Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 58 от 12.VI

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА АКЦИЗИТЕ (ОБН., ДВ, БР. 16 ОТ 1999 Г.; ИЗМ., БР. 55 ОТ 1999 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 80 ОТ 1999 Г., БР. 4 ОТ 2000 Г., БР. 12 ОТ 2001 Г., БР. 21 ОТ 2002 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА АКЦИЗИТЕ (ОБН., ДВ, БР. 16 ОТ 1999 Г.; ИЗМ., БР. 55 ОТ 1999 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 80 ОТ 1999 Г., БР. 4 ОТ 2000 Г., БР. 12 ОТ 2001 Г., БР. 21 ОТ 2002 Г.)

ИЗДАДЕН ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.58 от 12 Юни 2002г.

§ 1. Член 24 се изменя така:

"Чл. 24. (1) Бутилираните спиртни напитки, предназначени за търговските обекти, лицензирани за безмитна търговия, се продават само с бандерол, на който е написано "Duty Free", поставен върху потребителската опаковка по начин, който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване.

(2) Вносителите или лицата, управляващи търговски обекти, лицензирани за безмитна търговия, заявяват пред териториалната данъчна дирекция по месторегистрация количеството на необходимите бандероли на база справка-декларация по образец (приложение № 5).

(3) Справката-декларация по ал. 2 съдържа данни за наименование на спиртните напитки по асортименти, вид на съответната опаковка, количествата, които подлежат на облепване с бандерол.

(4) На база справката-декларация по ал. 2 териториалните данъчни дирекции предават бандеролите на заявителите в срок не по-късно от 60 дни след заявяването им."

§ 2. Член 24а се изменя така:

"Чл. 24а. (1) Цигарите, предназначени за търговските обекти, лицензирани за безмитна търговия, се продават само с поставен върху потребителската опаковка надпис, който задължително съдържа думите "duty free".

(2) Надписът по ал. 1 се отпечатва ясно и четливо с контрастен шрифт и цвят върху потребителската опаковка от производителя на тютюневото изделие.

(3) Тютюневите изделия-пури, пурети, тютюн за цигари, лула, дъвчене и смъркане, предназначени за търговските обекти, лицензирани за безмитна търговия, се продават само с отпечатан върху потребителската опаковка надпис по ал. 1 или с надпис, който задължително съдържа думите "duty free", отпечатан на отделен стикер, който се прикрепва неподвижно към опаковката по начин, който гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване. Стикерите се отпечатват и прикрепват към опаковката от производителя или вносителя на тютюневите изделия или от лицето, управляващо търговския обект, лицензиран за безмитна търговия."

§ 3. В чл. 26 ал. 2 се изменя така:

"(2) Облепването с бандероли или стикери на чуждестранни стоки по смисъла на Закона за митниците, за които се изисква бандерол, съответно стикер, може да се извършва или на място извън територията на страната, или на място във временен склад или склад под митнически контрол, преди поставянето им под режим "внос" или преди продажбата на стоките, за които се изисква бандерол "Duty free", съответно стикер по чл. 24а, ал. 3."

§ 4. Член 35б се изменя така:

"Чл. 35б. (1) Когато в международен договор, по който страна е Република България, ратифициран и обнародван по съответния ред, е предвидено освобождаване при внос на горива от данъци, налози или други вземания (плащания, облагания) с еквивалентен на косвен данък ефект, освобождаването се извършва въз основа на писмено потвърждение от органа, координиращ изпълнението на договора, до регионалната митническа дирекция, в състава на която е митническото учреждение, извършващо митническото оформяне за всяка конкретна доставка.

(2) Писменото потвърждение трябва да съдържа:

1. наименование, дата на обнародване и дата на влизане в сила на международния договор, спогодба, споразумение, конвенция или други, във връзка с чието изпълнение е сключен договор с лицето-вносител и основанието за освобождаването;

2. наименование на програмата или проекта, финансирани със средства в изпълнение на международния договор по т. 1;

3. номер, дата и предмет на договора, сключен в изпълнение на международния договор и съгласно който лицето по т. 4 е вносител, а възложител е координиращият орган по ал. 1;

4. наименование, седалище, адрес на управление, БУЛСТАТ, номер от Националния данъчен регистър (за чуждестранно лице - идентификационният му данъчен номер в страната, в която той е местно лице) на вносителя, съгласно договора по т. 3;

5. вид, количество и стойност на внасяните горива във връзка с изпълнението на договора по т. 3;

6. информация за лицата, които са упълномощени да подписват договори или да извършват плащания със средства, отпуснати по програма или проект, финансирани със средства в изпълнение на международния договор, спогодба, споразумение, конвенция или др."

§ 5. Член 35в се изменя така:

"Чл. 35в. (1) В случаите на чл. 9а от закона освобождаване чрез възстановяване на платен акциз се допуска само за доставките на горива, пряко свързани с изпълнение на програма или проект, финансирани със средства в изпълнение на международния договор, спогодба, споразумение, конвенция или др. и извършени от основния изпълнител (изпълнители) по договора по ал. 3, т. 3.

(2) Лицето, основен изпълнител по договора по ал. 3, т. 3, подава писмено искане за потвърждаване наличието на основание за ползване на режима по чл. 9а от закона до териториалната данъчна дирекция-София.

(3) Искането по ал. 2 трябва да съдържа:

1. наименование, дата на обнародване, дата на влизане в сила на международния договор, спогодба, споразумение, конвенция или др.;

2. наименование на програмата или проекта, финансирани със средства в изпълнение на международния договор по т. 1;

3. оригинал или заверено копие на договора, сключен в изпълнение на програма или проект, финансирани със средства в изпълнение на международния договор по т. 1, съгласно който лицето е основен изпълнител, а възложител е координиращият орган;

4. наименование, седалище, адрес на управление, БУЛСТАТ и номер от Националния данъчен регистър на лицето-основен изпълнител по договора по т. 3;

5. наименование, седалище, адрес на управление, БУЛСТАТ и номер от Националния данъчен регистър на координиращия орган по т. 3, а когато същият е чуждестранно лице-наименование, седалище и адрес на управление.

(4) В 14-дневен срок от получаване на искането териториалната данъчна дирекция-София, изпраща до лицето потвърждение, че са налице основания за ползване на режима по чл. 9а от закона."

§ 6. Член 35г се изменя така:

"Чл. 35г. (1) Лицето-основен изпълнител, подава справка-декларация за възстановяване на акциз (приложение № 8а) до териториалната данъчна дирекция-София. Към справката-декларация се прилагат копия от всички данъчни документи, изисквани по закон, доказващи извършените доставки по чл. 9а от закона.

(2) За удостоверяване на извършените доставки по чл. 9а лицето-основен изпълнител, трябва да притежава:

1. оригинал на договора, съгласно който лицето е основен изпълнител, а възложител е координиращият орган по програма или проект, финансирани със средства в изпълнение на международния договор, спогодба, споразумение, конвенция или др.;

2. потвърждението по чл. 35в, ал. 4;

3. всички данъчни документи, изисквани по закон, доказващи извършените доставки по чл. 9а от закона;

4. информация за лицата, които са упълномощени да подписват договори или да извършват плащания със средства, отпуснати по програма или проект, финансирани със средства в изпълнение на международния договор, спогодба, споразумение, конвенция или др.

(3) След проверка териториалната данъчна дирекция-София, потвърждава, че има основание за възстановяване на акциза с констативен протокол (приложение № 7) и изпраща констативния протокол заедно със заверено копие от документите на териториалната данъчна дирекция по регистрация на производителя или вносителя на горивата за потвърждаване на внесения акциз.

(4) Териториалната данъчна дирекция, където е внесен акцизът от производителя на стоките, след като установи с проверка, че акцизът е внесен, потвърждава внесените суми с констативния протокол и изпраща констативния протокол, придружен от платежно нареждане за превеждане сумата на акциза в териториалната данъчна дирекция по регистрация на лицето.

(5) Териториалната данъчна дирекция по месторегистрация на лицето по ал. 2 въз основа справката-декларация, документите по предходните алинеи и констативния протокол издава разпореждане за връщане и с платежно нареждане превежда подлежащите на възстановяване суми на акциза по сметка на лицето."

§ 7. Създава се чл. 35д:

"Чл. 35д. (1) Координиращ орган по смисъла на чл. 35б и чл. 35в е българско или чуждестранно юридическо лице или организация, които отговарят и контролират изпълнението на програма или проект, финансирани със средства в изпълнение на международен договор, спогодба, споразумение, конвенция или др.

(2) Основният изпълнител по договора по чл. 35в, ал. 3, т. 3 предоставя на териториалната данъчна дирекция-София, актуална информация по чл. 35в, ал. 3 при всяка промяна на обстоятелствата в 14-дневен срок, считано от датата на настъпването на промяната."

§ 8. В чл. 43 се създава ал. 4:

"(4) Лицата по ал. 1 посочват количеството на реализираните стоки от местно производство и от внос в справка-декларация-приложение № 9, в мерните единици по Тарифата за акцизите. За тютюневите изделия количеството се посочва в мерна единица-опаковки."

§ 9. В приложение № 5 към чл. 22, ал. 2, чл. 23, ал. 2, чл. 24, ал. 2 и чл. 24а, ал. 2 думите "чл. 24, ал. 2 и чл. 24а, ал. 2" се заменят с "и чл. 24, ал. 2", а думите "бандерол "за износ" се заличават.

§ 10. В приложение № 7 към чл. 28, ал. 5 след думите "чл. 28, ал. 5" се добавят думите "и чл. 35г, ал. 3".

§ 11. Приложение № 8а към чл. 35г, ал. 1 се изменя така:


"Приложение № 8а към чл. 35г, ал. 1



СПРАВКА-ДЕКЛАРАЦИЯ  
ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА  
ПЛАТЕН АКЦИЗ ОТ БЮДЖЕТА ТДД-София
ЗА ГОРИВА, ОСВОБОДЕНИ ОТ
Код .............................................................................................................................................................
КОСВЕНИ ДАНЪЦИ ПО СИЛАТА Входящ № ........../............. г.
НА МЕЖДУНАРОДЕН ДОГОВОР (попълва се от данъчната администрация)
   
Наименование и данъчен адрес на лицето  
Номер от НДР ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
БУЛСТАТ ...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................
ТДД и данъчно подразделение на лицето ....................................................................................................................................................................................................................................................................................
ТБ .............. б.код .............. б.с/ка ..................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Наименование Мерна Количество Ставка Сума на акциза
по по асортимент единица   на акциза за възстановяване
ред          
1 2 3 4 8 9
           
           
           
           
           
           
  Всичко:        
 
* попълва се само за количествата горива, придобити в изпълнение на
международни договори по чл. 9а от Закона за акцизите
 
Словом: .....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Долуподписаният ........., декларирам, че представлявам лицето и посочената в този
формуляр информация е вярна и точна. Известно ми е, че за неверни данни нося
отговорност по НК.
Дата: .......................... Длъжност: ............................. Подпис и печат: ..................................................................................................................................................................................................................................
 
* Този формуляр се попълва задължително на машина. Стойностите се посочват в левове и стотинки."

Заключителни разпоредби

§ 12. Този правилник влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките