Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 8.X

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ ТРАНСПОРТЕН КОРИДОР VII (РЕКА ДУНАВ) (ОДОБРЕН С ИЗВЛЕЧЕНИЕ ОТ ПРОТОКОЛ № 21 ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА 19 АПРИЛ 2001 Г. В СИЛА ОТ 6 СЕПТЕМВРИ 2001 Г.)

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ ТРАНСПОРТЕН КОРИДОР VII (РЕКА ДУНАВ)

(Одобрен с извлечение от Протокол № 21 от заседанието на Министерския съвет на 19 април 2001 г. В сила от 6 септември 2001 г.)

Обн. ДВ. бр.95 от 8 Октомври 2002г.

Превод от английски език

Желаейки да подобрят международния транспорт на пътници и товари чрез ускоряване прилагането на декларациите от Втората общоевропейска транспортна конференция, проведена през 1994 г. в Крит, и развитието на приоритетните транспортни коридори, одобрени от конференцията, както и на тези, одобрени от Третата общоевропейска транспортна конференция в Хелзинки през 1997 г. (включително Доклада за уточняването на Критските коридори), като основа за по-нататъшно сътрудничество,

Отчитайки, че развитието на Коридор VII ще спомогне за добрите взаимоотношения между участниците в този меморандум,

Като отчитат голямото значение на сътрудничеството при развитието на Общовропейски транспортен коридор VII по отношение на интеграцията на този Коридор в цялостната Трансевропейска транспортна система и по-специално на необходимостта от засилване на връзките с Трансевропейската транспортна мрежа, както и за свързването му с Черноморската общоевропейска транспортна област,

Вземайки предвид развитието на дейностите, произтичащи от ТИНА (Оценка на необходимостта от транспортна инфраструктура) в страните - кандидатки за присъединяване, както и развитието в страните, през които Коридорът минава,

Като осъзнават факта, че развитието на инфраструктурата е дългосрочен процес,

Приветствайки вече предприетите действия във връзка с Коридора от заинтересованите участници, както и от международните институции (Икономическата комисия за Европа на ООН, Европейския съюз, Европейската конференция на министрите на транспорта, Дунавската комисия, Международната комисия за опазване на река Дунав, Работната общност за Дунавските региони), както и проектите, произтичащи от тяхното законодателство,

Отчитайки също текстовете на Декларацията за Дунав от Съвета на Европа, Договора за опазване на Дунав, Белградската конвенция за режима на корабоплаване по река Дунав, Европейското споразумение за вътрешните водни пътища с международно значение и други съответни документи, и

Вземайки предвид факта, че при бъдещата работа по Коридор VII трябва да се отчитат препоръките на страните - членки в Дунавската комисия, по отношение дефинирането на Коридора, както и на множеството липсващи връзки, които ще разширят дефиницията на Коридора, преди всичко разширението към канала Майн - Дунав, и връзката с мрежата на вътрешните водни пътища на Европейската общност,

Министърът на транспорта, строителството и благоустройството на Федерална република Германия, федералният министър на транспорта, иновациите и технологията на Република Австрия, министърът на транспорта, пощите и телекомуникациите на Република Словакия, министърът на транспорта, съобщенията и водното стопанство на Република Унгария, министърът на морското дело, транспорта и съобщенията на Република Хърватска, съюзният министър на транспорта и съобщенията на Съюзна република Югославия, министърът на транспорта на Румъния, министърът на транспорта и съобщенията на Република България, министърът на транспорта и съобщенията на Република Молдова, министърът на транспорта на Украйна, Европейската комисия (наричани по-долу "участници")

се споразумяха за следния Меморандум за разбирателство като препоръчителна стъпка към тяхната обща цел:

1. Цел

Целта на този Меморандум за разбирателство е да съдейства за развитието на основната и помощната инфраструктура по протежение на Коридор VII, както е определено в член 2 по-долу, включително съответната пристанищна инфраструктура.

