Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 3.II

НАРЕДБА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ТРУДОВИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА НЕБЛАГОПРИЯТНИ И ДРУГИ СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД

 

НАРЕДБА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ТРУДОВИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА НЕБЛАГОПРИЯТНИ И ДРУГИ СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД

ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ СЪЮЗИ ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 1986 Г.

Обн. ДВ. бр.9 от 3 Февруари 1987г., попр. ДВ. бр.33 от 28 Април 1987г., изм. ДВ. бр.81 от 21 Октомври 1988г., изм. ДВ. бр.3 от 10 Януари 1989г., изм. ДВ. бр.101 от 29 Декември 1989г., изм. ДВ. бр.34 от 27 Април 1990г., изм. ДВ. бр.38 от 11 Май 1990г., изм. ДВ. бр.48 от 15 Юни 1990г., изм. ДВ. бр.49 от 19 Юни 1990г., изм. ДВ. бр.21 от 15 Март 1991г., изм. ДВ. бр.27 от 5 Април 1991г., изм. ДВ. бр.31 от 19 Април 1991г., изм. ДВ. бр.42 от 28 Май 1991г., отм. ДВ. бр.55 от 12 Юли 1991г.

Отменена с § 3, т. 3 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 129 на Министерския съвет от 5 юли 1991 г. за преминаване към договаряне на работната заплата - ДВ, бр. 55 от 12 юли 1991 г.


Глава първа.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРУДОВИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА РАБОТА ПРИ НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 1. (1) Допълнителните трудови възнаграждения се заплащат само за дните, през които работниците, служителите и кооператорите са работили при определените в наредбата неблагоприятни условия на труд или в посочените в нея предприятия и работни места най-малко половината от законоустановената продължителност на работното време. За тази цел се води отчетност за изработеното време при тези условия.

(2) Право на допълнително трудово възнаграждение при условията на предходната алинея освен заетите работници, служители и кооператори по професии, специалности, длъжности и работни места имат и тези, които се намират на обучение, на практика или на специализация, а в случаите по чл. 7-11 - и командированите.

(3) Професиите, специалностите, длъжностите и работните места, за които се заплаща съответното допълнително трудово възнаграждение, както и диференцирането му до предвидения максимален размер се определят от ръководството на предприятието съгласувано със съответния профсъюзен орган освен ако е установено друго в тази глава на наредбата. При промяна на наименованията на професиите или длъжностите, без да се изменя характерът на работата, допълнителното трудово възнаграждение за неблагоприятни условия на труд се заплаща след решение на ръководството на предприятието съгласувано с профкомитета.

(4) Размерът на допълнителното трудово възнаграждение на ден или на час се определя, като конкретните месечни размери се разделят на 21,7 при петдневна или на 25 при шестдневна работна седмица или съответно на произведението на тези числа със законоустановената продължителност на работната смяна в часове.

(5) Когато през календарен месец е работено последователно при различни вредности, за които е предвидено да се заплащат допълнителни трудови възнаграждения в различни размери, се изплаща възнаграждение по дневните размери за съответните вредности пропорционално на изработените дни.

(6) Когато е работено под въздействието едновременно на две и повече вредности, за които е предвидено да се заплащат допълнителни трудови възнаграждения в различни размери, се изплаща само възнаграждението с най-високия размер, ако не е установено друго в тази глава на наредбата.

(7) Когато за една и съща работа на самостоятелно основание се полагат едновременно две и повече допълнителни възнаграждения - за утежнени битови условия, за гранични условия, за отдалеченост и др., се изплаща едно от възнагражденията - по-благоприятното за лицето, освен ако е установено друго в тази глава на наредбата.

(8) Лицата, сключили трудов договор за работа по външно съвместителство, получават допълнително трудово възнаграждение за вредни и опасни за здравето условия, ако не им се изплаща такова възнаграждение за основната работа.


Чл. 2. (1) При подобряване условията на труд, в резултат на което трайно се премахват вредните фактори и условия в работата, изплащането на съответното допълнително трудово възнаграждение се прекратява.

(2) Решението за прекратяване изплащането на съответното допълнително трудово възнаграждение се взема от колективния изборен орган на управление на предприятието съгласувано със съответния профсъюзен орган. Решението се основава на оценка (най-малко веднъж на 2 години) на резултатите, отразени в протоколите за направените периодични измервания по условията на труда от ведомствените лаборатории или за контролните измервания от хигиенно-епидемиологичните инспекции (ХЕИ). Препис от решението за прекратяване изплащането на допълнителното трудово възнаграждение се изпраща на съответната по-горестояща организация или министерство (ведомство), както и на Министерството на народното здраве (МНЗ), на Комитета по труда и социалното дело (КТСД) и на централното ръководство на професионалните съюзи.

(3) Персоналът, включително и от други предприятия, с доказан принос за подобряване условията на труда в производствата, дейностите и работните места, в резултат на който по реда на предходната алинея е прекратено изплащането на допълнителното възнаграждение, може да бъде награждаван целево за сметка на освободените общо за годината средства от фонд "Работна заплата" на съответната организация или предприятие в размер 40 на сто от тези средства.

(4) Стопанските организации, министерствата, другите ведомства, изпълнителните комитети на окръжните народни съвети, окръжните съвети на Българските професионални съюзи и ХЕИ са длъжни:

1. да упражняват постоянен контрол по санитарно-хигиенните условия на труда;

2. да дават указания на ръководствата на предприятията в своята система за подобряване условията на труд, като се намалява и ограничава влиянието на вредните фактори в работната среда;

3. да следят дали своевременно се прекратява изплащането на допълнителното възнаграждение в случаите, когато вредното влияние на факторите е сведено до равнището на санитарно-хигиенните норми и нормативи.


Раздел II.
Допълнително възнаграждение за работа при вредни и опасни за здравето условия на труд

Чл. 3. (1) На работниците, непосредствените им ръководители и други служители, които работят при вредни и опасни за здравето производствени и други условия на труд, определени от МНЗ, КТСД и централното ръководство на професионалните съюзи, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв.

(2) Предложенията за определяне на вредните и опасни за здравето условия по ал. 1 се правят от заинтересуваните предприятия, организации, министерства, други ведомства или изпълнителни комитети на окръжните народни съвети (Столичния народен съвет) по ред, определен от централното ръководство на професионалните съюзи, КТСД и МНЗ.

(3) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 се заплаща и на работниците от строителните, монтажните и ремонтните предприятия, когато те изпълняват работа по реконструкция, модернизация и ремонт на машини, съоръжения и производствени помещения в производства и дейности, в които като цяло условията на труд са признати за вредни и опасни за здравето по реда на същата алинея, ако производственият процес в тях не е спрян и през същия период на технологичните (основните) работници в тези производства и дейности се изплаща това допълнително възнаграждение. В случаите, когато тези условия на труд са признати за отделни работни места на производството и дейността, допълнителното възнаграждение се заплаща само за дните, през които работниците са работили по реконструкция, модернизация и ремонт непосредствено на същите работни места.

(4) Списъците на професиите и работните места, на които се заплаща допълнително възнаграждение по предходната алинея, както и конкретните му размери се утвърждават съвместно от ръководителите на стопанските организации, министерствата, другите ведомства или изпълнителните комитети на окръжните народни съвети - изпълнители и инвеститори, съгласувано с централните комитети на съответните отраслови профсъюзи.

(5) Размерите на възнаграждението, определени по ал. 3, не могат да надвишават размера на възнаграждението, изплащано на работниците по текущото поддържане и ремонт в съответното производство или дейност съгласно ал. 1, а когато няма такива - не повече от 80 на сто от размера на възнаграждението, определен за преобладаващата по численост група технологични (основни) работници в това производство или дейност.


Чл. 4. (1) На персонала, който получава, добива, преработва, използува, съхранява, пренася или прилага при промишлена, техническа, медицинска, научна, селскостопанска, учебно-методична и друга дейност радиоактивни вещества или други източници на йонизиращи лъчения, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв.

(2) Приема се, че в среда на йонизиращи лъчения по смисъла на предходната алинея се намира персоналът, който работи:

1. с открити радиоактивни вещества, чиято активност е по-голяма от допустимата в нормите за радиационна безопасност;

2. с източници, при които мощностите на дозата във всяка точка, намираща се на разстояние 0,1 м от повърхността на източника, превишава 0,1 милибера/час;

3. с оборудване, в което се осъществява ускорение на електроните до енергии, по-високи от 5 килоелектронволта, и в резултат на което се създава лъчение с мощност на дозата по т. 2.

(3) В зависимост от характера и честотата на работата в среда на йонизиращи лъчения, от вида, енергията и интензивността на лъчението и възможностите за защита допълнителното месечно възнаграждение по ал. 1 по категории персонал и видове работи се диференцира от КТСД и МНЗ съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи.

(4) При промяна в характера или условията на работата независимо от причините допълнителното възнаграждение по ал. 1 се изплаща на съответния персонал по размерите, определени за естеството на новата работа, или изплащането му се прекратява.

(5) На персонала, изпратен с писмена заповед за не по-малко от 10 работни дни да извършва работа, да повишава квалификацията си или да се обучава с източници на йонизиращи лъчения, допълнителното възнаграждение по ал. 1 се изплаща съобразно естеството и продължителността на работата в среда на йонизиращи лъчения.

(6) За да се определи кой персонал работи в среда на йонизиращи лъчения, се назначава комисия от представители на администрацията, профкомитета, Държавната санитарна инспекция по радиационна хигиена и здравните органи. Предложенията на комисията ежегодно се одобряват от ръководството на съответното предприятие, бюджетно звено, здравно заведение, учреждение, учебно заведение и др. съгласувано с профкомитета.

(7) Контролът по определянето на персонала, на който се заплаща допълнително възнаграждение по ал. 1, се провежда от органите по труда и работната заплата, държавния санитарен контрол и органите по охраната на труда при централното ръководство на професионалните съюзи.

(8) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 се изплаща независимо от полагащото се възнаграждение за вредни и опасни за здравето условия на труд (като чл. 3, 5, 15 и др.).


Чл. 5. (1) На работниците, които работят в силикозоопасна среда, в която съдържанието на свободния силициев двуокис във въздушната среда на работното място е над 10 на сто, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв. в зависимост от характера на работното място, професията и продължителността на вредното въздействие на условията на труд.

(2) Процентът по предходната алинея се установява по работни места периодично, не по-малко от два пъти в годината, с протокол от съответната ХЕИ или от нейните клонове по установен ред. Тази инспекция може да възлага извършването на необходимите анализи за същата цел и на други органи и лаборатории.

(3) Ръководителят на предприятието въз основа на протоколите, съставени по реда на предходната алинея, издава заповед за определяне на работните места, на които да се изплаща допълнителното възнаграждение по ал. 1.

(4) В рудниците, участъците и обектите, които като цяло не са установени като силикозоопасни, но в тях има отделни работни места с такива условия, право на допълнителното възнаграждение имат само работниците, които постоянно работят на тези работни места.

(5) На ръководните кадри и специалистите, които ръководят и контролират подземните минни (тунелни) работи в рудниците, обектите, участъците и работните места, определени за силикозоопасни по реда на ал. 2 и 4, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 25 лв. То се заплаща и на същия персонал, който ръководи работите в признатите по установения ред за силикозоопасни производствени звена (без подземните участъци) и трошачните цехове (отделения) на рудообогатителните фабрики.

(6) Диференцирането по равнища на управление на размера на допълнителното възнаграждение по предходната алинея се определя от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи.

(7) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 и ал. 5 се изплаща независимо от полагащото се възнаграждение за вредни и опасни за здравето условия на труд (като чл. 4, 15 и др.).


Чл. 6. (1) На персонала, който работи в специални работни помещения (чисти стаи) се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 50 лв.

(2) Специални работни помещения (чисти стаи) по смисъла на предходната алинея са тези, за които технологията на производството налага да се постигнат и поддържат определени параметри и изисквания за работната среда, като:

1. максимално допустим брой частици от даден размер в 1 куб. дециметър въздух или газ;

2. наличие на непрекъснат ламинарен поток въздух с определена скорост, осигуряваща необходимия въздухообмен;

3. определена температура и влажност на въздуха;

4. определена степен на херметизиране и създаване на налягане спрямо околните помещения;

5. използуване на индивидуално специално работно облекло;

6. определени забрани или ограничения, произтичащи от технологичните изисквания за говор, движения, писане и др.;

7. спазване на лична хигиена, здравословно, физическо и психично състояние;

8. работа само при луминисцентно осветление, а в някои случаи при наличие на увеличена или слаба йонизация;

9. други параметри или изисквания, определени в технологичната инструкция.

(3) Допълнителното месечно възнаграждение по ал. 1 се диференцира в зависимост от класа на чистота, проектиран в технологичните параметри и изисквания за отделните производства, както следва:



Месечен размер на  
допълнителното Клас на чистота
възнаграждение (лв.)  
10 40
100 30
1000 20
10000 15
100000 (само ако се работи 10
изцяло на луминисцентно  
осветление)  


(4) За работни места, на които постоянно се работи с оптични уреди и прибори, допълнителното месечно възнаграждение за съответния клас на чистота по предходната алинея се увеличава с 10 лв.

(5) Класът на чистота на специалните работни помещения (чисти стаи) се определя съгласно технологичните изисквания и в съответствие със стандарта на СИВ 3785-82 "Помещения чисти и чисти работни места с контролируема обезпрашена среда. Термини и определения. Класификация по степени на чистота".

(6) Размерите на допълнителното месечно възнаграждение по ал. 3 за всяко работно място се определят от ръководството на предприятието и от профкомитета в зависимост от конкретните параметри и изисквания.

(7) Предприятията, които изплащат допълнителното възнаграждение по този член, се определят от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи по предложение на заинтересуваните стопански обединения.


Чл. 7. (1) За работа непосредствено в среда с особено опасни инфекции, определени от МНЗ, на персонала в Медицинската академия, висшите учебни заведения, научните институти, здравните заведения и организации независимо от ведомственото им подчинение се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 30 лв.

(2) Условията и редът за заплащане на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се определят от МНЗ и ЦК на Профсъюза на здравните работници съгласувано с КТСД.


Чл. 8. (1) За работа непосредствено в среда с особено опасни инфекции в изолационни помещения или площадки за лечение на животни на ветеринарните лекари и техници, на фелдшерите, хигиенистите и работниците във висшите учебни заведения, научните институти и селскостопанските организации се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв.

(2) Условията и редът за заплащане на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се определят от Националния аграрно-промишлен съюз съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз и се прилагат задължително в заведенията, институтите и организациите по предходната алинея независимо от ведомственото им подчинение.


Чл. 9. (1) За работа при пряк контакт с вредни и опасни за здравето материали и химични вещества в лаборатории, секции и катедри към научни институти, организации и висши учебни заведения на персонала се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.

(2) За работа при пряк контакт с химични и бактериологични вещества, имащи отровно или вредно действие, на персонала се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.

(3) Случаите, при които се заплаща допълнителното възнаграждение по предходните алинеи, се определят от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи и с МНЗ по предложение на заинтересуваните организации, институти и заведения.


Чл. 10. (1) За работа непосредствено при вредни и опасни за здравето условия в здравните заведения, Медицинската академия, домовете за социални грижи и др. на персонала се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 25 лв.

(2) Случаите, длъжностите, професиите и работните места, на които се изплаща допълнителното възнаграждение по предходната алинея, както и диференцирането на размера му се определят по предложение на заинтересуваните организации и министерства от МНЗ и ЦК на Профсъюза на здравните работници съгласувано с КТСД.


Чл. 11. За работа при вредни и опасни за здравето условия във ветеринарните лечебници, изолационните кланици и ветеринарно-санитарния контрол се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 15 лв.


Чл. 12. На медицинския персонал и на ветеринарните специалисти и работници, които работят непосредствено при генератори с ултракъсовълнова и ултразвукова честота с мощност над 200 вата, съответно за медицински или медико-ветеринарни цели, както и на персонала, работещ при подобни генератори с мощност над 1000 вата за целите на борбата с градушките и др., ако през цялото работно време се намират в сферата на тези вълни, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.


Чл. 13. (1) На персонала, обслужващ радиорелейните, телевизионните и ултракъсовълновите станции и високочестотните уредби, който работи през цялото работно време в условията на високочестотни електромагнитни полета, както и на работниците, които обслужват апарати, съоръжения и машини в предприятията при същите условия, се заплаща допълнително възнаграждение в размер 10 лв.

(2) На персонала, обслужващ земната станция за космически връзки и Радиорелейна телевизионна станция на връх Снежанка, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв., диференцирано по професии и длъжности от СО "Съобщения" съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз.


Чл. 14. На персонала в държавните екарисажи се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв.


Чл. 15. (1) За работа с машини, механизирани инструменти и уреди, като траверсоподбивни и баластопресевни машини, компресорни пистолети, моторни триони и др., при които работникът понася локални или общи вибрации над равнището по санитарно-хигиенните норми, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв.

(2) Работните места, на които се работи при условията на предходната алинея, както и степенуването им по равнища на вибрациите над допустимите се определят от ХЕИ и инспекциите по охрана на труда към окръжните съвети на Българските професионални съюзи съгласувано със съответните окръжни държавни инспекции по труда (а за София - градската държавна инспекция по труда) по предложение на заинтересуваните предприятия.

(3) Диференцирането на допълнителното възнаграждение по ал. 1 по равнища на вибрациите се определя от МНЗ и КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи.


Раздел II.
Увеличаване на основното месечно възнаграждение (тарифна и щатна заплата) за работа, изпълнявана под земята и при плаване на кораб

Чл. 16. (1) За работниците, които постоянно работят под земята в рудници и галерии на миннодобивните, минностроителните и геологопроучвателните предприятия и в строителството на тунели и други обекти по подземен способ, се ползуват тарифните ставки на Диференцираната единна тарифна мрежа - група четвърта.

(2) За работата, изпълнявана под земята от работниците, без посочените в предходната алинея, и от ръководните кадри и специалистите, определеното им основно месечно възнаграждение (тарифна или щатна заплата) се увеличава, както следва:

1. на ръководните кадри и специалистите, които ръководят, контролират или отговарят за подземните работи по предходната алинея, включително и на ръководните кадри и специалистите от авторския надзор и инвеститорския контрол:

а) до 60 лв. - на ръководните кадри и специалистите от подземните участъци (обекти) и от подземните рудници, в които няма обособени участъкови ръководства;

б) до 40 лв. - на ръководните кадри и специалистите от подземните рудници в предприятията, в които няма обособени руднични ръководства, и на инвеститорите на подземни обекти;

в) до 25 лв. - на ръководните кадри и специалистите от управленията на предприятията и на комбинатите без отделно обособено управление и на тези от постоянния авторски надзор и от инвеститорския контрол;

2. на работниците и преките им ръководители, които непосредствено участвуват в текущото поддържане на тунелите и на намиращите се в тях железен или шосеен път, контактна мрежа и електросъоръжения, в зависимост от изработеното време в часове, дължината на тунела и интензивността на движението на возилата - до 40 лв.;

3. на работниците от локомотивните бригади за времето на водене на влакове с парен или дизелов локомотив в участъци с тунели - до 15 лв.;

4. на персонала в подземните работни места във водноелектрическите централи и в язовирните стени, подстанциите, помпените станции и други подземни агрегати към тях в зависимост от продължителността на пребиваването под земята и характера на изпълняваната работа:

а) до 35 лв. - при непрекъсната работа под земята;

б) до 15 лв. - при работа най-малко 1/3 от работното време под земята;

5. на учителите-специалисти, директорите и зам.-директорите на СПТУ и ПТУ по минно дело и минните техникуми, които водят учебната и производствената практика по минно дело в подземните рудници, само за времето на практиката - до 20 лв.;

6. на медицинския персонал за времето на обслужване на персонала в подземните обекти - до 20 лв.

(3) Основното месечно възнаграждение се увеличава по реда на т. 1 на ал. 2 при условие, че обемът на подземните работи в натура е над 75 на сто от общия обем, за който отговарят съответните ръководители и специалисти. Когато този процент е от 20 до 75, това увеличение се определя до половината от посочените в букви "а", "б" и "в" на същата точка максимални размери. В геологопроучвателните и минностроителните предприятия със смесена дейност (подземни изработки и сондиране) обемът на подземната работа се установява в стойност.

(4) За времето на работа под земята в други дейности, като отглеждане на гъби, зреене на млечни продукти, отлежаване на напитки, съхраняване и др., за работниците се ползуват тарифните ставки на Диференцираната единна тарифна мрежа - група трета, а на преките им ръководители и специалистите определените им основни месечни възнаграждения (щатни заплати) се увеличават с 10 на сто, но не с повече от 15 лв.

(5) Конкретният размер на увеличението на основното месечно възнаграждение (тарифната или щатната заплата) на персонала, посочен в предходните алинеи, се определя от ръководството на предприятието, учреждението или организацията съгласувано с профкомитета.


Чл. 17. (1) За дните на плаване на кораб по тежки линии и релации или при сложни навигационни условия на членовете на корабните екипажи от търговския флот и океанския риболовен флот и на екипажите на научноизследователските кораби на Българската академия на науките (БАН) и на научния персонал, включен в състава на експедицията, определените им основни месечни възнаграждения (тарифни или щатни заплати) се увеличават:

1. за плаване по морета и океани - до 80 лв., а при условията на трампово плаване - до 100 лв., средно за изработен месец през календарна година;

2. при плаване по р. Дунав - до 20 лв., средно за изработен месец през календарна година.

(2) Увеличението на основното месечно възнаграждение (тарифна или щатна заплата) по предходната алинея по категории на линиите (релациите) на плаване на кораб от търговския флот, по райони на улов и преход на кораб от океанския риболовен флот, по райони на плаване, преход и експедиции на научноизследователските кораби на БАН, както и по групи длъжности в корабния екипаж и в състава на научноизследователската експедиция, в зависимост от отговорността и характера на изпълняваната работа, се диференцира от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи.

(3) Корабите на морския търговски флот, които плават, без да са поставени на определена линия или в океанска релация, се определят ежегодно по списък от Министерството на транспорта съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз.

