Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 9.III

ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ НА ПЕТРОЛНИТЕ ПРОДУКТИ

 

ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ НА ПЕТРОЛНИТЕ ПРОДУКТИ

Обн. ДВ. бр.55 от 9 Март 1948г., отм. ДВ. бр.39 от 17 Май 1991г.

Отменен със Закона за отмяна на Закона за държавен монопол на петролните продукти - ДВ, бр. 39 от 17 май 1991 г.


Чл. 1. Създава се държавно стопанско предприятие под наименованието "Петрол", на което се дава изключително право да внася и търгува с петролни продукти.


Чл. 2. "Петрол" е отделна юридическа личност със седалище в гр. София, под ведомството на Министерството на търговията и продоволствието.

То се организира, управлява и извършва своята дейност, съгласно постановленията на Закона за самоиздръжката на държавните и държавно-автономните стопански предприятия.


Чл. 3. "Петрол" извършва своята дейност посредством свои органи и агенти.


Чл. 4. "Петрол" използува собствени и чужди средства.

Собствените му средства се набират от:

1. вноски от държавата;

2. остатъците от петролния фонд при бившата Българска земеделска и кооперативна банка;

3. разни.


Чл. 5. В срок 30 дни от обнародването на този закон пред Държавното стопанско предприятие "Петрол" се декларират от собствениците или лицата, които ги заместват или представляват всички налични стоки, движими и недвижими имоти, които са били по предназначение в услуга на дейностите, изброени в чл. 1, към 1 януари 1947 г. и след тази дата.


Чл. 6. Обявява се от обществена полза отчуждаването на всички стоки, движими и недвижими имоти, които по природа, по предназначение или по предмета до който се отнасят са служили на петролните предприятия към 1 януари 1947 г. и след тази дата, за която и да е от означените в чл. 1 дейности и в чиито и ръце да се намират сега имотите. "Петрол" започва използуването им от деня на влизане в сила на настоящия закон.


Чл. 7. Отчуждаването на имотите, предмет на предшествуващия член, се извършва с постановление на Министерския съвет, по доклад на министъра на търговията и продоволствието.

Отчужденият имот се описва подробно, като се означава и името на лицето, от което става отчуждаването. Този опис се съобщава на заинтересуваното лице, което може в срок от 15 дни да направи своите възражения пред министъра на търговията и продоволствието.

Постановлението на Министерския съвет за отчуждаването не подлежи на никакво обжалване и влиза в сила след обнародването му в "Държавен вестник". То се привежда веднага след това в изпълнение от "Петрол". Същото служи вместо акт за собственост и се вписва безплатно в нотариалните книги при съответния нотариус.

В месечен срок от обнародването на постановлението третите лица, които предявяват вещни права върху отчуждения имот, са длъжни да заявят пред "Петрол" правата си, ако желаят да запазят права върху обезщетението.


Чл. 8. На бившите собственици на отчуждените имоти се дава обезщетение в държавни лихвени облигации.

Размерът на обезщетението се определя по реда на Закона за национализацията на частните индустриални и минни предприятия и правилника за приложението му. Изплащането на обезщетенията става по реда и при условията, определени от същия закон и правилника.


Чл. 9. При заявено в срок по чл. 7 оспорване на трето лице, обезщетението се дава на онзи от спорещите, който представи безспорни доказателства за права върху сумата.


Чл. 10. Запазените ипотечни права и възбрани се поемат от "Петрол", до размера на дължимата сума според оценката, след изплащането на която сума отчуждените имоти се освобождават от всякакви тежести.


Чл. 11. (*) Недекларираните в срока по чл. 6 стоки, движими и недвижими имоти се конфискуват със заповед на министъра на търговията и продоволствието в полза на петролния монопол, а лицата, които умишлено не са декларирали тези имоти, се наказват със строг тъмничен затвор от 5 до 10 години.


Чл. 12. Петролните предприятия държат необходимия персонал и работници и продължават работата си до окончателното приемане на същите от "Петрол".

Собственици, ръководители, чиновници или работници от бивши петролни предприятия, които не изпълняват нарежданията на управлението на "Петрол" и с това стават причина за спиране или разстройване на работата, нанасят повреди на стоките, машините или съоръженията, с които работят, се наказват със строг тъмничен затвор до 5 години и заплащат причинените вреди и загуби.


Чл. 13. Всички движими и недвижими имоти на бившата Българска земеделска и кооперативна банка, обслужващи търговията с петрола, се предават на "Петрол" безвъзмездно.


Чл. 14. "Петрол" изработва специален правилник по прилагането на настоящия закон, който правилник се одобрява от Министерския съвет по доклад на министъра на търговията и продоволствието.


Чл. 15. Настоящият закон отменя всички закони, правилници, наредби, специални и общи, които му противоречат.

Изпълнението на настоящия закон се възлага на министъра на търговията и продоволствието.


Бел. ред. Сиела Норма

(* Бел. ред. Сиела Норма) Съгласно чл. 337 от преходните правила на Наказателния закон от 1951 г. навсякъде в законите наказанията тъмничен затвор или строг тъмничен затвор за определен срок се заменят с наказанието лишаване от свобода за същия срок.


Промени настройката на бисквитките