Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 72 от 14.IX

НАРЕДБА № 5 ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ЯДРЕНАТА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ПРЕВОЗ НА ИЗПОЛЗВАНО ЯДРЕНО ГОРИВО

 

НАРЕДБА № 5 ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ЯДРЕНАТА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ПРЕВОЗ НА ИЗПОЛЗВАНО ЯДРЕНО ГОРИВО

ИЗДАДЕНА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЪРЖАВНИЯ КОМИТЕТ ЗА НАУКА И ТЕХНИЧЕСКИ ПРОГРЕС И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИТЕТА ЗА МИРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ

Обн. ДВ. бр.67 от 24 Август 1982г., попр. ДВ. бр.72 от 14 Септември 1982г., отм. ДВ. бр.79 от 11 Октомври 1985г.

Отменено основание. Виж § 4 от заключителните разпоредби на Закона за използуване на атомната енергия за мирни цели, с който се отменя Указа за държавния контрол по ядрената безопасност - ДВ, бр. 79 от 11 октомври 1985 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба определя техническите и организационните изисквания за осигуряване на ядрената безопасност при превоза на използвано ядрено гориво.


Чл. 2. Осигуряването на ядрената безопасност при превоза на използвано ядрено гориво има за цел да предотврати:

1. образуване на критична маса;

2. разрушаването на обвивката на използваното ядрено гориво над допустимите предели.


Чл. 3. Наредбата не се прилага при:

1. превоз на използвано ядрено гориво вътре в организацията, където то се експлоатира;

2. превоз на "свежо" ядрено гориво;

3. контрол по радиационната безопасност.


Чл. 4. Организациите, които осъществяват превоз на използвано ядрено гориво, утвърждават вътрешните правила за осигуряване на ядрената безопасност в съответствие с тази наредба.


Глава втора.
ОПАКОВЪЧНИ КОМПЛЕКТИ

Чл. 5. Превозът на използвано ядрено гориво се извършва с опаковъчни комплекти тип В съгласно БДС 10473-72.


Чл. 6. Конструкцията на опаковъчния комплект трябва да бъде такава, че:

1. да изключва възможността за разтопяване на използваното ядрено гориво;

2. да има надеждна система за херметизиране, която не позволява да бъде отворена случайно или в резултат на налягане, което може да възникне вътре в него;

3. да осигурява стабилното му закрепване върху транспортното средство по време на превоза и безопасното му преместване с подемни механизми.


Чл. 7. Всякакви устройства, добавени към опаковъчния комплект по време на превоза, които не се явяват част от него, не трябва да влияят на безопасността му.


Чл. 8. Ако опаковъчният комплект включва в себе си поглътители на неутрони, неговата конструкция следва да осигурява възможност за проверка на наличието, количеството и разпределението им.


Глава трета.
ОПАКОВКИ

Раздел I.
Общи изисквания

Чл. 9. Опаковъчните комплекти със съдържащото се в тях използвано ядрено гориво от гледна точка на ядрената безопасност се класифицират по следния начин:

1. опаковки клас 1 - ядрено безопасни при неограничен брой, при произволното им разположение и при всякакви предвидими условия за превоза;

2. опаковки клас 2 - ядрено безопасни при ограничен брой, при произволното им разположение и при всякакви предвидими условия на превоза;

3. опаковки клас 3 - ядрено безопасни при всякакви предвидими условия на превоза поради взетите особени мерки на предпазливост или в резултат на специални мерки на административен контрол, установен при превоза.


Чл. 10. Максималната температура на всяка достъпна повърхност на опаковката по време на превоза на използваното ядрено гориво не трябва да превишава 355 градуса К (82 градуса С) при нормални условия на превоза.


Чл. 11. Максималното работно налягане на опаковката не следва да превишава 0,7 МПа (7 кгс/кв. см).


Чл. 12. За да бъде изключено възникването на неуправляема верижна реакция при превоза на използвано ядрено гориво, необходимо е за всяка опаковка да се изпълнява едно от следните условия:

1. масата на делящите се материали в опаковката да не превишава допустимата, т. е. 80 на сто от критичната маса за системата, както при нормални, така и при аварийни условия на превоза;

2. ефективният коефициент на размножение на неутроните в опаковката да не превишава 0,95 както при нормални, така и при аварийни условия на превоза.


Чл. 13. Ако не бъдат представени доказателства, че разтопяването на горивото не може да стане, общото количество на делящия се материал в опаковката не трябва да превишава критичната маса на разтопено гориво.


Раздел II.
Допълнителни изисквания към опаковките от клас 1

Чл. 14. За опаковките от клас 1 ядрената безопасност при превоза се осигурява от конструкцията на опаковъчния комплект.


Чл. 15. Конструкцията на опаковката въз основа на направеното изпитание при нормални и аварийни условия на превоза трябва да осигурява:

1. да не прониква вода в опаковката, ако не се предвижда наличност на вода в нея по условията на превоз. В случай че се създават условия за проникване на вода в опаковката, които не са предвидени при анализа за осигуряване на ядрената безопасност, ефективният коефициент на размножение на неутроните не трябва да превиши 0,95;

2. да не се изменят конфигурацията на съдържимото и геометрията на опаковъчния комплект (с отчитането на еластичните деформации), така че ефективният коефициент на размножение на неутроните да превиши 0,95 или количеството на делящите се вещества в опаковката да превиши 80 на сто от критичната маса на системата;

3. да остава в подкритично състояние:

а) група от неповредени опаковки с еднаква конструкция при всякакво количество и при всякакво разположение;

б) група, състояща се от повредени опаковки на брой до 250 с еднаква конструкция при произволно разположение и при обкръжение от всички страни на минимално разстояние с отражател вода. В този случай наличието на водород - съдържащ забавител между опаковките и попадането на вода в опаковката трябва да се отчитат, ако това предизвиква увеличение на реактивността на системата.


Чл. 16. Ако по изискванията на радиационната безопасност дебелината на стената на опаковъчния комплект е равна или повече от 0,15 м, такива опаковки се считат за добре изолирани от неутронно взаимодействие и съобразно чл. 15, т. 1 и 2 се отнасят към клас 1.


Раздел III.
Допълнителни изискания към опаковките от клас 2

Чл. 17. Не се допуска групирането на опаковки от клас 2 на определеното за целта място в брой, по-голям от този, посочен в придружителната документация или сертификата.


Чл. 18. Конструкцията на опаковката от клас 2 трябва да удовлетворява допълнителните изисквания, посочени в чл. 15, т. 1 и 2.


Чл. 19. (1) За всяка конструкция на опаковката от клас 2 допустимото количество на опаковките в групи, разместени произволно при превоза, се определя в резултат на разчет или на експеримент по най-малкото от числата:

1. 1/5 от критическото число на неповредените опаковки или

2. 1/2 от критическото число на повредените опаковки, обкръжени от всички страни на минимално разстояние от отражател вода.

(2) Наличието на водосъдържащ забавител между опаковките и попадането на вода в опаковката трябва да се отчитат, ако това предизвиква увеличение на реактивността на системата.


Раздел IV.
Допълнителни изисквания към опаковките от клас 3

Чл. 20. (Попр. - ДВ, бр. 72 от 1982 г.) Към опаковките от клас 3 се отнасят тези опаковки, които не съответстват напълно на изискванията на раздел III на тази глава.


Чл. 21. За опаковките от клас 3 следва да се вземат особени мерки за безопасност и контрол, предотвратяващи опасните повреждания на опаковките при всички предвидими условия на превоза.


Чл. 22. Конструкцията на опаковките от клас 3 в съчетание с особените мерки на безопасност при превоза трябва да осигуряват изпълнението на общите изисквания по ядрена безопасност, изложени в чл. 37.


Чл. 23. Особените мерки при превоза се определят конкретно за всяка опаковка на базата на анализа на отклоненията й от изискванията към опаковките за клас 1 и клас 2. Такива мерки следва да бъдат:

1. технически мероприятия, които предотвратяват недопустимите повреждания на опаковките;

2. административни мероприятия, които създават особени условия на превоза, изключващи аварийните състояния;

3. мероприятия за оперативен контрол за състоянието на опаковката и нейните съставни части преди зареждането й и по времето на превоза.


Глава четвърта.
ИЗИСКВАНИЯ ОТНОСНО ИЗПИТАНИЯТА НА ОПАКОВЪЧНИЯ КОМПЛЕКТ

Раздел I.
Общи изисквания

Чл. 24. (1) Опаковъчният комплект, с който ще се превозва използваното ядрено гориво, трябва да е бил подложен на изпитанията, предвидени в чл. 27-31 от раздел II и чл. 32-36 от раздел III.

(2) Изпитанията по предходната алинея могат да бъдат проведени по един от следните методи или тяхното съчетание:

1. изчисления (математическо моделиране) за повреждането на конкретен опаковъчен комплект;

2. изпитания на модели или прототипи на опаковъчни комплекти.


Чл. 25. От изпитанията на опаковъчните комплекти е необходимо да бъдат получени:

1. данни за възможността за загуба на съдържимото в опаковката и поглътителите, целостността на топлоотделящите елементи, конструкционните материали, величините на изменение на геометричните размери на системата, размерите на временните деформации (сближаване, изкривяване и др.) при изпитания на механичната якост и херметичност на опаковката;

2. данни за измененията и поглътителите, топлоотделящите елементи и конструкционните материали (цялостност, разтопяване, изменение на геометрията) при изпитания, имитиращи условия на пожар;

3. данни за количеството вода, попаднала в опаковката при изпитания на потапяне на опаковката във вода.


Чл. 26. Копие от материалите за извършените изпитания трябва да бъде приложено към сертификата на опаковъчния комплект.


Раздел II.
Изпитание на опаковъчния комплект при нормални условия на превоза

Чл. 27. Изпитанията на опаковъчния комплект при нормални условия на превоза задължително включват:

1. изпитания при обливане с вода;

2. изпитания на свободно падане;

3. изпитания на натиск;

4. изпитания на удар.


Чл. 28. Изпитанието при обливане с вода се счита за удовлетворително, ако са изпълнени следните условия:

1. количеството вода върху единица площ да е равно на количеството вода от дъжд с интензивност 0,05 м за 1 ч.;

2. водата да пада върху образеца под ъгъл 45 градуса спрямо хоризонта;

3. водата да се разпределя почти равномерно, както по време на дъжд, по външната повърхност на образеца по направление на струята;

4. образецът да се намира в такова положение, при което се предполага възможно най-силното въздействие върху изследваните детайли;

5. образецът да е разположен по такъв начин, че да не се събира вода около него.


Чл. 29. При изпитание на свободно падане образецът следва да се хвърля върху мишената, така че да бъде нанесена възможно максимална вреда на изпитваните детайли, обезпечаващи безопасността. Височината на свободно падане, измервана от най-долната точка на образеца до горната повърхност на мишената, не трябва да бъде по-малка от 1,2 м, а в случай че образецът тежи повече от 5000 кг, височината на падане не трябва да бъде по-малка от разстоянието, посочено в приложение № 1.


Чл. 30. (Попр. - ДВ, бр. 72 от 1982 г.) Изпитанието на натиск изисква:

1. в течение на 24 часа образецът да бъде подложен на натиск, равен на по-голямата от следните величини:

а) петкратен еквивалент на теглото на фактическата опаковка;

б) еквивалент 13 000 Па (1300 кгс/кв. м), умножен с вертикално проектираната площ на опаковката;

2. натоварването трябва да се разпределя равномерно върху двете противоположни страни на образеца, една от които трябва да бъде основата, върху която стои опаковката.


Чл. 31. Изпитването на удар изисква образецът да бъде поставен върху твърда хоризонтална плоска повърхност. Върху образеца да се хвърли прът с диаметър 32 мм и полусферичен край и тегло 6 кг от височина 1 м, измерена от долния край на пръта до горната повърхност на образеца. Прътът да се хвърля вертикално в направление към центъра на най-уязвимата част на образеца, така че, ако пробие достатъчно дълбоко образеца, да бъде засегната и системата на херметизиране. Прътът не трябва да има значителна деформация при провеждане на изпитанието.


Раздел III.
Изпитание на опаковъчния комплект при аварийни условия на превоза

Чл. 32. Изпитанията на опаковъчния комплект при аварийни условия на превоза задължително включват:

1. изпитания на механично повреждане;

2. топлинно изпитание;

3. изпитания на потопяване във вода.


Чл. 33. Изпитанието на механично повреждане трябва да се състои от две падания върху мишени, така че да се получи възможно най-голяма повреда на образеца:

1. при първото подаване образецът следва да падне върху мишената, така че да се получи максимално повреждане, а височината на падането, измерено от най-долната точка на образеца до горната повърхност на мишената, да е 9 м;

2. при второто падане образецът трябва да падне върху мишената, така че да се получи максимално повреждане, а височината на падане, измерена от предполагаемата точка на удара на образеца до горната повърхност на мишената, да бъде 1 м.


Чл. 34. Топлинното изпитание се счита за удовлетворително при условие, че целият образец получава топлинно облъчване в течение на 30 мин. при температура 1073 ˜ К (800˜ С) с коефициент на емисия 0,9. След прекратяване на външното топлинно въздействие върху образеца трябва да бъдат изпълнени следните две условия:

1. образецът да не се охлажда изкуствено в течение на следващите 3 часа;

2. горенето на материала на образеца да не се прекратява в течение на следващите 3 часа, ако то не свърши по-рано по естествен път.


Чл. 35. Изпитанието на потопяването във вода изисква образецът да бъде на дълбочина не по-малко от 15 м и да се намира в това положение в течение на не по-малко от 8 часа.


Чл. 36. Само за опаковките от клас 1 и клас 2, за които проникването на вода довежда до увеличаване реактивността на системата, се изисква при изпитанията при потапянето във вода образецът да се намира на дълбочина не по-малко от 0,9 м и да престои там не по-малко от 8 часа в такова положение, при което се очаква максимално проникване на вода.


Глава пета.
УСЛОВИЯ НА ПРЕВОЗВАНЕ

Чл. 37. Използваното ядрено гориво се превозва по такъв начин, че при нормални и аварийни условия на превоза да не възникват критичност и повреждане на обвивката на топлоотделящите елементи в отделен опаковъчен комплект или в група опаковъчни комплекти. С оглед на това да се вземат под внимание:

1. проникването на вода в опаковъчния комплект или загуба на топлоносител от опаковъчния комплект;

2. намаляването на ефективността на монтираните в опаковъчния комплект поглътители или забавители на неутрони;

3. възможностите за прегрупиране на съдържанието в по-способни към реакции системи както в опаковъчния комплект, така и извън него;

4. намаляването на разстоянието между опаковъчните комплекти или между съдържимото в тях;

5. възможно увеличение на реактивността в резултат на изменение на температурата на съдържимото в опаковъчния комплект;

6. други причини, които могат да доведат до нарушаване на обвивката на топлоотделящите елементи.


Чл. 38. Ако не е известна степента на облъчване на използваното ядрено гориво и реактивността му се намалява при изгаряне, то се разглежда като необлъчено. Ако неговата реактивност се увеличава при изгаряне, то се разглежда като облъчено до най-голяма реактивност. Ако степента на облъчване на използваното ядрено гориво е известна, реактивността му следва да се оценява.


Чл. 39. Преди зареждане на опаковъчния комплект с касети с топлоотделящи елементи организацията, стопанисваща използваното ядрено гориво, трябва да:

1. запознава персонала с инструкциите, определящи задълженията му по време на превоза, като за целта провежда изпити и допуска да превозват гориво само издържалите изпита;

2. проверява готовността и провежда изпитания на всички повдигателни съоръжения, с които ще се повдига опаковката;

3. проверява готовността на транспортните средства, с които ще се превозва използваното ядрено гориво;

4. проверява херметичността на всички касети с топлоотделящи елементи, подлежащи на превоз;

5. проверява разпределението на поглътителите на неутрони, ако са включени в опаковъчния комплект;

6. (попр. - ДВ, бр. 72 от 1982 г.) съставя картограма за зареждането на опаковъчния комплект с касети с топлоотделящи елементи;

7. провежда топлинни разчети за всяка опаковка.


Чл. 40. След зареждането на опаковката с касети с топлоотделящи елементи организацията, стопанисваща използваното ядрено гориво, трябва да:

1. провежда измервания на параметрите на опаковката до достигането им на равновесно състояние;

2. проверява и изпитва опаковката съгласно изискванията на приложената към опаковката инструкция за експлоатация;

3. оформя таблица с параметрите на опаковките съгласно приложение № 2.

4. проверява ефективността на неутронната защита за опаковките, предвиждащи наличност на поглътители на неутрони.


Чл. 41. При натоварването и транспортирането на опаковките на транспортното средство организацията, стопанисваща използваното ядрено гориво, трябва да изпълни следните условия:

1. опаковъчните комплекти с използвано ядрено гориво да бъдат надеждно закрепени, за да се избегне обръщането или преместването на опаковката при завои, тласкане, спиране или люлеене;

2. сумата от транспортните индекси да не превишава 50 при определяне на количествата опаковки за превоз в железопътно, автомобилно или водно превозно средство;

3. за морски съдове количеството на опаковките се ограничава така, че общата сума транспортни индекси в един трюм да не превишава 50, а общата сума на борда на съда да не превишава 200;

4. ако за морските съдове общата сума на транспортните индекси на опаковките в група не превишава 50 и разстоянието между всяка от тези групи е не по-малко от 6 м, общата сума на транспортните индекси на опаковката в един трюм не може да превишава 200 без ограничения за общия им брой на борда на съда;

5. когато целият трюм или палуба или целият плавателен съд се използва от един товароизпращач, т. е. при транспортирането на пълен товар, ограниченията, посочени в т. 2, 3 и 4, не се отчитат, ако количеството на опаковките от клас 2 или клас 3 с делящи се вещества не превишава допустимото количество.


Чл. 42. Ако в процеса на превоза е станала авария, свързана с повреждането на опаковката, превозът може да продължи след ликвидирането на аварията, като се счита, че опаковката е от клас 3. За станалата авария веднага се уведомяват Комитетът за мирно използване на атомната енергия, Министерството на народното здраве и Комитетът за опазване на природната среда.


Чл. 43. (1) (Попр. - ДВ, бр. 72 от 1982 г.) Разрешението за превоз на използвано ядрено гориво се издава въз основа на писмено искане на организацията, стопанисваща горивото, представената от нея документация, посочена в ал. 2, и дозиметричния протокол, издаден от органите на Министерството на народното здраве.

(2) Документацията по предходната алинея трябва да съдържа:

1. сертификат заедно с документацията, въз основа на която той е издаден и която съдържа:

а) подробно описание на използваното ядрено гориво с данни за неговото физично и химично състояние и характер на излъчването - паспорт на касетите с топлоотделящите елементи;

б) подробно описание на конструкцията и материалите, от които е изготвена опаковката;

в) резултати от проведените изпитания;

г) съответните инструкции по експлоатация и ремонт при използване на опаковката;

д) анализ на ядрената безопасност с обосновка на всякакви предвидими условия за превоза, свързани с характеристиката на използваното ядрено гориво;

е) специалните условия, необходими за обезпечаване безопасното разсейване на топлината от опаковката;

ж) съображения по избраните превози и типовете на транспортните средства;

з) рисунка с размери 0,2 x 0,30 м, показващи строежа на опаковката.