Развитието на Коридора следва да включва поддръжка, реконструкция, рехабилитация, модернизация и ново строителство на главна и помощна инфраструктура, както и нейното опериране и използване с оглед ефективното и екологосъобразното използване на Коридора.

Отчитайки съществуващите правни разпоредби в заинтересованите страни, навигацията по река Дунав също е област на сътрудничество, предмет на този меморандум.

Транспортирането на товари по вътрешните водни пътища е между основните цели на този меморандум в контекста на развитието на транспортните услуги на мултимодалния транспорт.

Сътрудничеството обхваща също така разбирането и дефинирането на предпоставките и условията за най-ефективно използване на средства и ноу-хау, предоставени от публични и частни източници.

2. Дефиниране на Коридора

За целите на този меморандум и отчитайки резултатите от Третата общоевропейска транспортна конференция в Хелзинки, юни 1997 г., Общоевропейският транспортен коридор VII се отнася за вътрешния воден път на река Дунав, канала Черно море - Дунав, ръкавите на Дунав Киля и Сулина, вътрешните водни пътища, свързващи Черно море и река Дунав, каналът Дунав - Сава, каналът Дунав - Тиса и съответната пристанищна инфраструктура, разположена по тези вътрешни водни пътища.

Съоръженията за превоз, необходими за развитието на комбинирания транспорт (транспорт по вътрешни водни пътища и други видове транспорт), също се разглеждат като част от Коридора.

При дейностите, произтичащи от този меморандум, трябва също да се отчитат и другите съседни вътрешни водни пътища и пристанищна инфраструктура, доколкото те имат влияние върху Коридора.

3. Общи разпоредби за проучвателни дейности

Участниците изразяват желание да си сътрудничат при предприемането на проучвателни дейности, необходими за реализирането на целите на този Меморандум за разбирателство, като използват идентични методи и технологии.

Проучвателните дейности ще се съгласуват между участниците по отношение на критериите, методологията и други аспекти, доколкото те са предмет на този меморандум.

Първоначално трябва да се състави обобщен пакет на проучвателните дейности по отношение но Коридора, като заключенията от тях бъдат предоставeни на всички участници при поискване.

Последващи проучвания ще разглеждат при необходимост:

състоянието на инфраструктурата на Коридора;

оценката на нуждите;

цялостната концепция за съгласувано развитие на Коридора;

условията, при които международните финансови институции и частният сектор могат да участват в развитието и оперирането на Коридора;

въпросите, свързани с установяването на приоритети, проучвания за техническа и икономическа целесъобразност на конкретните мерки за поддръжка, реконструкция, възстановяване, модернизация и инвестиране, както и използването и оперирането на инфраструктурата и свързаните с това екологични аспекти;

организационните, правните, икономическите и социалните въпроси.

Необходимите дейности ще бъдат извършвани съгласно утвърдената световна практика, като се отчитат изискванията на частния сектор и международните финансови институции, които ще бъдат включени на различните етапи на планиране, изграждане, опериране и използване на инфраструктурата.

При необходимост участниците трябва да бъдат подготвени да си сътрудничат при финансирането на необходимите проучвания. Търгове по проучванията ще бъдат провеждани съгласно договорените правила между всички заинтересовани страни. Участниците декларират готовността си да предприемат всички необходими стъпки за гарантиране ефективността на проучванията, като осигурят всякакво съдействие и информация с цел успешното приключване на проучванията.

4. Обмен на информация

Участниците са готови да си предоставят взаимно съответната информация относно развитието, използването и оперирането на Коридора.

Това включва обстойна информация за състоянието на инфраструктурата по протежение на Коридора, хидравликата, трафика, функциониращия флот, времетраенето на престоите, специфичната поддръжка, реконструкцията, рехабилитацията, модернизацията, инвестициите, планираните или предприетите мерки за опазването на околната среда и финансовите ресурси, вече отпуснати или които предстои да бъдат отпуснати за развитието на Коридора от обществени или частни източници. Това ще включва и законовата рамка за участието на частния сектор в развитието, използването и оперирането на Коридора, както и съответната икономическа и социална информация, ако тя не е предмет на договори за концесии.

