъединени към газопреносната мрежа, анализ на потреблението и условията на реализацията.

(5) Общественият доставчик формира количествата природен газ по ал. 4 от различните източници за доставка - от търговски договори за внос за вътрешния пазар, от местни добивни предприятия и от запаси природен газ, съобразно принципа за най-ниски разходи при образуване на цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа.

(6) Върху цената по ал. 3 се начислява надценка в размер до 2 на сто.

(7) При утвърждаване на периодичните изменения на цените по ал. 1 комисията проверява съответствието им с условията по ал. 3 - 5, като при установяване на отклонения и несъответствия извършва съответните корекции.

(8) При утвърждаване на периодичните изменения цените по ал. 1 могат да бъдат коригирани от комисията въз основа на недовзет/надвзет приход, дължащ се на разлика между прогнозни и отчетени стойности на ценообразуващи елементи от предходен/предходни период/периоди.

(9) При периодичното изменение на цените по ал. 1 за гарантиране на баланса между интересите на енергийните предприятия и потребителите и между отделните категории енергийни предприятия комисията при условията на ал. 8 може да запази действащите цени или да разсрочи необходимото изменение на цените за следващите два периода.


Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Цената за пренос на природен газ по газопреносната мрежа се образува въз основа на утвърдените необходими годишни приходи съгласно чл. 9 и утвърденото прогнозно количество пренесен природен газ за съответния регулаторен или ценови период.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Цената може да включва компонентите: цена за капацитет, цена за количества природен газ, както и други компоненти в зависимост от структурата на разходите съгласно указанията на комисията.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Преносното предприятие възстановява чрез цената за пренос определените от комисията технологични разходи по преноса на природен газ.


Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Цените при продажба на природен газ от обществен снабдител на непривилегировани потребители, присъединени към разпределителните мрежи, или на други обществени снабдители до 30 юни 2007 г. и от крайните снабдители на битови потребители и предприятията с по-малко от 50 души нает персонал и с годишен оборот до 19,5 млн. лв. от 1.07.2007 г. се образуват въз основа на утвърдените прогнозни необходими годишни приходи съгласно чл. 9 и утвърденото прогнозно количество природен газ за продажба.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Цените могат да включват компонентите: цена за капацитет, цена за количества природен газ, цена за снабдяване, както и други компоненти в зависимост от структурата на разходите, съгласно указанията на комисията.

(3) (Нова - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) При прилагане на методи на регулиране по чл. 4, ал. 1, т. 2 обществените снабдители/крайните снабдители образуват за първия ценови период от регулаторния период единна цена въз основа на необходимите годишни приходи и количества съгласно утвърдената инвестиционна програма за регулаторния период.


Чл. 20. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Цената за разпределение на природен газ по разпределителната мрежа се образува въз основа на утвърдените необходими годишни приходи съгласно чл. 9 и утвърденото прогнозно количество природен газ за разпределение.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Цената може да включва компонентите: цена за капацитет, цена за количества природен газ, както и други компоненти в зависимост от структурата на разходите, съгласно указанията на комисията.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Газоразпределителните предприятия възстановяват чрез цената за разпределение на природен газ определените от комисията размери на технологични разходи за съответната разпределителна мрежа.

(4) (Нова - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) При прилагане на методи на регулиране по чл. 4, ал. 1, т. 2 газоразпределителните предприятия образуват за първия ценови период от регулаторния период единна цена въз основа на необходимите годишни приходи и количества съгласно утвърдената инвестиционна програма за регулаторния период.


Чл. 21. Цените по чл. 17 и 19 се изменят в съответствие с промяната на цената на входа на газопреносната мрежа.


Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) Цената за съхранение на природен газ се образува въз основа на утвърдените необходими годишни приходи съгласно чл. 9 и утвърденото прогнозно количество природен газ за съхранение за съответния период.

(2) Цената може да включва компонентите: цена за капацитет, цена за количества природен газ, както и други компоненти в зависимост от структурата на разходите съгласно указанията на комисията.

(3) Операторите на газохранилища възстановяват чрез цената за съхранение определените от комисията технологични разходи по съхранението на природен газ.


Чл. 23. (Отм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.)


Чл. 24. (1) Цената за присъединяване на потребители се определя по групи потребители в зависимост от заявения максимален капацитет и налягане и съответните признати разходи за групата. Разходите за допълнително оборудване за присъединяване по желание на потребителя са за негова сметка.

(2) Цените за присъединяване на предприятия за съхраняване на природен газ, на добивни предприятия и на разпределителни предприятия са индивидуални и включват действителните разходи за изграждане на съоръженията за присъединяване към мрежата на съответното предприятие.


Глава трета.
РЕД ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ, ОПРЕДЕЛЯНЕ И ИЗМЕНЕНИЕ НА ЦЕНИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 64 ОТ 2007 Г.)

Чл. 25. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Енергийните предприятия подават заявления в комисията по утвърдени от нея образци за утвърждаване на:

1. необходими приходи и цени, както и всички свързани с тях показатели и коефициенти за изменението им по време на регулаторния период;

2. промяна в тарифната структура;

3. изменение на действащи цени;

4. друго, свързано с правомощията на комисията по ценовото регулиране.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) Заявленията по ал. 1 се подават не по-късно от 3 месеца преди изтичането на стария ценови период или влизането в сила на предлаганото изменение на действащи цени и/или тарифни структури.

(3) (Отм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.)

(4) (Отм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.)

(5) (Отм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.)

(6) (Отм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.)


Чл. 25a. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) Заявленията се проверяват за съответствие с изискванията на наредбата в 7-дневен срок от постъпването им.

(2) Когато се установи нередовност на заявлението, на заявителя се изпраща писмено съобщение за отстраняване на нередовностите в указан от комисията срок.


Чл. 26. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) За извършване на регулаторен преглед по чл. 3, ал. 3 лицензиантите - обществен доставчик, преносно предприятие, оператори на газохранилища, обществени снабдители/крайни снабдители и разпределителни предприятия, към заявлението за утвърждаване на необходими приходи, цени и тарифни структури представят в комисията информация за предходен 12-месечен отчетен период, наречен базисна година.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:

1. годишен финансов отчет с приложения към него, изготвен в съответствие с изискванията на Закона за счетоводството и приложимите счетоводни стандарти;

2. финансово-счетоводна информация в съответствие с чл. 5, ал. 5, 7 и 8 за базисната година;

3. технико-икономически данни, включително месечни отчети за продажбите през базисната година, както и всяка друга информация, свързана с предлаганите за утвърждаване цени, изисквана в съответствие с указанията на комисията по чл. 5, ал. 8;

4. информация по групи потребители за базисната година, включително брой на потребителите, продажби на природен газ, приходи и данни за фактурирането;

5. други данни, които енергийното предприятие счита за необходимо да представи в подкрепа на подаденото заявление или изискани от комисията;

6. документ за платена такса за разглеждане на заявлението.

(3) В случай че спрямо обществените снабдители/крайни снабдители и разпределителните предприятия се прилагат методи на регулиране по чл. 4, ал. 1, т. 2, към заявленията по ал. 1 те прилагат и прогнозни данни, като прогнозни продажби, брой потребители, предвидени инвестиции и друга информация, в съответствие с указанията на комисията по чл. 5, ал. 8 по години от регулаторния период съобразно одобрените им инвестиционни програми.

(4) Документите по ал. 2 и 3 се представят в комисията на електронен и на хартиен носител, заверени с подпис и печат на енергийното предприятие.

(5) Енергийните предприятия представят необходимите доказателства за достоверността на данните за информацията по ал. 2 и 3 в съответствие с указанията на комисията за образуването на цените по чл. 5, ал. 8.

(6) Със заявленията за утвърждаване на цени енергийните предприятия могат да предявяват искания за признаване и компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото, като прилагат съответните доказателства, обосноваващи искането им.

(7) В случай че след извършения регулаторен преглед утвърдена на енергийно предприятие цена оказва влияние върху цени на други енергийни предприятия, комисията може да даде указания на тези предприятия да подадат заявление за изменение на утвърдените им цени. При неизпълнение на указанията комисията може служебно да измени тези цени.


Чл. 26a. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) Енергийните предприятия, спрямо които комисията прилага метод на регулиране "норма на възвръщаемост на капитала", могат да подават заявления за изменение на утвърдените цени преди изтичането на ценовия период при наличие на обстоятелства, чието настъпване не е могло да бъде предвидено при утвърждаването на цените и води до съществено изменение на утвърдените им ценообразуващи елементи и на финансовото състояние на енергийното предприятие.

(2) Към заявленията за изменение на утвърдените цени се прилага необходимата информация за доказване на обстоятелствата по ал. 1.

(3) В случай че изменените по ал. 1 цени оказват влияние върху цени на други енергийни предприятия, комисията може да даде указания на тези предприятия да подадат заявление за изменение на утвърдените им цени. При неизпълнение на указанията комисията може служебно да измени тези цени.

(4) Решението за изменение на цените по ал. 3 не прекъсва регулаторния период.


Чл. 26б. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) Енергийните предприятия, спрямо които комисията прилага методи на регулиране чрез стимули, подават заявление за утвърждаване на коригирани необходими приходи и/или цени за втория или следващите ценови периоди от регулаторния период.

(2) Заявлението по ал. 1 се подава не по-късно от 3 месеца преди изтичането на предходния ценови период.

(3) Към заявлението по ал. 1 се прилага информация в съответствие с указанията на комисията по чл. 5, ал. 8.


Чл. 26в. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 30.12.2009 г.) Общественият доставчик внася в комисията заявление с предложение за цени в съответствие с промяната на цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа в срок 20 дни преди края на периода по чл. 17, ал. 2.


Чл. 27. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) В едномесечен срок преди подаване в комисията на заявленията за утвърждаване на нови цени или за изменение на действащи цени общественият доставчик и обществените снабдители/крайните снабдители оповестяват в средствата за масово осведомяване предложението си за утвърждаване на нови цени или за изменение на действащите цени.


Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) Комисията в срок до два месеца след представяне на заявленията за утвърждаване и/или изменение на утвърдените цени, съответно за отстраняване на констатираните нередовности, на закрито заседание приема доклад на съответните длъжностни лица, насрочва дата и час за провеждане на открито заседание за обсъждане на приетия доклад.

(2) В случаите по чл. 26в комисията в срок до 10 дни след представяне на заявлението с предложение за цени в съответствие с промяната на цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа на закрито заседание приема доклад на съответните длъжностни лица, насрочва дата и час за провеждане на открито заседание за обсъждане на приетия доклад.

(3) Комисията оповестява доклада, датата и часа за провеждане на открито заседание на страницата си в интернет.

(4) На откритото заседание комисията обсъжда с енергийните предприятия доклада и определя срок за представяне на становища и писмена обосновка на направените на откритото заседание възражения в срок до 5 дни.


Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) В 7-дневен срок от датата на откритото заседание комисията провежда закрито заседание, на което приема проект на решение и насрочва дата за обществено обсъждане по чл. 14 от Закона за енергетиката.

(2) В случаите по чл. 26в в 5-дневен срок от датата на откритото заседание комисията провежда закрито заседание, на което приема решение, с което изменя цените по чл. 17 и 19 в съответствие с промяната на цената на входа на газопреносната мрежа.


Чл. 30. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) За енергийните предприятия, спрямо които се прилага методът "норма на възвръщаемост на капитала", проектът на решение, съответно решението по чл. 32, съдържа:

1. прогнозните и/или изменените необходими приходи на енергийните предприятия, включващи икономически обосновани разходи за дейностите по съответните лицензии, регулаторната база на активите и нормата на възвръщаемост на капитала и съответните цени;

2. прогнозните количества природен газ за следващия ценови период.

