Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 67 от 27.VIII

НАРЕДБА № Н-3 ОТ 30 МАРТ 2004 Г. ЗА ПОДБОР НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ НА КАДРОВА ВОЕННА СЛУЖБА И ГРАЖДАНСКИ ЛИЦА ОТ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА РАБОТА В ЩАБОВЕ И ОРГАНИ НА МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ

 

НАРЕДБА № Н-3 ОТ 30 МАРТ 2004 Г. ЗА ПОДБОР НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ НА КАДРОВА ВОЕННА СЛУЖБА И ГРАЖДАНСКИ ЛИЦА ОТ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА РАБОТА В ЩАБОВЕ И ОРГАНИ НА МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.32 от 20 Април 2004г., изм. ДВ. бр.26 от 28 Март 2006г., изм. ДВ. бр.16 от 27 Февруари 2009г., отм. ДВ. бр.67 от 27 Август 2010г.

Отменена с § 3 от заключителните разпоредби на Наредба № Н-23 от 12 август 2010 г. за подбор на военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и от Българската армия за заемане на длъжности в задграничните представителства на Република България, в щабове или органи на международни организации и на други международни инициативи - ДВ, бр. 67 от 27 август 2010 г., в сила от 27.08.2010 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 16 от 2009 г., в сила от 27.02.2009 г.) С тази наредба се уреждат условията и редът за подбор на военнослужещите на кадрова военна служба и гражданските лица от Въоръжените сили на Република България за длъжностите в щабове и органи на международни организации, обявени със заповед на министъра на отбраната за заемане чрез конкурс.


Чл. 2. (1) Подборът за назначаване на длъжности в щабове и органи на международни организации на кадровите военнослужещи и гражданските лица се осъществява чрез конкурс по документи от комисия, назначена със заповед на министъра на отбраната.

(2) Подборът по ал. 1 се осъществява по следния ред:

1. обявяване на вакантните длъжности за работа в щабове и органи на международни организации и изискванията за заемането им в заповед на министъра на отбраната;

2. кандидатстване и допускане до участие в конкурса;

3. провеждане на конкурса;

4. класиране на допуснатите кандидати.


Чл. 3. Военнослужещите на кадрова военна служба и гражданските лица от Въоръжените сили на Република България, класирани за назначаване на длъжности в щабове и органи на международни организации, се командироват дългосрочно със заповед на министъра на отбраната съгласно глава трета, раздел I от Наредбата за условията и реда за дългосрочно командироване в чужбина на служители в дипломатическите и консулските представителства на Република България и на служители в други бюджетни организации, приета с ПМС № 252 от 2000 г.


Глава втора.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ПОДБОР

Чл. 4. (1) Кадровите военнослужещи се допускат до участие за заемане на длъжности в щабове и органи на международни организации при следните условия:

1. да съответстват на изискванията за заемане на длъжността;

2. да притежават изискващото се военно звание за длъжността, за която кандидатстват, или с една степен по-ниско, при условие че са изпълнени изискванията на чл. 46 от Правилника за кадрова военна служба;

3. да са атестирани в първа група за професионално съответствие;

4. да не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 282, т. 1, букви от "г" до "з" от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България към момента на кандидатстването;

5. да не навършват пределната възраст за изискващото се за длъжността военно звание по време на мандата за изпълнение на длъжността.

(2) Гражданските лица от Въоръжените сили на Република България се допускат до кандидатстване за заемане на длъжности в щабове и органи на международни организации при следните условия:

1. да отговарят на изискванията за заемане на длъжността;

2. да имат оценка от последното атестиране не по-ниска от оценка 3 "Изпълнението отговаря на изискванията";

3. да не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 188, т. 2 от Кодекса на труда и чл. 90, ал. 1, т. 3 и т. 4 от Закона за държавния служител към момента на кандидатстването;

4. да не навършват пенсионна възраст по време на мандата за изпълнение на длъжността.

