Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 62 от 6.VIII

НАРЕДБА № 4 ЗА НОРМИРАНЕ РАЗХОДА НА ТЕЧНИ ГОРИВА И СМАЗОЧНИ МАТЕРИАЛИ НА АВТОМОБИЛИТЕ И МОТОЦИКЛЕТИТЕ

 

НАРЕДБА № 4 ЗА НОРМИРАНЕ РАЗХОДА НА ТЕЧНИ ГОРИВА И СМАЗОЧНИ МАТЕРИАЛИ НА АВТОМОБИЛИТЕ И МОТОЦИКЛЕТИТЕ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА В сила от 01.10.1982 г.

Обн. ДВ. бр.62 от 6 Август 1982г., отм. ДВ. бр.93 от 1 Декември 1989г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 3 за нормиране разхода на горива и смазочни материали на автомобилите и мотоциклетите - ДВ, бр. 93 от 1 декември 1989 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба урежда нормирането на разхода на течни горива и смазочни материали на всички автомобили и мотоциклети, с изключение на тези на войсковите поделения, на МВР и на гражданите.


Чл. 2. (1) Норменият разход на течни горива се определя в зависимост от определения за изминаване пробег, определената за извършване транспортна работа и съответните експлоатационни условия.

(2) Тарифните коефициенти на пътищата са посочени в сборника, издаден от Главно управление на пътищата при Министерството на транспорта.

(3) При работата на автомобилите по пътища, обекти и райони, за които няма определен тарифен коефициент, същият се определя съгласно Правилника за изчисляване на тарифните коефициенти (ДВ, бр. 36 от 1952 г.).


Чл. 3. (1) Видовете горива, моторни и трансмисионни масла, които следва да се употребяват при експлоатация на автомобилите, трябва да бъдат съобразени с посочените в приложение № 1.

(2) Качеството на употребяваните горива и смазочни материали трябва да отговаря на изискванията на съответните действуващи държавни стандарти.


Чл. 4. (1) Нормите за разход на течни горива за леки автомобили, товарни автомобили с товароносимост до 1500 кг и автобуси трябва да бъдат съобразени с посочените в приложение № 2.

(2) Нормите за разход на течни горива за товарни автомобили с товароносимост над 1500 кг, автовлекачи и самосвали трябва да бъдат съобразени с посочените в приложение № 3.

(3) Нормите за разход на течни горива за мотоциклети, моторолери и мотопеди трябва да бъдат съобразени с посочените в приложение № 4.

(4) Нормите за разход на течни горива за всички видове автомобили, които не са включени в наредбата, включително за новодоставените, трябва да бъдат съобразени с общите норми, посочени в приложение № 5. Тези норми могат да се ползуват за срок от 6 месеца. През този период притежателите на такива автомобили правят предложение за определяне на индивидуални разходни норми пред Министерството на транспорта.

(5) Изпитанията за определяне на разходните норми на новодоставените и нови модификации автомобили се провеждат от Института по експлоатация на автомобилния транспорт.


Раздел II.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НОРМЕНИЯ РАЗХОД НА ТЕЧНИ ГОРИВА

Чл. 5. Норменият разход на течни горива за леки автомобили, товарни автомобили с товароносимост до 1500 кг и автобуси се определя, като нормата за съответната марка и модел автомобил (автобус) от приложение № 2 се увеличи (занижи) с корекцията по раздел IV.


Чл. 6. (1) Норменият разход на течни горива за товарни автомобили с товароносимост над 1500 кг, автовлекачи и самосвали се определя, както следва:

1. когато транспортната работа се отчита в тонкилометри, коригираната норма за съответната марка и модел автомобил (норма от приложение № 3, завишена (занижена) с корекцията по раздел IV) се умножава със средния тарифен коефициент на пътя от изминатия маршрут и за всеки 100 тонкилометра извършена транспортна работа се дава добавка: за бензиновите автомобили - 2 л и за дизеловите - 1,3 л. При определяне на товара се включва и собствената маса на ремаркетата, полуремаркетата и колесарите;

2. когато транспортната работа на автомобилите не се отчита в тонкилометри, съответната коригирана норма (норма от приложение № 3, завишена (занижена) с корекцията по раздел IV) се умножава с коефициент 1,3. За всеки тон собствено тегло на ремаркетата, полуремаркетата или колесарите плюс половината от товароподемността им се дава добавка на 100 км пробег: за бензиновите - 2,0 л и за дизеловите - 1,3 л.

