Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 24 от 29.III

НАРЕДБА № 2 ЗА ЗАДОЧНО ОБУЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛИ С ПОЛУВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ВЪВ ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

 

НАРЕДБА № 2 ЗА ЗАДОЧНО ОБУЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛИ С ПОЛУВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ВЪВ ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА

Обн. ДВ. бр.17 от 2 Март 1982г., изм. ДВ. бр.59 от 27 Юли 1982г., изм. ДВ. бр.44 от 6 Юни 1986г., изм. ДВ. бр.24 от 29 Март 1988г., отм. ДВ. бр.12 от 10 Февруари 1989г.

Отменена с § 2 от заключителните разпоредби на Наредба № 2 за задочно обучение на лица с полувисше педагогическо образование във висши учебни заведения на Народна република България - ДВ, бр. 12 от 10 февруари 1989 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба регулира реда за планирането, подбора, приемането и обучението на учители с полувисше образование в системата на задочното обучение във висши учебни заведения (ВУЗ) в страната.


Чл. 2. По установения в наредбата ред могат да повишат образованието си завършилите полувисше образование:

1. (доп. - ДВ, бр. 59 от 1982 г., изм., бр. 44 от 1986 г.) детски учители (в това число учители - музикални ръководители), начални учители, учители-дефектолози, учители по трудово обучение, учители по практика и учители, които преподават в IV - VII (VIII) клас;

2. възпитатели, дружинни ръководители и ученически организатори;

3. (изм. - ДВ, бр. 24 от 1988 г.) специалисти по просветата в областните комисии по духовно развитие (ОКДР), съответно в Столичната комисия по духовно развитие (СКДР); в общинските комисии по духовно развитие (ОбКДР); инспектори-методисти в училищните инспекции за група общини; преподаватели по практика в институтите за подготовка и повишаване квалификацията на учители; педагогически работници в извънучилищни заведения;

4. (нова - ДВ, бр. 44 от 1986 г., изм., бр. 24 от 1988 г.) редовни учители с полувисше образование, работили най-малко 1 година като учители, избрани и назначени на щатна работа в Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС), в общинските народни съвети. След освобождаването им от изборната длъжност те се задължават да работят най-малко 5 години като учители.


Чл. 3. (1) (Доп.- ДВ, бр. 59 от 1982 г.) Лицата по чл. 2 могат да повишат образованието си във ВУЗ само по специалността, която са придобили в полувисшия учителски институт, а тези, които са завършили две и тригодишен курс на военните училища, се обучават по специалност психология - педагогическо направление.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 44 от 1986 г.) Учителите, които преподават в IV - VII (VIII) клас, имат право да кандидатствуват за повишаване на образованието си по завършените две равностойни специалности или по едната от тях, а учителите по трудово обучение и учителите по практика, които преподават трудово-политехническо обучение в единното средно политехническо училище (ЕСПУ) - по специалността "Педагогика на трудово-политехническата подготовка". Учителите по практика, които провеждат професионалната подготовка на учениците в средните училища или на младежи и възрастни във ведомствените професионални учебни центрове, курсове и школи, кандидатствуват по инженерно-педагогическите специалности, определени с § 1, т. 7 от ПМС № 12 от 1986 г. за изм. и доп. на ПМС № 8 от 1983 г., на ПМС № 27 от 1983 г. и на ПМС № 47 от 1978 г. (ДВ, бр. 30 от 1986 г.).


Чл. 4. (1) Общото ръководство и контролът върху дейността по набирането, приемането и обучението на учителите с полувисше образование в системата на задочното обучение на ВУЗ в страната се осъществява от Министерството на културата, науката и просветата (МКНП).

(2) Висшите учебни заведения, на които се възлага обучението на посочените в чл. 2 лица, се определят със заповед на министъра на културата, науката и просветата.


Раздел II.
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПЛАНИРАНЕТО И ПОДБОРА НА КАНДИДАТИТЕ

Чл. 5. (1) Учителите с полувисше образование се включват в системата на задочното обучение по план на МКНП.