(3) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2006 г., в сила от 28.03.2006 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2009 г., в сила от 27.02.2009 г.) Кандидатите, които вече са заемали длъжности в щабове и органи на международни организации, се допускат до участие в конкурса, ако към момента на назначаване е изминал срок не по-кратък от продължителността на заемане на предходната такава длъжност.


Чл. 5. (1) Кадровият орган на министъра на отбраната изготвя заповед на министъра на отбраната за обявяване на вакантните длъжности за работа в щабове и органи на международни организации.

(2) Към заповед се прилага "Списък на вакантните длъжности за военнослужещи на кадрова военна служба и граждански лица от Въоръжените сили на Република България за работа в щабове и органи на международни организации" съгласно приложението, като за всяка длъжност се посочват:

1. държава, град и щаб или орган на международната организация;

2. наименование на длъжността;

3. изискванията за заемане на длъжността:

а) необходимите образование, специалност и/или квалификация;

б) военно звание (за кадровите военнослужещи);

в) принадлежност към определен вид въоръжена сила (за кадровите военнослужещи);

г) ниво на владеене на чужд език/езици;

д) години професионален опит, ако се изисква такъв съгласно длъжностната характеристика;

е) други специфични изисквания съгласно длъжностната характеристика;

4. краен срок за заемане на длъжността.

(3) При наличие на допълнителна информация може да се посочи още:

1. описание на длъжността;

2. подчиненост;

3. основни задължения;

4. допълнителни задължения.

(4) В заповедта задължително се посочват сроковете за подаване на рапорти (молби) от кандидатите.

(5) Заповедта се изпраща до организационните структури и административните звена на Министерството на отбраната, структурите на подчинение на министъра на отбраната и всички поделения на Българската армия.

(6) Ако не съдържа класифицирана информация, заповедта се публикува в АИС на ръководния състав на Българската армия, в армейския печат и на Интернет страницата на Министерството на отбраната.

(7) Командирите (началниците) запознават подчинените си кадрови военнослужещи и граждански лица със заповедта в седемдневен срок от получаването й.


Чл. 6. (1) Кандидатите подават рапорти (молби) по команден ред до кадровия орган на министъра на отбраната.

(2) Към рапорта (молбата) се прилагат следните документи:

1. автобиография;

2. копия от дипломи за завършено образование и сертификати за притежавана квалификация;

3. копия на удостоверения за владеене на чужд език/езици съгласно стандарта на НАТО STANAG 6001;

4. кадрова справка с отразена оценката от последното атестиране;

5. медицинско свидетелство за работа в чужбина с лекарско заключение: "Може да отиде на работа в чужбина";

6. свидетелство за управление на МПС, ако кандидатът притежава такова.


Чл. 7. (1) В заповедта по чл. 5 се обявяват съставът и сроковете за работа на комисията за провеждане на конкурса.

(2) Председател на комисията е заместник-министър на отбраната.

(3) Членове на комисията са представители от дирекции на Министерството на отбраната и управления на Генералния щаб, които притежават необходимите професионални качества и опит, за да извършат преценка на съответствието на кандидатите с изискванията за заемане на длъжността, в състав 4 - 6 души.

(4) В конкурсната комисия задължително се включват служител с юридическо образование и представител на кадровия орган на министъра на отбраната.

(5) Към комисията се създава екип от психолози от МО, ГЩ и главните щабове на видовете въоръжени сили за подпомагане обективността на оценка на комисията при класирането на допуснатите кандидати.

(6) Работата на комисията се осигурява от кадровия орган на министъра на отбраната.


Чл. 8. При провеждането на конкурса кадровият орган на министъра на отбраната извършва следното:

1. приема рапортите (молбите) на кандидатите с приложените документи и ги предоставя на конкурсната комисия;

2. уведомява допуснатите и недопуснатите до конкурса кандидати, като посочва основанието за недопускането им;

3. определя времето и организира оценяването на психологичните възможности и потенциал на допуснатите кандидати и представя резултатите на комисията.


Чл. 9. Резултатите от оценката на психологичните възможности и потенциал се предоставят единствено на членовете на комисията по подбора и се съхраняват от кадровия орган на министъра на отбраната за срок 6 месеца след приключването на конкурса.


Чл. 10. Комисията за провеждане на конкурса извършва следните дейности:

1. разглежда подадените рапорти (молби) и въз основа на приложените към тях документи допуска до конкурс кандидатите, които отговарят на изискванията по чл. 4;

2. класира допуснатите кандидатите в зависимост от степента на покриване на изискванията за съответната длъжност и на основата на оценяването на психологичните им възможности и потенциал;

3. изготвя протокол, в който отразява резултатите от конкурса и класирането и го предоставя за утвърждаване от министъра на отбраната;

4. прави предложение до министъра на отбраната за изготвяне на искане до ДКСИ за издаване на сертификат за работа със секретни материали на друга държава или международна организация на първите трима от класираните кандидати за всяка длъжност, ако не притежават такъв.


Чл. 11. След утвърждаването на протокола и предложението по чл. 10, т. 3 и 4 от министъра на отбраната кадровият орган извършва следното:

1. уведомява кандидатите за резултатите от класирането;

2. изготвя искане от министъра на отбраната до ДКСИ по чл. 10, т. 4;

3. след получаването на сертификата стартира процедурата по акредитация в съответната държава или международна организация;

4. в случай на отказ за акредитация или издаване на сертификат за работа със секретни материали на друга държава или международна организация на лицата по чл. 10, т. 4 разкрива процедура по т. 2 и 3 за класирания на следващото място.


Чл. 12. При успешно завършване на процедурите по чл. 11 кадровият орган на министъра на отбраната изготвя заповед за дългосрочно командироване на длъжност в щабове и органи на международни организации.


Чл. 13. Служебните дела на командированите кадрови военнослужещи се изпращат в кадровия орган на министъра на отбраната, където се съхраняват и водят на отчет до края на командировката.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Нов - ДВ, бр. 26 от 2006 г., в сила от 28.03.2006 г.) По смисъла на наредбата под "длъжности в щабове и органи на международни организации" се разбират и длъжностите в дипломатическите мисии и представителства на Република България към международни организации.


Заключителни разпоредби

§ 2. (Предишен § 1 - ДВ, бр. 26 от 2006 г., в сила от 28.03.2006 г.) Необходимите средства за изпълнение на наредбата се осигуряват от бюджета на Министерството на отбраната.


§ 3. (Предишен § 2 - ДВ, бр. 26 от 2006 г., в сила от 28.03.2006 г.) Наредбата се издава на основание чл. 27, ал. 4 от Наредбата за условията и реда за дългосрочно командироване в чужбина на служители в дипломатическите и консулските представителства на Република България и на служители на други бюджетни организации, приета с ПМС № 252 от 2000 г.


§ 4. (Предишен § 3 - ДВ, бр. 26 от 2006 г., в сила от 28.03.2006 г.) Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".


КЪМ НАРЕДБАТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-3 ОТ 2004 Г. ЗА ПОДБОР НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ НА КАДРОВА ВОЕННА СЛУЖБА И ГРАЖДАНСКИ ЛИЦА ОТ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА РАБОТА В ЩАБОВЕ И ОРГАНИ НА МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ

(ОБН. - ДВ, БР. 26 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 28.03.2006 Г.)


§ 4. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА Н-3 ОТ 2004 Г. ЗА ПОДБОР НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ НА КАДРОВА ВОЕННА СЛУЖБА И ГРАЖДАНСКИ ЛИЦА ОТ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА РАБОТА В ЩАБОВЕ И ОРГАНИ НА МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ

(ОБН. - ДВ, БР. 16 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 27.02.2009 Г.)


§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките