Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 15.I

НАРЕДБА № 1 ОТ 2 ДЕКЕМВРИ 1992 Г. ЗА НАБИРАНЕ И РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ОТ ФОНД "СТАНДАРТИЗАЦИЯ И МЕТРОЛОГИЯ"

 

НАРЕДБА № 1 ОТ 2 ДЕКЕМВРИ 1992 Г. ЗА НАБИРАНЕ И РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ОТ ФОНД "СТАНДАРТИЗАЦИЯ И МЕТРОЛОГИЯ"

ИЗДАДЕНА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИТЕТА ПО СТАНДАРТИЗАЦИЯ И МЕТРОЛОГИЯ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.4 от 15 Януари 1993г., отм. ДВ. бр.13 от 11 Февруари 1997г.

Материята е преуредена - виж § 4 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за стандартизацията (ДВ, бр. 13 от 11 февруари 1997 г.), съгласно който с влизането в сила на закона се закрива фонд "Стандартизация и метрология", като неразходваните средства в него се прехвърлят във фонд "Стандартизация и метрология", създаден с чл. 14а от закона.

Виж Наредба № 8 от 22 декември 1997 г. за реда за набиране, разходване и отчитане на средствата по фонд "Стандартизация и метрология" към Комитета по стандартизация и метрология при Министерския съвет - ДВ, бр. 1 от 6 януари 1998 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят начините и редът за набиране и разходване на средствата по фонда при решаване на задачи, свързани с развитието на стандартизацията и метрологията.


Чл. 2. (1) Обект на финансиране от фонда са научно-приложни изследвания и разработки, възлагани от Комитета по стандартизация и метрология.

(2) Председателят на Комитета по стандартизация и метрология утвърждава списък на приоритетните области и критериите, по които се определят задачите за финансиране от фонда.

(3) Утвърждаването на задачите по чл. 1 се извършва ежегодно от председателя на Комитета по стандартизация и метрология.


Раздел II.
НАБИРАНЕ И РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА

Чл. 3. Фонд "Стандартизация и метрология" се образува към Комитета по стандартизация и метрология в левове. Набирането и разходването на средствата се извършват по годишна план-сметка, утвърждавана ежегодно от министъра на финансите.


Чл. 4. Средствата по фонда се набират от:

1. държавния бюджет в размер, утвърждаван ежегодно;

2. лихви по сметката на фонда;

3. приходи от продажба на научно-технически резултати от разработки, финансирани от фонда;

4. други постъпления.


Чл. 5. Средствата на фонда се изразходват за:

1. анализи, разработки и експертизи на нормативни и стандартизационни документи с общонационално значение;

2. създаване и усъвършенстване на материалната база на еталонните, проверовъчните и сертификационните лаборатории;

3. създаване и поддържане на информационни системи за международни, регионални и национални стандарти, сертификати, атестати и други документи.


Чл. 6. Възлагането, оценяването, отчитането и заплащането на разработките със средства от фонда да става от експертен съвет, назначен със заповед на председателя на Комитета по стандартизация и метрология.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 6, ал. 2 от ПМС № 121 от 1992 г. за определяне основните функции и задачи на Комитета по стандартизация и метрология (ДВ, бр. 57 от 1992 г.).


§ 2. Тази наредба влиза в сила от обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките