Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 79 от 8.X

НАРЕДБА № 9 ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЕФЕКТ ОТ ВНЕДРЯВАНЕТО НА ИЗОБРЕТЕНИЯ, РАЦИОНАЛИЗАЦИИ И ЕФЕКТИВНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

НАРЕДБА № 9 ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЕФЕКТ ОТ ВНЕДРЯВАНЕТО НА ИЗОБРЕТЕНИЯ, РАЦИОНАЛИЗАЦИИ И ЕФЕКТИВНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

ИЗДАДЕНА ОТ ДЪРЖАВНИЯ КОМИТЕТ ЗА НАУКА И ТЕХНИЧЕСКИ ПРОГРЕС, МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ И ДЪРЖАВНИЯ КОМИТЕТ ЗА ПЛАНИРАНЕ

Обн. ДВ. бр.79 от 8 Октомври 1982г., отм. ДВ. бр.27 от 2 Април 1993г.

Отменено основание - виж § 11, т. 1 от Закона за патентите - ДВ, бр. 27 от 2 април 1993 г., в сила от 1 юни 1993 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба установява система от принципи и показатели за изчисляване икономическия ефект от внедряването на изобретения, рационализации и ефективни предложения, наричани по-нататък предложения, с цел да се установи техният принос във всички отрасли на народното стопанство.


Чл. 2. За всяко изобретение, рационализация и ефективно предложение, които се внедряват в стопанските и други организации, се изчислява:

1. планов икономически ефект, който се използува за статистическо отчитане на очакваните икономически резултати от изобретателската и рационализаторската дейност и като база за изплащане 50 на сто от авторското възнаграждение;

2. фактически икономически ефект, който се използува за статистическо отчитане на реализираните икономически резултати от изобретателската и рационализаторската дейност като база за отчисленията във фонд "Изобретения и рационализации" и за изплащане на остатъка от авторското възнаграждение.


Чл. 3. (1) Икономическият ефект от предложенията по чл. 1 се изчислява за 12-месечен период, считан от началото на внедряването.

(2) Когато внедряването на предложението приключи за срок, по-кратък от 12 месеца, икономическият ефект се изчислява за същия период непосредствено след изтичането му.

(3) За начало на внедряването по смисъла на наредбата се приема първо число на месеца, следващ датата, отбелязана в акта за внедряване на предложението в редовно производство на съответната продукция. В отделни случаи в зависимост от характера на производството организацията-внедрител може да приеме за начало на внедряването датата, отбелязана в акта за внедряване.

(4) Конструкторски разработки, изработване и изпитване на опитни модели и образци и изработване на пробни серии по предложенията не се смятат за внедряване в редовно производство.


Чл. 4. Внедряването на предложенията се установява с акт за внедряване, одобрен от ръководителя на социалистическата организация.


Чл. 5. Икономическият ефект от внедряването на предложенията се отразява в справка за изчисляване на икономическия ефект и се утвърждава от ръководителя на организацията по предложение на главния счетоводител.


Раздел II.
ОБЩИ ПРИНЦИПИ И ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЕФЕКТ ОТ ВНЕДРЯВАНЕТО НА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА

Чл. 6. За изчисляване на икономическия ефект от внедряването на предложенията се използуват следните показатели:

1. фактическа икономия за единица продукция;

2. план за производство и реализация на продукцията за 12 месеца;

3. фактически обем на произведената и реализирана продукция за 12 месеца.


Чл. 7. (1) Фактическата икономия за единица продукция се установява в началото на внедряването на предложението. Тя се използува като постоянна величина при изчисляване на плановия и фактическия икономически ефект от него през първата година от началото на внедряването му, както и за изчисляване на фактическия икономически ефект за втората година за рационализациите, а за изобретенията - до петата година включително.

(2) Фактическата икономия от внедряването на предложенията за единица продукция следва да се променя в следните случаи:

1. когато с правителствено разпореждане са коригирани цените на суровините, материалите и др., свързани с предложението;

2. когато са настъпили промени в технологическия процес, включително трудовите норми, произтичащи от внедряване на предложението.


Чл. 8. (1) Плановият икономически ефект се изчислява, като се умножи фактическата икономия в лева за единица продукция (кг, лв., куб. м, бр., м и т.н.) по плановия обем за производство и реализация на продукцията за 12-месечен период.

(2) Когато 12-месечният период, за който се изчислява ефектът, включва месеци от следващата календарна година и в момента на внедряването е известно, че и през същите месеци ще се произвежда продукцията - обект на предложението, но нейният обем не е точно установен, към плановите данни за месеците до края на текущата година се прибавят и количествата, произведени и реализирани през месеците от същата година, съответствуващи на месеците от следващата година, допълващи 12-месечния период. В тези случаи база за определяне и изплащане на 50 на сто от авторското възнаграждение е плановият икономически ефект, изчислен за текущата година.

(3) Когато 12-месечният период, за който се изчислява ефектът, включва месеци от следващата календарна година и в момента на внедряването не е известно дали продукцията, предмет на предложението, ще се произвежда и през следващата година, планов икономически ефект се изчислява само за месеците до края на текущата година.


Чл. 9. (1) Фактическият икономически ефект се изчислява след изтичането на 12 месеца от внедряването, като фактическата икономия в лева за единица продукция (кг, лв., куб. м, бр., м и т. н.) се умножи по фактически произведения и реализиран обем продукция за същите 12 месеца.

(2) Когато реализацията на продукцията се осъществява в по-късни срокове, които изцяло или отчасти излизат от 12-месечния период от началото на внедряването на предложението, фактическият икономически ефект се изчислява за 12 месеца, смятано от началото на реализацията.

(3) При изчисляване на фактическия икономически ефект следва да се вземе пред вид само реализацията за 12-месечен период на същата продукция, която е произведена при прилагането на предложението.

(4) При изчисляване на икономическия ефект се елиминират икономиите или преразходите по други причини, независещи от внедреното предложение.


Чл. 10. (1) За предложения, които се внедряват при еднократни поръчки, чието изпълнение е за по-кратък период от 12 месеца, изчислява се фактическият икономически ефект, без да се изчаква изтичането на 12 месеца. Ако поръчката се повтори, фактическият икономически ефект се изчислява за всички изпълнени поръчки в рамките на 12-месечен период.

(2) Ако еднократната поръчка се изпълнява за период, по-дълъг от 12 месеца, планов и фактически икономически ефект се изчислява за 12-месечен период от началото на внедряването.


Чл. 11. За дейности, при които разходите се планират на 100 лв. продукция (услуги, стокооборот, приходи и др.), плановият и фактическият икономически ефекти се изчисляват на 100 лв. обем. По този начин се определят плановият и фактическият икономически ефект и в случаите, когато предложението засяга няколко вида продукция.


Чл. 12. Експертна комисия, назначена със заповед на ръководителя на организацията-внедрител, определя икономическия ефект в следните случаи:

1. когато в резултат на внедрено предложение се създават принципно нови изделия и икономическият ефект се съдържа в предвидената за тези изделия печалба;

2. при едновременно внедряване на няколко предложения, когато предложенията са част от научна разработка или същите се внедряват в съчетание с резултати от научноизследователски и конструкторски работи, както и решения, заимствувани от литературни източници, практиката и др., за всяко поотделно не може да се изчисли икономически ефект, тогава се изчислява общ икономически ефект. След това се установява припадащият се дял на всяко едно от тях.


Чл. 13. (1) От годишния икономически ефект се приспадат:

1. разходите за внедряване на предложенията, свързани с доставка, модернизиране и реконструкция на основни фондове в размер на годишните им амортизационни отчисления;

2. разходите по внедряването, свързани с доставката на малоценни и малотрайни предмети (матрици, инструменти, приспособления и др.), в размер на 12-месечното им фактическо изхабяване;

3. разходите по проектирането (проектантски хонорар в размер на полагащата се част от тях за изпълнения обем строителни работи за 12-месечен период).

(2) Ако икономическият ефект се изчислява за период, по-кратък от 12 месеца, приспадат се разходите по внедряването само за този период.

(3) Разходите по внедряването на предложенията при еднократни поръчки, отнасящи се само за тези поръчки, се приспадат изцяло от изчисления ефект освен в случаите, когато поръчката се изпълнява за по-продължителен период от 12 месеца. В последния случай се приспада припадащата се част от разходите за изпълнения обем за 12 месеца.


Чл. 14. За предложения, отнасящи се до намаляване разхода на материали, суровини, труд и др., икономическият ефект се изчислява, след като е извършено задължително коригиране на съответните разходни норми. Изчислението се прави за период от 12 месеца.


Чл. 15. Когато в резултат на внедрено предложение се снижава себестойността на дадено изделие, цената му се изменя по-рано от 12 месеца от началото на внедряването.


Чл. 16. Когато с внедряването на предложения се освобождават от производството машини, съоръжения, инструменти, производствени площи, суровини, материали, кооперирани доставки и др., икономическият ефект се изчислява само при условие, че същите се използуват на друго работно място, в същата или друга организация. Ако на другото място се използуват непълноценно, икономическият ефект от освобождаването им следва да се изчислява и с оглед степента на използуването им на новото място.


Раздел III.
ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ФАКТИЧЕСКАТА ИКОНОМИЯ ОТ СНИЖАВАНЕ СЕБЕСТОЙНОСТТА (ИЗДРЪЖКА, РАЗХОДИ И ДР.) НА ПРОДУКЦИЯТА

Чл. 17. (1) Фактическата икономия за единица продукция се изчислява като разлика между фактическите или плановите разходи (ако те са по-ниски от фактическите) за 12-месечен период, предхождащ внедряването, и фактическите разходи за производство на продукцията в момента на внедряване на предложението.

(2) Ако преди внедряването на предложението продукцията, за която се отнася то, е била произвеждана за период, по-къс от 12 месеца, база за сравнение при изчисляване на фактическата икономия са разходите за този период и разходите в момента на внедряването.

(3) По изключение се използуват като база за сравнение само плановите разходи в случаите, когато преди внедряването продукцията е произвеждана за период, по-къс от 3 месеца.

(4) Когато в резултат на експериментиране на предложението се е получило частично снижение на фактическата себестойност, този период се елиминира, като сравнението се извършва в 12-месечен период преди експериментирането и разходите в момента на внедряването.

(5) Фактическата икономия се изчислява само по елементи на разходите, върху които влияе внедреното предложение.

(6) Ако съгласно ал. 1 за сравнение се използуват плановите разходи и с внедреното предложение се снижават фактическите разходи, предхождащи внедряването, това снижение не се смята за икономически ефект и служи само като база за определяне и изплащане на еднократно авторско възнаграждение.

(7) При изчисляване на фактическата икономия за продукция, която се произвежда за пръв път в стопанска организация, продава се по ценоразписни цени, но преди това е произвеждана от други стопански организации, като база за сравнение се използува постигнатата себестойност за другите организации, които са произвеждали тази продукция.

(8) Ако разходите при производството на продукцията преди и след внедряване на предложения са несъпоставими вследствие изменение на цените на суровини и материали, на тарифните ставки за заплащане на труда и др., разходите преди внедряване се привеждат в съответствие с новите условия.

(9) Когато с внедряването на дадено предложение се снижава себестойността на продукцията, но липсват отчетни данни за предхождащия период, назначава се комисия от специалисти, която чрез единични и комплексни изпитания и 72-часова проба при експлоатационни условия установява размера на постигнатото снижение. По същия начин се постъпва и в случаите, когато разходните норми са общи за непрекъсваем производствен процес, а предложението засяга само някоя фаза от него.


Чл. 18. (1) Когато в процеса на производството един вид суровини, материали, полуфабрикати и др. се замени с друг, без да се влошават потребителските качества на продукцията, фактическата икономия се изчислява като разлика между разходите от тези материали, суровини и др. в стойностно изражение за единица продукция преди и след внедряването.

(2) Когато с предложението се заменят вносни резервни части, които самостоятелно не са внасяни, а са били включени в общата стойност на внасяните машини и съоръжения и тяхната цена не е известна, като база за изчисляване на ефекта се използува най-ниската им офертна цена.

(3) Когато се намаляват разходните норми за суровини, материали, полуфабрикати и др. при производството на единица продукция, фактическата икономия се изразява в стойността на намалените количества от съответните суровини, материали и др.

