Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 101 от 4.XII

НАРЕДБА № 6 ОТ 25 ЮЛИ 2003 Г. ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ НА МОРСКИТЕ ЛИЦА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

НАРЕДБА № 6 ОТ 25 ЮЛИ 2003 Г. ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ НА МОРСКИТЕ ЛИЦА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Издадена от Министерството на транспорта и съобщенията

Обн. ДВ. бр.83 от 19 Септември 2003г., изм. ДВ. бр.100 от 14 Ноември 2003г., изм. ДВ. бр.94 от 25 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.33 от 20 Април 2007г., отм. ДВ. бр.101 от 4 Декември 2007г.

Отменена с § 7 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 6 от 22 ноември 2007 г. за компетентност на морските лица в република българия - ДВ, бр. 101 от 4 декември 2007 г.


Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят изискванията за компетентност на морските лица, свързани с видовете правоспособности, и длъжностите, които могат да се заемат с тези правоспособности, минималните изисквания за придобиване на правоспособност, поддържане на квалификацията, специалната и допълнителната подготовка, условията и редът за освидетелстване и регистрация на морските лица, националните стандарти за компетентност на морските лица с цел повишаване безопасността и здравето при работа, опазване на морската и речната среда и имущество на море и река, както и контролът за спазване изискванията на тази наредба.

(2) С наредбата се определят и изискванията към учебните заведения, извършващи обучение по морски и речни специалности за достигане на нормите за подготовка и компетентност на морските лица по отношение на учебните програми, наличието и прилагането на система за управление на качеството на учебния процес, материалната база, квалификацията на преподавателите и учебната практика.

(3) С наредбата се определят и изискванията към морските правоспособни лица относно носене на вахтената служба на кораба.

(4) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) С наредбата се определят условията и редът за признаване на правото на граждани на държави - членки на Европейския съюз, да изпълняват съответна длъжност на кораб, плаващ под българско знаме, получено в държава - член на Европейския съюз.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Наредбата не се прилага за екипажите на военни и гранично-полицейски кораби и обслужващите ги лица.


Чл. 2. (1) Компетентност на морските лица е способността им да изпълняват в съответствие с нормативните изисквания задълженията си на борда на кораба, при наличие на необходимите знания, умения и опит, а за длъжностите, за които това се изисква - и наличие на съответната правоспособност.

(2) Морски лица са физическите лица, които заемат длъжности на кораб или на брега и притежават свидетелство за правоспособност, свидетелство за допълнителна или за специална подготовка, придобито по реда на тази наредба.

(3) Морски правоспособни лица за речно или морско корабоплаване са лицата, които притежават свидетелство за правоспособност, придобито при условията и по реда на тази наредба.


Чл. 3. Всички морски лица, плаващи на кораби под българско знаме, се обучават и освидетелстват съгласно изискванията на тази наредба, Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците от 1978 г., с последващите й изменения (STCW), препоръките за подготовка на водачите на кораби и снабдяването им със свидетелства за правоспособност за международното корабоплаване на Комитета по вътрешен транспорт към Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ООН) и Дунавската комисия за съответния тип кораб и район на плаване.


Чл. 4. (1) Екипажът на всеки кораб, плаващ под българско знаме, задължително включва достатъчен брой морски правоспособни лица, за осигуряване на необходимия брой вахти или смени, съгласно приложения № 1, 2 и 3.

(2) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" (ИА "МА") или упълномощено от него лице могат да разрешат съвместяване на длъжности или промяна на броя на морските правоспособни лица във вахтите или смените на кораби с автоматизирана силова уредба, с централен пулт за управление, с опростено управление или особена конструкция, с ограничен район или продължителност на плаване.

(3) (В сила от 01.03.2004 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) При извършване на международно плаване по море екипажът на пътническите кораби и на корабите с големина 500 и повече бруто тона, включително високоскоростните, както и на плаващите съоръжения, задължително включва корабен офицер по сигурността, преминал необходимата специална подготовка.

(4) (В сила от 01.03.2004 г.) Корабопритежателят може да възложи на член на екипажа от управленско или от оперативно ниво при изпълнение на неговите функции да изпълнява и функциите на корабен офицер по сигурността.

(5) Корабопритежателят или капитанът определя подходящ, общоразбираем за членовете на екипажа работен език на борда на кораба.

(6) Членовете на екипажа на пътническите кораби трябва да владеят английски език за общуване с пътниците в случай на аварийна ситуация най-малко до степен, осигуряваща безопасността на кораба и лицата на борда.


Чл. 5. Морските правоспособни лица от екипажа на кораб заемат длъжности в следните нива на отговорност:

1. управленско ниво, включващо лицата, които изпълняват организационни и управленски дейности на кораба;

2. оперативно ниво, включващо лицата, които изпълняват дейности, свързани със задълженията на офицер от състава на навигационна, машинна вахта или радиоофицер под ръководството на лице от управленско ниво;

3. изпълнителско ниво, включващо лицата, които изпълняват дейности под ръководството на офицер от оперативно или управленско ниво.


Чл. 6. (1) Дейностите, изпълнявани от морските лица, свързани с експлоатация на кораба, безопасността и здравето при работа на море и река, опазването на морската и речната среда и имуществото на море и река, са обособени във функции, както следва:

1. корабоводене;

2. обработка и подреждане на товара;

3. управление експлоатацията на кораба и грижа за лицата на борда;

4. морско инженерство;

5. електрообзавеждане, електронна апаратура и системи за управление;

6. техническо поддържане и ремонт;

7. радиосвръзки.

(2) Морските правоспособни лица при заемането на длъжност на борда на кораб изпълняват определените им функции в съответните нива на отговорност.


Чл. 7. (1) Длъжностите за работа на морски кораби, за заемането на които се изисква правоспособност в зависимост от нивото на отговорност, са:

1. управленско ниво:

а) капитан;

б) старши помощник-капитан;

в) пилот;

г) главен механик;

д) втори механик;

2. оперативно ниво:

а) вахтен помощник-капитан;

б) вахтен (дежурен) механик;

в) електромеханик;

г) радиоелектроник за Световната морска система за бедствие и безопасност (СМСББ);

д) радиооператор за СМСББ;

е) девиатор;

3. изпълнителско ниво:

а) рулеви;

б) моторист;

в) помпиер;

г) електротехник;

д) огняр.

(2) Длъжностите за работа на речни кораби, за заемането на които се изисква правоспособност в зависимост от нивото на отговорност, са:

1. управленско ниво:

а) капитан;

б) вахтен офицер;

в) главен механик;

2. оперативно ниво:

а) пилот;

б) палубен офицер;

в) водач на несамоходен кораб;

г) вахтен (дежурен) механик;

д) електромеханик;

3. изпълнителско ниво:

а) рулеви;

б) моторист;

в) електротехник;

г) моряк-моторист.

(3) Длъжностите за работа на специализирани кораби за влачене, тласкане, маневриране, драгиране и други технически дейности, за заемането на които се изисква правоспособност в зависимост от нивото на отговорност, са:

1. управленско ниво:

а) капитан на влекач;

б) капитан на плаващо техническо средство.

2. оперативно ниво - вахтен помощник-капитан на влекач.

(4) Длъжностите за работа на кораби, плаващи по вътрешни води, се заемат от лица, притежаващи правоспособност за морското или речното корабоплаване.

(5) Корабните длъжности, за които не се изисква правоспособност по тази наредба, са:

1. моряк;

2. радиотелеграфист;

3. радиотелефонист;

4. готвач;

5. камериер;

6. монтьор (фитер);

7. свързани с обслужването на пътниците на борда на пътнически и Ро-ро пътнически кораби и други.


Чл. 8. (1) Морско правоспособно лице може да заема всяка длъжност на кораб, за която съгласно тази наредба се изисква равна или по-ниска правоспособност от тази, която лицето притежава, ако отговаря на изискванията, предявени към по-ниската правоспособност за заемане на длъжността.

(2) На морски учебни и пътнически кораби, на длъжностите по чл. 7, ал. 1, т. 1 и т. 2, букви "а" и "б" се назначават морски правоспособни лица, притежаващи плавателен стаж най-малко 18 месеца на съответната длъжност или най-малко една степен по-висока от изискваната за длъжността правоспособност.


Чл. 9. (1) Изпълнителният директор на ИА "МА" или упълномощено от него лице могат по изключение да разрешат на морско правоспособно лице да заема на борда на определен кораб, плаващ под българско знаме, длъжност с една степен по-висока от длъжността, която лицето може да заема.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) В случая по ал. 1 на лицето се издава писмено разрешение.

(3) Разрешението по ал. 1 е еднократно, за срок не по-дълъг от 3 месеца и когато:

1. по този начин не се създава опасност за човешкия живот, околната среда и имуществото на море и река;

2. лицето, на което се издава разрешение, има плавателен стаж най-малко две години на длъжността, за която е неговата правоспособност;

3. (нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) е поискано от корабопритежателя и придружено от писмено съгласие на капитана на кораба.

(4) Изключението по ал. 1 се прилага за заемане на длъжност радиотелефонист и оператор за СМСББ само при условията на чл. 3866 - 3868 от Правилника за радиосъобщения към Международната конвенция за далекосъобщения.

(5) Изключението по ал. 1 не се прилага за заемане на длъжност капитан или главен механик, освен при изключителни обстоятелства до пристигане на кораба в първото пристанище.

(6) Корабопритежателят предприема всички необходими действия длъжността по ал. 1 да се заеме от лице, притежаващо необходимото свидетелство за правоспособност.

(7) Издадените разрешения се вписват в регистъра на морските лица и се отразяват в документа за потвърждаване на правоспособността на лицето.

(8) Списък на издадените през предходната година разрешения се изпраща на Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за сведение.

(9) (В сила от 01.01.2007 г.) Списъкът по ал. 8 се изпраща на Европейската комисия за сведение.


Чл. 10. (1) Всички морски лица, заемащи длъжност на кораб, трябва да притежават свидетелства за правоспособност, издадени по реда на тази наредба, с необходимите потвърждения, както и документи за премината допълнителна и/или специална подготовка, когато те се изискват за съответната длъжност.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Документите по ал. 1, придружени от медицинско свидетелство със срок на валидност най-малко равен на продължителността на предстоящия рейс се намират по всяко време на борда на кораба, когато той е в експлоатация.


Чл. 11. (1) Свидетелствата за правоспособност за работа на морски кораби, издадени в съответствие с изискванията на STCW, от администрацията на държава - страна по конвенцията, се признават наравно с българско свидетелство за правоспособност, при наличие на подписано споразумение между администрациите, издаващи свидетелствата, съгласно Правило I/10 на STCW.

(2) Директорите на съответните дирекции "Морска администрация" (Д "МА") издават потвърждение (Endorsement) на свидетелството по ал. 1.

(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) При липса на подписано споразумение по ал. 1 свидетелството за правоспособност се признава след изпълнение на процедура, одобрена от министъра на транспорта или упълномощено от него лице.

(4) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Свидетелствата за правоспособност и свидетелствата за премината допълнителна и/или специална подготовка, издадени в съответствие с изискванията на STCW, от администрацията на държава - член на Европейския съюз, се признават по реда на глава шест "а".


Чл. 12. Не се признава свидетелство за правоспособност за работа на морски кораби, издадено от държава, която не е страна по STCW.


Чл. 13. (1) Свидетелството за правоспособност за работа на речни кораби, издадено от администрация на друга държава, в съответствие с препоръките за подготовка на водачите на кораби и снабдяването им със свидетелства за правоспособност за международното корабоплаване на Комитета по вътрешни водни пътища към ООН и Дунавската комисия, се приравнява на свидетелствата, издадени по реда на тази наредба, съгласно изискванията за образование, удостоверени с документ от Министерството на образованието и науката и удостоверение за плавателен стаж.

(2) (В сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Свидетелството за правоспособност за работа на кораби, плаващи по вътрешните водни пътища на Европа, издадено в държава, член на Европейския съюз, се признава за валидно на територията на Република България, като се отчитат ограниченията за категориите кораби, вписани в него.


Чл. 14. (1) В случаите на сблъскване, засядане или допиране на корпуса до дъното, незаконно изхвърляне на вредни вещества, погрешно или опасно маневриране, боравене с товара или с корабните съоръжения и други действия, с които са били застрашени хора, околна среда или имущество, ИА "МА" може в процеса на разследването по чл. 79 от Кодекса на търговското корабоплаване (КТК) да извърши проверка на съответното работно място на борда на кораба за съответствието с изискванията при изпълнението на служебните задължения от членовете на екипажа.

(2) Проверката по ал. 1 може да се извършва и на кораби, плаващи под чуждо знаме, когато се намират в българско пристанище.


Глава втора.
ПРАВОСПОСОБНОСТИ И ПЛАВАТЕЛЕН СТАЖ

Раздел I.
Видове правоспособности. Основание и ред за придобиване

Чл. 15. Видовете корабоводителски правоспособности са:

1. за морско корабоплаване:

а) капитан далечно плаване;

б) щурман първа степен;

в) щурман втора степен;

г) щурман трета степен;

д) корабен рулеви;

е) пилот;

ж) девиатор;

з) водач на кораб до 20 бруто тона по море;

и) водач на кораб до 5 бруто тона по море;

2. за влачене, тласкане и маневриране по море:

а) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) капитан на влекач в далечно плаване;

б) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) капитан на влекач в крайбрежно плаване;

в) (отм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.)

3. за речно корабоплаване:

а) капитан вътрешно плаване;

б) щурман вътрешно плаване;

в) щурман местно плаване по р. Дунав;

г) щурман обща категория;

д) водач на малък кораб по р. Дунав.


Чл. 16. Видовете правоспособности за управление или за обслужване на корабни силови уредби и технически средства на морски и речни кораби са:

1. корабен механик първа степен;

2. корабен механик втора степен;

3. корабен механик трета степен;

4. корабен механик четвърта степен;

5. корабен електромеханик;

6. корабен моторист;

7. корабен електротехник.


Чл. 17. Видовете правоспособности за работа и поддържане на корабни технически средства за СМСББ са:

1. корабен радиоелектроник за СМСББ първи клас;

2. корабен радиоелектроник за СМСББ втори клас;

3. корабен радиооператор обща категория за СМСББ;

4. корабен радиооператор ограничена категория за СМСББ първа степен;

5. корабен радиооператор ограничена категория за СМСББ втора степен.


Чл. 18. (1) За придобиване на правоспособност могат да кандидатстват лица:

1. навършили 18 години;

2.здравословно годни за работа на кораб;

3. с одобрено образование или преминали одобрен курс;

4. притежаващи плавателен стаж, когато се изисква такъв.

(2) Морските лица, които ще работят на морски кораби, в зависимост от заеманата длъжност преминават допълнителна подготовка съгласно приложение № 4.

(3) Морските лица, които ще работят на пътнически кораби, Ро-ро пътнически кораби, танкери, химикаловози, газовози, кораби със специфични маневрени качества и кораби с дедуейт над 150 000 тона, преминават освен подготовката по ал. 2 и специална подготовка в зависимост от заеманата длъжност и типа кораб съгласно приложение № 4.

(4) Морските лица, които ще работят на речни кораби в зависимост от заеманата длъжност и типа кораб, преминават подготовка съгласно приложение № 5.


Чл. 19. Морските лица придобиват правоспособност при наличие на:

1. диплома за завършено одобрено образование;

2. свидетелство за предходна правоспособност, издадено от ИА "МА", когато се изисква такова;

3. удостоверение за плавателен стаж;

4. удостоверение за успешно завършен подготвителен курс, одобрен от ИА "МА", когато се изисква това;

5. медицинско свидетелство за здравословна годност;

6. дневник за практическа подготовка, когато се изисква такъв;

7. одобрен протокол за успешно положен изпит, когато се изисква такъв.


Чл. 20. (1) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Изпитите за придобиване на правоспособност, отмяна на ограничение или за потвърждаване на правоспособност се провеждат от комисии, определени със заповед на министъра на транспорта или упълномощено от него лице.

(2) В комисиите се включват морски правоспособни лица, притежаващи равна или по-висока правоспособност от изпитваните, както и специалисти в съответната научна област, успешно завършили моделен курс 3.12 на IMO и удовлетворяващи изискванията на раздели А-I/6 и А-I/8 на STCW.

(3) В заповедите по ал. 1 се определят общ председател на изпитните комисии, председател на всяка изпитна комисия и видовете правоспособности, по които ще бъдат проведени изпитите.


Раздел II.
Плавателен стаж

Чл. 21. (1) Плавателен стаж на морско правоспособно лице е действителното време, прослужено на търговски кораб по време на експлоатацията му, свързано с изпълнение на функциите, определени за съответната длъжност.

(2) За плавателен стаж се признава и времето, прослужено на кораб при:

1. плаване като стажант на кораб в експлоатация под ръководството на капитана, назначен от него офицер, главния механик или на квалифицирано лице - до 6 месеца за специалност "Корабоводене" и до 3 месеца за специалност "Корабни машини и механизми", от които се допуска до 30 % на кораб в ремонт, за придобиване на първоначална правоспособност или за отменяне на ограничение за заемане на определена длъжност от морско правоспособно лице;

2. ремонт, докуване, зимуване - до 3 месеца;

3. (доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) изпълнение на задължения като квалифицирано лице пилот, служител на ИА"МА" и на призната класификационна организация, изпълняващ задължения по освидетелстване на кораби или контрол върху корабоплаването, преподавател на навигационен тренажор или тренажор-машинно отделение или суперинтендант на корабоплавателна компания - само за поддържане на правоспособността, което се отразява в моряшкия картон на лицето.

(3) Плавателният стаж се отчита по данните, вписани в моряшкия картон на лицето при постъпване на длъжност на кораб и записа на капитана на кораба в моряшката книжка - за работа на море (приложение № 6) или служебната книжка - за работа на река (приложение № 7), удостоверяващи периода на работа и заеманата длъжност, като се отчитат и датите на входно-изходния граничен контрол в паспорта.

(4) Плавателният стаж за последваща правоспособност се отчита след датата на придобиване на предходната правоспособност.


Чл. 22. (1) Плавателният стаж се изчислява в дни, месеци и години според:

1. вида и тонажа на кораба;

2. района на плаване;

3. пропулсивната мощност на корабната силова уредба (КСУ);

4. общата генераторна мощност;

5. изпълняваната длъжност на кораба.

(2) Един месец плавателен стаж е равен на 30 календарни дни.

(3) Плавателният стаж се доказва с удостоверение за плавателен стаж (приложение № 8), издадено от Д "МА", където лицето се води на отчет.


Чл. 23. (1) За снабдяването на водачите на кораби със свидетелства за правоспособност за корабоплаване по вътрешните водни пътища на Европа, плавателният стаж се отчита и по брой преминавания през обособените участъци на р. Дунав (приложение № 9).

(2) За преминаване през обособен участък на р. Дунав се зачита плаването по релация, обхващаща най-малко 75% от обособения участък, при заемане на длъжност в палубна команда и изпълнение на функциите, определени за съответната длъжност, което се удостоверява със служебна книжка.

(3) За брой преминавания през обособените участъци на р. Дунав се зачитат само преминаванията в рамките на последните 10 години, от които най-малко 3 преминавания във всяка посока в рамките на последните 3 години.


Чл. 24. (1) Корабопритежателите са длъжни да създадат организация за осигуряване и провеждане на учебна плавателна практика на борда на корабите си съобразно с броя им, големината и районите им на плаване, в съответствие с изискванията за провеждане на практиката и съгласувано с ИА "МА".

(2) Времето на учебната плавателна практика и учебния плавателен стаж, проведени на кораб под ръководството на капитана, назначен от него офицер, главния механик или на квалифицирано лице, се признават за плавателен стаж само за придобиване на първоначална правоспособност.

(3) Плавателният стаж по ал. 2 се признава за придобиване на първоначална правоспособност, когато е проведен през последните 5 години, предхождащи придобиването й.

(4) Учебната плавателна практика и учебният плавателен стаж се отразяват в дневник за практическа подготовка. Формата на дневника и програмите за провеждането й се утвърждават от изпълнителния директор на ИА "МА" или упълномощено от него лице.

(5) Преди началото на учебната плавателна практика дневникът се заверява и регистрира в Д "МА", където лицето се води на отчет.

(6) След завършване на учебната плавателна практика и учебния плавателен стаж дневникът се заверява от лицето, под чието ръководство е проведена практиката, и се представя за оценка от комисия на Д "МА", където е регистриран.

(7) Учебната плавателна практика и учебният плавателен стаж се считат за успешно проведени, когато дневникът за практическа подготовка е оценен положително и подготовката е проведена по одобрената програма и необходимата продължителност.


Чл. 25. (1) Всеки член на екипажа на кораб, плаващ под българско знаме, трябва да отговаря на нормите за здравословна годност за заемане на съответната длъжност.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Здравословната годност на морските правоспособни лица се удостоверява с медицинско свидетелство по образец (приложение № 10), издадено от определени със заповед на министъра на транспорта или упълномощено от него лице транспортни медицински заведения в съответствие с изискванията за медицинско и психофизиологическо освидетелстване на кандидатите за работа на кораб.

(3) Изпълнителната агенция "Морска администрация" не допуска лицето да заема длъжността или да плава в съответния район, когато в медицинското му свидетелство има ограничения за заемане на определена длъжност или за района на плаване, като отбелязва това в свидетелството му за правоспособност, потвърждението и моряшкия картон.

(4) В моряшкия картон на морското лице се вписват наименованието на медицинското заведение, издало свидетелството, номерът, датата и срокът на валидност на свидетелството.

(5) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) При изтичане срока на валидност на свидетелството по ал. 2, когато морското правоспособно лице се намира зад граница, медицинското освидетелстване и издаването на свидетелство се извършват от медицинско заведение или медицинско лице, одобрено от администрацията на някоя от страните - членки на Европейския съюз.


Глава трета.
НЕОБХОДИМИ УСЛОВИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕТО НА ПРАВОСПОСОБНОСТИ И ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ С ТЕЗИ ПРАВОСПОСОБНОСТИ

Раздел I.
Капитан и палубна команда за морското корабоплаване

Чл. 26. За придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 15, т. 1, е необходимо да бъдат изпълнени следните изисквания:

1. за капитан далечно плаване:

а) висше образование, специалност "Корабоводене" - степен магистър;

б) правоспособност щурман първа степен;

в) плавателен стаж 18 месеца в далечно плаване на длъжност старши помощник капитан на кораб с големина 3000 или повече бруто тона;

г) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

2. за щурман първа степен:

а) висше образование, специалност "Корабоводене" - степен магистър;

б) правоспособност щурман втора степен;

в) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) плавателен стаж 30 месеца в далечно плаване на длъжност вахтен помощник-капитан на кораб с големина 500 или повече бруто тона;

г) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

3. за щурман втора степен:

а) висше образование, специалност "Корабоводене" - степен магистър или бакалавър, или средно образование с придобита четвърта степен на квалификация по специалност "Морско корабоводене";

б) правоспособност щурман трета степен;

в) плавателен стаж 12 месеца в далечно плаване на длъжност вахтен помощник-капитан на кораб с големина 500 или повече бруто тона, когато лицето има висше образование, или 24 месеца на длъжност вахтен помощник-капитан на кораби с големина 500 или повече бруто тона, когато има средно образование с придобита четвърта степен на квалификация по специалност "Морско корабоводене";

4. за щурман трета степен:

а) висше образование, специалност "Корабоводене" - степен магистър или бакалавър, или средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Морско корабоводене";

б) правоспособност корабен рулеви, когато лицето има средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Морско корабоводене";

в) плавателен стаж 12 месеца като стажант помощник-капитан на кораб с големина 500 или повече бруто тона в далечно плаване, когато лицето има висше образование, от които се допуска до 6 месеца учебна практика, или 36 месеца плавателен стаж като рулеви на кораб с големина 500 или повече бруто тона;

г) дневник за практическа подготовка;

д) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

е) правоспособност оператор обща категория за СМСББ;

5. за корабен рулеви:

а) средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Морско корабоводене" или средно образование и завършен одобрен от ИА "МА" подготвителен курс;

б) (доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато лицето има средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Морско корабоводене" или 24 месеца на длъжност моряк на кораб над 40 бруто тона или кораб, плаващ по вътрешните водни пътища на Европа, когато има средно образование и завършен подготвителен курс;

в) дневник за практическа подготовка, когато лицето има средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Морско корабоводене";

г) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1, когато лицето има средно образование и завършен подготвителен курс;

6. за водач на кораб до 20 бруто тона по море:

а) средно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ИА "МА";

б) учебна практика в подготвителния курс;

в) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

7. за водач на кораб до 5 бруто тона по море:

а) основно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ИА "МА";

б) учебна практика в подготвителния курс;

в) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1.


Чл. 27. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 15, т. 1, могат да заемат длъжност на кораб, както следва:

1. капитан далечно плаване може да заема длъжност капитан на всякакви кораби;

2. щурман първа степен може да заема длъжност:

а) старши помощник-капитан на всякакви кораби;

б) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) капитан на кораби с големина до 3000 бруто тона след 12 месеца плавателен стаж на длъжност старши помощник-капитан на кораби в далечно плаване с големина над 500 бруто тона;

3. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) щурман втора степен може да заема длъжност:

а) вахтен помощник-капитан на всякакви кораби;

б) капитан на кораб с големина до 500 бруто тона в крайбрежно плаване;

в) старши помощник-капитан на кораби с големина от 500 до 3000 бруто тона в далечно плаване след 18 месеца плавателен стаж на длъжност вахтен помощник-капитан на кораб над 500 бруто тона в далечно плаване и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

г) капитан на кораб с големина от 500 до 3000 бруто тона в далечно плаване след 18 месеца плавателен стаж на длъжност старши помощник-капитан на кораб над 500 бруто тона в далечно плаване и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1.

4. щурман трета степен може да заема длъжност вахтен помощник-капитан на всякакви кораби в далечно плаване;

5. корабен рулеви може да заема длъжност:

а) рулеви на всякакви кораби;

б) капитан на плаващо техническо средство след 12 месеца плавателен стаж, от които 3 месеца като стажант на длъжност капитан на плаващо техническо средство и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

6. водач на кораб до 20 бруто тона по море може да заема длъжност:

а) капитан на кораби с големина до 20 бруто тона, мощност на двигателя до 200 kW, с не повече от 12 души на борда, включително екипажа;

б) капитан на плаващо техническо средство във вътрешни води след преминат одобрен подготвителен курс и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

7. водач на кораб до 5 бруто тона по море може да управлява самоходни и несамоходни кораби до 5 бруто тона с мощност на двигателя до 50 kW, с не повече от 12 души на борда, включително екипажа, и отдалеченост от брега до 5 морски мили в крайбрежно плаване.


Чл. 28. Длъжността моряк на морски кораби се заема от лица, които:

1. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) имат най-малко основно образование;

2. отговарят на едно от следните условия:

а) отбили са военната си служба на военни кораби или гранично полицейски кораби;

б) притежават правоспособност водач на кораб до 20 бруто тона по море или водач на кораб до 5 бруто тона по море;

в) притежават правоспособност водач на малък кораб по р. Дунав;

г) успешно са завършили одобрен курс за начална морска подготовка по одобрена от ИА "МА" програма.


Раздел II.
Капитан и палубна команда за речно корабоплаване

Чл. 29. За придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 15, т. 3, е необходимо да бъдат изпълнени следните изисквания:

1. за капитан вътрешно плаване:

а) висше образование - степен бакалавър, специалност "Корабоводене", или средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Корабоводене - река";

б) правоспособност щурман вътрешно плаване;

в) плавателен стаж 18 месеца на длъжност вахтен офицер;

г) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

2. за щурман вътрешно плаване:

а) висше образование - степен бакалавър, специалност "Корабоводене", или средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Корабоводене - река";

б) правоспособност щурман местно плаване по р. Дунав;

в) (доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) плавателен стаж 24 месеца на длъжност в палубна команда, от които 12 месеца на длъжност палубен офицер;

г) (В сила от 01.01.2005 г.) най-малко 16 преминавания за всеки обособен участък от р. Дунав, за който лицето кандидатства да придобие права;

д) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

3. за щурман местно плаване по р. Дунав:

а) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) висше образование - степен бакалавър, специалност "Корабоводене", или средно образование;

б) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) правоспособност щурман обща категория, когато лицето има средно образование;

в) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) плавателен стаж 3 месеца като стажант или моряк от палубна команда, когато лицето има висше образование, или 18 месеца плавателен стаж като член на палубна команда, когато има средно образование;

г) представен дневник за практическа подготовка, когато лицето има висше образование;

д) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1, когато лицето има висше образование;

4. за щурман обща категория:

а) средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Корабоводене - река" или средно образование и завършен одобрен от ИА "МА" подготвителен курс;

б) плавателен стаж 3 месеца като стажант или моряк от палубна команда, когато лицето има средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Корабоводене - река", или 18 месеца като член на палубна команда, когато има средно образование и завършен подготвителен курс;

в) дневник за практическа подготовка;

г) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

5. водач на малък кораб по р. Дунав:

а) основно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ИА "МА";

б) учебна практика в подготвителния курс;

в) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1.


Чл. 30. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 15, т. 3, могат да заемат длъжност на речните кораби, както следва:

1. капитан вътрешно плаване може да заема длъжност:

а) капитан на кораб, плаващ по вътрешните водни пътища на Европа в участък, за който е валидно свидетелството му за правоспособност;

б) пилот на кораб, плаващ по вътрешните водни пътища на Европа в участък, за който е валидно свидетелството му за правоспособност;

2. щурман вътрешно плаване може да заема длъжност вахтен офицер на кораб, плаващ по вътрешните водни пътища на Европа в участък, за който е валидно свидетелството му за правоспособност;

3. щурман местно плаване по р. Дунав може да заема длъжност палубен офицер на кораб, плаващ по вътрешните водни пътища на Европа;

4. щурман обща категория може да заема длъжност:

а) рулеви на кораб, плаващ по вътрешните водни пътища на Европа;

б) (В сила от 01.01.2005 г.) капитан на кораб с мощност на КСУ до 450 kW, в съответния участък от местно плаване по р. Дунав, при навършени 21 години, 12 месеца плавателен стаж като член на палубна команда, 16 преминавания в участъка, за който лицето кандидатства да придобие права, и при успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

в) капитан на кораб с мощност на КСУ до 450 kW, извършващ маневрена дейност само в акваторията на пристанище, при навършени 21 години, след 12 месеца плавателен стаж като член на палубна команда и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

г) водач на несамоходен кораб, при навършени 21 години, след 12 месеца плавателен стаж като член на палубна команда, от които 3 месеца на товарен кораб, и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

д) капитан на плаващо техническо средство, когато лицето има навършени 21 години, след 12 месеца плавателен стаж като член на палубна команда, от които 3 месеца на плаващо техническо средство, и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

5. водач на малък кораб по р. Дунав може да води:

а) малък кораб в местно плаване с мощност на КСУ до 10 kW, с не повече от 12 души на борда, включително екипажа;

б) малък кораб в местно плаване с мощност на КСУ до 100 kW, с не повече от 12 души на борда, включително екипажа, при навършени 21 години, завършено средно образование и след успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

в) (доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) малък специален кораб и малък кораб за спорт и развлечение по р. Дунав, с не повече от 12 души на борда, включително екипажа, когато лицето има навършени 21 години, завършено средно образование и след успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1.


Чл. 31. Длъжността моряк на речни кораби се заема от лица, които отговарят на изискванията на чл. 28.


Раздел III.
Пилот, девиатор и капитан на влекач по море

Чл. 32. За придобиване на правоспособностите по чл. 15, т. 1, букви "е" и "ж" и т. 2 е необходимо да бъдат изпълнени следните изисквания:

1. за пилот:

а) правоспособност капитан далечно плаване;

б) (отм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.)

в) извършени 80 маневри за съответния пилотажен район под ръководството на пилот-инструктор, включен в списъка на пилот-инструкторите;

г) представен пред ИА "МА" пилотски дневник, заверен от пилот-инструктора и капитана на маневрирания кораб;

д) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1 с включени членове от браншовите и други професионални организации на пилотите по програма, предложена от браншовите и други професионални организации на пилотите и одобрена от ИА "МА";

2. за девиатор:

а) висше образование, специалност "Корабоводене";

б) удостоверение за успешно завършен подготвителен курс, одобрен от ИА "МА";

3. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) за капитан на влекач в далечно плаване:

а) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) правоспособност, съответстваща на района на плаване и бруто тонажа на влекача;

б) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) удостоверение за успешно завършен курс по специална подготовка, одобрен от ИА "МА";

в) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) свидетелство за правоспособност "капитан на влекач в крайбрежно плаване" или представи пред ИА "МА" маневрен дневник за извършени 60 маневри пристанищна буксировка с влекач под ръководството на капитан на влекач, включен в списъка на обучаващите капитани на влекачи, заверен от капитана на влекача и пилота на маневрирания кораб;

г) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1 с включени членове от браншови организации на капитаните на влекачи и пилоти по програма, одобрена от ИА "МА";

4. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) за капитан на влекач в крайбрежно плаване:

а) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) правоспособност, съответстваща на бруто тонажа на влекача;

б) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) представен пред ИА "МА" маневрен дневник за извършени 60 маневри пристанищна буксировка с влекач под ръководството на капитан на влекач, включен в списъка на обучаващите капитани на влекачи, заверен от капитана на влекача и пилота на маневрирания кораб;

в) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) успешно положен практически изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1 с включени членове от браншови организации на капитаните на влекачи и пилоти по програма, одобрена от ИА "МА";

г) (изм. - ДВ, бр. 100 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.)

5. (отм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.)


Чл. 33. (1) Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 15, т. 1, букви "е" и "ж" и т. 2, могат да заемат длъжност на кораб, както следва:

1. пилот може да заема длъжност пилот в българско пристанище, за което е придобил правоспособност;

2. девиатор може да заема длъжност девиатор на всеки девиационен полигон;

3. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) капитан на влекач в далечно плаване може да заема длъжност капитан на влекач за морска буксировка в далечно плаване;

4. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) капитан на влекач в крайбрежно плаване може да заема длъжността капитан на всякакви влекачи, извършващи крайбрежно плаване или работещи в българските пристанища.

5. (отм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.)

(2) (Отм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.)


Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Изпълнителният директор на ИА "МА" или упълномощено от него лице одобрява списък на пилот-инструктори, предложен от пилотските компании (станции), и на капитани на влекачи - инструктори, предложен от буксирните компании.

(2) Промени в списъците се извършват по реда на ал. 1.

(3) В случаите, когато не е постъпило предложение по ал. 1, списъците се изготвят от ИА "МА".


Раздел IV.
Машинна команда

Чл. 35. За придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 16, е необходимо да бъдат изпълнени следните изисквания:

1. за корабен механик първа степен:

а) висше образование - степен магистър, специалност "Корабни машини и механизми";

б) правоспособност корабен механик втора степен;

в) плавателен стаж 24 месеца на длъжност втори механик на кораби с пропулсивна мощност на КСУ над 3000 kW;

г) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

2. за корабен механик втора степен:

а) висше образование - степен магистър, специалност "Корабни машини и механизми";

б) правоспособност корабен механик трета степен;

в) плавателен стаж 24 месеца на длъжност вахтен механик на кораби с пропулсивна мощност на КСУ над 3000 kW;

г) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

3. за корабен механик трета степен:

а) висше образование - степен магистър или бакалавър, специалност "Корабни машини и механизми", или средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Корабни машини и механизми";

б) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) плавателен стаж 6 месеца като стажант-механик на кораби с пропулсивна мощност на КСУ над 750 kW, от които се допуска до 3 месеца учебна практика, когато лицето има висше образование, или 24 месеца на длъжност вахтен механик на кораб с пропулсивна мощност на КСУ над 750 kW, когато има средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Корабни машини и механизми";

в) правоспособност корабен механик четвърта степен, когато лицето има средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Корабни машини и механизми";

г) дневник за практическа подготовка, когато лицето има висше образование;

д) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1, когато лицето има висше образование;

4. за корабен механик четвърта степен:

а) средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Корабни машини и механизми";

б) правоспособност корабен моторист;

в) плавателен стаж 36 месеца на длъжност моторист на кораби с пропулсивна мощност на КСУ над 750 kW, от които 6 месеца като стажант вахтен механик; от общия плавателен стаж се допускат до 12 месеца на длъжност помпиер на нефтен танкер или огняр на кораби с парни котли с работно налягане над 0,7 мРа;

г) дневник за практическа подготовка;

д) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

5. за корабен електромеханик:

а) висше образование - степен магистър или бакалавър, специалност "Електрообзавеждане на кораба", "Електроснабдяване и електрообзавеждане на водния транспорт" или друга силнотокова специалност;

б) плавателен стаж на кораб с обща генераторна мощност над 750 kVA - 3 месеца учебна практика, когато лицето има висше образование, специалност "Електрообзавеждане на кораба" или "Електроснабдяване и електрообзавеждане на водния транспорт", или 6 месеца като стажант за останалите специалности;

в) дневник за практическата подготовка;

г) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1, когато лицето е завършило специалност, различна от "Електрообзавеждане на кораба" или "Електроснабдяване и електрообзавеждане на водния транспорт";

6. за корабен моторист:

а) средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Корабни машини и механизми" или средно образование и завършен подготвителен курс, одобрен от ИА "МА";

б) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато лицето има средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Корабни машини и механизми", или 12 месеца на длъжност чистач, смазочник или фитер в машинно отделение на кораби с пропулсивна мощност на КСУ над 300 kW, когато има средно образование и завършен подготвителен курс;

в) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1, когато лицето има средно образование и завършен подготвителен курс;

г) дневник за практическа подготовка, когато лицето има средно образование с придобита трета степен на квалификация, специалност "Корабни машини и механизми";

7. за корабен електротехник:

а) средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Електрообзавеждане на кораба", "Електроснабдяване и електрообзавеждане на водния транспорт" или друга силнотокова специалност;

б) плавателен стаж 3 месеца учебна практика, когато лицето има средно образование по специалност "Електрообзавеждане на кораба" или "Електроснабдяване и електрообзавеждане на водния транспорт", или 6 месеца като стажант-електротехник на кораби с обща генераторна мощност над 300 kVA за останалите специалности;

в) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1, когато лицето има средно образование по специалност, различна от "Електрообзавеждане на кораба" или "Електроснабдяване и електрообзавеждане на водния транспорт".


Чл. 36. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 16, могат да заемат длъжности на морски или речни кораби, както следва:

1. корабен механик първа степен може да заема длъжност главен механик на кораби с неограничена мощност на КСУ;

2. корабен механик втора степен може да заема длъжност:

а) втори механик на кораб с неограничена мощност на КСУ;

б) главен механик на кораб с пропулсивна мощност на КСУ до 3000 kW след 12 месеца стаж на длъжност втори механик на кораб с пропулсивна мощност на КСУ над 3000 kW;

в) главен механик на кораб с неограничена мощност на КСУ по вътрешните водни пътища на Европа;

3. корабен механик трета степен може да заема длъжност:

а) вахтен (дежурен) механик на кораб с неограничена мощност на КСУ;

б) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) втори механик на кораб с пропулсивна мощност на КСУ до 3000 kW, когато има образованието, изисквано в чл. 35, т. 3, буква "а", след 12 месеца плавателен стаж на длъжност вахтен (дежурен) механик на кораб с пропулсивна мощност на КСУ над 750 kW или когато има образованието, изисквано в чл. 35, т. 4, буква "а" - 36 месеца на същите длъжност и мощност и успешно положен изпит по одобрена програма пред комисията по чл. 20, ал. 1;

в) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) главен механик на кораб с пропулсивна мощност на КСУ до 3000 kW след 12 месеца плавателен стаж на длъжност втори механик на кораб с пропулсивна мощност на КСУ над 750 kW и успешно положен изпит по одобрена програма пред комисията по чл. 20, ал. 1;

г) главен механик по вътрешните водни пътища на Европа на кораб с мощност на КСУ до 3000 kW след 12 месеца стаж на длъжност вахтен механик на кораб с мощност на КСУ над 750 kW и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

д) главен механик на кораб с неограничена пропулсивна мощност на КСУ, плаващ по вътрешните водни пътища на Европа, след 24 месеца стаж на длъжност главен механик на кораб с пропулсивна мощност на КСУ над 750 kW и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1 в случаите, когато не са положили изпит по буква "г";

4. корабен механик четвърта степен може да заема длъжност:

а) (изм. и доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) вахтен (дежурен) механик на кораб с неограничена пропулсивна мощност на КСУ;

б) (отм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.)

в) главен механик на кораб с мощност на КСУ до 3000 kW, плаващ по вътрешните водни пътища на Европа, след 12 месеца стаж на длъжност вахтен механик на кораб с мощност на КСУ над 750 kW и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

5. корабен електромеханик може да заема длъжност електромеханик на кораб с неограничена обща генераторна мощност;

6. корабен моторист може да заема длъжност:

а) моторист на кораб с неограничена пропулсивна мощност на КСУ;

б) помпиер на определен тип танкери след 24 месеца стаж като моторист на същия тип танкер;

в) огняр на кораб с парни котли с неограничено работно налягане, когато има средно образование с придобита трета степен на квалификация по специалност "Корабни машини и механизми" и плавателен стаж 3 месеца като стажант-огняр на кораби с парни котли с работно налягане над 0,7 mPa;

г) главен механик на кораб с пропулсивна мощност на КСУ до 450 kW след 36 месеца плавателен стаж като моторист на кораб с пропулсивна мощност на КСУ над 100 kW;

д) моряк-моторист след изпълнение на изискванията на чл. 28;

7. корабен електротехник може да заема длъжност:

а) електротехник на кораб с неограничена обща генераторна мощност;

б) електромеханик на кораб с обща генераторна мощност до 750 kVA след 24 месеца плавателен стаж като корабен електротехник на кораб с обща генераторна мощност над 300 kVA.


Раздел V.
Радиосвръзки и радиоспециалисти

Чл. 37. За придобиване на правоспособностите, посочени в чл. 17, е необходимо да бъдат изпълнени следните изисквания:

1. за корабен радиоелектроник за СМСББ първи клас:

а) висше образование - магистър, специалност "Корабна радиоелектроника";

б) правоспособност корабен радиоелектроник за СМСББ втори клас;

в) плавателен стаж 18 месеца на длъжност радиоелектроник за СМСББ на кораб, оборудван с технически средства за СМСББ, плаващ в зоните А1, А2 и А3;

г) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

2. за корабен радиоелектроник за СМСББ втори клас:

а) висше образование по специалност "Морски свръзки", "Радиолокация", "Съобщителна техника", "Радио- и телевизионна техника", "Комуникационна техника и технологии", "Корабна радиоелектроника" и "Електроника" ;

б) завършен подготвителен курс по одобрена от ИА "МА" програма, в зависимост от притежаваното образование;

в) плавателен стаж 3 месеца на кораб, оборудван с технически средства на СМСББ;

г) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

3. за корабен радиооператор обща категория за СМСББ:

а) висше или средно образование;

б) завършен подготвителен курс по одобрена от ИА "МА" програма;

в) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

4. корабен радиооператор ограничена категория за СМСББ първа степен:

а) средно образование;

б) завършен подготвителен курс по одобрена от ИА "МА" програма;

в) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

5. корабен радиооператор ограничена категория за СМСББ втора степен:

а) завършен подготвителен курс по одобрена от ИА "МА"програма;

б) успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1.


Чл. 38. Лицата, притежаващи правоспособност по чл. 17, могат да заемат длъжности, както следва:

1.корабен радиоелектроник за СМСББ първи клас може да заема длъжност:

а) радиоелектроник за СМСББ на морски кораби, плаващи във всички зони, включително да поддържа навигационни и комуникационни технически средства на борда на кораба или на брега;

б) радиооператор за СМСББ на морски кораби, плаващи във всички зони;

2. корабен радиоелектроник за СМСББ втори клас може да заема длъжност:

а) радиоелектроник за СМСББ на морски кораби, плаващи във всички зони, с изключение на пътническите кораби, включително да поддържа навигационни и комуникационни технически средства на борда на кораба или на брега;

б) радиооператор за СМСББ на морски кораби, плаващи във всички зони;

3. корабен радиооператор обща категория за СМСББ може да заема длъжност радиооператор за СМСББ на брега или на морски кораби, плаващи във всички зони, с изключение на пътническите;

4. корабен радиооператор ограничена категория за СМСББ първа степен може да заема длъжност радиооператор за СМСББ на кораби, плаващи в зона А1;

5. корабен радиооператор ограничена категория за СМСББ втора степен може да заема длъжност радиооператор за СМСББ на кораби в крайбрежно плаване.


Раздел VI.
Права за заемане на длъжности в крайбрежно плаване

Чл. 39. Щурман втора степен може да заема длъжност:

1. старши помощник-капитан на кораби с големина до 3000 бруто тона след 6 месеца плавателен стаж на длъжност вахтен офицер на кораби с големина над 500 бруто тона, след придобиване на правоспособност щурман втора степен и успешно положен изпит по одобрена програма пред комисията по чл. 20, ал. 1;

2. капитан на кораби с големина до 500 бруто тона;

3. капитан на кораби с големина до 3000 бруто тона след 12 месеца плавателен стаж на длъжност вахтен офицер на кораби с големина над 3000 бруто тона и успешно положен изпит по одобрена програма пред комисията по чл. 20, ал. 1.


Чл. 40. Щурман трета степен може да заема длъжност:

1. старши помощник-капитан на кораби с големина до 3000 бруто тона след 24 месеца плавателен стаж на длъжност вахтен офицер на кораби с големина над 500 бруто тона и успешно положен изпит по одобрена програма пред комисията по чл. 20, ал. 1;

2. капитан на кораби с големина до 500 бруто тона след 12 месеца плавателен стаж на длъжност вахтен офицер на кораби с големина над 500 бруто тона.


Чл. 41. Корабен рулеви може да заема длъжност:

1. капитан на кораби с големина до 40 бруто тона след 24 месеца плавателен стаж на длъжност рулеви, когато притежава свидетелство за правоспособност корабен радиооператор ограничена категория за СМСББ втора степен;

2. вахтен офицер на кораби с големина до 500 бруто тона след 12 месеца плавателен стаж на длъжност рулеви, когато притежава свидетелство за правоспособност корабен радиооператор ограничена категория за СМСББ втора степен и успешно положен изпит по одобрена програма пред комисията по чл. 20, ал. 1;

3. капитан на кораби с големина до 200 бруто тона след 12 месеца плавателен стаж на длъжност вахтен офицер на кораби с големина до 500 бруто тона.


Чл. 42. (1) (Предишен текст на чл. 42, изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Корабен механик трета степен в крайбрежно плаване може да заема длъжност главен механик на кораб с пропулсивна мощност на КСУ до 3000 kW след 12 месеца плавателен стаж на длъжност вахтен (дежурен) механик на кораб с пропулсивна мощност на КСУ над 750 kW и успешно положен изпит по одобрена програма пред комисията по чл. 20, ал. 1.

(2) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Корабен механик четвърта степен в крайбрежно плаване може да заема длъжност главен механик на кораб с пропулсивна мощност на КСУ до 3000 kW след 24 месеца стаж на длъжност вахтен (дежурен) механик на кораб с мощност на КСУ над 750 kW и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1.


Глава четвърта.
ИЗИСКВАНИЯ И НОРМИ ЗА ПОДГОТОВКА НА МОРСКИТЕ ЛИЦА

Раздел I.
Професионално образование, обучение и квалификация на морските лица

Чл. 43. (1) Професионалното образование, обучение и квалификация на морските лица включва:

1. средно професионално образование по морски, речни и технически специалности;

2. висше образование по морски и технически специалности;

3. курсове за специална и допълнителна подготовка;

4. подготвителни курсове за придобиване на квалификация по професии за морското и речното корабоплаване.

(2) Обучението на морските лица се извършва при спазване на морските стандарти, норми и препоръки в съответствие с изискванията на STCW и Международната морска организация (IMO) към формите и методическото осигуряване на морското обучение.

(3) Изискванията за професионално образование, обучение и квалификация на морските лица са изисквания към регулирана професия по смисъла на § 4в от допълнителните разпоредби на Закона за висшето образование.


Чл. 44. (1) Образование по морска или речна специалност се получава в учебни заведения, създадени и акредитирани в съответствие с действащото законодателство, в които обучението се извършва по одобрени от ИА "МА" програми от квалифицирани лица и преподаватели, успешно завършили одобрен от ИА "МА" курс по моделен курс 6.09 на IMO.

(2) Учебните заведения по ал. 1 извършват обучение в съответствие с държавните изисквания и прилагат система за управление на качеството на учебния процес.

(3) Учебните заведения представят в ИА "МА" докладите за извършените от оправомощена външна, независима от учебното заведение, организация периодични проверки на системата за управление на качеството и направените оценки за съответствие на извършваната дейност за достигане на необходимите стандарти.

(4) Докладите по ал. 3 заедно с документите за оценка на поддържаната и прилагана от ИА "МА" система за управление на качеството се представят в IМО.


Чл. 45. (1) Средно морско или речно образование се получава в професионални училища, регламентирани със Закона за народната просвета и Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, както и със Закона за професионалното образование и обучение.

(2) Обучението се провежда в съответствие с държавните образователни изисквания и изискванията на тази наредба и осигурява усвояването на общообразователния минимум за средно образование и придобиването на квалификационна степен по съответната професия от списъка на професиите за професионално образование и обучение.


Чл. 46. (1) Висшето образование по специалности за морското корабоплаване се извършва в съответствие със Закона за висшето образование, държавните изисквания за придобиване на висше образование по образователно-квалификационни степени и изискванията на тази наредба към подготовката на лица от регулирани професии.

(2) Обучението осигурява усвояването на общоинженерен и специализиран минимум за висше образование по специалности съгласно Класификатора на областите на висше образование и професионално направление, утвърден с ПМС № 125 от 2002 г. (ДВ, бр. 64 от 2002 г.).


Чл. 47. (1) Курсовете за специална и за допълнителна подготовка се организират и провеждат от учебни заведения и центрове за професионално обучение и квалификация, акредитирани или лицензирани по Закона за висшето образование, Закона за професионалното образование и обучение или Закона за народната просвета.

(2) Курсовете по ал. 1 се одобряват от ИА "МА" и се провеждат по одобрени от ИА "МА" програми.

(3) За одобряване на курсовете и учебните програми се подава заявление до ИА "МА", съдържащо следната информация:

1. име на учебното заведение или центъра;

2. документ за акредитация или лицензиране на учебното заведение или центъра;

3. наименование на курса, съответстващото правило от STCW и/или IMO моделен курс.

(4) Към заявлението по ал. 3 се прилага програмата за провеждане на курса, която съдържа:

1. наименование на курса, съответстващото правило от STCW и/или IMO моделен курс;

2. цели на курса;

3. предварителни изисквания към обучаемите;

4. минимален и максимален брой на обучаемите;

5. таблица с подробен хорариум по теми, лекции и практически занятия;

6. вид, място и критерии за оценяването;

7. квалификация на преподавателите, както и на инструкторите и оценителите на тренажори;

8. подробен опис на необходимата и наличната материална база за провеждане на курса;

9. използвана литература при съставяне на програмата;

10. име, фамилия и подписи на съставителя на програмата и на директора (началника) на учебното заведение или център.


Чл. 48. (1) Курсовете за придобиване на правоспособност по чл. 15, т. 1, букви "з" и "и", т. 3, буква "д" се организират и провеждат от учебните заведения и центрове по чл. 47, ал. 1, както и от физически и юридически лица, регистрирани по Търговския закон.

(2) Курсовете по ал. 1 се одобряват от ИА "МА" и се провеждат по разработени от ИА "МА" програми.

(3) За одобрение на курсовете по ал. 1 се подава заявление до ИА "МА", съдържащо следната информация:

1. име на учебното заведение, центъра или лицето;

2. документ за акредитация или лицензиране - за учебното заведение или центъра, или съдебна регистрация - за физическите или юридическите лица;

3. наименование на курса.

(4) Към заявлението по ал. 3 се прилагат документи, съдържащи следната информация:

1. цели на курса;

2. предварителни изисквания към обучаемите;

3. минимален и максимален брой на обучаемите;

4. таблица с подробен хорариум по теми, лекции и практически занятия;

5. вид, място и критерии за оценяването;

6. квалификация на преподавателите, както и на инструкторите и оценителите;

7. подробен опис на необходимата и наличната материална база за провеждане на курса.


Чл. 49. (1) Изпълнителният директор на ИА "МА" в срок до 30 дни от датата на подаване на заявлението назначава със заповед комисия, която извършва проверка за установяване на заявените обстоятелства и съответствието им с изискванията на тази наредба, както и проверка на съответствието на програмата на курса по чл. 47 с изискванията на STCW, препоръчаните от нея документи и моделни курсове и резолюции на IMO.

(2) Комисията съставя протокол за извършената проверка, в който вписва своето становище.


Чл. 50. (1) Изпълнителният директор на ИА "МА" издава одобрение на курсовете (приложение № 11) при положително становище на комисията.

(2) Изпълнителният директор на ИА "МА" отказва одобряването с мотивирана заповед.

(3) Заповедта по ал. 2 подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.


Чл. 51. (1) Присъствието и оценките на курсистите се отразяват в присъствен дневник (приложение № 12).

(2) Обучаем, който е отсъствал повече от 10 % от общото времетраене на курса, се изключва и не се допуска до изпит.


Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Практическото обучение за извършване на маневри с влекачи се извършва по програма, предложена от организациите на капитаните на влекачи, създадени съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел и одобрена от ИА "МА", и се осъществява от правоспособни капитани на влекачи със стаж най-малко 5 години и включени в списъка на обучаващите капитани на влекачи.


Чл. 53. (1) Изпълнителната агенция "Морска администрация" извършва периодично планови и извънредни проверки и изготвя независима оценка на учебните заведения, предоставящи морско образование, обучение и квалификация по отношение изпълнението на критериите, посочени в приложение № 13.

(2) Резултатите от проверките по ал. 1 се отразяват в протокол.

(3) Въз основа на констатациите в протокола по ал. 2 се изготвя независимата оценка по ал. 1.

(4) При установяване на несъответствия с изискванията на тази наредба ИА "МА" предоставя срок за отстраняването им и извършва повторна проверка.

(5) При неотстраняване на несъответствията в срока по ал. 3 ИА "МА" може да откаже да издаде свидетелства за правоспособност, за специална или допълнителна подготовка на обучаемите, като за отказа писмено уведомява учебното заведение или център.


Раздел II.
Учебно-материална база на морските и речните учебни заведения и центрове

Чл. 54. (1) Учебно-материалната база на морските и речните учебни заведения и центрове за професионално обучение и квалификация обхваща всички методически, дидактически, технически и материални средства, необходими за качествено и пълноценно провеждане на учебен процес по определен вид дисциплини.

(2) Обучението в учебните заведения и центрове по ал. 1 се осигурява със:

1. помощни методически материали, включващи учебна, техническа и специализирана литература;

2. нагледни методически материали;

3. аудио-визуални средства;

4. образци и макети от изучаваната техника и апаратура;

5. контролно-измервателна апаратура;

6. компютърна техника с програмни продукти, осигуряващи тематично обучение;

7. тренажори и симулатори, демонстриращи или отработващи, частично или пълно, определени режими, ситуации, процедури, действия или функционални особености.

(3) Учебно-материалната база се оборудва съобразно учебните програми с цел постигане на знания, навици и умения по дисциплини, професии и специалности, за които учебните заведения и центрове по ал. 1 провеждат обучение.


Чл. 55. (1) За провеждане на обучение за придобиване на квалификация морските и речните учебни заведения и центрове се оборудват с учебни зали и лаборатории, които отговарят на следните изисквания:

1. осигуряват учебно място за всеки обучаем;

2. оборудвани са с помощни учебни технически средства (черна/бяла дъска, екран, апарат за проектиране, учебно-методически табла и др.);

3. спазени са установените норми за използване на компютърна техника, когато учебната зала е компютърен клас;

4. спазени са допълнителните изисквания по техническа и противопожарна безопасност, когато учебната зала е технически клас;

5. спазени са условията за нормалното функциониране на тренажорите, посочени от производителя, когато учебната зала е оборудвана с тренажори или симулатори;

6. спазени са установените санитарно-хигиенни норми.


Чл. 56. (1) Тренажорите, предназначени за подготовка и за оценка на компетентността, отговарят на следните експлоатационни норми:

1. възпроизвеждат в достатъчна степен съответното корабно оборудване, включително да имитират аварийни и специфични ситуации, съответстващи на целите на подготовката;

2. обезпечават взаимовръзка между обучаемия (оценявания), оборудването и инструктора (оценителя) по начин, позволяващ контрол, запис и последващ разбор (оценяване) на действията на обучаемия (оценявания).

(2) Целите и задачите на подготовката с използване на тренажор се определят в рамките на общата програма за подготовка.

(3) Специалните цели и задачи на подготовката трябва да са възможно най-тясно свързани с практиката.


Чл. 57. (1) Процедурите за подготовка и оценка при работа на тренажор трябва да осигуряват:

1. предварително информиране на обучаемите (оценяваните) за целите и задачите на обучението, уменията, подлежащи на оценка, и критериите за оценяване съобразно способността за безопасно и ефективно изпълнение на заданието;

2. инструкции за работа на тренажора, предоставени на кандидатите в ясна и изрична форма.

(2) Интензивността и продължителността на учебните занятия на тренажор се съобразяват с препоръките на производителя.


Раздел III.
Ред за провеждане на изпити

Чл. 58. (1) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Изпитите за придобиване на правоспособност, отменяне на ограничение или за потвърждаване на правоспособност се провеждат под ръководството на общия председател на изпитните комисии, на редовни и извънредни изпитни сесии, определени от министъра на транспорта или упълномощено от него лице.

(2) Редовните изпитни сесии се провеждат през март и октомври в Русе - за речните правоспособности, а през април и ноември във Варна и Бургас - за морските правоспособности.

(3) Датите за редовните сесии, програмите за изпитите и критериите за оценка на кандидатите за отделните правоспособности се обявяват ежегодно до края на януари.

(4) Извънредни изпитни сесии се насрочват за придобиване на първа правоспособност, за отменяне на ограничение или за потвърждаване на правоспособност, когато има подадени заявления най-малко от 10 кандидати.


Чл. 59. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2003 г.) Изпити за правоспособностите капитан на влекач първа, втора и трета степен се насрочват по предложение на браншовата организация на капитаните на влекачи.

(2) Изпити за правоспособностите по чл. 15, т. 1, букви "з" и "и", т. 3, буква "д" и чл. 17, т. 2 - 5 се провеждат по предложение на ръководителя на подготвителния курс.


Чл. 60. Изпити за правоспособностите водач на кораб до 20 бруто тона по море и водач на кораб до 5 бруто тона по море се насрочват за провеждане във Варна, Бургас и София, а за водач на малък кораб по р. Дунав - в Русе и Лом.


Чл. 61. (1) Организирането на изпитите, съставянето и обявяването на график за провеждането на изпитите по функции, осигуряването на необходимите помещения, пособия, помагала и др. се извършва от съответната Д "МА".

(2) Работни помещения, кораби, пособия и помагала, необходими за провеждането на изпитите, се предоставят от корабопритежатели, браншови организации и учебни заведения при писмено искане от директора на съответната Д "МА".


Чл. 62. (1) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Кандидатите за явяване на изпит подават най-късно 10 работни дни преди началото на изпита заявление до директора на Д "МА", където ще се провежда изпитът.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:

1. диплома за завършено образование;

2. свидетелство за професионална квалификация, когато се изисква такава;

3. свидетелство за завършен подготвителен курс, когато се изисква такъв;

4. свидетелство за предходна правоспособност, когато се изисква такава;

5. удостоверение за плавателен стаж;

6. (отм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.)

7. разписка за внесена такса за изпит.


Чл. 63. (1) Изпълнителна агенция "Морска администрация" извършва проверка на редовността на представените от кандидатите документи, съставя списък на допуснатите до изпит кандидати и график за провеждане на изпитите.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Списъкът и графикът по ал. 1 се обявяват 5 работни дни преди началото на първия изпит на видно място в сградата на Д "МА".


Чл. 64. (1) Изпитите се извършват по функции и са устни, писмени и практически в зависимост от правоспособността, за която се провеждат.

(2) Писмените изпити се провеждат чрез изпитни билети, тестове, казуси, задачи и курсови задания, обхващащи въпроси от одобрената програма за изпит за съответната правоспособност.

(3) Материалите за изпитите се изготвят от специалисти по съответните дисциплини под ръководството на общия председател на изпитните комисии.


Чл. 65. Преди започване на изпита членовете на изпитната комисия:

1. проверяват самоличността на кандидатите;

2. дават указания за начина на провеждане на изпита и обявяват правата и задълженията на кандидатите.


Чл. 66. За да премине успешно изпита, кандидатът трябва да докаже, че владее материята до степен, която изключва възможността с действие или бездействие да причини авария или щети на хора, кораб или товар или да предизвика замърсяване на околната среда при изпълнение на служебни задължения, отнасящи се до правоспособността, за която кандидатства, отмяната на ограничение или до потвърждение на правоспособност.


Чл. 67. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Изпитът по всяка функция за корабоводителски правоспособности започва с входящ тест за проверка на знанията на кандидатите.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Изпитът по всяка функция за механици започва с входящ тест за проверка на знанията на кандидатите.

(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Кандидатите, дали повече от 10% грешни отговори на входящия тест по дадена функция, а при компютърна проверка на знанията - при повече от 20% грешни отговори, се отстраняват от по-нататъшно участие в изпита по функцията, което се отразява в изпитните протоколи.

(4) Практическият изпит за капитани на влекачи се провежда в реални условия чрез извършване на фактически маневри.


Чл. 68. (1) Когато изпитът по дадена функция включва няколко изпита - устен, писмен и/или практически, общата оценка е "издържал", когато по всички изпити кандидатът е получил оценка "издържал".

(2) Общата оценка на комисията по даден изпит е "издържал", когато 2/3 от членовете й поставят най-малко оценка "среден".


Чл. 69. Кандидатът е издържал изпита за придобиване на правоспособност, отмяна на ограничение или потвърждаване на правоспособност, когато издържи изпитите по всяка функция или модул за дадената правоспособност.


Чл. 70. (1) Всяка изпитна комисия води дневен протокол (приложение № 14) за всеки изпит по отделна функция. След приключването на сесията на основание на дневните протоколи комисията съставя по един общ протокол (приложение № 15) за изпитите за корабоводителските правоспособности и за изпитите за правоспособностите за механици в три еднакви екземпляра от всеки.

(2) Дневните протоколи и всички други писмени документи на кандидатите се събират в отделно дело по всяка правоспособност и се съхраняват две години в Д "МА", където е бил проведен изпитът.


Чл. 71. Внесената изпитна такса не се връща на отстранените от участие в изпитната сесия кандидати.


Чл. 72. (1) Кандидат, получил оценка "неиздържал" по една или повече функции на дадена правоспособност, може в рамките на три последователни изпитни сесии да се яви на изпит само по тази/тези функции. За издаване на свидетелство за правоспособност се зачитат издържаните функции от предходните три изпитни сесии.

(2) Кандидат, който в три последователни изпитни сесии не е издържал успешно изпитите по всички функции на дадена правоспособност, трябва да се яви отново на изпит за дадената правоспособност по всички функции.


Чл. 73. (1) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Общите протоколи от изпитите за придобиване на правоспособност се одобряват от министъра на транспорта или упълномощено от него лице и се съхраняват 50 години, по един екземпляр в архива на МТС, ИА "МА" и в съответната Д "МА", където е проведен изпитът.

(2) Протоколите от изпитите за отменяне на ограничения или за преиздаване потвърждения на свидетелства за правоспособност се одобряват от директора и се съхраняват 5 години в архива на съответната Д "МА".


Чл. 74. (1) (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) На основание одобрените протоколи и медицинско свидетелство за здравословна годност на успешно положилите изпити морски лица се издават свидетелства за правоспособност и потвърждения на свидетелствата и се отменят ограничения.

(2) Свидетелствата за правоспособност и потвържденията на свидетелствата се получават в Д "МА", където лицето се води на отчет.


Глава пета.
РЕГИСТРИ НА СВИДЕТЕЛСТВАТА И НА МОРСКИТЕ ПРАВОСПОСОБНИ ЛИЦА

Чл. 75. (1) В ИА "МА" се водят регистри на морските правоспособни лица и на свидетелствата на морските лица, както следва:

1. регистри на морските правоспособни лица с правоспособност водач на кораб до 20 бруто тона по море, в които се вписват и лицата с правоспособност водач на кораб до 5 бруто тона по море - в съответните Д "МА" или в дирекция "Инспекционна дейност", в зависимост от мястото на провеждане на изпита;

2. регистри на морските правоспособни лица с правоспособност водач на малък кораб по р. Дунав - в Русе и Лом, в съответните Д "МА", в зависимост от мястото на провеждане на изпита;

3. регистър на морските правоспособни лица с правоспособност, различна от тази по т. 1 и 2 - в дирекция "Инспекционна дейност" в ИА "МА";

4. регистри на свидетелствата на морските лица - в съответните Д "МА";

5. регистри на издадените потвърждения на свидетелствата за правоспособност по чл. 11.


Чл. 76. (1) Регистрите по чл. 75, т. 1, 2 и 3 се водят на хартиен и електронен носител и в тях под отделен номер се вписват следните данни за всяко морско правоспособно лице:

1. собствено, бащино и фамилно име;

2. дата на раждане;

3. място на раждане;

4. постоянен адрес;

5. гражданство;

6. единен граждански номер;

7. номер, дата на издаване и учебно заведение или център, издали документ за образование, квалификация или специалност;

8. поредна правоспособност и основание за придобиването й.

(2) Вписванията в регистрите по ал. 1 се извършват служебно от длъжностно лице на ИА "МА" въз основа на протокола за успешно издържан изпит за правоспособност.

(3) Регистрите на морските правоспособни лица са безсрочни.


Чл. 77. (1) Регистърът по чл. 75, т. 4 се състои от моряшките картони на морските лица (приложение № 16), съдържащи данните по чл. 76, ал. 1, снимка на лицето, както и данни за:

1. пола;

2. срока на валидност на свидетелството;

3. ограничения за упражняване на придобитите права;

4. издадени потвърждения на свидетелства за правоспособност: дата на издаване и валидност;

5. издадени разрешения по чл. 9;

6. издадени свидетелства за премината специална и допълнителна подготовка: номер, дата на издаване, учебно заведение или център за професионално обучение и квалификация, където е преминато обучението, вид на подготовката, основание за придобиване на свидетелството и срок на валидност;

7. издадени медицински свидетелства за здравословна годност;

8. кораба, на който лицето работи: име, бруто тонаж, тип на кораба, пропулсивна мощност на КСУ, обща генераторна мощност, клас на автоматизация и район на плаване на кораба;

9. длъжност, на която лицето е назначено на кораба, ниво на отговорност и функции, дата на постъпване и дата на напускане на кораба, общо прослужено време на кораба, признато за плавателен стаж;

10. номера на моряшкия паспорт и срока на валидност;

11. номера на моряшката книжка.

(2) Данните по ал. 1, т. 8 и 9 се вписват:

1. преди постъпване на работа на кораб - при представяне на записка (приложение № 17), издадена от капитана на кораба, корабопритежателя или посредника, че лицето е назначено на съответния кораб и съответната длъжност, или на екипажен списък;

2. след напускане на кораба - при представяне на моряшката или служебната книжка, като се отчитат и датите на входно-изходния граничен контрол в паспорта.

(3) Записката по ал. 2, т. 1 се прилага към моряшкия картон и се съхранява на електронен носител две години от датата на издаването й в съответната Д "МА".

(4) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Когато лицето ще работи на борда на кораб, плаващ под чуждо знаме, вписванията на данните по ал. 1, т. 8 и 9, с изключение на данните за напускане на кораба и общото прослужено време на борда на кораба, се извършват въз основа на представен индивидуален договор при наемане на работа.

(5) Вписванията по ал. 1 се извършват от длъжностно лице в служба "Квалификация и регистрация на морските лица" на съответната Д "МА".

(6) Моряшките картони се съхраняват в службите "Квалификация и регистрация на морските лица" на съответната Д "МА" 70 години от датата на издаване на картона.

(7) Изпълнителна агенция "Морска администрация" води електронна база данни, съдържаща данните по ал. 1.


Глава шеста.
ИЗДАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ, СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ПОТВЪРЖДЕНИЕ И СВИДЕТЕЛСТВА ЗА СПЕЦИАЛНА И ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДГОТОВКА НА МОРСКИТЕ ЛИЦА

Чл. 78. (1) Изпълнителна агенция "Морска администрация" издава свидетелствата на морските лица въз основа на заявление и документи за установяване на необходимите обстоятелства, както следва:

1. свидетелства за правоспособност за работа на море (приложения № 18 и 19);

2. свидетелства за правоспособност за работа на река (приложение № 20);

3. свидетелства за правоспособност пилот, капитан на влекач и корабен радиооператор ограничена категория за СМСББ втора степен (приложение № 21);

4. свидетелства за правоспособност водач на кораб до 20 бруто тона по море и за водач на кораб до 5 бруто тона по море (приложение № 22);

5. свидетелства за правоспособност водач на малък кораб по р. Дунав (приложение № 23);

6. потвърждения на свидетелства за правоспособност (приложения № 24 и 25);

7. свидетелства за специална и за допълнителна подготовка (приложение № 26).

(2) Свидетелствата по ал. 1 се издават, както следва:

1. по т. 1 - 3 - в София;

2. по т. 4 - в София, Бургас, Варна, Русе или Лом, в зависимост от мястото на провеждане на курса;

3. по т. 5 - в Русе или Лом, в зависимост от мястото на провеждане на курса;

4. потвържденията по т. 6 - в Бургас и Варна, в зависимост от мястото, където лицето се води на отчет;

5. свидетелствата по т. 7 - в Бургас, Варна и Русе.

(3) Свидетелствата по ал. 1, т. 4, 5 и 7 се издават при следните условия:

1. лицето е включено в предварително представения в Д "МА" списък на курсистите;

2. лицето успешно е завършило курса и е включено в протокола от проведения изпит.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) В случаите, когато срокът на валидност на свидетелството е изтекъл и за издаването на ново свидетелство се изисква наличие на определен плавателен стаж, ИА "МА" издава ново свидетелство след представяне на удостоверение за плавателен стаж.


Чл. 79. (1) Свидетелствата за правоспособност се подписват от изпълнителния директор на ИА "МА" или упълномощено от него лице.

(2) Потвърждението на свидетелството за правоспособност, както и свидетелствата за специална и допълнителна подготовка, свидетелствата за водач на кораб до 20 бруто тона по море, свидетелствата за водач на кораб до 5 бруто тона по море и свидетелствата за водач на малък кораб по р. Дунав се подписват от директорите на съответните Д "МА" или директора на дирекция "Инспекционна дейност", в зависимост от мястото на провеждане на курса.

(3) Свидетелствата за правоспособност и техните потвърждения се подпечатват със сух и мокър печат на ИА "МА" с изображение на държавния герб, а свидетелствата за специална и за допълнителна подготовка - с мокър печат на ИА "МА" с изображение на държавния герб.

(4) Загубено или унищожено свидетелство се подменя от ИА "МА" чрез съответната Д "МА", където лицето се води на отчет, след проверка на обстоятелствата, при които са били издадени.


Чл. 80. (1) Свидетелствата за правоспособност, издавани за работа на море, са със срок на валидност до 5 години.

(2) След изтичане на срока на свидетелството се издава ново свидетелство, след като лицето представи в Д "МА", където се води на отчет, доказателства за:

1. здравословна годност - медицинско свидетелство;

2. компетентност - свидетелство за правоспособност;

3. удостоверение за плавателен стаж за период най-малко една година през последните 5 години.

(3) Когато лицето не притежава плавателен стаж за период най-малко една година през последните 5 години, за издаване на ново свидетелство е необходимо да изпълни едно от следните изисквания:

1. да представи удостоверение за плавателен стаж като стажант на длъжност, съответстваща на притежаваната от него правоспособност за период не по-малък от 3 месеца непосредствено преди подновяване на свидетелството;

2. да представи удостоверение за плавателен стаж на длъжност, съответстваща на правоспособност с една степен по-ниска от притежаваната от него правоспособност, за период не по-малък от 6 месеца, непосредствено преди продължаване валидността на свидетелството;

3. да представи удостоверение за успешно завършен курс, одобрен от ИА "МА";

4. да положи успешно изпит пред ИА "МА" по одобрена програма.

(4) Ново свидетелство може да бъде издадено и преди изтичане на срока му на валидност, когато предстои лицето да работи на кораб в момента на изтичане на валидността.

(5) Изпълнителна агенция "Морска администрация" не заверява екипажен списък за лице, срокът на валидност на чието свидетелство изтича по време на предстояща работа на кораб.


Чл. 81. (1) Потвърждението на свидетелството за правоспособност е със срок на валидност до 5 години, но не повече от срока на валидност на което и да е свидетелство, необходимо за издаването му.

(2) Свидетелствата по чл. 78, ал. 1, т. 2, 3, 4 и 5 са безсрочни.

(3) Свидетелствата по чл. 78, ал. 1, т. 7 се издават със срок на валидност съгласно приложения № 4 и 5.


Чл. 82. (1) Когато лицето не е заемало длъжност пилот за период повече от една година, за всяка от тези години преминава по 15 маневри в съответствие с чл. 32, т. 1, буква "в" за допускане за заемане на длъжност.

(2) Когато лицето не е заемало длъжност пилот за период повече от 5 години, преминава 80 маневри в съответствие с чл. 32, т. 1, буква "в" за допускане за заемане на длъжност.


Чл. 83. (1) (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Когато лицето не е заемало длъжност капитан на влекач в крайбрежно плаване за период повече от 1 година, за заемане на длъжността е необходимо за всяка от тези години да премине 12 маневри под ръководството на капитан на влекач от одобрения от ИА "МА" списък.

1. (отм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.)

2. (отм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.)

3. (отм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.)

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Когато лицето не е заемало длъжност капитан на влекач в далечно плаване или в крайбрежно плаване за период повече от 3 години, за заемане на длъжността лицето трябва да изпълни в зависимост от своята правоспособност съответните изискванията на чл. 32, т. 3 или 4 за допускане за заемане на длъжност.


Чл. 84. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2003 г.) За поддържане на компетентността и опресняване на знанията в съответствие с изискванията на стандартите за безопасност и качество пилотът и капитанът на влекач периодично преминават курсове по програми, предложени от браншовата организация на пилотите и на капитаните на влекачи и одобрени от ИА "МА".


Глава шеста.
"а" ПРИЗНАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ, СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ПРЕМИНАТА ДОПЪЛНИТЕЛНА И/ИЛИ СПЕЦИАЛНА ПОДГОТОВКА, ИЗДАДЕНИ ОТ АДМИНИСТРАЦИЯ НА ДЪРЖАВА - ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (НОВА - ДВ, БР. 94 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2007 Г.)

Чл. 84а. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Морските лица, притежаващи свидетелство за правоспособност, свидетелство за премината допълнителна и/или специална подготовка, издадени в съответствие с изискванията на STCW, от администрацията на държава - член на Европейския съюз, кандидатстват за признаване правото им да упражняват съответна длъжност на кораб, плаващ под българско знаме, пред ИА "МА".

(2) Признаването на документите по ал. 1 дава право на притежателя им да заема съответна длъжност на кораб.

(3) В случай че квалификацията на кандидатстващия за признаване на свидетелство по ал. 1 не покрива всички изисквания за съответна длъжност по глава трета и различията не могат да бъдат преодолени чрез мерките по чл. 84д, правоспособността на кандидата се признава частично и дава право да заема само длъжности, за които е правоспособен.


Чл. 84б. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Квалификацията на кандидатстващия за признаване по чл. 84а, ал. 1 се удостоверява с един от следните документи:

1. диплома за завършено средно или висше образование;

2. свидетелство за професионална квалификация;

3. свидетелство за правоспособност, издавано за длъжности на кораб, упражняването на които изисква правоспособност.

(2) Изпълнителна агенция "Морска администрация" може да изиска от кандидатстващия за признаване по чл. 84а, ал. 1 да приложи към документите по ал. 1 допълнителни доказателства за съдържанието и хода на образованието и обучението, издадени от компетентен орган от съответната държава по чл. 84а, ал. 1.

(3) Всички документи във връзка с признаването по чл. 84а, ал. 1, издадени в държава по чл. 84а, ал. 1, се подават в оригинал или нотариално заверено копие с превод на български език.


Чл. 84в. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) Изпълнителна агенция "Морска администрация" не може да откаже на български гражданин или на гражданин на държава по чл. 84а, ал. 1, получил съответна правоспособност в държава по чл. 84а, ал. 1, поради липса на достатъчна квалификация да заема съответна длъжност по глава трета при същите условия като българските граждани, получили правоспособност в Република България, когато кандидатстващият за признаване:

1. притежава диплома или друг документ, които се изискват в някоя от държавите по чл. 84а, ал. 1, за достъп или за упражняване на същата длъжност на нейна територия и които са получени в тези държави;

2. е упражнявал през последните десет години на пълно работно време тази длъжност в продължение най-малко на две години или в продължение на период, равностоен на две години пълно работно време, в държава по чл. 84а, ал. 1, в която длъжността не е регулирана, и притежава документ за квалификация, издаден от съответния компетентен орган.


Чл. 84г. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Изпълнителна агенция "Морска администрация" може да изиска от кандидатстващия за признаване по чл. 84а, ал. 1 да докаже, че притежава професионален стаж, когато продължителността на обучението, на което се позовава по силата на чл. 84в, т. 1 и 2, е по-малка с една година от изискваната продължителност на обучението за съответната длъжност по глава трета.

(2) Продължителността на изисквания професионален стаж по ал. 1 не може да надхвърля:

1. два пъти размера на недостигащия период на обучение, когато недостигащият период се отнася за цикъла на обучение след средното образование и/или за професионален стаж под контрола на квалифицирано лице и е завършил с изпит;

2. периода на недостигащия професионален стаж, когато този стаж се отнася за професионална практика, осъществявана с помощта на квалифицирано лице.

(3) Във всички случаи изискваният професионален стаж не може да надхвърля четири години.


Чл. 84д. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Изпълнителна агенция "Морска администрация" може да изиска от кандидатстващия за признаване на свидетелство по чл. 84а, ал. 1 да премине стаж за приспособяване или да положи изпит за правоспособност.

(2) Изпълнителна агенция "Морска администрация" предоставя на кандидатстващия за признаване на свидетелство по чл. 84а, ал. 1 да избира между стаж за приспособяване или изпит за правоспособност.

(3) Стажът за приспособяване или изпитът за правоспособност се изискват, когато образованието на кандидатстващия за признаване по чл. 84а, ал. 1 обхваща теоретични и/или практически области, които съществено се различават от изискваните по глава трета за съответната длъжност.

(4) Изпълнителна агенция "Морска администрация" преценява дали знанията и уменията, придобити от кандидата за признаване в процеса на неговия трудов стаж, не покриват частично или напълно различията по ал. 3.

(5) Изпитът за правоспособност се провежда по реда на чл. 20 и глава четвърта, раздел III.


Чл. 84е. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Стажът за приспособяване се провежда на кораб, плаващ под българско знаме, под ръководството на квалифицирано лице.

(2) Стажът по ал. 1 включва дейности, определени в заповед на изпълнителния директор на ИА "МА".

(3) Необходимият стаж за приспособяване се определя, след като ИА "МА" сравни доколко придобитите от кандидатстващия за признаване по чл. 84а, ал. 1 теоретични знания и практически умения съответстват на изискваните по глава трета за съответната длъжност.

(4) Стажът за приспособяване се отчита, регистрира и оценява по реда на глава втора, раздел II.

(5) Стажът за приспособяване не може да бъде с продължителност, по-дълга от две години.


Чл. 84ж. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Когато за упражняването на съответна длъжност по глава трета има специфични изисквания, определени в нормативен акт, ИА "МА" изисква от кандидатстващия за признаване по чл. 84а, ал. 1 да представи документи от компетентните органи на държава по чл. 84а, ал. 1, от които е видно, че тези изисквания са изпълнени. Когато държава по чл. 84а, ал. 1 не издава такива документи, те могат да бъдат заменени с клетвена, нотариално заверена или друга подобна декларация.

(2) Когато за упражняването на съответна длъжност по глава трета се изисква документ за физическото или психическото здраве, ИА "МА" приема като достатъчно доказателство представянето на документ, който се изисква в някоя от държавите по чл. 84а, ал. 1.

(3) Документите по ал. 1 и 2 трябва да бъдат издадени преди не повече от три месеца от датата на подаване на молбата за признаване.


Чл. 84з. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Изпълнителният директор на ИА "МА" се произнася с мотивирана заповед в четиримесечен срок от датата на подаването на молбата и всички необходими документи от кандидатстващия за признаване по чл. 84а, ал. 1.

(2) Отказът за признаване по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.


Чл. 84и. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) За неуредените в глава шест "а" въпроси се прилагат разпоредбите на Закона за професионалното образование и обучение, уреждащи признаването на правоспособността за упражняване на регулирани професии в Република България, придобита от граждани на държави - членки на Европейския съюз.


Глава седма.
ДЕЖУРНО-ВАХТЕНА СЛУЖБА

Чл. 85. Капитанът носи отговорност преди всяко отплаване на кораба първата и следващите вахти да бъдат осигурени с достатъчен брой морски лица с необходимите правоспособности, отпочинали и в добро здравословно състояние за безопасно носене на дежурно-вахтената служба, в съответствие с изискванията на наредбата по чл. 88б КТК.


Чл. 86. (1) Капитанът на кораба е отговорен за правилното планиране и безопасното плаване през целия преход от отправното до крайното пристанище.

(2) Капитанът на кораба извършва планирането в следните етапи:

1. оценка на необходимите данни за рейса по източниците за информация;

2. изготвяне на План за прехода;

3. изпълнение на плана и разпределение на отговорностите.

(3) Капитанът на кораба планира прехода от кей до кей, като взема под внимание всички възможни източници на информация. Ако не разполага с информация за крайното пристанище на рейса, той изработва Плана за прехода за тази част, за която има информация, и го актуализира, когато получи допълнителна информация за следващите пристанища и райони на плаване.


Чл. 87. (1) Капитанът на кораба е отговорен за организацията и правилното носене на вахтената служба по време на преход и на котва, а за носенето на вахтата в машинно отделение е отговорен и главният механик.

(2) За организиране изпълнението на разпорежданията на капитана са отговорни лицата от ходовата или котвената вахта, като изпълнението им е задължение на целия екипаж.


Чл. 88. (1) Капитанът на кораба е длъжен преди началото на всеки преход да проведе инструктаж на вахтените помощник-капитани.

(2) Вахтените помощник-капитани се придържат в своите действия към изискванията на Плана за прехода и към разпорежданията на капитана за осигуряване безопасността на кораба по време на прехода.