В рамките на съответното законодателство и при единодушното съгласие на Управителния комитет резултатите от проучванията ще бъдат обобщавани, а заключенията ще бъдат предоставени при поискване на заинтересованите институции, проявяващи съществен интерес към подпомагане развитието на Коридора.

5. Технически стандарти и техническа съвместимост

Участниците са готови да договорят общ набор от технически стандарти, необходими за осигуряването на оптимална техническа съвместимост на всички отсечки на Коридора, включително между различните видове транспорт.

С цел осигуряване на безопасен и ефективен транспорт, опазване на околната среда и осигуряване на оперативна съвместимост ще бъдат прилагани стандартите, установени със законодателството на Европейската общност, или тези, включени в препоръките на Дунавската комисия, споразуменията на Икономическата комисия за Европа на ООН, отнасящи се до транспортната инфраструктура или стандартите, установени от Европейския комитет по стандартизация, Европейския комитет по електростандартизация и Европейския институт по телекомуникационни стандарти.

6. Трансгранично и митническо сътрудничество

Като се има предвид, че удълженият престой на граничните преходи би могъл да намали ефекта от подобренията, постигнати в резултат от развитието на Коридора, участниците желаят да насърчават и допринасят чрез координиране на действията с компетентните органи за облекчаване на общите процедури на граничен и митнически контрол с цел да се сведе до минимум престоят и да се подобри ефективността на товарния и пътническия трафик по Коридора (включително при смяна на вид транспорт при комбинирания транспорт).

Стандартите, установени с международни споразумения на Европейската общност, също трябва да бъдат прилагани.

7. Рамкови условия за участие на частния сектор

Участниците възнамеряват да осигурят оптимално участие на частния сектор в развитието, оперирането и използването на Коридора. За тази цел по време на планирането и осъществяването на проучванията ще бъде провеждан диалог с частния сектор и международните финансови институции. Във всички фази на сътрудничеството в рамките на този меморандум частният сектор ще бъде информиран за планираните или предприетите действия и неговите коментари ще бъдат отчитани, доколкото е възможно.

Участниците съвместно целят да осигурят установяването на правни и финансови условия, необходими за участието на частния сектор в развитието и оперирането на Коридора.

Участниците могат да създадат общи органи, които да извършват дейностите по развитието на Коридора. Отчитайки националното си законодателство, те се стремят да преценят възможностите за поверяването изпълнението на някои от целите на този меморандум изцяло или частично на частни предприятия.

8. Управителен комитет

Управителен комитет, съставен от представители на участниците, ще координира съвместната дейност съгласно този Меморандум за разбирателство.

Всеки участник назначава един представител и един заместник-представител в Управителния комитет с уведомление на всички участници.

Управителният комитет заседава при необходимост, но поне два пъти в годината. Решенията относно процедурните правила на неговата дейност ще се взимат единодушно. Представители на частния сектор, международните финансови институции или други органи и експерти могат да бъдат поканени на заседанията, когато това се счита за уместно.

Управителният комитет може да обсъди създаването на работни групи за конкретни задачи или работа по целите на този меморандум.

Управителният комитет се подпомага технически от техническия секретариат.

Управителният комитет периодично докладва за работата си и си сътрудничи с Европейската комисия.

9. Изпълнение

Обменената информация и извършените проучвания от участниците ще бъдат базата за определяне на приоритетите, бюджетите, графиците за конкретните мерки, необходими за съгласуваното развитие на Коридора, както и условията за използването и оперирането на Коридора. Участниците са готови да се споразумеят по тези въпроси, както сметнат за уместно.

