Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 20 от 12.III

ИНСТРУКЦИЯ № 2492 ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ТРУДОВ СТАЖ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 2492 ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ТРУДОВ СТАЖ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ, КОМИТЕТА ПО ТРУДА И РАБОТНАТА ЗАПЛАТА И ЦС НА ПРОФСЪЮЗИТЕ В сила от 29.12.1967 г.

Обн. ДВ. бр.20 от 12 Март 1968г.

1. Трудов стаж се установява с осигурителни, трудови или занаятчийско-ученически книжки, с удостоверения образец УП-30 и УП-72, със справки, както и с документи, предвидени по международни спогодби.

Приравнено на трудов стаж време се установява с документи, предвидени по особени разпоредби.

2. Удостоверение обр. УП-30 издават учрежденията, предприятията и организациите, в които е придобит трудовият стаж, или техните правоприемници.

Удостоверения обр. УП-72 издава пенсионният отдел при Софийския градски народен съвет.

Справки и удостоверения издават държавните архиви, съхраняващи първични документи за придобит трудов стаж или приравнено на трудов стаж време, както и учрежденията, извършващи общественото осигуряване на определени категории лица или съхраняващи картотеките на ликвидираните пенсионни осигуровки, фондове и каси.

Удостоверения трудов стаж, зачитащ се въз основа на международни спогодби, издава Управлението на пенсиите.

3. Удостоверения и справки за трудов стаж се издават въз основа на раздавателни ведомости, списъци, партидни книги и други финансово-счетоводни отчетни документи, по които е извършвано изплащането на трудовото възнаграждение, или въз основа на документите в картотеките на осигурените, по които е извършвано общественото осигуряване.

4. При липса на първична финансово-счетоводна отчетна документация учрежденията, предприятията и организациите, в които е придобит трудовият стаж, или техните правоприемници, както и държавните архиви, по изключение могат да издават удостоверения обр. УП-30 за трудов стаж на работници и служители по реда, определен в § 101, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите.

Учрежденията, предприятията и организациите са длъжни да издават по този ред удостоверения за трудов стаж въз основа на автентични документи, щом те съдържат достатъчно данни, че трудовият стаж е действително положен, а така също и за неговата продължителност, като заповеди или протоколи за назначаване, уволняване, класиране, разрешаване на отпуск и др.

В удостоверенията за трудов стаж, издавани на основание § 101, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите по посочения в предходната точка ред, задължително се отбелязва липсата на първичните изплащателни документи и причините за това, основанието за издаване на удостоверенията и всички документи, въз основа на които те са съставени.

Удостоверение за трудов стаж по този ред не се издава за времето, през което наетото за работа лице е лишено от трудово възнаграждение или не е получавало такова по други причини, с изключение за времето, прекарано в законоустановен неплатен отпуск, и друго време, зачитащо се за трудов стаж по Кодекса на труда. Също така не се издава удостоверение по този ред и в случаите, когато трудовият стаж се зачита съобразно изискванията на § 95, 97 и 98 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите, щом липсват автентични писмени данни за броя на отработените през календарната година работни дни, съответно за броя на лекторските часове или за размера на полученото трудово възнаграждение, отразени помесечно.

Редовно издадените преди тази инструкция удостоверения и справки за трудов стаж се приемат за класиране и пенсиониране.

5. Удостоверения и справки за придобит трудов стаж не се издават при наличие на редовни документи за установяването му - осигурителни или трудови книжки и др.

Удостоверения за трудов стаж не се издават и в случаите, посочени в § 99 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите.

6. Трудовата книжка по чл. 17 от Кодекса на труда се издава и води съгласно Наредбата за трудовите книжки и инструкцията за прилагането й (Изв., бр. 26 от 1953 г. и бр. 49 от 1953 г.). При издаване на трудова книжка в горното поле на първите две страници, определени за вписване датата на постъпване и прекратяване на трудовия договор, се вписват трите имена, рождената дата и месторождението на работника или служителя, а на следващите страници, предназначени за вписване на същите данни - трите имена на работника или служителя. Върху същите страници долу се поставя печатът на учреждението, предприятието или организацията по начин да засегне двете страници.

Освен данните, посочени в т. 5 и 6 от Наредбата за трудовите книжки, в трудовата книжка се вписват още и:

а) продължителността на работното време, ако трудовият договор е сключен за по-малко от половин работен ден, за непълна работна седмица или за неопределено работно време, при които случаи в графата за заеманата длъжност или извършваната работа се отбелязва: "за три часа", "с четиридневна работна седмица", "с неопределено работно време";

б) времето, през което работникът или служителят е ползувал неплатен отпуск или е изтърпявал наказание "поправителен труд", което не се зачита за трудов стаж съгласно чл. 58 и 61 от Кодекса на труда и чл. 24, ал. 2 от Наказателния кодекс, като това време се отбелязва на страниците, определени за вписване на ползувания неплатен отпуск, и

в) продължителността на придобития от работника или служителя трудов стаж към датата на прекратяване трудовия договор, изчислена по посочения в т. 7 от тази инструкция начин, която се отбелязва на следващия ред под вписването за напускане работа с цифри и думи и се подписва и подпечатва с печата на учреждението, предприятието или организацията по начин да засегне двете страници.

При освобождаване от работа трудовата книжка, съответно оформена, се предава срещу подпис на работника или служителя при напускане на учреждението, предприятието или организацията.

Редовните вписвания в трудовите книжки за придобит до 1 юли 1960 г. трудов стаж служат за класиране и пенсиониране, макар и да не са оформени по начина, указан в т. 6, ал. 2, буква "в" от настоящата инструкция, ако изплащателните документи за това време липсват.

7. В удостоверение образец УП-30 и УП-2 данните за трудовия стаж и трудовото възнаграждение се вписват по следния начин:


А. За трудовия стаж


В графа 2 се вписва заеманата длъжност или извършваната работа. Когато лицето не е работило, но това време се зачита за трудов стаж по Закона за пенсиите, посочва се причината за това: "отпуск по болест", "отпуск поради бременност и раждане", "платен отпуск" и "неплатен отпуск".

В графи 3, 4 и 5 се вписва периодът и продължителността на изслуженото време, което се зачита за трудов стаж съгласно Закона за пенсиите, изчислен по реда, определен с § 96, 97 и 98 от правилника за прилагане на този закон, а за работниците в държавните предприятия за селскостопанска дейност, заплащани на акорд - изчислен съгласно разпоредбите на общественото им осигуряване.

В случаите, когато лицето е работило непълен календарен месец, в удостоверението обр. УП-30 се вписва: съответният брой на календарните дни - за работниците и служителите, заплащани месечно, и броят на изработените дни - за останалите работници. Трудовият стаж на работниците и служителите, заплащани месечно, се изчислява като календарните дни се делят на 30.


Б. За трудовото възнаграждение


Съгласно § 110 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите (изм. - ДВ, бр. 102 от 1967 г.) размерите на пенсиите се изчисляват от полученото средно месечно брутно трудово възнаграждение, но не повече от 140% от основната (тарифна или щатна) заплата за работниците от производството, заплащани по сделната форма или повременно-премиалната система и до 130% от основната заплата - за служителите, ИТР, както и за работниците с повременно заплащане.

Работници от производството по смисъла на § 110 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите се считат само работниците, които участвуват непосредствено в производствения процес и неговото обслужване в следните отрасли на народното стопанство: промишленост, строителство, селско стопанство, горско стопанство, транспорт (товарен и пътнически), съобщения, стокооборот (търговия) и други отрасли на материалното производство (издателства и редакции, производствени студии на кинематографията, изкупуване на вторични суровини), спомагателната дейност на населението в домашното стопанство (събиране на горски плодове, горски продукти, билки, добив на торф за битови нужди, неорганизиран дърводобив за битови нужди - добив на дърва за горене и строителни материали от населението) и други производства, определени от Централното статистическо управление при Министерския съвет.

В удостоверение обр. УП-30 и УП-2 за работници от производството се посочват само лицата, които се числят в тази категория съгласно инструкциите за категоризиране на персонала в съответните предприятия, утвърдени от Централното статистическо управление.

В графи 6 до 10 на удостоверение обр. УП-30 и УП-2 се вписват помесечно времето и трудовото възнаграждение, от което ще се определи размерът на пенсията, изчислено съгласно § 110, 111, 112 и 113 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите. Когато в полученото трудово възнаграждение за повече от един календарен месец няма промяна в основната заплата и допълнителните възнаграждения и др., същите се вписват с общи суми в графи 8, 9 и 10 на удостоверение обр. УП-30 и УП-2.

Допълнителното възнаграждение за непрекъснат трудов стаж по дял II от Кодекса на труда, получено от работници от производството, заплащани по сделната форма или повременно-премиалната система, се включва в общата сума на допълнителните възнаграждения, увеличения и др., посочени в § 110, ал. 2 на Правилника за прилагане на Закона за пенсиите, и се вписва в графа 10 на удостоверение обр. УП-30 и УП-2. Същото допълнително възнаграждение, получено от служителите, ИТР, както и от работниците, заплащани по повременната система, се включва в сумата на брутната заплата, определена съгласно § 110, 111, 112 и 113 от същия правилник, и се вписва в графа 9 на удостоверението.

Трудовото възнаграждение и времето, за което е изплатено същото, се вписват в съответните графи на удостоверение обр. УП-30 и УП-2 съобразно категорията, към която се отнася лицето.

Пример I. За работници от производството, заплащани по сделната форма (по всичките й системи) или повременно-премиалната система.

Миньор VII разряд с тарифна ставка 4,70 лв. за м. декември (за 25 работни дни) е получил заработка 158 лв., допълнително възнаграждение за непрекъснат трудов стаж по дял II от Кодекса на труда 29,37 лв., допълнително възнаграждение за работа в силикозоопасна среда 10 лв., за ръководство на бригада 11,75 лв. и възнаграждение за непрекъсната работа в едно и също предприятие в размер на половин месечна тарифна заплата 58,75 лв. съгласно т. 7 на 53-то постановление на ЦК на БКП и Министерския съвет от 1965 г., или всичко 267,87 лв.

В случая трудовото възнаграждение за времето, посочено в гр. 6 на удостоверение обр. УП-30 и УП-2 се вписва така: в гр. 8 - сумата на тарифната заплата - 117,50 лв.; в гр. 9 - сумата на брутната заплата - 169,75 лв. (158 лв. + 11,75 лв.); в гр. 10 - общата сума на допълнителните възнаграждения - 39,37 лв. (29,37 + 10 лв.) съгласно § 110, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите. Възнаграждението за непрекъсната работа в едно и също предприятие в размер на 58,75 лв. не се включва в брутната заплата, вписана в гр. 9, тъй като същото има еднократен характер и не се включва в брутното трудово възнаграждение при изчисляване на пенсията съгласно ал. 3 на § 110 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите.

Пример II. За служители, ИТР, както и за работници с повременно заплащане (на надница или месец).

Групов технически ръководител в строителството I категория с основна (щатна) заплата 180 лв. през м. декември е получил всичко 236,80 лв., от които основна заплата - 180 лв., допълнително възнаграждение за непрекъснат трудов стаж по дял II от Кодекса на труда - 28,80 лв., допълнително възнаграждение за активен борец против фашизма и капитализма - 18 лв., и премия за изпълнение на плана - 10 лв.

В случая за времето, посочено в гр. 7 на удостоверение обр. УП-30 и УП-2, трудовото възнаграждение се вписва така: в гр. 8 - сумата на основната заплата по щатната таблица - 180 лв.; в гр. 9 - сумата на брутната заплата - 218,80 лв. (180 лв. + 28,80 лв. + 10 лв.); в гр. 10 - общата сума на допълнителните възнаграждения - 18 лв., съгласно ал. 2 на § 110 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите.

Пример III. За работници от производството, заплащани смесено - по сделната форма или повременно-премиалната система и по простата повременна система (на надница или месец).

На електромонтьор от машиностроенето VII разряд, с тарифна ставка 3,84 лв., през м. януари е заплащано по сделно-премиалната система и за 26 работни дни той е получил заработка 130 лв., допълнително възнаграждение за непрекъснат трудов стаж по дял II от Кодекса на труда 11,98 лв., за ръководство на бригада 14,97 лв. или всичко 156,95 лв. На същия през м. февруари е заплащано по простата повременна система, като за 25 работни дни е получил основна заплата 96 лв. и допълнително възнаграждение за непрекъснат трудов стаж по дял II от Кодекса на труда 14,40 лв. или всичко 110,40 лв.

Трудовото възнаграждение за горното време се вписва в удостоверение обр. УП-30 по следния начин:

За месец януари, когато на лицето е заплащано по сделно-премиалната система, трудовото възнаграждение за времето, посочено в гр. 6, се вписва така: в гр. 8 - тарифната заплата - 99,84 лв. (26 работни дни по 3,84 лв.); в гр. 9 - брутната заплата - 144,97 лв. (130 + 14,97 лв.); в гр. 10 - сумата на допълнителното възнаграждение за непрекъснат трудов стаж - 11,98 лв., което се включва в брутното трудово възнаграждение за изчисляване на пенсията над ограничението до 140% от тарифната заплата съгласно ал. 2 на § 110 от Правилника за прилагане Закона за пенсиите.

За м. февруари, когато на лицето е заплащано по простата повременна система, трудовото възнаграждение за времето, посочено в гр. 7, се вписва така: в гр. 8 - основната заплата - 96 лв. (25 работни дни по 3,84 лв.); в гр. 9 - брутната заплата - 107,52 лв. (96 лв. + 11,52 лв.). В гр. 10 няма да се впише сума, защото лицето не е получило такава.


Особени случаи при вписване на трудовото възнаграждение в обр. УП-30


а) Когато на работник от производството за част от месеца е заплащано по сделната или повременно-премиалната система, а за другата част - по простата повременна система, в такива случаи, за да се определи начинът за вписване трудовото възнаграждение в удостоверение обр. УП-30 и УП-2 взема се предвид системата на заплащане на труда, която е прилагана за повече дни от месеца. Например за м. февруари на работник от производството за 15 работни дни е заплащано по сделно-премиалната система, а за 10 дни - по простата повременна система. В този случай трудовото възнаграждение се вписва в удостоверение обр. УП-30 и УП-2 по начина, установен за работниците от производството, заплащани по сделната или повременно-премиалната система, на които брутната заплата се ограничава до 140% от тарифната заплата.

В случаите, когато на работник от производството е заплащано по различни системи за по равен брой дни за даден месец, тогава трудовото възнаграждение се вписва по начина, прилаган за системата, по която е изплащано трудовото възнаграждение за последния ден от същия месец.

б) За лица, които нямат определена заплата по щатна таблица или тарифни условия, в графа 8 на удостоверение обр. УП-30 и УП-2 не се вписва основна заплата. Пенсионният отдел в тези случаи взема предвид следващото се трудово възнаграждение на съответната или подобна длъжност, приравнено по таблицата към Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда, съгласно § 112, ал. 3 от Правилника за прилагане Закона за пенсиите. По този начин се постъпва и в случаите, когато през даден месец лице е извършвало различни работи и не може да се установи тарифната заплата за този месец.

в) Ако в брутното трудово възнаграждение, от което се изчислява пенсията, са включени премии и други допълнителни възнаграждения, които са изплащани на три месеца, шест месеца или годишно, сумата на същите се включва в брутната заплата, вписана в графа 9 на удостоверение обр. УП-30 и УП-2 за месеца, през който фактически е изплатена. Когато обаче само част от времето, за което е изплатена премията или допълнителните възнаграждения, влиза в периода, от който се изчислява пенсията, тогава в брутната заплата, вписана в графа 9, се включва сумата на следващата се премия или допълнителни възнаграждения, съответствуваща за месеца или част от месеца, за който се отнася.

Пример. Пенсията за инвалидност на дадено лице следва да се изчисли от трудово възнаграждение, получено през периода от 1 ноември 1966 г. до 31 октомври 1967 г. За IV-то тримесечие на 1966 г. лицето е получило премия в размер на 36 лв. Тъй като в периода, от който се изчислява пенсията, влизат само 2 от 3-те месеца, за които е изплатена премията, в гр. 9 на удостоверение обр. УП-30 следва да се впише сумата 24 лв. - следващата се премия за м. ноември и декември 1966 г. (36 : 3 х 2).

г) Когато, при пенсиониране лице се позове на три последователни години, респ. 12 месеца, в които е включен отпуск по болест или поради бременност и раждане, което време се зачита за трудов стаж, в удостоверение обр. УП-30 и УП-2 се вписват съответните суми на трудовото възнаграждение, получено за последния месец преди излизането в отпуск, изчислено съгласно § 110, 111, 112 и 113 от Правилника за прилагане Закона за пенсиите.

В случаите, когато лице е било в отпуск по болест непълен календарен месец, за да се определи каква сума следва да се впише в графа 9 на удостоверение обр. УП-30 и УП-2 заплатата, която е получена през предшествуващия месец на заболяването, се дели на действително изработените дни през месеца. Полученото средно дневно възнаграждение се умножава по дните, за които е изплатено парично обезщетение по болест, и се събира със сумата на трудовото възнаграждение, получено за изработените дни през същия месец. Така полученото брутно трудово възнаграждение се вписва в графа 9 на удостоверението. В този случай в гр. 8 се вписва основната заплата, получена преди излизането в отпуск по болест.

