Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 13.VII

НАРЕДБА № 4 ЗА ТЕХНИЧЕСКОТО И ПРОГРАМНОТО ПОДДЪРЖАНЕ НА ЕЛЕКТРОННОИЗЧИСЛИТЕЛНАТА ТЕХНИКА

 

НАРЕДБА № 4 ЗА ТЕХНИЧЕСКОТО И ПРОГРАМНОТО ПОДДЪРЖАНЕ НА ЕЛЕКТРОННОИЗЧИСЛИТЕЛНАТА ТЕХНИКА

ИЗДАДЕНА ОТ ДЪРЖАВНИЯ КОМИТЕТ ЗА НАУКА И ТЕХНИЧЕСКИ ПРОГРЕС

Обн. ДВ. бр.55 от 13 Юли 1982г., отм. ДВ. бр.50 от 25 Юни 1991г.

Отменена с параграф единствен, т. 12 от Наредбата за отменяне на наредби за управление на науката и техническия прогрес - ДВ, бр. 50 от 25 юни 1991 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба урежда техническото и програмното поддържане на електронноизчислителната техника (ЕИТ), климатичната, пожароизвестителната и пожарогасителната инсталация в изчислителните центрове (ИЦ) и другите звена, експлоатиращи такава техника.


Чл. 2. По смисъла на наредбата електронноизчислителна техника са електронноизчислителните машини (ЕИМ), малките електронноизчислителни машини (МЕИМ) и други изчислителни системи и устройства за подготовка, обработка и предаване на данни.


Чл. 3. Техническото и програмното поддържане на ЕИТ се подразделя на:

1. гаранционно поддържане;

2. извънгаранционно поддържане.


Чл. 4. Наредбата може да се използува и в случаите, когато се поддържа вносна ЕИТ от чуждестранни организации.


Раздел II.
ГАРАНЦИОННО ПОДДЪРЖАНЕ

Чл. 5. Предмет на гаранционно поддържане са:

1. инсталираната ЕИТ;

2. програмното осигуряване, доставено заедно с ЕИТ, в това число и автоматизираната система за отчитане на заданията за ЕИМ, съгласно чл. 29, ал. 1 на Наредба № 3 за планиране и отчитане работата на ЕИМ (ДВ, бр. 79 от 1980 г.);

3. инсталацията, осигуряваща климатични условия, необходими за нормалната експлоатация на ЕИТ, пожароизвестителната и пожарогасителната инсталация.


Чл. 6. (1) Гаранционният срок на ЕИТ и доставеното заедно с нея програмно осигуряване, както и на климатичната техника, пожароизвестителната и пожарогасителната инсталация, е една година от датата на утвърждаване на приемателния протокол по чл. 65 от Правилника за капиталното строителство (ПКС) (обн., ДВ, бр. 55 от 1980 г.; изм., бр. 101 от 1981 г.; изм. и доп., бр. 47 от 1982 г.), но не може да бъде по-дълъг от 18 месеца за ЕИМ и 15 месеца за МЕИМ и другите изчислителни системи и устройства, считано от датата на доставката.

(2) Ограниченията по предходната алинея не се прилагат в случаите, когато монтажът и настройката са забавени по вина на доставчика.

(3) Не се допуска експлоатация на ЕИТ в периода от съставянето на констативния акт по чл. 63 ПКС до утвърждаване на приемателния протокол по чл. 65 ПКС.


Чл. 7. През гаранционния период доставчикът е длъжен да отстранява безплатно всички възникнали повреди, с изключение на тези, които са причинени виновно или поради некомпетентност от служители и работници на ИЦ или от трети лица, както и от неизпълнение на задълженията по чл. 11.


Чл. 8. През гаранционния период доставчикът е задължен да осигурява:

1. месечна и годишна профилактика и планово-предупредителни ремонти съгласно техническите условия на завода-производител;

2. проверка на технико-експлоатационните възможности на ЕИТ след аварийни и планово-предупредителни ремонти;

3. периодично инструктиране на обслужващия технически персонал на ИЦ и висококвалифициран контрол върху работата и състоянието на ЕИТ, климатичната, пожароизвестителната и пожарогасителната инсталация съгласно инструкциите на завода-производител. Инструктирането и контролът се извършват по график, предварително съгласуван между потребителя и доставчика, но не по-малко от един път на три месеца;

4. периодична информация и съвети относно подобренията, възможностите и изискванията за разширение на съществуващите конфигурации, както и за усъвършенствуване на програмното осигуряване, доставено заедно с ЕИТ;

5. информация и съвети за необходимостта и възможностите за адаптация на отделни съоръжения към конфигурацията на ЕИМ или МЕИМ;

6. попълване на техническата програмна библиотека с нови и усъвършенствувани тестови и диагностични програми;

7. отстраняване на грешки и актуализиране на доставеното заедно с ЕИТ програмно осигуряване и документация.


Чл. 9. През гаранционния период организациите - доставчици на климатична техника, пожароизвестителна и пожарогасителна инсталация, имат задълженията по чл. 7 и чл. 8, т. 1, 2 и 3 относно доставените и монтирани от тях съоръжения.


Чл. 10. През гаранционния период по искане на потребителя срещу заплащане доставчикът осигурява:

1. системна помощ по експлоатацията на доставеното програмно осигуряване;

2. изменения и нови версии в програмното осигуряване и придружаващите ги експлоатационни документи;

3. практическа подготовка на системни програмисти и системни оператори на потребителя.


Чл. 11. През гаранционния период организацията или поделението, което стопанисва ЕИТ, осигурява:

1. поддържане на оптимален микроклимат и оптимални параметри на електрозахранването съгласно предписанието на завода-производител;

2. използуване на технически изправни носители и правилно експлоатиране на ЕИТ;

3. спазване на правилата за техническа и противопожарна безопасност;

4. спазване на инструкциите на производителя по отношение условията на експлоатация на инсталираната ЕИТ;

5. периодична (на 6 месеца) проверка на стойността на заземленията чрез замерване;

6. извършване на ежедневна и седмична профилактика на ЕИТ съгласно инструкциите на завода-производител и участие в месечната и годишната профилактика заедно със специалистите на доставчика;

7. отстраняване на повреди, свързани със:

а) отсъствие или нарушаване на началните стойности на захранващите напрежения (регулировка, подмяна на изгорели предпазители и подмяна на дефектни блокове, чийто ремонт е задължение на доставчика);

б) охладителните възли на ЕИТ;

в) възможност за локализиране със средствата на конструктивно заложената автономна диагностика или посредством доставени с ЕИТ специализирани тестери;

г) твърди грешки в кабелите за връзка между устройствата;

8. редовно водене на инженерния журнал съгласно изискванията на производителя и доставчика.


Чл. 12. (1) Организацията или поделението, което стопанисва ЕИТ, задължително осигурява персонал, притежаващ предварителна подготовка за експлоатация, техническо и програмно поддържане на съответната ЕИТ.

(2) Подготовката се установява с удостоверение от специализирано учебно заведение у нас или в чужбина, което се представя на приемателната комисия.

(3) При обслужване на ЕИТ от персонал, неотговарящ на тези изисквания, доставчикът може да откаже едностранно гаранционното техническо и системно поддържане на ЕИТ или на устройствата, за които потребителят не разполага с обучени кадри до изпълнението на изискванията по обучението, без да се удължава първоначалният гаранционен срок.

(4) По изключение при договореност между доставчика и стопанисващия ЕИТ задълженията на последния в гаранционния срок могат да се изпълняват от доставчика срещу отделно заплащане. В този случай стопанисващият ЕИТ се освобождава от своите задължения по предходните алинеи.


Чл. 13. Необходимите резервни части за гаранционното поддържане на ЕИТ се доставят безплатно от доставчика срещу предоставяне на дефектиралите такива, като използуваните за подмяна резервни части трябва да бъдат с технически параметри в съответствие със стандартизационните документи.


Чл. 14. (1) При повикване от страна на стопанисващия ЕИТ техническият персонал на доставчика в зависимост от характера на повредата и териториалната отдалеченост на стопанисващия от базата за техническо поддържане на доставчика трябва да се яви и да започне работа в срокове, установени с приложение № 1.

(2) При повреди в климатичната, пожароизвестителната и пожарогасителната инсталация този персонал следва да се яви в сроковете съгласно приложение № 1, като посочените степени на преустановяване на работа се оценяват с оглед настъпилата повреда и въздействието й върху ЕИТ.

(3) Повикването по предходните алинеи се извършва с телекс, писмо или телеграма, които задължително съдържат реквизитите по образец съгласно приложение № 2.


Чл. 15. (1) При неявяване на техническия персонал по поддържането в сроковете по чл. 14 и при превишаване на нормативите за престои поради технически неизправности съгласно чл. 19 на Наредба № 3 за планиране и отчитане работата на ЕИМ доставчикът удължава гаранционния период с времето на превишението на престоя над нормативния.

(2) За да възникне отговорност на доставчика по предходната алинея, необходимо е стопанисващият да изпрати до доставчика съобщение за авария по образец съгласно приложение № 2.


Чл. 16. Доставчикът се освобождава от отговорност в случаите на:

1. несъгласувани с производителя и доставчика схемни изменения, извършени от потребителя;

2. неправилно или некомпетентно експлоатиране и техническо обслужване на ЕИТ;

3. неосигуряване на предписаните от завода-производител оптимален микроклимат и електрозахранване;

4. случайно събитие или непреодолима сила.


Чл. 17. При неявяване в срок или при превишаване на установения норматив за престои поради технически неизправности, вследствие на повреди в климатичната, пожароизвестителната и пожарогасителната инсталация доставчиците на съответното оборудване отговарят пред стопанисващия ЕИТ съобразно чл. 15.


Чл. 18. (1) При неоснователно повикване на доставчика стопанисващият заплаща пълните разходи по командироването на специалистите на доставчика и разходите за работата им за изгубените часове от часа на повикване до часа на завръщане на специалистите.

(2) Времето за връщане на специалистите на доставчика се установява по разписанията на транспортните средства по възможния най-кратък маршрут.


Чл. 19. (1) При явяване на техническия персонал на доставчика по съобщение за техническа неизправност и завършване на ремонтните работи задължително се съставя двустранен протокол по установения образец (приложение № 3 за ЕИТ и приложение № 4 за климатичната, пожароизвестителната и пожарогасителната инсталация).

(2) По начина на предходната алинея се процедира и при оказване на системна помощ, като резултатите от работата се отразяват в протокол съгласно приложение № 5.


Раздел III.
ИЗВЪНГАРАНЦИОННО ПОДДЪРЖАНЕ

Чл. 20. Извънгаранционното поддържане на ЕИТ се извършва въз основа на договор между организацията, която стопанисва ЕИТ (абонат), и съответната специализирана организация, извършваща техническо или програмно поддържане (изпълнител), или от собствен персонал на стопанисващия ЕИТ.


Чл. 21. Извънгаранционното техническо поддържане се договаря между сервизната организация и абоната във форми "абонамент" и "пълен абонамент" на базата на:

1. форма "абонамент":

а) количеството и вида на инсталираните устройства от конфигурацията на ЕИТ;

б) сменност на техническото поддържане съгласно приложение № 6;

в) техническо състояние на ЕИМ и отделните устройства от нейната конфигурация;

г) степен на сложност на типовете повреди съгласно приложение № 7;

д) срокове за явяване и започване на работа от персонала на изпълнителя в зависимост от степента на използуваемост на ЕИТ съгласно приложение № 1;

2. форма "пълен абонамент":

а) количеството и вида на инсталираните устройства от конфигурацията на ЕИТ;

б) сменност на техническото поддържане съгласно приложение № 6;

в) техническо състояние на ЕИМ и отделните устройства от нейната конфигурация;

г) нормативи за престой поради технически неизправности съгласно чл. 19 на Наредба № 3 за планиране и отчитане работата на ЕИМ.


Чл. 22. В договора за техническо поддържане се описват задълженията на абоната и изпълнителя, произтичащи от договореностите съгласно чл. 8 и 21.


Чл. 23. (1) При абонаментно техническо поддържане абонатът осигурява персонал, отговарящ на изискванията за подготовка по чл. 12, ал. 1 и 2 и по нормативи, утвърдени от Държавния комитет за планиране (ДКП).

(2) Удостоверенията по чл. 12, ал. 2 се представят при сключване на договора, заверени след практическа проверка от страна на изпълнителя.


Чл. 24. При абонаментно техническо поддържане абонатът има задълженията по чл. 11, точки 1, 2, 3, 4, 5, 6 и 8.


Чл. 25. В зависимост от формата на техническо поддържане сервизната организация или абонатът осигурява необходимите резервни части в съответствие с нормативи съгласно приложение № 8.


Чл. 26. При превишаване на норматива за максимален престой поради технически неизправности при пълно абонаментно поддържане изпълнителят заплаща на абоната неустойка в размер 1 на сто от месечната абонаментна такса за всеки процент на надвишение на норматива. Когато претърпените вреди и пропуснати доходи са по-големи от неустойката, изпълнителят дължи на абоната разликата.


Чл. 27. (1) За отчитане на престоите поради технически неизправности се води дневник по форма, съгласувана между абоната и изпълнителя, като престоите се регистрират задължително с подпис на упълномощени представители на страните.

(2) Когато една от страните не е съгласна с констатациите, подписва с особено мнение. В случай на отказ от подписване важат едностранно направените констатации.

(3) При изразено особено мнение страните разглеждат спора и вземат становище, за което се съставя двустранен протокол.


Чл. 28. (1) При превишаване на сроковете за явяване на техническия персонал по приложение № 1 изпълнителят заплаща на абоната неустойка в размер 1 на сто от месечната абонаментна такса за първия час на просрочие, 3 на сто за следващите часове до петия и 10 на сто при просрочие над пет часа.

(2) За възникване на отговорност за изпълнителя по предходната алинея е необходимо абонатът да изпрати писмено съобщение за авария по образец съгласно приложение № 2.


Чл. 29. При явяване на специалистите на сервизната организация по съобщение за техническа неизправност и завършване на ремонтните работи задължително се съставя двустранен протокол по установения образец (приложение № 3 за ЕИТ и приложение № 4 за климатичната, пожароизвестителната и пожарогасителната инсталация).


Чл. 30. При неоснователно повикване на специалистите на изпълнителя от страна на абоната се постъпва по реда, посочен в чл. 18.


Чл. 31. Изпълнителят се освобождава от отговорност в случаите, определени с чл. 16.


Чл. 32. (1) Извънгаранционното поддържане на програмното осигуряване (ПО) се извършва въз основа на договор между потребителя и организацията-доставчик.

(2) Потребителят може да договорира извънгаранционното поддържане на ПО и с други организации. В случая организацията-доставчик се освобождава от задълженията по предходната алинея.


Чл. 33. Извънгаранционното поддържане на ПО включва:

1. отстраняване на грешки в актуалната версия на ПО;

2. уведомяване за открити грешки в ПО и предоставяне на потребителя на материали и помощ за тяхното отстраняване;

3. уведомяване и предоставяне на нови версии на ПО.


Чл. 34. В случай на внос на ПО поддържането му се извършва в съответствие с условията на външнотърговския договор.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Наредбата се издава на основание чл. 3, т. 3 от Постановление № 39 на Министерския съвет от 1978 г. за ефективно използуване на изчислителната техника при автоматизацията на производството и управлението (ДВ, бр. 68 от 1978 г.) и отменя:

1. глави от седма до девета включително на Наредбата за изграждане, въвеждане в действие и поддържане на изчислителните центрове (обн., ДВ, бр. 61 от 1972 г.; изм. и доп., бр. 18 от 1975 г. и бр. 42 от 1976 г.);

2. чл. 14 до чл. 36 включително на Временната наредба на ДКНТП за доставка, въвеждане в действие и поддържане на МЕИМ, терминали, периферни устройства и системи за предаване на данни (необнародвана);

3. Условията за абонаментно техническо поддържане на комплекса електронноизчислителна техника в изчислителните центрове (ДВ, бр. 18 от 1973 г.);

4. Временните нормативи за запаси от резервни части за комплекса електронноизчислителна техника в изчислителните центрове (ДВ, бр. 18 от 1973 г.).


Приложение № 1 към чл. 14, ал. 1 и 2, чл. 21, ал. 1, т. 5 и чл. 28, ал. 1



Срокове в часове за явяване и започване
на работа от персонала на доставчика
 
  Разстояние
Повреда  
  до от 30 до над
  30 км 150 км 150 км
1. ЕИТ е преустановила напълно      
  работата 2 часа 6 часа 12 часа
2. ЕИТ е преустановила частично      
  работата си или работи с      
  непълен капацитет 3 часа 12 часа 16 часа
3. Повредата е в устройство,      
  което позволява продължаването      
  на работата на ЕИТ без      
  нарушаване на нейните      
  възможности 12 часа 24 часа 36 часа


Приложение № 2 към чл. 14, ал. 3, чл. 15, ал. 2 и чл. 28, ал. 2



Съобщение за техническа неизправност № . . .
 