2. протокол, удостоверяващ, че персоналът е запознат с инструкциите, определящи задълженията му по време на превоза на използваното ядрено гориво;

3. протоколи за готовността и изпитанията на повдигателните съоръжения, с които ще се повдига опаковката;

4. протокол за готовността на транспортните средства, с които ще се превозва използваното ядрено гориво;

5. протокол от проверката и изпитанията на опаковката съгласно изискванията на инструкцията за експлоатация на опаковката;

6. протокол от проверката на касетите от топлоотделящи елементи за херметичност;

7. таблица с параметрите на опаковките съгласно приложение № 2;

8. картограма за зареждане на опаковъчния комплект с касети с топлоотделящи елементи.

(3) Документацията по точка 1 на ал. 2 се представя в Комитета за мирно използване на атомната енергия 15 дни преди започването на превоза, а по останалите точки на ал. 2 се представя на инспектора на място.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Някои от употребените в наредбата понятия имат следния смисъл:

1. "използвано ядрено гориво" по смисъла на тази наредба представлява горивни касети с топлоотделящи елементи, извадени от реактора след тяхното облъчване;

2. "опаковка" се нарича опаковъчният комплект с намиращо се в него използвано ядрено гориво, готово за превоз;

3. "опаковъчен комплект" е съвкупност от компоненти и устройства, необходими за осигуряване на безопасния превоз на използваното ядрено гориво. Комплектът може да се състои от един или няколко обема, от поглъщащи вещества, от дистанциониращи решетки, от устройства за охлаждане, от амортизатори, от система за закрепване към транспортното средство и др.;

4. "допустимо количество опаковки" означава максималното число опаковки клас 2 и клас 3 с използвано ядрено гориво, които могат да бъдат групирани на едно място в транспортното средство по време на превоза;

5. "транспортен индекс (показател) на опаковката" означава:

а) число, изразяващо максималното ниво на излъчване в мбер/час на разстояние 1 м от външната повърхност на опаковката, или

б) за опаковки от клас 2 и клас 3 с делящи се вещества най-голямото от следните числа: числото, изразяващо максималното ниво на излъчване, както е показано в буква "а", и числото, получено при деленето на 50 на допустимия брой такива опаковки.

6. "критична маса" е масата от използваното ядрено гориво, при което възниква верижна реакция на делене;

7. "делящ се материал" е материал, съдържащ делящи се нуклиди, при работа с които може да възникне верижна реакция на делене.


Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 2 от Указа за държавния контрол по ядрената безопасност (ДВ, бр. 54 от 1980 г.) и е задължителна за всички министерства, други ведомства и организации.


Приложение № 1 към чл. 29



Височина на свободно падане при опаковки с
тегло над 5000 кг
 
Тегло на опаковката, кг Височина на свободно падане, м
1. От 5000 до 10000 0,9
2. От 10000 до 15000 0,6
3. От 15000 и повече 0,3


Приложение № 2 към чл. 40, т. 3 и чл. 43, ал. 2, т. 7



Параметри на опаковките
 
Номер Разчетна Разчетно Темпера- Налягане Максимал- Коли- Начално Забе-
на сумарна остатъчно тура на на топло- на дълбо- чество обогатя- лежка
опа- активност топло- топло- носителя чина на касети ване на  
ков- на опако- отделяне носителя в опаков- изгаряне с ТОЕ използу-  
ката вката в опаков- в опа- ката в опаков- в опа- ваното  
    ката ковката   ката ковка- ядрено  
            та гориво  
  Бекерел кВт К МПа МВт . ден брой % U 5  
          кг. U 5      
1 2 3 4 5 6 7 8 9


Промени настройката на бисквитките