(2) Планът се изработва с непосредственото участие на ОКДР (СКДР), които пряко отговарят за повишаване на квалификацията на учителите на територията на областта.

(3) Плановете са петгодишни и едногодишни.


Чл. 6. (1) При изготвянето на плановете се вземат предвид потребностите на отделните области и възможностите на ВУЗ да приемат и обучават съответните категории учители.

(2) Съветът за висше образование уведомява всяка година най-късно до края на месец март ОКДР (СКДР) за евентуалните промени в годишния план относно броя на подлежащите на обучение учители (по категории) за новата учебна година във ВУЗ.


Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 44 от 1986 г., бр. 24 от 1988 г.) Подборът на кандидатите се извършва от комисии, изградени при ОКДР (СКДР) и ОбКДР, с участието на инспектори-методисти от училищните инспекции за група общини.

(2) При необходимост комисията привлича в помощ директори на училища, ръководители на организации, учители-методисти и др.


Чл. 8. Комисията приема и разглежда документи на кандидати, работещи на територията на областта, които отговарят на следните изисквания:

1. (изм. - ДВ, бр. 44 от 1986 г.) да имат педагогически трудов стаж към 1 септември на предстоящата учебна година най-малко 1 година;

2. да не са навършили 40-годишна възраст към 1 септември на предстоящата учебна година;

3. кандидатите-мъже да са отбили редовната си военна служба или да са освободени от такава.


Чл. 9. Класирането на кандидатите се извършва в следния ред:

1. носители на държавни отличия, получени във връзка с педагогическата им дейност;

2. работещи в райони с утежнени битови и трудови условия;

3. автори на учебници и научни публикации;

4. притежаващите I и II клас-квалификация;

5. завършилите с отличие (над 5,50) полувисшето си образование;

6. учителите, участвуващи в експериментална работа в областта на образованието;

7. заетите непосредствено в учебно-възпитателните и извънучилищните заведения, които са постигнали високи и трайни резултати в професионалната дейност, включват се активно в обществено-политическия живот на училището и допринасят за укрепването на педагогическия колектив;

8. всички останали.


Чл. 10. (1) Комисията изготвя протокол за одобрените кандидати. Препис-извлечение от протокола се изпраща на съответните ВУЗ съобразно плана в срок до 15 юни на текущата календарна година.

(2) В срок до 30 юни комисията уведомява кандидатите чрез съответните ръководства за взетите от нея решения и връща документите им.


Раздел III.
РЕД ЗА КАНДИДАТСТВУВАНЕ

Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 1988 г.) Лицата по чл. 2, желаещи да повишат квалификацията си чрез задочната форма на обучение във ВУЗ, подават молба чрез ръководството на училището или организацията, където работят, до председателя на комисията по подбора на кандидатите при ОКДР (СКДР) в срок до 20 април.

(2) Към молбата се прилагат:

1. (доп. - ДВ, бр. 59 от 1982 г.) диплом за завършено полувисше педагогическо образование, а учителите по начално военно обучение с полувисше военно образование - диплома за завършено военно образование;

2. документ за трудовия стаж;

3. преценка за учебно-възпитателната работа (характеристика за работещите извън училищата);

4. документи за удостоверяване на изискванията по чл. 8;

5. декларация по чл. 18, ал. 2.


Чл. 12. Ръководството на училището или организацията обсъжда молбите на кандидатите и в срок до 10 май изпраща документите им заедно с предложението си до ОКДР (СКДР).


Раздел IV.
ПРИЕМАНЕ И ОБУЧЕНИЕ ВЪВ ВУЗ

Чл. 13. (1) Кандидатите се приемат във ВУЗ без конкурсен изпит.

(2) Записването на кандидатите се извършва на основание препис-извлечение от протоколите на комисиите при ОКДР (СКДР).