(2) За товарни автомобили (ремаркета) със саморазтоварващи се каросерии норменият разход за всеки курс с товар се увеличава с 0,2 л за автомобили (ремаркета) с товароносимост до 12 т, с 0,3 л - за автомобили с товароносимост до 25 т (с 0,5 л при ход на цилиндрите на подемното устройство, по-голям от 2 м, и товароподемност до 25 т) и с 0,7 л - за автомобили с товароносимост над 25 т.


Чл. 7. (1) Норменият пробег на гориво за придвижване на специални автомобили и за преустроени автомобили със специализирани каросерии се определя, като съответният нормен разход за базовия автомобил, определен съгласно чл. 6, се увеличава или намалява за всеки тон превишаване или намаляване на масата (собствено тегло) на специалния автомобил спрямо базовия: за бензинови автомобили - с 2 л и за дизелови - с 1,3 л на 100 км пробег.

(2) Нормите за разход на гориво за работа на специално оборудване на тези автомобили се утвърждават от съответните министерства (други ведомства), като се изхожда от конструктивните особености и специфичните условия за работа на оборудването, след съгласуване с Министерството на транспорта.


Чл. 8. (1) За автомобили, предназначени за учебно кормуване, норменият разход на течно гориво за един учебен час (40 минути практическо кормуване) на полигон се приравнява на разхода за 20 км пробег за съответната марка и модел автомобил.

(2) Норменият разход за останалите случаи на движение на учебните автомобили се определя по указания метод за всички автомобили.


Чл. 9. Нормите за разход на течни горива за разработване на автомобилни двигатели на място - на стенд, след извършен основен ремонт са: за бензинови двигатели 0,25 л на 1 киловат за час и за дизелови - 0,20 л на 1 киловат за час.


Чл. 10. За пробно пътуване на автомобилите се определя следният разход на течни горива:

1. за автомобили с двигатели, излезли от основен ремонт - течно гориво, полагащо се за 20 км пробег на автомобила;

2. за автомобили, излезли от основен ремонт - течно гориво, полагащо се за 50 км пробег на автомобила.


Чл. 11. Ръководителите на автотранспортни и други предприятия могат да определят диференцирани маршрутни норми за разход на течни горива, които да не превишават определения нормен разход за съответните марки и модели автомобили по тази наредба.


Раздел III.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НОРМИТЕ ЗА РАЗХОД НА СМАЗОЧНИ МАТЕРИАЛИ НА АВТОМОБИЛИТЕ

Чл. 12. (1) Нормите за разход на смазочни материали при експлоатацията на автомобилите се определят съобразно сроковете за смяната им при определен изминат пробег. Сроковете за смяна на моторните масла са:

1. за леки автомобили - 9000 км, а при експлоатация с масло "Диона супер" - 12 000 км;

2. за товарни автомобили "ИФА", "Берлие 280" и "Волво" - 9000 км (за "Берлие 280" и "Волво", работещи на дълги превозни рамена и по магистрали - 10 000-12 000 км);

3. за автобуси "Икарус" - 6000 км;

4. за всички останали товарни автомобили и автобуси - 8000 км.

(2) Сроковете за смяна на трансмисионните масла са:

1. за масла тип "Толина" (ТМ-2) - 35 000 км;

2. за масла тип "Улита" (ТМ-5) и "Ролана" (ТМ-4) - 50 000 км.

(3) За консистентни смазки - до 0,5 кг на 100 км пробег.


Чл. 13. (1) Разходът на моторни масла за дозареждане (доливане) се определя на база фактически разход на гориво, съответно:

1. при автомобили с бензинови двигатели - до 0,5% спрямо разхода на гориво;

2. при автомобили с дизелови двигатели - до 0,7% спрямо разхода на гориво.

(2) Нормите за доливане се считат за максимално допустими, а не задължителни.

(3) В количеството на моторните масла, необходимо за дозареждане (доливане), не се включва необходимото за смяна масло на двигателя по чл. 12.