Изчислителен център (изчислителна станция и др.) при . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .,
гр. . . . . . . . . . . . . . . . . ЕИТ . . . . . . . . . ., фабр. № . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
1. Неизправност в устройството . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2. Описание на аварията . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
3. Съобщение на операторския пулт . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
4. Специалист на стопанисващия, констатирал аварията . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
 
Дата . . . . . .
Час . . . . . . .

Директор на ИЦ: . . . . . .

(Началник на ИЦ или ИС)

 


З а б е л е ж к а. Точка 3 не се попълва при уведомяване за повреда в климатичната, пожароизвестителната и пожарогасителната инсталация.


Приложение № 3 към чл. 19, ал. 1 и чл. 29



Протокол за извършените работи по съобщение
за техническа неизправност № . . .
 
Изчислителен център (изчислителна станция и др.) при . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .,
гр. . . . . . . . . . . . . . . . . ЕИТ . . . . . . . . . ., фабр. № . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
 
1. Дата и час на обявяване на аварията . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2. Дата и час на започване работа по отстраняване на аварията от
специалистите на доставчика . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
3. Дата и час на отстраняване на аварията . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
4. Престой на ЕИТ поради аварията . . . . . . . . часа . . . мин . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
5. Престой на ЕИТ по предшествуващи протоколи от началото на месеца,
общо . . . . . . . . . . . . . . часа . . . мин . . .
 
Заключение по аварията
 
6. Неизправни устройства . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
7. Характер на аварията . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
8. Причини за аварията . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
9. Работоспособността на системата е доказана със следните тестове и
програми . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
10. Изразходвани резерви части - наименование . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .,
тип . . . . . . . . . . . . . . . . . ., ном. № . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
11. Констатации и препоръки . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
 
Аварията е отстранена от екип в състав:
Организация: Име: Подпис:
Дата: . . . . . .    
Представител на ИЦ (ИС и др.): . . . . . .


Приложение № 4 към чл. 19, ал. 1 и чл. 29



Протокол за извършените работи по съобщение
за техническа неизправност № . . .
 
Изчислителен център (ИС и др.) при . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .,
град . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Инсталация . . . . . . . . . . . . тип . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
1. Дата и час на обявяване на аварията . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2. Дата и час на започване работа по отстраняване на повредата от
представителите на сервизната организация . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
3. Дата и час на отстраняване на аварията . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
4. Престой на ЕИТ (поради липса на климат) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . часа.
 
Заключение по аварията
 
5. Неизправни агрегати и възли . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
6. Причини за аварията . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
7. Характер на аварията . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
8. Изразходвани резервни части . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
9. Констатации и препоръки . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
 
Аварията е отстранена от екип в състав:
 
Организация: Име: Подпис:
Дата: . . . . . .    
Представител на ИЦ (ИС и др.): . . . . . .
Представител на доставчика: . . . . . . . .
 


Приложение № 5 към чл. 19, ал. 2



Протокол за работата, извършена от специалистите
на доставчика по оказване на системнометодическа помощ
 

Изчислителен център (ИС и др.) при . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .,

гр. . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., ЕИТ . . . . . . . . . фабр. № . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
1. Дата и час на пристигане . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2. Дата и час на започване на работата . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
3. Дата и час на завършване на работата . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
4. Използувани ефективни часове . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
5. Вид на извършената работа . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
7. Специалисти на потребители, чрез които се оказва системна помощ
(имена и длъжности по брой и звена) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
8. Забележка (посочват се причините за престои, неефективно използуване
на системната помощ и др.) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
 
Дата: . . . . . .
 
Представител на потребителя: . . . . . .
Представител на доставчика: . . . . . .
 


Приложение № 6 към чл. 21, ал. 1 и 2



Сменност на техническото поддържане
 
Едносменно поддържане Понеделник до петък
  8 часа и 30 минути
  на денонощие
Двусменно поддържане Понеделник до петък
  17 часа на денонощие
Трисменно поддържане Понеделник до събота
  24 часа на денонощие
Непрекъснато поддържане Понеделник до понеделник
  24 часа на денонощие


Приложение № 7 към чл. 21, ал. 1


Степен на сложност на типовете повреди


1. Повреди, свързани с липсата или нарушаването на нормалните параметри на захранващото напрежение, изгарянето на предпазители и повреди в охладителните възли на устройствата.

2. Повреди в кабелите на интерфейсите за връзка между устройствата, нарушаване на параметрите на сигналите в тези интерфейси и повреди в блоковете на устройствата, чрез които се осъществява работата на интерфейсите.

3. Повреди в устройствата, установими с помощта на автономната диагностика, заложена конструктивно в тях, или с помощта на специализирани тестери за тези устройства в автономен режим и които се отстраняват чрез:

а) подмяна на възел;

б) необходимия ремонт на място.

4. Повреди в устройствата на подсистема в състава на ЕИМ или МЕИМ, които се локализират с помощта на диагностични процедури автономно спрямо останалата част на конфигурацията на ЕИМ или МЕИМ.

5. Повреди, които се локализират с помощта на програмна диагностика за съответната изчислителна система без участието на операционната система.

6. Повреди, които се проявяват единствено при работата на операционната система и се откриват чрез заложените в нея програми процедури за откриване на грешки.

7. Повреди, които пречат на нормалното и правилно функциониране на програмното осигуряване и не се откриват и разпознават от програмните средства за откриване на грешки.


Приложение № 8 към чл. 25


Нормативи за запаси от резервни части за техническо поддържане на ЕИТ


1. Запасите от резервни части за техническото поддържане на ЕИТ се организират в система от складове на три нива: централен (национален) склад към ДСО "Изот" - ИП "Изоткомплект"; териториални складове към съответните териториални бази на сервизните организации; местни складове в изчислителните центрове.

2. Част от запасите от резервни части в териториалните и местните складове на сервизните организации се формират във вид на обменен фонд от устройства, блокове и възли.

3. В зависимост от прилаганата форма на техническо поддържане постоянният запас от резервни части в системата от складове се определя като процент от стойността на експлоатираната ЕИТ (таблица 1).

4. В централния (националния) склад се съхранява постоянен запас от резервни части в размер 1,6 на сто от стойността на ЕИТ - при пълно абонаментно техническо поддържане от сервизните организации, до 2 на сто от стойността на ЕИТ - на абонаментно техническо поддържане от сервизните организации, и до 0,3 на сто от стойността на ЕИТ, поддържана индивидуално от потребителите.

5. В териториалните складове на сервизните организации се съхраняват постоянни запаси от резервни части (включително обменен фонд) в размери съответно до 2 и 1 на сто от стойността на експлоатираната ЕИТ на дадена територия с организирано пълно абонаментно и абонаментно техническо поддържане.

6. В местните складове на сервизните организации и в обектите на техническо поддържане се съхраняват постоянни запаси от резервни части (включително обменен фонд) в размер до 1 на сто от стойността на ЕИТ, поддържана от местния склад.

7. В местните складове на потребителите при индивидуално техническо поддържане се съхранява постоянен запас от резервни части в размер 7 на сто от стойността на експлоатираната ЕИТ и 4 на сто при абонаментно техническо поддържане. В стойността на постоянните запаси се включва и стойността на доставения заедно с ЕИТ ЗИП.

8. Количеството и асортиментът от запаси от резервни части в централния (националния) склад, териториалните и местните складове на сервизните организации се установяват на база технически норми и статистически данни за фактически разход на резервни части с оглед осигуряване ефективно използуване на ЕИТ.

9. Стойността на резервните части в консигнационните складове, организирани от доставчика на вносна ЕИТ, не се включват в нормативите, посочени в таблица 1.


Таблица 1 към т. 3 на приложение № 8



  Форма на техническо Индиви- Абона- Пълно-
Склад поддържане дуално ментно абона-
        ментно
Централен резервни части 0,3% 2% 1,6%
(национален) в т. ч. обменен      
склад фонд - - -
Териториален резервни части - 1% 2%
склад в т. ч. обменен      
  фонд - 0,6% 1,2%
Местен склад резервни части - - 1%
на сервизна в т. ч. обменен      
организация фонд - - 0,6%
Местен склад резервни части 7% 3% -
на КЦ при в т. ч. обменен      
индивидуално фонд - - -
поддържане        


Промени настройката на бисквитките