Конкретните области на дейност, в които се предвижда предприемане на действия, са описани в приложението към този меморандум, което е неразделна част от него.

10. Заключителни разпоредби

Сътрудничеството в рамките на този меморандум се основава на добрата воля на участниците и ще продължи до постигането на целите на меморандума.

Този меморандум подлежи на преразглеждане при постъпване на искане от страна на който и да е от участниците пет години след влизането му в сила.

Този меморандум не съдържа задължения, предмет на международното право.

Този Меморандум за разбирателство влиза в сила от датата на неговото подписване.

Съставен в Ротердам на 6 септември 2001 г.

(следват подписите на упълномощените представители на страните, подписали меморандума)


ПРИЛОЖЕНИЕ


Конкретни области от взаимен интерес

Подписано от участниците, приложението представлява неразделна част от Меморандума за разбирателство за развитието на Общоевропейски транспортен коридор VII (река Дунав).

Изложените по-горе области от взаимен интерес разглеждат определени въпроси, които се намират в обхвата на дейността на Управителния комитет и работните групи.

Допълнителни области от взаимен интерес могат да възникнат на всеки етап от работата на Управителния комитет.

Опериране:

управление на трафика и модално разпределение;

развитие на комбинирания и интермодалния транспорт;

подобряване условията по фарватера с оглед на по-ефективно използване на капацитета на корабите, осигуряване на достатъчна надеждност, спазване на графиците, подобряване безопасността на корабоплаването;

подобряване на ефективността на използването на фарватера чрез интегрирани речни информационни системи;

подобряване на транспортния процес;

транспортни разходи;

тарифи;

транспортна логистика;

време за пътуване;

ефективност и качество на услугите;

административни пречки;

законодателство;

анализи, свързани с околната среда;

икономически анализи.

Инфраструктура:

1. Пристанищна инфраструктура:

оценка на актуалното състояние на пристанищната инфраструктура;

необходими мерки за осигуряване на пристанищно техническо оборудване;

оценка на актуалното състояние в пристанищата, що се отнася до товарите, капацитета и др.;

осигуряване на необходимото оборудване за изготвяне на сравнителен анализ на товаропотоците и при прогнозиране на трафика;

оценка на влиянието на състоянието на вътрешните водни пътища и пристанищната инфраструктура върху ефективното използване на капацитета на Дунав;

отчитане на съществуващите и възможните финансови ресурси за развитие на пристанищата;

оценка на пристанищната дейност в пристанищата на река Дунав (организация на работата).

2. Поддръжка на фарватера:

минимални технически навигационни изисквания в сравнение с условията по Рейн;

откриване и оценка на теснини;

отстраняване на теснини;

правила за плаване по Дунав, Рейн и по канала Майн - Дунав.

Флот:

събиране на данни за характеристиките на Дунавския флот: брой и вид на корабите, структура и използвани технологии; сравнение с Рейнския и Днепърския флот;

оценка на оперативната съвместимост и възможностите за технологично сътрудничество на Дунавския флот с Рейнския и Днепърския флот;

оценка на състоянието на корабостроителната индустрия и на възможностите за използване на нови видове кораби и технологии по Дунав;

оценка на тенденциите за увеличаване на капацитета на флота и трафика по Дунав и на ефективното използване на капацитета на флота;

на базата на информация относно потенциалните товаропотоци и прогнозите за трафика оценка на съответствието на Дунавския флот по отношение на структура и корабни характеристики;

оценка на влиянието на състоянието на вътрешните водни пътища и пристанищната инфраструктура върху характеристиките и използването на капацитета на Дунавския флот;

оценка на годността на кораборемонтната индустрия по река Дунав;

разглеждане на съществуващите и възможните финансови схеми в областта на развитието на флота;

на базата на споменатите по-горе компоненти подготовка на предложения за развитието на Дунавския флот, както и на инфраструктурата, пристанищата и кораборемонта.


Промени настройката на бисквитките