(4) Данните за начисляването и изплащането на увеличението на основните възнаграждения (тарифните или щатните заплати) по ал. 1 се представят от капитана на кораба на основание записванията в корабния журнал.

(5) Конкретният размер на увеличението на основното месечно възнаграждение (тарифната или щатната заплата) на членовете на корабните екипажи и на научния персонал от състава на научноизследователската експедиция за изработените дни при плаване на кораб се определя от ръководителя на предприятието, съответно на института, съгласувано с профкомитета.


Раздел IV.
Допълнително възнаграждение за работа при тежки, опасни или утежнени специфични условия на труд

Чл. 18. За времето на рейс при условия и в район на военен риск на всеки член от екипажите на корабите от търговския флот, от океанския риболовен флот и от научноизследователските кораби на БАН, включително и на научния персонал в състава на експедицията, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 100 лв. Конкретният му размер се определя от ръководителя на предприятието съгласувано с КТСД в зависимост от фактическите условия на рейса и района на военния риск.


Чл. 18а. (Нов - ДВ, бр. 31 от 1991 г.) (1) На персонала, зает с разработването, внедряването, производството, ремонта и поддържането на съоръжения, боеприпаси, военна техника, военнотехнически средства и имущества за нуждите на отбраната и сигурността на страната, както и на заетите в подземните съобщителни обекти се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 50 лв.

(2) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 се диференцира във вътрешните правила за работна заплата в зависимост от значимостта на изпълняваната работа.


Чл. 19. (1) За работа при условия на взривоопасност и пожароопасност се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери и случаи:

1. на персонала, зает непосредствено в производства, които са свързани с получаването, обработването или употребата на взривоопасни или пожароопасни вещества, течности или горими газове и съгласно Противопожарните строително-технически норми (обн., ДВ, бр. 9 от 1972 г.; изм., бр. 93 от 1973 г.) са определени в категория "А" или са в помещения от клас В-I, В-Iа и В-II - до 40 лв.;

2. на членовете на екипажите на плавателните съдове (танкерни кораби и др.), които превозват петролни и взривоопасни товари - до 40 лв.;

3. на членовете на екипажите на драгажните съдове, с които се почистват водни площи или дъна от взривоопасни материали или които се намират във взривоопасен район - до 20 лв.;

4. на персонала в бензиностанциите и петролните бази - до 20 лв.;

5. на водачите на моторни превозни средства и придружаващите ги лица за времето, когато участвуват в превозването на взривоопасни товари и петролни продукти, определени по списък от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи и Управление "Противопожарна охрана" при Министерството на вътрешните работи (МВР) - до 20 лв.;

6. на работниците, заети в съхраняването или транспортирането на бутилки с газ пропан-бутан за битови нужди - до 20 лв.

(2) Допълнителното възнаграждение по предходната алинея без т. 5 се заплаща само в случаите, когато списъците, утвърдени по реда на чл. 1, ал. 3, са съгласувани предварително с Управление "Противопожарна охрана" при МВР.

(3) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 се изплаща независимо от полагащото се допълнително възнаграждение за вредни и опасни за здравето условия на труд (като чл. 3, 4, 5, 15 и др.).


Чл. 20. (1) На персонала, който работи в подземни рудници, обекти, участъци и работни места с газ метан, експанзии, пожари или голяма водообилност, се заплаща за всеки вид условия поотделно допълнително месечно възнаграждение до 30 лв. за работниците, а за останалия персонал - до 15 лв.

(2) Определянето на рудниците, обектите, участъците и работните места, в които има посочените в предходната алинея условия, както и диференцирането на размера на допълнителното възнаграждение по предходната алинея се извършват от ръководството на съответното стопанско обединение съгласувано с централния комитет на съответния отраслов профсъюз и инспекцията по охраната на труда към съответния окръжен съвет на Българските професионални съюзи.

(3) За работа при наличие едновременно на два и повече вида от посочените в ал. 1 условия месечният размер на допълнителното възнаграждение по ал. 1 не може да надвишава 50 лв. за работниците, а за останалия персонал - 20 лв.

(4) Допълнителното възнаграждение по предходните алинеи се изплаща независимо от полагащото се допълнително възнаграждение за вредни и опасни за здравето условия на труд (като чл. 5, 15 и др.).


Чл. 21. (1) На водолаз или участник във водолазен състав с водолазна правоспособност за всеки час подводна работа в рамките до 500 часа в една календарна година се заплаща допълнително възнаграждение в размер до 2,40 лв., а над 40 м дълбочина - до 7,00 лв.

(2) В случаите, когато водолазът или участникът във водолазен състав работи под вода с взривоопасни материали, при нощни условия, при намалена видимост и други утежняващи условия, определеното допълнително възнаграждение по предходната алинея се увеличава до 60 на сто.

(3) Диференцирането на размерите на допълнителното възнаграждение по предходните алинеи съобразно дълбочината, утежняващите условия и по категории на подводната работа се определя от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи по предложение на заинтересуваните организации и други ведомства.


Чл. 22. (1) На член от екипажа на гражданско въздухоплавателно средство за всеки пролетян час в рамките на годишната пределна санитарна норма за летене за типа (вида) на самолета (вертолета) се заплаща допълнително възнаграждение в размер до 4,20 лв.

(2) Диференцирането на допълнителното възнаграждение по предходната алинея по тип (вид) на самолета (вертолета), по длъжности в екипажа и по теренни особености - за селскостопанската авиация, се определя от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи.

(3) Когато полетът е над море, океан, пустиня (на повече от 10 км съответно от бреговата линия или от географската граница на пустинята) или при нощни условия (от залеза до изгрева на слънцето), допълнителното възнаграждение по ал. 1 се увеличава с 40 на сто.

(4) На ръководните кадри и специалистите от системата на гражданската авиация, сключили трудов договор за работа на длъжности, за които се изисква летателна правоспособност, допълнителното възнаграждение, определено им по предходните алинеи за пролетените часове при полети, свързани с изпълнение на служебните задачи, съответствуващи на длъжността им, се заплаща в удвоен размер в рамките до 50 на сто от пределната годишна санитарна норма за летене за типа (вида) на самолета (вертолета), а на ръководните кадри и специалистите от централното управление на СО "Българска гражданска авиация" и от Държавната въздухоплавателна инспекция - до 40 на сто от същата норма.

(5) Годишната пределна санитарна норма за летене на екипажа на всеки тип (марка) на самолета (вертолета) се определя диференцирано от министъра на транспорта съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз.

(6) При полети с двусменен екипаж свободният от смяна екипаж получава полагащото се допълнително възнаграждение за пролетените часове в половин размер.

(7) Продължителността на всеки рейсов полет в часове се определя от ръководителя на СО "Българска гражданска авиация".

(8) При полети, изпълнени в нарушение на разписанието за движение на самолета (вертолета) или на разпоредбите за работното време и почивките на летателния състав, допълнителното възнаграждение, полагащо се за съответния рейс на виновния член на екипажа, се изплаща в половин размер.

(9) На членовете на летателния и техническия състав, включени в задачата за полет при изпитване на самолети, вертолети и двигатели, при облитане, както и след основен ремонт или смяна на двигател се заплаща еднократно възнаграждение по 10 лв.


Чл. 23. На летците от системата на Организацията за съдействие на отбраната се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв. при минимален годишен норматив за летене 100 часа.


Чл. 24. (1) На работниците, които работят при голяма височина: над 40 м при изграждане на охладителни и надшахтови кули и над 50 м - на надземни фабрично-заводски комини, водовземни кули и др., се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв., диференцирано съобразно височината на обекта, от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи.

(2) Приравняването на други обекти към посочените в предходната алинея се извършва от КТСД по предложение на заинтересуваните организации, министерства и други ведомства.

(3) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 не се заплаща, когато трудовите норми и разценки се коригират с коефициенти за работа на определена височина над нивото на строителната площадка, независимо от конкретната височина, до която могат да достигнат работниците.

(4) На техническите ръководители на обектите, посочени в ал. 1, за времето, след като изгражданият обект надмине височина 100 м, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв. по преценка на ръководителя на предприятието-изпълнител.

(5) На персонала, който работи по поддържането и ремонта на радио- и телевизионни мачти с височина над 50 м, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв., диференцирано в зависимост от височината на мачтите, от ръководството на предприятието, съгласувано с централния комитет на съответния отраслов профсъюз.

(6) Обучението на персонала за придобиване на правоспособност за работа на голяма височина по поддържането и ремонта на радио- и телевизионни мачти се извършва по ред, установен от СО "Съобщения". Здравното освидетелствуване на този персонал се извършва по реда, установен от МНЗ за всички работници.

(7) Допълнителното възнаграждение по ал. 1, 4 и 5 се изплаща независимо от полагащото се допълнително възнаграждение за работа при високопланински условия по чл. 111 от наредбата.


Чл. 25. На персонала на водноелектрическите централи и на язовирите, подстанциите и помпените станции към тях, който работи в райони, отдалечени от населените места, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в зависимост от отдалечеността на района в размер до 20 лв.


Чл. 26. (1) На водачите на аварийните автомобили и други транспортни средства в предприятията на единната енергийна система се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.

(2) Обектите, на които се заплаща допълнително възнаграждение по ал. 1, се определят от СО "Енергетика" съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз.


Чл. 27. На персонала, който участвува в поддържането и експлоатацията на водоснабдителните и канализационните обекти извън чертите на населените места, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.


Чл. 28. (1) На водачите на моторни превозни средства за международни превози за времето, през което извършват курсове извън страната, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в зависимост от интензивните пътни или от лошите теренни и климатични условия в размер до 20 лв.

(2) Начинът на диференциране на допълнителното възнаграждение по предходната алинея се определя от Министерството на транспорта съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз.


Чл. 29. На техническия персонал, който поддържа външните съоръжения в селищните райони на съобщенията, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.


Чл. 30. На пощальоните, които обслужват отдалечени външни райони или райони с трудни теренни условия, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.


Чл. 31. На персонала от радио-телевизионните и от свързочните обекти в системата на съобщенията и на транспорта, отдалечени от населените места, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв. Диференцирането му по обекти се определя съответно от СО "Съобщения" и М-вото на транспорта след съгласуване с централния комитет на съответния отраслов профсъюз.


Чл. 32. (1) На персонала в обектите на граничните контролно-пропускателни пунктове (без пунктовете на летищата и на пристанищата), като обекти на стопанския туризъм, валутно-обменни бюра, магазини за безмитна валутна търговия, по контрола на качеството на плодовете и зеленчуците за износ и др., се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.

(2) Обектите по ал. 1, както и диференцирането на максималния размер на допълнителното възнаграждение по отделни гранични пунктове се определят от КТСД по предложение на заинтересуваните предприятия, министерства и други ведомства.

(3) На ветеринарните лекари и техници (фелдшери) и на агрономите и техниците със селскостопанско образование, които работят съответно в звената на граничния ветеринарен контрол и карантина и на граничния фитосанитарен контрол, намиращи се на граничните контролно-пропускателни пунктове, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер, съответствуващ на определения за граничния пункт съгласно предходната алинея, а на същия персонал в звената на посочения контрол на Аерогара София - до 20 лв., и на аерогарите Варна, Бургас, Пловдив и Русе - до 15 лв.


Чл. 33. (1) На заетия персонал в дърводобивните обекти с изключително тежки условия на труд или в управлението на горските стопанства, намиращи се в райони, отдалечени от населени места, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 25 лв.

(2) Диференцирането на максималния размер на допълнителното възнаграждение по райони на горския фонд в страната съобразно теренните му особености, както и на горските стопанства по предходната алинея се извършва от Асоциацията по горско стопанство и горска промишленост съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз.


Чл. 34. На коларите, които работят по домакинското обслужване на обектите в горските стопанства, намиращи се в планински райони, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.


Чл. 35. На персонала в държавните ловни стопанства, който работи в райони, отдалечени от населени места, или при утежнени битови и трудови условия, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв. Асоциацията по горско стопанство и горска промишленост съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз диференцира възнаграждението по стопанства в зависимост от отдалечеността и условията.


Чл. 36. (1) На работниците, включително и нощните и сменните гледачи, заети в отглеждането на овце (кози) с приплоди до отбиването им, на агнета, шилета, ярета и овце (кози) за угояване, на овце (кози)-майки, на кочове (пръчове) и на свине-майки с прасета до 2 месеца в селскостопанските и горскостопанските предприятия, се заплаща допълнително месечно възнаграждение до 40 лв. в зависимост от отдалечеността от населените места, битовите условия и броя на отглежданите животни, а на работниците, заети в животновъдството в селскостопанските предприятия в Странджанско-Сакарския край и в селищната система Ивайловград - в размер до 30 на сто върху заработеното трудово възнаграждение.

(2) За работа при утежнени битови и неблагоприятни атмосферни условия на тракторист-машинистите в селското стопанство се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 на сто върху заработеното основно месечно възнаграждение (тарифна заплата), на работниците в селскостопанските предприятия от Странджанско-Сакарския край и селищната система Ивайловград, заети в растениевъдството - до 25 на сто, и на тракторист-машинистите - до 40 на сто върху заработеното основно месечно възнаграждение (тарифна заплата), а на работниците от подвижните групи в станциите за техническо обслужване на животновъдството - до 20 лв.

(3) Точните размери на допълнителното възнаграждение по предходните алинеи за работниците от селскостопанските предприятия в Странджанско-Сакарския край и в селищната система Ивайловград се определят в рамките на резултативния фонд "Работна заплата" и се поставят в пряка зависимост от количеството и качеството на предадената продукция в съответствие с икономическия механизъм.

(4) За работа при трудни битови условия в планинските и полупланинските райони или в райони на крупни енергийни или промишлени комплекси, комбинати и др. на тракторист-машинистите в селското стопанство се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 на сто върху заработеното основно месечно възнаграждение (тарифна заплата).

(5) Допълнителните възнаграждения по ал. 2 и 4 се диференцират при условия и по ред, определени от Националния аграрно-промишлен съюз съгласувано с КТСД и централното ръководство на професионалните съюзи.


Чл. 37. (1) На служителите в мелиоративните звена (участъци и бригади) към машинно-тракторните станции и предприятията "Механизация и борба с ерозията", които работят на хидромелиоративни обекти, отдалечени от постоянното седалище на станцията или предприятието, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв.

(2) Допълнителното възнаграждение по предходната алинея не може да се заплаща едновременно с командировъчни (дневни и квартирни) пари.


Чл. 38. На персонала в полигоните за борба с градушките се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 50 лв. за времето, когато е работил при полеви условия, не по-рано от 1 март и не по-късно от 30 септември. Това допълнително възнаграждение се изплаща и на специалистите от Главното управление "Хидрология и метеорология" към БАН за времето, когато извършват методическо, синоптично и аерологично обслужване непосредствено на полигоните за борба с градушките.


Чл. 39. (1) На персонала, който работи в отдалечените обекти (извън чертите на населените места) и в туристическите комплекси в курортите, обслужващи предимно международния и вътрешния туризъм, както и в санитарно-курортните заведения, почивните станции и хижите (извън чертите на градовете и селата), се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.

(2) Обектите, курортите, заведенията, почивните станции и хижите, в които се заплаща допълнителното възнаграждение по ал. 1, се определят от ръководството на предприятието, учреждението и др. съгласувано със съответния профсъюзен орган.


Чл. 40. (1) На медицинския персонал и на инструкторите по лечебна физкултура, които работят в здравни заведения в населени места с утежнени битови условия или са отдалечени от окръжните здравни центрове, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв. на висшия персонал и 10 лв. на полувисшия (средния) персонал.

(2) Населените места с утежнени битови условия и здравните заведения, отдалечени от окръжните здравни центрове по ал. 1, се определят от изпълнителния комитет на съответния окръжен народен съвет.

(3) На фармацевтите в селската аптечна мрежа се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.


Чл. 41. (1) На персонала в Националния музей "Рилски манастир", в Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа", в пещерата "Магура" и в обектите на Българската асоциация за туризъм и отдих на територията на Рилския манастир за работа при трудни условия се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв.

(2) На персонала в пътуващите циркове и "Луна-парк" за работата му през периода на турнетата им в страната при утежнени битови и специфични условия в мобилна обстановка се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.


Чл. 42. На персонала на Националната астрономическа обсерватория "Н. Коперник" и на сеизмичната станция към БАН - местността "Рожен", Смолянски окръг, за работа при трудни условия се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 50 лв.


Чл. 43. На персонала на високопланинския спортен комплекс "Дружба" - Белмекен, за работа при трудни битови условия се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв.


Чл. 44. (1) На персонала, който работи при трудни минно-геоложки и битови условия в миннодобивните, минностроителните, нефтодобивните, газодобивните и геоложките предприятия и техните звена, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 60 лв., на персонала от въгледобива на комплекс "Марица-изток" - до 70 лв., а на работещите при подземни условия - до 80 лв.

(2) Допълнителното възнаграждение по предходната алинея се диференцира по предприятия, звена и обекти от ръководството на съответното стопанско обединение съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз в зависимост от отдалечеността и фактическите минногеоложки и битови условия.

(3) На персонала, зает в основния ремонт или в друга дейност, финансирана от други фондове, размерът на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се определя в зависимост дали работата е подземна или е надземна.

(4) На персонала от инвеститорските дирекции (групи) на строителните обекти към миннодобивните, нефтодобивните, газодобивните, минностроителните и геоложките предприятия, включени в списъка по ал. 2, допълнителното възнаграждение се изплаща по размера, определен за предприятието, към което се числи строителният обект.

(5) Персоналът, на който се заплаща допълнителното възнаграждение по предходните алинеи, не може едновременно да получава и допълнително възнаграждение по чл. 102.

(6) На персонала от предприятията към СО "Автомобилен транспорт" - водачи на товарни автомобили, сервизни работници, механици, и на другия пряк експлоатационен персонал, обслужващ непосредствено откритите рудници в Комбинат "Бобов дол", Комбинат "Г. Димитров" и Предприятие "Пирин", се заплаща допълнително възнаграждение в размера, определен на обслужваното предприятие по реда на ал. 2, в зависимост от изработеното време при тези условия, но не повече от 60 лв. месечно. Това допълнително възнаграждение не може да се получава едновременно с допълнителните възнаграждения по чл. 76, 78, 79 и 102, ал. 1 и 2.


Чл. 45. (1) На персонала от експлоатацията и ремонта на електро- и топлоцентралите, работещи с местни въглища, към СО "Енергетика", се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв., а от Комплекс "Марица-изток" - до 60 лв. Това допълнително възнаграждение не може да се получава едновременно с допълнителното възнаграждение по чл. 103.

(2) На работниците, ръководните кадри и специалистите в Комбинат "Електроизграждане" и в електроснабдителните комбинати от системата на СО "Енергетика", които работят непосредствено в строителството, основния ремонт, поддържането и експлоатацията на електропроводи с напрежение над 60 кВ и на електрически мрежи до 20 кВ и в строителството на трафостанции, на открито в отдалечени обекти, в райони извън населените места с утежнени битови и трудови условия, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв.

(3) Електро- и топлоцентралите, в които се заплаща допълнителното възнаграждение по ал. 1, се определят от СО "Енергетика" след съгласуване с централния комитет на отрасловия профсъюз.


Чл. 46. На гатеристите, циркуляристите и банцигарите и на техните помощници от дъскорезното и амбалажното производство се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 25 лв.


Чл. 47. На работниците, заети непосредствено в ръчното изработване на персийски килими, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв., а на котленски или чипровски килими - до 20 лв.


Чл. 48. На работниците, заети непосредствено в събирането, заготовката, преработката и реализирането на вторичните суровини от създадените за целта специализирани предприятия и звена, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.


Чл. 49. На работниците, заети непосредствено в първичната обработка на влакнестите материали, в чепкането, влаченето и мокрото предене в текстилните предприятия и звена, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.


Чл. 50. На работниците, техниците, зоотехниците, ветеринарните лекари и ветеринарните техници, заети в отглеждането и обслужването на жребци (за разплод и езда), на бици, хищни животни и птици, на отровни влечуги и др., във вземането на семенна течност от жребци и бици за разплод или в охлаждането, заготовката и съхраняването на семенната течност, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 25 лв.


Чл. 51. На работниците, заети непосредствено в ръчното замесване на тестото при производството на хляб и хлебни изделия (без мекици), се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.


Чл. 52. На телефонистите в Софийската телефонна зала, които осъществяват междуселищни и международни телефонни връзки, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.


Чл. 53. На търговските работници от Централния универсален магазин - София (без филиалите му), за работа при специфични утежнени условия се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.


Чл. 54. На персонала, който извършва пряката си работа при постоянно и непосредствено съдействие или контакт с глухи, неми, слепи, инвалиди или затворници, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.


Чл. 55. За работа с валута (обмяна, приемане, съхраняване и отчитане), която не произтича от служебните задължения (като касиер в счетоводство или в магазин, продавач, информатор и др.), се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.


Чл. 56. На стоматолог, който работи в здравно заведение, обслужващо работниците в предприятие, намиращо се в село или извън населено място, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.


Чл. 57. (1) На персонала от единната енергийна система, който извършва профилактика, поддържане и ремонт на електрични уредби и съоръжения без изключването им от напрежение, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 50 лв.

(2) Условията и редът за заплащане на допълнителното възнаграждение по предходната алинея и диференцирането на размера му по професии и видове работи се определят от СО "Енергетика" съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз.


Чл. 58. На работниците по поддържането на контактната мрежа в жп транспорта за времето, когато извършват работа без изключване на напрежението, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.


Чл. 59. (1) На членовете на екипажите на океанските риболовни траулери (кораби) за специфичните условия на работа през дните на улов се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 60 лв. при 22 работни дни.

(2) В размера на изплащаното допълнително възнаграждение по реда на ал. 1 е включено и полагащото се допълнително трудово възнаграждение за положен извънреден труд.


Чл. 60. (1) На работниците-риболовци от открития и крайбрежния риболов за дните на улов се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.

(2) Допълнителното възнаграждение по предходната алинея не се изплаща за дните, през които е работено на брега в риболовната база.


Чл. 61. На работниците-рибовъди и на работниците, заети в развъждането, отглеждането и улова на аквакултури, за изработените дни в риборазвъдна дейност се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.