Раздел IV.
КОРИГИРАНЕ НА НОРМИТЕ ЗА РАЗХОД НА ТЕЧНИ ГОРИВА И СМАЗОЧНИ МАТЕРИАЛИ ЗА АВТОМОБИЛИТЕ И МОТОЦИКЛЕТИТЕ

Чл. 14. Нормите за разход на течни горива по приложения № 2, 3, 4 и 5 могат да се завишават в следните случаи:

1. през зимния период (от 1 декември до 1 март) - до 5%;

2. за автомобили, използувани постоянно за технологичен транспорт на територията на предприятието и вътре в цеховете - до 10%;

3. за автомобили (без леките), работещи постоянно на къси превозни разстояния на обекти (до 2 км) - до 10%;

4. за автомобили след втори основен ремонт - до 10%;

5. за движение в чертите на населените места (без транзитно преминаване), както следва:

а) до 30 000 жители - до 3%;

б) от 30 000 до 50 000 жители - до 5%;

в) от 50 000 до 200 000 жители - до 10%;

г) над 200 000 жители - до 15%;

6. за автомобили, работещи в чертите на града с чести спирания, както следва:

а) автомобили, зареждащи търговските обекти, санитарни автомобили и линейки за обслужване на болни по домовете, автомобили за събиране на пощата от пощенските кутии, инкасационни автомобили и др. - до 5%;

б) автобуси на градския транспорт - до 10%;

7. за нови автомобили, пуснати в първоначална експлоатация, и за автомобили, излезли от основен ремонт, както и за автомобили, на които са монтирани двигатели, излезли от основен ремонт, през първите 2000 км - до 5%;

8. за автомобили, предназначени за учебно кормуване - до 10%. Това не се отнася за случаите по чл. 8 ал. 1;

9. за автомобили, работещи постоянно по пътища и райони в планински местности, по-високи от 1500 м над морското равнище - до 20%;

10. за автомобили, транспортната работа на които се отчита в тонкилометри, извършващи превоз на леки товари (с използуване на товароносимостта по-малко от 40 на сто) - до 20%;

11. за автомобили, работещи постоянно по пътищата със сложен профил (остри завои и големи наклони), когато транспортната работа не се отчита в тонкилометри - до 20%;

12. за автомобили, които работят на строителни обекти, геологопроучвателни райони, кариери, разкривки, мини, открити рудници, блокове на селското стопанство, терени без пътища и горски обекти - до 40% .


Чл. 15. (1) Нормите за разход на течни горива (без тези за учебни автомобили) по приложения № 2, 3, 4 и 5 при движение на автомобилите по магистрали и пътища от републиканската и международната мрежа с тарифен коефициент до 1,05, когато транспортната работа не се отчита в тонкилометри, се намаляват до 25%.

(2) Сроковете за смяна на моторните масла по чл. 12 за автомобили, работещи при условия съгласно точки 6, 9, 11 и 12 на чл. 14, а също и за автомобили, теглещи ремаркета, се намаляват до 15%.


Чл. 16. При необходимост от ползуване едновременно на няколко коригиращи фактора, процентът на изменението се определя като сума или разлика на корекционните коефициенти, определени за тези фактори.


Чл. 17. (1) Точният размер на завишението или занижението на нормите за разход на течни горива по чл. 14 и чл. 15, ал. 1, смазочни материали и сроковете за смяна на моторните масла по чл. 12 и чл. 15, ал. 2 се определят със заповед на ръководителя на предприятието (клона), организацията или ведомството на основание на проведени наблюдения за установяване на действителния разход на течни горива и смазочни материали.

(2) Ръководителят на предприятието (клона) носи лична отговорност за правилното определяне на корекционните коефициенти съобразно действителните експлоатационни условия и провеждания контрол по разхода на течни горива.

(3) Ръководителят на предприятието (клона) има право да намали корекционните коефициенти по чл. 14 или да не ги ползува.


Чл. 18. В случай на движение на автомобилите и мотоциклетите при особени експлоатационни условия, непредвидени в тази наредба, могат да се определят допълнителни завишения или занижения на разходната норма по приложения № 2, 3 и 4 на база проведени изпитания след съгласуване с Министерството на транспорта.


Чл. 19. Автомобилите, които поради технически неизправности преразходват течни горива и смазочни материали спрямо определения разход по наредбата, се спират от движение до отстраняване на повредите и привеждането им в изправно техническо състояние.


Чл. 20. За неспазване на предписаните в наредбата задължения независимо от предвидените други наказания се търси и дисциплинарна отговорност.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание § 3 на преходните и заключителните разпоредби на Закона за движението по пътищата (обн., ДВ, бр. 53 от 1973 г.; изм., бр. 22 от 1976 г., бр. 54 и 78 от 1978 г.).


§ 2. Тази наредба влиза в сила от 1 октомври 1982 г. и отменя Наредба № 740 на Министерството на транспорта за нормиране разхода на течни горива и смазочни материали за автомобилите и мотоциклетите (ДВ, бр. 69 от 1978 г.).


§ 3. Тълкувания на наредбата се дават единствено от Министерството на транспорта.


Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1



Основни марки автомобили    
  Използувано Моторни масла
  гориво зима лято
1 2 3 4
I. Леки автомобили, товарни автомобили с      
товароносимост до 1500 кг и автобуси      
до 12 места:      
БМВ, Мерцедес-Бенц, Волво, Пежо, Фиат,      
ВАЗ, Волга-М24, Москвич 412, Латвия-РАФ      
2203, Татра, Дачия, ГАЗ-13, Булгаррено А-96 М6W8Д2/Е1 М10Д2/Е1
Фиат 125П, Полонез А-93 М6W8Д2/Е1 М10Д2/Е1
Баркас А-86 ЛТ-2ТК  
Москвич 408, Варшава, ГАЗ-69, Волга-М-21      
АРО-М-451, УАЗ, Ниса, ЖУК, Шкода 1200,      
Латвия-РАФ-977 А-86 М6W8С2/Д1 М10С2/Е1
Мерцедес-Бенц Д диз. гориво М6W8Д2/Е1 М10Д2/Е1
       
II. Товарни автомобили с товароносимост над      
1500 кг и автобуси:      
ГАЗ, ЗИЛ, Урал, Лиаз, ЛАЗ, ПАЗ, Робул ЛО,      
Стар, Гарант, ЗИС, КАЗ А-86 М6W8С2/Д1 М10С2/Д1
Прага, Чепел, Стар, Йелч диз. гориво М6W8С2/Д1 М10С2/Д1
МАЗ, КРАЗ, ЯАЗ, Авиа, Мултикар " М6W8Д2/Е1 М10Д2/Е1
Шкода с дв. 706 " М10С2/Д1 М16С1/Д1
БЕЛАЗ 540 А " М6W8С2/Д1 М10С2/Д1
Икарус, Сетра, Мерцедес-Бенц, Чавдар-Сетра,      
Савием Скания, Ман, Бучеджи, Роман, ОМ-Изоли,      
ДАФ, Магерус-Дойц, ТАМ, Изуцу, Перлини, ФАП,      
Фиат, Барейрос, Берлие, Унимог, Ханомаг,      
Хеншел, Берлие, Шкода с дв. М634 " М6W8Д2/Е1 М10Д2/Е1
ИФА, Шкода с дв. М634 (след 100 хил. км) " М10Д2/Е1 М16Д2/Е1
БЕЛАЗ-548 А " М16Е2 М20Е2
Волво, Берлие 280 " М6W8Е2 М10Е2
Шкода-100 " М10Е2 М10Е2


З а б е л е ж к и: 1. За леки автомобили може да се употребява и всесезонното масло Диона супер (М5W16Е2).

2. За всички други непосочени автомобили могат да се ползуват масла от нива:

а) през летния период:

с бензинови двигатели - М10С2/Д1;

с дизелови двигатели - М10Д2/Е1;

б) през зимния период:

с бензинови двигатели - М6W8С2/Д1;

с дизелови двигатели - М10Д2/Е1.

3. За непосочените автомобили марката на използуваното гориво се определя като най-близка или е еднаква да предписаната от завода-производител на автомобила.


Трансмисионни масла:  
за главна предавка ТМ-5 (Улита 90ЕР) или ТМ-4 (Ролана)
за предавателна кутия ТМ-2 (Толина), ТМ-4 (Ролана), ТМ-5
  (Улита 90ЕР)
за предавателна кутия на "Икарус" съответното моторно масло от
  приложение № 1
за предавателна кутия на БЕЛАЗ течност за автоматични
  трансмисии
  тип А


Приложение № 2 към чл. 4, ал. 1



Норми за разход на течни горива за леки автомобили, товарни
автомобили с товароносимост до 1500 кг и автобуси
 
   
по Марка и модел на автомобила Литри на 100 км
ред   пробег
1 2 3
  I. Леки автомобили  
1. БМВ-2500 А 15,0
2. ВАЗ-2101 9,0; 8,5 (с кар-
    буратор озон)
3. ВАЗ-2102 9,5; 9,0
4. ВАЗ-21011 9,5; 9,0
5. ВАЗ-2103 9,8
6. ВАЗ-21061 9,8
7. ВАЗ-2106 10,0
8. Волво-142, 144, 145 12,5
9. Волво-244, 245, 245 ДЛ 13,0
10. ГАЗ-М-24 - Волга 13,0
11. ГАЗ-М-21 - Волга-комби 13,5
12. ГАЗ-М-24 - Волга 12,7
13. ГАЗ-М-2412 - Волга-комби 13,2
14. ГАЗ-69; 69А; 69В; 69М 16,5
15. ГАЗ-13 - Чайка 20,0
16. Москвич-408, 408 И, 2138 9,5
17. Москвич-426, 430, 2136-комби 10,5
18. Москвич-412, 2140, ИЖ 2125 10,5
19. Москвич-410 И, 411, 2137-комби 11,0
20. АРО М-461, М-461С 18,5
21. УАЗ-469, 469 Б 17,5
22. Мерцедес-Бенц-190 Д, 220 Д 10,5
23. Мерцедес-Бенц-200 14,5
24. Мерцедес-Бенц-220, 220 С 14,5
25. Мерцедес-Бенц-220-СЕ 15,0
26. Мерцедес-Бенц-250, 250 С 15,5
27. Мерцедес-Бенц-280 14,5
28. Мерцедес-Бенц-280 СЕ 17,0
29. Пежо-404, 504 11,5
30. Татра-603 14,0
31. Полонез 1500; Фиат 125 П 10,0
32. ВАЗ-2101 - с пропан-бутан 11,0
33. ВАЗ-21011 " 11,5
34. ВАЗ-2103 " 12,5
35. ГАЗ-324 " 14,5
36. ВАЗ-2121 ("Нива") 12,5
  II. Товарни автомобили с  
  товароносимост до 1500 кг  
1. Баркас Б-1000; КМ; КА; КО, НР 13,0
2. Баркас Б-1000 FR (LK), УК 13,5
3. Варшава-пикап-200, 201 15,0
4. ЖУК-А 03, А 06, А 11, А 13 15,0
5. Ниса-М-59, 501, 521 С, 522 Т 15,0
6. Рено-4-пикап 8,0
7. Шкода-1202, 1203 11,5
8. УАЗ-451; 451 Д; 451 М; 451 ДМ 16,0
9. УАЗ-450 Д; 452, 452 Д 17,0
10. Мерцедес-Бенц-306 10,4
11. Форд-транзит 15,0
12. Застава-1600 17,0
13. Рено-естафета-800 11,0
14. Фолксваген-23 12,5
15. МАН-470 Ф 13,0
16. Мерцедес-Бенц-408 Л 18,0
17. ИЖ-2715 12,0
18. Москвич-424, 432, 433, 2733 10,5
19. Москвич-434, 2734 11,0
  III. Автобуси  
1. Баркас Б 901/2 13,0
2. Баркас Б 1000 13,0
3. ЖУК - А 07 В 15,0
4. Ниса-59 Ф, М 501, М 521, 522М 15,0
5. УАЗ-451 16,0
6. УАЗ-452 А, 452 В, 452 Г 17,0
7. Шкода-1200 и 1201 11,5
8. Фолксваген-22 13,0
9. Форд-транзит 15,0
10. Дачия-ТВ-12 20,0
11. РАФ-977 ДМ-Латвия 15,0
12. РАФ-2203-Латвия 15,0
13. ЛИАЗ (ЗИЛ-158 В) 40,0
14. ЛИАЗ-677 46,0
15. ЛАЗ-695 Е 41,0
16. ЗИЛ-155 41,0
17. ЗИЛ-164 39,0
18. ГАЗ-53 "Родина" 36,0
19. ПАЗ-651, 652, 652 Т 28,0
20. ПАЗ-672 33,5
21. Робур-2500, 3000 22,0
22. Икарус-311 23,0
23. Икарус-620 26,5
24. Икарус-55 30,5
25. Икарус-180 35,0
26. Икарус-250 28,5
27. Икарус-255 28,0
28. Икарус-260 32,0
29. Икарус-266 31,0
30. Икарус-280 35,5
31. Чавдар 5 С 16,0
32. Чавдар 11 Г3; Г5 31,0
33. Чавдар 11 МЗ 30,0
34. Шкода 706-РТО 30,0
35. Чавдар В 13-20 32,0
36. Шкода-Турист Ш1 28,0
37. Чавдар 11 М4 с дв. М 634 32,0
38. Чавдар 13-20 31,0
39. Чавдар 11 М4 с дв. РАБА-МАН 30,5
40. Чавдар 9М с дв. Савием 975-05 26,0
41. Сетра 140 Е 25,0
42. Мерцедес-Бенц-ОВ-319 Б 20,0
43. Мерцедес-Бенц-ОМ-321-НД 21,0
44. ОМ-Тигър Р 27,5
45. Пегас-5075 31,5
46. Барейрос 23,0
47. ТАМ-4500 25,0
48. ТАМ-ПВ-561 31,0
49. ТАМ-170 А-11 25,0
50. ТАТА-Мерцедес-Бенц ЛР 312/48 24,0
51. ФАП-5 СВГ-И, 5 СВГ-И/В 28,0
52. Шевролет-Викинг 36,0