(3) Капитанът и вахтените помощник-капитани са отговорни за безопасното плаване на кораба.


Чл. 89. (1) Главният механик е длъжен преди началото на всеки преход да проведе инструктаж на вахтените механици.

(2) Главният механик и вахтените механици са отговорни за осигуряване готовността на главната машина за незабавно изменение на хода на кораба след команда от мостика.


Чл. 90. Капитанът на кораба е отговорен за осигуряване на кораба с пълен комплект пособия и коригирани навигационни карти за районите на предстоящото плаване.


Чл. 91. Заповедите и разпорежданията на капитана на кораба се вписват в дневник (Master Standing Orders Book) и включват инструкции за безопасността на кораба, екипажа и околната среда при носене на ходова и котвена вахта относно:

1. редовното определяне на местоположението на кораба и воденето на прокладката;

2. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) водене на визуално и радиотехническо наблюдение на района на плаване и изпълнение на изискванията на Международни правила за предотвратяване сблъскването на кораби на море (COLRЕG 72) на IMO и Морски и въздушен наръчник по търсене и спасяване (IAMSAR) на IMO и на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO), а за плаване по вътрешните водни пътища на Европа - Основни положения за плаване по р. Дунав;

3. ефективната работа на навигационното оборудване, комуникациите, следенето и отчитането на грешките на компаса, жирокомпаса и на радионавигационните прибори;

4. плаването в различни хидрометеорологични и навигационни условия, като намалена видимост, щормови условия, плаване в плитчини, теснини и канали, в крайбрежни води, плаване с пилот на борда и др.;

5. организацията и носене на вахтата на котва и дежурство в пристанище.


Чл. 92. (1) Заповедите и разпорежданията на капитана за нощните вахти се вписват в дневник (NIGHT ORDERS BOOK) и включват инструкции относно действията на вахтените помощник-капитани, включително когато капитанът отсъства от мостика.

(2) Вахтените помощник-капитани удостоверяват с подписа си в дневника по ал. 1, че са разбрали всички разпореждания на капитана.

(3) Освен капитана допълнителни разпореждания в дневника по ал. 1 могат да вписват и главният механик и старши помощник-капитанът.


Чл. 93. Корабопритежателят разработва и прилага вътрешни процедури за носене на вахта, с които се запознават членовете на екипажа.


Допълнителни разпоредби

§ 1. В дейността си по прилагане на наредбата ИА "МА" поддържа и прилага система за управление на качеството.


§ 2. Лицата, отговарящи на изискванията за образование и здравословна годност, които са отбили военната си служба или са работили на военни или граничнополицейски кораби, могат да придобият правоспособност по тази наредба, както следва:

1. (доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) за правоспособност корабен рулеви, щурман обща категория, корабен електротехник и корабен моторист - въз основа на документ за плавателен стаж, издаден от Главния щаб на Военноморските сили, документ за завършена школа или подготвителен курс, ако има такъв, и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

2. за правоспособност щурман трета степен - въз основа на удостоверение за успешно завършен одобрен от ИА "МА" курс за преквалификация, 6-месечен учебен плавателен стаж, удостоверен с дневник за практическа подготовка, като стажант помощник-капитан на търговски кораб в далечно плаване с големина 500 бруто тона или повече, документ от Главния щаб на Военноморските сили за уволнение и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

3. за правоспособност щурман местно плаване по р. Дунав - въз основа на удостоверение за завършен одобрен от ИА "МА" курс за преквалификация и удостоверение за плавателен стаж 3 месеца като стажант или моряк от палубна команда и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1;

4. за правоспособност корабен механик трета степен - след 3-месечен учебен плавателен стаж, удостоверен с дневник за практическа подготовка, като стажант-механик на търговски кораб с пропулсивна мощност на КСУ 750 kW или по-голяма, документ от Главния щаб на Военноморските сили за уволнение и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1.


§ 2а. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) Лицата, завършили семестриално трети курс на висше образование - бакалавърска програма по специалност "Корабоводене", "Корабни машини и механизми" и "Електрообзавеждане на кораба"/"Електроснабдяване и електрообзавеждане на водния транспорт", при наличие на 3 месеца учебна плавателна практика и здравословна годност могат да придобият правоспособност съответно "Корабен рулеви", "Корабен моторист" и "Корабен електротехник".


§ 3. По смисъла на тази наредба:

1. "крайбрежно плаване" е плаването във вътрешните морски води, териториалното море и прилежащата зона на Република България;

2. "далечно плаване" е плаване по море, което не е крайбрежно или във вътрешните води на Република България;

3. "Зона А1" е морски район, включен в обхвата на най-малко една брегова ултракъсовълнова (VHF) радиостанция с възможност за непрекъснато цифрово избирателно повикване (DSC) по тревога; "Зона А2" - в обхвата на най-малко една брегова средновълнова (MF) радиостанция с възможност за непрекъснато цифрово избирателно повикване (DSC) по тревога; "Зона А3" - в обхвата на най-малко един от геостационарните спътници за морски свръзки (между географските паралели 70°N и 70°S), и "Зона А4" - са морските райони извън зоните А1, А2 и А3;

4. "вътрешни водни пътища на Европа" са р. Дунав, реките, езерата и каналите на Европа, ползвани за корабоплаване;

5. "задгранично плаване" е плаването по вътрешните водни пътища на Европа, с изключение на участъка на р. Дунав от km 374,100 до km 845,650;

6. "местно плаване" е плаването в участъка на р. Дунав от km 374,100 до km 845,650;

7. "малък кораб" е кораб, плаващ по вътрешни водни пътища на Европа, чиято дължина на корпуса е до 20 m включително, с изключение на тези малки кораби, които влачат, тласкат или придвижват на борд кораби, които не са малки кораби, и на фериботите и корабите, на които е разрешено да превозват повече от 12 пътници;

8. "Ро-ро пътнически кораб" е кораб, предназначен за превоз на пътници и товари, с товарни помещения с хоризонтален начин за натоварване и разтоварване или помещения от специална категория, както е определено в Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море, 1974 г., с допълненията;

9. "учебна плавателна практика" е обучение, проведено на учебен или търговски кораб, по време на плаване под ръководството на квалифицирано лице, капитана, назначен от него офицер или главния механик по одобрена програма;

10. "стажант" е лице, плаващо като дубльор на съответната длъжност под ръководството на капитана, назначен от него офицер или главния механик;

11. "квалифицирано лице" е лице, което изпълнява задължения на кораб като инструктор, оценител или ръководител на учебна практика, което има морско образование и правоспособност най-малко равна или по-висока от обучаемите, получил е необходимия теоретичен и практически опит чрез успешно завършен одобрен от ИА "МА" курс (по моделен курс 6.09 на IMO);

12. "пътник" е всяко лице на борда на кораба на възраст над една година, с изключение на членовете на екипажа и всички други лица, които работят или изпълняват задължения, свързани с дейността на кораба;

13. "вътрешни води на Република България" са водните пространства във вътрешността на страната без корабоплавателен контакт с морето или р. Дунав;

14. "пропулсивна мощност на корабната силова уредба" е общата максимална продължителна мощност на цялата главна пропулсивна уредба на кораба, изразена в киловати (kW) и указана в документа за регистрация на кораба, както и в другите корабни документи;

15. "обща генераторна мощност" е мощността на всички генератори за електрически ток, монтирани на кораба, изразена в киловолтампери (kVA) и вписана в корабните документи;

16. "клас на автоматизация А2 / А1" означава:

а) "А2" - без вахта в машинно отделение, но с вахта в централния пост за управление;

б) "А1" - без вахта в машинно отделение и в централния пост за управление;

17. "одобрена програма" е програма, одобрена от изпълнителния директор на ИА "МА" и съставена в съответствие със STCW, препоръчаните от нея документи и моделни курсове, както и резолюции на IMO;

18. "критерии за оценка" са критерии, които са разработени на ниво не по-ниско от задължителните критерии на STCW, част А;

19. "независима оценка" е оценка от квалифицирано лице, което е независимо от учебния център, учебното заведение или дейностите, които се оценяват, за да се удостовери, че административните и оперативните процедури на всички нива са управлявани, организирани, спазвани и следени вътрешно, за да се докаже пригодността им за достигането на декларираните стандарти;

20. "офицер" е наименование на длъжностите от управленско ниво, с изключение на капитана и главния механик, както и на всички длъжности от оперативно ниво;

21. "корабен офицер по сигурността" е лице на борда на кораба, определено от корабопритежателя и отговорно пред капитана за сигурността на кораба, включително и за прилагането и поддържането на корабния план по сигурността, и взаимодействащо с офицера по сигурността на корабопритежателя и офицера по сигурността в посетеното пристанище;

22. (доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) "влекач" е специализиран търговски кораб за влачене, тласкане и маневриране на кораби, както и за обезпечаване на пожарната им безопасност;

23. (нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г.) "вахтена служба" е период от време, през който морските лица изпълняват дейностите, съответстващи на длъжността им, както са определени в нормативните актове или правилата на корабоплавателната компания.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 87, ал. 1 от Кодекса на търговското корабоплаване и отменя Наредба № 6 от 1999 г. за компетентност на морските лица в Република България (обн., ДВ, бр. 73 от 1999 г.; изм., бр. 73 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 29 и 61 от 2001 г.).


§ 5. Правоспособностите на лицата, придобити до влизане в сила на тази наредба, и правата, които лицата имат, се приравняват в съответствие с изискванията на тази наредба и таблица - приложение № 27.


§ 6. Свидетелствата за правоспособност, издадени до влизане в сила на тази наредба, се признават до изтичане на срока им на валидност.


§ 7. Лицата, които към датата на влизане в сила на тази наредба, заемат длъжност капитан на влекач, придобиват съответна правоспособност съгласно чл. 15, т. 2, букви "а", "б" и "в" в зависимост от притежаваната щурманска правоспособност без полагане на практически изпит.


§ 8. Лицата, получили свидетелство за правоспособност корабен радиотелефонист или корабен радиотелеграфист до влизане в сила на тази наредба, могат да придобият правоспособност по чл. 27, т. 3, 4 или 5 в зависимост от образованието и плавателния им стаж, при преминат одобрен курс и успешно положен изпит пред комисията по чл. 20, ал. 1.


§ 9. Разпоредбите на чл. 4, ал. 3 и 4 влизат в сила от 1.III.2004 г., а на чл. 9, ал. 9 и на чл. 13, ал. 2 - от 1.I.2007 г.


§ 10. Разпоредбите на чл. 29, т. 2, буква "г" и чл. 30, т. 4, буква "б" относно изискването към кандидатите да имат 16 преминавания през обособените участъци, за които кандидатстват да придобият правоспособност, влизат в сила от 1.I.2005 г.


§ 11. Наредбата заедно с приложенията към нея се обнародват като притурка на "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБАТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 2003 Г. ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ НА МОРСКИТЕ ЛИЦА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 94 ОТ 2005 Г.)


§ 41. Навсякъде в наредбата и приложенията думите "Министерство на транспорта и съобщенията" и "министъра на транспорта и съобщенията" се заменят с думите "Министерство на транспорта" и съответно "министъра на транспорта".


§ 42. Глава шест "а" влиза в сила от 1 януари 2007 г.


Преходни разпоредби
КЪМ НАРЕДБАТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 2003 Г. ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ НА МОРСКИТЕ ЛИЦА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 33 ОТ 2007 Г.)


§ 2. Моряшките книжки, издадени до влизане в сила на тази наредба, се признават до изтичане на срока им на валидност.


Приложение № 6 към чл. 21, ал. 3


(Изм. - ДВ, бр. 33 от 2007 г.)


Корица - предна

(гербът е гравиран в златисто)


Гръб на предна корица - форзац преден


Страница 3 (гербът е черно-бял)


Страница за персонализация на лицето:


Страница 3


Страници 4 - 7


Страници 8 - 29


Страница 30


Страница 31


Страница 32


Гръб на задната корица - форзац заден


Задна корица


Промени настройката на бисквитките