Чл. 62. За уловена и предадена на търговските предприятия жива риба, предназначена за пазара, на работниците-риболовци от язовирите и рибовъдните стопанства се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 0,03 лв. на килограм риба.


Чл. 63. На членовете на екипажите на корабите от служебния, спомагателния и техническия флот, както и на научноизследователските кораби, включително и на научния персонал, за дните на експлоатация на кораба на вода се заплаща допълнително месечно възнаграждение, диференцирано по съдове, в следните случаи и размери:

1. драги (смукачи), плаващи кранове (за времето, когато са в режим на драги) и научноизследователските кораби на БАН, работещи на р. Дунав и Черно море - до 20 лв.;

2. влекачи (тласкачи) и самоходни кораби, извършващи транспортни рейсове между пристанищата и останалите съдове от този флот, при всички случаи на работа на вода - до 15 лв.


Чл. 64. (1) На работниците от екипите за отпечатване на ежедневните и периодичните вестници се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 60 лв.

(2) Диференцирането на допълнителното възнаграждение по предходната алинея по видове вестници, професии, специалности и работни места се извършва от ТСО "Българска книга и печат" съгласувано с КТСД и централния комитет на отрасловия профсъюз.


Чл. 65. На работниците, заети в експедицията на ежедневния печат или в нощната експедиция по зареждане на магазините с хляб, хлебни изделия и прясно и кисело мляко, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.


Чл. 66. (1) На шофьорите и багеристите, които обслужват автомобили-самосвали, използувани най-малко на две пълни или на две удължени смени, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 на сто върху заработеното трудово възнаграждение по норми.

(2) Максималният размер на допълнителното възнаграждение по предходната алинея се определя за всеки обект от инвеститора на обекта съвместно с ръководителя на съответното предприятие, към което се числят самосвалите и багерите. Заплащането се извършва за изработените дни при условие, че е изпълнено дневното задание. Необходимите средства за възнаграждението са за сметка на лимита на обслужваните обекти.

(3) В случаите, когато се обслужват промишлени и други предприятия, допълнителното възнаграждение по ал. 1 е за сметка на фонд "Работна заплата" на СО "Автомобилен транспорт" и на съответните стопански предприятия. Размерът на възнаграждението се определя от ръководството на обединението или на предприятията съгласувано с централния комитет на съответния отраслов профсъюз.


Чл. 67. (1) На тракторист-машинистите, за времето, когато работят с трактори, комбайни или други машини в селското стопанство, които се ползуват повече от една смяна, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 на сто върху заработеното основно месечно възнаграждение (тарифна заплата).

(2) Условията, редът и диференцирането на размера на допълнителното възнаграждение по предходната алинея се определят от Националния аграрно-промишлен съюз съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз.


Чл. 68. (1) На работниците, изпълняващи строително-монтажни работи при зимни условия (температура под 0 градуса С), се заплаща допълнително възнаграждение до 30 на сто върху дневното им основно възнаграждение (тарифна ставка), което се диференцира в зависимост от температурата на въздуха, силата на вятъра, открити или закрити помещения и други фактори.

(2) Редът и начинът на заплащане на допълнителното възнаграждение по предходната алинея се определят от СО "Строителство" съгласувано с КТСД и централното ръководство на професионалните съюзи.


Чл. 69. (1) На огнярите и други работници, обслужващи стационарни водни или парни котли за производствени или отоплителни цели, перални, сушилни и др. и пекарни пещи с индиректно загряване, когато обслужват ръчно котлите, пещите (ръчно захранват с твърдо гориво, ръчно разстилат горивото или ръчно изваждат сгурията от пещите), се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.

(2) При обслужването на водни или парни котли за отоплителни цели в учреждения, учебни заведения, общежития и др. през периода от 1 април до 30 октомври допълнителното възнаграждение по предходната алинея се заплаща в размер 10 лв.


Чл. 70. На работниците, заети през интензивните периоди в сезонната преработка на селскостопански и други продукти, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните случаи и размери:

1. на работниците, заети пряко в сушенето и преработката на тютюните "Вирджиния" и "Бърлей" през върховите периоди на усилена работа, но за не повече от 100 последователни работни дни в календарната година - до 25 лв.;

2. на работниците в заводите за калибриране на царевицата, декоскуторните станции, изкупвателно-търговските звена на предприятията "Зърнени храни и фуражна промишленост", но за не повече от 45 дни в календарната година - до 25 лв.;

3. на работниците, заети непосредствено в манипулацията и преработката на плодове и зеленчуци в консервните предприятия през върховите периоди на усилена работа, но за не повече от 120 работни дни в календарната година - до 20 лв.;

4. на работниците, заети в производството на етерични масла - от роза, лавандула, мента и др., но за не повече от 30 работни дни в календарната година - до 20 лв.;

5. на работниците, заети пряко в приемането, съхраняването и преработването на мляко в млекопреработващите предприятия, включително и в изкупвателно-търговската дейност, през периода на най-усилен приток на мляко, но за не повече от 90 работни дни в календарната година - до 20 лв.;

6. на работниците, заети в захародобива през периода на сезонната преработка на захарното цвекло, но за не повече от 120 работни дни в календарната година - до 25 лв.


Чл. 71. (1) На работниците, сключили срочен трудов договор за работа през курортния сезон или преместени временно от други населени места на работа в курортите (комплекси, предприятия и обекти от системата на стопанския туризъм) или в кухните и столовете към заведенията за обществено хранене, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 25 лв.

(2) На работниците, сключили срочен трудов договор за сезонна работа в курортните заведения: почивни станции или домове; балнео- и климатични санаториуми, оздравителни домове, средношколски и пионерски лагери; туристически хижи, бази, домове и спални; профилакториуми и др. и в хижите, както и на преместените временно на работа в тези заведения работници от други населени места, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.


Чл. 72. (1) На работниците в пощенските, телеграфните и телефонните станции и в службите на съобщенията в курортните селища, комплекси и къмпинги се заплаща допълнително месечно възнаграждение за времето на интензивна работа през курортния сезон в следните размери и случаи:

1. до 15 лв. на работниците, сключили срочен трудов договор за сезонна работа, които са жители на селищата в района на ПТТ станции и служби, и до 25 лв. на останалите работници, чието местожителство се намира извън този район;

2. десет лева на работниците, сключили трудов договор за неопределено време, които са жители на селищата в района на ПТТ станции и служби, и до 15 лв. на останалите работници чието местожителство се намира извън този район.

(2) Курортните селища, комплекси и къмпинги, в които се заплаща допълнително възнаграждение по ал. 1, както и продължителността на курортния сезон се определят по списък от СО "Съобщения" съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз.


Чл. 73. На работниците, преместени временно от производствените предприятия и звена за хляб, хлебни и сладкарски изделия в други населени места, на сезонна работа в такива предприятия и звена в курортните райони по Черноморието, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.


Чл. 74. (1) На персонала, работещ в помещения, намиращи се в подлези, подземия, мазета и др. - без естествено осветление, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.

(2) На персонала, работещ в помещения, намиращи се в сградите на НДК "Людмила Живкова" и филиалите му - без естествено осветление, се заплаща допълнително месечно възнаграждение до 15 лв., а в помещенията, намиращи се на кота минус II и минус III етаж - до 20 лв.


Чл. 75. На персонала, работещ на тъмно в производството и обработката на светлочувствителни материали, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери:

1. до 15 лв. при производството на светлочувствителни материали - фотохартии и филми, при обработката на светлочувствителни филмови материали и при обработката и окачествяването на телевизионен продукт, изготвен по видео- и филмов способ;

2. десет лева при обработката на тесни кинофилми, фотоматериали (филми и снимки), рентгенови и за офсетов печат светлочувствителни материали.


Чл. 76. (1) На персонала, зает в решаващите и особено интензивните експлоатационни участъци в системата на Министерството на транспорта и СД "Градски транспорт" - София, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв.

(2) На работниците, заети непосредствено в поддържането и ремонта на подвижния състав на жп и автомобилния транспорт за общо ползуване в системата на Министерството на транспорта, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.

(3) Експлоатационните участъци, в които може да се изплаща допълнително възнаграждение по ал. 1, се определят по списък от Министерството на транспорта, съответно от Столичния народен съвет, съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз.


Чл. 77. (1) На водачите на моторни превозни средства за времето на теглене на ремарке или колесар, ако това не е показател за образуване индивидуалната им работна заплата, се заплаща допълнително месечно възнаграждение до 60 лв., диференцирано в следните размери и случаи:

1. при теглене на едно товарно ремарке или колесар с фабрична товароносимост:

а) над 10 т - до 50 лв.;

б) над 5,5 т - до 45 лв.;

в) над 3,5 т - до 35 лв.;

г) до 3,5 т вкл. - до 25 лв.;

2. при теглене на едно пътническо ремарке - до 25 лв.

(2) Когато водачът на моторното превозно средство работи с повече от едно ремарке, размерът на допълнителното му възнаграждение се определя по сборната фабрична товароносимост на ремаркетата, съответно увеличен с 10 лв.

(3) Когато водачът работи с автомобил-влекач или колесен трактор, който няма определена собствена товароносимост съгласно техническата му характеристика (паспорт), допълнително месечно възнаграждение за първото теглено ремарке или полуремарке (фургон) не се заплаща.

(4) Товароносимостта на колесара се установява по обема, превишаващ фабричната товароносимост на автомобила.


Чл. 78. На водачите на моторни превозни средства, които работят при увеличено нервно напрежение, свързано с високата интензивност на пътнотранспортното движение се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 50 лв., диференцирано в следните размери и случаи:

1. на водачите на автобуси, трамваи и тролейбуси от системата на СД "Градски транспорт" - София, които работят на градски или високопланински линии - до 50 лв.;

2. на водачите на автобуси от системата на СД "Градски транспорт" - София, които работят на линии и обслужват Софийската селищна система - до 40 лв.;

3. на водачите на пътнически автомобили-микробуси от системата на СД "Градски транспорт" - София, които работят на линии - до 25 лв.;

4. на водачите на автобуси и тролейбуси в градския пътнически транспорт от системата на СО "Автомобилен транспорт", които работят на градски линии в София-окръг и в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Сливен, Стара Загора, Пазарджик, Перник и Плевен - до 40 лв.;

5. на водачите на автобуси с над 7 до 20 места (тип "Микробус") от системата на СО "Автомобилен транспорт", които работят на градски линии, постоянно установени в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Сливен, Стара Загора, Пазарджик, Перник и Плевен - до 20 лв.;

6. на водачите на автомобили за бърза и неотложна медицинска помощ - до 20 лв., а на същите водачи в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе - до 25 лв. (Те не могат едновременно да получават и възнаграждението по чл. 80);

7. на водачите на моторни превозни средства, работещи на разкривки по добив на полезни изкопаеми в открити рудници и на обекти на хидротехническото строителство, както и на водачите на товарни автомобили, които постоянно превозват трупи и други материали на дърводобива по извънрепубликанската пътна мрежа в планинските райони - до 15 лв.;

8. на водачите на моторни превозни средства, които обслужват междуселищните пощенски трактове за пренасяне на пари, ценни книжа и др. без охрана - до 25 лв.


Чл. 79. На локомотивните машинисти, обслужващи локомотиви от първа група (с над 2000 к. с., а за електровозите - с над 3000 к. с.), и на водачите на съчленени автобуси и тролейбуси и на товарни автомобили с товароносимост (товароподемност) над 20 т се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.


Чл. 80. На водачите на леки пътнически автомобили с до 7 места за служебно ползуване, на леки таксиметрови автомобили, на санитарни линейки и др. се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв., диференцирано от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи.


Чл. 81. На работниците, заети непосредствено в поддържането и текущия ремонт на трамваи, тролейбуси и автобуси, на релсовия път, контактно-кабелната мрежа и токоизправителните станции към софийския градски транспорт, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв.


Чл. 82. (1) На товарно-разтоварните работници към жп гарите, към промишлените и ведомствените жп клонове и пристанищата за времето, когато обработват ръчно насипни товари (въглища, цимент, пепелина и др.), се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.

(2) Диференцирането на допълнителното възнаграждение по видове насипни товари по предходната алинея се определя по списък от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи по предложение на заинтересуваните предприятия, министерства и други ведомства.

(3) Престоите независимо от причините им не се включват във времето, за което се заплаща допълнителното възнаграждение по ал. 1.


Чл. 83. На водачите на автобуси, трамваи и тролейбуси и на търговските работници, на които работното им време се прекъсва общо за най-малко 2 часа на ден (без обедната почивка), се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.


Чл. 84. На персонала в трудово-възпитателните и медико-педагогическите училища и в училищата към затворите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери: на директора - 60 лв., на зам.-директора - 50 лв., на останалия педагогически персонал - по 45 лв., и на помощния (обслужващия) персонал - по 15 лв.


Чл. 85. На директорите, зам.-директорите, учителите, детските учителки, музикалните ръководители, възпитателите, дружинните ръководители и на инструкторите и преподавателите по трудово обучение в учебните и учебно-възпитателните заведения, посочени по-долу, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните случаи и размери:

1. в специалните училища, специалните детски градини, специалните помощни и логопедически паралелки, в психоневрологичните заведения и в заведенията за социални грижи - 20 лв., а на помощния (обслужващия) персонал в специалните училища и детски градини - по 8 лв.;

2. в училищата - интернати за трудновъзпитаеми деца, ако тези деца съставляват повече от 50 на сто от общия брой на учениците в училището - 15 лв.;

3. в училищата към болниците - 12 лв., а когато учителят провежда индивидуална подготовка на ученици - още 8 лв.;

4. в училищата към всички детски санаториуми - 14 лв.;

5. в климатичните училища и в санаторните детски градини и ясли, включително и на медицинския персонал - 10 лв., а на помощния (обслужващия) персонал - по 8 лв.;

6. в домовете "Майка и дете" и в домовете за деца и юноши в неравностойно социално положение (определени от Министерството на народната просвета и МНЗ съгласувано с КТСД и централното ръководство на професионалните съюзи), включително и на медицинския персонал - 15 лв., а на помощния (обслужващия) персонал - по 8 лв.


Чл. 86. На учителите по производствена практика в училищата по строителството за времето, когато провеждат учебната и производствената практика на учениците непосредствено на строителните обекти, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв., диференцирано от директорите на тези училища в зависимост от времетраенето на практиката.


Чл. 87. (1) На педагогическия персонал (включително на директорите и зам.-директорите с преподавателски часове), който работи най-малко с 10 деца с недостатъчна подготовка по български език от I до VIII клас, с групи в детски градини, както и на дружинните ръководители в училищата, където децата с недостатъчна подготовка по български език са повече от 50 на сто от общия брой на учениците, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.

(2) Населените места, в които се заплаща допълнително възнаграждение по предходната алинея, както и учебните заведения, детските градини, паралелките, групите и точният размер на възнаграждението се определят по списък от изпълнителните комитети на окръжните народни съвети (Столичния народен съвет) съгласувано със съответния окръжен съвет на Българските професионални съюзи по предложение на управление "Народна просвета".

(3) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 не се изплаща на педагогическия персонал и на дружинните ръководители, ако получават допълнително възнаграждение по чл. 105 и чл. 107-110.


Чл. 88. (1) На педагогическия персонал в учебните и учебно-възпитателните заведения в селата с утежнени битови условия в окръзите Благоевградски, Бургаски, Варненски, Ловешки, Пазарджишки, Разградски, Силистренски, Сливенски, Смолянски, Толбухински, Търговищки, Хасковски, Шуменски и Ямболски се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 50 лв., а на този персонал в Кърджалийски окръг - до 80 лв.

(2) Селата с утежнени битови условия по предходната алинея, както и диференцирането на размера на допълнителното възнаграждение по учебни и учебно-възпитателни заведения се определят от изпълнителните комитети на окръжните народни съвети в окръзите, посочени в ал. 1, съгласувано със съответния окръжен съвет на Българските професионални съюзи в съответствие с предоставените им бюджетни средства.

(3) Лицата, на които се заплаща допълнителното възнаграждение по ал. 1, не могат едновременно с това да получават и допълнителните възнаграждения по чл. 104 и чл. 137 освен ако за тях е по-благоприятно да получават тези възнаграждения вместо възнаграждението по ал. 1 на този член.


Чл. 89. (1) На педагогическия и медицинския персонал, зает в извънградските пионерски и средношколски лагери и при екскурзионното летуване на учащите се, се заплаща допълнително възнаграждение в размер от 1 до 3,50 лв. на ден.

(2) Диференцирането на дневното възнаграждение по предходната алинея по длъжности и лагери се определя от Министерството на народната просвета съгласувано с КТСД и централното ръководство на професионалните съюзи.

(3) На ръководителите на ученически екскурзии, походи и пътешествия, провеждани в рамките на определените дни по учебния план, се заплаща допълнително възнаграждение по 2 лв. дневно, ако продължителността им е повече от 1 ден независимо от командировъчните пътни, дневни и квартирни пари.


Чл. 90. (1) На медицинския персонал в РНПИСМП "Н. И. Пирогов" - София, и в звената на Медицинската академия, висшите медицински институти и клиничните бази, приведени към режима за работа на денонощна спешна хирургична и травматологична помощ, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 60 лв.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 1989 г.) На медицинския персонал в самостоятелните заведения и звена за бърза и неотложна медицинска помощ се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 60 лв., в клиниките и отделенията, определени със заповед на министъра на народното здраве да изпълняват функции на бърза медицинска помощ, както и в санитарното авиозвено - до 60 лв.

(3) Длъжностите, за които се заплаща допълнителното възнаграждение по предходните алинеи, както и точните размери на възнаграждението се определят от МНЗ съгласувано с КТСД и ЦК на Профсъюза на здравните работници.

(4) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 и 2 се изплаща пропорционално на изработените дни през месеца, като не се вземат под внимание дните на всякакъв вид отпуск, задграничните командировки и преместването на работа в друго заведение.

(5) Ръководителят на здравното заведение определя със заповед поименно лицата, които участвуват пряко в оказването на бърза и неотложна медицинска помощ и на които се заплаща допълнителното възнаграждение в съответния размер.


Чл. 91. (1) (Отм. - ДВ, бр. 101 от 1989 г., възстановена, изм., бр. 49 от 1990 г.) На медицинския, фармацевтичния и друг персонал от лечебно-профилактичните и специализираните заведения, оставен на разположение в дома извън работното му време за оказване на спешна медицинска помощ в делнични, почивни и празнични дни, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 120 лв.

(2) На лекарите (стоматолозите) от селските лечебно-профилактични заведения и отдалечените здравни пунктове към мините и строителните обекти, които обслужват работници и селско население, за даване на безотказна медицинска помощ на болни извън установеното им работно време, само за денонощията, през които се намират на разположение в населеното място, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв.

(3) Когато на територията на населеното място има повече от един лекар, възнаграждението по предходната алинея се заплаща на всички лекари, които са се намирали на разположение в населеното място.

(4) На фелдшерите, завеждащи самостоятелни селски здравни пунктове за даване на безотказна медицинска помощ на болни извън установеното им работно време, само за денонощията, през които се намират на разположение в населеното място, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 1989 г., бр. 49 от 1990 г.) Точните размери на допълнителното възнаграждение по ал. 1, 2 и 4 за едно денонощие по видове здравни заведения, категориите здравни работници, които остават на разположение в дома или населеното място за оказване на спешна или безотказна медицинска помощ на болни, както и здравните заведения и пунктовете, в които ще се заплаща допълнителното възнаграждение по ал. 1, 2 и 4, се определят от МНЗ съгласувано с КТСД и ЦК на Профсъюза на здравните работници.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 1989 г., бр. 49 от 1990 г.) Допълнителното възнаграждение по ал. 1, 2 и 4 се изплаща независимо от допълнителното трудово възнаграждение за извънреден труд.


Чл. 92. (1) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 1989 г.) На медицинския персонал в лечебно-профилактичните заведения, на който се възлагат дежурства от 12 часа извън месечния график за работното време, се заплаща допълнително възнаграждение за всяко такова дежурство в размер до 30 лв.

(2) Условията, организацията на дежурствата от 12 часа извън графика и точният размер на допълнителното възнаграждение по ал. 1, съобразно тежестта и характера на дежурствата, се определят от МНЗ съгласувано с ЦК на Профсъюза на здравните работници.

(3) (Нова - ДВ, бр. 101 от 1989 г.) На медицинския персонал, извършващ операционна, реанимационна или анестезиологична работа, се заплаща:

1. на лекарите и стоматолозите - до 100 лв.;

2. на средните медицински кадри - до 60 лв.;

3. на санитарите - до 30 лв.

(4) (Нова - ДВ, бр. 101 от 1989 г.) На водачите на автомобили за бърза и неотложна медицинска помощ се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв.


Чл. 93. (1) На медицинския персонал в здравните заведения в Кърджалийски окръг без гр. Кърджали, определени от изпълнителния комитет на окръжния народен съвет, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер: на висшия персонал - до 80 лв., а на средния персонал - до 40 лв.

(2) Допълнителното възнаграждение по предходната алинея не може да се заплаща едновременно с възнаграждението по чл. 104.


Чл. 94. (1) На лекарите - участъкови терапевти, педиатри, кардиолози, невролози или акушер-гинеколозите, за времето, през което работят на градски лекарски участък, т.е. когато в ежедневния им график за работа са включени домашни посещения, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв.

(2) На цеховия лекар в здравен пункт към промишлени предприятия, комбинати и заводи се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв.

(3) Редът на диференциране на допълнителните възнаграждения по предходните алинеи се определя от МНЗ съгласувано с ЦК на Профсъюза на здравните работници.

(4) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 не се изплаща на лекарите от звената за бърза медицинска помощ и на дежурните лекари от звената за бърза и неотложна медицинска помощ.


Чл. 95. На медицинския персонал и на инструкторите по лечебна физкултура, които работят в обособените инсултни отделения, в спиналните отделения и в отделенията (секторите) за лечение и рехабилитация на преболедувалите от мозъчен инсулт, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 15 лв.