(4) При изчисляване на фактическата икономия вносните материали се остойностяват по доставни калкулативни цени, а местните материали - по доставни цени. Когато те се заменят с материали от собствено производство, се остойностяват по цена на едро, а по себестойност - когато заменят или се намалява разходната норма на материал също то собствено производство.


Чл. 19. (1) Когато се намалява планираният брак при производството на даден вид продукция, за фактическа икономия се приема прирастът на редовната продукция, получен в резултат на ликвидирането или намаляването на брака след внедряването, остойностен по себестойността на редовната продукция, като от получената сума се приспадне евентуалният приход от продажбата на бракуваната продукция преди внедряването. По същия начин се изчислява икономията, когато бракът не е планиран, но фактически е отчетен.

(2) Когато бракуваната продукция се превръща в използваема, икономията се изчислява като разлика между загубите от брак и допълнителни разходи за възстановяване на бракуваната продукция.


Чл. 20. (1) При намаляване количеството на използваеми отпадъци и увеличаване на редовния материал фактическата икономия се изчислява като разлика в разходите по статия "Суровини и материали" от себестойността на продукцията преди и след внедряване на предложението. Преди съпоставянето им се приспада стойността на използваемите отпадъци. Не се изчислява икономия, ако получаваните отпадъци са пълноценни и се използуват по цени на редовни суровини и материали.

(2) Когато се намалява количеството на неизползуваеми отпадъци, фактическата икономия се изчислява така:

1. ако това количество се превръща в използваеми отпадъци, прилага се цената за реализация на използваеми отпадъци;

2. ако това количество се превръща в редовен материал, прилага се доставната цена на този материал.

(3) В двата случая по ал. 2 се приспада от изчислената фактическа икономия стойността на продадените преди внедряване на предложението неизползуваеми отпадъци.


Чл. 21. При намаляване разхода на електрическа енергия, топлинна енергия и вода фактическата икономия се изчислява като разлика между стойността на енергията и водата, употребени при производството на продукцията преди и след внедряване на предложението. За остойностяване на енергията и водата от собствено производство се използува себестойността им, а когато те са закупени, се взема пред вид цената по установената тарифа.


Чл. 22. Когато се намалява разходът на труд, за фактическа икономия се приема разликата между разходите за заплащане на труда за единица продукция преди и след внедряването. Към икономията от пряк труд в стойностно изражение се прибавят и икономията от платен годишен отпуск и вноските за държавното обществено осигуряване за същия труд. Размерът на икономията от платен годишен отпуск се изразява в намаление на общо планираните средства за платен годишен отпуск, получено в резултат на намаления пряк труд от внедреното предложение.


Чл. 23. Фактическата икономия от амортизационни отчисления се изчислява:

1. когато с внедрени предложения се прави замяна между наличните основни фондове, освобождават се от експлоатация, преустройват се или се възстановяват бракувани фондове - като разлика между едногодишните амортизационни отчисления на действуващите основни фондове и разходите за поддържането им и текущ ремонт за единица продукция преди и след внедряването;

2. когато с внедрени предложения се освобождава производствена площ, която се използува след това за други нужди, и едновременно се увеличава обемът на продукцията - като разлика в годишните амортизационни отчисления на производствената площ за единица продукция преди и след внедряването.


Чл. 24. Фактическа икономия от цехови и общозаводски разходи се изчислява:

1. когато се намалява разходът на отделните им елементи, като за икономия се приема фактическото им снижение;

2. когато се увеличава обемът на общата стокова продукция на организацията от условно постоянната им част, към която се прибавя икономията от променливи разходи, ако има такива разходи;

3. когато се намалява времетраенето на престои на машини, съоръжения и др. и с това се увеличава обемът на произведената стокова продукция от условно постоянната им част, която се пада на допълнително произведената стокова продукция, за времето, с което с намален престоят.


Чл. 25. (1) При възстановяване на износени, бракувани и негодни детайли фактическата икономия е разликата между стойността на новите детайли и разходите за възстановяване на износените при условие, че качеството им е еднакво. Изключение се допуска само когато влошаването на качеството на възстановения детайл се изразява в намаляване срока на трайността му. При изчисляване на ефекта в този случай се взема пред вид трайността на възстановените детайли.