Приложение № 3 към чл. 4, ал. 2



Норми за разход на течни горива за товарни автомобили
с товароносимост над 1500 кг, автовлекачи и самосвали
 
   
по Марка и модел на автомобила Литри на 100 км
ред   пробег
  I. Товарни автомобили  
1. ГАЗ-51; 51А; 51Н; 51Р; 51Т; 51У; 51В; 51С 19,5
2. ГАЗ-52 21,5
3. ГАЗ-53; 53А 24,0
4. ГАЗ-53 Д "Мадара" 401 с дв. "Перкинс" 4.236 (Д 3900) 16,0
5. ЗИС-150 28,0
6. ЗИЛ-164; 164А; 164АР; 164Р; 164АД 25,0
7. ЗИЛ-130; 130А1 28,5
8. ЗИЛ-130Г 29,5
9. МАЗ-200; 200Г; 200Д 21,0
10. МАЗ-500; 500А; 5335 24,0
11. МАЗ-516; 53352 27,0
12. Авиа-20Н 11,5
13. Авиа-30Н 12,5
14. Стар-20; 21; 25 25,0
15. Стар-27 22,5
16. Стар-28 21,0
17. Стар-29 35,0
18. Йелч-315М 27,0
19. Йелч-316 28,0
20. Гарант-30; 32 16,0
21. ИФА-С-4000-1 15,5
22. ИФА-ХОРХ-НЗА 16,0
23. ИФА-В-50-Л 17,5
24. Робур-ЛО-200; ЛО-2500; ЛО-3000 20,0
25. Шкода-РТ 23,0
26. Шкода-Мадара-МТ-4; МТ-5 23,0
27. Прага С5Т 20,0
28. Чепел-Д-420 17,0
29. Чепел-Д-450 20,0
30. Чепел-Д-700 26,0
31. Изуцу-ТР-81-9,5 т. 23,5
32. Изуцу-ТР-81-14,5 т. 28,0
33. Мерцедес-Бенц-911 19,0
34. Мултикар 24М; М2501 12,0
35. Мерцедес-Бенц-312 26,0
36. Мерцедес-Бенц-ЛП-344 23,5
37. Мерцедес-Бенц-ОМ-326 34,0
38. Мерцедес-Бенц-408 Л 12,5
39. Мерцедес-Бенц-508 10,5
40. Мерцедес-Бенц-1517 26,5
41. Мерцедес-Бенц-608 Д 12,0
42. Мерцедес-Бенц-Швинг 40,0
43. Мерцедес-Бенц-Вибау 40,0
44. Магерус-Дойц-232 Д 33,0
45. Изоли-ОМ-25 10,0
46. Изоли-ОМ-40 10,5
47. Изоли-ОМ-50 11,0
48. Изоли-ОМ-65 12,5
49. Ханомаг-Хеншел 15,5
50. Бучеджи-113-12-Карпати 30,0
51. Унимог-В-84 15,5
52. МАН-4500-С-БВ 25,5
53. Ланчия-Е-ГАМА-516 28,5
  II. Товарни автомобили с повишена  
  проходимост  
1. ГАЗ-63; 63А; 63У; 63Ю; 63Э 21,5
2. ГАЗ-66; 66А; 66Э; 66АЭ 25,5
3. ЗИЛ-151; ЗИЛ-157; 157Г; 157К; 157КГ 36,0
4. ЗИЛ-131 39,0
5. ЗИЛ-133 Г1 34,5
6. Прага В3С 21,0
7. Стар-66 35,0
8. Урал-375; 375Д; 325Т 63,0
9. Урал-377 44,0
10. КРАЗ-241; 241Б; ЯАЗ-214 49,0
11. КРАЗ-257; 25752 36,5
12. ЯАЗ-210; 210А; КРАЗ-219; КРАЗ-219Б; КРАЗ-255В 42,0
13. МАЗ-501 34,0
14. МАЗ-509 - лесовоз 32,0
15. МАЗ-502 32,0
16. КАМАЗ 5320 25,0
17. Татра-111-Р 33,0
18. Татра-138 31,0
19. ИФА W/А/ РV 19,5
  III. Автовлекачи (само за влекача)  
1. ГАЗ-51П 19,5
2. ГАЗ-63П 24,0
3. ЗИЛ-ММЗ-164АН 24,5
4. ЗИЛ-157КВ 35,0
5. ЗИЛ-130 В1 29,0
6. ЗИЛ-131 В 38,0
7. Урал-375С 55,0
8. Урал-377С 40,0
9. МАЗ-200В, 200М 23,0
10. МАЗ-501 В 34,0
11. МАЗ- 504; 504А 24,0
12. МАЗ-504Б; 504В 30,5
13. КРАЗ-221 41,5
14. КРАЗ-221-Б 41,5
15. КРАЗ-255-В 41,5
16. КРАЗ-258 36,5
17. Шкода-706 РТТН 19,5
18. Шкода-Мадара МТТН-4; МТТН-5 21,0
19. ИФА-В-50-Л 17,5
20. Йелч-317 21,0
21. Йелч-317Д 22,0
22. Берлие ТР-250 26,5
23. Берлие ТР-280 (4 х 2) 24,5
24. Берлие ТР-320 (4 х 2) 26,5
25. Берлие ТР-320 (6 х 4) 26,5
26. Берлие ТВН-280 30,0
27. МАН-10212 25,0
28. Мерцедес-Бенц 2223 (6 х 4) 25,5
29. Мерцедес-Бенц 1920 (4 х 2) 24,0
30. Мерцедес-Бенц 1623 (4 х 2) 24,5
31. Мерцедес-Бенц 2232 (6 х 4) 26,5
32. Мерцедес-Бенц 1632 (4 х 2) 24,5
33. Мерцедес-Бенц 1920 25,5
34. Волво Ф 88 (4 х 2) 28,0
35. Волво Ф 88 (6 х 2) 28,5
36. Волво Ф 89 (4 х 2) 23,5
37. ДАФ-Т-2600-ДР-360 21,0
38. ДАФ-Т-1600-ДД-300 18,0
39. ДАФ-Т-1900-ДД-490 25,5
40. Фиат 684 Т 28,0
41. Волво Ф 89 (6 х 2) 24,0
42. Волво Ф 89 (6 х 4) 25,0
43. Скания-110 (4 х 2) 28,0
44. Скания-Рабис 30,0
45. Скания-111 29,0
46. Савием (4 х 2) 26,0
47. Савием (6 х 4) 27,0
48. Татра-141 38,0
49. Татра-813 44,0
50. Татра-138 НТ 30,0
51. КАМАЗ 5410 25,0
52. Шкода 100, 47 21,0
  IV. Самосвали  
1. Газ-93; 93А; 93В 23,0
2. ГАЗ-САЗ-2500 24,0
3. ГАЗ-53-Б 25,0
4. ГАЗ-САЗ-3502 25,0
5. ГАЗ-53 Д "Мадара" 4С6 16,5
6. ЗИЛ-ММЗ-585; 585В; 585К 29,0
7. ЗИЛ-ММЗ-555 29,0
8. МАЗ-503; 503А; 5549 27,0
9. МАЗ-5251 45,0
10. КРАЗ-256Б 39,0
11. БЕЛАЗ-540А 137,0
12. ИФА-С-400-1К 17,5
13. Авиа 30 К-SI 13,0
14. Мултикар 2510; 2521; 2513 12,0
15. ИФА-В-50 К 18,5
16. Шкода-706 РТС 24,0
17. Шкода-Мадара МТС-24 25,0
18. Татра-111; С1; 111С2 29,0
19. Татра-138 С1; 138 С3 27,5
20. Татра-148 С 3М 33,0
21. Чепел-Д-420 В 22,5
22. ТАМ-4500 18,5
23. Перлини Т-20 75,0
24. Роман 19, 215ДФК 36,0
25. КАМАЗ 5511 30,0
26. ЗИЛ-ММЗ-555 с диз. двиг. 400/12-1 W 20,0
27. Йелч-317 W 27,0