(3) (Изм. - ДВ, бр. 44 от 1986 г.) Необходимите документи и сроковете за записване са определени с чл. 11, 30 и 31 от Наредба № 9 за приемане на студенти във висшите учебни заведения на НРБ и за даване на разрешение за обучение на български граждани във висши учебни заведения в чужбина (обн., ДВ, бр. 10 и 11 от 1984 г., изм. и доп. бр. 52 от 1984 г., бр. 22 от 1985 г., бр. 31 от 1986 г.)


Чл. 14. Висшите учебни заведения изпращат до 1 септември на предстоящата учебна година в МКНП сведения за изпълнението на плана за приемане на учители с полувисше образование съобразно тази наредба. Сведението се изготвя по специалности и области.


Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 44 от 1986 г.) Срокът за задочното обучение се определя с учебните планове за всяка специалност.

(2) В срока на обучение се включват полагането на държавните изпити и защитата на дипломната работа.

(3) Не се допуска прехвърляне от задочно в редовно или вечерно обучение, както и от една специалност в друга през целия курс на обучение на студентите, приети по реда на тази наредба.


Чл. 16. (1) Висши учебни заведения, на които е възложено обучението на учителите с полувисше образование, разработват специални учебни планове по указание на МКНП, които се утвърждават от министъра на културата, науката и просветата.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 44 от 1986 г.) Общите изисквания за разработване на учебните планове са:

1. за обучение на детски начални учители се вземат за база учебните планове на висши учебни заведения;

2. за обучението на учителите, които преподават в IV - VII (VIII) клас, учителите-дефектолози, учителите по трудово обучение и учителите по практика се вземат за база учебните планове на ВУЗ, които подготвят учители по съответните специалности;

3. в течение на един семестър да не се предвиждат и допускат повече от три изпита и един зачот, курсова работа или писмено изпитване за текуща оценка;

4. в учебните планове за учителите по общообразователните предмети по втората специалност се включват до 2 дисциплини;

5. в курса на следването изпитите да не надвишават 20-22 броя, в това число зачотите и курсовите работи. За учителите по педагогика на трудово-политехническата подготовка и по специалностите за подготовка на инженери-педагози броят на изпитите се определя с учебния план за всяка специалност;

6. за последния семестър от курса на обучението не се предвиждат изпити. Той се оставя за подготовка на държавен изпит.


Чл. 17. Учебните програми се разработват от съответните катедри съгласувано с МКНП и се утвърждават от факултетните съвети.


Чл. 18. (1) Завършилите успешно курса на обучение получават диплом за завършено висше педагогическо образование по съответната специалност и квалификация "Учител по изучаваната дисциплина".

(2) Завършилите се задължават да работят най-малко пет години в системата на народното образование, считано от датата на дипломирането им.


Чл. 19. Получените дипломи за висше педагогическо образование при условията на наредбата имат валидност само за страната.


Заключителни разпоредби

§ 1. Всички студентски въпроси на учителите-задочници, приети по реда на тази наредба, които не са уредени в нея, се решават съгласно Закона за висшето образование и Правилника за прилагане на Закона за висшето образование (обн., ДВ, бр. 75 от 1973 г., попр., бр. 77 от 1973 г., изм. и доп., бр. 29 от 1975 г.).


§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 37 от Закона за по-тясна връзка на училището с живота и за по-нататъшното развитие на народното образование в Народна република България.


НАРЕДБАТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ЗА ЗАДОЧНО ОБУЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛИ С ПОЛУВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ВЪВ ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

(ДВ, бр. 24 от 1988 г.)


§ 1. В наименованието и навсякъде в наредбата думата "висшите" се заменя с "висши".


§ 5. Навсякъде в наредбата наименованията "Министерството на народната просвета (МНП)" и "министъра на народната просвета" се заменят съответно с наименованията "Министерството на културата, науката и просветата (МКНП)" и "министъра на културата, науката и просветата", думите "окръзи" и "окръга" се заменят съответно с "области" и "областта", а съкращенията "ОСНП" и "ССНП" - съответно с "ОКДР" и "СКДР".


Промени настройката на бисквитките