(2) Фактическата икономия по ал. 1 се изчислява само за възстановени детайли, използувани през 12-месечния период от внедряването.


Чл. 26. (1) Фактическата икономия от предложения, с които се заменя един инструмент с друг, се изчислява, като се съпостави в стойностно изражение фактическото, а не счетоводното годишно износване на инструментите преди и след внедряването на предложението.

(2) Ако се освобождава от употреба инструмент, като икономия се приема стойността на годишното му изхабяване.

(3) Когато отпадне, необходимостта от предвидена екипировка, икономията се изразява в нейната стойност.


Чл. 27. (1) Когато се премахват или намаляват аварийни ремонти, планов икономически ефект не се изчислява. Фактическият икономически ефект се определя като разлика между фактическите разходи за аварийни ремонти за 12-месечен период преди и след внедряването на предложението.

(2) При намаляване разходите за ремонт на оборудване, сгради, съоръжения и др. фактическата икономия се изчислява като разлика между утвърдените разходи за ремонт преди и след внедряването на предложението при условие, че качеството на ремонта не се влошава.

(3) При удължаване на междуремонтни срокове за икономия се приема разликата между утвърдените суми за ремонт, съответствуващи на едногодишната експлоатация на оборудването, машините и др. преди и след внедряване не предложението, при условие, че не се влошават експлоатационните им качества.


Чл. 28. (1) При намаляване разходите за амбалаж фактическата икономия се изчислява, като се съпоставят тези разходи за единица амбалирана продукция преди и след внедряване на предложението.

(2) Ако амбалажът се използува многократно, от фактическата икономия се приспада разликата преди и след внедряването на:

1. разходите за транспортиране на празен амбалаж;

2. разходите по поддържането, възстановяването и ремонта на амбалажа.


Чл. 29. (1) Когато се намалява общото тегло на отливките (по-специално теглото на лияци и мъртви глави) в леярството, фактическата икономия се изчислява от стойността на угара, съответствуващ на спестения метал и разходите за превръщане на този метал в течен.

(2) Когато се намалява чистото тегло на отливките, икономията се изчислява, като разликата в техните тегла се умножи по себестойността им.


Раздел IV.
ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИ ЕФЕКТ ОТ НОВИ ИЗДЕЛИЯ И УСЛУГИ

Чл. 30. (1) Когато в резултат на внедрени предложения се създават принципно нови изделия и услуги, размерът на икономическия ефект се съдържа в печалбата на утвърдената цена. Конкретният размер на ефекта се определя съобразно чл. 12 от тази наредба.

(2) За нови типово допълващи, усъвършенствувани и нови по асортимент изделия икономическият ефект представлява разликата между себестойността, изчислена на единица основни (решаващи) технико-експлоатационни параметри и други показатели (икономически, социални и др.) на новото изделие и аналога му.

(3) Когато изделията, предмет на предложения, се произвеждат за пръв път в страната, но преди това са внасяни от чужбина и с производството им не се спира или намалява вноса им през текущата година, икономическият ефект се изразява в разликата между външнотърговската цена на внасяното изделие и постигнатата себестойност след внедряване на предложението. Това се отнася само за случаите, когато себестойността е по-ниска от външнотърговската цена.

(4) За изделия, чиито цени се определят по договаряне, икономическият ефект се съдържа в печалбата на договорената цена. В тези случаи не следва да се определя по-малко от 10 на сто от печалбата.

(5) Когато след договаряне на цената на изделия се внедри предложение, икономическият ефект се изразява в разликата между първоначално договорената и преразгледаната поради изменените условия на договора цена, като се вземат под внимание и доказаните загуби, произтичащи от внедряването.


Чл. 31. Стопанските организации и техните поделения-внедрители въз основа на документите за категоризиране на предложението съставят пълна обосновка за изчислим икономически ефект и за неизчислим ефект (нови потребителски, естетически и други качества на изделието).


Чл. 32. (1) Когато със стандартизационни документи за дадена продукция са установени няколко качества и в резултат на внедрени предложения се увеличава относителният дял на продукцията от по-високо качество, икономическият ефект е равен на увеличената сума на печалбата за 12-месечен период.

(2) Когато новото изделие в редовно производство получи висша категория със знак "К", в ефекта се включва и надбавката за висша категория със знак "К". От тази надбавка не се отчисляват средства за фонд "Изобретения и рационализации".


Раздел V.
ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИ ЕФЕКТ ПРИ РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПРИХОД ИЛИ ИКОНОМИЯ НА ВАЛУТА

Чл. 33. Когато с внедряването на предложения започват производството на нови изделия (принципно нови, усъвършенствувани, типопопълващи, нови по асортимент) и извършване на услуги, освен икономическият ефект, изчислен по предходните глави, се постига приход или икономия на валута, изчислява се допълнителен икономически ефект от приход или икономия на валута, който се прибавя към първия, и така получената сума се използува като база за отчитане и за изчисляване на авторското възнаграждение.


Чл. 34. (1) Икономическият ефект от предложения при приход на валута се изчислява в следните случаи:

1. при реализация на износ на нова продукция;

2. при увеличаване обема на износа на продукцията;

3. при повишаване на качествените и други показатели на продукция за износ.

(2) Икономическият ефект по ал. 1, точки 1 и 2 се изчислява по следната формула:

Ие = (Ци.к + Д - Ц) . Ои,

където Ие - икономически ефект при приход на валута (левова равностойност);

Ци - износна цена в рубли или долари;

к - официален валутен курс на БНБ в лева (разчетен коефициент);

Д - експортна премия за единица продукция (когато е планирана) в лева;

Ц - утвърдена цена за реализация на продукцията (изделия, материали, услуги и др.), увеличена с разходите по реализацията, включително тези на външнотърговската организация, в лева, за новата продукция или цената на предишната - при създаване на усъвършенствувана продукция;

Ои - годишен обем на прираста на продукцията за износ или реализиран нов износ през годината след внедряване в натура.

(3) Икономическият ефект по ал. 1, т. 3 се изчислява по следната формула:

Ие = (Ци'к + Д'- Ци.к + Д) . Ои,

където: Ц, Ци - износна цена в рубли или долари преди и след внедряване на предложението;

к - официален валутен курс на БНБ в лева (разчетен коефициент);

Д'Д -експортна премия за единица продукция (когато е планирана) преди и след внедряване в лева;

Ои - годишен обем на продукцията за износ.

(4) При отстъпване на лицензии и продажба на патенти за изобретения и ноу-хау икономически ефект се изчислява като разлика между левовата равностойност на постъпилата валута, определена по официален валутен курс на БНБ, и разходите по осъществяване на продажбата по патентоването на изобретенията и по създаването на изобретенията. Икономическият ефект се изчислява в продължение на 5 години поотделно за всеки сключен договор.


Чл. 35. (1) Икономическият ефект при икономия на валута се изчислява в следните случаи:

1. при спиране или намаляване на внос;

2. при предотвратяване планирането на внос поради предстоящото усвояване на същото производство у нас.

(2) Икономическият ефект при икономия на валута по чл. 1, точки 1 и 2 се изчислява по следната формула:

Ие = (Цв.к - Ц) . Ов,

където: Ие - икономически ефект при икономия на валута (левова равностойност);

Цв - валутна цена, увеличена с разходите по доставката в съответната валута;

к - официален валутен курс на БНБ в лева (разчетен коефициент);

Ц - утвърдена цена за реализация на продукцията (изделия, материали, услуги и др.), отменяща вноса, в лева;

Ов - годишен обем на намаления или отменения внос пред годината след внедряването в натура.


Чл. 36. Когато при прилагане на формулите по тази глава не се получава положителен резултат, но с внедряването на предложението се допринася за увеличаване на валутните постъпления или за намаляване на разходите на валута, икономически ефект от валута не се изчислява, а авторите се стимулират с допълнително еднократно възнаграждение;


Раздел VI.
ОСОБЕНОСТИ ПРИ ИЗЧИСЛЯВАНЕ ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЕФЕКТ В НЯКОИ ОТРАСЛИ НА НАРОДНОТО СТОПАНСТВО

Чл. 37. (1) За предложения, приети в проектантски и инвеститорски организации, за начало на внедряването се смята датата на откриване финансирането на обекта по преработената съгласно предложението проектно-сметна документация (ПСД), а за предложения, представени в строителните и монтажните организации - датата, посочена в акта за внедряване.