Пример. На лице, което иска пенсия за инвалидност поради общо заболяване, ТЕЛК е определила дата на инвалидизиране 15 февруари 1968 г., от която дата е преустановено изплащането на парично обезщетение поради болест. Лицето е работило като икономист с основна заплата 145 лв. и допълнително възнаграждение за прослужени години 23,20 лв. За времето от 10 април 1967 г. до датата на инвалидизирането - 15 февруари 1968 г., лицето е било в отпуск по болест.

Съгласно чл. 20 от Закона за пенсиите размерът на личната пенсия за инвалидност поради общо заболяване се определя от полученото средно месечно брутно трудово възнаграждение през последните 12 месеца преди инвалидизирането. При това положение пенсията следва да се изчисли от трудовото възнаграждение за периода от 15 февруари 1967 г. до 14 февруари 1968 г. вкл. За целта в удостоверение обр. УП-30 и УП-2 трудовото възнаграждение за изчисляване на пенсията се вписва така:

За времето от 15 февруари до 9 април 1967 г., когато лицето е работило: в гр. 2 се вписва "икономист"; в графа 7 - 15 февруари до 9 април 1967 г. и всичко - 1 месец и 25 дни; в графа 8 - основната заплата за това време - 258,08 лв.: (72,84 лв. за 12 работни дни през февруари + 145 лв. за м. март + 40,60 лв. за 7 работни дни през м. април); в графа 9 - полученото брутно трудово възнаграждение за това време - 299,43 лв. (84,12 лв. за 12 работни дни през м. февруари + 168,20 лв. за м. март плюс 47,11 лв. за 7 работни дни през м. април).

За времето от 10 април 1967 г. до 14 февруари 1968 г. вкл., когато лицето е било в отпуск по болест: в графа 2 се вписва "по болест"; в графа 7 - 10 април 1967 г. до 14 февруари 1968 г. и всичко - 10 месеца и 5 дни; в графа 8 - общата сума на основната заплата за това време в размер на 1479 лв. (104,40 лв. за 18 работни дни през м. април 1967 г. + 1305 лв. за времето от 1 май 1967 г. до 31 януари 1968 г. + 69,60 лв. за 12 работни дни през м. февруари 1968 г.); в графа 9 - общата сума на брутната заплата за същото време - 1715,70 лв. (121,14 лв. за 18 работни дни през м. април 1967 г. + 1513,80 лв. за времето от 1 май 1967 г. до 31 януари 1968 г. + 80,76 лв. за 12 работни дни през м. февруари 1968 г.).

д) Ако през периода, посочен за изчисляване на пенсията, е включен законоустановен платен или неплатен отпуск, в такива случаи се постъпва така:

При платен отпуск в графа 2 се вписва "платен отпуск"; в графа 6, респ. 7 - времетраенето на този отпуск; в графа 8 - следващата се за това време основна заплата, получена преди започване на отпуска, и в графа 9 - следващото се за това време действително получено брутно трудово възнаграждение.

При неплатен отпуск в графа 2 се вписва "неплатен отпуск"; в графа 6, респ. 7 - времетраенето на този отпуск; в графа 8 - следващата се за това време основна заплата, получавана преди започване на отпуска, и в графа 9 - следващото се за това време повременно възнаграждение.

В удостоверенията обр. УП-30 и УП-2, издадени на пенсионери, работили след 1 януари 1967 г., се посочва в забележка дали е удържана и внесена в приход на републиканския бюджет сумата на пенсията или на частта от нея, която не са имали право да получават, когато са работили, съгласно § 120, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите.

8. Удостоверенията обр. УП-30 и УП-2 и трудовите книжки се подпечатват от ръководителя и отговорния счетоводител и се подпечатват с печата на учреждението, предприятието или организацията.

Другите удостоверения и справки за трудов стаж и приравнено на трудов стаж време се подписват от органите, овластени от закона с издаването им, и се подпечатват с печата на учреждението или организацията.

За невярно вписани данни в документите за трудов стаж и приравнено на трудов стаж време издалите ги органи носят отговорност по Наказателния кодекс.

Молбите и удостоверенията за трудов стаж се освобождават от такси.

9. Тази инструкция се издава на основания § 101, ал. 3, изречение второ от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите, разпореждане № 631 на Министерския съвет от 10 май 1958 г., т. 3 от Постановление № 126 на Министерския съвет от 17 май 1960 г. и Указ № 1012 на Президиума на Народното събрание от 28 декември 1967 г. и отменя Инструкцията за реда и начина за издаване на документи за трудов стаж (ДВ, бр. 86 от 1965 г. и бр. 21 от 1966 г.).

Тази инструкция влиза в сила от 29 декември 1967 г.


Промени настройката на бисквитките