Чл. 96. (1) На медицинския персонал и на инструкторите по лечебна физкултура, които работят с детски контингент, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв., диференцирано в следните случаи:

1. до 30 лв. на лекарите и до 20 лв. на полувисшите и средните медицински кадри и инструкторите по лечебна физкултура, работещи с детски контингент, включително и на тези от селските лечебно-профилактични заведения, в Силистренски, Разградски, Сливенски, Благоевградски, Толбухински, Кърджалийски, Шуменски, Търговищки и Ямболски окръг. Министерството на народното здраве по своя преценка съобразно проблемите на детското здравеопазване може да заменя тези окръзи с други;

2. десет лева на:

а) лекарите, полувисшите и средните медицински кадри и инструкторите по лечебна физкултура, работещи с детски контингент в детски болници, детски санаториуми и балнеосанаториуми, обособени детски стационари (включително новородени, недоносени и травмирани), поликлинични (участъкови, патронажни, филтърни), в санаторни и балнеосанаторни отделения (сектори) и кабинети независимо от техния профил и щатна принадлежност (общопрофилни, инфекциозни, хирургични, ревмокардиологични, ендокринологични, неврологични, хематологични, очни, ушни и други специализирани), в дом "Майка и дете" и в домовете за деца и юноши с душевни и телесни недъзи;

б) участъковите педиатри, лекарите-педиатри в БНМП, лекарите, завеждащи селски детски консултативни кабинети, училищните лекари, лекарите, обслужващи детски ясли и градини;

в) главните лекари, техните заместници и главните медицински сестри на специализираните детски болници, детски санаториуми и балнеосанаториуми;

г) старшите медицински сестри на обособени детски стационари, поликлинични, санаторни и балнеосанаторни отделения;

д) медицинските сестри и акушерки в обособените детски стоматологични отделения и в селските детски консултативни кабинети.

(2) Точните размери по т. 1 на предходната алинея се определят от управление "Народно здраве" към съответния окръжен народен съвет (Столичния народен съвет).

(3) Право на допълнително възнаграждение по ал. 1 имат и стоматолозите, работещи с детски контингент в домовете за деца и юноши с душевни и телесни недъзи, в обособените детски стоматологични отделения (сектори) и кабинети, стоматолозите-ортодонти и училищните стоматолози, както и медицинските, включително и старшите сестри, акушерките и фелдшерите, включително и завеждащите детски ясли, работещи в детски ясли, градини и училища, включително и стоматологичните независимо от щатната им принадлежност.

(4) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 не се заплаща на лекарите, завеждащи общопрофилни отделения, в състава на които има обособен детски сектор, и на останалите лекари от отделението извън детския сектор, а също и на старшите медицински сестри на отделения, в състава на които има разкрит детски сектор.

(5) Министърът на народното здраве може да определя на лекарите-педиатри, преместени в указани от него окръзи по реда на чл. 95 от Закона за народното здраве, допълнително месечно възнаграждение в размер до 50 лв.


Чл. 97. (1) На висшия медицински персонал в кабинетите (звената) за медицинско и социално обслужване само на активните борци против фашизма и капитализма се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 70 лв., а на полувисшите (средните) медицински кадри и на обслужващия персонал в същите кабинети (звена) - до 45 лв.

(2) На медицинските сестри (акушерките) в Медицинската академия, във висшите медицински институти и в болничните отделения от здравните заведения, на които са базирани клиники от Медицинската академия и висшите медицински институти, за работата им при двустепенно медицинско обслужване на болните се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв., а на тези в стационарните заведения, въвели същото обслужване - до 20 лв.

(3) На медицинския персонал и на санитарите, които работят в Института за лечение на чужди граждани и в отделението за обслужване на дипломатическия корпус към Медицинската академия (База 2), както и в клиниките на Медицинската академия, в здравните и санаторните заведения, лекуващи чужди граждани, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв., а на останалия персонал от Института за лечение на чужди граждани - до 15 лв., съобразно отговорността за извършената работа в рамките на фонд "Работна заплата".

(4) Диференцирането на допълнителното възнаграждение по предходните алинеи се определя от МНЗ съгласувано с ЦК на Профсъюза на здравните работници.


Чл. 98. (1) На работещите в подвижните стоматологични кабинети се заплаща допълнително възнаграждение: на стоматолозите по 1,20 лв. на ден, на медицинските сестри по 0,60 лв. на ден и на останалия персонал по 0,40 лв. на ден.

(2) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 се заплаща само за дните, през които лицата се намират на работно място извън седалището на здравното заведение, към което се числи подвижният стоматологичен кабинет.


Чл. 99. На лекарите, които работят в хигиенно-епидемиологичната мрежа, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 25 лв., диференцирано от МНЗ съгласувано с ЦК на Профсъюза на здравните работници.


Чл. 100. На ветеринарните лекари, които работят в поделенията и звената (станции и др.) на държавния ветеринарно-санитарен контрол и на граничния ветеринарен контрол и карантина, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 25 лв., диференцирано от ДО "Ветеринарно дело" съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз.


Раздел V.
Допълнително възнаграждение за работа при отблъскващи условия или на непривлекателни работни места

Чл. 101. (1) На персонала, който извършва основната си работа при отблъскващи условия или работи на непривлекателни работни места, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери и случаи:

1. до 30 лв.:

а) на работниците, заети по чистотата и поддържането на благоустройствените фондове в системата на Столичния народен съвет: механизатори, шофьори, миячи, сметосъбирачи, метачи, проверители, водопроводчици, каналджии, павьори, плочари, бордюрджии, изкопчии, по поддържането на инсталационни колектори, както и на водопроводчиците и каналджиите от СД "Водоснабдяване и канализация";

б) на работниците, ръководните кадри и специалистите в пречиствателните станции за отпадъчни води;

в) на санитарите в онкологичните заведения;

2. до 25 лв.:

а) на работниците в кланиците, като колячи, карантаджии, чистачи на шахти, канали и др.;

б) на работниците в рибопреработването - стерилно и нестерилно производство;

в) на работниците, заети с почистване на комини, с изкопаване на гробове, с носене на мъртъвци, както и на лицата, водещи погребален ритуал;

3. до 20 лв. - на санитарите в стационарните заведения, без санитарите по т. 1, буква "в", и на медицинския персонал в онкологичните заведения;

4. до 15 лв.:

а) на водачите на специалните каналочистачни машини и на работниците, обслужващи тези машини;

б) на водачите на обикновени и специализирани товарни автомобили за поддържане на чистотата в населените места, за превоз на смет, хранителни отпадъци, тор и мъртъвци;

в) на портиери-чистачи на жилищни блокове - за изнасянето на сметта от сметопроводи, шахти или с кофи.

(2) Допълнителното възнаграждение по ал. 1, т. 1, буква "в" и т. 3 се диференцира по длъжности, заведения, клиники, отделения и др. от МНЗ съгласувано с ЦК на Профсъюза на здравните работници.

(3) На работниците, ръководните кадри и специалистите от пречиствателните станции за отпадъчни води към стопанските организации и поделения, в които се заплаща и допълнително възнаграждение по чл. 103, се изплаща само едно от възнагражденията - това, което е с по-висок размер.


Раздел VI.
Допълнително възнаграждение за участие на място в изграждането на национални и други строителни обекти и за стабилизиране на работната сила

Чл. 102. (1) На персонала, който участвува на място в изграждането на крупни национални обекти или на строителни обекти с важно значение за народното стопанство, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери:

1. до 60 лв., а при подземни условия до 80 лв., когато сметната стойност на националните обекти е над 100 млн. лв., и при модернизация и реконструкция - над 60 млн. лв.;

2. до 40 лв., а при подземни условия - до 60 лв., когато строителните обекти със сметна стойност над 50 млн. лв. и при модернизация или реконструкция - над 30 млн. лв., са с важно значение за народното стопанство и са отдалечени от населени места или се изпълняват при трудни битови условия.

(2) За обектите на специалното строителство размерът на допълнителното възнаграждение се определя съобразно условията по предходната алинея и важността на обектите за страната независимо от сметната им стойност.

(3) Строителните обекти, в които се заплаща допълнителното възнаграждение по предходните алинеи, се определят ежегодно със списък от Министерския съвет по предложение на Държавната планова комисия, КТСД, Министерството на финансите и СО "Строителство" съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи.

(4) Конкретният максимален размер на допълнителното възнаграждение за всеки отделен обект, включен в списъка по предходната алинея, се определя ежегодно от Държавната планова комисия, Министерството на финансите и КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи по предложение на заинтересуваните предприятия или ведомства-инвеститори в срок 1 месец след утвърждаване на списъка по ал. 3.

(5) Допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв. се заплаща на персонала от строително-монтажните организации, пряко заети в изграждането на обекти от социалната и инженерната инфраструктура на територията на промишлените площадки и градове с установен недостиг на трудови ресурси, по райони, определени от Министерския съвет. Списъкът и конкретният максимален размер на възнаграждението за тези обекти се утвърждават ежегодно от Държавната планова комисия, Министерството на финансите и КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи съобразно важността на обектите.

(6) В рамките до утвърдения за обекта максимален размер на допълнителното възнаграждение по реда на ал. 4 и 5 ръководителят на съответното предприятие съгласувано с профкомитета диференцира това възнаграждение по групи персонал в зависимост от битовите и трудовите условия, дефицитността и отговорността на кадрите.

(7) Определеният конкретен размер на допълнителното възнаграждение за всяка група персонал на даден строителен обект се изплаща в половин размер, когато:

1. седалището на строителния обект, където е назначено лицето, съвпада с постоянното му местожителство или местоживеене;

2. строителното предприятие е осигурило ежедневен служебен безплатен превоз или заплаща 80 на сто от стойността на абонаментните карти за ежедневния превоз от постоянното местожителство или местоживеене до обекта, когато разстоянието не е повече от 10 километра.

(8) Предходната алинея не се прилага за линейните и хидротехническите обекти, за които е създадено обособено звено (управление или строителна група) на трасето на обекта и то изпълнява целия обект или част от него.

(9) На персонала от управлението на строителното предприятие, строителната група и инвеститорската дирекция, намиращи се на площадката на строителния обект или обекти, в които се заплаща допълнителното възнаграждение по ал. 1 и 2, когато изпълняват по изключение строителство и на други обекти, чийто обем на строително-монтажните работи е над 30 на сто от общия планов обем на предприятието, допълнителното възнаграждение по посочените алинеи се изплаща в намален размер, съответствуващ на относителния дял на обема строително-монтажни работи на обектите, на които се заплаща такова възнаграждение.

(10) Допълнителното възнаграждение по ал. 1, 2 и 5 не се изплаща за дните, през които не е работено на обекта.

(11) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 и 2 в размера, определен за строителните работници, се заплаща и на водачите на автомобили-самосвали от поделенията на СО "Автомобилен транспорт" за дните, когато те работят непосредствено на същите строителни обекти.

(12) Допълнителните възнаграждения по ал. 1, 2 и 5 се изплащат от предвидените за целта средства в генералните сметки на строителните обекти само за времето в рамките на нормативния или установения от Министерския съвет срок на изграждане на обектите. Удължаването на пусковите срокове на обектите с плана не е основание за продължаване изплащането на допълнителното възнаграждение.

(13) Пълният размер на определеното допълнително възнаграждение по ал. 1, 2 и 5 се заплаща на работниците, ако е изпълнено 100 и повече на сто възложеното месечно нормирано планово задание (акорден наряд) и качеството на извършените работи е най-малко "добро", а на ръководните кадри и специалистите - при условие, че са изпълнени графикът за натуралните видове работи по утвърдената комплексна пускова програма и планът за въвеждане на основните фондове. При изпълнение от 80-99 на сто на месечното задание (акордния наряд), съответно на план-графиците, допълнителното възнаграждение се заплаща в половин размер, а при изпълнение под 80 на сто не се изплаща.

(14) Органите на Българската народна банка упражняват контрол за спазване на условията, предвидени в предходните алинеи, за получаване и изплащане на допълнителното възнаграждение.

(15) Стопанските предприятия, които изграждат строителните обекти, могат да заплащат и пътни пари за едно пътуване месечно от обекта до постоянното местожителство или местоживеене и обратно на привлечените от други райони работници (строители и монтажници), началници на строителни обекти или на група строителни обекти, които не ползуват пълно или частично компенсиране на пътните разходи за отиване и връщане от постоянното им местожителство или местоживеене до обекта.

(16) Когато строителният обект, включен в списъка по ал. 3, се намира извън чертите на населеното място, допълнителното възнаграждение до размера, предвиден за строителните работници, се заплаща и на персонала в обектите на търговското, здравното и комунално-битовото обслужване на строителния обект, но само за времето на изграждането му на първия етап. Средствата за заплащане на възнаграждения са за сметка на организациите, с които посоченият персонал е в трудово правоотношение.

(17) На персонала, който работи на каскада "Сестримо-Белмекен", на ПАВЕЦ "Чаира" и на други подобекти, разположени на кота над 1400 м над морското равнище, за времето, когато през зимния период бъде преместен на работа на други обекти, допълнителното възнаграждение по ал. 1 се заплаща в половин размер, но при условие, че се завърне на предишните подобекти.

(18) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 се изплаща и на служителите от банковите клонове, създадени специално на строителните обекти до въвеждането на новостроящия се обект в действие.

(19) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 1990 г.) На строителните работници и на персонала, назначен на обекта, които се превозват безплатно до изграждания обект, може да се заплаща и допълнително възнаграждение до 3 лв. на ден, диференцирано в зависимост от превозното разстояние.

(20) На строителните работници, изграждащи материално-техническа база в Ивайловградската и Свиленградската селищна система, както и в случаите, когато тези работници от Свиленградската селищна система изграждат обекти в селищните системи Любимец и Маджарово, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 50 лв. за работа в отдалечени населени места.

(21) Конкретният размер на допълнителното възнаграждение по предходната алинея и обектите, на които се заплаща, се определят ежегодно от председателите на изпълнителните комитети на окръжните народни съвети - Кърджали и Хасково, съгласувано с Държавната планова комисия и КТСД.


Чл. 103. (1) За стабилизиране на работната сила в производствени и други предприятия и дейности на персонала в тях или на част от него се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери и случаи:

1. до 60 лв. на персонала, зает в радиорелейната и телевизионната станция "Ботев връх" и в радиорелейната и телевизионната ултракъсовълнова станция "Ореляк";

2. до 40 лв.:

а) (доп. - ДВ, бр. 38 от 1990 г.) на персонала във: Металургичното предприятие "Л. И. Брежнев" - Ботунец, София, в Металургичното предприятие "Ленин", Металургичното предприятие - Бургас, поделенията и звената на предприятията "Пещоремонт" и "Металургремонт" и на Комбинат "Металснаб", намиращи се в с. Ботунец и в Перник, районното ремонтно-строително предприятие при Кремиковския районен народен съвет, в Научноизследователския и-т по черна металургия, базата за внедряване на хидрометалургия и научно-производствената лаборатория електротермия - само този, който работи на територията на Ботунец, София; на медицинския и друг персонал от здравните заведения, обслужващи пряко работещите в МП "Л. И. Брежнев" - Ботунец, София; на персонала в Научно-производствения комбинат "Бл. Попов" - Перник, към Технологичния център "Технология на металите"; на персонала от поделенията на Комбинат "Метални конструкции", който работи на територията на МП "Л. И. Брежнев" - Ботунец, София; на персонала във: Металургичното предприятие "Д. Благоев" - Пловдив, Металургичното предприятие "Г. Димитров" - Кърджали, Металургичното предприятие "Г. Дамянов" - Средногорие, Металургичното предприятие за обработка на алуминий "Ст. Стаменов" - Шумен, Металургичното предприятие за обработка на цветни метали "Д. Ганев" - София, и металургичното производство на Миннометалургичното предприятие "Г. Димитров" - гара Елисейна, Врачански окръг, Предприятието за стоманени телове и въжета - Роман, Завода за калодки - Първомай, Кремиковския районен народен съвет (диференцирането на размера на възнаграждението по длъжности за персонала в Кремиковския районен народен съвет се извършва от изпълнителния комитет на Столичния народен съвет съгласувано с КТСД), Хлебозавод № 6, кв. "Ботунец" - София;

б) на работниците, ръководните кадри и специалистите от корабостроителните и кораборемонтните предприятия, Комбинат "Корабостроене" - Варна, Института по корабостроене - Варна, ТП "Корабоимпекс" - Варна, електронноизчислителния център към Корабостроителния завод "Г. Димитров" - Варна, и Института по корабна хидродинамика; на персонала във Ферибоотния комплекс "Варна-Иличовск" и пристанище Варна-запад;

в) на висококвалифицираните работници, ръководните кадри и специалистите в Комплекс "Марица-изток", включително и на тези по щата "Подготовка на кадри" в ТЕЦ "Марица-изток", както и в клоновете на Държавната спестовна каса, които обслужват комплекса; на персонала в Комбинат "Атомна енергетика" - Козлодуй, и на търговския персонал, обслужващ работещите в комбината, във Втора атомна електроцентрала - Белене-изток, в Комбинат "Енергоремонт" и в Трансформаторната подстанция "Пирдоп" - Средногорие;

г) на персонала в Химическия комбинат "Девня" - Девня, който работи на територията на гр. Девня и Провадия, и в ЗХПМО "Пети конгрес" - Асеновград, към ХК "Девня", както и в клона на Държавната спестовна каса, намиращ се на територията на ХК "Девня" - Девня, в циментовите заводи, в строително-монтажните предприятия към Комбинат "Стройматпрогрес" - София, в градовете Плевен, Девня, Димитровград и Темелково, които се намират на територията на съответните циментови заводи; на работниците в производството на тухли, керемиди, вар, стъклена вата, воалит, конобит, битомина, керамзит, шистопирит и аглопирит; на персонала в цеха за аглопирит в гр. Гълъбово, Старозагорски окръг;

д) на персонала в Химическия комбинат "Свилоза" - Свищов, Химическия комбинат - Димитровград, Химическия комбинат - Стара Загора, Химическия завод "Агрия" - Пловдив, Нефтохимическия комбинат в Бургас към комбинат "Нефтохим" - Бургас, строително-монтажните предприятия към Комбинат "Химремонтстрой" - Враца, които се намират на територията на градовете Девня, Свищов, Видин, Димитровград, Стара Загора и Бургас, в Химическия комбинат - Видин, Комбината за целулоза и хартия - Мизия, Комбината за полуцелулоза и картони - гара Искър, София, и в районните ремонтни групи на звената за специализиран ремонт към СО "Целулоза и хартия", работещи на територията на Комбината за целулоза и хартия - Мизия, и на Комбината за полуцелулоза и картони - гара Искър, София;

е) на работниците, ръководните кадри и специалистите, заети в производството на строително-промишлените управления "Стоманобетонови конструкции" и в предприятията за монтажни заготовки към Комбинат "Монтажи" при Химическия комбинат "Девня" - Девня; при Комбинат "Нефтохим" - Бургас, при МП "Л. И. Брежнев" - Ботунец, София, както и на тези в ЗСКИ "Г. Терзиев" - Свищов;

ж) на персонала в Завода за тежко машиностроене - Радомир, в Завода за тежко машиностроене - Русе, в Института за тежко машиностроене, от централното управление на Комбината за тежко машиностроене - Радомир, в ЗНП "Д. Благоев" - София, в Завода за електропорцелан "Ленин" - Николаево, и в Комбината за товарни автомобили "Мадара" - Шумен;

з) на персонала в станцията за транспорт и подземно съхранение на газ - с. Чирен, Врачански окръг, и в линейните транспортно-диспечерски станции на газопровода "СССР-НРБ";

и) на персонала в системата на Научно-производствения комбинат за борба със свлачищата и абразията - Варна, зает с борбата със свлачищата и абразията;

к) на персонала, зает непосредствено в производството на специализираните леярски предприятия, по списък, утвърден от КТСД съгласувано с ЦК на Профсъюза на работниците от машиностроенето;

л) на работниците, ръководните кадри и специалистите от строителните и монтажните организации, кариерните стопанства, помощните предприятия, полигоните и обслужващите стопанства, както и на офицерите, сержантите и волнонаемните от поделенията на строителните и жп войски, заети непосредствено на строителните обекти и в производствените цехове, осигуряващи продукция за тях, на територията на София, ако не получават по-високо или същото допълнително възнаграждение на друго основание. Средствата за допълнителното възнаграждение се предвиждат в генералните сметки на обектите;

м) на персонала, зает в решаващи и особено интензивни производства (на двусменни, трисменни и специфични режими на работа) в текстилните, стъкларските и порцеланово-фаянсовите предприятия и звена. Списъкът по производства, професии и видове работи, както и диференцирането на максималния размер на възнаграждението по режима на работа се определят от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи по предложение на заинтересуваните предприятия;

3. до 30 лв.:

а) на работниците, преките им ръководители и специалистите, заети непосредствено в леярски и горещо-ковашко-пресови производствени звена на машиностроителни и други предприятия, по списък, утвърден от КТСД и ЦК на Профсъюза на работниците от машиностроенето;

б) на персонала в Нефтохимическия комбинат - Плевен, който работи на площадката на комбината;

в) на работниците на ДЗ "Д. Хаджидимов" - Благоевград, до изнасянето на завода на нова площадка;

4. до 20 лв.:

а) на работниците, заети с товарно-разтоварната дейност в жп гара Разделна; на персонала в Завода за тежко машиностроене "Струма" - Перник, Стоманолеярния завод - Перник, Завода за топлотехнически съоръжения - Радомир, и Завода за големогабаритни металорежещи машини - Перник;

б) (доп. - ДВ, бр. 38 от 1990 г.) на работниците от София, заети непосредствено в мелничарското производство и хлебопроизводството, както и на работниците по поддържането на машините и съоръженията, на шофьорите, експедиторите - товарачи и разтоварачи, и на продавачите на хляб и хлебни изделия, с изключение на Хлебозавод № 6, кв. "Ботунец" - София;

в) на работниците от Пивоварния завод "Софийско пиво" - София;

г) на работниците - техник-винари, и на техническия персонал по поддържане на машините и съоръженията при предприятие "Винпром" - София;

д) на работниците, заети в обслужването на поточните линии и в текущия ремонт и поддържането на оборудването в Завода за безалкохолни напитки "Ст. Сюлемезов" - София;

е) на работниците от Предприятие "Млечна промишленост" - София-град.

(2) Здравните работници, обслужващи предприятията, посочени в този член, когато здравното заведение се намира на територията им, получават определеното за тях допълнително месечно възнаграждение, диференцирано от министъра на народното здраве, съгласувано със съответното стопанско обединение и отраслово министерство и с ЦК на Профсъюза на здравните работници. Това възнаграждение не може да се получава едновременно с допълнителното възнаграждение по чл. 94, ал. 2, а само едното - по избор на здравния работник.


Раздел VII.
Допълнителното възнаграждение за работа в селищните системи от IV и V функционален тип, от граничните райони и от Странджанско-Сакарския край

Чл. 104. (1) За работа в граничната ивица или зона на южната и западната държавна граница на Народна република България на специалистите с висше, полувисше и средно специално (за педагогическия персонал - и със средно общо) образование, които работят по специалността си, както и на персонала, заемащ платена изборна длъжност независимо от образованието му, се заплаща допълнително месечно възнаграждение, както следва:

1. по южната държавна граница - до 35 лв.;

2. по западната държавна граница без Трънския и Земенския район - до 25 лв.

(2) Конкретният размер на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се определя диференцирано според условията на работа, близостта до границата и продължителността на пребиваването в граничните населени места след съгласуване с изпълнителния комитет на съответния окръжен народен съвет.

(3) Допълнителното месечно възнаграждение по ал. 1 се заплаща и на персонала в народните съвети и в кметствата от граничната зона на южната и западната граница.


Чл. 105. (1) На специалистите с висше, полувисше и средно специално (за педагогическия персонал - и със средно общо) образование, които работят на територията на Трънския, Земенския и Ивайловградския район, както и на персонала, заемащ платена изборна длъжност независимо от образованието му, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 25 лв.

(2) Конкретният размер на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се определя от изпълнителния комитет на окръжния народен съвет - Перник, съответно Кърджали, съгласувано със съответния окръжен съвет на Българските професионални съюзи по предложение на заинтересуваните предприятия или ведомства в зависимост от битовите условия.


Чл. 106. (1) На работниците, които извършват строителни, строително-монтажни и ремонтни работи или добиват местни материали на обектите на МВР в граничната зона по южната и западната държавна граница, както и на сключилите срочни трудови договори ръководители на строителни обекти, магазинери, снабдители и др. на същите обекти се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 35 лв.

(2) Допълнителното възнаграждение по предходната алинея не се заплаща на персонала, който е командирован на обектите или мястото на работата му се намира до 5 км от постоянното му местожителство, както и на работещите на обектите в градовете, намиращи се в граничната зона.


Чл. 107. (1) На началниците на управленията "Народна просвета" в окръжните народни съвети в Кърджали и Смолян и на главните специалисти и специалистите в управление "Народна просвета" в окръжния народен съвет - Смолян, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 35 лв., диференцирано от изпълнителния комитет на окръжния народен съвет според обема на работата им в граничните селища.

(2) На главните специалисти и на специалистите от управление "Народна просвета" в окръжния народен съвет - Кърджали, на началниците на отделите "Народна просвета" и на главните специалисти и специалистите в тези отдели в общинските народни съвети в Кърджалийски окръг се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 60 лв., диференцирано от изпълнителния комитет на окръжния народен съвет според продължителността на работата в това управление и тези отдели.

(3) Допълнителното възнаграждение по предходните алинеи не може да се изплаща едновременно с допълнителното възнаграждение по чл. 104.


Чл. 108. (1) На работниците и служителите, работещи и живеещи в населените места от селищните системи от IV и V функционален тип, от граничните райони и от Странджанско-Сакарския край, посочени в приложение № 1 към наредбата, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери и случаи:

1. на ръководните кадри, на специалистите с висше образование, на учителите и възпитателите - до 80 лв.;

2. на специалистите със средно, средно специално и полувисше образование - до 40 лв.;

3. на работниците, селскостопанските труженици и помощния (обслужващия) персонал - до 30 лв.

(2) На работниците и служителите, работещи, но неживеещи в населените места, посочени в приложение № 1 към наредбата (приходящи), допълнителното възнаграждение по ал. 1 се заплаща в размери съответно до 40 лв., до 30 лв. и до 20 лв.

(3) На работниците и служителите, работещи в строителството, включително и на приходящите, допълнителното възнаграждение по ал. 1 се заплаща по размерите в същата алинея.

(4) Конкретният размер на допълнителното възнаграждение по предходните алинеи се определя от ръководствата на предприятията и другите социалистически организации съвместно с профкомитета съгласувано с изпълнителния комитет на окръжния народен съвет според условията на работа, близостта до границата, дефицитността на кадрите и др.

(5) Допълнителното възнаграждение по ал. 1, 2 и 3 не може да се получава едновременно с допълнителните възнаграждения по чл. 25, 31, 35, 37, 39, 40, 41, ал. 1, чл. 44, 56, 88, 102 и 103. В тези случаи се заплаща само едно възнаграждение - това, което е с по-висок размер, или по избор, което е по-благоприятно.

(6) Допълнително възнаграждение по този член не може да се заплаща на персонал, командирован в населените места, посочени в приложение № 1 към наредбата, независимо от продължителността на командировката.

(7) Когато дадено лице работи (обслужва) в няколко населени места, част от които са включени в приложение № 1 към наредбата, на същото лице се заплаща допълнително възнаграждение по реда на ал. 1, ако живее в населено място, включено в приложение № 1, или по реда на ал. 2, ако не живее в такова населено място, пропорционално на времето, през което е работило (обслужвало) в населените места, включени в приложение № 1.


Чл. 109-110. (Отм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г., в сила от 1 юли 1991 г., бр. 45 от 1991 г.)


Раздел VIII.
Допълнително възнаграждение за работа при високопланински условия

Чл. 111. (1) На персонал, който постоянно работи при високопланински условия, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери:

1. до 30 лв. за работа на височина над 2000 м над морското равнище;

2. до 20 лв. за работа на височина от 1500 до 2000 м над морското равнище;

3. десет лева на работниците, заети в овцевъдството, козевъдството и пасищното угояване на селскостопански животни, и на бригадирите и завеждащите овцевъдните ферми, когато работят постоянно на височина над 1000 м над морското равнище.

(2) Обектите, на които се заплаща допълнителното възнаграждение по предходната алинея, се определят от ръководството на предприятието съгласувано с профкомитета.

(3) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 не се заплаща на работниците и служителите, командировани на високопланински обекти, освен ако командировката е за повече от 30 дни.


Глава втора.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРУДОВИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА ДРУГИ СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД

Раздел I.
Допълнително възнаграждение за работа, свързана със специфични условия и изисквания

Чл. 112. За високата отговорност, точност и качество, изисквани при извършване на работата, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери и случаи:

1. на изтъкнати специалисти - хирурзи и лекари, които извършват особено важна оперативна и лечебна дейност от Медицинската академия, висшите медицински институти и здравната мрежа, както и на определени със заповед на министъра на народното здраве републикански специалисти - до 200 лв. месечно в рамките на 200 хиляди лева годишно. Посоченото допълнително трудово възнаграждение се изплаща от заведенията, в които лицата са на основна длъжност;

2. на лекарите, стоматолозите, научните и учебно-преподавателските кадри от здравните, научноизследователските и учебните заведения към Медицинската академия, висшите медицински институти и РНПИСМП "Н. И. Пирогов" - София, които извършват операционна, реанимационна или анестезиологична работа, в зависимост от характера й - до 100 лв., а на операционните, реанимационните и анестезиологичните сестри и акушерки и на същите сестри и акушерки, работещи в ОАРИЛ и в структурно изградените отделения, сектори и звена за интензивно лечение, както и на санитарите в операционните екипи - до 30 лв., диференцирано от МНЗ съгласувано с КТСД и ЦК на Профсъюза на здравните работници;

3. на научните и учебно-преподавателските работници (лекари и стоматолози) от медицинските учебни и научноизследователски звена към Медицинската академия, висшите медицински институти и здравните заведения, които извършват лечебна, патологоанатомична и диагностична работа, в зависимост от заетостта им в тази работа - до 30 лв., диференцирано от МНЗ съгласувано с ЦК на Профсъюза на здравните работници;

4. на научните и учебно-преподавателските работници (ветеринарните лекари) от ветеринарно-медицинските учебни и научноизследователски звена, които извършват операционна или лечебна, патологоанатомична и диагностична работа - до 20 лв., диференцирано от Съвета по селско и горско стопанство при МС или от упълномощен от него орган съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз;

5. на лекар и акушерка в селските лечебно-профилактични заведения - за оказване на медицинска помощ при всяко раждане в родилен дом на живородено дете - поотделно на всеки в зависимост от отдалечеността на селата от окръжния град - до 10 лв. Конкретният размер се определя от управление "Народно здраве" към съответния окръжен народен съвет (Столичния народен съвет);

6. на лекарите (стоматолозите) със специалност от Медицинската академия, от висшите медицински институти и от лечебно-профилактичните заведения, които са повикани от лечебно заведение за оказване на спешна консултативна, операционна или лечебна помощ, освен командировъчни пари - за всеки час до 5 лв., а за денонощие не повече от 40 лв., диференцирано от МНЗ съгласувано с ЦК на Профсъюза на здравните работници. Допълнителното възнаграждение се изплаща от лечебното заведение, повикало специалиста, или на което е оказана медицинска помощ за времето на консултацията, операцията или лечението;

7. на председателите и на членовете на Централната трудово-експертна лекарска комисия (ЦТЕЛК) и на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК), които нямат право на амбулаторно-поликлинично приемане на болни по тяхно желание - по 35 лв.;

8. на служителите от Централната лаборатория за космически изследвания на БАН и на специалистите и работниците от Астрономическата обсерватория - Кърджали, в зависимост от отговорността при изследванията - до 30 лв., диференцирано по длъжности от председателя на БАН съгласувано с централния съвет на отрасловия профсъюз;

9. на работниците и техническите специалисти в специализираната за старобългарски език печатна база на Печатницата на БАН в зависимост от характера и сложността на полиграфичните операции - до 40 лв., диференцирано по професии и длъжности от председателя на БАН съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз;

10. на персонала, който участвува непосредствено в ръководството и извършването на ремонта, поддържането и техническото обслужване на самолетите, както и на ръководителите на полети в зависимост от отговорността и качеството на работа - до 40 лв., диференцирано по длъжности и професии от Министерството на транспорта. Организацията за съдействие на отбраната, МВР и Министерството на народната отбрана (МНО) - за ремонтните поделения към него, съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз;

11. на персонала, който участвува непосредствено в ръководството и извършването на ремонта, поддържането и техническото обслужване на самолетоводещата техника, в зависимост от отговорността и качеството на работа - до 20 лв., диференцирано по длъжности и професии от Министерството на транспорта, МВР и МНО - за ремонтните поделения към него, съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз;

12. (попр. - ДВ, бр. 33 от 1987 г.) на локомотивните машинисти, когато обслужват правителствени, експресни или бързи влакове - по 0,18 лв. на всеки час, но не повече от 30 лв. месечно, а за пътнически влакове и мотор-вагонни секции, движещи се по разписание на бързи - по 0,09 лв. на всеки час, но не повече от 15 лв. месечно. Часовете на обслужване на даден влак, за което се заплаща това допълнително възнаграждение, включват времето от излизането на локомотива от депото, съответно преминаването на контролния пост, до пристигането на влака по разписание в крайната за обслужване гара. Когато локомотивът е бил на гаров коловоз, това време започва да тече от прикачването на локомотива към влака, но за не повече от 30 минути. Когато времето за обслужване на влака надвиши предвиденото по разписание време и влакът закъснее, времето на закъснение не се взема пред вид при определяне размера на допълнителното възнаграждение;

13. на ръководните кадри, инспекторите и милиционерите в митниците в зависимост от характера и интензивността на работата - до 50 лв., като конкретните размери се определят от Министерството на финансите съгласувано с КТСД и централния комитет на отрасловия профсъюз;

14. на банковите касиери в зависимост от сложността и характера на банковите операции, работата с валута и други условия - до 30 лв., диференцирано от Българската народна банка съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз;

15. на касиерите-инкасатори, които ежедневно събират от търговските обекти реализирания касов оборот, в зависимост от отговорността на извършваната работа - до 20 лв., а на тези, които събират от домовете на населението в градовете и селата таксите за консумирана студена и топла вода, за електрическа енергия, за отопление, за застраховки и др. - 10 лв.;

16. (доп. - ДВ, бр. 34 от 1990 г.) на ръководните кадри и специалистите от държавния финансов контрол и от финансовия контрол по държавното обществено осигуряване, ръководителите и специалистите от държавния технически контрол, в зависимост от сложността, отговорността и характера на работата - до 40 лв., но не повече от 30 лв. средно за системата;

17. на работниците от системата на СО "Металообработващи машини и роботи", заети в производството на високопроизводителна автоматизирана техника, в зависимост от сложността, качеството и отговорността на работата - до 20 лв.;

18. на работниците и ръководителите на цеховете и участъците за производство и поддържане на инструментална екипировка и специализирано технологично оборудване в предприятията за съобщителна техника от системата на СО "Респром" в зависимост от сложността, качеството и отговорността на работата - до 20 лв.;

19. на персонала в СК "Монетен двор и ценни книжа" - до 30 лв., диференцирано по списък на длъжностите и професиите от Министерството на финансите съгласувано с централния комитет на отрасловия профсъюз;

20. на доячите, които работят на доилни инсталации и агрегати в селскостопанските и други предприятия, в зависимост от сложността на апаратурата - до 15 лв.


Чл. 113. На ръководните кадри и специалистите, заемащи длъжности по раздел I към буква "А" - "Общи ръководни длъжности и специалисти", на Единната щатна таблица, които са заети постоянно с разработването на методически и аналитични задания, нормативни актове и др. със сложни и висококвалифицирани работи от функционален характер, определените основни месечни възнаграждения (щатни заплати) се увеличават по преценка на ръководителя на ведомството с до 50 лв. Ведомствата с функционален характер на дейност и конкретния размер на увеличението определя Министерския съвет.


Чл. 114. (1) На персонала във всички равнища на управление в поверителните служби, на който със заповед е възложено да съхранява, написва и пренася материали с различна степен на поверителност, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.

(2) В социалистическите организации, в които работата по предходната алинея е с малък обем и където създаването на самостоятелни служби не е целесъобразно, дейността по съхраняването и отчетността на поверителните материали се извършва от длъжностно лице, определено със заповед на ръководителя, на което се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.


Чл. 115. (1) На персонала в обособените специални звена за времето, когато работи с материали с различна степен на поверителност, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери:

1. (попр. - ДВ, бр. 33 от 1987 г.) в състава на министерствата, другите ведомства, стопанските обединения "Енергетика", "Строителство" и "Съобщения" и Столичния народен съвет - до 30 лв.;

2. в състава на окръжните народни съвети, стопанските организации и институтите - до 20 лв.;

3. във всички останали случаи, невключени в т. 1 и 2 - до 15 лв.

(2) Конкретните размери на допълнителното възнаграждение по предходната алинея се определят от съответния колективен изборен орган на управление.


Чл. 116. За системна работа с материали с различна степен на поверителност през работно време на длъжностните лица, невлизащи в състава на специалните звена и поверителните служби, на които това е възложено със заповед на ръководителя, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.


Чл. 117. За работа, изпълнявана при особени изисквания, на съответния персонал се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери и случаи:

1. на работниците и на помощния (обслужващия) персонал при Министерството на външните работи и при Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус, без Комитета по църковните въпроси, както и на служителите, работещи в Сдружение "Интерпред", по преценка на ръководителя на съответното министерство - до 40 лв. Това допълнително възнаграждение се заплаща и на служителите - български граждани, работещи в сдруженията с чуждестранно участие, учредени съгласно Указ № 535 за икономическо сътрудничество между български юридически лица и чуждестранни юридически и физически лица (ДВ, бр. 25 от 1980 г.);

2. на ръководния и преподавателския персонал в Единното средно политехническо училище-интернат с експериментална цел към Комитета за култура, по преценка на ръководителя на ведомството - до 40 лв.;

3. на работниците от международната пощенска служба, които сортират и обработват международната кореспонденция, включително и колетни пратки, както и на работниците, които разпределят печата в международната служба - 10 лв.


Чл. 118. За ползуване на машинопис при изпълнението на служебната работа от помощния (обслужващия) персонал се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв. Длъжностите, при които се налага ползуването на машинопис, се определят от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи.


Раздел II.
Допълнително възнаграждение за научна степен, за ползуване в работата на по-висока квалификация, чужд език, стенография и други

Чл. 119. За ползуване в работата на по-висока лична квалификация, изразена чрез придобита научна степен или научно звание, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери и случаи:

1. за присъдена от Висшата атестационна комисия научна степен, ако лицето работи по специалността си:

а) за "доктор на науките" - 80 лв.;

б) за "кандидат на науките" - 30 лв.;

2. на избран по установения ред:

а) за "академик" - 160 лв.;

б) за "член-кореспондент" - 120 лв.


Чл. 120. (1) За ползуване в служебната работа на придобити специалности от лекарите и стоматолозите, както и от научните сътрудници и асистентите (лекари и стоматолози) в медицинските учебни и научноизследователски звена, назначени по поредни номера 110 и 112 от Единната щатна таблица, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 25 лв. за една специалност и до 40 лв. за две и повече специалности в зависимост от сложността на специалностите.

(2) Диференцирането на допълнителното възнаграждение по предходната алинея според сложността на специалностите се определя от министъра на народното здраве, съгласувано с ЦК на Профсъюза на здравните работници.

(3) По преценка на министъра на народното здраве допълнителното възнаграждение по ал. 1 може да се заплаща на изтъкнати специалисти в управленията и отделите "Народно здраве" и "Социално осигуряване" в народните съвети и в Главното управление "Социално осигуряване".

(4) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 и 3 се заплаща на лекарите само по един договор. При работа през част от месеца допълнителното възнаграждение за специалност се изплаща в размер, пропорционален на изработените дни.

(5) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 и 3 се заплаща независимо от получаваното допълнително възнаграждение по т. 1, букви "а" и "б" на предходния член освен ако специалността е придобита в случаите, определени от МНЗ.


Чл. 121. (1) На директорите, зам.-директорите и педагогическия персонал в учебните, учебно-възпитателните и извънучилищните заведения (Двореца на пионерите, пионерски домове, централни и окръжни станции на младите техници, централна и окръжна станция на младите агробиолози, централна станция и окръжни бази за спорт и туризъм и Дома за литература и изкуство за деца и юноши), както и в здравните заведения и в заведенията за социални грижи и в УПП "Труд", на началниците на УМО и на щатните преподаватели към професионално-учебните центрове за придобита висока професионална подготовка се присъжда по установен ред клас-квалификация и им се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери:

1. за I клас-квалификация - до 40 лв.;

2. за II клас-квалификация - до 20 лв.

(2) Редът за присъждане и отнемане на съответния клас-квалификация, както и диференцирането на възнаграждението според сложността на педагогическия профил се определят от Министерството на народната просвета съгласувано с ЦК на Съюза на българските учители.

(3) По преценка на министъра на народната просвета по предложение на изпълнителния комитет на съответния окръжен народен съвет допълнителното възнаграждение по ал. 1 може да се заплаща и на изтъкнати специалисти в управленията и отделите "Народна просвета" към народните съвети.


Чл. 122. (1) На локомотивните машинисти за придобитото от тях високо професионално майсторство се присъжда званието "Майстор в професията" и клас-квалификация и им се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери:

1. за I клас-квалификация - 20 лв.;

2. за II клас-квалификация - 10 лв.

(2) Званието "Майстор в професията" и клас-квалификация се дават на локомотивните машинисти, които успешно са положили установен изпит, като техният брой не може да бъде повече от 20 на сто за I клас-квалификация и 22 на сто за II клас-квалификация от общия брой на локомотивните машинисти.

(3) Условията и редът за присъждане и отнемане на званието "Майстор в професията" и съответния клас-квалификация на локомотивните машинисти се определят от Министерството на транспорта съгласувано със заинтересуваните министерства и други ведомства и с централния комитет на отрасловия профсъюз.


Чл. 123. (1) На работниците в животновъдството, които в своята работа са постигнали високи показатели за продуктивност и качество на продукцията, възпроизводство на стадата и др., се присъжда клас-квалификация и се заплаща допълнително месечно възнаграждение, както следва:

1. за I клас-квалификация - до 15 лв.;

2. за II клас-квалификация - 8 лв.

(2) На тракторист-машинистите в селското стопанство и в горските стопанства за придобита висока професионална подготовка се присъжда клас-квалификация и се заплаща допълнително месечно възнаграждение (тарифна заплата) в следните размери:

1. за I клас-квалификация - 15 на сто;

2. за II клас-квалификация - 8 на сто.


Чл. 124. (1) На лицата с присъдено звание "Заслужил треньор", "Заслужил майстор на спорта" и "Майстор на спорта", ако извършват треньорска, преподавателска или друга работа, свързана със спорта, по който е получено съответното звание, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните размери:

1. за званието "Заслужил треньор" - до 30 лв., освен полагащото се притежавано звание "Заслужил майстор на спорта" или "Майстор на спорта";

2. за званието "Заслужил майстор на спорта" - 20 лв.;

3. за званието "Майстор на спорта" - 10 лв.

(2) Диференцирането на размера по т. 1 на предходната алинея се определя от Българския съюз за физическа култура и спорт.

(3) Длъжностните лица с присъдени звания "Заслужил майстор на спорта" и "Майстор на спорта", на които основното месечно възнаграждение е увеличено по реда на т. 25 от раздел II на Решение № 40 на Държавния съвет от 1975 г., не могат едновременно с това да получават и допълнителното възнаграждение по ал. 1.


Чл. 125. (1) За системно ползуване на чужд език в служебната работа извън езика, който се изисква за заеманата длъжност, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в зависимост от трудността на чуждия език в следните размери:

1. руски, немски, английски, френски, чешки, словенски, словашки, полски, испански, португалски, италиански, румънски, сърбохърватски, есперанто и др. - до 15 лв.;

2. унгарски, гръцки, финландски, турски, норвежки, албански, датски, шведски, холандски, исландски, арменски, баски и други приравнени - до 20 лв.;

3. японски, китайски, арабски, персийски, хинди, виетнамски, кхмерски, монголски, корейски, бирмански, индийски, индонезийски, ирански, ахмарски, папуаски, чувашки, таиски, дравитски, готски, санскритски, старобългарски, старокитайски, старомонголски, османски, латински, старогръцки и други приравнени - до 30 лв.

(2) Приравняването по трудност на чуждите езици към езиците по т. 2 и 3 на предходната алинея се извършва от КТСД.

(3) При ползуване в служебната работа на няколко чужди езици от отделно лице общото допълнително възнаграждение не може да надвишава 60 лв. месечно.

(4) Условията, свързани с установяване владеенето на чуждия език и по заплащането на допълнителното възнаграждение по ал. 1, се определят от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи.


Чл. 126. На машинописците за писане на материали на чужд език, ако не се ползува специфична длъжност, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер на 10 лв. Владеенето на чуждия език се установява по реда, определен съгласно ал. 4 на предходния член.


Чл. 127. На директорите, зам.-директорите, учителите и възпитателите в училищата и детските градини с преподаване на руски или западен език, които преподават или водят възпитателна работа на чужд език (с изключение на учителите по чужди езици), се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.


Чл. 128. (1) За системно ползуване на стенография в служебната работа, ако това не е изискване за заемане на длъжността, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 15 лв.

(2) Условията за заплащане на допълнителното възнаграждение по предходната алинея се определят от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи.


Чл. 129. На стенографите в Министерството на външните работи и в Българската телеграфна агенция, които ползуват стенография на чужд език, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 15 лв. Те едновременно с това нямат право на допълнително възнаграждение за ползуване на съответния чужд език по реда на чл. 125.


Чл. 130. (1) На работниците, които влагат високо майсторство при създаването на предмети с висока художествена стойност, издържани в традициите на българското приложно изкуство, от керамика, дърворезба, обработка на дърво, метали, стъкло и кожа, бижутерия, бродерия, битови тъкани, художествени изделия от рог и народни музикални инструменти, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.

(2) Условията за заплащане на допълнителното възнаграждение по предходната алинея се определят от управленията и отделите "Култура" към общинските народни съвети по предложение на художествените съвети към предприятията и трудово-производителните кооперации, които произвеждат изделия и предмети с високохудожествени качества.


Чл. 131. На селскостопанските специалисти с висше образование, които са придобили званието "Бонитьор", ако работят по специалността си, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.


Чл. 132. На тракторист-машинистите в селскостопанските предприятия, които притежават средно образование, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 20 лв.


Чл. 133. На работниците, които притежават средно образование или са завършили двегодишните практически селскостопански училища и работят непосредствено в растениевъдството или в животновъдството, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв.


Раздел III.
Допълнително възнаграждение, заплащано вместо командировъчни пари

Чл. 134. (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1991 г.) На персонала, който заема някои длъжности в автотранспортната дейност и железопътния транспорт, във вагон-ресторантите, в подвижните пощенски служби и други подобни, при които служебната работа се изпълнява по време на пътуване до друго населено място (обект), вместо командировъчни пари се изплаща допълнително възнаграждение в размер до 0,04 лв. за всеки пропътуван километър или до размера по чл. 19, ал. 1 от Наредбата за командировките в страната на ден при нощуване в друго населено място (обект) извън местодомуването. Длъжностите и конкретният размер на допълнителното възнаграждение се определят от ръководителя на фирмата или друга стопанска организация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1991 г.) Допълнителното възнаграждение по предходната алинея се начислява за цялото пропътувано разстояние по маршрута и дължината му, определени от ръководителя. Определянето на дължината на маршрута се извършва съобразно регистрираните от компетентните органи разстояния между населените места (пунктове). Пропътуваните разстояния по отклонения от маршрута независимо от причините не се вземат пред вид.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 21 от 1991 г.) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 се изплаща месечно или за друг период за сметка на експлоатационните разходи ("Други парични разходи").

(4) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 не се изплаща, когато изпълнението на служебните задължения е до постоянното местопребиваване на работника, на семейството му или пътуването не е по служба.

(5) Длъжностните лица, на които се заплаща допълнителното възнаграждение по ал. 1, не могат да получават командировъчни (дневни) пари. При нощуване извън местодомуването, ако не е осигурена безплатна квартира, се заплащат квартирни пари.


Чл. 135. На касиерите и други длъжностни лица, които системно пътуват до обекти, отдалечени на повече от 10 км от чертите на населеното място до местоработата, за да изплащат заплати, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 10 лв. вместо командировъчни (дневни) пари.


Чл. 136. (1) На ръководните кадри и работниците-монтажници от предприятията към Комбинат "Монтажи" за времето, когато работят на строителни обекти, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв. вместо командировъчни (дневни) пари.

(2) Допълнителното възнаграждение по предходната алинея не се заплаща, когато на строителните обекти се изплаща допълнително възнаграждение по реда на чл. 102.


Чл. 137. (1) На педагогическите кадри от учебните и учебно-възпитателните заведения, които са командировани от министъра на народната просвета по искане на изпълнителните комитети на окръжните народни съвети - Благоевград, Бургас, Кърджали, Разград, Силистра, Смолян, Толбухин, Търговище и Шумен, от едно населено място в друго за срок от 1 до 3 години, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 30 лв. вместо командировъчни (дневни, квартирни) пари, диференцирано от изпълнителните комитети на съответните окръжни народни съвети. Това допълнително възнаграждение се изплаща независимо от допълнителните възнаграждения, полагащи се по тази наредба, с изключение на възнаграждението по чл. 88.

(2) На командированите педагогически кадри съгласно предходната алинея освен багажни се заплащат до три пъти в годината и пътни пари за пътуване до населеното място на постоянната работа или на местожителството им и обратно до мястото на командировката с всички превозни средства с изключение на самолет и влак I класа.

(3) От правото по ал. 1 се ползуват и лицата с учителска правоспособност, които не заемат щатни учителски места, а се назначават на педагогическа длъжност в селата на окръзите, посочени в същата алинея, за срок от 1 до 3 години, с изключение на жителите, живеещи в същите окръзи. Това ограничение не се отнася за жителите на окръжните градове.


Чл. 138. На киномеханиците, които прожектират филми с обхождане на няколко села при спазване на план-графика през месеца, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер до 40 лв. вместо командировъчни (дневни) пари.


Глава трета.
НАТУРАЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА РАБОТА В ОПРЕДЕЛЕНИ ПРОИЗВОДСТВА, ДЕЙНОСТИ И ДРУГИ

Раздел I.
Безплатна храна

Чл. 139. (Изм. - ДВ, бр. 38 от 1990 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) Условията и редът за получаване на безплатна храна по този раздел, професиите, длъжностите и дневната стойност на храната се определят от ръководителите на фирмите и другите организации.

(2) Замяната на безплатната храна с пари се забранява. В стойността на безплатната храна не се включват режийни и други разходи. Стойността на тази храна не се облага с данък върху общия доход.


Чл. 140. (Изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) Работниците и преките им ръководители в предачните, тъкачните и апретурно-багрилните цехове, когато работят през пълни нощни смени, получават безплатна храна - закуска и тонизиращи напитки, за всяка изработена пълна нощна смяна.


Чл. 141. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) Членовете на корабни екипажи, които са на плаване, както и водолазните състави получават безплатна храна за всеки изработен ден на кораб в експлоатация, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 38 от 1990 г., бр. 27 от 1991 г.) при международно плаване по море, включително при океанския риболов;

2. (изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) при международно плаване по р. Дунав;

3. (изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) при крайбрежно плаване (работа);

4. (изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) при корабен риболов и мидолов и при транспортно плаване в черноморския риболов;

5. (изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) при плаване (работа) на работниците-риболовци от крайбрежния черноморски риболов и от аквакултурите, от блатния и аламанския риболов;

6. (изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) при плаване (работа) във вътрешни води на работниците-риболовци от речния и язовирния риболов;

7. (изм. - ДВ, бр. 31 от 1991 г.) при плаване (работа) във водни площи (язовири, канали, езера и др.) без плавателен контакт с р. Дунав и Черно море;

8. (изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) при водолазна работа (водолази и ръководители на водолазни състави) и за дните при спускане под вода;

9. в отделни случаи, когато корабите, отдадени под наем (таймчартър), не се завръщат в българското пристанище повече от 3 месеца и за безплатна храна на екипажите им е допуснат преразход, дължащ се на различия в цените на хранителните продукти по цени на дребно в страната, ръководителят на стопанската организация може да одобрява преразхода в рамките на средствата за материални разходи на съответното параходство;

10. (изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) при двубригадна организация на труда и продължителност на дневното работно време 12 часа размерът на безплатната храна по т. 1 и 2 се увеличава.

(2) Безплатната храна на членовете на корабните екипажи по предходната алинея се предоставя от предприятията в готов вид или по изключение в хранителни продукти. При снабдяване в чужди пристанища размерът на безплатната храна се определя в съответната валута.


Чл. 142. (Изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) На работещите в жп транспорта, в пристанищата и други дейности се дава безплатна храна - обед или вечеря, на изработен ден в следните случаи:

1. на товарно-разтоварните работници, включително механизатори и прикачвачи, които работят на жп гари, на промишлените и ведомствените жп клонове и на пристанищата, както и на работниците и ръководителите на групи (чети), заети пряко в текущото поддържане, капиталния ремонт и подновяването на железния път;

2. на механизаторите в пристанищата;

3. на работниците по подмяна на талигите и по обслужване на подемно-преходния мост във Ферибоотния комплекс "Варна-Иличовск";

4. (изм. - ДВ, бр. 3 от 1989 г.) на маневристите, локомотивните машинисти-маневристи, механиците по техническата експлоатация на вагоните, преносвачите и стрелочниците, както и на другите работници и началниците на експлоатационни звена, заети в експлоатационната, ремонтната, ремонтно-възстановителната и промишлено-ремонтната дейност на СО "Български държавни железници";

5. на заварчиците и дребноструйчиците от Комбинат "Девети май" - Червен бряг, и Комбината за трактори - Карлово (Завод 4).


Чл. 143. (Изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) Персоналът в заведенията за обществено хранене, в столовете и в кухните на някои заведения и други категории персонал ползува (получава) безплатна храна в следните случаи:

1. (изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) персоналът в заведенията за обществено хранене, в столовете и в кухните на курортните, санаторно-лечебните, учебните и здравните заведения, в домовете за социални грижи, в туристическите хижи, почивните домове и спални и др., а когато тези заведения, хижи, домове и спални се намират извън населените места - и другият обслужващ персонал, както и работниците в кулинарните комбинати ползуват безплатна храна - закуска и обед или закуска и вечеря за всеки изработен ден от приготвяната храна за клиентите (столуващите). В хижите, в които не се приготвя топла храна, на персонала се дават продукти или суха храна на същата стойност. Понятието "населени места" в случая следва да се разбира и прилага в съответствие с чл. 2 от Закона за териториално и селищно устройство;

2. (доп. - ДВ, бр. 48 от 1990 г., изм., бр. 27 от 1991 г.) на спасителите, обслужващи морските, речните и язовирните плажове и басейните в туристическите обекти и курортните комплекси, и на планинските спасители се дава безплатна храна - закуска и обед или закуска и вечеря, за всеки изработен ден;

3. (изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) прислужниците, помощник-възпитателите, завеждащите служби, домакините и касиер-домакините в целодневните и сезонните детски градини и в домовете за деца от предучилищна възраст, както и чистачките, завеждащите служби, домакините и касиер-домакините в детските ясли, пансионите, домовете за социални грижи и домовете "Майка и дете" получават безплатна храна;

4. (изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) санитарите от всички стационарни здравни заведения, от курортните санаториуми и от заведенията и домовете за социални грижи, както и детегледачките, помощник-възпитателите и прислужник-чистачите от детските ясли и обединените детски заведения получават безплатна храна;

5. (изм. - ДВ, бр. 101 от 1989 г.) дежурният персонал в здравните заведения при 12-часово дежурство има право само на едно безплатно хранене;

6. дежурният персонал, който изпълнява денонощно дежурство, лекарите-диетолози и инструкторите по хранене (сестри-диетоложки) имат право на безплатна храна в размер дневния оклад за болните в съответното болнично заведение, а персоналът от пионерските и средношколските извънселищни лагери - по оклада на почиващите;

7. оперативните екипи и екипите по кръвонабирането за дните, през които те извършват операции, съответно кръвонабиране, имат право на безплатна закуска в размер 1/3 от оклада на персонала с право на безплатна храна.


Чл. 144. (Отм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.)


Чл. 145. (Изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) Служителите от системата на Управлението за борба против градушките, които носят денонощно дежурство на командния и на спомагателните пунктове за управление на полетите, получават в деня на дежурството безплатна храна. Служителите от експерименталния полигон в с. Гелеменово, Пазарджишки окръг, на Главното управление "Хидрология и метеорология" към БАН имат същото право на безплатна храна.


Чл. 146. На работниците-риболовци се отпускат по 2 кг риба седмично срещу заплащане по фабрично-заводска цена независимо от изпълнението на плана им.


Раздел II.
Безплатна квартира, отопление, осветление и др.

Чл. 147. Психиатричните болници, санаториумите, санаторно-курортните заведения, противотуберкулозните и силико-туберкулозните заведения, домовете за социални грижи, домовете "Майка и дете" и домовете за деца и юноши в неравностойно социално положение, разположени извън чертите на градовете, осигуряват безплатна квартира на служителите си. В останалите здравни заведения и в заведенията за социални грижи право на безплатна квартира имат портиерите, домакините, главната медицинска сестра и работникът по гледането на коне, по поддържането на електрическата и на водопроводната мрежа.


Чл. 148. Министерството на транспорта предоставя за ползуване безплатни квартири в района на гарите или в близост до тях на длъжностни лица, заемащи определени от министерството длъжности непосредствено в експлоатационната работа на жп транспорт, а СО "Енергетика" - на персонала от автоматизираните обекти от енергосистемата му и от Предприятие "Газоснабдяване" - София, на операторите в газоразпределителните станции, приведени на автоматизирано обслужване в района им или в близост до тях.


Чл. 149. На медицинския персонал в здравните заведения, които се намират в села с по-трудни условия на работа или в новостроящи се промишлени, минни и други обекти, се предоставят за ползуване безплатна квартира, отопление и осветление, които са за сметка на съответните общински народни съвети или предприятия.


Чл. 150. На персонала в почивните домове, курортните и други балнеосанаториуми, в ученическите лагери, които се намират извън чертите на населените места, както и на персонала в хижите и туристическите станции се осигуряват безплатна квартира (за тях), отопление и осветление (и за членовете на семействата им).


Чл. 151. (1) На педагогическите кадри в селските учебни и учебно-възпитателни заведения и на живеещите при тях членове на семействата им се осигуряват безплатна квартира, отопление и осветление, а ако имат собствени жилища - само безплатно отопление и осветление, за сметка на съответните народни съвети, министерствата и другите ведомства, които финансират учебните и учебно-възпитателните заведения.

(2) Селата, в които се осигуряват безплатна квартира, отопление и осветление по предходната алинея, се определят по преценка на изпълнителните комитети на окръжните народни съвети.

(3) Изпълнителните комитети на окръжните народни съвети осигуряват безплатна квартира, отопление и осветление на младите специалисти, сключили договор за учители, възпитатели, дружинни и музикални ръководители във всички села на страната, както и в градовете на Благоевградски, Кърджалийски, Разградски, Силистренски, Смолянски, Търговищки и Шуменски окръг, за срока по договора за работа след завършване на обучението.


Чл. 152. На работниците, сключили срочен трудов договор за сезонна работа в курортите, в заведенията за обществено хранене, в кухните и столовете към курортните заведения и хижите, се осигурява безплатна квартира в общежитие или в курортното заведение или в хижата, а при невъзможност се заплащат квартирни пари.


Чл. 153. На портиерите на жилищни блокове се осигуряват безплатна квартира, осветление и вода, а при невъзможност се заплаща като компенсация допълнително месечно възнаграждение до 15 лв.


Глава четвърта.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА РАБОТА, ИЗВЪРШВАНА ИЗВЪН ПРЕКИТЕ СЛУЖЕБНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Чл. 154. (1) На персонала, който през работното време наред с основната работа извършва и допълнителна работа извън преките си служебни задължения, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в следните случаи и размери:

1. на работниците, които постоянно поддържат чистотата в тоалетните възли на търговските заведения, учебните, учебно-възпитателните и висшите учебни заведения, автогарите, жп гарите, морските (речните) гари и аерогарите - до 15 лв.;

2. на капитана, на първия помощник-капитан, на помощник-капитана и на лоцмана на корабите-влекачи (тласкачи) за времето на плаване по р. Дунав в участъка Комарно-Регенсбург-Комарно без чужд лоцман - до 40 лв.;

3. на работниците и специалистите с техническа квалификация от Централната радиорелейна и телевизионна станция в София, от междуселищните телефонни централи "Кроспойнт", от Международната телефонна и телеграфна централа и от Сдружение "ОМИР" - мрежа за предаване на данни БУЛПАК - 10 лв.;

4. на водачите на моторни превозни средства, които участвуват във: експедиране, пласьорство, придружаване на живи животни, птици, риба, товарене и разтоварване на товарни превозни средства, закупуване (снабдяване) на стоки и други материали; работа с хидроразривни, тампонажни, циментовъчни, циментосмесителни и специални геофизични апаратури за изпитване; работа с топографски и вахтови коли към сеизмични, картировъчни, геодезични, геоложки или маркшайдерски отреди; емисии и прожекции; извършват ремонт в подвижни работилници, енергоремонт на електросъоръжения, работа с агрегати или аварийно-ремонтни групи или извършват работа на: пощальон, кондуктор, санитар, екскурзовод-информатор, сондьор, фигурант, продавач (в подвижна книжарница и др.), касиер на подвижно кино и лаборант - до 30 лв.;

5. на водачите на моторни превозни средства, които извършват окачествяване на мляко в зависимост от времето, през което са изпълнявали работата, или от количеството и качеството на извършваната работа - до 50 лв. (В автомобилния транспорт за общо ползуване извършването на допълнителната работа от водачите се възлага след сключване на договор между предприятията - превозвачи и товародатели. Последните поемат задължението да осигуряват средствата, необходими за изплащането на това допълнително възнаграждение, като ги превеждат целево за изплащане на водачите.);

6. на работник или специалист, който по длъжност не е водач на моторно превозно средство, но сам кормува държавно превозно средство - до 20 лв. (Това възнаграждение се изплаща и когато превозното средство е собственост на друга социалистическа организация, която превежда целево средствата за неговото изплащане, след договаряне с организацията, с която работникът или специалистът е сключил трудов договор.);

7. на работник-продавач, магазинер, закупчик и др., който участвува в товарно-разтоварните работи при зареждане на търговски обект, на склада за хранителни продукти и кухнята към здравното заведение или на обекта на почивното дело и курортното лечение (почивен дом, курортен санаториум, пионерски и средношколски лагер, туристическа хижа, дом, спалня и др.) със стоки, амбалаж и др. или при изкупуване на селскостопанска продукция от населението - до 30 лв.;

8. на работник, който постоянно извършва и административна работа (приемане, предаване на поръчки, съхраняване и раздаване на материали, събиране и отчитане на суми и др.), ако друг работник не изпълнява тази работа - до 30 лв.;

9. на капитан на драгажен плавателен съд, който ръководи и керван от такива съдове - 10 лв.;

10. на борден домакин, който реализира стокооборот във валута при обслужване на пътниците по международни авиолинии - от равностойността на стокооборота в левове:

а) в свободно конвертируема валута - до 8 на сто;

б) в социалистическа валута - до 5 на сто;

11. на работник от хлебопроизводството, който извършва сам продажбата на хляб - до 15 лв.;

12. на работник-извозвач от дърводобива, файтонджия, каруцар, колар или ездач (жокей) и др., който се грижи за държавния добитък - за всяко животно: вол или ездитен (спортен) кон - по 5 лв., кон или муле - по 4 лв., магаре - по 3 лв.;

13. на работник от племенните или кандидат-племенните ферми или групи в неплеменните ферми, който участвува във воденето и отчитането на племенната работа и в контрола на продуктивните качества на зачислените му животни и птици, при спазване на изискванията, определени от съответния компетентен орган - до 15 лв.;

14. на работник или специалист в предприятие, организация, министерство или друго ведомство, експлоатиращо моторни превозни средства, който извършва и работа по безопасността на движението, ако няма специализирана служба - до 30 лв.;

15. на пласьор, който извършва и товарно-разтоварни работи, както и на товарач (разтоварач), който извършва и пласьорска работа - до 15 лв.;

16. на длъжностно лице, което обслужва и телекса на предприятието (организацията) - до 15 лв.;

17. на агроном или техник със селскостопанско образование и на ветеринарен лекар и техник, който завежда и склад за препарати за растителна защита или за ветеринарни лекарства и препарати - 10 лв.;

18. на работник от артистичен състав, който извършва работа и на уредник в състава (оркестър, хор, балет, ансамбъл), ако за тази работа няма щатна длъжност - до 15 лв.;

19. на работник, който изплаща и пенсии по домовете - за всяка изплатена пенсия по 0,08 лв.;

20. на член на корабен екипаж, който през време на плаване на кораба изпълнява задълженията на съпроводител на жив добитък, се заплаща допълнително възнаграждение във валута или в левове в размер по споразумение с товароподателя или товарополучателя съгласувано с КТСД, Министерството на финансите и централното ръководство на професионалните съюзи;

21. на работници, участвуващи пряко в обучението на млади (нови) работници или специалисти непосредствено на работните места и на ученици от учебните заведения, включително при професионалната реализация на учащите се през третата степен на обучение, непосредствено на работните места в учебно-производствените бази или в производствените звена - в зависимост от броя на обучаваните, вида и времетраенето на обучението и др. - до 55 лв., диференцирано от КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи;

22. на работник, на когото е възложено да опазва и съхранява архивни материали - до 20 лв.

(2) Диференцирането на допълнителното възнаграждение по предходната алинея, както и възлагането на допълнителната работа се извършват от съответния ръководител на предприятието, организацията, министерството, другото ведомство съгласувано с профкомитета, ако не е установено друго.


Чл. 155. (1) На отговорника по административното обслужване се заплаща допълнително месечно възнаграждение, диференцирано в зависимост от общата численост на персонала в социалистическите организации, както следва:

1. до 40 лв. - от 1501 до 2000 и повече бройки;

2. до 30 лв. - от 1001 до 1500 бройки;

3. до 20 лв. - от 501 до 1000 бройки;

4. до 15 лв. - от 101 до 500 бройки;

5. 10 лв. - до 100 бройки включително.

(2) В случаите, когато общият брой на персонала е над 2000 души, за всеки следващи 2000 бройки персонал може да се определя още по един отговорник по административното обслужване, като и на него се заплаща допълнително възнаграждение в размер до 40 лв.

(3) Ръководството на предприятието, съгласувано със съответния профкомитет определя конкретния размер на допълнителното възнаграждение по предходната алинея в зависимост от броя на извършваните услуги, обема и сложността на работата по административното обслужване.

(4) Ръководителят на предприятието обявява със заповед пред колектива определения отговорник по административното обслужване, както и правата и задълженията му и организацията на работа по административното обслужване.


Чл. 156. (1) За съвместяване на длъжности и специалности в системата на народната просвета се заплаща допълнително месечно възнаграждение, както следва:

1. на учителите и на директорите с преподавателски часове в началните училища за работата им в извънучебно време като възпитатели в занимални, общежития, пансиони или полуинтернати с групи над 15 деца - до 30 лв.;

2. на детските учителки - за ежедневната им работа в лятна детска градина или площадка през целия месец без смяна, както и при малочислени групи в детските градини (от 5 до 15 деца) в група без смяна - до 30 лв.;

3. на учителите, които водят слети класове: за два класа - 6 лв.; за 3 класа - 8 лв.; за 4 класа - когато занятията се водят на две смени при 6-часова дневна преподавателска работа - 20 лв.;

4. на учителите - класни и курсови ръководители в училищата - 20 лв.;

5. на директора и зам.-директорите на базови училища и на учители, възпитатели, дружинни и музикални ръководители, които са определени по установения ред да организират и провеждат базовата практика с бъдещите педагогически кадри, за периода на обучението - до 20 лв.;

6. на директора, зам.-директора или определен учител или възпитател, който изпълнява функциите и на управител на несамостоятелен пансион или общежитие към училището (интерната) при над 100 ученици - 15 лв., а при под 100 ученици - 10 лв.;

7. на ръководител на курс, организиран за изучаване на български език от български граждани с недостатъчна подготовка по български език: 50 лв., когато курсът е със 7 и повече групи; 45 лв. - с 5 до 7 групи, 35 лв. - с 3 до 5 групи, 20 лв. - с 1 до 2 групи.

(2) За съвместяване на длъжности в системата на народното здраве се заплаща допълнително месечно възнаграждение, както следва:

1. на лекар-ординатор (или старша медицинска сестра, акушерка), който завежда детски ясли:

а) с до 60 места (легла) - до 20 лв.;

б) за всеки 10 следващи над 60 места (легла) - още по 1 лев;

2. на медицинска сестра (акушерка) в стационарни здравни заведения, която извършва работата и на главна медицинска сестра (главна акушерка) - 10 лв.;

3. на лекар, който завежда и селска поликлиника, селска здравна служба или самостоятелен селски здравен участък - до 25 лв.;

4. на лекар или фелдшер, който завежда и аптечен пункт - до 30 лв.

(3) Диференцирането на допълнителното възнаграждение по предходните алинеи, когато размерът му е предвиден "до", се извършва от ръководителя, който има право да сключва трудови договори с посочените педагогически или медицински кадри.


Глава пета.
ДРУГИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ

Чл. 157. (Изм. - ДВ, бр. 42 от 1991 г.) (1) На лица, които се привличат за извършване на определен вид работа, се заплаща възнаграждение в следните случаи:

1. на нещатен: главен (зам. главен) редактор или член на редакционна колегия на вестник, списание или бюлетин; ръководител на самодеен художествен колектив, режисьор, диригент, хореограф, художник, корепетитор, литератор и др.; ръководител (отговорник) на детска музикална и балетна школа, кръжок, школа по изобразителни изкуства или образователни курсове; киномеханик, който извършва прожекция на филми, превозва, монтира, демонтира и поддържа киномашините; сътрудник по посещенията в държавните театри, оркестри, хорове, ансамбли, циркове и други институти по изкуствата;

2. на член на управителния или на контролния съвет на кооперативна организация, който не работи в нея и не получава възнаграждение за това на друго основание - за всяко заседание или при ангажираност повече от 3 часа на ден.

(2) Условията, редът и размерите на възнаграждението по ал. 1 се определят във вътрешните правила по работната заплата или в заповедта за привличане на лицето, издадена от ръководителя на организацията.


Чл. 158. (1) На учителите, работещи като нещатни дружинни ръководители, се заплаща допълнително месечно възнаграждение в зависимост от качеството и резултатите от работата им, както следва:

1. за ръководство до 4 пионерски отряда и чети "Чавдарче" включително - до 25 лв.;

2. за ръководство до 8 пионерски отряда и чети "Чавдарче" включително - до 35 лв.;

3. за ръководство на повече от 8 пионерски отряда и чети "Чавдарче" - до 50 лв.

(2) Определянето на конкретния размер на допълнителното възнаграждение по предходната алинея се извършва от ръководителя на училището, като на нещатните дружинни ръководители с полувисше образование това възнаграждение се намалява с 20 на сто, а със средно образование - с 25 на сто.

(3) Допълнителното възнаграждение по предходните алинеи се заплаща и на нещатните комсомолски организатори в училищата, като вместо броя на пионерските отряди и чети "Чавдарче" се взема пред вид броят на комсомолските дружества.


Чл. 159. На курсант от Висшето народно военнотранспортно училище "Т. Каблешков" - за самостоятелна работа като пом.-локомотивен машинист, кондуктор, кабинен оператор, стрелочник, вагонооператор и маневрист през време на производствената практика, се заплаща трудово възнаграждение в размер до 70 на сто от основното месечно трудово възнаграждение, определено за изпълняваната длъжност, за времето, през което е работено.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. Думите "работник", "служител", "кооператор", "ръководни кадри", "специалист", "помощен (обслужващ) персонал" и др. запазват значенията, които са имали до приемането на класификацията на персонала, зает в народното стопанство.

2. "Ръководство на предприятието" е административното ръководство на предприятието и колективният изборен орган на управление (стопански съвет, управителен съвет, оперативно бюро и др.).


§ 2. Увеличеното основно месечно възнаграждение (тарифна или щатна месечна заплата) по чл. 16 и чл. 17 служи за база, от която се изчисляват размерите, определени в процент към основното възнаграждение, на допълнителни трудови възнаграждения, обезщетения и др.


§ 3. Средствата, необходими за изплащане на допълнителните трудови възнаграждения по чл. 88, 104, 107, 109, 110 и 137 в дейностите, финансирани от държавния бюджет, се определят по окръзи от Министерството на финансите съгласувано с КТСД и централното ръководство на професионалните съюзи.


§ 4. Разпоредбите на чл. 104, 137 и 151 се прилагат и за преподавателите по спортна подготовка към спортното училище в гр. Чепеларе.


§ 5. Изпълнителните комитети на народните съвети във всички населени места, в които се прилага Законът за наемните отношения, с изключение на София, Пловдив и Варна, осигуряват квартира на висшите и полувисшите (средните) медицински кадри, които не са жители на населените места, като ги настаняват в държавни жилища. Ако народният съвет не може да осигури държавна квартира и лицето е принудено да живее в квартира със свободно договорен наем, народният съвет заплаща разликата между основната наемна цена и фактически заплащания наем по реда на § 16 от Тарифата за наеми на жилищни помещения и на помещения и места, предназначени за стопански и административни нужди (обн., ДВ, бр. 49 от 1970 г.; изм. и доп., бр. 50 и 91 от 1973 г., бр. 85 от 1974 г., бр. 18 от 1979 г., бр. 48 от 1982 г. и бр. 51 от 1985 г.).


§ 6. Персоналът от строително-монтажните организации и работещите като инвеститорски контрол или постоянен авторски надзор за времето, когато работят на строителни обекти, включени в списъка по ал. 3 на чл. 102, и намиращи се извън постоянното си местожителство или местопребиваване, запазват жителството си и заеманите квартири преди постъпването на обекта.


§ 7. Столичният народен съвет и общинските народни съвети - Пловдив и Варна, запазват квартирите на висшите медицински кадри, които са жители на София, Пловдив и Варна и са постъпили по собствено желание на работа в други населени места в страната.


§ 8. Предоставените безплатни квартири по реда на чл. 149-152 се осигуряват с минимално обзавеждане, определено от съответния министър или ръководител на обединение.


§ 9. (1) Аграрно-промишлените и промишлено-аграрните комплекси, горските комбинати и стопанските предприятия могат да заплащат на лекарите и стоматолозите от селските здравни заведения и участъци в районите им допълнително месечно възнаграждение, чийто общ размер не може да надвишава 60 лв. на отделно лице, а на фелдшерите, акушерките и медицинските сестри - съответно 30 лв. Средствата за това възнаграждение се вземат от съответните им фондове за социални и културни мероприятия. Конкретният размер на възнаграждението и начинът на заплащането му се определят с договор.

(2) Стопанските предприятия извън посочените в ал. 1 могат да заплащат допълнително месечно възнаграждение по реда на същата алинея на лекарите и стоматолозите, обслужващи непосредствено техните трудови колективи, като общият размер на възнаграждението на отделно лице не може да надвишава 40 лв. месечно.


§ 10. На преместените на работа в други населени места медицински кадри по чл. 95 от Закона за народното здраве, ако повременното им трудово възнаграждение се намалява, се заплаща разликата до старото им повременно трудово възнаграждение.


§ 11. Артистите-оркестранти, които ползуват собствен музикален инструмент или лично концертно облекло - фрак, смокинг и др., и тези, на които не се осигуряват служебно и за сметка на института по културата струни, косми, платъци, стройки и др., получават вместо наем допълнително месечно възнаграждение по ред, начин и в размери, утвърдени от Министерството на финансите по предложение на Комитета за култура и Съюза на музикалните дейци в България.


§ 12. (Попр. - ДВ, бр. 33 от 1987 г.) Допълнителните трудови възнаграждения по чл. 3-5, 7-13, 15, ал. 1, чл. 16, 19, ал. 1, т. 1-6, чл. 21, 24, 39, 44, 66, 74, 75, 77, 90, 97-100, 102, 103, ал. 1, т. 2, чл. 108, 111, 112, т. 1-4 и 6, чл. 119, 120, 122, 124, 134, 143, т. 1, 5, 6 и 7, чл. 150 и 157, ал. 1, т. 3 и 4 се прилагат и за офицерите и свръхсрочнослужещите от системата на МНО, МВР, на Строителните и на Транспортните войски, когато работят при посочените неблагоприятни и други условия. Конкретните размери на тези допълнителни възнаграждения се определят от ръководителя на съответното министерство и друго ведомство.


Преходни разпоредби

§ 13. На персонала, зает в изграждането на строителни обекти, на които се заплаща допълнителното възнаграждение по реда на Разпореждане № 510 на бившия К-т за стопанска координация от 1970 г. (необнародвано), продължава да се изплаща това възнаграждение по размерите, определени в левове преди приемането на наредбата до завършването на обектите.


Заключителни разпоредби

§ 14. Наредбата се издава на основание чл. 244, ал. 1, т. 5 от Кодекса на труда и влиза в сила от 1 януари 1987 г.


§ 15. Тази наредба отменя:

1. Наредбата за допълнителните трудови възнаграждения за неблагоприятни и други специфични условия на труд (обн., ДВ, бр. 19 от 1977 г.; изм. и доп., бр. 32 и 96 от 1977 г.; бр. 82 от 1978 г.; бр. 32, 38, 52, 63 и 94 от 1979 г.; бр. 38, 56, 69, 72 от 1980 г.; попр. бр. 77 от 1980 г.; изм. и доп., бр. 88, 95 и 99 от 1980 г.; бр. 5 от 1981 г.; попр., бр. 20 от 1981 г.; изм. и доп., бр. 21, 27, 68 и 100 от 1981 г.; бр. 8, 19, 24, 31, 38 и 51 от 1982 г.; попр., бр. 52 от 1982 г.; изм. и доп., бр. 25 и 86 от 1983 г.; бр. 1, 5, 10, 61, 65, 68, 71 и 91 от 1984 г.; ПМС № 67 от 1984 г. (необнародвано); бр. 13, 21, 30, 58, 85 и 95 от 1985 г. и бр. 5 от 1986 г.).

2. Второто изречение на ал. 2 и букви "а", "б" и "в", ал. 3 и от ал. 4 второто изречение на т. 2 на ПМС № 53 от 1968 г. (необнародвано); изм. с § 1 на ПМС № 42 от 1984 г. (ДВ, бр. 65 от 1984 г.).

3. Точки 1 и 2 от Разпореждане № 189 на Бюрото на МС от 1974 г. (необнародвано).

4. Точка 4 от Разпореждане № 230 на Бюрото на МС от 1975 г. (необнародвано).

5. Член 14 от ПМС № 169 от 1975 г. (обн., ДВ, бр. 5 от 1976 г.; изм. и доп., бр. 70 от 1976 г., бр. 47 от 1978 г., бр. 100 от 1980 г. и бр. 56 от 1982 г.).

6. Точка 4, ал. 2 от Разпореждане № 29 на Бюрото на МС от 1977 г. (обн., ДВ, бр. 28 от 1977 г.; изм., бр. 66 от 1978 г.).

7. Точка 5 от Разпореждане № 107 на Бюрото на МС от 1977 г. (необнародвано).

8. Параграфи 25-37 вкл. от ПМС № 75 от 1977 г. (ДВ, бр. 96 от 1977 г.).

9. Точка 4 от Разпореждане № 9 на Бюрото на МС от 1978 г. (необнародвано).

10. Членове 3, 4 и 5 и § 1, 2, 3 от ПМС № 17 от 1978 г. (обн., ДВ, бр. 38 от 1978 г.; изм., бр. 68 от 1981 г.).

11. Алинеи 2 и 3 на т. 3 и т. 5 от Разпореждане № 30 на Бюрото на МС от 1978 г. (необнародвано).

12. Член единствен от ПМС № 42 от 1978 г. (ДВ, бр. 69 от 1978 г.).

13. Точки 3 и 4 от Разпореждане № 70 на Бюрото на МС от 1978 г. (необнародвано).

14. Член 1, чл. 2 и § 1 от ПМС № 17 от 1979 г. (ДВ, бр. 32 от 1979 г.).

15. Член 3 от ПМС № 19 от 1979 г. (ДВ, бр. 37 от 1979 г.).

16. Параграфи 34-36 от ПМС № 26 от 1979 г. (ДВ, бр. 52 от 1979 г.).

17. Точка 4 от Разпореждане № 36 на Бюрото на МС от 1979 г. (необнародвано).

18. Член 17 и чл. 18 на Постановление № 38 на Министерския съвет от 1979 г. (ДВ, бр. 63 от 1979 г.).

19. Точка 5 на Разпореждане № 26 на Бюрото на Министерския съвет от 1980 г. (необнародвано).

20. Точка 11 от Разпореждане № 37 на Бюрото на МС от 1980 г. (необнародвано).

21. Параграф единствен от ПМС № 46 от 1980 г. (ДВ, бр. 69 от 1980 г.).

22. Параграф 2 от ПМС № 7 от 1981 г. (ДВ, бр. 21 от 1981 г.).

23. Параграф 1 от ПМС № 9 от 1982 г. (ДВ, бр. 19 от 1982 г.).

24. ПМС № 17 от 1982 г. (ДВ, бр. 31 от 1982 г.).

25. ПМС № 20 от 1982 г. (ДВ, бр. 38 от 1982 г.).

26. Алинеи 4, 5, 6 и 7 на чл. 8 от Постановление № 22 на ЦК на БКП и МС от 1982 г. (ДВ, бр. 42 от 1982 г.).

27. Параграфи 2 и 3 от ПМС № 26 от 1982 г. (обн., ДВ, бр. 51 от 1982 г.; попр., бр. 52 от 1982 г.).

28. Параграф 1 от ПМС № 6 от 1983 г. (ДВ, бр. 25 от 1983 г.).

29. Параграф 2 от ПМС № 48 от 1984 г. (ДВ, бр. 68 от 1984 г.).

30. Член 10 от ПМС № 60 от 1984 г. (ДВ, бр. 91 от 1984 г.).

31. Параграф 1 от ПМС № 67 от 1984 г. (необнародвано).

32. Член 4 и чл. 6 от ПМС № 7 от 1985 г. (ДВ, бр. 13 от 1985 г.).

33. Точки 2 и 3 на чл. 2 от ПМС № 15 от 1985 г. (ДВ, бр. 30 от 1985 г.).

34. Алинеи 5, 6 и 7 на чл. 8 от ПМС № 20 от 1985 г. (необнародвано); доп., т. 2 на параграф единствен от ПМС № 35 от 1986 г. (необнародвано).

35. Параграф 1 от ПМС № 67 от 1985 г. (ДВ, бр. 95 от 1985 г.).


§ 16. (1) Контролът по изпълнението на тази наредба се възлага на КТСД и на централното ръководство на професионалните съюзи, които дават указания за решаване на въпроси, възникнали при нейното прилагане.

(2) Указание за решаване на възникналите въпроси по прилагането на чл. 102 дават председателят на Държавната планова комисия, министърът на финансите и председателят на КТСД съгласувано с централното ръководство на професионалните съюзи.


Приложение № 1, към чл. 108 и чл. 109


Списък на селищните системи и на населените места, в които се заплаща допълнителното възнаграждение по чл. 108 и чл. 109, ал. 1 от наредбата

(Изм. - ДВ, бр. 81 от 1988 г.)


БЛАГОЕВГРАДСКИ ОКРЪГ

Селищна система С а т о в ч а: всички населени места.

Селищна система Г ъ р м е н: с. Дебрен, с. Долно Дряново, с. Крушево, с. Хвостяне.

Селищна система Х а д ж и д и м о в о: всички населени места.

Селищна система К а т у н ц и: всички населени места.

Селищна система П е т р и ч: с. Беласица, с. Габрене, с. Гюргево, с. Долно Спанчево, с. Дрангово, с. Камена, с. Капатово, с. Ключ.

Селищна система К о л а р о в о: с. Коларово, с. Кромидово, с. Кулата, с. Кърналовово, с. Марикостиново, с. Марино поле, с. Митино, с. Михнево, с. Мулетарово, с. Ново Кономлади, с. Припечене, с. Рибник, с. Ръждак, м. Самуилова крепост, с. Самуилово, с. Скрът, с. Старчево, с. Тополница, с. Чучулигово, с. Яворница.

Селищна система П ъ р в о м а й: всички населени места.

Селищна система С т р у м я н и: с. Велющец, с. Вракуловица, с. Гореме, с. Горна Крушовица, с. Горна Рибница, с. Добри Лаки, м. Драката, с. Игралище, с. Илинденци, с. Каменица, с. Клепало, с. Колибите, с. Кърпелово, с. Махалата, с. Никудин, с. Палат, с. Раздол, с. Седелец, с. Струмяни, с. Цапарево.

Селищна система К р е с н а: с Будилци, с. Горна Брезница, с. Сливница.

Селищна система С и м и т л и: с. Брестово, с. Докатичево, с. Железница, с. Кадийца, с. Крупник, с. Полена, с. Сухострел, с. Тросково, с. Черниче.

Селищна система Б л а г о е в г р а д: с. Българчево, с. Габрово, с. Дебочица, с. Дренково, с. Зелендол, с. Клисура, с. Лешко, с. Лисия, с. Мощанец, с. Обел, с. Падеш, с. Покровник, с. Селище, с. Станке Лисичково.

БУРГАСКИ ОКРЪГ

Селищна система М и ч у р и н: гр. Ахтопол, с. Бродилово, с. Българи, с. Варвара, с. Велика, с. Изгрев, с. Кондолово, с. Кости, с. Писменово, с. Резово, с. Синеморец, с. Фазаново.

Селищна система М а л к о Т ъ р н о в о: всички населени места.

Селищна система Г р у д о в о: с. Белеврен, с. Богданово, с. Варовник, с. Вълчаново (Тагарево), с. Голямо Буково, с. Горно Ябълково, с. Гранитец, с. Граничар, с. Долно Ябълково, с. Желязково, с. Кирово, с. Синьо камене, с. Сливово, с. Факия.

Селищна система С о з о п о л: с. Вършило, с. Индже войвода, с. Крушовец, с. Габър.

ВИДИНСКИ ОКРЪГ

Селищна система Ч у п р е н е: всички населени места.

Селищна система Б е л о г р а д ч и к: всички населени места (без гр. Белоградчик).

Селищна система М а к р е ш: всички населени места:

Селищна система Г р а м а д а: с. Бранковци, с. Тошевци.

Селищна система К у л а: с. Големаново, с. Извор махала, гр. Кула, с. Коста Перчево, с. Полетковци, с. Старопатица.

Селищна система Б о й н и ц а: всички населени места.

Селищна система Б р е г о в о: всички населени места.

КЪРДЖАЛИЙСКИ ОКРЪГ

Селищна система Б е н к о в с к и: всички населени места.

Селищна система А в р е н: всички населени места.

Селищна система И в а й л о в г р а д: всички населени места.

Селищна система К о р к о в о: всички населени места.

