Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 76 от 2.X

НАРЕДБА № 7 ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПАТЕНТИТЕ И ДАНЪКА ВЪРХУ ОБЩИЯ ДОХОД ЗА ДОХОДИ, ПРИДОБИТИ ПРИ УСЛОВИЯТА НА ПРАВИЛНИКА ЗА КОЛЕКТИВНАТА И ЛИЧНАТА ТРУДОВА ДЕЙНОСТ НА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО НА СТОКИ И УСЛУГИ

 

НАРЕДБА № 7 ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПАТЕНТИТЕ И ДАНЪКА ВЪРХУ ОБЩИЯ ДОХОД ЗА ДОХОДИ, ПРИДОБИТИ ПРИ УСЛОВИЯТА НА ПРАВИЛНИКА ЗА КОЛЕКТИВНАТА И ЛИЧНАТА ТРУДОВА ДЕЙНОСТ НА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО НА СТОКИ И УСЛУГИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.76 от 2 Октомври 1987г., отм. ДВ. бр.50 от 30 Юни 1989г.

Отменена с § 6 от заключителните разпоредби на Наредба № 3 за организация на отчетността в едноличните и колективни фирми на граждани - ДВ, бр. 50 от 30 юни 1989 г.


Чл. 1. С тази наредба се урежда редът за определяне на данъчните задължения на гражданите за доходите им, придобити от дейност по Правилника за колективната и личната трудова дейност на гражданите за допълнително производство на стоки и услуги, утвърден с Постановление № 35 на МС от 1987 г. (ДВ, бр. 48 от 1987 г.), и на патентите по Таблицата за размера на патентите на лицата, извършващи услуги и дейности с разрешително, утвърдена с Постановление № 53 на МС от 1987 г. (ДВ, бр. 73 от 1987 г.).


Чл. 2. Всички доходи, получени до края на съответната година по сключени трудови договори за допълнителна трудова дейност, се облагат с данък по таблицата по чл. 4 от Закона за данък върху общия доход (ЗДОД), а тези по граждански договори и с разрешително - по чл. 13 ЗДОД.


Чл. 3. (1) Лицата, посочени в чл. 48, ал. 1 от Правилника за колективната и личната трудова дейност на гражданите за допълнително производство на стоки и услуги, с изключение на тези, които плащат патент, са длъжни ежегодно да декларират пред финансовия отдел на съответния общински (районен) народен съвет всички реализирани доходи през годината, както и направените разходи за осъществяване на дейността.

(2) Лицата, които въз основа на издадено разрешително упражняват занаят, участвуват в производството на стоки, извършват търговски или други услуги, както и лицата, които са сключили договори за стопанисване на малки обекти, декларират и стойността на наличното имущество - основни средства за производство, инвентар, суровини, материали и готова продукция, без малоценните и малотрайните предмети.

(3) Декларациите по ал. 1 и 2 се подават от 15 до 31 декември на текущата година по утвърден образец.

(4) При определяне на данъка върху общия доход от брутния годишен доход се приспадат направените необходимо присъщи разходи, включително амортизационните отчисления за основните средства, с които е осъществявана дейността през годината. Извършената покупка на нови машини и съоръжения, които са били необходими за упражняване на дейността, се доказва, а от брутния доход се приспадат като разход амортизационните отчисления по Таблицата за амортизационните норми за времето, през което с тези съоръжения е упражнявана дейността.


Чл. 4. Доходите от упражняването на допълнителна трудова дейност по трудов договор в организирани от гражданите или от участието им в организирани от държавни органи или предприятия малки производствени колективи се облагат с данък по таблицата по чл. 4 при условията на чл. 6 ЗДОД. Когато общият месечен доход не надвишава 120 лв., той не се облага с данък.


Чл. 5. (1) Утвърдените от Министерския съвет размери на патенти, които гражданите заплащат, включват всички държавни вземания, произтичащи от дейността, в това число и данъка върху общия доход.

(2) Доходите от дейности, за упражняването на които не се дължи патент, реализирани по граждански договори и от упражняване на занаят, организиране на производство, извършване на търговия или услуги въз основа на разрешително и от стопанисване на малки обекти, се облагат с данък по таблицата по чл. 13 ЗДОД.


Чл. 6. Съобразно със сезонността и специфичния характер на някои дейности, по искане на заинтересуваните лица, размерът на патентите може да се определя и за определени месеци на годината, през който период ще се осъществява дейността. В този случай отделните дни от месеца се броят за цял месец.


Чл. 7. (1) Социалистическите организации, които изплащат суми на лица, работещи при условията и по реда на Правилника за колективната и личната трудова дейност на гражданите за допълнително производство на стоки и услуги, удържат дължимите от тези лица данъци по реда на Наредба № 5 на МФ от 1985 г. за текущо удържане и внасяне на данъка по чл. 13 и 17 от Закона за данък върху общия доход (ДВ, бр. 46 от 1985 г.).

(2) При окончателно определяне на данъчните задължения на лицата удържаните суми по реда на ал. 1 се вземат под внимание и се приспадат от определения годишен данък.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 63 ЗДОД във връзка с чл. 48, ал. 2 от Правилника за колективната и личната трудова дейност на гражданите за допълнително производство на стоки и услуги, утвърден с ПМС № 35 от 1987 г. (ДВ, бр. 48 от 1987 г.).


§ 2. Указания по прилагането на наредбата се дават от министъра на финансите или от оправомощени от него служебни лица.


Промени настройката на бисквитките