(2) За предложения, внедрени в проектантски и инвеститорски организации, икономическият ефект се изразява в намалената стойност на първоначалния утвърден проект.

(3) За предложения, подадени и внедрени в инвеститорските организации, след сключване на договора с изпълнителя, които засягат сметката за доставка на машини и съоръжения или технологии с производствено предназначение, в резултата на които не се коригира генералната сметка на обекта и не се отразяват в титулния списък на изпълнителя, икономията се изразява като разлика в стойността на предвидените разходи по видове работи в първоначално утвърдената ПСД и действително изпълнените по предложенията за 12-месечен период, смятан от началото на внедряването.

(4) Плановият и фактическият икономически ефект в строителните и монтажните организации се изчисляват за 12-месечен период от началото на внедряването на предложенията и се изразяват в намалените разходи на видовете работи по одобрение ПСД преди и след внедряване на предложението след приспадане на относително постоянна част на допълнителните разходи. Преизчисляването се прави в сроковете, предвидени за съответните категории предложения в Закона за изобретенията и рационализациите и правилника за прилагането му. При съпоставяне стойностите на ПСД или натуралните видове работи преди и след внедряване на предложението процентът на печалбата се изключва.

(5) Фактическият икономически ефект в проектантските и инвеститорските организации се изчислява след завършване на строителството на обекта като разлика в стойността на първоначално утвърдената ПСД и действително изразходваните средства за изпълнението на обекта, резултат от внедреното предложение.

(6) При реализация на по-голям или по-малък икономически ефект по причини, свързани с внедреното предложение, организациите-внедрители са задължени да коригират извършените отчисления за фонд "Изобретения и рационализации" - да възстановят отделените в повече суми или да направят допълнителни отчисления.

(7) Икономия от допълнителни разходи се изчислява само ако в резултат на внедреното предложение се намалява срокът на строителството на обекта и в резултат на това е изпълнена допълнителна програма - надпланов обем строителство, или ако в резултат на предложението се засяга някой от елементите на допълнителните разходи.

(8) Когато в резултат на внедрено предложение отпаднат за изпълнение видове работи, за които са дадени ориентировъчни цени, икономията се изразява в заложената в основната ПСД и проверена от БНБ цена за тях.

(9) Когато в резултат на внедрено предложение се намаляват или заменят видове работи, заложени с ориентировъчни цени в основната ПСД, икономията се изчислява след доказването им въз основа на изпълнена част от тези видове работи или на подобни работи, изпълнявани от строителя.

(10) При доказана по-висока цена от ориентировъчната, заложена в ПСД и проверена от БНБ, икономическият ефект се изчислява въз основа на ориентировъчната цена, а не на доказаната, в случаите, когато доказаната по-висока цена не може да се вмести в одобрената генерална сметка и инвеститорът не утвърди нова цена по реда на Правилника за капиталното строителство (обн., ДВ, бр. 55 от 1980 г.; изм., бр. 101 от 1981 г. и бр. 47 от 1982 г.), включваща доказаното увеличение.

(11) Когато внедряването на предложението се извършва за период, по-дълъг от една година (12 месеца) в строителните и монтажните организации, плановият икономически ефект се определя по формулата:


  (С - С1) . 12
Ип = -------------------
  Т

където: Ип - планов икономически ефект;

С и С1 - сметни стойности на обекта, подобекта или етапа без печалбата преди и след внедряване на предложението. За предложения в строителните и монтажните организации се изключва и относително постоянната част на допълнителните разходи;

Т - нормативно определеният срок за изпълнение на обекта, подобекта или етапа на строителството, определен съгласно нормите за времетраене на строителството.

(12) Възнагражденията в проектантските и инвеститорските организации се изплащат по реда на чл. 53 от Правилника за приложение на Закона за изобретенията и рационализациите (обн., ДВ, бр. 48 от 1969 г.; изм. и доп., бр. 19 от 1970 г., бр. 88 от 1972 г., бр. 12 от 1974 г., бр. 11 от 1975 г. и бр. 68 от 1982 г.) - 50 на сто в двумесечен срок след внедряването, а остатъкът - след завършване на обекта, подобекта и т. н. на база фактически реализиран ефект.