Приложение № 4 към чл. 4, ал. 3



Норми за разход на течни горива за мотоциклети, моторолери и мотопеди
 
    Литри на 100 км пробег
по Марка и модел на мотоциклета см3  
ред     без кош с кош
1 2 3 4 5
1. Балкан - мотопед 50 1,8 -
2. Верховина - мотопед 50 1,8 -
3. Ява - мотопед 50 1,8 -
4. Симсон - мотопед 50 1,8 -
5. Балкан - мотопед 75 2,2 -
6. MZ 125 2,5 -
7. Киев - всички модели KG55 125 2,5 -
8. Вятка - мг моторолер 150 - 8,0
9. MZ 170 3,0 -
10. Ковровец-Восход 175 3,0 -
11. Тула - тг моторолер 200 - 8,5
12. Балкан 250 4,0 5,0
13. Ява 250 3,5 4,5
14. ИЖ-Планета 350 5,0 6,0
15. ИЖ-Юпитер-Ю2К 350 5,5 6,5
16. ИЖ-Юпитер-Ю3К 350 6,0 7,0
17. ИФА-БК 350 5,0 6,0
18. Ирибит 500 6,5 7,5
19. М-72, 61 и 63 750 8,0 9,0


Приложение № 5 към чл. 4, ал. 4



Общи норми за разход на течни горива за автомобили и мотоциклети
 
   
по Вид на автомобила Литри на 100 км пробег
ред    
1 2 3
1. Леки автомобили 3,8 + 5,3 х собственото тегло + 0,6 х общия
    работен обем на цилиндрите
2. Автобуси - бензинови 4,8 + 1,6 х собственото тегло + 3,7 х общия
    работен обем на цилиндрите
3. Автобуси - дизелови 15 + 0,7 х (собственото тегло + товароноси-
    мостта) + 0,3 х общия работен обем на ци-
    линдрите
4. Товарни автомобили - 5 + 2,5 х (собственото тегло + товароноси-
  бензинови мостта) + 0,3 х общия работен обем на ци-
    линдрите
5. Товарни автомобили - 3 + 1,5 х (собственото тегло + товароноси-
  дизелови мостта) + 0,1 х общия работен обем на ци-
    линдрите
6. Автовлекачи - бензинови 10 + 1,8 х (собственото тегло + общия
    работен обем на цилиндрите)
7. Автовлекачи - дизелови 4 + 1,0 х (собственото тегло + общия
    работен обем на цилиндрите)
8. Мотоциклети:  
  а) без кош 1,3 + 10 х общия работен обем на цилиндрите
  б) с кош 2,3 + 10 х общия работен обем на цилиндрите


З а б е л е ж к и:

1. При определяне на нормите собственото тегло и товароносимостта се вземат в тонове, а общият работен обем на цилиндрите - в литри.

2. За автомобили, работещи с два двигателни моста, нормата се завишава с 10%, а при три двигателни моста - с 15%.


Промени настройката на бисквитките