(2) В случай че извършените анализ и оценка на представената информация от енергийното предприятие по чл. 26а, ал. 1 и 2 не дават основание за изменение на утвърдените цени, комисията приема проект на решение, съответно решение по чл. 32, ал. 1, с което отказва да измени действащите цени.

(3) В случай че резултатите от текущото наблюдение върху дейността на енергийните предприятия не дават основание за промяна на утвърдените ценообразуващи елементи, комисията приема проект на решение, съответно решение по чл. 32, ал. 1, с което запазва действащите цени.


Чл. 30а. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) За енергийните предприятия, спрямо които се прилагат методите чрез стимули, проектът на решение, съответно решението по чл. 32, ал. 1, съдържа:

1. при започване на нов регулаторен период:

а) продължителността на регулаторния период и нормата на възвръщаемост на капитала;

б) прогнозните необходими приходи на енергийните предприятия за първия ценови период или по години за регулаторния период;

в) прогнозните количества природен газ за първия ценови период или по години за регулаторния период;

г) цени за първия ценови период, включително по групи потребители и тарифна структура;

2. за всеки следващ ценови период в рамките на регулаторния период:

а) стойностите на показателите за корекции в съответствие с изискванията на чл. 4, ал. 1, т. 2;

б) прогнозните необходими приходи на енергийните предприятия за ценовия период в съответствие със стойностите по буква "а";

в) прогнозните количества природен газ за ценовия период;

г) цени за ценовия период, включително по групи потребители и тарифна структура.

(2) В случай че енергийно предприятие е направило искане за утвърждаване на групи потребители и тарифни структури, но не е обосновало искането си в представеното проучване за стойността на услугата по чл. 14, комисията може да откаже утвърждаването им.

(3) В случай че енергийното предприятие не е подало заявление и/или не е представило информацията по чл. 26б, комисията може служебно да утвърди коригирани необходими приходи и цени за следващия ценови период от регулаторния период въз основа на данните, с които разполага.


Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) Провеждането на процедурата за обществено обсъждане по чл. 14 от Закона за енергетиката започва с оповестяване на проекта на решение на страницата на комисията в интернет.

(2) Комисията обсъжда със заинтересуваните лица по смисъла на чл. 14, ал. 2 от Закона за енергетиката проекта на решение и определя срок за представяне на становища по него не по-кратък от 14 дни.


Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) След приключване на процедурата за обществено обсъждане на закрито заседание комисията приема решение.

(2) По преписки, които представляват фактическа и правна сложност, мотивите към решенията могат да бъдат приети до 10 дни от приемането на съответното решение.

(3) Комисията публикува решенията по ал. 1, съответно мотивите по ал. 2, на страницата си в интернет в 3-дневен срок от приемането им.


Чл. 33. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) (1) В срок до 7 дни след получаването на решенията за утвърждаване на нови цени общественият доставчик и обществените снабдители/крайните снабдители публикуват в средствата за масово осведомяване утвърдените им пределни цени, включително цените по тарифните структури, и цените, които ще прилагат по договорите с потребителите през следващия ценови период. В същия срок преносното предприятие, разпределителните предприятия и лицензиантите, извършващи дейността по съхранение на природен газ, публикуват в средствата за масова информация утвърдените им цени.

(2) Новите цени се прилагат считано от датата, посочена в решението на комисията.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) "Базисна година" е предходната календарна година или 12-месечен период, предхождащ внасянето на предложението за цени, за който енергийното предприятие счита, че е оправдано да бъде използван при изчисленията за целите на ценообразуването за следващия регулаторен период.

2. (отм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., нова - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 30.12.2009 г.) "Запаси природен газ" са количествата природен газ, нагнетени предварително от газопреносното предприятие в подземно газово хранилище, които могат да се извлекат с търговска цел и/или при необходимост.

3. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) "Коефициент за подобряване на ефективността" е целева величина, изразяваща относителното намаляване на разходите на енергийните предприятия за осъществяване на съответната лицензионна дейност.

4. "Кубичен метър природен газ" е количеството природен газ, заемащ обем в размер един кубичен метър при температура 20 °C и налягане 101 325 Pa.

5. "Капацитет" е проектна или заявена стойност на максимално възможното моментно потребление на природен газ.

6. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) "Необходими приходи" са икономически обоснованите приходи, необходими на енергийното предприятие за предоставяне на услугата по лицензията с определено качество и постигане на определената възвръщаемост.

7. "Норма на възвръщаемост на капитала" е възвръщаемост на инвестирания капитал, изразена като процент от този капитал.

8. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) "Проучване на стойността за услугата" е проучване на разходите на енергийното предприятие за предоставяне на услугата по лицензията по групи потребители и съпоставка с действителните или прогнозните приходи, получени от всяка група потребители при съществуващите или предлаганите цени.

9. "Полезен живот" е срокът, за който комисията приема, че даден актив може да бъде амортизиран.

10. "Присъединяване" са всички дейности, газопроводи и съоръжения в съответствие с нормативните и технологичните изисквания, осигуряващи пряка връзка от технологично одобрената точка на присъединяване до изхода на съоръжението за регулиране и/или измерване на природния газ, обслужващо един или група потребители.

11. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) "Регулаторна база на активите" е стойността на материалните и нематериалните активи, които едновременно се използват и имат полезен живот за предоставянето на услугата по лицензията.

12. "Регулаторен период" е периодът между два регулаторни прегледа.

13. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) "Структура на капитала" се характеризира от относителните дялове на собствения и на привлечения капитал в общия размер на капитала на енергийното предприятие.

14. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г.) "Тарифна структура" е система от цени при продажба на природен газ или предоставяне на услуга, приходите от които съответстват на необходимите приходи за съответната дейност.

15. "Тарифна цена" е всяка отделна цена от тарифната структура.

16. "Цена за доставка или снабдяване" е цената, отразяваща разходите за отчитане, фактуриране и инкасиране на природен газ.

17. "Ценови период" е период, през който цените остават непроменени от комисията - обикновено календарна година.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. С влизането в сила на наредбата за цените на преносното предприятие, в т. ч. за дейностите пренос, разпределение и съхраняване, се прилага методът "норма на възвръщаемост на капитала", а за разпределителните предприятия - "нетна настояща стойност".


§ 3. Комисията приема правилата по чл. 37, ал. 2 от Закона за енергетиката за водене на разделно счетоводство в срок 6 месеца от влизането в сила на наредбата.


§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 36, ал. 3 от Закона за енергетиката.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 178 ОТ 27 ЮЛИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 131 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 64 ОТ 2007 Г.)


§ 39. Ценовият период, на базата на който цените, определени с постановлението, влизат в сила, може да бъде по-кратък от една година.


§ 40. Параграф 2 относно чл. 2, т. 1 и 3 е в сила до 30 юни 2007 г.


§ 41. Параграф 2 относно чл. 2, т. 2 и 4 влиза в сила от 1 юли 2007 г.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 325 ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 131 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 2 от 2010 Г., В СИЛА ОТ 30.12.2009 Г.)


§ 4. Заварените при влизането в сила на постановлението незавършени производства по утвърждаване на цени се довършват, като комисията служебно съобразява подадените заявления с въведените с постановлението правила.


§ 5. При утвърждаването на цените на обществения доставчик за първото тримесечие на 2010 г. за предходен период по чл. 17, ал. 8 се приема 2009 г., като се вземат предвид осреднените стойности на ценообразуващите елементи на утвърдените цени за 2009 г., а корекцията се извършва въз основа на данните, с които комисията разполага.


§ 6. Постановлението влиза в сила от 30 декември 2009 г.


Промени настройката на бисквитките