Чл. 38. (1) В транспортната дейност икономическият ефект от внедряването на изобретения и рационализации се изразява в намаление на експлоатационните разходи спрямо фактическите средни годишни разходи, предхождащи внедряването на предложението или спрямо плановите разходи, ако те са по-ниски от фактическите.

(2) При увеличаване товароподемността на вагоните икономическият ефект се изчислява, като се установи допълнителният обем превози, който ще се осъществи през годината в тонкилометри, и полученото се умножи по ставка на независещите разходи за един тонкилометър.

(3) Икономическият ефект от предложения в железопътния транспорт, които водят до увеличаване обема на превозите, ако са осигурени съответно товари, се установява по обема на увеличените в резултат на внедреното предложение нето тонкилометри, умножени по ставка на независещите разходи.

(4) Когато се увеличава товароподемността в автомобилния транспорт, икономическият ефект от предложението се изчислява като разлика между променливите разходи преди и след внедряването му, както следва:

1. ако в резултат на предложението се увеличава обемът на превозите, взема се под внимание и относителната икономия от условно постоянните разходи на тон или тонкилометър;

2. ако предложението намалява престоя на автомобила и в резултат на това се увеличава обемът на превозите в тонкилометър, икономията се изразява в относителното намаление на условно постоянните разходи за един тонкилометър.


Чл. 39. Икономическият ефект от предложение в областта на съобщенията се изчислява, като се съпоставят приходите на 100 лв. издръжка 12 месеца преди внедряването на предложението с приходите след внедряването му.


Чл. 40. В търговията на едро и дребно и в общественото хранене икономическият ефект от предложението се изразява в намалението на разходите за издръжката на 100 лв. стокооборот спрямо средния годишен разход, предхождащ внедряването на предложението, или спрямо плановите разходи, ако те са по-ниски от фактическите.


Чл. 41. (1) Икономическият ефект от внедряването на нови и усъвършенствувани сортове растения и породи животни се изразява във:

1. повишаване добивите от културите и продуктивността на животните при постоянни или по-бавно увеличаващи се разходи;

2. абсолютно намаляване на разходите за производството при същия обем на продукцията;

3. повишаване цените вследствие подобряване на качеството на продукцията.

(2) Икономическият ефект от нови агротехнически и зооветеринарни мероприятия се изразява във:

1. повишаване на средните добиви и средната продуктивност, без да си изменя качеството на продукцията;

2. снижаване разходите по отглеждане на културите и животните;

3. повишаване качеството на продукцията.

(3) Определянето на размера на икономическия ефект от нови и усъвършенствувани сортове и породи, от нови агротехнически и зооветеринарни мероприятия, в зависимост от мащаба на внедряването им, на базата за сравнение при изчисляване ефекта и механизма за набирането и разпределянето му за целите на отчитането и материалното стимулиране се извършва съгласно инструкцията за определяне на икономическия ефект и изплащане на авторски възнаграждения за създаване и внедряване в производството на нови и усъвършенствувани сортове и породи, нови агрохимически и зооветеринарни мероприятия (необнародвана)


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 47, ал. 2 от Правилника за приложение на Закона за изобретенията и рационализациите и отменя Наредбата за определяне икономическия ефект от внедряването на изобретения и рационализации (ДВ, бр. 39 от 1970 г.).


§ 2. Наредбата се прилага за всички предложения, внедряването на които е започнало след влизането й в сила, както и за предложения, отнасящи се за изделия и услуги, внедрени след 1 януари 1980 г., за които са утвърдени нови цени след тази дата и авторските им възнаграждения не са изплатени до влизането й в сила.


§ 3. За прилагането на наредбата ръководителите на министерствата и другите ведомства съгласувано с председателя на Държавния комитет за наука и технически прогрес могат да дават указания във връзка с отрасловите особености при изчисляване икономическия ефект от внедряването на изобретения, рационализации и ефективни предложения.


Промени настройката на бисквитките