Селищна система К р у м о в г р а д: с. Багрилци, с. Бук, с. Голяма чинка, с. Гривка, с. Гулийка, с. Доборско, с. Дъждовник, с. Едрино, с. Звън, с. Зиморница, с. Златолист, с. Каменка, с. Кандилкас, с. Лещарка, с. Луличка, с. Малка чинка, с. Метлика, с. Пашинци, с. Овчари, с. Пелин, с. Перуника, с. Подрумче, с. Раличево, с. Рибино, с. Рогач, с. Самовила, с. Скалак, с. Сливарка, с. Сърнак, с. Токачка, с. Тополка, с. Чал, с. Чернооки.

Селищна система П о д к о в а: всички населени места.

Селищна система Д ж е б е л: с. Генерал Гешево, с. Добринци, с. Жълъдово.

Селищна система М о м ч и л г р а д: с. Конче, с. Ралица, с. Седефче.

КЮСТЕНДИЛСКИ ОКРЪГ

Селищна система Н е в е с т и н о: с. Ваксево, с. Ветрен, с. Длъхчево-Сабляр, с. Згурово, с. Илия, с. Кадровица, с. Пелатиково, с. Рашка Гращица, с. Раково, с. Смоличано, с. Страдалово, с. Тишаново, с. Църварица, с. Чеканец.

Селищна система К ю с т е н д и л: с. Богослов, с. Горна Брестница, с. Мирово, с. Ново село, с. Савойски, с. Сажденик, с. Цървена ябълка.

Селищна система К о ч е р и н о в о: с. Фролош.

Селищна система Г ъ р л я н о: всички населени места.

Селищна система Д р а г о в и щ и ц а: с. Блатец, с. Горановци, с. Горно Уйно, с. Гърбино, с. Дождевица, с. Долно Уйно, с. Ивановци, с. Кършалево, с. Лисец, с. Ломница, с. Мазарачево, с. Полетинци, с. Полска Скакавица, с. Радловци, с. Режинци, с. Чудинци.

Селищна система Т р е к л я н о: всички населени места.

МИХАЙЛОВГРАДСКИ ОКРЪГ

Селищна система Б е р к о в и ц а: с. Бистрилица, с. Гаганица, с. Костенци, с. Котеновци, с. Лесковец, с. Черешовица.

Селищна система Г е о р г и Д а м я н о в о: с. Гаврил Геново, с. Георги Дамяново, с. Главановци, с. Говежда, с. Дива Слатина, с. Дългидел, с. Еловица, с. Копиловци, с. Меляне, с. Помеждин.

Селищна система Ч и п р о в ц и: всички населени места.

ПЕРНИШКИ ОКРЪГ

Селищна система Т р ъ н: всички населени места.

Селищна система З е м е н: всички населени места.

Селищна система Б р е з н и к: с. Брусник, с. Банище, с. Горна Секирна, с. Долна Секирна, с. Душници, с. Брезнишки извор, с. Завала, с. Красава, с. Кривонос, с. Озърновци, с. Ребро, с. Ръжавиц, с. Станьовци, с. Ярославци.

Селищна система К о в а ч е в ц и: всички населени места.

СМОЛЯНСКИ ОКРЪГ

Селищна система Б о р и н о: всички населени места.

Селищна система Д е в и н: с. Водни пад, с. Гьоврен, м. Жребево, с. Кестен, с. Триград.

Селищна система Д о с п а т: всички населени места.

Селищна система С м о л я н: м. Димово, с. Кремене, с. Мугла, м. Надарци, с. Пещера, м. Попрелка, с. Полковник Серафимово, с. Турян, м. Чамла, с. Чокманово.

Селищна система З л а г о г р а д: всички населени места.

Селищна система М а д а н: с. Бориново, м. Върба, м. Печинска.

Селищна система Р у д о з е м: всички населени места.

Селищна система С м и л я н: всички населени места.

Селищна система Ш и р о к а л ъ к а: с. Гела, с. Сулица.

СОФИЙСКИ ОКРЪГ

Селищна система Д р а г о м а н: всички населени места.

Селищна система Г о д е ч: с. Букоровци, с. Бърля, с. Връдловци, с. Върбница, с. Голеш, с. Каленовци, с. Комщица, с. Мургаш, с. Равна, с. Разбоище, с. Ропот, с. Смолча, с. Станинци, с. Туден, с. Гинци, с. Губеш.

ХАСКОВСКИ ОКРЪГ

Селищна система Л ю б и м е ц: гр. Любимец, с. Белица, с. Васково, с. Вълче поле, с. Георги Добрево, с. Дъбовец, с. Йерусалимово, с. Лозен, с. Малко градище, с. Оряхово.

Селищна система С в и л е н г р а д: всички населени места.

Селищна система М а д ж а р о в о: всички населени места.

Селищна система Х а р м а н л и: с. Дримчево, с. Изворово, с. Черепово, с. Браница, с. Българин, с. Доситеево, с. Рогозиново, с. Шишманово, с. Богомил, с. Коларово.

ЯМБОЛСКИ ОКРЪГ

Селищна система Б о л я р о в о: всички населени места.

Селищна система Е л х о в о: с. Вълча поляна, с. Голям дервент, с. Гранитово, с. Лалково, с. Лесово, с. Малко Кирилово, с. Маломирово, с. Мелница, с. Раздел, с. Славейково, с. Чернозем.

Селищна система Т о п о л о в г р а д: с. Българска поляна, с. Дуганово, с. Мрамор, с. Орешник, с. Планиново, с. Присадец, с. Радовец, с. Сакарци, с. Срем, с. Устрем, с. Филипово, с. Хлябово.


Приложение № 2 към чл. 109, ал. 1


Списък на селищните системи и на населените места, в които се заплаща допълнителното възнаграждение по чл. 109, ал. 1 от наредбата


КЪРДЖАЛИЙСКИ ОКРЪГ

Селищна система Д ж е б е л: с. Припек, с. Лебед, с. Ридино, с. Устрен, с. Ямино, с. Великденче, с. Илийско, с. Рогозари, с. Козица, с. Контил, с. Шерна, с. Черешка, с. Джебел, с. Душинково, с. Полянци, с. Рогозче, с. Купците, с. Мрежичко.

Селищна система М о м ч и л г р а д: Момчилград, с. Синделци, с. Сенце, с. Постник, с. Девинци, с. Гургулица, с. Теке, с. Момина сълза, с. Биволяне, с. Долна Чобанка, с. Спътник.

Селищна система К р у м о в г р а д: Крумовград, с. Странджево, с. Сбор, с. Джанка, с. Ковил, с. Орешари, с. Поточница, с. Морянци, с. Студен кладенец, с. Красино, с. Котлари, с. Бреговец.

Селищна система Б я л и з в о р: с. Бял извор, с. Жълтуша, с. Падина, с. Диамандово, с. Мусево, с. Седларци, с. Еньовче, с. Срънско, с. Чолаково.

Селищна система А р д и н о: всички населени места.


Приложение № 3 към чл. 110


Списък на селищата, в които се заплаща допълнително възнаграждение по чл. 110 от наредбата


БЛАГОЕВГРАДСКИ ОКРЪГ

Селищна система Г ъ р м е н: Дъбница, Хвостяне.

Селищна система К о л а р о в о: Яворница, Камена.

Селищна система Х а д ж и д и м о в о: Блатска.

БУРГАСКИ ОКРЪГ

Селищна система Р у е н: Руен, Ябълчево, Преображенци, Вресово, Зайчар, Шиварово, Дъскотна, Вишна, Дропла, Заимчево, Планиница, Речица, Снежа, Ясеново, Добра поляна, Каменяк, Снягово, Топчийско, Просеник, Ръжица, Разбойна, Люляково, Листец, Рупча, Скалак, Череша, Трънак, Билка, Добромир, Каравельово, Соколец, Струя, Сини рид, Подгорец, Средна махала, Дюля, Припек, Мрежичко, Рожен, Рудина.

Селищна система С у н г у р л а р е: Бероново, Садово, Везенково, Манолич, Пчелин, Лозарево, Вълчин, Костен, Климаш, Подвис, Прилеп, Камчия, Босилково, Съединение, Черница, Ведрово, Велислав, Грозден.

Селищна система П о м о р и е: Бата, Страцин, Белодол, Косовец, Гълъбец, Порой, Горица, Каблешково, Габерово, Дъбник, Медово.

Селищна система А й т о с: Зетьово, Малка поляна, Мъглен, Пещерско, Черна могила, Пирне, Кара Георгиево, Чукарка, Черноград, Тополица, Раклиново.

Селищна система Г р у д о в о: Загорци.

Селищна система К а м е н о: Русокастро, Ливада, Свобода, Камено.

Селищна система К а р н о б а т: Невестино, Соколово, Кликач, Хаджиите, Зимен, Искра, Драгово, Екзарх Антимово, Житосвят.

Селищна система С о з о п о л: Равна гора, минно селище "Росен".

Селищна система Б у р г а с: минно селище "Черно море", Банево, Драганово, Брястовец, Изворище.

ВАРНЕНСКИ ОКРЪГ

Селищна система Д ъ л г о п о л: Медовец, Поляците, Лопушна, Партизани, Рояк, Цонево.

Селищна система В е т р и н о: Белоградец, Доброплодно, Ягнило.

Селищна система Г е о р г и Т р а й к о в: Булаир, Гроздево.

Селищна система С у в о р о в о: Николаевка.

Селищна система В ъ л ч и д о л: Стефан Караджа, Генерал Киселово, Войводино, Генерал Колево, Изворник, Оборище, Караманите, Калоян, Бояна.

Селищна система Б е л о с л а в: Езерово.

Селищна система П р о в а д и я: Черноок, Славейково.

Селищна система Б я л а: Господиново, Дюлино.

ЛОВЕШКИ ОКРЪГ

Селищна система Д е р м а н ц и: Бежаново.

Селищна система Л е т н и ц а: Горско Сливово.

Селищна система Л о в е ч: Малиново.

Селищна система Т р о я н: Борима, Дебнево.

Селищна система А л е к с а н д р о в о: Александрово.

ПАЗАРДЖИШКИ ОКРЪГ

Селищна система Б а т а к: Нова махала, Фотиново.

Селищна система Л и с и ч е в о: Боримечково.

ПЛОВДИВСКИ ОКРЪГ

Селищна система Т о п о л о в о: Три могили, Мостово, Новаково, Тополово, Орешец, Долнослав.

Селищна система П ъ р в о м а й: Жълт камък, Воден, Пилашево, Езерово, Драгойново.

Селищна система П л о в д и в - V районен народен съвет: Устина, Куклен, Брани поле.

Селищна система А с е н о в г р а д: Долно Воден, Мулдава, Златовръх, Горно Воден.

Селищна система К а р л о в о: Розино, Христо Даново, Анево.

Селищна система С а д о в о: Моминско.

РАЗГРАДСКИ ОКРЪГ

Селищна система С е н о в о: Сеново, Глоджево, Каменово, Равно, Топчии.

Селищна система Х л е б а р о в о: Хлебарово, Езерче, Костанденец.

Селищна система С а м у и л: Самуил, Желязковец, Хърсово, Владимировци, Богомилци, Кривица, Хума, Богнадци, Голяма вода, Здравец, Ножарево, Пчелина, Голям извор.

Селищна система Л о з н и ц а: Лозница, Веселина, Гороцвет, Трепище, Бели Лом, Синя вода, Градина, Чудомир, Крояч, Манастирско, Каменар, Студенец, Манастирци, Сейдол.

Селищна система Ю п е р: Юпер, Бисерци, Тертер, Мъдрево, Сеслав, Звънарци, Божурово.

Селищна система К у б р а т: Север, Брестовене, Беловец, Тетово, Точилари, Горичево, Задруга, Медовене, Савин.

Селищна система З а в е т: Завет, Острово, Веселец, Прелез, Сушево.

Селищна система Р а з г р а д: Раковски, Дянково, Киченица, Мортагоново, Осенец, Ясновец, Дряновец, Липник, Радинград, Недоклан, Побит камък, Ушинци, Благоево, Балкански.

Селищна система И с п е р и х: Лъвино, Голям Поровец, Йонково, Средноселци, Иван Шишманово, Делчево, Белинци, Вазово, Духовец, Китанчево, Лудогорци, Подайва, Райнино, Свещари, Тодорово, Бърдоква, Конево, Къпиновци, Печеница, Старо селище, Яким Груево, Малък Поровец.

РУСЕНСКИ ОКРЪГ

Селищна система Б я л а: Полско Косово, Бойка, Ботров.

Селищна система Д в е м о г и л и: Кацелово, Бъзовец, Батишница, Чилнов, Помен, Каран Върбовка, Острица.

Селищна система Б о р о в о: Обретеник, Горно Абланово, Батин.

Селищна система С л и в о п о л е: Борисово, Сливо поле, Юделник, Стамболово, Кошарна, Голямо Враново, Малко Враново, Бръшлян, Бабово.

Селищна система И в а н о в о: Тръстеник, Кошов.

Селищна система В я т о в о: Вятово, Смирненски, Писанец, Бъзън.

Селищна система Н о в о с е л о: Семерджиево, Хотанца, Ястребово.

Селищна система Щ р ъ к л е в о: Щръклево, Сваленик.

Селищна система Ц е н о в о: Новград, Беляново.

СИЛИСТРЕНСКИ ОКРЪГ

Селищна система К а й н а р д ж а: Кайнарджа, Средище, Зарник, Голеш, Посев.

Селищна система О к о р ш: Окорш, Паисиево, Правда, Руйно, Яребица, Овен, Вокил, Долец, Боил, Орешене.

Селищна система А л ф а т а р: Цар Асен, Алеково, Чуковец, Бистра.

Селищна система Г л а в е н и ц а: Главеница, Стефан Караджа, Черногор, Зебил, Ножарево, Звенимир, Листец, Вълкан, Падина, Калугерене.

Селищна система И ш и р к о в о: Брадвари, Йорданово, Иширково.

Селищна система З а ф и р о в о: Зафирово, Сокол, Д. Ряхово, Суходол, Косара, Богданци, Коларово, Дичево, Бащино.

Селищна система С и т о в о: Искра, Добротица, Босна, Любен.

Селищна система Д у л о в о: Долово, Черник, Чернолик, Межден, Секулово, Таслаково, Грънчарово, Златоклас, Поройно, Водно, Черковна, Козяк, Раздел, Колобър.

Селищна система Т у т р а к а н: Нова Черна, Цар Самуил, Варненци, Шуманци, Преславци, Бреница.

СЛИВЕНСКИ ОКРЪГ

Селищна система К о т е л: Ябланово, Соколарци, Филаретово, Малко село, Тупузово, Орлово, Остра могила, Стрелци, Тича, Дъбова.

Селищна система С л и в е н: Средорек, Изгрев, Божевци, Бяла, Новачево, Въглен, Градско.

Селищна система Т в ъ р д и ц а: Бяла паланка, Жълт бряг, Боров дол.

СТАРОЗАГОРСКИ ОКРЪГ

Селищна система П а в е л б а н я: Асен, Манолово, Долно Сахране, Осетеново, Александрово, Тъжа, Скобелево, Търничане, Горно Сахране, Габарево.

Селищна система Ч и р п а н: Гита.

Селищна система Г у р к о в о: Милево.

Селищна система Б р а т я Д а с к а л о в и: Найденово, Горно ново село.

Селищна система М ъ г л и ж: Радунци.

Селищна система К а з а н л ъ к: Кънчево, Копринка, Бузовград, Хаджи Димитрово, Шейново, Ръжена, Долно Изворово, Ясеново.

Селищна система Р а д н е в о: Трояново, Ковачево.

ТОЛБУХИНСКИ ОКРЪГ

Селищна система р а й о н Т о л б у х и н: Свобода, Батово, Димитър Ганево, Стефан Караджа, Дончево, Паскалево, Овчарово, Стефаново, Божурово, Стожер, Ловчанци, Владимирово, Ведрина, Смолница, Бенковски, Лясково, Дянково, Козлодуйци, Карапелит, Хитово, Черна, Житница, Плачидол, Котленци, Минково, Методиево, Подслон, Дряновец, Енево, Алексеево, Одринци, Миладиновци, Славеево, Одърци, Тянево, Ломница, Росеново, Царевец, Алцек, Бранище, Воднянци.

Селищна система Б а л ч и к: Стражица, Соколово, Сенокос, Дропла, Оброчище, Ляхово, Безводица, Пряспа, Дъбрава, Кремена.

Селищна система К а в а р н а: Септемврийци, Топола, Белгун, Раковски, Вранино, Травник.

Селищна система Г е н е р а л Т о ш е в о: Люляково, Преселенци, Институт по пшеницата и слънчогледа, Василево, Спасово, Кардам, Рогозина, Росица, Житен, Пчеларово, Калина, Малина, Балканци, Капиново, Присад, Йовково, Равнец, Снягово, Красен.

Селищна система К р у ш а р и: Крушари, Лозенец, П. Дяково, Добрин, Бакалово, Коритен, Телерик, Бистрец, Северци, Габер, Северняк, Абрид, Капитан Димитрово.

Селищна система Т е р в е л: Божан, Зърнево, Жегларци, Коларци, Кладенци, Градница, Орляк, Каблешково, Поп Груево, Безмер, Нова Камена, Честеменско, Бонево, Главанци, Сърнец, Ангелари, Балик, Брестница.

Селищна система Ш а б л а: Дуранкулак, Ваклино, Горичене, Крапец.

ТЪРГОВИЩКИ ОКРЪГ

Селищна система Т ъ р г о в и щ е: Стража, Разбойна, Съединение, Пресиян, Руец, Баячево, Драгановец, Васил Левски, Голямо Соколово, Черковна, Лиляк, Кралево, Овчарово, Преселец, Търновца, Божурка, Пайдушко, Братово, Копрец, Момино, Александрово, Върдун, Ралица, Горна Кабда, Цветница.

Селищна система П о п о в о: Гагово, Посабина, Априлово, Долна Кабда, Долец, Славяново.

Селищна система А н т о н о в о: Добротица, Разделци, Изворово, Ставрек, Таймище, Трескавец, Любичево, Моравка, Черна вода, Великовци, Свирчево, Длъжка поляна.

Селищна система В о д и ц а: Цар Асен, Голямо градище.

Селищна система О п а к а: Опака, Гърчиново, Люблен, Горско Абланово, Крепча.

Селищна система О б и т е л: Обител, Плъстина, Церовище, Звездица, Чернокапци, Врани кон, Голямо Церковище, Веселец, Могилец, Величка, Кестеняво, Долно Новаково.

Селищна система О м у р т а г: Станец, Горно Козарево, Долна Хубавка, Горна Хубавка, Великденче, Паничино, Красноселци, Тичево, Горско село, Падарино, Първан, Веренци, Петрино, Висок, Долно Козарево, Презвитер Козма, Змейно, Камбурово, Панайот Хитово, Илийно, Зелена морава.

Селищна система М а к а р и о п о л с к о: Буйново, Пресяк, Твърдинци, Ловец, Надарево, Буховци.

Селищна система С а д и н о: Зараево, Захари Стояново, Козница, Ломци, Тръстика.

ХАСКОВСКИ ОКРЪГ

Селищна система М и н е р а л н и б а н и: Минерални бани, Ангел войвода, Боян Ботево, Брястово, Винево, Караманци, Колец, Сираково, Спахиево, Сусам, Сърница, Татарево.

Селищна система С т а м б о л о в о: Стамболово, Балкан, Бял кладанец, Воденици, Гледка, Голобрадово, Голям извор, Войводенец, Долно Ботево, Долно поле, Долно Черковище, Жълти бряг, Зимовина, Кладенец, Кралево, Лясковец, Маджари, Малък извор, Поповец, Пчелари, Пътниково, Рабово, Светослав, Силен, Тънково, Царева поляна.

Селищна система Х а с к о в о: Големанци, Тракиец, Воеводово, Николово, Криво поле, Елена, Широка поляна, Мандра, Конуш, Горно Войводино, Долно Войводино, Гълъбец, Козлец, Текето, Орлово, Зорница, Корен, Маслиново, Малено, Стамболийски.

Селищна система Х а р м а н л и: Славяново, Българин, Шишманово, Болярски извор, Надежден, Преславец, Върбово, Орешец.

Селищна система М а д ж а р о в о: всички села и Маджарово.

ШУМЕНСКИ ОКРЪГ

Селищна система В е н е ц: Борци, Боян, Буйновица, Венец, Габрица, Изгрев, Осеновец, Черна, Черноглавци, Ясенково, Деница, Дренци, Страхилица, Капитан Петко.

Селищна система В ъ р б и ц а: Бяла река, Иваново, Конево, Ловец, Менгишево, Методиево, Нова Бяла река, Сушина, Тушовица, Чернооково, Крайгорци, Маломир, Станянци.

Селищна система И в а н с к и: Ветрище, Вехтово, Дибич, Друмево, Ивански, Илия Блъсков, Радко Димитриево.

Селищна система К а о л и н о в о: Браничево, Гусла, Дойранци, Долина, Загориче, Климент, Кус, Лятно, Наум, Пристое, Сини вир, Средковец, Тодор Икономово, Тъкач, Боймир.

Селищна система Н и к о л а К о з л е в о: Никола Козлево, Вълнари, Векилски, Каравелово, Пет могили, Ружица, Хърсово, Цани Гинчево, Църквица, Крива река, Красен дол.

Селищна система Х и т р и н о: Байково, Близнаци, Велино, Висока поляна, Върбак, Длъжко, Единаковци, Живково, Звегор, Иглика, Каменяк, Развигорово, Сливак, Студеница, Тервел, Тимарово, Трем, Добри Войников, Калино.

Селищна система К а с п и ч а н: Върбяне, Златна нива, Косово, Кюлевча, Марково, Могила.

Селищна система Н о в и П а з а р: Войвода, Енево, Избул, Мировци, Памукчи, Правенци, Преселка, Стан, Стоян Михайловски, Сечище.

Селищна система П р е с л а в: Драгоево, Златар, Имренчево, Кочово, Малиново, Мокреш, Осмар, Хан Крум, Троица, Мостич, Суха река, кв. Кирково.

Селищна система С м я д о в о: Бял бряг, Веселиново, Риш, Янково.

Селищна система Ш у м е н: Градище, Мараш, Салманово, Коньовец, Новосел, Панайот Волов, Средня, Царев брод, Черенча, Струйно.


Промени настройката на бисквитките